2024-01-24 51 瀏覽
一踏入店裏,即時融入咗一個溫馨舒服嘅氣氛,親切嘅店員微笑迎接,整個人放鬆晒😌。開始嘅三文魚牛油果沙律,夾得一啲都唔多餘,滑潤嘅牛油果同新鮮肥美嘅三文魚,加埋嗰絲絲清新嘅日本醋香,直頭食落開心到不得了。炙燒左口魚邊,嗰個魚皮燒得啱啱哋嘅焦香🔥,肉質只係輕輕炙過,保持咗鮮嫩多汁,咬落去夾帶嘅油脂爆炸,滿口生津。墨魚同大八爪魚也是驚喜連連。倆者都不像其他地方嗰種嚼勁過強,反而係Q彈得嚟有嚼勁,食落明顯感覺到海味原汁原味。而芝士鰻魚卷真係令人癡迷,芝士同鰻魚嘅完美融合,還有點點芝麻嘅香氣撲鼻。最後,依家係WhatsApp都可以下單架喇!方便得很,邊行邊揀,唯一美中不足就係時間安排要準確啲,希望下回可以更精準嘅預知我嘅日式宵夜會提到幾時。但總括來講,這家店,我絕對會再次光顧,風味正宗又抵食,好興奮下次再嚟一試!🍣🥑🎉

2023-11-23 105 瀏覽
🍚匠1.0屋企附近開左間日本野 今次就去試下d野係點🍚鐵火卷有舊吞拿魚蓉係入面 出面有芝麻 感覺👌🍚厚切鰻魚飯有菜同埋蛋絲呢2樣同埋鰻魚都無咩特別🍚三文魚三色井個賣相👍有三文魚 辣味三文魚 三文魚蓉辣味三文魚調味好好 份量👌🍚自選壽司叫左 北寄貝 馬刀貝 三文魚 甜蝦甜蝦最好食三文魚 北寄貝正常馬刀貝係無帶子所以轉比我地 但一般🍚匠1.0青衣涌美老屋村136號地鋪#匠1.0 #壽司 #刺身 #三文魚 #美食 #甜蝦 #青衣#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚匠1.0

馬刀貝係無帶子所以轉比我地 但一般

🍚匠1.0
青衣涌美老屋村136號地鋪

2023-10-08 141 瀏覽
小店真心細間,四台共16個位外面啲台唔知係咪佢既,不過就比較暗又會有蚊…有一個疑似老闆,同埋一個女士伙記,所有壽司同埋丼都有老闆負責處理服務基本上冇,老闆態度幾好,但99%時間都係廚房,因為做唔切當晚我哋係第二台, 第一台有兩個人但我哋由落單到上菜等咗30分鐘叫咗兩個丼物🍚一個沙律🥗$98特上魚生丼$68火炙四色丼刺身好薄 飯微暖,價錢係幾平,但刺身量真心少,食白飯多沙律$30價錢好平,質素正常,所以都無投訴啦蟹肉蟹膏壽司🍣$12件呢個質素幾好,微微蟹肉味頗香,蟹膏唔吝嗇,不過等咗一個鐘先上菜唔介意上菜慢先好黎因為我真係唔知丼物點解都可以咁慢
小店真心細間,四台共16個位
外面啲台唔知係咪佢既,不過就比較暗又會有蚊…

基本上冇,老闆態度幾好,但99%時間都係廚房,因為做唔切

當晚我哋係第二台, 第一台有兩個人
但我哋由落單到上菜等咗30分鐘

叫咗兩個丼物🍚一個沙律🥗
$98特上魚生丼
$68火炙四色丼

刺身好薄
飯微暖,價錢係幾平,但刺身量真心少,食白飯多

沙律$30
價錢好平,質素正常,所以都無投訴啦

蟹肉蟹膏壽司🍣$12件
呢個質素幾好,微微蟹肉味頗香,蟹膏唔吝嗇,
不過等咗一個鐘先上菜

唔介意上菜慢先好黎
因為我真係唔知丼物點解都可以咁慢

*話說朋友介紹青衣村屋度都有食過番尋味既壽司🍣點都要去尋下寶先啦💎.一開波感覺好有包場feel🤣(溫馨提示🔔記得WhatsApp問老闆今日開唔開舖😂)之後手寫落單,跟住就上主角🎏.1)三文魚派對x1 - 三文魚腩好肥美🥹2)火灸芝士煙三文魚×2 3)汁燒左口魚邊x2 - 世界級😍完美演繹😍4 )汁燒帶子x2 - 新鮮感大增5)牛油果軟殼蟹卷 x1 - 好好食😋6)龍蝦沙津 x2 - 正正7)牛油果三文魚沙律 x1 - 不過不失8)omakase 海鮮卷 x1 - 好特別🥹.好想講 真心🖕🏻🤜🏻🍣🙋🏻‍♂️完🤣而家有d心掛掛點算好🥹
一開波感覺好有包場feel🤣
(溫馨提示🔔記得WhatsApp問老闆今日開唔開舖😂)
之後手寫落單,跟住就上主角🎏
1)三文魚派對x1 - 三文魚腩好肥美🥹
好想講 真心🖕🏻🤜🏻🍣🙋🏻‍♂️完🤣
而家有d心掛掛點算好🥹
4K
2023-08-28 125 瀏覽
前日(26-8-2023 Sat)晏晝,同老公特登去青衣大歡喜餅家(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%A4%A7%E6%AD%A1%E5%96%9C%E9%A4%85%E5%AE%B6-%E9%9D%92%E8%A1%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E9%BA%B5%E5%8C%85%E5%BA%97-r22442買舊年食過嘅鴨膶月餅(評係2022年8月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%88%9D%E8%A9%A6%E5%82%B3%E7%B5%B1%E6%96%B0%E5%A5%87%E6%9C%88%E9%A4%85-e4510149)送禮自奉,買完就嚟搵呢間食,原來呢間正正對住行人天橋出入口,唔使入村就係.我哋入到去就坐低,睇menu,只有盛合嘅?問吓老闆,都有小食同壽司嘅,但冇OR其他食評講嘅靚刺身,好失望.最後我哋要咗兩個同樣$68.00嘅盛合B同C,沙律同小食每樣要各一,再加$28.00嘅帶子裙邊.落完單,帶子裙邊即到,呢個好爽
我哋入到去就坐低,睇menu,
只有盛合嘅?問吓老闆,都有小食同壽司嘅,

但冇OR其他食評講嘅靚刺身,好失望.

落完單,帶子裙邊即到,
帶子裙邊
呢個好爽口,調味又啱啱好,唔錯.
味道:4.5分

之後係盛合裡面嘅小食,炸蠔同炸雞.
左: 炸蠔, 右: 炸雞

我先食炸蠔,幾juicy,外脆,唔錯.
炸蠔
味道:5分

炸雞我就要到薑味,似乎重手咗
炸雞

唔大碗嘅麵豉湯,
麵豉湯
熱騰騰,亦好鹹.
味道:1分

中華沙律,同樣爽口,調味亦適中,唔錯.
味道:5分

蟹籽沙律, 沙律醬超多,青瓜絲都幾硬吓.
味道:2.8分
左: 中華沙律, 右: 蟹籽沙律
最後兩個壽司同軍艦都到嚟,
盛合C

盛合B

盛合B同C
我冇食老公嗰啲壽司,只食自己嗰啲軍艦加壽司.

帶子壽司同皇帝蟹柳都正常冇問題.
味道:3分

芥辣八爪魚,爽口嘅,芥辣亦唔會好哽.
味道:4分

北寄貝沙律,北寄貝係切成粒,呢個變得普通.
味道:3分

辣味三文魚係辣咗啲.
味道:2.8分

香蔥吞拿魚腩都OK,冇渣.
味道:4分

最後,佢嘅豉油好鹹,蘸咗就錯晒,而紫菜係腍,完全唔脆.

環境:
呢日好熱,其實我哋都接近2點至到,但冷氣完全不足,重要見到部機都幾污糟.

然後我要兩杯水,竟然係啱啱煲好,真係熱死人.
1.5分

題外話:
原來嗰啲靚刺身,係要熟客預訂,平時唔會入貨.

2023-08-26
炸蠔
  • 中華沙律
2023-06-11 348 瀏覽
我來到了位於青衣涌尾的匠1.0壽司店,這是一家位於住宅區內的小店,店內簡單而舒適,氣氛非常溫馨。我點了他們的牛油瓜三文魚沙律,這道菜真的是太好吃了!三文魚非常新鮮,口感柔軟,加上牛油瓜的香濃味道,讓整個沙律的味道更加豐富。沙律裡的生菜、醬汁也非常搭配,清爽開胃,讓人食欲大開。除了這道沙律,店家的壽司也非常值得一試。他們的食材非常新鮮,工藝精湛,味道絕佳。他們的醋飯口感非常柔軟,帶有微微的甜味,讓人吃了之後回味無窮。整體來說,我對這家壽司店的印象非常好。他們的食材新鮮,工藝精湛,味道絕佳。店家的服務也非常友善和細心,讓人感到非常舒適和放鬆。如果你是一位壽司愛好者,我非常推薦你來這家店品嚐他們的美食,特別是他們的牛油瓜三文魚沙律,絕對是一道特別好吃的菜品。

2023-06-11
下午茶
2023-03-15 525 瀏覽
🧑🏻‍🍳匠人精神就係將一門手藝磨練到極致- quality over quantity 老細嘅匠人精神就係只售靚嘅刺身🐟俾客人 仲有以黃金比例精妙握成嘅壽司飯🤲🏻🍣▫️汁燒左口魚壽司 [$15]想點先 $15咁大塊左口魚QAQ 爆汁 油脂香滿滿 有咬口 每次去必嗌▫️火炙三文魚皮 [$10]燒到咁靚仔 $10 only CLS PRICE! 勁脆 勁香勁厚肉🥹▫️加拿大海膽 [$38]老細好好 直接幫我地調好wasabi豉油份量 直接pak落去 海膽甜甜desu💛▫️生蠔[$68]‼️要預訂 老細留呢隻生蠔唔算creamy 較清新爽口 打去問嘅時候可以問清楚有咩款 佢會解答到你所有問題🫶🏻▫️三文魚籽 [$16]三文魚子有魚腥味喺大家成日中伏嘅位 但喺匠1.0係絕對唔會食到任何有魚腥味嘅壽司😍爆汁的鮮味!!!▫️赤蝦 [$12]‼️必嗌 大隻到黐線 勁肥QAQ 又爽口嗚▫️炸雞軟骨 [$38] 炸魷魚鬚[$42]炸物同樣出色 雞軟骨唔會太多炸粉魷魚鬚肥嘟嘟的🥹每次都會嗌仲有太多 多不勝數 相入面全世部都是excellent 火炙 時令刺身 打去訂枱可以有機會食靚生蠔🫶🏻

▫️汁燒左口魚壽司 [$15]

▫️炸雞軟骨 [$38] 炸魷魚鬚[$42]
炸物同樣出色 雞軟骨唔會太多炸粉
魷魚鬚肥嘟嘟的🥹每次都會嗌

2022-11-26 667 瀏覽
想食好耐今日終於試到啦!只要WhatsApp佢,佢就會俾個 QR code 你落單真係好方便落單後15-20分鐘就拎得👍 食物質素新鮮好味。甜蝦好細心咁去左蝦尾。三文魚腩入口即溶😋 加拿大海膽唔會鯹 👍👍 火炙三文魚皮油脂好香。蟹籽金龍卷好豐富 唔想出去葵芳搵食呢間真係好選擇。
想食好耐今日終於試到啦!只要WhatsApp
佢,佢就會俾個 QR code 你落單真係好方便
落單後15-20分鐘就拎得👍 食物質素新鮮好
味。甜蝦好細心咁去左蝦尾。三文魚腩入口即
溶😋 加拿大海膽唔會鯹 👍👍 火炙三文魚皮油
脂好香。蟹籽金龍卷好豐富
唔想出去葵芳
搵食呢間真係好選擇。
2022-06-07 1209 瀏覽
今日喺涌美呢一頭探朋友,夜晚就出去簡簡單單食個飯,佢帶咗我去村入邊嘅一間日式小店,估唔到好有驚喜!有一種去咗一轉日本鄉郊旅行嘅感覺入到店舖,入邊少少哋嘅簡單裝修,傳統日式前台/吧枱位,加上感覺好親切嘅店員,令人覺得真係好似日本小店我叫咗個三文魚牛油果沙律同埋幾片三文魚油甘魚刺身,三文魚牛油果沙律淨係$30 ,但係好足料!有好多牛油果同埋三文魚,成碟都好大!$30好抵食!而且佢嘅牛油果都係高質,佢嘅日本醋油味道亦都好開胃,非常好。然後係刺身,三文魚刺身又大又肥美,油甘魚新鮮 兩樣都非常高質,好滿意!仲有我覺得呢度嘅豉油好似味道特別唔同,食落特別甜味。推薦路過呢一頭過嚟試一試!

推薦路過呢一頭過嚟試一試!
2022-04-17 798 瀏覽
青衣一向難搵食,夜晚想喺附近食壽司又唔想食毫無驚喜嘅連鎖,搵下搵下見到有間外賣小店評價都唔錯,佢喺涌美老屋村入面,第一次行過嚟呢頭,有啲難搵,呢啲村落宜家好少見,估唔到入面會有壽司店。想食嘅話要提早WhatsApp落單,可能今日晏左少少好多野都賣晒。雖然淨返選擇唔多,但食落係新鮮同埋魚生都幾厚!未至於嘩一聲但的確唔錯,希望下次可以食到特別啲嘅🍣

2022-02-21 615 瀏覽
第一次食呢間,預先用whatsapp聯絡返匠1.0,佢會比一個QR Code你scan,咁你就可以自助落單。可以選擇既壽司種類好多,睇左好耐先落好單,去到就有得拎。叫左三文魚、火炙芝士三文魚、中拖羅、劍魚腩、蟹子金龍卷、龍蝦沙律軍艦、蟹膏軍艦、辣味三文魚軍艦。食材新鮮,質素都好高。特別係個蟹子金龍卷,完全無諗過份量咁重;另外想提火炙芝士三文魚,入口即溶;蟹膏軍艦既蟹膏份量都好多;中拖羅一咬落去d魚油就滋晒出黎,好正。
可以選擇既壽司種類好多,睇左好耐先落好單,去到就有得拎。
食材新鮮,質素都好高。
特別係個蟹子金龍卷,完全無諗過份量咁重;
另外想提火炙芝士三文魚,入口即溶;
蟹膏軍艦既蟹膏份量都好多;
中拖羅一咬落去d魚油就滋晒出黎,好正。
2022-02-10
2021-12-30 617 瀏覽
其實初初開個陣第一次食我覺得麻麻地飯好少,魚生唔特別..款都普通。今次事隔一年想試多次點知好大進步以前我情願去番海悅買但佢改善咗壽司料新鮮好多食落飯冇以前細到有陣風咁雖然都唔係大件,至少食落好食好多亦都誠意大咗多咗堂食都真係方便既,不過我都係叫外賣行兩步返去食。好在有試多次,多個選擇做晚飯😂短期內會再食,真係好食咗好多...不過係時間控制方便有d難預,同埋如果多d 比錢方法就好了..credit card都好呀..
其實初初開個陣第一次食我覺得麻麻地
飯好少,魚生唔特別..款都普通。

今次事隔一年想試多次
點知好大進步
以前我情願去番海悅買
但佢改善咗壽司料新鮮好多
食落飯冇以前細到有陣風咁
雖然都唔係大件,至少食落好食好多
亦都誠意大咗
多咗堂食都真係方便既,不過我都係叫外賣行兩步返去食。

好在有試多次,多個選擇做晚飯😂
短期內會再食,真係好食咗好多...

2021-09-23 630 瀏覽
行開附近第一次試食,舖頭細細得幾個位, 無冷氣係唯一缺點, 眼所見佢地做外賣為主。服務 : 堂食期間見佢地有三個後生仔, 佢哋服務態度都好殷勤, 入坐之前會再幫座位作清潔一次, 用app落單都好方便, 大部分食物有圖片睇,對我地有選擇困難症人士有助選擇。食物 : 壽司飯夠結實,唔會一挾就散收收。 覺得佢用嘅壽司米比平時食到的更好食,魚生亦夠新鮮。 軟腳蟹手卷及丼飯都好好味

2021-09-09
2021-07-07 545 瀏覽
🍣 Sushi feast! Are you more of a sashimi person or sushi person? Personally I prefer sushi but with very little rice per price so that I don’t get full as quickly and can have more pieces of sushi 😉 Their sushi are of great quality and very reasonable priced! Would recommend the toro and ebi sushi, as well as the yellowtail, seared flounder and seared salmon sushi! The ikura and unagi sushi were nice too. You may also get their avocado soft shell crab rolls and prawn tempura rolls! Both were del

Their sushi are of great quality and very reasonable priced! Would recommend the toro and ebi sushi, as well as the yellowtail, seared flounder and seared salmon sushi! The ikura and unagi sushi were nice too. You may also get their avocado soft shell crab rolls and prawn tempura rolls! Both were delicious! 😍Would recommend getting takeaway as well as their shop is quite small and you get to eat in the comfort of your own home! You can also whatsapp them and order online for pick up later👍🏻
2021-05-19 626 瀏覽
第一次幫襯佢哋,之前已經喺社交平台睇過人哋嘅評語,亦都有好多人讚好食!今次終於有機會可以試😍😍WhatsApp問佢哋野,佢哋好樂意亦好詳盡咁用冇Voice message去回答佢哋因為人手唔夠所以搵咗一個速遞平台去幫佢哋做外賣 ,但係喺嗰個速遞平台個app度係搵唔到佢間鋪,要問佢哋攞個QR code先可以落order!見到佢哋嘅Menu都好多款式揀,有啲魚我都未見過既!不過一啲特別或者好食嘅既款好早就賣晒😖😖送到嘅時間雖然遲咗5分鐘不過都冇阻我嘗試佢嘅心情🥳🥳見到啲壽司已經好想食😋😋 質素比我預期中高,刺身好新鮮飯唔太大舊亦唔會散,配以新鮮嘅山葵同淡嘅豉油 !但中拖羅同大拖羅有啲出入!價錢亦合理,唔貴!全部加埋都係七百幾蚊
送到嘅時間雖然遲咗5分鐘不過都冇阻我嘗試佢嘅心情🥳🥳
價錢亦合理,唔貴!全部加埋都係七百幾蚊
2021-05-14
外賣送餐