2018-02-27 68 瀏覽
d2 place 而家越來越多野食,西式日式泰式我最鐘意都係日式。呢晚同朋友2個黎到呢到食北海道爐端燒食晚餐。黎呢度見到好多人都食串燒,於是我哋都決定要叫幾串黎試吓見到Menu上面咁多選擇,都唔知揀咩好於是我哋就叫咗”串燒五款”,每次嘅”串燒五款”都唔同款,今次係和風芥末豬腩串,帆立貝串,鹽燒雞翼串,汁燒免治雞肉棒,日本番薯仔。汁燒免治雞肉棒好味,多汁,雞肉非常入味,肉質嫩滑。蕃薯仔一直都係我最愛,一串4粒,咬落軟棉棉。可惜蕃薯仔冇得單點架。既然係甘,甘我地點碟燒蕃薯啦,一解蕃薯癮!呢個都好食,蕃薯切成一片片,甜甜地,好快就清哂,我地重encore左多碟添。除左串燒,我地重點左其他野包括有特製神奇炒麵日本既炒麵我就最鐘意食架啦,全因為日本炒麵夠哂彈牙,加上椰菜,肉,一齊炒,十分配合。另外重點左明石燒風雞蛋卷,即係玉子燒另外,點小得甜品。點左柚子雪葩超冰凍 酸酸地 好醒神呀畫上完美句號
d2 place 而家越來越多野食,西式日式泰式
我最鐘意都係日式。
呢晚同朋友2個黎到呢到食北海道爐端燒食晚餐。
黎呢度見到好多人都食串燒,於是我哋都決定要叫幾串黎試吓
見到Menu上面咁多選擇,都唔知揀咩好
於是我哋就叫咗”串燒五款”,每次嘅”串燒五款”都唔同款,
汁燒免治雞肉棒好味,多汁,雞肉非常入味,肉質嫩滑。

既然係甘,甘我地點碟燒蕃薯啦,一解蕃薯癮!
呢個都好食,蕃薯切成一片片,甜甜地,好快就清哂,
我地重encore左多碟添。

除左串燒,我地重點左其他野
包括有特製神奇炒麵

另外重點左明石燒風雞蛋卷,即係玉子燒

另外,點小得甜品
點左柚子雪葩

超冰凍 酸酸地 好醒神呀

畫上完美句號

2018-02-21 61 瀏覽
位於荔枝角D2 PLACE既日本居酒屋平日晚餐時間黎人流唔多但氣氛好好 有一大班朋友食住串燒飲酒吹水仲見到有兩枱日本人係到食野餐廳既裝飾花過下心思例如入面用木製枱 仲有牆身GE木牌寫滿左時令日式食材GE名餐牌有一大本 圖文相並好易點餐另外有一個餐廳推介既餐牌有齊炸物 串燒 同精選SUSHI 前菜叫左凱撒沙律幾搞笑 有D CROSSOVER GE感覺因為用左巴馬火腿片 但好薄身所以唔怕好鹹而且菜量都好多 仲有蕃茄仔等等另上既沙律醬好大碗 另外食左日本酒煮蜆相信大家都想呢個日式湯品唔會陌生吧蜆肉隻隻都好飽滿漲身本身已經好鮮甜 令湯唔需要額外調味已好夠鮮甜清酒味未算係好強烈我同朋友都對呢到既串燒幾有興趣 叫左唔少黎試先來既秋葵串同埋燒冬菇串秋葵一共有2串 本身秋葵幾幼身燒得唔會好油膩 仲保持到爽口又無咩果D黏液 幾清爽冬菇串我地加左2蚊芝士好搞笑 原來冬菇可以咁樣燒燒香左半溶既芝士令冬菇唔會咁單調 肉類我地揀左雞腎串 大蔥雞肉串 帆立貝 白鱔全部都幾有水準個人最中意食白鱔好少可會叫魚類既串燒白鱔三舊一串 透過燒烤令本身個魚油滲出魚油令魚皮好脆口但食完又唔會成日油 仲有啖啖魚肉帆立貝一串兩粒但
位於荔枝角D2 PLACE既日本居酒屋

見到牆身有好壯觀既酒樽擺設
而且其他枱都有叫酒
睇黎呢到都係個日本品酒好地方
2018-02-15 64 瀏覽
一入到門就已經覺得自己好似去左日本一樣軟殼蟹天婦羅手卷肚子餓當然要叫個手卷頂頂肚先哈哈呢個軟殼蟹有成個手卷咁長勁爽口三文魚刺身呢度既三文魚刺身係4塊三文魚片加3塊三文魚腩三文魚片都幾大塊下, 味道OK三文魚腩才是這個三文魚刺身的精髓超香三文魚油香味, 而且一入口有一種甘香, 正油甘魚壽司, 帆立貝壽司勁大粒帆立貝, 好爽口彈牙, 估唔到小店都有咁高質既三文魚子軍艦壽司超RICH既三文魚子係上面, 一食入口三文魚子湧出黎咁!!芥辣八爪魚軍艦壽司呢個係我ENCORE左既壽司, 因為實在係太好味了!! 佢上面芥辣八爪魚勁多!! 超開心甜瓜冷糕小丸子食返個甜品就岩岩好了, 呢個都幾多食材係入面, 有生果, 小太子, 雪糕等等, 好味道
一入到門就已經覺得自己好似去左日本一樣

軟殼蟹天婦羅手卷
肚子餓當然要叫個手卷頂頂肚先哈哈

呢個軟殼蟹有成個手卷咁長勁爽口

三文魚刺身
呢度既三文魚刺身係4塊三文魚片加3塊三文魚腩

三文魚片都幾大塊下, 味道OK
三文魚腩才是這個三文魚刺身的精髓
超香三文魚油香味, 而且一入口有一種甘香, 正

油甘魚壽司, 帆立貝壽司
勁大粒帆立貝, 好爽口彈牙, 估唔到小店都有咁高質既

三文魚子軍艦壽司
超RICH既三文魚子係上面, 一食入口三文魚子湧出黎咁!!
芥辣八爪魚軍艦壽司

甜瓜冷糕小丸子
2018-02-15 63 瀏覽
D2 PLACE越來越多餐廳了今次食既呢間好偏僻下但係日本野好似得呢間(好似係)牡丹蝦壽司勁靚, 淨係個樣已經好賞心悅目超雪白既蝦肉!!一食入口已經感到超香甜超新鮮的感覺!! 要黎多個先滿足到火炙鰻魚壽司呢個鰻魚既切法同其他店我食到既好唔同呢個比較起上來算是厚切吧!!鰻魚肉質同醬汁既味道都係一流加上火炙燒過既鰻魚有少少香脆的感覺蝦天婦羅是新鮮炸既天婦羅最鐘意佢個炸皮係好薄既, 而入面既蝦肉好新鮮!!整個係超嫩Q香酥雞軟骨當然要點一下佢地既燒物, 有得最鐘意既雞軟骨原本以為係一串串的原來係一碗碗的又係剛炸出來的樣子超香口!!
D2 PLACE越來越多餐廳了
今次食既呢間好偏僻下

但係日本野好似得呢間(好似係)

牡丹蝦壽司
勁靚, 淨係個樣已經好賞心悅目
超雪白既蝦肉!!
一食入口已經感到超香甜
超新鮮的感覺!! 要黎多個先滿足到

火炙鰻魚壽司
呢個鰻魚既切法同其他店我食到既好唔同
呢個比較起上來算是厚切吧!!
鰻魚肉質同醬汁既味道都係一流

加上火炙燒過既鰻魚
有少少香脆的感覺

蝦天婦羅
是新鮮炸既天婦羅

最鐘意佢個炸皮係好薄既, 而入面既蝦肉好新鮮!!
整個係超嫩Q

香酥雞軟骨
當然要點一下佢地既燒物, 有得最鐘意既雞軟骨
原本以為係一串串的
原來係一碗碗的
又係剛炸出來的樣子
超香口!!
2018-02-01
2018-02-12 2179 瀏覽
今晚去咗間好有日本feel嘅居酒屋食飯!可能因為係星期一,間餐廳唔算多人,除咗大堂嘅位置,旁邊仲有好多卡位,私隱度十足,啱晒情侶黎談談情食吓飯~呢度食串燒為主,不過亦有其他壽司刺身鍋物等等,選擇好多啊我哋先要左一份燒鵪鶉蛋。一份有成10隻,好開心,食極都仲有之後叫咗份軟殼蟹天婦羅,上枱熱辣辣,炸漿夠晒薄,好好味之後就叫左一個串燒5款!全部串燒個賣相都好好啊,上枱香噴噴雞翼燒到皮脆肉嫩,不過就唔係好夠咸~免治雞肉棒都好好食,入面撈左少少軟骨,咬落好爽口豬腩串好厚身,肥瘦比例均勻,夠哂爽口!燒白鱔雖然要$42一串,不過油脂豐富,燒得好香口,食得過食完一輪串燒就到食牛肉壽喜鍋。壽喜鍋仲跟埋烏冬,非常豐富。壽喜鍋個湯甜甜地,煮牛肉同烏冬味道一流,連啲配菜都好好味,食到成個人暖粒粒食完正餐就食個甜品啦,叫咗個抹茶心太軟!心太軟堅係留心㗎,抹茶味唔算超濃郁,不過撈埋紅豆蓉好好味食咗咁多嘢買單都唔使$500,真係幾抵食
今晚去咗間好有日本feel嘅居酒屋食飯!

呢度食串燒為主,不過亦有其他壽司刺身鍋物等等,選擇好多啊

我哋先要左一份燒鵪鶉蛋。

一份有成10隻,好開心,食極都仲有

軟殼蟹天婦羅

之後叫咗份軟殼蟹天婦羅,上枱熱辣辣,炸漿夠晒薄,好好味

之後就叫左一個串燒5款!

全部串燒個賣相都好好啊,上枱香噴噴

雞翼燒到皮脆肉嫩,不過就唔係好夠咸~
免治雞肉棒都好好食,入面撈左少少軟骨,咬落好爽口

豬腩串好厚身,肥瘦比例均勻,夠哂爽口!

燒白鱔

燒白鱔雖然要$42一串,不過油脂豐富,燒得好香口,食得過

食完一輪串燒就到食牛肉壽喜鍋。

壽喜鍋仲跟埋烏冬,非常豐富。

食完正餐就食個甜品啦,叫咗個抹茶心太軟!

心太軟堅係留心㗎,抹茶味唔算超濃郁,不過撈埋紅豆蓉好好味

食咗咁多嘢買單都唔使$500,真係幾抵食

2018-02-12
軟殼蟹天婦羅
燒白鱔
2018-02-12 64 瀏覽
今晚食咗一餐超滿足生日飯,之前行過D2發覺餐廳唔多,但依家三樓都開多咗其他餐廳。今次揀咗一樓北海道爐端做生日晚飯。坐位上佢有幾間獨立房,三至五個人適合坐,可以慢慢傾吓偈,佢無時間限制。叫咗好多唔同既串燒,虎蝦,其實唔可以叫虎蝦,只係普通蝦,但佢燒得幾好味。煙肉蝦串,好香口因為洒咗黑椒,雞軟骨串,有d硬,好難咬。燒冬菇,有鹽燒同燒汁,覺得鹽燒好味d。燒帶子都係有分鹽燒同燒汁,燒牛舌,荔枝煙肉卷。燒雞翼,豚肉蘆筍,蘆筍好新鮮日本燒蕃薯炸芝士圈,雞軟骨鹽燒花魚,好好味,外皮燒得好脆,一d都唔腥煎餃子姜汁豚肉炒菜,ok但份量少咗d南瓜,蕃薯天婦羅,好味一d都唔覺得厚粉。燒粟米牛肉壽喜燒,份量都好足。因為五個人,所以叫咗兩個鍋,order時驚唔夠仲諗住加烏冬,野菜拼盤,但侍應都好貼心提我地本身個鍋都有跟烏冬同菜,所以我地都無加到,諗住嚟咗睇吓夠唔夠食先再加。豬骨湯海鮮鍋,好足料,有帶子,蝦,蠔整體食物唔差,幾新鮮,串燒食吓食吓唔覺好容易叫唔停。一班人食傾下偈,可以慢慢食,慢慢傾。原本訂枱時蛋糕要收切餅費,但最後睇單又無收到喎,唔知係佢唔記得咗收定係免咗我地呢。

燒帶子都係有分鹽燒同燒汁,燒牛舌,荔枝煙肉卷。

燒雞翼,豚肉蘆筍
,蘆筍好新鮮

日本燒蕃薯

炸芝士圈,雞軟骨

鹽燒花魚,好好味,外皮燒得好脆,一d都唔腥

煎餃子

姜汁豚肉炒菜,ok但份量少咗d

南瓜,蕃薯天婦羅,好味一d都唔覺得厚粉。

燒粟米

豬骨湯海鮮鍋,好足料,有帶子,蝦,蠔

整體食物唔差,幾新鮮,串燒食吓食吓唔覺好容易叫唔停
。一班人食傾下偈,可以慢慢食,慢慢傾。

2018-02-09
  • 鹽燒花魚
  • 荔枝煙肉卷
  • 豚肉蘆筍卷
2018-02-04 2050 瀏覽
呢幾個月試過鐵板燒,又試過拉麵、海鮮丼、日式燒肉、涮涮鍋、浜燒……等等專門店,喺串燒專門店較少到訪,因為成日覺得啲串燒細細串好似食極都唔飽,收費又唔喺平。但最近有街坊推介荔枝角D2 Place二期嘅「北海道爐端」,定價相宜,加上近我,食完行返屋企都仲得,當喺散步消化吓。晌門口,已見佢哋嘅裝修都花過心思,深木系一派北海道小木屋格,掛滿極富和風嘅燈籠。走進餐廳裡面,同樣甚有氣氛,唔同位置,都擺設唔同嘅裝飾,齋影環境,都呃得吓人去咗北海道嘅餐廳。餐廳近窗嘅一邊,設立多個小個室,更有私隱度,如知道有呢啲房,訂枱時就要求坐裡邊啦,不過,就無特別查問有咩要求如要知室嘅話。雖然睇店名,讓人感覺都喺主力為串燒,其實,翻一轉餐牌,你就見有好多其他類型食物。打開餐牌,先喺各式各樣嘅啤酒、雞尾酒、餐酒、特飲、燒酌……等等飲品。再翻,仲有前菜、沙律、刺身、特色小菜、特色意粉、炸物、燒物。甚至乎丼飯、拉麵都有,甜品亦自不然唔少得啦。數吓數吓,真喺有過百款嘅食物,但有咁多嘢賣,會唔會周身刀,無張利呢!反而,我哋一心嚟打算食串燒,大部份嘅串燒食物卻印問另一張簡便嘅餐牌上;此外,亦加插一啲推介菜式及鍋物。之但喺,一向
,但有咁多嘢賣,會唔會周身刀,無張利呢!
反而,我哋一心嚟打算食串燒,大部份嘅串燒食物卻印問另一張簡便嘅餐牌上;此外,亦加插一啲推介菜式及鍋物。之但喺,一向都有影低啲餐牌留個記鍍,最怕啲餐牌過咗膠,影出嚟會反晒光,當然,以餐廳而言,就好管理!
黑芝麻煙肉沙律 $48

先嚟一道沙律,和風沙律用上胡麻醬喺慣常嘅事,然而,用黑芝麻醬就甚少見。道沙律除咗有沙律菜,仲有粟米、蕃茄、青瓜、煙肉碎及滑豆腐粒,黑芝麻醬喺另上,淋多淋少隨個人喜好。本身啲食材新鮮,淋上香濃嘅黑芝麻醬後,口感清爽,味道濃香。
黑芝麻煙肉沙律
講明嚟食串燒,見佢牆上掛咗個「5款串燒」嘅優惠組合,睇過款式都啱口味,再搵啲單價嚟對比,可以講喺4送1咁,精明又想慳番啲嘅消費者就大多數都揀佢啦

5款串燒 $116
5款串燒包括和風芥末豬腩串、帆立貝串、鹽燒雞翼、免治雞軟骨棒、日本蕃薯仔,一碟放齊5款串燒,又燒得好靚仔,非常吸引。
5款串燒
和風芥末豬腩串

雖然喺豬腩串,入口一啲都唔覺肥膩,可能就喺因為個芥末醬汁,帶微微芥末味,辣度隱若,卻出奇地有減膩之效,再者,肉質帶點點爽脆感,確喺幾好食。
和風芥末豬腩串
帆立貝串

啲帆立貝又大粒,又有睇頭,燒得好似披上一層黃金大衣。口感唔錯,軟腍得嚟有少少彈牙,仲有點碳火香添。
帆立貝串
鹽燒雞翼

開邊做成單骨雞翼,食起嚟比較易,外皮入口十分香脆,不過,話喺一隻,兩人分嘅話人其實一人食得半隻,好似一陣風咁兩啖食晒。
鹽燒雞翼
免治雞軟骨棒

一大條免治雞肉棒,食落好腍,有鬆化之感,再咬落去,有啲咬口感,就喺因為裡面混咗雞軟骨,口感過癮。
免治雞軟骨棒
日本蕃薯仔

啲蕃薯仔細細粒,一口一件,質感十分粉糯,帶蕃薯香,塗上點點蜜糖,更感清甜。
日本蕃薯仔
牛舌 $38

5串串燒就梗喺未夠喉啦,追加一串牛舌,喺朋友嘅至愛,小弟亦鍾意食,因為口感柔韌,又有一股獨有嘅羶味,就咁鹽燒,唧啲檸汁,已非常好食。
牛舌
秋葵 $22

平衡番啲邪惡嘅肉類,秋葵喺最心水嘅串燒野菜,燒過之後,秋葵嘅口感無咁滑潺潺,反而,就多咗份脆口感。
秋葵
入門口之前,門外貼咗唔少雜誌報導,不過太密麻麻,無乜點睇;相對哋,就留意到一塊座地黑板,介紹其松葉蟹海鮮鍋,因為畫得精細有趣味
。晌餐牌中就搵嚟搵去都唔見有,向店員查詢,原來就喺另頁餐牌中嘅豬骨湯海鮮鍋。
豬骨湯海鮮鍋 $178

雖然話喺一人前鍋物推介,但兩個人食絕對卓卓有餘。整份鍋物捧出嚟,真喺頗大份,野菜墊底,上面鋪滿多款海鮮:松葉蟹腳、虎蝦、廣島蠔、帆立貝,樣樣都打孖(帆立貝除外),配上半份烏冬,所以,喺咪兩個人食都無問題呢!
松葉蟹海鮮鍋
若然咁都仲未夠,又或對個別食材有興趣,無問題,可以追加各款海鮮料及烏冬。
松葉蟹腳

成日都講,小弟都鍾意食蟹,但就唔鍾意拆蟹,所以,隻蟹腳拆好晒,一熟就食得,爽呀!蟹肉好鮮甜,肉質細緻,唯可惜食得一隻就梗喺唔夠喉啦。
虎蝦

算唔上超大隻,但至少唔喺啲蝦毛仔,蝦肉爽口,幾有蝦鮮味,用料唔失禮呀!
廣島蠔

啲蠔滾完都唔喺好縮,仲保持住幾大隻嘅身形,蠔肉仲喺幾肥美吓,入口蠔味都算濃,質素不賴。
帆立貝

對比起串燒嘅做法,灼過嘅帆立貝口感更彈牙,而且,更有一份鮮甜味,始終,個豬骨湯做得不俗,所以,我哋都飲清光唔好嘥。
抹茶心太軟 $48

食到尾,大家仲有啲位,不如一客甜品兩份共享吧!幾款甜點,友人就建議心太軟,本以為就咁一件心太軟(因餐牌相喺咁),上枱嘅成品有意外靚嘅賣相。
抹茶心太軟
件心太軟可能喺細個裝,軟易焗過籠,所以,唔喺好流心,反而成為軟心,其實我仲鍾意,因為流心就較視覺感,抹茶漿瀉晒食唔到幾多,反而軟心就啖啖滋味。此外,抹茶味香濃而帶少少甘苦,紅豆軟腍而清甜,襯少少生果粒,滿意嘅一道甜點。
抹茶心太軟
最近一連睇咗兩輯南韓綜藝節目:「尹食堂(第一輯)」、「姜食堂」,賣點喺搵藝人營運一間餐廳,好睇又好笑,其實,都知搞間食店真喺唔易。做客人嘅,可以講喺以逸待「爐」,嚟到點完菜就等食,食完拍拍屁股就走得
。講番「北海道爐端」,環境好,招呼到位,做菜都有番咁上下水準,難得定價親民,值得推介俾我班美孚街坊朋友。
黑芝麻煙肉沙律
5款串燒
牛舌
抹茶心太軟
由於男朋友係荔枝角返工,所以我哋耐唔時都會喺度撐枱腳!聽佢講呢度有間個樣好似好高質嘅日本菜,我地想試好耐㗎啦!但一直冇機會,今次終於夾到時間,所以一於嚟試一試門口掛咗好多日式燈籠,未入餐廳,已經感受到嗰陣日本風啦一入到去見到好多食材嘅擺設,睇見已經食慾大增,亦都睇到出老闆對餐廳嘅用心!呢度除咗有一般嘅日本嘢食之外,最正嘅係有好多唔同種類嘅酒,如果鍾意飲日本酒嘅就啱晒不過可惜由於第二日要一早開會,所以我地就放棄咗啦!不過如果下次再嚟,一定要試吓佢啲酒先!我哋先叫咗個和風凱撒沙律$52,除咗有沙律菜之外,仲有豆腐、蕃茄、青瓜、粟米同埋魚生等等,比起傳統嘅凱撒沙律,材料豐富得多!所以大家都好滿意呢個前菜跟住我哋叫咗一條蒲燒鰻魚$138,鰻魚雖然唔係話好大條,但勝在質素高質!貴精不貴多嘛!之後係雞蛋捲$58,蛋味濃郁,食落軟滑唔鞋口!如果嫌齋食蛋單調,佢仲配埋個豉油同埋蘿蔔俾你,跟足日本方法之餘,口感亦都比較豐富跟著就到我哋期待已久嘅卡邦尼亞意粉$128啦店員先攞出一個巨型芝士,一睇見已經嘩嘩聲之後店員會不停咁刮啲芝士碎出嚟,最後將煮好嘅意粉放入去,再不停咁到撈撈撈最後就完成左呢個勁邪惡,但勁

門口掛咗好多日式燈籠,未入餐廳,已經感受到嗰陣日本風啦

跟著就到我哋期待已久嘅卡邦尼亞意粉$128啦
店員先攞出一個巨型芝士,一睇見已經嘩嘩聲
最後就完成左呢個勁邪惡,但勁好味嘅芝士卡邦尼亞意粉啦!

上枱時成座山咁,每一啖都有好濃郁嘅芝士味,夾埋軟硬度適中嘅意粉,真係一啖一幸福

另外男朋友嫌唔飽,所以再叫多咗個豬骨拉麵$88
湯底豬骨味濃郁,拉麵煙韌有咬口,配埋糖心蛋一齊食,真係估唔到荔枝角都有咁高質嘅拉麵

成餐飯我地都食得好滿足,絕對會再嚟Encore 囉

2018-02-01 520 瀏覽
最近係咁食日本野, 因為個個朋友都去哂日本, 決定今次黎呢間位於D2既日本餐廳, 過下口癮先 由餐廳出面既裝修已經feel到好有日本居酒屋既感覺, 尤其門口既一個個日式傳統燈籠, 記得果陣係東京同埋大阪既廟寺前都同過一樣既燈籠影相, 當堂即刻覺得D旅行感覺返哂黎!! 而內裏既擺設同樣充滿日本風情, 令人彷如置身東京街頭食夜宵! 鹽味椰菜 $28呢到淨係冷盤都有成頁可以揀, 其實我都幾中意食日本冷盤, 因為日本蔬菜向來新鮮, 例如枝豆或者椰菜等, 唔洗多加調味都可以令人食唔停口! 呢個鹽味椰菜夠爽脆, 配埋提味既鹽香更加令椰菜既新鮮明顯。 冷茄子 $28雖然只係廿幾蚊, 但份量都唔細, 呢種日式茄子迷你細細粒, 身短但飽滿, 去左皮令有啲唔中意茄子皮既人都可以食, 而且去皮令茄子肉更加能吸收湯汁既鮮甜, 加埋冷涷效果下更加開胃。 河豚乾 $68呢個真係必點!!!!! 無論去邊一間日本餐廳都唔會錯過, 燒得邊帶焦香, 切成條狀, 香韌有咬口, 點蘸埋沙律醬又係另一個層次, 次次食都覺得咁滋味!! 鹽燒花魚$88本身係想食佢個醋鯖魚, 但見到隔離枱叫左呢個燒花魚非常大條, 即刻轉呔~~~~鹽

, 當堂即刻覺得D旅行感覺返哂黎!!

鹽味椰菜 $28

冷茄子 $28

加埋冷涷效果下更加開胃。

河豚乾 $68

呢個真係必點!!!!!

鹽燒花魚$88

鹽燒花魚即係花魚一夜干, 係日本常見既佐酒燒物, 果然無揀錯~~~
花魚本身濃味無比, 因為經過多小時醃浸再風乾, 令醃汁牢牢鎖於魚肉內, 然後經過烤燒過程令味道加以發揮, 鹽燒香味吸引之餘, 燒得香脆可口更係另一賣點, 好吃得我想連骨都吞埋呢!!!!
(其實我真係食左部份骨, 唔知係咪食得lol哈哈哈)

精選刺身拼盤 $178

有燒物同前菜, 當然就有主角刺身吧!!!
刺身拼盤價格唔算貴, 有三款同五款選擇, 款式由師傳挑選, 揀左三款拼盤, 以木架呈上更添日本風味~~

全部刺身都好新鮮!!!
無論厚切定薄切一樣令人食到當中鮮美, 八爪魚雖然薄切, 但仍然非常爽滑, 淡味中鮮甜慢慢滲出, 而我最愛既三文魚非常厚切
, 加埋十字刺花睇落更靚仔, 一夾就feel到好重手, 厚身魚肉彈牙而富嚼頭, 魚味十足, 而油甘魚同樣精盈通透, 面露光澤, 魚味比三文魚更加突出, 清淡爽口, 同樣厚肉
~

日本蕃薯 $28

身為超級蕃薯控, 當然會叫返個日本蕃薯作完美既結束, 日本蕃薯口感粉糯, 從來都無令我失望!!!!
加埋惹味蜜甜再燒香, 無得輸啦係咪!!!

無論冷盤前菜、燒物同刺身同樣令人滿意~ 價錢亦係平民價, 質素比預期中更好呢~~~~

2018-01-31 483 瀏覽
同事一年一度生日,又要搵地方慶祝一下,佢讀緊master課程,晚上時間唔係要返學就要做功課,揀食飯地點都要近公司附近,食完急急腳就要返屋企,好彩公司隔離D2商場近年開左好多新餐廳,就喺度揀間正野食。最後決定揀左位於一樓嘅北海道爐端燒,餐廳是全日式設計,側邊有幾間廂房,後邊就係兄枱同廚房。餐廳有齊所有日式食物,刺身,壽司,串燒同天婦羅都有齊很快食物就送到,三文魚三文魚子刺身飯,三文魚相當肥美,有鮮味,三文魚子油份好夠。黎得呢度,梗係試下佢地最出名嘅串燒,鹽燒雞翼,表皮燒得香脆夠咸香,惹味,燒帆立貝夠鮮甜,配燒汁很夾,和風芥辣燒腩串真係超推介,腩肉烤得香又唔靭,配芥辣汁超好味,免治雞軟骨棒,將雞軟骨打碎但入邊仍有少量雞軟骨粒粒,有心思得黎,味道亦很好。明太子雞翼,雞翼表面炸成金黃色,雞翼入邊仍保持鮮嫰,入邊有釀有大量微辣明太子,非常惹味。軟殼蟹天婦羅,表皮炸得香脆而入邊亦很乾,非常香脆。海膽忌廉薯餅,薯餅炸得香脆,入邊薯蓉夠晒多,配搭新鮮海膽一齊食,味道出奇地匹配。松葉蟹蓋甲羅燒,很多地方都有得食,但這裡真是超水準,入口有濃濃蟹膏味,配合秘製味噌汁同松葉蟹肉,吃完真係超級滿足。吃飽埋單五百

餐廳有齊所有日式食物,刺身壽司,串燒同天婦羅都有齊

軟殼蟹天婦羅,表皮炸得香脆而入邊亦很乾,非常香脆。

吃飽埋單五百有找,食物質素很好,價錢都算幾抵,我決定短期內再幫襯佢地。
2018-01-23
2018-01-31 83 瀏覽
小妹一直向來很喜歡尋覓最喜歡的日本菜。是夜,連同D先生,一起來到荔枝角D2 Place一間居酒屋。這間餐廳位於D2 Place2期,人流不及1期的多,但勝在靜中帶旺,不用特別等位即可入座。甫入餐廳,牆身就比較吸睛吧,全部以清酒瓶作裝飾,而Bar枱前方也有一個個木桶盛載著清酒瓶及水果等,與居酒屋感覺歸一。由於沒有先前致電來查詢營業時間,我們9時來到,才得悉10點就閂門了><但一場來到, 也必要用膳吧,無奈只得1小時用餐,不論點餐或是用餐也非常倉卒。雖然用餐比較急,但食物味道比想像中美味,小妹和D先生要特別大讚這碟神奇拉麵(第二代)/$62,粗身的拉麵配以野菜及野菌等一併炒製,用料雖然簡單,但拉麵非常彈牙,加上用了甜醬汁作調味,每口帶點甜甜,十分惹味。另外,MAJIMEYA特製 – 炒羊菜/$78也做得不錯,羊肉比想像中多,沒有騷味,而且十分軟腍,夾著野菜一併吃,減低其酒膩度,而且兩者配合起來味道更勝一籌。是次,我們主要點火炙壽司為主,基本上壽司味道也不錯,但是飯身卻不夠實,很容易一夾就散開,如果日後改善會更好。先是火炙左口魚壽司/$48,是小妹最愛之物,特別喜歡它入口滿腔

先是火炙左口魚壽司/$48,是小妹最愛之物,特別喜歡它入口滿腔魚油之感,而這裡尚算也做到這要求,不過如果奉上時熱一點會更好。
「米」字排開的炙烤三文魚押壽司/$88,每舊壽司也放了少量辣椒,以提升味蕃,味道可是不錯,但不足之處也是沒有微熱之感。
至於小食,炸八爪魚/$48,沒有過膩的情況,外皮脆口,也值得一吃。
燒多春魚/$28,好像燒過火候,帶點燶燶的味道,不過不失。另一燒牛舌/$38,可選鹽燒或醬燒,小妹就選了前者,質感軟腍彈牙,一串有3舊,可以和朋友分享,小吃多滋味呢。
總括而言,以這價錢來說,這間居酒屋,食物味道比預期中好,而且性價比高,其中大部份食物一碟價錢大約$100有找,算是十分抵食,只可惜閂門時間比較早,就「衝」忙地來,匆忙地吃,下次來的時侯,就要早一點點了。
2018-01-11
2018-01-24 148 瀏覽
D2而家愈做愈大,愈黎愈多有性格又高質嘅食肆同小店喺度開業。星期五例牌happy Friday,所以同幾個同事仔黎試下呢間日本野。去到門口,感覺已經好日本,入到去,成個格局好似入左日本啲食肆咁。對於同事嘅提議已經充滿左期待。Menu嘅選擇好多,前菜叫左個Caesar salad,上面個魚有啲咸,不過夾住沙律菜一齊食都ok嘅。佢呢個活赤貝超值得一試,好新鮮、爽口、甜美!黎得叫北海道爐端燒,食燒物是必須吧!我最中意食明太子架喇!佢加雞翼呢個配搭一定冇得輸!燒雞翼好juicy! 佢個蛋做得剛剛好,唔會太老,味道又唔會好似出面咁會偏甜。燒三文魚腩勁嫩,咬落去個魚油勁rich,佢仲大大舊,我地4個人分岩岩好!串燒我地就叫左燒蝦、牛舌同白鱔串,燒蝦肉質好彈牙,新鮮蝦燒嘅真係分得出架。本人唔食牛舌的,不過我啲同事食完仲encore左多一串!白鱔唔腥,肉質夠結實。佢個帶子魷魚燒嘅料好足,真係有大大粒帶子喺入面架!主食叫左個拉麵同招牌芝士cream意大利面,拉麵我麻麻地所以冇食。佢個芝士意大利面會有員工喺你面前即整,見住啲芝士溶落去真係好治癒啊!食落口唔會好膩!唔覺唔覺愈食愈多好有罪惡感啊!佢仲有好多隻
佢呢個活赤貝超值得一試,好新鮮、爽口、甜美!
佢個蛋做得剛剛好,唔會太老,味道又唔會好似出面咁會偏甜。
佢個帶子魷魚燒嘅料好足,真係有大大粒帶子喺入面架!
佢個芝士意大利面會有員工喺你面前即整,見住啲芝士溶落去真係好治癒啊!食落口唔會好膩!唔覺唔覺愈食愈多好有罪惡感啊!佢仲有好多隻彈牙大蝦喺上面,幾個朋友分都夠食!
飲野方面試左杯黑糖梅酒,傾下計都幾開心。總括黎講,呢間餐廳唔會係好逼嘅日本燒餐廳,幾個朋友飲下野食下燒物傾下計真係唔錯。開心嘅一晚!
2018-01-24 82 瀏覽
今日等埋朋友收工先去食野,去到荔枝角都比較夜,好多店都收左。見仲有間日本野,就入去試下。係店外面睇到想食鰻魚飯,但入到去個餐牌完全無。。唯有叫其他。呢到所有既野都好細碗,同我地想像既唔同。我叫左碗油豆腐烏冬,烏冬都彈牙,但啲料就真係好少,如果只食呢個一定唔夠飽。朋友叫左碗明太子茶漬飯,都幾新鮮,第一次試,但口感唔特別,好似食泡飯甘。叫左明太子蛋卷!呢個值得讚,蛋好嫩滑,入面明太子有少少汁,口感幾豐富!雞軟骨新鮮炸好,咬落脆口。拍青瓜比較失望,係酸酸地既汁,食唔岀咩汁。青瓜唔夠爽口

雞軟骨新鮮炸好,咬落脆口。

拍青瓜比較失望,係酸酸地既汁,食唔岀咩汁。青瓜唔夠爽口

2017-12-19
2018-01-19 127 瀏覽
最近發現原來D2 place唔單止係文青好去處,入面呢間餐廳仲係聚會嘅好地方。夜晚同朋友黎佐D2 Place覓食,見到呢間北海道爐端燒佈置充滿日式風格,入面仲有private room,私隱度好高。以為會好貴,但價錢樣樣親民,食物款式都好豐富,有燒物、壽司、串燒、鍋物、小食等。我同朋友被安排喺private room 度,可以靜靜傾計,有需要叫店員服務就按桌上嘅鈴,唔怕被打擾。煙肉牡蠣卷係我每次見到都會點嘅,鹹香嘅煙肉配上juicy嘅牡蠣,依然好夾!汁燒雞肉棒燒得恰到好處,肉味濃郩又唔會太乾。雞翼都強烈推薦,燒得外皮香脆,內裡保留肉汁。燒物整體水準甚高,難怪咁多人都點!三文魚三文魚子丼份量十足,刺身舖滿丼飯。三文魚肥美新鮮,三文魚子晶瑩剔透,充滿鹹鮮,價錢唔貴,以呢個價錢黎講收貨有餘。牛肉壽喜鍋$158配半份烏冬,份量都算足料,每個鍋都有約7-8塊牛肉同大量蔬菜,一人食其實都幾飽。牛肉吸收曬湯底嘅鮮甜,加埋隻雞蛋令湯底更滑更香。我地亦加佐$24換兩隻虎蝦,虎蝦肉質彈牙爽口,都唔錯。明太子雞蛋卷唔可以錯過!明太子塞滿蛋卷中,輕壓已經有流心效果,顏色鮮艷毫無過熟。蛋卷蛋香濃郁,而且做得嫩滑

明太子雞蛋卷唔可以錯過!明太子塞滿蛋卷中,輕壓已經有流心效果,顏色鮮艷毫無過熟。蛋卷蛋香濃郁,而且做得嫩滑,紋路細緻,以薄薄嘅蛋皮覆捲而成,食落極有層次。兩者一齊吃時,蛋卷嘅甜中和咗明太子的咸香,配合得宜,好好食!!
  • 明太子雞蛋卷
2018-01-19 1641 瀏覽
無得去日本 嘩!數起嚟都好多年無去日本玩了!聽收音機講,香港人平均每一年去三次日本,但這些機會不屬於我的!只有留在香港揾間好既日本嘢食,同事大讚北海道炉燒,位於荔枝角D2 Place,第二期! 睇Openrice見到好多人都點串燒,但見到menu上有很多都係用煙肉包住啲嘢嚟燒, 但我麻麻地煙肉, 所以點了雞軟骨串($18), 汁燒雞肉棒($30), 白鱔串($42),雞軟骨串無乜肥膏,一個字“爽”! 汁燒雞肉棒係用免治雞肉,雞皮,雞軟骨,洋葱碎等打到更碎再組合而成,雞肉富有油份而不失濃濃的雞肉汁,雞軟骨鬆化,口感豐富,白鱔串,size有啲細條,但厨師燒到啲鱔皮很香,無乜調味,顯出材料新鮮度。 食串燒時,總要飲杯嘢,爽吓佢!今日就試下佢既highball,柑橘高波($53),都幾大杯,幾抵飲,用左Whiskey加啲柑桔蜜梳打,一啲都唔甜,带點甘苦,加埋梳打,飲完有種減輕工作累氣之感動。帆立貝壽司($48)和油甘魚壽司($36),想有少少飯落肚,所以點了兩客壽司,帆立貝唔太肥美,但都夠甜,平時響黃色排長龍嘅壽司店,一件帆立貝壽司都要$36,依家$48有兩件,所以都明白係會細件啲嘅,油甘魚有

帆立貝壽司($48)和油甘魚壽司($36),想有少少飯落肚,所以點了兩客壽司,帆立貝唔太肥美,但都夠甜,平時響黃色排長龍嘅壽司店,一件帆立貝壽司都要$36,依家$48有兩件,所以都明白係會細件啲嘅,油甘魚有少少爽口,始終都係壽司,所以油甘魚都唔會厚切的.

最後以甜品作結,抹茶太軟,唔太流心,已有心理準備,但意外地有埋其他配料,有蘋果、橙同其他生果片,加埋早餐嘅粟米片,無咁dry
咁就無左個好既收尾。 幾鍾意依度唔太多人,有空間感,裝修靚,食完又有街行,一個唔錯既選擇!