2021-05-25 467 瀏覽
最近留意到 #lingduck 個list係觀塘區有呢間點心店唔特別留意真係完全唔知呢個餐廳嘅存在!位置比較隱蔽,其實係「新匯聚」餐廳裡面分租左一個位置!我搵左好一陣子先發現到!呢度既點心全部都係餐廳師傅手工製造的👍🏻本身諗住呢個term只係marketing點知食完之後真心覺得值得套餐價仲非常之抵添「鮮蝦菜苗餃」外層嘅水晶皮好軟滑啊中間嘅餡料比例岩岩好蝦肉夠爽彈!「腐皮卷」呢個咁普通嘅點心都做得好好食腐皮夠鬆脆,中間嘅蝦肉&菜粒切到大小均一,食落有口感之餘又唔會過多餡「蟲草花綿花雞」「蝦干珍珠雞」掛住食,唔記得相機食先平時我唔鍾意食珍珠雞的,食親都食到好頂胃!但呢度既珍珠雞真心出色,做到軟糯質感雖然點心款式唔算好多,但都有能力令我想再黎食多次

唔特別留意真係完全唔知呢個餐廳嘅存在!
位置比較隱蔽,
其實係「新匯聚」餐廳裡面分租左一個位置!
我搵左好一陣子先發現到!

呢度既點心全部都係餐廳師傅手工製造的👍🏻

蝦肉夠爽彈!

「腐皮卷」
呢個咁普通嘅點心都做得好好食

腐皮夠鬆脆,
中間嘅蝦肉&菜粒切到大小均一,
食落有口感之餘又唔會過多餡

「蟲草花綿花雞」

「蝦干珍珠雞」
掛住食,唔記得相機食先

平時我唔鍾意食珍珠雞的,
食親都食到好頂胃!
但呢度既珍珠雞真心出色,
做到軟糯質感

雖然點心款式唔算好多,但都有能力令我想再黎食多次

2021-05-25
午餐
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 香煎腐皮卷
  • 蝦干珍珠雞
2020-11-11 884 瀏覽
年尾清假,剛好家人說想去觀塘shopping,就問下身邊嘅朋友有無好嘅酒樓介紹。。。結果係一致劣平。。。最後唯有靠自己係Openrice搜尋。。。選了一間新店-北苑,本着沒有食評總比劣評好嘅道理,就決定一試。由APM行過去5-10分鐘(睇你識唔識路),要先穿過大廈寫字樓大堂,經過保安counter,再直行推開門就見到條banner。入去係一個飯堂格局,經過門口收銀,直行到尾,望向右邊👉就見到佢地個counter同餐牌(我係望到啲蒸籠先。。。)全日餐好抵,早餐十一點前仲平,點計都係抵叫完野坐低有茶飲,預左要等,即叫即蒸,趕時間嘅唔該早啲叫定外賣。等左十五分鐘到有野食。。。叫左三樣點心,蝦餃,西洋菜餃(佢地自家製作)棉花雞。。。睇樣認真唔錯,有驚喜。味道用料高質,呢個價錢真係無得輸。即時叫多兩樣點心,都係好食。食店環境企理,我十一點去無咩人。如果要食環境的就另選連鎖集團個D,呢到係食食物質素。

即時叫多兩樣點心,都係好食。

點心
2020-11-11