2016-03-17 1516 瀏覽
小弟少去高檔餐廳,依間野外賣都收加一,有點兒那個,比左唔緊要,大佬,你間餐廳收2點,我10點幾泥買野,我落曬單,之後走黎依樣話冇果樣話冇,最抵死係個服務員全程黑口黑面,外賣送到出泥淨係掉係張檯上面就擰轉頭走,係咪齊曬又唔講,下次唔會再去。
外賣自取
2016-03-12 1134 瀏覽
According to many magazines, 十二味 is a very good 川菜 restauarnt and that is the reason that I tried the lunch on 5/3/16.Unfortunately, the description from those magazines are wrong.There are 7 sets available at lunch time, but when we ordered, at least 2 were not available.We ordered1. 担担麵 -  Much below average, it is so home-made! They simply put minced pork on top of plain noodle, served with plain soup that has no taste. It is not 担担麵 for sure, it is plain noodle with minced pork only!2. 酸辣粉 -

We ordered

2. 酸辣粉 - It is not 酸 and not 辣 at all. Its taste is so strange that I can hardly describe. It looks like but not taste like 酸辣粉. It is a bit salty, with a little bit of minched pork and pickled vegetables. It is not authentic at all.

For the service, it sucks. We ordered 2 drinks but the waiters only served us one. The remaining one was not available till the last minute even we chased several times. In the end we need to cancel it but the waiters are not happy with it and we spent another 5 minutes to settle it.

There are certainly better 川菜 in Tsim Sha Tsui and there is no point to go to 十二味.
2016-03-05
2016-03-07 737 瀏覽
我之前一直都以為我非常食得辣,於是Candy就提議話要去一間連我都覺得辣嘅火鍋店食嘢,食完之後唯一condition就喺——真喺超級無敵辣辣辣辣啊~~~我地兩個人先叫咗一個麻辣雞煲,個火鍋一上嚟,麻辣嘅香味就撲面而來,連我都忍唔住吞曬口水。雞嘅味道唔錯,唔算好辣,不過越食到後面,後勁越犀利。食完雞煲可以將啲汁拿嚟撈粉食,變成酸辣粉。味道濃郁嘅湯底再加上獨特嘅配料,又酸又辣,但係真係好開胃,好食到停唔到口吖~~小龍蝦,小龍蝦嘅外殼好紅,龍蝦肉非常緊實爽口,再加上麻辣嘅口感!!簡直就係味覺衝擊吖!炒蓮藕片,最後真係辣到頂唔順,霖住點個清淡啲嘅蓮藕片,點知味道依然夠辣!
2016-02-29
2016-02-25 658 瀏覽
有日突然想食辣野,行過見個名"十二味麻辣三兄弟",個名咁搞鬼既。點左招牌麻辣香鍋,而口味就選擇左孜然味,配料揀左鮮蝦、豬手 羊肉 肥腸,點完菜念起以前響深圳街邊食過d串燒,已經有d期待。一見到鍋,心諗洗唔洗咁大碗,d辣椒好似變種辣椒,好鬼大隻。初頭一望以為會勁辣,但食落只覺係譚仔四小辣級別。配料同辣椒一齊爆香,最正係鮮蝦d蝦殼爆香晒可以連殼食,肥腸,豬手同羊肉吸晒d孜然味,整體幾惹味。叫左推介既桂花冰釀,飲落去甜甜地,酒味唔濃,似糖水咁,但可以沖淡下油膩感。

麻辣香鍋
桂花冰釀
用餐優惠
試食活動
麻辣香鍋
桂花冰釀
2016-02-23 701 瀏覽
晚上叫了一碗五香牛腩麵,因不想吃辣,便叫了走辣的,當嘗試後便發覺所有的牛腩不但沒有五香味,妤像煲了好久的牛腩湯的牛腩,牛腩勁硬及堅靭,好難趙,吃完都牙痛和胃痛!再加上十二味這間店是標榜吃辣的,應該內裏會開冷氣的,可是卻密不透風,越吃越覺得透不到氣,整體來說,吃的質量很差差差差差差!
2016-02-23 541 瀏覽
前排因爲皮膚過敏放棄我最愛的麻辣,最近又心思思好想食下辣同媽咪系TST行街,結果呢間鋪見有外國人系度排隊,好奇下就想試下點樣等左5分鐘到就有位,入到去都滿座,睇黎應該就好味香辣肉蟹鍋 $318份量十足,我們三個人吃覺得剛好,蟹肉很香,入口有陣陣麻辣感。除了蟹肉個人喜歡外,蓮藕、年糕等一些配菜也都很不錯。可能我比較能吃辣,所以也不會覺得很辣。面頭的香菜令整個炒鍋更香。好大塊的蟹肉,麻辣味滲入 特別香特別推介——桂花冰釀 $78是鮮榨的,裏面的桂花很多,入口非常香的桂花味,不會太甜,很適合吃乾鍋配喝四川冰粉$28最後是這個甜品,也是現做的,聽説是自家製的桂花非常多,每一口都有滿滿的桂花在口里還加了些干提子,冰冰涼涼很不錯
前排因爲皮膚過敏放棄我最愛的麻辣,最近又心思思好想食下辣
等左5分鐘到就有位,入到去都滿座,睇黎應該就好味
香辣肉蟹鍋 $318
好大塊的蟹肉,麻辣味滲入 特別香
特別推介——桂花冰釀 $78
四川冰粉$28
最後是這個甜品,也是現做的,聽説是自家製的
桂花非常多,每一口都有滿滿的桂花在口里
還加了些干提子,冰冰涼涼很不錯
2016-01-20
2016-02-13 648 瀏覽
上次同家姐食雞煲,好欣賞佢既食法,食完雞再打邊爐。今次就發掘到另一種類似既麻辣鍋,就算怕辣,今次都要試下。店仔細细,主打招牌麻辣香鍋。今次叫左小辣,配料選左美國肥牛,鴨胸,腐竹,油麥菜,名門卷,魚片頭。揀好之後,餐廳會用秘製方法煮,撈好送上,係乾鍋來。成個鍋我好欣賞個experience。小辣中有麻,味道非常適中。美國肥牛肥我最喜歡,肥瘦適中,咬一口就有肥膏有肉,好豐滿既口感。如果條脷太麻呢?飲啖蘆薈椰汁就解了!由於嗜牛,另叫左2個麵-五香牛肉麵及吮指牛麵。味道相若,小辣牛肉湯味道出色,手味濃,牛肉口感煙韌。發覺原來呢間餐廳d牛好好食!

2016-02-12 557 瀏覽
早前和朋友在佐敦行街時候,途徑十二味麻辣兄弟,朋友話想試下這間,平時吃米線只吃某間知名米線店,我和朋友入座之後,開始叫食品,我叫了清湯米線,配料揀蘿蔔/豬紅/雲吞,估不到這裡的份量都好多,米線好爽口,我覺得它的蘿蔔好清甜,亦都好爽口,豬紅亦都幾好吃,朋友要了小辣湯底,她要紅薯粉,甜品就叫桂花糕,桂花糕是啫哩,桂花味道不太突出,勝在不是太甜,這裡出品亦都有水準,服務亦都幾好,環境亦幾好,味道整體幾好,價錢亦不是太貴,十分抵食
2016-01-19
2016-01-30 581 瀏覽
可能天氣凍既關係,最近都好想食麻辣野,今日出開尖沙咀,就入左十二味試下。先叫左渣桂花冰釀,質地杰杰地,好似韓國米酒咁,但就其實無乜酒味,反而幾香甜,仲有桂花既清香,解辣一流,小朋友都飲到~另外叫左個大大鍋既麻辣乾鍋,辣度同配料都係自選,好似咁揀左5個配料,只係大概二百幾蚊啫,夠三個人食啦每款料由$18-$48不等,每份份量都很多,蝦仲要係大蝦黎呀,脆卜卜好香口,肉質又鮮又彈牙,真係有驚喜!豆皮豆皮香濃,有咬口,但稍咸~寬粉吸哂啲麻辣香料同其他配料既味,好好味!而個成個香鍋係用左十二種香料精心製作而成,味道好獨特,又麻又辣又惹味,香港好少食到呢種味啊羅漢果冰粉,外在同質感都好似涼粉,但呢個加入左羅漢果整成,有羅漢果既天然甜味,食落好潤喉,可以清一清熱氣呢!
豆皮豆皮香濃,有咬口,但稍咸~
寬粉吸哂啲麻辣香料同其他配料既味,好好味!

2016-01-29 577 瀏覽
細妹係台灣反左黎放年假,話自己係台灣練得好食得辣wor...一直嚷著帶佢去食麻辣鍋,要表演俾我睇咁話兩姐妹相約係尖咀shopping,近近地就試下呢間十二味啦!我地揀左個招牌麻辣鍋底 $38 ,新度揀左麻辣。另加左5款配料,分別有草原羊肉$48,鮮蝦$48,雞翼$38,豆皮$28,寬粉$18成個鍋total就係$218一上枱原來係超級大碗,睇相係唔覺架..翻一翻入面既料,每款配料份量相當多,$48既鮮蝦,原來係大蝦,有6隻以上,好抵食啊,大蝦先用油泡過,十分香口,連殼食都完全無問題雞翼係單骨,方便進食也是先炸過的,醃得入味。羊肉少少so,好香,肉味濃郁~不過真係相當麻同辣,加上非常大碗,兩個女仔無辦法食得哂,所以最後打包回家贈予父親大人因為唔知個鍋咁抵食,所以仲叫左個涼伴皮蛋$28,皮蛋糖心效果好好,直頭溶係口中,好幸福既感覺啊中意食皮蛋既就明上面既醬係口水雞既醬汁,唔會太辣最後一人叫左一個甜品解辣,我既係桂花冰粉,口感qq好似寒天咁,入面混入桂花,味度清香,與提子乾同吃甜度就剛口,唔洗加糖水都夠味
招牌麻辣香鍋

我地揀左個招牌麻辣鍋底 $38 ,新度揀左麻辣。

成個鍋total就係$218

一上枱原來係超級大碗,睇相係唔覺架..
招牌麻辣香鍋

雞翼係單骨,方便進食
也是先炸過的,醃得入味。

羊肉少少so,好香,肉味濃郁~

涼伴皮蛋
中意食皮蛋既就明

上面既醬係口水雞既醬汁,唔會太辣
涼伴皮蛋
桂花冰粉
很想食辣火鍋,經過這店見海報有龍蝦仔,還可以單隻點,便進店嘗嘗,可是侍應說沒有,只好選別的。車仔麵很特別,必選六款菜,我選了澄粉河,白蘿蔔,羊肉,腐皮,椰菜花,和雲耳。端上桌是大大碗面滿滿的辣味粉,不是正中麻辣;腸胃感覺不是味兒!但很足的食材,吃得出新鮮,尤其椰菜和雲耳,很大件。白蘿蔔切得厚薄適中,爽口的不淋;且很多腐皮,口感很粗糙。澄粉河很彈,只是份量遍少。還有羊肉有羊味,再帶點韌韌的肉質。配上大辣,那怕吃不完!海報說這粒粒蘆薈椰汁是麻辣車仔的絕配,可是味道帶酸不合味蕾的期望,椰汁又不夠香濃。那是極酸絕辣配!總括而言,滿滿的中國地道風味!
腸胃感覺不是味兒!
車仔澄粉麵
但很足的食材,吃得出新鮮,尤其椰菜和雲耳,很大件。
花椰菜
雲耳
白蘿蔔切得厚薄適中,爽口的不淋;
白蘿蔔
且很多腐皮,口感很粗糙。
腐皮
澄粉河很彈,只是份量遍少。
澄粉
還有羊肉有羊味,再帶點韌韌的肉質。
羊肉
那是極酸絕辣配!
粒粒蘆薈椰汁
總括而言,滿滿的中國地道風味!
2016-01-21
花椰菜
雲耳
澄粉
食辣去體內濕氣@十二味麻辣三兄弟尖沙咀彌敦道182號友誠大廈地舖一月都可以潮濕到100%, 要出出汗水去一去體內濕氣, 麻辣的食物會是個選擇,特別是平日沒運動習慣, 吃後更可以刺激一下腸胃通一通。麻辣香鍋是招牌菜, 同朋友考慮完就下單, 一份 素食鍋$108煮好食材後盛在大碗入面, 辣湯汁已濾去所以全份都是豐富實在的料子,可以吃得超飽。夾開一看有吸盡了湯汁的薯粉, 彈牙又滑身, 另外有黑木。耳,腐皮,海帶,金菇,油墨菜,菜樹菇等等,麻鹹驅備。口水雞 $58唔會過鹹同過辣,幾開胃但肉比較鞋皮蛋個醬同口水雞一樣,好多辣椒子令一碗就似車仔都,有放湯的辣米線,另外豬紅,魚皮餃,雲吞,魚蛋同黑木耳共惹一爐。我要解去口腔內的辣意, 蘆薈椰汁冰粉$28似合灣的仙草, 是偏向JELLY的口感,  下了糖水又涼快, 不消一會舌頭就降了溫都減去辣意。食完全身暢快又暖, 唇都熱漲起來, 辣野令人愈食愈開胃。
食辣去體內濕氣@十二味麻辣三兄弟

尖沙咀彌敦道182號友誠大廈地舖

特別是平日沒運動習慣, 吃後更可以刺激一下腸胃通一通。

口水雞 $58唔會過鹹同過辣,幾開胃但肉比較鞋
皮蛋
個醬同口水雞一樣,好多辣椒子

我要解去口腔內的辣意, 蘆薈椰汁

食完全身暢快又暖, 唇都熱漲起來, 辣野令人愈食愈開胃。
2016-01-22 349 瀏覽
到了1月中,天氣終於冷了,是時候轉轉口味,學下北方人吃辣的讓身體溫暖了。這晚,我和朋友來了尖沙咀十二味麻辣三兄弟吃麻辣米線了。店舖雖然不大,但全都都用卡位來分隔每組客人,感覺私隱度較高,而且卡位的梳化椅都坐得幾舒服。牆壁亦介紹多款四川的撚手菜式,這令我想起多年前往上海出差,當地的小龍蝦還令我很回味,細細隻亦很辣,真的很好排汗。可惜,這天小龍蝦缺貨,所以只有叫其他食物了。這罐蘆薈椰汁,有微甜的椰香味,還有好多粒粒蘆薈肉,都幾好飲。這碟川式口水雞,比我們之前在別店吃到的要辣很多、很多啊!厚厚的辣醬蓋在雞肉上,下面被麻辣油浸著,每一件雞都留有濃烈的麻辣味,對於只能吃小辣的我實在有點吃不消,舌頭都發麻了!雖然雞肉都幾嫩滑,只可惜比較多⻣。幾經努力下,終於把整碟雞食完。而同行的朋友因為唔食得辣,所以食了一件便放棄了。 我和朋友各自叫了一碗麻辣煲,而呢度既碗有成個洗面盤咁大,份量都相當足料又豐富哦~ 我呢碗的配料有:小辣湯底、寬粉、青瓜、土豆、黑木耳、豆皮、日式名門卷、北海道帶子等,湯底及配料可隨意配搭的,我呢碗都幾好餸架!呢碗麻辣煲上的辣椒粉、黑椒粉和湯底,已經辣到我舌頭麻痺,我終於知道乜嘢叫麻

蘆薈椰汁
川式口水雞
麻辣煲 (小辣)
呢碗麻辣煲上的辣椒粉、黑椒粉和湯底,已經辣到我舌頭麻痺,我終於知道乜嘢叫麻辣啦!即係期間不斷要飲水解下辣咁囉~~ 不過,食完之後個身真係暖和一些。
可能對於正宗的四川菜黎講,我呢碗辣椒粉的份量已經係小辣了... 完全唔食得辣的朋友, 就乖乖地叫「不辣」好了。

另外,呢度的寬粉既是透明,口感又好Q彈,相當好味~
原來這裡menu給部分食品的名稱,跟我們香港人叫開的很不同,例如獅子狗魚蛋叫日式名門卷,土豆就是薯仔,都頗有趣。值得一提的是,我這碗的木耳相當大塊,青瓜都幾爽口,北海道帶子雖然稍為細粒但數到有5-6粒,而且都算幾煙靭。
我呢碗麻辣煲已經食到飽飽,但見到隔離枱有碗甜品好似幾得意,於是我們忍唔住要叫多碗桂花冰粉兩份食。每塊冰粉都有好多桂花在裡面,味道淡淡的,亦吃到有點花味。
桂花冰粉
所以桂花冰粉亦預先附上了蜜糖水給我們調味,不過每粒冰粉都幾大塊,軟軟淋淋像軟啫喱,亦有少許似大菜糕,但入口即溶,而且加了蜜糖水之後,味道可口得多了。
桂花冰粉
我們叫了頗多食物,一碗麻辣湯米線大概要 $50 以上,叫多兩樣小菜或甜品,平均每個人大概 $130,比起出面的米線店係略貴,但食物份量及質素相對較好。下次或許約其他食得辣的朋友一起吃麻辣香鍋或者小龍蝦吧。
2016-01-19
蘆薈椰汁
川式口水雞
麻辣煲 (小辣)
食辣去體內濕氣@十二味麻辣三兄弟

尖沙咀彌敦道182號友誠大廈地舖

特別是平日沒運動習慣, 吃後更可以刺激一下腸胃通一通。

口水雞 $58唔會過鹹同過辣,幾開胃但肉比較鞋
皮蛋
個醬同口水雞一樣,好多辣椒子

我要解去口腔內的辣意, 蘆薈椰汁

食完全身暢快又暖, 唇都熱漲起來, 辣野令人愈食愈開胃。
2016-01-14 467 瀏覽
今日同屋企人黎左呢間專門食辣既餐廳食飯! 我覺得值得一提既係呢度既口水雞。雞肉好滑之餘唔再講,配料非常之多,有花生,香草,辣椒等等,係非常之入味!最估唔到既係入面仲有鴨胸肉,原來鴨胸肉配上川式配料,一樣咁好食!因為鴨胸肉本身無咩味,但配上大量既調味料,都好入味,正!
今日同屋企人黎左呢間專門食辣既餐廳食飯!

我覺得值得一提既係呢度既口水雞。
2016-01-07