2022-08-22 205 瀏覽
九龍酒店這間分店,相對沒有那麼熱鬧,lunch time 12:30到也不用等位。Lunch Set 價格相宜、經濟,大部分定食價位大約100-200元左右,附送一杯飲品(蜜桃紅茶),食材新鮮、座位舒適,侍應有禮,服務不錯呢!

2022-08-02 399 瀏覽
最近出咗全新「職人壽司」仲有新鮮空運嘅豐州刺身即刻去左試一試😆卡位好寬闊食飯環境非常舒適🔸豐州刺身盤五點金目鯛帆立貝拖羅池魚牡丹蝦🔸職人壽司七點煙燻鰆魚魴鮄炙燒黑鯥配馬糞海膽松葉蟹筋子配柚子皮炙燒厚切金目鯛活帆立貝配馬糞海膽🔸白蝦唐揚🔸汁煮油甘魚鮫🔸芝士蛋糕大福配士多啤梨🔸獺祭唎洒體驗精米步合23 %精米步合 39 %精米步合 45 %呢個餐目配有三杯純米大吟釀,三杯酒都好香酒味,對於我呢個小飲酒嘅人都覺得幾好入口。精米步合23 %就飲到蜂蜜甜味,餘韻較為清爽。精米步合 39 %甜味清爽,尾韻悠長。精米步合 45 %就好有果香味,收結清爽。頭兩款酒就比較適合配刺身壽司,最後果款就配串燒炸物比較好👍打頭嘅就係刺身拼盤,五款刺身都非常新鮮,擺盤亦都好精緻,令人食慾大增😆我最鍾意就係金目鯛,味道好鮮甜,魚味香濃,不愧為日本名魚之一👏🏻食完刺食就到呢七款職人壽司,全部都係師傅精心設計,每款壽司嘅製作同配搭都相當完美,真係好有職人精神🤩味道就唔洗多講,每款壽司都好好味,食到我LamLam脷😋熟食亦都同樣出色,魷魚唐揚炸得好香脆,魷魚爽口彈牙,加埋檸檬汁就更突顯到鮮味。汁煮油甘魚鮫就好有驚喜,睇佢
最近出咗全新「職人壽司

🔸獺祭唎洒體驗
精米步合23 %
精米步合 39 %
精米步合 45 %

熟食亦都同樣出色,魷魚唐揚炸得好香脆,魷魚爽口彈牙,加埋檸檬汁就更突顯到鮮味。汁煮油甘魚鮫就好有驚喜,睇佢賣相平平無奇點知食落個醬油味好香,魚肉又嫩滑其他配料蘿蔔同香菇都好入味🤤最後食埋甜品芝士蛋糕大福配士多啤梨,真係超滿足😍
2022-07-29
2022-07-26 182 瀏覽
一間高檔日式連鎖餐廳,價錢屬於中等偏上當然食物質素都比較高檔次但係種類就比較多最近比我發現佢出咗個新嘅Menu當然同朋友就梗係即刻要試吓先啦豐洲刺身5點刺身魚鮮甜,而且色澤呈鮮艷顏色煙燻鮭魚壽司油脂味道豐富,甘香鮮甜魴鮄壽司切得比較厚身,咬落去口感豐富炙燒黑陸配馬糞海膽壽司海膽同樣新鮮,配埋一齊食餘韻十足松葉蟹壽司除咗蟹肉之外,仲有蟹膏喺入邊,更加能夠取得一個平衡。筋子配柚子皮壽司質地稔口及有咬口,鹹鮮味十足炙燒厚切銀鱈魚壽司同樣係比較厚身,但係味道偏濃郁活帆立貝配馬糞海膽壽司海膽嘅鮮味在口中溶化,配搭大粒嘅帆立貝,鮮甜極了。白蝦唐揚吃下去帶酥脆的感覺,令人吃得過癮,搭配着清酒一起吃。豐洲主食汁煮魚餃,美味鮮甜 獺祭唎酒體驗獺祭分別係三款不同的純米大吟釀果味濃郁而且帶清甜口味,飲完口中有餘韻。芝士蛋糕大福配士多啤梨雖然已經其實好飽但呢個天氣,最適合就係食大福煙靭嘅糯米皮下面包住忌廉及芝士蛋糕,幸福極了
一間高檔日式連鎖餐廳,價錢屬於中等偏上
當然食物質素都比較高檔次
但係種類就比較多

最近比我發現佢出咗個新嘅Menu
當然同朋友就梗係即刻要試吓先啦

豐洲刺身5點
刺身魚鮮甜,而且色澤呈鮮艷顏色

煙燻鮭魚壽司
油脂味道豐富,甘香鮮甜

魴鮄壽司
切得比較厚身,咬落去口感豐富

炙燒黑陸配馬糞海膽壽司
海膽同樣新鮮,配埋一齊食餘韻十足

松葉蟹壽司
除咗蟹肉之外,仲有蟹膏喺入邊,更加能夠取得一個平衡。

筋子配柚子皮壽司
質地稔口及有咬口,鹹鮮味十足

炙燒厚切銀鱈魚壽司
同樣係比較厚身,但係味道偏濃郁

活帆立貝配馬糞海膽壽司
海膽嘅鮮味在口中溶化,配搭大粒嘅帆立貝,鮮甜極了。

白蝦唐揚
吃下去帶酥脆的感覺,令人吃得過癮,搭配着清酒一起吃。

豐洲主食
汁煮魚餃,美味鮮甜

獺祭唎酒體驗
獺祭分別係三款不同的純米大吟釀
果味濃郁而且帶清甜口味,飲完口中有餘韻。

芝士蛋糕大福配士多啤梨
雖然已經其實好飽
但呢個天氣,最適合就係食大福
煙靭嘅糯米皮下面包住忌廉及芝士蛋糕,幸福極了

2022-07-10 334 瀏覽
🇯🇵🇯🇵職人壽司 • 豐州盛宴適逢千兩轉咗新Menu,主打豐州盛宴,食材主要是日本豐州直送的時令魚鲜,壽司飯選用日本宮城縣的米,岐阜縣的醋和伊賀越的醬油,在千兩職人的巧思調味,創作出七點壽司及其他刺身,另外喜歡清酒的我,更加想試獺祭唎洒體驗,可以用優惠價體驗上盛嘅清酒三杯🍶▪️獺祭唎洒體驗🍶 精米步合23 %擁有陶醉的芬芳和蜂蜜的甜味,餘韻清爽,可以配白身刺身和壽司🍶 精米步合 39 %華麗豐饒的香氣,帶着清爽甜味,尾韻悠長,可以配白身刺身和壽司🍶 精米步合 45 %具備純米大吟釀的高雅香氣和山田錦的甜味,果味豐盈,收結清爽,配搭主食,例如串燒,炸物刺身和壽司嘅食材全部日本豐州直送,新鮮高質,質素尤如食緊OMAKASE 一樣,非常豐盛,特別喜歡壽司的不同食材既配搭,有創意及更能提升食材鮮味,特別係刺身魚👍🏻👍🏻▪️豐州刺身盤五點✨魴鮄✨帆立貝✨北海道海膽✨粒貝✨象拔蚌▪️職人壽司七點🍣煙燻鰆魚🍣魴鮄🍣炙燒黑鯥配馬糞海膽🍣松葉蟹🍣筋子配柚子皮🍣炙燒厚切銀鱈魚🍣活帆立貝配馬糞海膽🦑魷魚唐揚魷魚好肥美,肉厚又彈牙,味道幾鮮味,外層炸槳厚薄適中脆卜卜,只需加少少鹽和檸檬汁已經非常好食🐠汁煮油甘魚鮫非
🇯🇵🇯🇵職人壽司 • 豐州盛宴

▪️獺祭唎洒體驗
🍶 精米步合23 %
擁有陶醉的芬芳和蜂蜜的甜味,餘韻清爽,可以配白身刺身壽司

🍶 精米步合 39 %
華麗豐饒的香氣,帶着清爽甜味,尾韻悠長,可以配白身刺身壽司

🍶 精米步合 45 %

刺身壽司嘅食材全部日本豐州直送,新鮮高質,質素尤如食緊OMAKASE 一樣,非常豐盛,特別喜歡壽司的不同食材既配搭,有創意及更能提升食材鮮味,特別係刺身魚👍🏻👍🏻

▪️豐州刺身盤五點

🍣炙燒厚切銀鱈魚
🍣活帆立貝配馬糞海膽

🦑魷魚唐揚

🐠汁煮油甘魚鮫
非常驚喜的味道,油甘魚鮫好大件又多肉,肉質肥美,醬汁帶香濃嘅黃豆鲜味,微微甜,配上蘿蔔,香菇,好入味,加埋面頭嘅京蔥一齊食,超正

🧀🍓▪️芝士蛋糕大福配士多啤梨
大福嘅外皮是非常軟熟嘅糯米皮,包住軟滑忌㾾和鬆軟嘅芝士蛋糕,配上新鮮嘅士多啤梨,味道酸酸甜甜,為這一餐作為完美嘅終結

• 獺祭唎洒體驗
  • 汁煮油甘魚鮫
2022-07-10 234 瀏覽
今日再次嚟到我同老婆最愛嘅日本餐廳,順便用埋$100會員coupon。千両嘅午市套餐CP值真係超高,食物亦非常有質素保證,環境亦十分寬敞舒適,我哋差唔多每個月都會至少嚟一次!我哋叫咗個刺身套餐、壽司牛肉烏冬套餐同一客三文魚腩壽司。哩度嘅刺身全部都好新鮮清甜,特別鍾意帶子、鮑魚同吞拿魚腩。鮑魚鮮味十足,口感彈牙,但一啲都唔靭。吞拿魚腩超肥美,有入口即化嘅感覺。佢個飯加上甜蛋絲同魚籽都勁好食,味道香甜,珍珠米彈牙,加上豉油,甜甜咸咸咁十分開胃。佢哋嘅三文魚腩壽司亦係我同老婆每次必叫嘅,魚油味好香,亦有入口即化嘅感覺,食嗰一刻真係有感動嘅感覺,超正!會一直幫襯!

會一直幫襯!
2022-07-10
🎏千兩最近推出全新餐目+限定「 日本伊勢海老 」鐘意食龍蝦刺身就要留意啦‼️‼️餐廳大部分食材由日本直送,保證鮮味十足✨可以食得放心💖..🔸軟殼蟹牛油果沙律伴日向夏沙律汁 $98頭盤先叫個沙律做開胃菜,軟殼蟹炸得金黃酥脆,撈埋沙律食夠清爽!.. 🔸白蝦唐揚 $48會飲返一兩杯嘅朋友🍶就一定要叫呢款佐酒小食,白蝦炸到外層脆卜卜💥細細隻相當脆配上清爽檸檬汁,唔覺油膩送酒一流啊!..🔸日本伊勢海老二食 (伊勢海老刺身 & 伊勢海老湯) $468當然要食本日主打日本伊勢海老🦞,用咗兩食嘅方法,一食先將新鮮原隻龍蝦切片做刺身,原始嘅味道肉質鮮甜爽彈‼️食得出新鮮靚貨先做到✨二食店員會拎龍蝦頭返廚房俾師傅熬製湯,一啲都唔浪費隻龍蝦🤣內裏食材相當豐富有豆腐、蔬菜、帆立貝等等,湯頭頂級鮮味🥄所有精華都喺晒度。..🔸日本伊勢海老黃金燒 $198開邊龍蝦外層被大量芝士包圍烤得金黃色,再用火槍灸燒過散發濃烈芝士牛油香氣🧀~燒過嘅龍蝦口感紮實,加上自家製醬汁啖啖肉,夠惹味🤤。..🔸千両職人壽司拼盤 $186嚟得千兩當然要叫壽司啦,誠意推介叫壽司拼盤🍣!壽司包括;自家製江戶前日本甜蛋配柚子皮、千兩壽司(海膽吞拿魚蓉壽
🔸軟殼蟹牛油果沙律伴日向夏沙律汁 $98

🔸白蝦唐揚 $48

🔸日本伊勢海老黃金燒 $198

🔸千両職人壽司拼盤 $186

嚟得千兩當然要叫壽司啦,誠意推介叫壽司拼盤🍣!壽司包括;自家製江戶前日本甜蛋配柚子皮、千兩壽司(海膽吞拿魚蓉壽司杯)、大吞拿魚腩配鹽麴吞拿魚蓉、其中以下兩款仲要係新加入餐單😍;炙燒紋甲墨魚配海膽醬油壽司、北海道出產「沙甸魚壽司」,不過沙甸魚壽司因為無貨所以就轉成另一款豐州魚壽司🐟。

當中肥仔最喜歡千兩壽司杯,吞拿魚蓉上鋪上新鮮海膽+魚子醬,三款味道好配搭亦帶出鮮味🌊。
🔸極上刺身拼盤 $324 / 2人前

雖然2人份量但相當大盤😳,賣相擺盤精美包括;(日本產)油甘魚、(靜岡產)藁燒鰹魚、(北海道產)珍寶帶子、三文魚、中吞拿魚腩、吞拿魚、油甘魚腩。
刺身由唔同產地直送✈️夠新鮮質素相當穩定,最鐘意吞拿魚腩相當肥美,油脂滿佈💖!
🔸炙燒和牛壽司三點盛 $155

三款炙燒和牛用上日本產地🇯🇵,配搭鵝肝、海膽、香蔥蒜片。三款各有不同效果,口感絕對豐富~
🔸雙色雪糕糯米卷 $42

糯米皮薄煙韌,包住黑芝麻及豆腐雪糕一濃一淡,味道相當夾!
今次主要想試新推嘅限定日本伊勢海老餐目,出面比較少地方可以食到夠新鮮嘅日本龍蝦刺身,如果龍蝦新鮮嘅每一個位都可以做到一道佳餚🥰-軟殼蟹牛油果沙律伴目向夏沙律汁 ($98)佢哋個沙律汁夠哂酸爽,加埋炸得酥脆嘅軟殼蟹,幾開胃🥗*白蝦唐揚 ($48)一流嘅佐酒小食🍻 細細一隻但就好夠鮮,炸到連個殼都可以食埋,係會一口接一口嘅小食!*日本伊勢海老二食(伊勢海老刺身&伊勢海老湯)($468)沖住依道菜而來!用上日本直送伊勢海老,以刺身嘅形式比大家試左最原始嘅鮮味!肉質爽彈鮮甜,比起一般嘅蝦刺身多左一份結實感😍 食完店員會攞返個蝦頭去煮湯,將蝦嘅精華帶入湯裏面~ *日本伊勢海老黃金燒 ($198) 芝士焗龍蝦真係冇得輸!面層嘅芝士炙燒過特別香,份量剛好唔會過膩,配埋半邊新鮮龍蝦,啖啖肉!🔥🧀*千両職人壽司拼盤 ($186) 餐廳嘅壽司真心唔錯,有事想試多幾款壽司嘅建議可以試吓壽司拼盤!今次新推出嘅壽司組合包括:自家製江戶前日本甜蛋配柚子皮,沙甸魚壽司,炙燒紋甲墨魚壽司,千両壽司 (海膽吞拿魚蓉壽司杯) 以及 大吞拿魚腩配鹽麴吞拿魚蓉。 比較鍾意後面嗰兩款壽司,大拖嘅油份幾豐富,配埋海膽可以增加鮮味
軟殼蟹牛油果沙律伴目向夏沙律汁 ($98)
佢哋個沙律汁夠哂酸爽,加埋炸得酥脆嘅軟殼蟹,幾開胃🥗

白蝦唐揚 ($48)

日本伊勢海老二食(伊勢海老刺身&伊勢海老湯)($468)

日本伊勢海老黃金燒 ($198)

千両職人壽司拼盤 ($186)
餐廳嘅壽司真心唔錯,有事想試多幾款壽司嘅建議可以試吓壽司拼盤!今次新推出嘅壽司組合包括:自家製江戶前日本甜蛋配柚子皮,沙甸魚壽司,炙燒紋甲墨魚壽司,千両壽司 (海膽吞拿魚蓉壽司杯) 以及 大吞拿魚腩配鹽麴吞拿魚蓉。 比較鍾意後面嗰兩款壽司,大拖嘅油份幾豐富,配埋海膽可以增加鮮味🐟

極上刺身拼盤($324/2人前)
款式可以話幾多種類:油甘魚(日本產),藁燒鰹魚(靜岡產),三文魚,中吞拿魚腩,珍寶赤海蝦, 珍寶帶子(北海道產),油甘魚腩,吞拿魚。大部份都夠新鮮,個人認為新出嘅藁燒鰹魚幾值得一試,會帶輕微嘅煙熏味✨ 帶子都好夠厚身嫩滑,夠滿足!

炙燒和牛壽司三點盛 ($155)
炙燒三款日本產嘅和牛壽司:海膽、三文魚籽&鵝肝及香蔥&蒜片。3種配搭入面三文魚籽拼鵝肝一定係最愛,加埋和牛嘅油脂感,味道好豐富!

雙色雪糕糯米卷 ($42)
煙靭嘅糯米皮入邊包住芝麻豆腐雙色雪糕,幾鍾意豆腐雪糕嘅清香,但如果芝麻雪糕再濃啲就好嘞🥄

2022-05-29 192 瀏覽
今晚同老公再次嚟到我哋位於九龍酒店嘅飯堂——千両。第一次食晚市,無set menu,要叫a la carte。1️⃣ 日式海鮮茶壺湯$38第一次試,鄉下妹表示非常新奇得意😍,外型十分討好。湯好鮮甜,海鮮有蝦🦐,帶子同蜆,新鮮可口。2️⃣ 加州手卷$22我老公好鍾意,佢裡面有蟹柳、蟹籽同牛油果,味道鮮甜,紫菜好脆好好食😋。3️⃣ 三文魚腩壽司$22我同老公嘅至愛❤️!三文魚油超香,入口即化,真係感動味蕾👅!我一向浮誇嘅老公食到拍晒手掌👏🏽。(真叫人滴汗💧⋯⋯)4️⃣ 極上刺身拼盤$324如果我無數錯,佢一共有九款魚生,每款兩件。特別鍾意吞拿魚腩,肉質肥美,魚油味香。帶子同蝦都好鮮甜,口感彈牙。其他魚生都好新鮮清甜,正!再次要大力讚賞哩度嘅服務,💯分。

1️⃣ 日式海鮮茶壺湯$38

2️⃣ 加州手卷$22
加州手卷

3️⃣ 三文魚腩壽司$22
三文魚腩壽司

4️⃣ 極上刺身拼盤$324
極上刺身拼盤

再次要大力讚賞哩度嘅服務,💯分。
2022-05-29
加州手卷
三文魚腩壽司
2022-04-20 268 瀏覽
由於老細要Transfer去泰國做嘢,但係而家冇得食晚餐所以唯有揀咗千兩食午餐,我哋一共有七個人所以要分開四張枱,但係要兩個人坐四人枱所以大家都隔到好開比較難傾偈。佢哋有豐州午市套餐,午餐有六款可以選擇,我就揀咗蟹蒸飯加牛肉烏冬套餐,一上枱就被俾隻蟹吸引到好適合打咭!而我同事就揀咗火炙壽司配牛肉烏冬再加薯餅,壽司味道的確唔錯,不過份量真係比較少,所以最後我哋都另外嗌咗甜品,一打開餐牌就比嗰個雪糕最中餅吸引咗我哋就揀咗芝麻味,配上紅豆好夾,原來呢度嘅甜品先至係最好味!🤣

蟹蒸飯午餐
蟹蒸飯午餐
2022-03-19 252 瀏覽
呢兩日試咗個千両便當🍱,都唔錯,外賣一個 $68 ,有主菜、一粒甜品、兩片酸蘿蔔,跟一個綠茶茶包、酸薑。整體來講都算幾豐富咁,重點:味道唔錯!唯一缺點:就係唔夠熱!兩個便當同時配有鹽燒鯖魚:食落幾香口,仲有D 油香。蒜香洋蔥豚肉:豚肉都幾肥,但份量唔算多,洋蔥就爽爽地!串燒:有牛舌、豬肉、雞翼牛舌:香濃好味,唔Un, 有油香有口感。豬肉:有少少黑椒帶起個味,爽口,味道都唔錯。雞翼:脆脆地,幾香口,但乾咗少少!不過個飯凍咗,冇咩溫度! 食完仲有個粒甜品,算唔錯。有個雪糕糯米糍 or 一個麻薯嘅物體。
呢兩日試咗個千両便當🍱,都唔錯,

整體來講都算幾豐富咁,重點:味道唔錯!
唯一缺點:就係唔夠熱!

兩個便當同時配有鹽燒鯖魚:食落幾香口,仲有D 油香。

蒜香洋蔥豚肉:豚肉都幾肥,但份量唔算多,洋蔥就爽爽地!

串燒:有牛舌、豬肉、雞翼
牛舌:香濃好味,唔Un, 有油香有口感。
豬肉:有少少黑椒帶起個味,爽口,味道都唔錯。
雞翼:脆脆地,幾香口,但乾咗少少!

不過個飯凍咗,冇咩溫度!

食完仲有個粒甜品,算唔錯。
有個雪糕糯米糍 or 一個麻薯嘅物體。

外賣自取
🇯🇵📣 期間限定。職人の日本鮮直送吞拿魚🐟🥷🏻🍴千両📍尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店B3層B3-01號店千両又有【期間限定】職人の鮨,今次的系列是: 🇯🇵日本鮮直送吞拿魚🐟🐟🐟😍😍😍 一如既往,當然要去我的心水分店 - 向來食物質素最穩定的九龍酒店分店,試一試😜🔅壽司👅 鮮直送大吞拿魚腩 (日本產) $58/件油脂豐富,好甘香,入口即化 🤤最重要是無筋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👅 鮮直送中吞拿魚腩 (日本產) $42/件不是不好吃,但口感居然不及元氣$17/件的中拖軟滑、同油脂香🤭🤭性價比不高🤭🤭👅 海膽白蝦配甜蝦昆布漬 (日本直送海膽使用) $48/件有驚喜❗️海膽非常鮮味,一啲都唔腥😋🦐白蝦同甜蝦超~彈牙,好鮮美👍🏻👅 珍寶帶子 (北海道產) $22/ 件Size算不上”珍寶”,鮮甜嘅~😅👅 油甘魚腩 (日本產) $22/ 件厚實滑嫩,入口油分充足,魚味重🐟😋🔅 海鮮茶碗蒸 🦐🍄🥚🔅 串燒牛舌🐮幾爽口、肉嫩,但不夠熱🔥🔅 汁煮油甘魚鮫 (日本產) 🐠超失望❗️👎🏻👎🏻👎🏻基本上油甘魚鮫是每次必叫,水準一直都穩定但係今日的油甘魚鮫超❗️多❗️魚❗️鱗❗️🤢🤢而蘿蔔超硬,根本都未煮腍,完全唔入味‼️🤮❌❌❌
🇯🇵📣 期間限定。職人の日本鮮直送吞拿魚🐟🥷🏻

🍴千両
📍尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店B3層B3-01號店

千両又有【期間限定】職人の鮨,今次的系列是:
🇯🇵日本鮮直送吞拿魚🐟🐟🐟😍😍😍

壽司

🔅壽司

👅 鮮直送大吞拿魚腩 (日本產) $58/件
油脂豐富,好甘香,入口即化 🤤
最重要是無筋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻

👅 鮮直送中吞拿魚腩 (日本產) $42/件
性價比不高🤭🤭

👅 海膽白蝦配甜蝦昆布漬 (日本直送海膽使用) $48/件
有驚喜❗️海膽非常鮮味,一啲都唔腥😋
🦐白蝦同甜蝦超~彈牙,好鮮美👍🏻

👅 珍寶帶子 (北海道產) $22/ 件
Size算不上”珍寶”,鮮甜嘅~😅

👅 油甘魚腩 (日本產) $22/ 件
厚實滑嫩,入口油分充足,魚味重🐟😋

海鮮茶碗蒸

🔅 海鮮茶碗蒸 🦐🍄🥚

串燒牛舌

🔅 串燒牛舌🐮

幾爽口、肉嫩,但不夠熱🔥

汁煮油甘魚鮫 (日本產)

🔅 汁煮油甘魚鮫 (日本產) 🐠

超失望❗️👎🏻👎🏻👎🏻

基本上油甘魚鮫是每次必叫,水準一直都穩定
但係今日的油甘魚鮫超❗️多❗️魚❗️鱗❗️🤢🤢

而蘿蔔超硬,根本都未煮腍,完全唔入味‼️🤮

❌❌❌不合格🙅🏻‍♀️🙅🏻🙅🏻‍♂️

雙色雪糕雪米糍 配日本士多啤梨
🔅 雙色雪糕雪米糍 配日本士多啤梨 🍓🍨

上次已經想試,但士多啤梨🍓無返貨,所以試唔到😫

雪糕有士多啤梨果肉🍨🍓,微酸好清新👍🏻
但雪米糍皮超厚🤢,日本士多啤梨亦不夠香甜😣😣👎🏻

🐷🐷整體評價:
職人の鮨吞拿魚🐟味道不錯,但口感同平時toro卻沒有大分別 (雖然日本鮮直送是矜貴啲😅),而中拖油脂亦略嫌不足🤔

整體而言,一試無妨,但試過就夠了🤪🤪🤪

另外,千両作為連鎖壽司店,食物質素理應穩定 (事實上九龍酒店分店的食物質素亦一向有水準)。但今次的汁煮油甘魚鮫🐡實在令人失望,下次真係未必會叫🙅🏻‍♀️🙅🏻🙅🏻‍♂️
又恐怕,要另覓心水分店了 😣😣

壽司
串燒牛舌
2022-01-27 130 瀏覽
🎈#cathlife_yum日本菜🚨新鮮海膽😍🚨════════════════════💨想念你的旅遊家鄉嗎?🔥極主觀個人推介🔥🎲海膽手握壽司꧁••••••••••••••••••••••••••••••꧂🔸 海膽手握壽司🌟鮮味☻︎入口即化#cathlife_yum尖沙咀 #香港 #日本菜 #壽司 #海膽 #海膽手握壽司 #炙燒三文魚 #辣味三文魚 #hk #hkfood #sushi #ウニ
🎈#cathlife_yum日本菜
🚨新鮮海膽😍🚨
════════════════════
💨想念你的旅遊家鄉嗎?
🔥極主觀個人推介🔥
🎲海膽手握壽司
🔸 海膽手握壽司
🌟鮮味
☻︎入口即化

2022-01-17 118 瀏覽
千両可以話係我同老公嘅週末飯堂,差唔多隔個星期六我哋就會嚟到九龍酒店分店食晏。好好彩,我同老公差唔多每次嚟都可以安排到卡位,座位好寬敞舒適,燈光又好昏暗慵懶,慢慢地悠然地嘆個日本午餐,一解工作壓力。我嘅首選永遠都係千両便當,內有多款食品,每樣細細份,份量啱啱好,可以滿足貪心、樣樣都想食少少嘅我。便當🍱內有麵豉湯、海鮮蒸水蛋、(鰹魚汁?)硬豆腐、燒魚、細魚生丼、魚生(一隻大蝦、兩片三文魚同半粒帶子)同一個細甜品(雪糕糯米糍),加$8有杯凍/熱炭燒咖啡或果茶。豐富我老公受我影響,而家都會一齊嗌便當。麵豉湯:熱辣辣,一飲心舒暢。裡面有一粒粒細菇,好滑,加埋昆布感覺好健康,好香麵豉味,又唔會太鹹。海鮮蒸水蛋:水蛋好嫩滑,裡面有一隻蝦同一粒元貝,唔知係咪用咗雞湯定因為啲海鮮,水蛋好有鮮味,最後連啲汁都食乾淨。硬豆腐:之前一直係麻醬雜菜粟米沙律,今日第一次俾豆腐,我鍾意豆腐多過沙律。但我比較鍾意軟豆腐嘅口感,不過加咗鰹魚汁(?),硬豆腐都食得好滋味,味道好鮮好夾。燒魚:燒得好香,魚肉鮮嫩,加埋檸檬汁吊一吊味,正!(但唔知係咩魚)細魚生丼:份量啱啱好,飯淡淡嘅醋酸味,加埋蛋絲嘅甜味,好夾好開胃。魚生

千両便當

我老公受我影響,而家都會一齊嗌便當。
,好香麵豉味,又唔會太鹹。
硬豆腐:之前一直係麻醬雜菜粟米沙律,今日第一次俾豆腐,
我鍾意豆腐多過沙律
細魚生丼:份量啱啱好,飯淡淡嘅醋酸味,加埋蛋絲嘅甜味,好夾好開胃。魚生有吞拿魚、三文魚粒同魚籽,好新鮮!
魚生:賣飛佛
帶子好厚身好鮮甜,可惜得半粒,唔夠喉!鮮蝦刺生都好正,大大隻,啖啖肉,肉質彈牙,味好鮮甜!三文魚都唔錯。

凍炭燒咖啡

估唔到佢哋嘅咖啡都同樣出色!味道好香濃,最緊要係唔澀亦無酸味,加埋鮮奶(淡奶),口感變得更滑同creamy!

另外要大讚服務生,超專業,超有禮貌,談吐超大方得體,簡直就係高級餐廳嘅服務!
2022-01-15
千両便當
凍炭燒咖啡
2021-12-26 94 瀏覽
主力去食季節限定的毛蟹 比預期中好食 肉多又甜 所以吃了一個毛蟹烏冬後再叫多一份毛蟹 環境好舒服 又不會太吵 及聞到燒食物的煙味 整體食物 好高水準 反而到最後 甜品 令我十分驚喜或高興 哪一個雪糕上燒了一點焦糖不會太甜 但又帶出了很奇妙的感覺 會再去食這一個雪糕 及再試其他東西 希望店可以繼續保持這麼高的水準
2021-12-26
  • 毛蟹
2021-12-26 88 瀏覽
聖誕節同fd去食季節限定北海道大餐🥰.北海道毛蟹刺身 (全份$468)+1真心足料&好食,蟹殼放滿了一堆堆蟹肉,上面嘅凍蟹膏又鮮甜🤤.北海道時令生蠔 (2隻$128)+1四個字形容~鮮甜肥美😀.忌廉帆立貝薯餅配明太子醬 ($42)+1外層係勁脆身,又唔會太厚粉,加上滿滿ga 餡料😎.汁煮喜知次 ($388)+1日本深海魚王~魚肉肉質細膩嫰滑,加上煮得啱啱好,配埋個甜甜地的醬汁😎.北海道毛蟹鍋 ($298)+1又喺滿滿的蟹肉+冬菇&烏冬🤤.磯煮鮑魚 ($88)+1相對鮑魚我反而中意佢吸曬D汁嘅蘿蔔好鬼甜🤫.上林春松。抹茶卷蛋($58)+1旁邊仲有蕨餅&紅豆~卷蛋嘅抹茶忌廉滿滿的🤤雪糕糯米糍($38)+1本身想試個焦糖奶凍不過冇曬🥺但個雪米糍都好好食,糯米皮厚度剛好🥰.Taste: 8/10
聖誕節同fd去食季節限定北海道大餐🥰
北海道毛蟹刺身 (全份$468)+1
真心足料&好食,蟹殼放滿了一堆堆蟹肉,上面嘅凍蟹膏又鮮甜🤤
北海道時令生蠔 (2隻$128)+1
四個字形容~鮮甜肥美😀
忌廉帆立貝薯餅配明太子醬 ($42)+1
外層係勁脆身,又唔會太厚粉,加上滿滿ga 餡料😎
汁煮喜知次 ($388)+1
上林春松。抹茶卷蛋($58)+1
旁邊仲有蕨餅&紅豆~卷蛋嘅抹茶忌廉滿滿的🤤
雪糕糯米糍($38)+1
本身想試個焦糖奶凍不過冇曬🥺
但個雪米糍都好好食,糯米皮厚度剛好🥰
Taste: 8/10