2017-02-04 1976 瀏覽
服務態度差、叫野食無人理、講野唔客氣、野食難食、好油、少野食款式、趕人走、坐落去無耐就叫人走、仲話講左(係無講過)完全差到爆呢啲地方又貴又唔抵食、請都唔會再食呀!
服務態度差、
叫野食無人理、講野唔客氣、
野食難食、
好油、少野食款式、
趕人走、
坐落去無耐就叫人走、仲話講左(係無講過)完全差到爆

呢啲地方又貴又唔抵食、請都唔會再食呀!
2017-02-04
2017-01-25 1404 瀏覽
第一次忍唔住寫食評,外賣部個女人態度又差,仲比啲咁既野我? 燒肉黎架?唔知以為水煮肥肉最差既燒味鋪都好過你,燒賣難食就算啦,燒肉仲要全部肥膏,無皮,垃圾之中既垃圾,以後唔幫襯
2016-11-26 1718 瀏覽
有訂九點的位和等45分鍾後。老闆把位子給後來的人。 跟老闆complain,又被推他不知道誰先來的。 你不知就不要亂給人,然到要一直催你和向前擠就會給位嗎,真是無言後就走人了。還是真要入境隨俗的催擠啊? 真讓人不習慣的香港,看還是回台好了。

2016-10-02 2037 瀏覽
以前去過銅鑼灣北斗翁打邊爐,食物服務都ok。但太子呢間真係10個差,服務態度超差,未試過飲茶飲到一半啲waiter開始來執你枱,擺明趕客。食物又唔見得特別出色。請我都唔會再去

2016-05-17 3250 瀏覽
8個8一個鳳爪排骨反或咸魚肉片反自選孖寶25個8當然要茶錢 8元一人 加一服務費但茶與加一就是在太子也是一個must而北斗是做高級的卜所以早茶高朋滿座時會爆棚無敵街景 你中不中意我是幸運的,坐在window seat今天最新甜品玫瑰金谷卷大胆創新口感烟韌可以 不大甜 口味似廣東白糖糕般堅韌帶香甜69分這樣是其中一起孖寶家鄉炸魚餅十分香脆,鮮美用上大量菜和心機85分初見不太喜歡一吃即改觀 不喜太過油炸 不健康但他們工夫深厚好食起初想点多魚肉的魚餅 但在試用之後讚譽不住粵菜名師了不起個個能化朽壞為神奇最終結算盛惠37大元
8個8一個鳳爪排骨反或

最終結算
盛惠37大元
2016-05-17
外賣自取
$38 (早餐)
  • 下午茶燒鵝瀨
2016-05-12 1982 瀏覽
屋企人係泰國黎左,住係旺角火車站附近酒店想食打邊爐由於太多小朋友同老人家 再加上落雨 我唯有簡一間係佢地酒店附近既餐廳一行17人 小朋友有3個叫左個12人餐 價值3999 好多野食既 但所有野唔會話好特別出色叫左碟叉燒,硬到有點唔想食湯底,真係又好普通但大碟既!
屋企人係泰國黎左,住係旺角火車站附近酒店

想食打邊爐

一行17人 小朋友有3個

叫左個12人餐 價值3999 好多野食既

但所有野唔會話好特別出色

叫左碟叉燒,硬到有點唔想食

湯底,真係又好普通
但大碟既!
2016-02-22 1920 瀏覽
今晚係立春,我們去咗太子嘅「北斗翁頂尊火鍋料理」食火鍋!我們叫咗桶蠔、花膠筒、川芎百芷大魚頭鍋、金牌手切肥牛肉「大」、至尊牛肉船同田鷄!桶蠔嘅肉質非常軟滑肥美,味道極之鮮甜!花膠筒都幾厚身,口感好軟滑彈牙!川芎百芷大魚頭鍋嘅大魚頭好大個同好新鮮,湯底味道相當鮮甜濃郁,令人回味無窮!金牌手切肥牛肉「大」同至尊牛肉船嘅色澤非常紅潤,脂肪嘅分佈相當平均,肉質超嫩滑,入口即溶,肉味好濃郁!真係超好味呀!田鷄係新鮮即叫即劏,所以超新鮮,肉質極之爽甜彈牙!店員嘅服務好親切有禮!火鍋材料出品非常新鮮!
今晚係立春,我們去咗太子嘅「北斗翁頂尊火鍋料理」食火鍋
至尊牛肉船同田鷄!桶蠔嘅肉質非常軟滑肥美,
味道極之鮮甜!花膠筒都幾厚身,口感好軟滑彈牙!
川芎百芷大魚頭鍋嘅大魚頭好大個同好新鮮,
湯底味道相當鮮甜濃郁,令人回味無窮!
金牌手切肥牛肉「大」同至尊牛肉船嘅色澤非常紅潤,
田鷄係新鮮即叫即劏,所以超新鮮,
肉質極之爽甜彈牙!
店員嘅服務好親切有禮!火鍋材料出品非常新鮮!
田鷄
2016-02-04
田鷄
2015-12-11 1344 瀏覽
今晚我們去咗太子嘅「北斗翁頂尊火鍋料理」食火鍋!我們叫咗川芎百芷大魚頭鍋、至尊牛肉船、金牌手切肥牛肉「大」、鹹淡水鱔片、黃沙靚豬潤、桶蠔同花膠筒!川芎百芷大魚頭鍋嘅大魚頭非常新鮮,味道超鮮甜,湯底相當濃郁!至尊牛肉船嘅牛肉粒肉味好濃郁,肉質好軟滑!金牌手切肥牛肉「大」嘅脂肪分佈好平均,肉質極之嫩滑,牛肉味亦超香濃!鹹淡水鱔片嘅肉質非常爽脆彈牙,味道亦好鮮甜!黃沙靚豬潤嘅質感相當爽口嫩滑!桶蠔嘅味道超鮮甜,肉質亦非常肥美同軟滑!花膠筒都幾厚身同煙韌彈牙,真係超好味,所以我們再叫多一碟嚟食!
今晚我們去咗太子嘅「北斗翁頂尊火鍋料理」食火鍋
鹹淡水鱔片、黃沙靚豬潤、桶蠔同花膠筒!
川芎百芷大魚頭鍋嘅大魚頭非常新鮮,
味道超鮮甜,湯底相當濃郁!至尊牛肉船嘅牛肉粒肉味好濃郁,
肉質好軟滑!
金牌手切肥牛肉「大」嘅脂肪分佈好平均,肉質極之嫩滑,
牛肉味亦超香濃!鹹淡水鱔片嘅肉質非常爽脆彈牙,
味道亦好鮮甜!黃沙靚豬潤嘅質感相當爽口嫩滑!
桶蠔嘅味道超鮮甜,肉質亦非常肥美同軟滑!
花膠筒都幾厚身同煙韌彈牙,
真係超好味,所以我們再叫多一碟嚟食!
鹹淡水鱔片
黃沙靚豬潤
鹹淡水鱔片
黃沙靚豬潤
2014-07-10 4784 瀏覽
在太子少有類似北斗翁這級數的店舖. 地方也清潔干淨, 侍應的比例, 比別的酒樓, 這裡算多. 所以服侍客人也頗貼. 如若侍應服務態度及食物質數也可保持及改進, 可能北斗翁真的會變成不倒翁.娥姐粉果皮也薄半透明, 也爽軟, 不過不失蝦腸腸粉軟滑, 蝦也大大隻, 尚可一試家鄉煎蘿蔔糕蘿蔔糕煎得頗香口, 在蘿蔔糕內, 可以找到一條條的蘿蔔絲, 臘腸粒, 但除了這些外, 好像沒有蝦米, 冬菇等等這些, 或者就是沒有那些配料, 臘味粒也不多, 反而更好可凸顯出蘿蔔的清甜, 可能黏米粉比例問題, 蘿蔔糕就正如我們廣東俗語有些字很合切, “削”了一點. 但整體比很多酒樓/茶樓的蘿蔔糕為佳四寶雞扎四寶中以腐皮卷著一塊雞脾肉, 一塊魚肚, 一塊蟹柳, 一塊叉燒, 沒有平時食開的那厚厚火腿件,四寶倒也豐富, 雞肉很滑, 魚肚渗入了其他三寶的鲜美滋味, 更覺好味. 蟹柳沒特別, 那叉燒就靭了一點點.豉汁蒸排骨沒有骨的蒸排骨, 全是肉, 感覺少了一些東西, 可能就是沒骨落地吧, 哈哈. 肉排味道不錯, 肉不靭鮑汁鳳爪這裡的點心及食物真的有點特別, 與別的總有些不一樣, 鮑汁鳳爪沒有花生, 只有汁及鳳爪, 而鳳

娥姐粉果
皮也薄半透明, 也爽軟, 不過不失
娥姐粉果
蝦腸
腸粉軟滑, 蝦也大大隻, 尚可一試
蝦腸
家鄉煎蘿蔔糕
家鄉煎蘿蔔糕
四寶雞扎
四寶雞扎
豉汁蒸排骨
豉汁蒸排骨
鮑汁鳳爪
這裡的點心及食物真的有點特別, 與別的總有些不一樣, 鮑汁鳳爪沒有花生, 只有汁及鳳爪, 而鳳爪燜的時間不夠, 很硬不腍, 可能這裡的鳳爪就是要客人有咬口. .
2014-07-06
前晚經過附近,聽聞呢間野口碑唔錯,於是就入去試下啦!湯底:清湯腩煲~個湯夠味牛腩夠香又夠林,唔錯!招牌水餃皇~粒粒都脹卜卜,肥嘟嘟,爽口彈牙又不失蝦鮮味,贊!黑柏葉~新鮮鮮鵝腸~甘香肥美,正!珊瑚蚌~份量十足魚卜~口感豐富,鮮味有嚼勁!是晚9點後入坐所以有特價,但埋單都要$580,算是貴了一點,但勝在新鮮!Ps..還有一點最值得稱讚的是,一般去火鍋店打邊爐都一身油煙味,但這裡地方寛敞,抽氣系統非常好,竟然沒有沾上一點味兒!
前晚經過附近,聽聞呢間野口碑唔錯,於是就入去試下啦!

湯底:清湯腩煲~個湯夠味牛腩夠香又夠林,唔錯!

黑柏葉~新鮮
鮮鵝腸~甘香肥美,正!

珊瑚蚌~份量十足
魚卜~口感豐富,鮮味有嚼勁!

2014-07-01
  • 鮮鵝腸
  • 水餃皇
  • 黑柏葉
2014-05-25 3619 瀏覽
北斗翁主題: 過份殷勤變成好滋擾星期六晚的酒樓竟然唔滿座,心唸一定有原因,不過係唔知中那一樣,例如是價錢,食物質素,環境,還是服務。老實說,如唔計較價錢,我會支持去試一試,視覺上,環境清潔舒服,尤其是吃飽後,嘆在那卡座的梳化, 真的有灘屍的感覺,最好可以睡一晚。至於官能上,那些火鍋食物,除了用“新鮮"兩個字,我想唔到用甚麼字可形容它的優點。順帶一提,記得要試黑豚肉和炸腐皮。食慣香港買嘅豬肉,你試過黑豚肉,你就有難了,肯定時時心思思去日本超級市場買黑豚肉,忘記了那些平價豬肉。言歸正傳,我就真的頂唔順那些殷勤服務,好似十個煲得三個蓋,時時趕住收回煲蓋。洗碗個盤,都未洗完,在一分鐘內有兩位侍應急於收回個盤,要勞煩我叫他們等多一分鐘才收。火鍋中,時時有侍應提醒我們有甚麼未吃,我又要時時招呼和回應他們,搞到仲忙過在公司應酬老闆,想吃一餐安樂茶飯都唔得閒。另外,他們又急於幫我們倒晒啲酸梅湯。食到尾聲,未煮熟啲食物,在五分鐘內,已有三位侍應前來要趕忙幫我們熄爐,我又要期求他們給我多兩分鐘,待那兩塊豬肉煮熟才熄爐。雖然如此般殷勤,竟然我們在一個多小時內追了三位侍應跟進一碟嘅酸薑皮蛋,個個好似去了百慕達

北斗翁
主題: 過份殷勤變成好滋擾
雖然如此般殷勤,竟然我們在一個多小時內追了三位侍應跟進一碟嘅酸薑皮蛋,個個好似去了百慕達,突然消失晒,等到差不多快要結賬時,部長證明真的有下單和真的有呢碟小吃,拿來給我們看一看,但說已替我們取消了,原因是我們等得太久,我們可以不用吃。但其實我倆有點覺得莫名其妙和搞笑,因為我倆都未曾主動要求取消它,真的想對酸薑皮蛋說聲對不起,我們有緣無份。下次再與它續前緣。
2014-05-24
生日
其他
  • 黑豚肉
有留意露露Fandpage的朋友都知道我鍾意周圍食野,而今次要介紹一間岩晒一家大細假日飲茶的好地方!<<北斗翁頂尊火鍋料理 Beidouweng Hotpot Cuisine>>地址:太子彌敦道789號健峯保險大廈地下及1樓初初聽到<<北斗翁頂尊火鍋料理>>以為係火鍋店,但它於午市做飲茶,而晚市就做打邊爐!而露露好開心收到邀請, 可以同姊妹April一齊去飲茶,今次仲係我地第一次一齊飲茶添!<<北斗翁頂尊火鍋料理>>的點心價錢同一般荼樓差唔多,小點 $16.8中點 $19.8大點 $24.8特 $28.8(2-4pm 仲有特價點心)但點心款式種類選擇多, 仲有露露最愛的燒味添!樣樣都好想食啊, 之後點左好多款點心&小食,有蝦餃、燒賣、牛肉、鳳爪、叉燒腸、粉果、脆皮燒鵝、脆脆乳豬等, 仲有壽包&甜品!好豐盛啊!!而當中露露最愛&推介有呢幾款:點心方面: (5Ú為滿分)醬皇蒸鳳爪‧鳳爪好入味‧皮軟肉嫩(好味度ÚÚÚÚ)潮式蒸粉果‧餡料有蝦米, 豬肉碎等‧皮薄餡多‧煙韌香口(好味度ÚÚÚÚ)竹笙素
有留意露露Fandpage的朋友都知道我鍾意周圍食野,
而今次要介紹一間岩晒一家大細假日飲茶的好地方!
地址:
太子彌敦道789號健峯保險大廈地下及1樓
初初聽到<<北斗翁頂尊火鍋料理>>以為係火鍋店,
但它於午市做飲茶,而晚市就做打邊爐!
而露露好開心收到邀請, 可以同姊妹April一齊去飲茶,
今次仲係我地第一次一齊飲茶添!
<<北斗翁頂尊火鍋料理>>的點心價錢同一般荼樓差唔多,
小點 $16.8
中點 $19.8
大點 $24.8
特 $28.8
(2-4pm 仲有特價點心)
但點心款式種類選擇多, 仲有露露最愛的燒味添!
樣樣都好想食啊, 之後點左好多款點心&小食,
有蝦餃、燒賣、牛肉、鳳爪、叉燒腸、粉果、
脆皮燒鵝、脆脆乳豬等, 仲有壽包&甜品!
好豐盛啊!!
而當中露露最愛&推介有呢幾款:
點心方面: (5Ú為滿分)

醬皇蒸鳳爪
‧鳳爪好入味
‧皮軟肉嫩
潮式蒸粉果
‧餡料有蝦米, 豬肉碎等
‧皮薄餡多
‧煙韌香口
竹笙素菜餃
‧餡料有香菇碎粒,竹笙等
‧軟薄的餃皮配上爽脆的內餡, 口感好新鮮\
相信素食人士一定大愛
鮮蝦腸
‧整隻蝦包在入面
‧蝦肉新解彈牙
‧即製即蒸, 淋上豉油天好味
蜜汁叉燒腸
‧叉燒部分肥瘦比較均衡, 份量適中
‧即製即蒸, 新解好味
蠔皇叉燒包
‧即製即蒸
‧皮薄餡多
啖啖都有餡料!
小食方面的推介:
露露大愛<<北斗翁>>家的燒味!!!
至尊脆皮燒鵝(鵝中極品)
‧皮脆肉嫩而五油
要製作一隻靚的燒鵝一d都唔簡單家,
據問要先將鵝身吹漲, 之後用掛爐高溫燒製,
用火力將中間皮脂逼出,
先可以令到鵝肉保持水份幼滑的肉質!!
(好味度ÚÚÚÚÚ)
脆脆乳豬
‧皮脆肉鮮
‧肥瘦層次分明, 比例均衡
一啖食落去可以同時感受到脆、鮮、嫩的口感
(好味度ÚÚÚÚÚ)
鮑汁鳳爪
‧鳳爪入味, 濃濃的鮑魚汁
滷水豬腳仔
‧豬腳仔浸得好入味
‧肉質滑嫩
平時唔食豬腳的露露都覺得好味!
(好味度ÚÚÚÚ)
最後仲有壽包&糖水!! 食到好飽飽!!
而當日仲好開心可以同朋友的囡囡玩,
好真係好cute 好可愛,
面仔圓圓, 抱住她唔捨得放手!! Haha!!!
2014-02-28
下午茶
  • 脆脆乳豬
  • 鮑汁鳳爪
  • 滷水豬腳仔
2014-05-04 3495 瀏覽
北斗翁頂尊火鍋料理的太子分店就在我家附近,但還沒空到此一嚐,幸好得朋友相邀飲茶,我才發現這家火鍋店有點心吃的,而且大部份點心的質素都在水準之上!晶瑩鮮蝦餃飲茶必吃的蝦餃,這裡的鮮蝦餃脹卜卜,頗大件,皮薄煙靭,內裡啖啖蝦肉很鮮甜,高水準的鮮蝦餃~美味指數:9/10鮮蝦燒賣皇燒賣的豬肉不太肥膩,混了頗多蝦肉和冬菇粒,味道非常不錯!美味指數:8.5/10至尊脆皮燒鵝濃味派的燒鵝很入味,皮薄且非常的脆,很久沒吃過這麼美味的燒鵝 >v<美味指數:8/10竹笙素菜餃清一清味蕾,吃件清新健康的素菜餃,饀料混合幾種素菜與大量竹笙和香菇,清新多汁,健康又美味。美味指數:7.5/10安蝦咸水角表層炸得很香脆,糯米皮厚薄適中,煙靭帶甜,饀料味濃,水準之上!美味指數:8/10鮮蝦炸雲吞炸雲吞更是炸得一身酥脆可口,值得一讚是油份不高,內裡的蝦肉比蝦餃的味濃~美味指數:8/10七味豆腐炸豆腐一向是我的最愛之一,一吃便停不了口 >v< 今次的豆腐也是滑滑的,被惹味香脆的薄皮包裹著,一碟有這麼多顆,堆得滿滿的,唯份量真的很多,隔了一會,底下的炸豆腐表皮都濕腍了。美味指數:8.5/10古
晶瑩鮮蝦餃
:9/10
鮮蝦燒賣皇
燒賣的豬肉不太肥膩,混了頗多蝦肉和冬菇粒,味道非常不錯!
至尊脆皮燒鵝
竹笙素菜餃
:7.5/10
安蝦咸水角
鮮蝦炸雲吞
七味豆腐
古法馬拉糕
感覺上已愈來愈少酒樓做到好的傳統馬拉糕,難得這裡的馬拉糕做得這麼好,鬆軟中帶黃糖甜香,吃過這個才是完美的一頓飲茶 :>
宮庭桂花糕
最後來個清甜桂花糕作完美句號,堅挺度適中的桂花糕,散出陣陣濃郁桂花香,水準之上!
:8.5/10

間中我也要陪老爺奶奶飲茶,由於他們行動有點不便,只能選太子警署附近的,但那幾家真的吃得太厭了,非常高興今次發現了北斗翁 >v< 而且價錢都比附近的酒家相怡,實是假日飲茶之選!
2014-04-17 201 瀏覽
火鍋, 相信很多人都喜歡吃. 內地跟台灣人會叫火鍋, 香港人叫打邊爐有些內地人會叫吃火鍋做圍爐, 因為新年前大家會圍在一起吃火鍋, 團圓一起吃飯不只跟家人, 跟好友, 情人一起吃火鍋, 邊吃邊聊天, 是用餐的好選擇最近試了北斗翁, 蠻值得跟大家推薦的呢, 用料好, 環境亦很適合讓人坐久聊天準備火鍋前當然要調好自己喜歡的蘸醬啦, 還有飲料, 這裡有不少清酒跟酒類給客人選瑤柱白粥鍋底很少地方可以吃到白粥鍋底, 這裡就能吃得到. 白粥內還放了瑤柱, 增添香氣粥的米粒不是很多, 不會一放牛肉就會全蘸上米粒. 吃完火鍋最後還能吃到加入了很多味道的粥牛肉船吃火鍋最重要的是牛肉, 北斗翁的牛肉讓我們十分滿意呢牛頸脊只需在粥底火鍋燙過, 因為米粒的關係, 所以牛肉煮完特別滑嫩牛肉的味道也非常濃郁, 看照片也知道油花分佈十分漂亮而牛肉粒則宜煮久一點, 越煮肉質會越嫩, 也是很好吃頂級雪花肥牛如果愛吃油香重一點的, 一定要點他們的頂級雪花肥牛一吃油香四溢, 肉質也更軟, 我們幾個都很喜歡這碟雪花肥牛, 現在想起還在回味呢精選牛脷托牛舌我比較愛吃厚切的, 但吃火鍋薄切的會比較易熟外面質感爽脆, 裡面是牛舌本
瑤柱白粥鍋底
牛肉船
火鍋最重要的是牛肉, 北斗翁的牛肉讓我們十分滿意呢
牛肉的味道也非常濃郁, 看照片也知道油花分佈十分漂亮
而牛肉粒則宜煮久一點, 越煮肉質會越嫩, 也是很好吃
頂級雪花肥牛
如果愛吃油香重一點的, 一定要點他們的頂級雪花肥牛
精選牛脷托
牛舌我比較愛吃厚切的, 但吃火鍋薄切的會比較易熟
外面質感爽脆, 裡面是牛舌本身煙韌的質感, 也是好吃
除了做燒烤, 火鍋吃牛舌也是一個不錯的選擇
龍躉片/貴花蚌
除了牛肉, 海鮮也是大家吃火鍋的時候愛選的一項
龍躉本身就是彈牙帶點韌度, 每塊都切得很厚, 也不需要煮太久, 鮮甜美味
鎮店水餃皇
他們的水餃每顆都很大隻, 每隻水餃都有4隻鮮蝦! 所以煮的時間需要久一點
一吃下去蝦鮮滿滿, 蝦餡蠻彈牙的, 也有我喜歡的木耳帶點爽脆的質感
牛骨髓/黃沙靚豬潤
這兩款配料我自己本身也很喜歡吃. 牛骨髓滑嫩, 越來越少吃到牛骨髓了, 就算自己再來也會點
豬潤超讚的! 切得厚身但不會很難熟, 大約煮5分鐘, 掌握好熟的時間的話就可以吃到豬潤內軟的感覺
自製牛丸/手打魚滑
牛丸跟魚滑都是他們自己做的, 牛丸非常彈牙而且沒有帶筋, 很好咬很好吃
魚滑則沒有甚麼太驚喜的地方, 但現在吃火鍋總愛點個甚麼滑來吃一下
日式野菜籃
如果想一次過吃到多款菜類, 最好就點這個野菜藍
有我不吃的皇帝菜, 但不要緊, 還有菠菜, 油麥菜, 還有我喜歡的菇類, 滿足各人對菜的喜好, 而不用去點太多
最後當然要吃粥, 牛, 魚跟其他食材的味道都滲了進去, 好好吃, 再飽也吃了好幾碗
還有芝麻糊跟紅豆沙作甜點, 非常滿足
想吃火鍋同時也能吃粥降降火, 北斗翁會是個好選擇呢
2014-04-10 182 瀏覽
18.3.2014近年火鍋店越開越多, 打邊爐已經不是只在冬天的活動. 這晚, 要多謝公關的邀請, 讓我和幾位食友, 一同到北斗翁打邊爐, 享受了一頓粥底牛肉盛宴.先來一杯酸梅湯, 味道並不過份甜, 酸酸的, 很開胃. 湯底是瑤柱白粥($98), 用勺子一滔, 細碎的瑤柱可真不少, 可見落足料.牛肉船($328)輔以冰碎, 大大碟, 樣子十分霸氣似的. 它雖然沒有肥牛那麼滑, 但它也十分軟腍, 牛肉味挺香濃的.頂級雪花肥牛(大)($228)是出奇的滑溜非常, 件件厚切的, 肉質緊緻, 雪花分佈平均亦夠多, 吃起來啖啖油潤豐腴.精選牛脷托(大)($268)也是大大碟的. 它的邊位很爽口, 但內裡卻是煙煙韌韌的. 雙重口感, 很是有趣.自製牛丸($88)是自家製, 果然不同, 咬著除了肉質彈牙之外, 更滲出牛肉汁. 不過黑椒下得太重手了, 太辣反而破壞了牛肉本身的味道.爽脆黑柏葉($98)很爽口, 吸汁力也很強哩.鎮店水餃皇($98)(每份8隻)夠大隻之餘, 也十分足料. 在薄身的餃皮之下, 有三隻爽口的大蝦, 以及充滿肉汁的豬肉餡, 吃一隻已覺得有點飽.生劏龍躉片(大)($268)用冰塊
18.3.2014

先來一杯酸梅湯, 味道並不過份甜, 酸酸的, 很開胃.
爽脆黑柏葉($98)很爽口, 吸汁力也很強哩.
生劏龍躉片(大)($268)用冰塊鋪底, 以保新鮮. 龍躉肉極之彈牙, 且厚肉鮮甜, 廚房更已經為魚肉起了骨, 令我們吃得更放心.
日式野菜籃($78)包括了幾款蔬菜, 其中, 我吃了皇帝菜. 營養豐富的皇帝菜, 不但爽脆, 而且菜葉也很幼嫩.
手打魚滑($78)不怎麼特別, 尤幸也算是滑滑的.
米白色的貴妃蚌和珊瑚蚌, 長度有中指那麼長, 塊塊都肉厚的, 又新鮮彈牙. 如果不加調味, 可顯出其鮮味十足呢.
吃到差不多完結時, 滔了一碗粥來吃. 粥底因吸收了所有火鍋配料的精華, 因而帶有濃香肉味, 是一碗重口味的粥啊.
最後, 以糖水作為今餐的甜品. 黑芝麻糊不太甜的, 可一解吃得太多肉的膩滯.
總結來說, 今餐所吃的, 都很新鮮美味, 令人享受. 不過, 最開心是, 吃完這次火鍋後, 衣物和手袋上也沒有沾到油煙味, 的確很爽呢.
2014-03-18