2020-10-16 2258 瀏覽
入到餐廳可以用q r code去, 做點菜動作。 喺將軍澳地鐵站b出口過咗馬路就已經到餐廳, 交通非常便利, 疫情期間所有餐桌童餐桌之間都用咗 ,膠板去隔開 ,食客同食客之間嘅距離, 膠板上所有熊貓都帶上咗口罩好cute, 中午時分,雖然人多但係仍然 有少量位置唔使等位。走辣酸菜魚配酸梅湯 68$ 必食次次去到12味都必食嘅菜式, 一如既往魚嘅份量非常多, 加咗大量雞髀菇入去, 增加口感, 酸菜湯底酸味十足, 整體講呢啲餸比較重味道所以最好連埋白飯一齊食最好食。桂花冰釀 8$一粒粒嘅桂花沉積係酒樽嘅底部, 飲之前可以輕輕搖勻 ,倒入小酒杯入面飲用, 略帶微香桂花味,唔會甜。麻辣香鍋牛肉 64$原先諗住一個鍋甘樣上菜…原來係我誤會左😂麻辣炒牛肉仲有唔同既菜。牛肉好滑同新鮮,辣度易入口椰子水 10$罐裝椰子水,幫助下火。幺妹兒冰粉 26$餐廳內唯一嘅甜品, 亦都係必食推介, 一大顆啫喱狀嘅果凍,啜落口滑嘟嘟, 望落材料唔多但係食落口感好得意, 軟綿綿得嚟又有口感。

走辣酸菜魚配酸梅湯 68$ 必食

桂花冰釀 8$

椰子水 10$
罐裝椰子水,幫助下火。

走辣酸菜魚配酸梅湯

• 幺妹兒冰粉26$
  • 麻辣香鍋牛肉
2020-08-19 3719 瀏覽
我好喜歡食四川菜❤️之前都有食過哩間既分店😋今日去咗新開張嘅將軍澳店,一坐低已經比好香嘅辣味吸引住😚見好多人都唔係外賣🥳▪️水煮牛肉一上枱俾佢好澎湃嘅辣椒吸引着😍個碗好大😚一上枱嘅視覺衝擊真係好震撼,而且辣味嘅香令人食慾大增😊牛肉大大塊,但係口感一啲都唔會覺得「鞋」口,味道方面唔會淨係得個辣字,牛肉味亦都好出好惹味,加埋酸菜真係好頂級嘅川菜享受啊🥳配埋白飯嚟食真係夠晒飽肚☺️▪️酸菜肥牛麵同水煮牛嘅辣好唔同,酸菜肥牛麵嘅辣唔係爆發性😋佢會喺口腔入邊慢慢難辣出嚟,個感覺好得意🤟🏻🤟🏻而且肥牛薄薄地,吸收哂麻辣汁,食落口真係特別好食😝牛味更加突出,酸菜份量亦都好多😙酸酸地再加埋辣味,令人停唔到口,好似刀削麵咁,咬落口感好唔錯,唔會俾人好粉嘅感覺,值得一讚😋▪️怕辣嘅朋友亦都唔緊要,可以試吓佢嘅酸菜魚😚酸菜魚湯好香甜,魚肉亦都好多,咬落去啖啖肉,而且唔多骨魚肉味亦都好夠,本人比較鍾意佢嘅湯,真係令人停唔到口。熱情果梳打超級大杯,淨係個賣相已經殺晒,加上甜度適中配合埋辣野黎食十分之唔錯😍▪️酸梅湯一飲落去真係好止渴,食完辣野係應該飲下酸梅湯嚟調和一下嘅。▪️鍾意清新啲嘅朋友可以試吓百分卜純椰青水,我相信你會

▪️鍾意清新啲嘅朋友可以試吓百分卜純椰青水,我相信你會有驚喜。

2020-08-18
  • 酸菜肥牛麵
2021-01-06 0 瀏覽
十二味嘅午市套餐👍🏻唔只係味道好,份量仲係好足嗰隻囉🤗🤗🤗真係好鬼抵食🥢🥄!之前食過佢哋嘅皮脆、香嫩川式口水雞、滑爽酸菜魚、惹味麻婆豆腐💯😋今次要Encore兼加多款「水煮牛」麻麻辣辣牛肉嫩滑👍🏻仲有大大堆吸曬汁嘅大豆芽,正到爆,每碟嘅醬汁又或係湯汁,都一樣超好送飯!
十二味嘅午市套餐👍🏻唔只係味道好,份量仲係好足嗰隻囉🤗🤗🤗
真係好鬼抵食🥢🥄!
今次要Encore兼加多款「水煮牛」
第二次黎十二味食酸菜魚,點了一個酸菜魚午餐,但食到最後發現十片魚都無,大部分都係萵筍與類似魚白色的菇類,酸菜也好多,味道不及銅鑼灣分店的水準,唔頂癮。失望,希望可以改善。
2020-12-08 183 瀏覽
以前食酸菜魚都係返深圳食宜家無得去深圳唯有係香港搵下邊到有得食上openrice見到呢間十二味開左好多分店於是揀左係將軍澳分店試試佢到底有幾好食我哋揀左係午餐時段去食午餐加8蚊有杯柚子茶飲杯野飲黎到嚇左一跳大杯到隻手都拎唔住杯野飲川式口水雞 (小辣)唔好睇佢細細碟入面原來好多雞凍冰冰 雞肉又大大舊浸滿哂汁 勁入味但呢個辣度 食唔到辣既人應該會覺得辣酸菜魚 (小辣)呢個又唔算辣 食唔到辣既人會接受到呢個辣度食完口水雞食酸菜魚會覺得酸菜魚無味酸味唔夠 入面既酸菜都無乜味魚夠滑 無骨但味道同深圳食既真係爭太遠☹️
以前食酸菜魚都係返深圳食
我哋揀左係午餐時段去食

午餐加8蚊有杯柚子茶飲
杯野飲黎到嚇左一跳
大杯到隻手都拎唔住杯野飲

川式口水雞 (小辣)
唔好睇佢細細碟
入面原來好多雞
凍冰冰 雞肉又大大舊浸滿哂汁 勁入味
但呢個辣度 食唔到辣既人應該會覺得辣

酸菜魚 (小辣)
呢個又唔算辣 食唔到辣既人會接受到呢個辣度
食完口水雞食酸菜魚會覺得酸菜魚無味
酸味唔夠 入面既酸菜都無乜味
魚夠滑 無骨
但味道同深圳食既真係爭太遠☹️
2020-12-08 185 瀏覽
朋友好喜歡吃四川菜,特別喜歡吃有唔同香料做嘅酸菜魚。今次喺寶琳站附近,發現到呢間10意味,是酸菜魚專門店,見到環境光猛企理,而且午市套餐價錢便宜,就一於入去試吓。午市套餐都有酸菜魚揀,配埋白飯一碗,以及飲品,如果想飲特飲都只係加$10左右,相當抵食。酸菜魚68元湯底味道香濃,食到有唔同嘅香料味,而且魚嘅份量相當之多,魚肉嫩滑,而且所有魚片都已去骨,啖啖肉非常之正。酸菜味道也剛好,唔會太鹹或太酸,我好滿意呢個湯。干炒四季豆42元份量非常之多,而且四季豆大大條,用重慶嘅辣椒炒出嚟非常好味呢,送飯一流。蔥油拌麵好香蔥油味,而且面夠滑而且彈牙爽口,都係一個很好嘅主食。

酸菜魚68元
干炒四季豆42元
蔥油拌麵
好香蔥油味,而且面夠滑而且彈牙爽口,都係一個很好嘅主食。
2020-12-07
2020-12-01 131 瀏覽
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>本身一心同啲朋友嚟將軍澳行Donki,咁順便呢就搵吓啲美食啦,朋友同我都好鍾意食酸菜魚,所以就去咗呢間好出名嘅12味,試吓佢係咪真係咁好食!佢哋有幾樣野都好出名嘅,因為好耐冇返大陸食過酸菜魚啦,所以我哋就叫咗個酸菜魚,覺得佢呢個都做得幾正宗,而我哋都可以自己揀自己想要嘅辣度,但我哋唔係好食得辣,我哋就叫咗個小辣喇!而呢個菜式嘅酸味比較重,食落覺得好開胃,但係真係比較惹味,所以叫兩個白飯,可以用來送飯,而魚嘅肉質都幾嫩滑,同埋佢冇乜骨,啱晒我啲唔識lur 骨嘅人。😛🤭另外再叫咗個口水雞,佢用咗好多花椒,超級有麻辣嘅味,不過呢個就唔可以揀唔辣,但係可以揀自己要嘅辣度,而我哋呢都係揀咗小辣。啲雞可能係啱啱好熟,所以有啲紅色,不過肉質都幾嫩滑!所以都唔錯唔錯。🥳不過講真價錢真係有啲貴,兩個人都食咗三百幾蚊,間唔中食下都ok 嘅!
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>

• 酸菜魚
  • 口水雞
2020-11-18 138 瀏覽
又係12味 而家港人愈來愈愛四川 麻辣菜 愈食愈開胃 今日一行三人 12味既lunch menu 抵食好多 平均60蚊就食到 包前菜包碗飯包杯飲品田雞麻辣香鍋 田雞唔太多 配菜份量就好足夠蓮藕 芽菜 薯仔Very good 愈食愈野味水煮牛肉 牛肉好淋 重要係唔太油 我記得食過某間水煮牛超級油 好似油浸牛 怕怕 呢個就剛剛好 仲食曬啲芽菜同萵筍酸菜魚 係我至愛 啲魚太滑啦 自己係屋企根本做唔到甘既效果 日日食都唔厭lunch 真係好抵 因為正常一個酸菜魚都2百幾蚊 但而家70蚊就食到 真係幫到我止一止口癮
2020-11-13 136 瀏覽
Went to my fav restaurant in TKO yesterday, and we decided to order two lunch sets and a cold dish 🥰✨Tossed cucumber with Garlic 🧄 🥒✨Boiled fish with pickled cabbage 💰68I must SAY rice is the best partner for this dish 🍚 🐟You even get to choose your spice level🌶✨Sichuan style chicken with chilli sauce 💰 48The meat was tender 🥵 Really enjoyed the spiciness of this Sichuan chciken🤤✨Tossed shredded potatoes 💰 38This mouthwatering garlicky, savoury, tangy dressing went well with shredded potato 🥔✨Pa

✨Passion Fruit Soda(add $8)

Fatvava揾食😋😋水煮牛肉 $58可以揀辣度,大大碟,牛肉片大片,唔算好多塊但口感好嫩滑,有牛味,入面仲有青瓜內芽菜,雖然有經油同大量辣椒乾,但感覺唔會太油膩,送飯都唔錯!酸菜肥牛麵 $58入面係刀削麵底,肥牛出奇地都幾有牛味又唔會過肥。多酸菜同埋娃娃菜。少少酸,帶少少辣都幾開胃!川式口水雞 $68重口味之選,份量都多既,雞件大大舊肉,有唔同位置,去左骨!個汁好濃,又麻又辣既感覺,好正宗既川菜味!夠麻唔係好多地方都做到!蒜泥青瓜 $38蒜味重,青瓜脆口,做前菜同最後食一流,開胃,又可以減輕重口味既油膩感。 紅糖糍粑 $48有驚喜!可以選擇即上或者之後點上,即炸熱辣辣,入面糯米有煙韌口感,再點上紅糖,又幾夾幾好食!細細件,炸過但唔油膩,當甜品幾好!📍掃QR code落單,所有野食都可以揀辣度。📍午餐套餐會有雲耳做前菜,免費有一杯凍既酸梅汁,都幾解渴解滯。
Fatvava揾食😋😋

水煮牛肉 $58

酸菜肥牛麵 $58

川式口水雞 $68

蒜泥青瓜 $38
紅糖糍粑 $48

📍掃QR code落單,所有野食都可以揀辣度。
2020-11-09
  • 水煮牛肉
  • 紅糖糍粑
2020-11-09 171 瀏覽
由於封關太耐, 好掛住大陸嘅酸菜魚, 啱啱得知樓下有一間食酸菜魚, 即刻唔諗去食。今日平日去唔係太多人, 一去到已經有位, 環境都舒適, 上菜速度都好快, 全場都有八九成入坐率, 侍應服務都好友善。主角酸菜魚味道未必食同大陸一樣, 但係都有七成似, 最起碼呢個比較少油健康啲, 適合香港人口味, 反而啲配角另外有驚喜, 皮蛋口感好, 紅糖糍粑夠脆口, 總體經驗都唔錯

皮蛋
主角酸菜魚
2020-11-09
皮蛋
主角酸菜魚
2020-11-09 100 瀏覽
許久不見的老朋友約吃飯,選在大家都住得近的將軍澳十二味餐廳,主要係為咗食酸菜魚!🐟一份酸菜魚十分大碗,魚肉鮮滑,酸菜份量好重手,讚!除咗酸菜魚,我哋被餐廳外廣告屏幕上的食物照片吸引,Order 咗一份毛血旺。🌶本來都唔知咩係毛血旺,上網google完先知:毛血旺一般用鴨血(即鴨血旺,也有部分地區採用豬血)加些配料製成,配料如鴨腸、泥鰍、火腿腸、午餐肉、鴨肚、豬心等肉類,以及豆芽、萵筍、木耳等非肉類。十二味呢款毛血旺又有鴨血又有豬血,食嘅時候都分唔出係邊款不過入面就冇魚肉嘅,食到最尾仲有好多芽菜剩水煮牛肉都好味朋友話鐘意呢度可以揀辣度有麻香得嚟唔怕太辣易入口~但對於我呢個嗜辣狂嚟講就唔夠過辣癮喇🙈🙈
許久不見的老朋友約吃飯,
選在大家都住得近的將軍澳十二味餐廳,
主要係為咗食酸菜魚!
🐟
一份酸菜魚十分大碗,魚肉鮮滑,
酸菜份量好重手,讚!
除咗酸菜魚,
我哋被餐廳外廣告屏幕上的食物照片吸引,
Order 咗一份毛血旺。
🌶
本來都唔知咩係毛血旺,上網google完先知:
十二味呢款毛血旺又有鴨血又有豬血,食嘅時候都分唔出係邊款

不過入面就冇魚肉嘅,食到最尾仲有好多芽菜剩

水煮牛肉都好味

朋友話鐘意呢度可以揀辣度
有麻香得嚟唔怕太辣易入口~
但對於我呢個嗜辣狂嚟講就唔夠過辣癮喇🙈🙈
2020-10-23
  • 酸菜魚
  • 毛血旺
  • 水煮牛肉
2020-11-09 118 瀏覽
🍽十二味(將軍澳)———————————————🐈:環境開揚,下午黎唔洗等位👍🏻。員工都好友善,下單方便,快有得食🥳!———————————————🌟川式口水雞 $𝟺𝟾個汁好惹味💕,有好多花生同白芝麻,好香!啲雞都幾滑。喜歡食辣既你要試,唔鍾意食辣既都可以試,因為我朋友唔食辣但呢個餸令佢食晒成碗飯🤣。𓂀推介度:8/10_🌟酸菜魚 $𝟼𝟾好大碗,同朋友share食都食唔晒,但係相對來講冇咁濃味,唔算好多油,所以感覺都幾健康。秋冬時分食返碗夠哂暖胃😆。𓂀推介度:7/10_🌟紅糖糍粑 超級好味,我會再返食,喺第二啲地方冇食過,外脆內煙韌,表面有一些黃豆粉,重點是那個紅糖漿,甜甜的,女生一定會鍾意💕。𓂀推介度:8/10
🍽十二味(將軍澳)
———————————————
🐈:環境開揚,下午黎唔洗等位👍🏻。
員工都好友善,下單方便,快有得食🥳!
———————————————

川式口水雞
酸菜魚
  • 口水雞
2020-11-07 67 瀏覽
我一直都好鍾意食酸菜魚見到呢度新開左一間食四川野嘅餐廳,而且中午套餐價錢好平。我叫左酸菜魚同水煮牛肉,兩個餸都好惹味,我呢啲唔太食得辣嘅人都可以食晒全部餸。建議大家中午嘅時候嚟食平好多。
2020-10-30 168 瀏覽
{性價比高的午餐☺️}#kong_girl_foodie出街食返工前同Best fd去將軍澳中心食啲嘢先,呢間第一次食, 2:00嘅時候仲係勁多人!佢有午市套餐$40幾到$60幾都有!.❣️乾扁四季豆 $42份量都幾多,香料同埋肉碎都好香😍配飯一流!.❣️酸菜魚 $68份量都係好多,好大碗,好多酸菜添!可能我哋嗌左唔辣所以唔似平時食嗰啲咁多感覺!不過佢啲魚都冇骨而且唔會有腥味👍🏻.📝總結前菜方面,青瓜同雲耳!飲品方面,酸梅湯就唔使加錢!食物質素中規中矩!不過我見隔離枱嗰啲辣子雞好似好正咁,下次可以再試!❤️❤️午餐喺商場來講呢個價錢算唔錯🤩.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7.5/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 7.5/10🌟打卡: 7.5/10🌟推介: 7.5/10.📍 十二味 將軍澳唐德街9號將軍澳中心B樓B15號舖
{性價比高的午餐☺️}
#kong_girl_foodie出街食
❣️乾扁四季豆 $42
份量都幾多,香料同埋肉碎都好香😍配飯一流!
❣️酸菜魚 $68
份量都係好多,好大碗,好多酸菜添!
📝總結
前菜方面,青瓜同雲耳!
飲品方面,酸梅湯就唔使加錢!
食物質素中規中矩!
不過我見隔離枱嗰啲辣子雞好似好正咁,下次可以再試!❤️❤️
午餐喺商場來講呢個價錢算唔錯🤩
❣️食完俾分時間❣️