2021-07-13 469 瀏覽
呢度嘅壽司飯一直都係出名好味新鮮而且非常抵食,絕對冇偷工減料。北海道帆立貝松葉蟹丼($148)呢個魚生飯,同以往一樣亦都係一樣非常之令人澎湃,新鮮厚切嘅帆立貝,仲有鋪滿左成個飯嘅蟹🦀肉,蟹肉好適當咁樣同米飯🍚混合之後,每一匙羹放入口中,每一啖都係新鮮嘅海鮮送入去,非常幸福。上邊仲有一啲魚子,增強鮮味。櫻花牛油果三文魚卷($88)牛油果成熟嘅香味,越大水果香配以三文魚,外邊仲有香脆風味十足嘅櫻花沾滿壽司卷🍣信州白葡萄梳打最鍾意飲甜野嘅人記得試吓!兩個人食,埋單大概$300多啲
帆立貝松葉蟹丼

北海道帆立貝松葉蟹丼($148)

櫻花牛油果三文魚卷($88)

信州白葡萄梳打
最鍾意飲甜野嘅人記得試吓!

兩個人食,埋單大概$300多啲
  • 北海道帆立貝松葉蟹丼
其中一間我成日去嘅日本餐廳,非常抵食,如果你哋經過嘅話都可以試一試!餐廳嘅餐牌全部都係用電子落單,所以記得要有手機充好電火焰三文魚燒烤多啲脂肪,油脂豐滿。壽司飯有豉油香蔥吞拿魚腩丼($118)嘩第一個反應係好澎湃充滿!我都從來未試過食一個更豐盛嘅吞拿魚腩蓋飯!輕視嘅吞拿魚腩魚生飯,一向都係少得可憐,但係10和田嘅魚生菜飯係滿勝,粉紅嘅吞拿魚腩肉碎,再加上香蔥,布滿左整個日本珍珠飯上邊,吃貨嘅朋友,都唔會覺得份量唔夠。用匙羹不起,每一啖都係吞拿魚腩肉,非常之滋味。一般米飯已經加入左豉油,所以已經夠味,如果唔夠嘅話可以再添加啲日本豉油,或者芥末去增添味道。炸雞三得利啤酒🍻

餐廳嘅餐牌全部都係用電子落單,所以記得要有手機充好電

火焰三文魚
燒烤多啲脂肪,油脂豐滿。壽司飯有豉油

香蔥吞拿魚腩丼($118)

炸雞

三得利啤酒🍻
啤酒
啤酒
  • 雜錦魚生丼
  • 香蔥吞拿魚腩丼
2021-07-03 283 瀏覽
週日懶得下廚,和太座走到新蒲崗,在商場內見到此日式餐廳,決定坐下簡單吃個丼飯。時間尚早人少少,正合區區心意。下單泡茶全自助,方便快捷。貪得意點了一件牛油果壽司一試。果肉熟透入口半溶,加上醬油醋飯同吃,有驚喜。香蔥拖羅蓉飯魚肉豐腴香醇,加入蔥花洋蔥等增添微微辛辣,配上香甜醬油百吃不厭。太座的火灸魚生飯配料豐富,有吞拿,左口等之外,還有穴子和三文魚子。火灸後魚油盡被迫出,油香十足,外脆內嫩,值得推介。想不到在新蒲崗都可吃到高質丼飯,東九人又多個好選擇。

時間尚早人少少,正合區區心意。下單泡茶全自助,方便快捷。

想不到在新蒲崗都可吃到高質丼飯,東九人又多個好選擇。
2021-06-27
2021-07-02 162 瀏覽
論服務態度:我們手寫登記防疫個人資料。一般做法是填寫後自行放入收集箱,那位女職員竟然叫我交俾佢然後打開張紙去睇我們填寫的資料。那位女職員簡直離哂譜。那些是個人私隱,可以隨便給你睇嘅咩?!論食物質素:完全冇實體menu。你要cyber可以,但唔該電子menu都要清楚。壽司、刺身盛合完全冇描述,有咩款有幾多件通通唔寫。Omakase呀?張相喺個電話咁細點睇呀?況且睇相都唔清楚全部係咩,數量是否一樣啦!壽司大多數一件計,廿幾蚊件質素普通到連鎖店都好過佢價錢同質素比根本唔值。一個普通的豚肉飯都整到一大陣豬膻味,真係冇嘢好講。快餐店肯定好食過佢!
論食物質素:完全冇實體menu。你要cyber可以,但唔該電子menu都要清楚。壽司刺身盛合完全冇描述,有咩款有幾多件通通唔寫。Omakase呀?張相喺個電話咁細點睇呀?況且睇相都唔清楚全部係咩,數量是否一樣啦!壽司大多數一件計,廿幾蚊件質素普通到連鎖店都好過佢價錢同質素比根本唔值。一個普通的豚肉飯都整到一大陣豬膻味,真係冇嘢好講。快餐店肯定好食過佢!
2021-07-01
2021-06-28 228 瀏覽
mikiki間十和田壽司店都開咗好耐吓,睇裝修環境以為好貴,原來佢有lunch set,勁抵食😍98蚊就可以有個午市壽司套餐,配搵蒸蛋同湯,咁高質嘅壽司咁嘅價錢真係抵到爛。而且聽講周不時都會轉唔同嘅款式,唔驚食到悶呀。當然,仲有好多其他款嘅套餐,包括鰻魚飯、壽司飯等等,選擇有好多。如果住樓上就好啦,可以成日食。套餐有8件壽司同三件卷物,三文魚、甜蝦、三文魚子、吞拿魚、鰻魚卷。。。每一件都好好味好滿足,最難得係用赤醋米飯,好好味呀😋平時想食咁嘅質素嘅壽司,一舊都至少廿蚊,冇諗到98蚊可以食到咁多件,仲要個環境好舒服😌以後lunch首選係佢。
2021-06-23 113 瀏覽
第二次吃 店員態度很有禮貌 幫助探熱之後 便帶我和朋友去卡位位置 位置闊落 燈光充實 感覺整齊~用手機掃二維碼看看菜單點了兩件🔥火炙芝士蝦 $15/1三文魚親子丼 $118 和火炙左口魚邊丼 $138🔸火炙芝士蝦 上面有一塊大芝士蓋著了熟蝦 如果芝士再燒融多少許會更好😋 蝦身下面是混了醬油的壽司飯 味道不錯👍🏻🔸 三文魚親子丼很有驚喜 師傅給三文魚的份量很大方呢三文魚被切成了一個個小方塊 比例平均 有點厚度 沾一點醬油和芥末吃很有口感 也很新鮮 我更喜歡三文魚子 咬爆魚子伴一口飯吃 很鮮甜😋😋😋🔸火炙左口魚邊丼師傳在醬油飯上排滿了左口魚 份量也不少😚 火炙令刺身表面燒香燒熟了少許 半熟 帶點魚油香 口感又有少許爽口 醬油飯比一般白醋飯來得吸引 不錯 重點是上面的海膽超鮮甜 很滿足😋總共$315 日本菜來說 這個價錢二人吃性價比很高~
用手機掃二維碼看看菜單
點了兩件🔥火炙芝士蝦 $15/1
三文魚親子丼 $118 和火炙左口魚邊丼 $138

🔸 三文魚親子丼
很有驚喜 師傅給三文魚的份量很大方呢

🔸火炙左口魚邊丼

總共$315 日本菜來說 這個價錢二人吃性價比很高~
2021-06-19 115 瀏覽
今日過開新蒲崗,天氣太熱緊係入商場搵野食😝 一入Mikiki唔洗諗喇 就你啦 😆 之前尖沙咀都有見過有分店,有同事食過都講過好食!先來兩杯熱茶,再scan QR code落單,先黎個枝豆咬下先!海貝丼=貝類剌身(赤貝、象拔蚌、鮑魚、魷魚..),貝類全部都好新鮮爽口,大大塊,至於wasabi我用黎撈飯食,用既都係圓碌碌日本米搭淡醬油,同刺身好match!吉列生蠔落小小檸檬汁,脆皮有餡,配埋飯一港!胖小子果然要甜品埋尾先夠喉,就點多左個紅豆雪糕,仲有椰果tim😋性價比高👍🏻

吉列生蠔落小小檸檬汁,脆皮有餡,配埋飯一港!

性價比高👍🏻
  • 海貝丼
2021-06-19 97 瀏覽
又要思鄉食日本野喇😆聽過呢間丼飯出色,今日晚餐有著落✌🏻有卡位、旁邊有2-4人位電話掃描QR code 自助點食物,壽司拼盤、特選壽司拼盤、三味壽司、吞拿魚類壽司、白魚類! 丼飯類好多都好吸引!!有吞拿魚腩、吞拿魚腩海膽、雜錦魚生、海鮮、三色細碗丼飯,海鮮丼,仲有我今日點既北海道凡立貝松葉蟹丼!北海道凡立貝松葉蟹丼 $148 丼飯飯量都算多,配菜有小黃瓜、酸薑,啖啖慷慨既松葉蟹肉撈飯,好滿足!明太子沙律🥗好爽口,開胃菜必點!仲想叫多碟😝埋尾點多碗鯛魚湯,清甜香魚味道,幾特別
又要思鄉食日本野喇😆聽過呢間丼飯出色,今日晚餐有著落✌🏻

有卡位、旁邊有2-4人位

北海道凡立貝松葉蟹丼 $148

明太子沙律🥗好爽口,開胃菜必點!仲想叫多碟😝

埋尾點多碗鯛魚湯,清甜香魚味道,幾特別

• 明太子沙律
2021-06-13 1082 瀏覽
星期日都要開工,真係令人有點沮喪,放 lunch 梗係要食番餐好嘅,獎勵下自己。揀咗公司附近呢間正宗日本壽司店,據知店內的食材大部份都是由日本直接空運到港,十分新鮮。餐廳門面以淺木色為主調,環境十分雅致,以竹支為設計主軸,加上高樓底和落地玻璃,開揚又闊落,配上一室簡約裝潢,予人悠然自得之感。而家巿面已經有唔少餐廳採用手機自助形式點餐,呢度亦唔例外,只需掃描 QR code,揀選食物後落單,就可以坐定定等食,夠晒方便快捷。先睇下午市套餐,原來選擇都唔少,足足有成十幾款,真係令人花多眼亂。點咗雜錦魚生丼 ($108) 同 鰻魚飯 ($98) 各一,兩款套餐都附有麵豉湯同蒸蛋。麵豉湯味道濃郁鮮美,調味得宜,入口暖笠笠又不死鹹。茶碗蒸質感很滑溜,內有鳴門卷、冬菇和銀杏,為蒸蛋生色不少。雜錦魚生丼 ($108) 賣相非常討好,色澤艷麗,而且用料亦十分豐富。飯面鋪滿了蟹籽、三文魚、吞拿魚腩、油甘、玉子、鮑粒和青瓜,每一口都食到魚生的鮮甜及特色。三文魚肉質肥美,油脂豐盈;而鮑魚粒口感亦唔錯,脆中帶點韌勁,微微鮮甜,配墊底的醬油飯吃,味道一流。另外個鰻魚飯 ($98) 水準亦不俗,鰻魚表皮烤至金黃,入
另外個鰻魚飯 ($98) 水準亦不俗,鰻魚表皮烤至金黃,入口微微酥脆,魚肉富彈性,嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。
面頭的蒲燒醬汁,甜度剛好,杰稠得來又夠入味,最啱就係用嚟拌飯吃。底層的米飯分量甚多,入口雖然有點偏濕,但軟而不糊,食晒都幾飽肚。
食完飯仲可以慢慢嘆埋杯抹茶先至走,店員亦無催促我哋離開,真係超寫意。
話說很久沒吃日本菜🇯🇵,剛好經過新蒲崗,就到了位於Mikiki的日本餐廳。店內環境很日系,綠茶🍵的色調配上日本流行音樂,感覺很寫意。我們到卡位位置坐下來,發現除了有插頭讓人叉電外,還有熱水和綠茶🍵粉讓你調綠茶。店內是自助下單的,掃掃QR code就可以點你想要的茶式,十分方便!不得不讚還可選走芥末、走薑之類,相當細心。🥰🍱雜錦魚生丼(配湯&蒸蛋)$108🥚蒸蛋侍應先端上蒸蛋,蛋內有蟹柳、鳴門卷、冬菇等,材料十足!蛋蒸得熱燙燙,而且亦很滑,絕對令人感到大滿足!😋🥣湯麵豉湯也有暖胃作用,湯雖然很有麵豉味,但不會鹹到口渴。😙🍱雜錦魚生丼相當足料和豐富的魚生飯,有三文魚、吞拿魚、玉子、鮑魚、池魚、三文魚籽,充滿着視覺效果,重點是刺身是很厚身的,絕對足料!而最難得是它用赤醋米飯,因為通常百多元的魚生丼是不會吃到赤醋米飯,足見店舖的用心。而赤醋米飯相比起白飯更有味道,吃完滿足!😍🍣午市壽司套餐(配湯&蒸蛋)$98同樣包含配湯&蒸蛋,這個午市壽司套餐有八件壽司、三件卷物。同樣地,每件壽司都是用赤醋米飯,所以很難得!壽司方面有三文魚壽司、吞拿魚壽司、帆立貝壽司、鰻魚壽司、吞拿魚蓉壽司等,每件都有食材的

店內環境很日系,綠茶🍵的色調配上日本流行音樂,感覺很寫意。

🍱雜錦魚生丼(配湯&蒸蛋)$108

🥚蒸蛋

🥣湯
麵豉湯也有暖胃作用,湯雖然很有麵豉味,但不會鹹到口渴。😙

🍱雜錦魚生丼

🍣午市壽司套餐(配湯&蒸蛋)$98

同樣包含配湯&蒸蛋,這個午市壽司套餐有八件壽司、三件卷物。同樣地,每件壽司都是用赤醋米飯,所以很難得!壽司方面有三文魚壽司、吞拿魚壽司、帆立貝壽司、鰻魚壽司、吞拿魚蓉壽司等,每件都有食材的鮮味,而加洲卷份量亦很足料,性價比超高。☺️

平均每人一百頭就可以埋單,可以吃到如此豐富的魚生套餐,然後靜靜地享受着寧靜的環境,絕對是很值得呢!😋

• 雜錦魚生丼
2021-06-12 92 瀏覽
❤新蒲崗 十和田 🙋‍♀️相信認識好嘅人都會知道我係一個日本控,我唔單止中意去日本旅行,仲中意日本文化,同埋超級中意食日本菜😍 壽司可以話我既最愛,我可以日日食都唔厭倦🍣 前晚就同朋友黎依間十和田總本店食dinner ,果然冇令我失望,頗高質啊~ 特別之處就係師傅一早已經將醬油混合於壽司米之中,所以唔洗再點豉油咖啦好方便😂🙋‍♀️Uni × Salmon Roe × Minced Tuna Roll🐟 is definitely my FAVVVVVV😚 The portion is so hugeeeee!!Awwww I miss Uni & Salmon Roe , they are so sweet and fresh💋 I would love to revisit and try more sushi next time😉 👅平成卷 $148 ▪︎一上枱就覺得好震撼,六件壽司卷大大件😝 有齊海膽・三文魚子・同吞拿魚腩蓉🐟 海膽鮮甜絕對冇腥味,三文魚子粒粒飽滿又甜美,吞拿魚腩蓉份量十足👍 太新鮮太幸福啦🐷🥰 👅火炙三味壽司 $78 ▪︎三件壽司分別係火炙左口魚邊・火炙三文魚同火炙吞拿
❤新蒲崗 十和田

👅平成卷 $148

👅火炙三味壽司 $78

▪︎三件壽司分別係火炙左口魚邊・火炙三文魚同火炙吞拿魚腩壽司,額外仲加多左件火炙左口魚邊壽司 ($32) 火炙過嘅壽司特別香,左口魚邊入口即融,三文魚同吞拿魚腩油香也不錯喲😊

👅三文魚三味壽司 $38
▪︎三文魚迷必點啊❣ 有齊薑蓉三文魚・芥末三文魚同火炙三文魚🐟三種配搭,三種滋味,一試愛上吖😋

👅刺身3點 $198

▪︎三文魚刺身超級厚切,口感十足😍 油甘魚同鯛魚油香四溢,非常新鮮☺ 有不愛吃的理由嗎?🤤🤤🤤

👅火炙芝士蝦壽司 $15×  安康魚肝壽司 $32

1K
2021-06-11 91 瀏覽
呢日weekend 訓到好遲先起身,起身之後就同屋企人去左附近既日本餐廳食lunch。餐廳環境好大,幾舒服。呢度係用QR code落單,好方便。我地一人點左一個lunch set。日本野黎講都好抵食!跟餐有茶碗蒸同麵鼓湯,唔錯!首先,點左個午市壽司套餐,佢有成11件壽司咁多,好多款唔同既壽司,岩哂我呢啲咩都想試既人。個雜錦魚生丼上面有好多刺身,好足料,佢有三文魚、吞拿魚同埋油甘魚,好新鮮!咁抵食,下次再encore!
呢度係用QR code落單,好方便。
我地一人點左一個lunch set。日本野黎講都好抵食!
跟餐有茶碗蒸同麵鼓湯,唔錯!
咁抵食,下次再encore!
  • 午市壽司套餐
2021-06-06 218 瀏覽
餐廳方便,用QR code 落單。快捷省時!Menu有埋圖,睇到大概個餐大概咩樣,夠清晰。呢度有壽司、魚生、熟食唔同定食午餐,我哋都比較鍾意食壽司🍣所以揀咗壽司套餐~壽司套餐$98, 估唔到都相當豐富。首先會有茶碗蒸及麵豉湯。茶碗蒸熱辣辣,幾好食。蛋幾滑有蟹柳、日式魚蛋。麵豉湯亦都係夠熱,有海帶油揚。壽司拼盤有11件。三件係蟹子三文魚青瓜卷。三文魚幾肥美,入邊青瓜爽口,卷物都幾大件。另外有吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子、熟蝦、鰻魚、三文魚子軍艦及吞拿魚肉軍艦。軍艦嘅紫菜新鮮包,所以夠脆,三文魚子夠鮮。整體其他壽司質素都幾好。

茶碗蒸熱辣辣,幾好食。蛋幾滑有蟹柳、日式魚蛋。
麵豉湯亦都係夠熱,有海帶油揚。

整體其他壽司質素都幾好。
晚市見到店內只有幾枱客,沒有定食供應,睇過評論好像不錯,嚟到就都試下吧。。。服務。。自己手機落單,職員只負責上菜,服務係零,😕可惜 以價錢 200元一碗魚生飯,魚生份量明顯不夠偏少,魚生普通新鮮,火炙左口魚邊和海膽,就好味道。。。以咁嘅價錢,唔抵。。晚上得幾個客,係有原因,都証明了 見到拍烏蠅,就唔好幫襯。。係啱嘅。
2021-06-03
2021-06-01 324 瀏覽
今日約左個住係黃大仙既朋友係MIKIKI食LUNCH,佢指明要食呢間日本菜😅以我所知十和田出名高質,原來SET LUNCH咁抵食👏我平時如果見到有鰻魚飯九成九都會揀,但最近真係食得太多有啲厭,所以今日決定試下佢既近親👉👉穴子丼🤣朋友就叫左午市壽司定食🍣跟餐有麵豉湯同茶碗蒸,茶碗蒸超足料!有冬菇,鳴門卷,蟹柳,仲有好少見到既白果😯 雞蛋超滑😋我係第一次食穴子,燒到輕微燶,加埋面頭應該炒過嚟嘅芝麻好香👍穴子舖到滿滿的,我仲以為冇咗鰻魚嗰個肥美嘅口感會冇咁好食,但原來穴子係更加可以食得番魚本身既鮮味,所以唔駛好似鰻魚咁加咁濃郁既鰻魚汁去調味都好好食😋底下既飯都有調過味,令人特別開胃😁朋友既壽司好豐富,勁多花款😍刺身類新鮮肥美,蝦好大隻👍 佢特別推介吞拿魚,油脂豐富入口即溶🤤埋單仲唔駛加一就食到咁高水準既日本菜,無得彈!!🎉🎉

以我所知十和田出名高質,原來SET LUNCH咁抵食👏

朋友就叫左午市壽司定食🍣

穴子丼

底下既飯都有調過味,令人特別開胃😁

午市壽司定食

朋友既壽司好豐富,勁多花款😍

埋單仲唔駛加一就食到咁高水準既日本菜,無得彈!!🎉🎉
2021-06-01
  • 午市壽司套餐