2021-04-09 0 瀏覽
第一次去將軍澳黎間舖頭,地點方便,容易搵,我哋兩點左右食,人不太多,自己掃碼點餐,方便,我地分別叫了酸菜水套餐,大大碟跟飯,抵食,另外叫了肥牛湯麵,有些少辣,感覺不錯,再加乾撈,大家可以每樣有試吓,價錢非常合理
2021-04-01
2021-04-01 135 瀏覽
見將軍澳新開左間食辣既餐廳 就約埋都食辣既朋友平日中午嚟呢度試吓午餐當日大概1:00左右嚟到都好旺喎大概等咗四個字先有位都見到好多人買外賣自取我哋叫咗兩份午餐係酸菜魚 中辣麻辣干鍋(牛肉) 揀大辣 兩份午餐都包左一份小食 當日係雲耳同埋包左一碗白飯。+$8 有埋嘢飲 仲好大杯嘅添酸菜魚 - 個湯好飲 夠酸夠熱 好醒胃 我地兩個人飲晒d湯用嚟送白飯一流 魚都幾滑 唔錯但我哋揀咗中辣就嫌唔夠辣下次要再試吓大辣麻辣干鍋 - 我哋就覺得太鹹 都唔辣而且冇乜牛肉 啲蓮藕 芽菜就好多午市來講都幾抵食 會再返嚟幫襯酸菜魚😋
見將軍澳新開左間食辣既餐廳

我哋叫咗兩份午餐
係酸菜魚 中辣
麻辣干鍋(牛肉) 揀大辣
兩份午餐都包左一份小食 當日係雲耳
同埋包左一碗白飯。
+$8 有埋嘢飲 仲好大杯嘅添

麻辣干鍋 - 我哋就覺得太鹹 都唔辣
而且冇乜牛肉 啲蓮藕 芽菜就好多

午市來講都幾抵食 會再返嚟幫襯酸菜魚😋
2021-03-16 203 瀏覽
將軍澳嘅新店越開越多,今次經過將軍澳中心見到呢間食四川野嘅餐廳,同朋友各自叫左一個lunch set。分別係口水雞、水煮牛肉同埋炒回鍋肉,人均價錢大概60幾蚊再加多$8至$10嘅飲品,價格來講不過不失啦。不過比較令我驚喜嘅係水煮牛肉,辣得好過癮,而且味道唔錯,不過牛肉份量就少啲。回鍋肉就比較肥膩,每片嘅豬肉都係用腩肉,但係脂肪就比較多,比較少肉,但配菜就幾香口。口水雞就不過不失,感覺似白切雞加上辣汁,冇乜特別。不過三個套餐都有送上一小碟前菜,就係涼拌木耳,味道都唔錯。

口水雞就不過不失,感覺似白切雞加上辣汁,冇乜特別。

不過三個套餐都有送上一小碟前菜,就係涼拌木耳,味道都唔錯。
2021-02-03 464 瀏覽
開左咁耐都未食過,一於試吓,午餐有飯同維他奶包埋,價錢完全唔貴,味道出奇地幾好食!由於第一次食,所有嘢我都係叫小辣,試完覺得小辣其實唔係太辣,下次可以食辣d!叫左一個口水雞,底有啲青瓜薦底,非常入味,雞都幾滑,唔會鞋口,另一個水煮牛,入面會有好多大豆芽,2個都好食😋
  • 口水雞
2021-01-31 447 瀏覽
去前先係openrice訂位所以好快就入座啦,星期日下午果然好多人幫櫬,店員都相當忙同混亂🧐,真係要加返d人手!/入座後會提供口罩袋相當細心📩同薯仔絲前菜🥔,點餐方式係掃描枱上qr code自助落單十分方便🔍,估唔到星期日都有Lunch menu ,價錢抵食勁多!/酸菜魚(午) $68有得揀辣度,中辣都唔會話太辣🌶,雖然係午餐但用料都唔馬虎,魚肉份量都非常多,最開心係唔會食到骨👍🏻,酸菜湯底夠曬酸,勁開胃,有少量雞髀菇同萵筍,整體係唔錯!/水煮牛肉(午) $58呢個真係不得不講!份量真係少得驚人,成碗大概只有7-8片牛肉同幾條芽菜,個感覺似係人哋食淨咁😓,但味道其實幾好味,可惜真係太少最慘連配料都冇,呢個價錢我寧願食返麻辣香鍋😩!/兩個set都會送維他奶一包,不過我都係+$8要椰青水,下火😢!

酸菜魚(午) $68

水煮牛肉(午) $58
2021-01-31 413 瀏覽
呢間舖頭越來越多分店,佢主打唔同嘅川菜,但今次我哋就試咗酸菜魚,仲特登揀午市時間去平好多🥳❣️酸菜魚(辣/唔辣$68 + $5配可樂 +$8配熱情果梳打)午市酸菜魚套餐配飯一碗,可以揀辣或者唔辣,於是我同朋友各自揀一個試吓,魚算新鮮冇腥味,而且冇咩骨大塊有肉,配料有大量酸菜,湯底酸度十足,加飯食一流,我同朋友都推介加小辣,比起原味更好食😋,推介野飲熱情果梳打,大大杯好抵飲❣️燒椒皮蛋 $48皮蛋唔係譚仔食黑色嗰隻,而係金黃色嘅皮蛋,雖然食唔出有咩特別,但影相呃like之選好味度:9(10分滿分)如果鍾意食酸菜魚嘅朋友真係唔好錯過,同埋午市時間去食真係抵好多

❣️燒椒皮蛋 $48

好味度:9(10分滿分)
酸菜魚
燒椒皮蛋
2020-09-08
$98.5 (午餐)
燒椒皮蛋
2021-01-27 262 瀏覽
餐廳裝修有中式風格。要使用QR code下單的,清楚簡單。午餐套餐選擇有很多,價錢實惠。午餐附有前菜,涼拌小土豆絲。蒜味重,土豆絲爽口,十分開胃。點了酸菜魚,小辣。雖然是午餐,但份量亦十分之多,有很多件魚塊。酸菜魚香氣撲鼻,魚肉滑嫩,沒有骨的。酸菜爽口新鮮。配的杏菇片,入口滑。酸菜魚湯香甜但偏油。亦點了田雞麻辣香鍋,小辣。辣味幾香。不是很多餐廳有田雞選擇。田雞肉入味,肉很薄,件數不多。蓮藕片爽口,配了雲耳豆芽一起炒。配白飯不錯。套裝送維他奶。

午餐附有前菜,涼拌小土豆絲。蒜味重,土豆絲爽口,十分開胃。

。酸菜爽口新鮮。配的杏菇片,入口滑。酸菜魚湯香甜但偏油。

亦點了田雞麻辣香鍋,小辣。辣味幾香

套裝送維他奶。

2021-01-06 310 瀏覽
十二味嘅午市套餐👍🏻唔只係味道好,份量仲係好足嗰隻囉🤗🤗🤗真係好鬼抵食🥢🥄!之前食過佢哋嘅皮脆、香嫩川式口水雞、滑爽酸菜魚、惹味麻婆豆腐💯😋今次要Encore兼加多款「水煮牛」麻麻辣辣牛肉嫩滑👍🏻仲有大大堆吸曬汁嘅大豆芽,正到爆,每碟嘅醬汁又或係湯汁,都一樣超好送飯!
十二味嘅午市套餐👍🏻唔只係味道好,份量仲係好足嗰隻囉🤗🤗🤗
真係好鬼抵食🥢🥄!
今次要Encore兼加多款「水煮牛」
第二次黎十二味食酸菜魚,點了一個酸菜魚午餐,但食到最後發現十片魚都無,大部分都係萵筍與類似魚白色的菇類,酸菜也好多,味道不及銅鑼灣分店的水準,唔頂癮。失望,希望可以改善。
2020-12-08 307 瀏覽
以前食酸菜魚都係返深圳食宜家無得去深圳唯有係香港搵下邊到有得食上openrice見到呢間十二味開左好多分店於是揀左係將軍澳分店試試佢到底有幾好食我哋揀左係午餐時段去食午餐加8蚊有杯柚子茶飲杯野飲黎到嚇左一跳大杯到隻手都拎唔住杯野飲川式口水雞 (小辣)唔好睇佢細細碟入面原來好多雞凍冰冰 雞肉又大大舊浸滿哂汁 勁入味但呢個辣度 食唔到辣既人應該會覺得辣酸菜魚 (小辣)呢個又唔算辣 食唔到辣既人會接受到呢個辣度食完口水雞食酸菜魚會覺得酸菜魚無味酸味唔夠 入面既酸菜都無乜味魚夠滑 無骨但味道同深圳食既真係爭太遠☹️
以前食酸菜魚都係返深圳食
我哋揀左係午餐時段去食

午餐加8蚊有杯柚子茶飲
杯野飲黎到嚇左一跳
大杯到隻手都拎唔住杯野飲

川式口水雞 (小辣)
唔好睇佢細細碟
入面原來好多雞
凍冰冰 雞肉又大大舊浸滿哂汁 勁入味
但呢個辣度 食唔到辣既人應該會覺得辣

酸菜魚 (小辣)
呢個又唔算辣 食唔到辣既人會接受到呢個辣度
食完口水雞食酸菜魚會覺得酸菜魚無味
酸味唔夠 入面既酸菜都無乜味
魚夠滑 無骨
但味道同深圳食既真係爭太遠☹️
2020-12-08 336 瀏覽
朋友好喜歡吃四川菜,特別喜歡吃有唔同香料做嘅酸菜魚。今次喺寶琳站附近,發現到呢間10意味,是酸菜魚專門店,見到環境光猛企理,而且午市套餐價錢便宜,就一於入去試吓。午市套餐都有酸菜魚揀,配埋白飯一碗,以及飲品,如果想飲特飲都只係加$10左右,相當抵食。酸菜魚68元湯底味道香濃,食到有唔同嘅香料味,而且魚嘅份量相當之多,魚肉嫩滑,而且所有魚片都已去骨,啖啖肉非常之正。酸菜味道也剛好,唔會太鹹或太酸,我好滿意呢個湯。干炒四季豆42元份量非常之多,而且四季豆大大條,用重慶嘅辣椒炒出嚟非常好味呢,送飯一流。蔥油拌麵好香蔥油味,而且面夠滑而且彈牙爽口,都係一個很好嘅主食。

酸菜魚68元
干炒四季豆42元
蔥油拌麵
好香蔥油味,而且面夠滑而且彈牙爽口,都係一個很好嘅主食。
2020-12-07
2020-12-01 210 瀏覽
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>本身一心同啲朋友嚟將軍澳行Donki,咁順便呢就搵吓啲美食啦,朋友同我都好鍾意食酸菜魚,所以就去咗呢間好出名嘅12味,試吓佢係咪真係咁好食!佢哋有幾樣野都好出名嘅,因為好耐冇返大陸食過酸菜魚啦,所以我哋就叫咗個酸菜魚,覺得佢呢個都做得幾正宗,而我哋都可以自己揀自己想要嘅辣度,但我哋唔係好食得辣,我哋就叫咗個小辣喇!而呢個菜式嘅酸味比較重,食落覺得好開胃,但係真係比較惹味,所以叫兩個白飯,可以用來送飯,而魚嘅肉質都幾嫩滑,同埋佢冇乜骨,啱晒我啲唔識lur 骨嘅人。😛🤭另外再叫咗個口水雞,佢用咗好多花椒,超級有麻辣嘅味,不過呢個就唔可以揀唔辣,但係可以揀自己要嘅辣度,而我哋呢都係揀咗小辣。啲雞可能係啱啱好熟,所以有啲紅色,不過肉質都幾嫩滑!所以都唔錯唔錯。🥳不過講真價錢真係有啲貴,兩個人都食咗三百幾蚊,間唔中食下都ok 嘅!
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>

• 口水雞
2020-11-18 214 瀏覽
又係12味 而家港人愈來愈愛四川 麻辣菜 愈食愈開胃 今日一行三人 12味既lunch menu 抵食好多 平均60蚊就食到 包前菜包碗飯包杯飲品田雞麻辣香鍋 田雞唔太多 配菜份量就好足夠蓮藕 芽菜 薯仔Very good 愈食愈野味水煮牛肉 牛肉好淋 重要係唔太油 我記得食過某間水煮牛超級油 好似油浸牛 怕怕 呢個就剛剛好 仲食曬啲芽菜同萵筍酸菜魚 係我至愛 啲魚太滑啦 自己係屋企根本做唔到甘既效果 日日食都唔厭lunch 真係好抵 因為正常一個酸菜魚都2百幾蚊 但而家70蚊就食到 真係幫到我止一止口癮
2020-11-13 204 瀏覽
Went to my fav restaurant in TKO yesterday, and we decided to order two lunch sets and a cold dish 🥰✨Tossed cucumber with Garlic 🧄 🥒✨Boiled fish with pickled cabbage 💰68I must SAY rice is the best partner for this dish 🍚 🐟You even get to choose your spice level🌶✨Sichuan style chicken with chilli sauce 💰 48The meat was tender 🥵 Really enjoyed the spiciness of this Sichuan chciken🤤✨Tossed shredded potatoes 💰 38This mouthwatering garlicky, savoury, tangy dressing went well with shredded potato 🥔✨Pa

✨Passion Fruit Soda(add $8)

Fatvava揾食😋😋水煮牛肉 $58可以揀辣度,大大碟,牛肉片大片,唔算好多塊但口感好嫩滑,有牛味,入面仲有青瓜內芽菜,雖然有經油同大量辣椒乾,但感覺唔會太油膩,送飯都唔錯!酸菜肥牛麵 $58入面係刀削麵底,肥牛出奇地都幾有牛味又唔會過肥。多酸菜同埋娃娃菜。少少酸,帶少少辣都幾開胃!川式口水雞 $68重口味之選,份量都多既,雞件大大舊肉,有唔同位置,去左骨!個汁好濃,又麻又辣既感覺,好正宗既川菜味!夠麻唔係好多地方都做到!蒜泥青瓜 $38蒜味重,青瓜脆口,做前菜同最後食一流,開胃,又可以減輕重口味既油膩感。 紅糖糍粑 $48有驚喜!可以選擇即上或者之後點上,即炸熱辣辣,入面糯米有煙韌口感,再點上紅糖,又幾夾幾好食!細細件,炸過但唔油膩,當甜品幾好!📍掃QR code落單,所有野食都可以揀辣度。📍午餐套餐會有雲耳做前菜,免費有一杯凍既酸梅汁,都幾解渴解滯。
Fatvava揾食😋😋

水煮牛肉 $58

酸菜肥牛麵 $58

川式口水雞 $68

蒜泥青瓜 $38
紅糖糍粑 $48

📍掃QR code落單,所有野食都可以揀辣度。
2020-11-09
  • 紅糖糍粑