2024-04-04 26 瀏覽
係K11行街,度度都係人,諗住food playground 啲小店,睇落賣相唔錯,價錢比一般food court貴,見有位,應該值得試下,行左幾間,見呢間有日式牛扒,就試吓呢間「十八番」,叫左網燒牛扒定食,望落去都唔錯,初時都見56成熟,夠冧都可接受食到,但食到一半,生到完全食唔到,又多筋,同佢講,只話整返熟比你,下?!我食過~食唔到,再煮熟?!有冇諗衛生問題架🙄🙄完全唔覺得自己有問題!唔會有下次!
2023-12-25 173 瀏覽
真係從未食過咁垃圾嘅仲要俾$168個鰻魚蛋包飯。鰻魚又乾又無味,連鰻魚sauce都唔捨得俾,D飯又唔熱,搞到成個餐好似隔夜咁….. 真係唔知想點。收得168 唔該俾番少少heart
2023-12-24
15 分鐘 (外賣自取)
2023-11-10 224 瀏覽
好耐無食日式咖哩,見到呢度foodcourt有唔少選擇,見到呢間十八番專係賣日式咖哩同日式料理,點左漢堡扒咖哩蛋包飯同沙拉炸餃子!漢堡扒咖哩蛋包飯份量都幾多下,好大碗!日式咖哩好香甜好惹味,撈飯一流! 漢堡扒係好厚,裡面係滿滿既肉汁,一咬就肉汁四溢,好好食! 蛋好香好滑,而且仲有沙律醬、紫菜碎同白芝麻在蛋上,加上大量蘿蔔粒係咖哩裡面,好豐富! 而沙拉炸餃子炸得好香脆,裡面有豬肉同菜,好有口感! 仲附送埋麵豉湯👍🏻

2023-11-06
2023-07-23 250 瀏覽
這天去尖沙咀行街,行一陣就去食飯😋食飽飽就繼續買買買!美食廣場餐廳選擇很多,我選擇了這日式美食-網燒牛扒定食配唐揚炸雞。牛扒定食非常豐富,牛扒不會靭,咬開亦有肉汁。它的份量十足,調味不濃不淡,我很滿意!麵豉湯味道普通,但熱騰騰的湯,喝下去還是舒服的。套餐包括的米飯米香味不重,但很圓潤、粒粒分明,食很好吃的米飯!我還品嚐了唐揚炸雞,這個炸雞裡頭很多汁,外皮亦很香脆,配搭的醬汁是酸甜醬,味道是匹配的,但在日式料理,這個配搭比較有趣吧!
這天去尖沙咀行街,行一陣就去食飯😋食飽飽就繼續買買買!
2023-07-16 152 瀏覽
Ordered to go at the counter, but they mistakenly take the order as dine-in. Nonetheless, when I was at the counter to get my food, the old lady at the counter throw me a plastic bowl and asked me to pack the food myself, which was absolutely ridiculous. I asked her nicely to pack it for me, but she turned back and walked away. Not sure what was wrong about this restaurant, but I surely will not recommend anyone to dine here anymore.

2023-07-16
外賣自取
2023-07-15 113 瀏覽
十八番網燒牛扒定食Grilled Steak Set大大片薄切網燒西冷牛扒,肥膏比例均勻,令牛扒唔會太乾身,肉質豐富,非常滋味。伴菜喺加咗柚子汁嘅沙律,口感清新。很喜歡加上海苔蛋香鬆嘅日本白飯,增加味道層次。流心蛋柚子沙律Molten Egg Yuzu Salad流心蛋柚子沙律十分豐富,生菜、羽衣甘藍、蕃茄仔等。醋味比較濃。流心蛋濃郁。唐揚炸雞Chicken Karaage唐揚炸雞外面酥脆,裏面雞肉嫩滑。可以點一啲酸辣醬,提升味道,同時增加濕潤感。靜岡蜜瓜梳打Musk Melon Cider靜岡蜜瓜梳打日式樽身很吸引,蜜瓜濃郁且香甜,帶出冰涷清新快意。
十八番

Chicken Karaage

靜岡蜜瓜梳打
Musk Melon Cider

2023-07-11 78 瀏覽
今天到尖沙咀K11 Musea 購物並選擇了在B2層的Food Playground吃個快餐。我和友人最終選擇在十八番點了兩個日式定食。~吉列炸蝦咖喱蛋包飯單是3隻大大隻炸蝦的賣相已令人垂涎欲滴,入口更見其實力。包裹著極薄炸粉的大蝦連頭和尾新鮮炸起,脆漿包裹着又滑又香的蝦肉,入口非常香脆好味。熱騰騰的炸蝦雖然給人一點熱氣的感覺,但這香噴噴的美食確實令人難以抗拒。滑蛋包裹著軟綿的米飯配上日式咖喱汁十分滋味,日式咖喱一點也不辣,味道卻頗濃郁,甜味較特出。汁內除了有鮮甜可口洋蔥外,還有小薯粒和紅蘿蔔粒,令口感和味道更多元化。~網燒牛扒定食一大塊燒約六成熟的牛扒上碟時已預先切好,牛扒的中心還呈粉紅色,入口感覺牛味突出,肉質鬆化不會韌,與伴碟的沙律菜一起吃,更教人滿足。定食的米飯份量十足,配上牛扒來吃飽肚又滋味。兩個定食均配有味道濃郁的味噌湯,湯內有滑滑的小豆腐粒和片片日式紫菜,製作絕對不馬虎。吃過這頓簡單又好味的日式定食後,我們又繼續在商場內逛遊,享受快樂的時光。

~吉列炸蝦咖喱蛋包飯
單是3隻大大隻炸蝦的賣相已令人垂涎欲滴,入口更見其實力。

~網燒牛扒定食

food playground 內的日式定食🥢..假日就是人多,係K11 Musea 搵食不容易,隨便係basement 既food playground 吃飯🍽,有間日本野有牛扒吃,就去試試。Menu 選擇不多,牛扒定食、鰻魚蛋包飯、丼飯、小食炸雞、餃子都有,簡簡單單吃個飯。🔸網燒牛扒定食 $158一大塊牛扒,外皮焦香而內裡粉嫩。🔸溫泉蛋牛丼 $88牛肉質素算不錯,加上溫泉蛋令飯粒更滑。..就這樣。。簡簡單單吃個便飯。..×××××ש尖沙咀梳士巴利道18號K11 MuseaB2層Food Playground..

food playground 內的日式定食🥢

🔸網燒牛扒定食 $158

一大塊牛扒,外皮焦香而內裡粉嫩。

🔸溫泉蛋牛丼 $88

牛肉質素算不錯,加上溫泉蛋令飯粒更滑。

就這樣。。簡簡單單吃個便飯。
×××[十八番]×××
©尖沙咀梳士巴利道18號K11 MuseaB2層Food Playground
2023-06-20 59 瀏覽
黎過K11 Musea food court好幾次都有唔少餐廳選擇,每次都可以揀試新野 早咗放工嚟到,難得有好多位,想坐高或者矮凳都得😎😎左揀右揀之下,揀咗依間:十八番主要係食日本定食有好大路嘅牛肉飯、咖喱、吉列豬扒價錢包埋湯,以依個商場黎講,價錢都唔算貴朋友揀咗依款溫泉蛋牛丼本身味道比較淡,建議取餐嘅時候,順便拎埋牛扒汁或者鰻魚汁,自行添加落去,咁成件事就會升華晒😂😂不過幾欣賞佢哋嘅牛肉,份量多,細心D睇,係冇乜肥膏!大型連鎖店幾十蚊一大碗嗰啲,基本上超過一半都係肥膏啦🤔🤔除咗牛肉之外,仲有啲蔬菜,感覺又健康少少蒲燒原條鰻魚蛋包飯出色!雖然蛋包飯通街都係,但係佢哋個蛋好好食!牛油味好突出,好滑!鰻魚質素唔錯,好肥美,厚身,自己落多啲鰻魚汁,餸飯超正!
黎過K11 Musea food court好幾次
都有唔少餐廳選擇,
每次都可以揀試新野
早咗放工嚟到,難得有好多位,想坐高或者矮凳都得😎😎

左揀右揀之下,揀咗依間:十八番
主要係食日本定食
有好大路嘅牛肉飯、咖喱、吉列豬扒
價錢包埋湯,以依個商場黎講,價錢都唔算貴

朋友揀咗依款溫泉蛋牛丼
不過幾欣賞佢哋嘅牛肉,份量多,細心D睇,係冇乜肥膏!
大型連鎖店幾十蚊一大碗嗰啲,基本上超過一半都係肥膏啦🤔🤔
除咗牛肉之外,仲有啲蔬菜,感覺又健康少少

蒲燒原條鰻魚蛋包飯
出色!
雖然蛋包飯通街都係,
但係佢哋個蛋好好食!
牛油味好突出,好滑!
鰻魚質素唔錯,好肥美,厚身,自己落多啲鰻魚汁,餸飯超正!

2023-05-18 126 瀏覽
🐻尖沙咀糧食🐻🐮網燒牛扒定食 配白飯味噌湯牛扒比想像中驚喜,有肉味,唔會好似茶餐廳個種牛扒加滑肉粉。如果厚身多少少就更好!牛扒始終都係簡單調味就夠。🐷厚切吉列豬扒定食 配白飯味噌湯吉列豬扒夠厚身,炸得夠脆身,食落去一啲都唔油膩,加埋沙律醬同豬扒醬真係好好食😋🐻小評語:可惜定食配菜和沙律菜份量略嫌不足,整體來講建議定食份量可以稍為增加。價錢品質比較之下,吉列豬扒性價比比較高。📍 十八番 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號K11 MuseaB2層Food Playground味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑性價比💰:💵💵💵回訪度🤤:🥴🥴🥴
🐻尖沙咀糧食🐻

🐮網燒牛扒定食 配白飯味噌湯

🐷厚切吉列豬扒定食 配白飯味噌湯

🐻小評語:

📍 十八番 (尖沙咀)

味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑
性價比💰:💵💵💵
回訪度🤤:🥴🥴🥴
2023-03-16 133 瀏覽
K11 Musea大家都知無論係食嘢定係買嘢都係特別貴,咁就試吓佢哋嘅food court,其實選擇都幾多唔同種類嘅嘢食都有。第一間嘅係《十八番》,認真有驚喜,叫咗個牛扒定食🥩,熟度啱啱好,仲有少少嫩粉紅色,除咗筋位冇咩好挑剔,雖然唔算係好靚嘅牛,但係煎得啱啱好味道搭夠👍🏻旁邊嘅白飯仲配咗飯素
2023-02-23
2022-11-29 215 瀏覽
聖誕就到,已經開始周圍去打卡,其中一個一定會去K11 Musea,但平民嘅我地又邊捨得去舖頭食飯吖,好彩佢basement 有個" food playground " ,選擇多,價錢又大眾化啲~我地揀咗食 「 日本野 」!有間叫十八番食蛋包飯同咖喱飯。咖喱唐楊炸雞爆丼 $103聞到咖喱好香濃,睇到好濃唔會稀,份量都多絕對夠撈成碗飯!米飯都粒粒煙韌,幾好咬口。唐楊炸雞都好香口,脆脆哋啲肉又嫩,完全唔乾,撈埋咖喱汁好味。原條鰻魚蛋包飯 $192開會都唔敢嗌,因為份量大怕食唔晒,但原條鰻魚又好吸引,最後嗌咗嚟試吓,所以無嗌小食嚕。鰻魚好肥美,入味又唔會太多汁過膩,蛋又有沙律醬,好夠味。信洲蜜瓜梳打 $24橙味汽水$15

我地揀咗食 「 日本野 」!有間叫十八番食蛋包飯同咖喱飯。

咖喱唐楊炸雞爆丼 $103

原條鰻魚蛋包飯 $192

信洲蜜瓜梳打 $24
橙味汽水$15

2022-11-18
2022-11-27 125 瀏覽
K11 muse food court 食物多元化,環境唔錯,又幾有氣氛,所以晚上通常爆客🙈 經過見到呢間嘅鰻魚蛋包飯賣相唔錯,就決定食呢間啦~ 我地等位都等咗10分鐘先有~ 值得讚嘅係,有人keep住執枱👍🏻鰻魚蛋包飯賣相係有加分嘅❤️ 原條鰻魚醬汁香濃魚肉彈牙又軟嫩,半熟滑蛋配白飯冇得頂😍 跟咗一杯麵豉湯,幾夾幾好飲!溫泉蛋牛丼牛肉量好多,而且醬汁入味,撈埋蛋液來食口感好滑~唐揚炸雞雞件脆卜卜,內裏十分juicy!甜酸醬汁好味👍🏻有四五件都幾抵食😃

鰻魚蛋包飯

溫泉蛋牛丼
牛肉量好多,而且醬汁入味,撈埋蛋液來食口感好滑~

唐揚炸雞

2022-11-24 90 瀏覽
同朋友去K11 musea 行街睇戲,足足可以hae足一日,到晚上時間當然肚餓要食嘢啦,我哋就簡單去咗地庫food Court, 一眼就睇中 「 十八番 」,想食佢個原條鰻魚蛋包飯!兩個女仔食唔到咁多嘢,所以嗌左一個蛋包飯share,再加多兩個小食同一個沙律。《 原條鰻魚蛋包飯 $192 》份量大,鰻魚肥美長過隻碟,肉有彈性又幾厚肉,食得出鰻魚幾新鮮。而下層嘅蛋色澤黃金,入口嫩滑有蛋香味濃,再加上沙律醬更惹味,全部材料一齊撈飯食好正。追加 《 日式沙拉炸餃子 $32 》-個皮好薄,角位好脆口,肉餡入味,加沙律醬提味。《 流心蛋柚子沙拉 $32 》流心蛋清甜蛋味濃,沙律菜有super food "羽衣甘藍",好健康!《 唐楊炸雞 $32 》炸雞好脆薄,雞肉嫩滑有肉汁,配埋甜酸醬更提味。加配《 綠茶可樂 $24 》食唐揚食物配汽水好消膩~

《 原條鰻魚蛋包飯 $192 》

追加 《 日式沙拉炸餃子 $32 》-
個皮好薄,角位好脆口,肉餡入味,加沙律醬提味。

《 流心蛋柚子沙拉 $32 》

《 唐楊炸雞 $32 》
炸雞好脆薄,雞肉嫩滑有肉汁,配埋甜酸醬更提味。

加配《 綠茶可樂 $24 》
食唐揚食物配汽水好消膩~
2022-11-18
2022-11-17 273 瀏覽
K11 Musea B2層有一個環境好好嘅food playground, 行到攰想試咗日本菜就揀咗一間食😎🤌🏻蒲燒原條鰻魚蛋包飯鍾意食鰻魚嘅我一定叫呢個🤣而佢真係原條咁上菜,未食已經覺得興奮😆鰻魚燒得不錯,咬落淋身唔硬,雞蛋整得都好滑,仲加咗沙律醬,味道更加豐富😋不過唔知係咪疫情關係,飯碟都轉咗做即棄用具,賣相方面有少少影響🤣🤌🏻 漢堡扒咖哩蛋包飯啖啖都有醬同埋雞蛋好正,漢堡扒都大舊而且比想像中juicy ,好多汁撈飯正, 蛋包飯嘅醬汁都係偏甜,所以怕辣嘅朋友唔洗驚🤣份量同樣好多好滿足🤌🏻 提子梳打見到日版飲品覺得特別吸引啲🤣🤣 飲落比平時真係好飲咗,日本🇯🇵咩都好🤣雖然價錢比平時嗰food court 貴少少,但環境上真係舒服好坐👍🏻🚩 十八番 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號K11 MuseaB2層Food Playground#addifoodie #addifoodie尖沙咀#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw

🤌🏻蒲燒原條鰻魚蛋包飯

🤌🏻 漢堡扒咖哩蛋包飯

🤌🏻 提子梳打

🚩 十八番 (尖沙咀)

#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #原條鰻魚
2022-11-15
  • 原條鰻魚蛋包飯