在國慶的這個下午...剛在九龍城吃過了中飯,打發掉上半天的時間,一個人仍在九龍城溜澾,心裡總有絲絲的不踏實.總覺胃間還有點空檔,今天想吃點”羊”.在店外觀看良久,眼見此店的師傅很賣力的,不停的做着新鮮牛肉餅和羊肉餅,正在盤算着把這個那個如何放進肚子裡...但到頭來卻給這裡特別的羊肉小籠包給摢擄了,即叫即蒸.雖然已過了午飯時間,但於這個公眾假期的日子,仍不間斷的有着食客來訪,可見店子的實力啊.且老板的笑容可掏,店員的服務親切,下次來一定要嘗嘗牛肉餅羊肉餅!P.S. 在座其間,有人到訪探兩個師傅其中一位,得知他剛由他處過來加入此店.看到師傅門熟練的做着肉餅,非常的合拍啊.
在國慶的這個下午...
剛在九龍城吃過了中飯

打發掉上半天的時間,
一個人仍在九龍城溜澾

心裡總有絲絲的不踏實.

總覺胃間還有點空檔,
今天想吃點”羊”

在店外觀看良久,
眼見此店的師傅很賣力的

不停的做着新鮮牛肉餅和羊肉餅,
正在盤算着把這個那個如何放進肚子裡...
但到頭來卻給這裡特別的羊肉小籠包給摢擄了,
即叫即蒸.

雖然已過了午飯時間,
但於這個公眾假期的日子,
仍不間斷的有着食客來訪,
可見店子的實力啊.
且老板的笑容可掏,
店員的服務親切,
下次來一定要嘗嘗牛肉餅羊肉餅!

P.S.
在座其間,有人到訪探兩個師傅其中一位,
得知他剛由他處過來加入此店.
看到師傅門熟練的做着肉餅,
非常的合拍啊.
北京回教牛羊美食,九龍城
我的下午茶 ^^
南翔小籠包(羊肉)
做工不比鼎泰豐差!
一樣是肉汁滿盈的.
餐牌(一)
餐牌(二)
下次的目標~~~
2010-10-01
北京回教牛羊美食,九龍城
我的下午茶 ^^
南翔小籠包(羊肉)
做工不比鼎泰豐差!
一樣是肉汁滿盈的.
餐牌(一)
餐牌(二)
  • 羊肉小籠包
2010-06-07 103 瀏覽
超爱到九龍城吃东西 原本去清真牛肉館 但太太太太多人了。。所以来这。挺多空位牛肉咖喱:很辣,超爱辣!牛肉呢就还好,吃上来有点难咬。牛筋就刚好的。 非常多料的!!赞!葱油饼:点上咖喱很好吃哦!葱油饼不会太粉,弄得刚好也不太油牛肉饼:小心热噢 皮薄馅多同时也多汁,不过我觉的有点像在吃饺子
超爱到九龍城吃东西
原本去清真牛肉館 但太太太太多人了。。所以来这。挺多空位

葱油饼:点上咖喱很好吃哦!葱油饼不会太粉,弄得刚好也不太油

牛肉饼:小心热噢
皮薄馅多同时也多汁,不过我觉的有点像在吃饺子

menu
牛肉咖喱
葱油饼
牛肉饼
2010-01-26 63 瀏覽
牛肉餅 $20 兩件咖哩牛腩飯 $35我同細妹兩個人食左兩樣野, 1. 牛肉餅好好味呀.....好香...牛肉多...肉汁好味...超夠熱2. 咖哩牛腩飯, 好多牛腩呀~~~佢仲係d飯加左咖哩汁...好好味~~~我覺得呢間餐廳食物好之餘, 服務都可以~~因為佢會成日幫你加 tea~~
牛肉餅 $20 兩件

咖哩牛腩飯 $35

我同細妹兩個人食左兩樣野,

咖哩牛腩飯好大碟~~好好味
牛肉餅香口多汁~~~
2010-01-23
咖哩牛腩飯好大碟~~好好味
牛肉餅香口多汁~~~
  • 咖哩飯
2010-01-15 61 瀏覽
睇都冇睇清楚,見到都係賣出名的牛肉餅就衝左入去,但應該差唔多,下次要試返最想去果間先得。牛肉餅: 人人都話好食,但我覺得冇咩特別,可能因為我一咬d汁就流晒落隻碗到,食唔到佢d汁。但我好清楚見到隻碗既油並唔係好多,豉油就反而多d清真炒飯: 唔知係咩,聽完個staff 講決定一試。我覺得同普通炒飯冇分別,一樣咁多油,食左都唔知有咩料落左。小籠包: 非常多汁! 汁多到食到咳!豆沙窩餅: 熱食好食,凍左好硬,下次都係最後先叫,因為都黎得好快。

小籠包: 非常多汁! 汁多到食到咳!

牛肉餅的餡
清真炒飯
小籠包
豆沙窩餅
2010-01-10
牛肉餅的餡
小籠包
2009-11-22 55 瀏覽
之前食過佢既招牌牛肉餅,非常好味今次專登再黎回味一下1)牛肉餅($20 2件)勁多肉汁咬一啖肉汁真係多到噴出黎不過餅皮厚左少少牛肉份量如果多d會更好味2)牛肚絲麻醬冷麵 $26麵,牛肚既份量都幾多,足夠兩個人食不過可能係第一次食哩類冷麵太多麻醬,成碗麵都好漿口,淋''pat pat''唔多鍾意哩種口感今次的確有少少失望冇左個種令我想再食既感覺有網友話街口個間先係正版店如果有機會再入黎九龍城,我諗我會試網友講既正版店-written by Mrs Kei-
之前食過佢既招牌牛肉餅,非常好味
今次專登再黎回味一下
1)牛肉餅($20 2件)
勁多肉汁
咬一啖肉汁真係多到噴出黎
不過餅皮厚左少少
牛肉份量如果多d會更好味
2)牛肚絲麻醬冷麵 $26
麵,牛肚既份量都幾多,足夠兩個人食
不過可能係第一次食哩類冷麵
太多麻醬,成碗麵都好漿口,淋''pat pat''
唔多鍾意哩種口感

今次的確有少少失望
冇左個種令我想再食既感覺
有網友話街口個間先係正版店
如果有機會再入黎九龍城,我諗我會試網友講既正版店
-written by Mrs Kei-
2009-11-21
2009-11-01 8 瀏覽
后來發現其實係想食清真牛肉館去了近似的北京清真牛肉館!差不多12點入座店不大,人少少,有熟客同老板講話咖喱羊+飯,個人很喜歡咖喱,d汁都有d辣,好正,加埋羊,肥瘦肉都有,飯食同汁同肉剛剛好食曬一d無剩,比例剛剛好牛肉餅,其實一個飯夠架啦,但見一場來到,加兩個餅食先!肉餅很有汁,但都未到爆到周圍都係,方邊食用!
后來發現
其實係想食清真牛肉館
去了近似的北京清真牛肉館!

差不多12點入座
店不大,人少少,有熟客同老板講話

咖喱羊
2009-09-05
咖喱羊
  • 咖喱羊飯
2009-09-04 12 瀏覽
蓄意先光顧此店,想較為客觀地去品嚐食物本身的味道,而非吃名氣。二人點了咖哩羊腩飯、雞絲麻醬伴麵(多青瓜)及爆汁牛肉餅一件(戒口中)。牛肉餅真的很爆汁,男友讚不絕口。咖哩羊腩飯,飯另上,很大碟(估計應有兩碗半飯)並已淋上咖哩汁,羊腩淋身與筋膜相間,羶香,愛羊之人定會喜歡。雞絲伴麵的麵已剪斷及與麻醬伴勻,很是細心!雖然已要求多青瓜,但個人認為仍然太少,難以起中和麻醬濃郁帶"漏"的作用。雞絲量足,而醬真的很麻,但香味略有不足。食物送到來,真的嚇一跳,份量很大,心想無論如何也會吃剩。結果,我們選擇先吃罷咖哩羊腩飯,然後將已吃了兩小碗但貌似仍未經洗禮的雞絲伴麵打包回家作翌日的午餐。回到家,媽媽都很驚訝吃剩的麵為何會如此多……小插曲:鄰情侶點了咖哩飯,伙計來錯了另一款咖哩飯,情侶沒有即時發現而且大口大口吃著,突然間,女的發現吃著的並非所點的,趕快喚落單伙計反映,伙計沒有如其他食店的伙計般叫食客將就,而且更歉聲連連,迅速將錯吃了的咖哩換走,拋進垃圾箱,直搗廚房……平心而論,食物及服務也好,一定會再光顧!"正店"稍後亦要找時間試試!

2009-09-03
2009-08-22 15 瀏覽
夏日炎炎,中午想吃些湯麵,閒逛地走到了龍崗道,正牌那間沒有位,就到北京清真吧,我心想兩間也差不多吧。一個人叫了碗上海湯麵,再加一件牛肉餅。上海麵做得不錯,味道也很正宗,麵條都煮得上了黑醬油色,不太硬也不太糊,正是兒時在上海菜館吃到的那種味道,比正牌那間的還要好吃。但是牛肉餅就差了一點,雖然味道兩間牛肉館是很像,但這間的要害主要是餅皮較厚,而且那個結口的皮超厚,一大缺點。這個牛肉餅還是街頭正牌的那間做得好一點。但是環境就真是差了一點,地上滑滑的,很容易跣倒,那種油膩的感覺,不是一時意外倒在地上的油水,而是積了一段日子的。為安全起見,實在應該用些清潔用品做個妥當。

一個人叫了碗上海湯麵,再加一件牛肉餅。

2009-08-15
  • 上海湯麵
想簡簡單單買個麵做 lunch...街頭果間'原裝'店都仲係排緊隊...咪喇..唔想熱溶街中間呢間...由'原裝'店舊廚子開既店,其實一 d 都唔差...但人氣就相差十萬九千里...懶理佢兩店恩怨...最緊要 d 野好食叫左牛肉絲涼伴麻醬麵,多青瓜唔該...以前咁樣叫...只會俾鹵水牛肉絲我...今日打開卻見有埋牛肚...我就係唔想要牛肚,先至唔叫"三絲伴麵(鹵水牛肉絲+牛肚絲+雞絲)"之嘛...不過算啦個麻醬汁好好味,咸香中略帶陳醋味,麻醬多到有少少"立"口添,而且成盒麵"質"到好實,撩鬆佢大大盒,細食既可以兩人 share....唯一一樣 remark...最好屋企自己有 spare 青瓜...因為雖然佢已經俾多左...想口腔唔好太油...都係要自己添 d ....總括黎講...係夏天一個非常清新涼快又飽肚既美味 lunchbox...
想簡簡單單買個麵做 lunch...
街頭果間'原裝'店都仲係排緊隊...咪喇..唔想熱溶

懶理佢兩店恩怨...最緊要 d 野好食

叫左牛肉絲涼伴麻醬麵,多青瓜唔該...

夏日理想 lunchbox
2009-07-23
夏日理想 lunchbox
  • 牛肉絲涼伴麻醬麵
  • 多青瓜
2009-04-30 18 瀏覽
原本想試正版的清真牛肉館, 但2點幾去到都仲係大排長龍, 於是行過街頭見到這間也是"清真牛肉館" 前面加咗"北京"兩個字, 心諗翻版都儘管試試吧. 叫咗個牛肉餅, 小籠包和咖喱羊腩, 個牛肉餅很好味, 多汁, 皮脆又熱騰騰的. 咖喱都好味, 可惜個羊腩全是骨, 得好少肉, 有點失望. 小籠包一般, 都會再幫襯既, 下次希望試下咖喱牛腩.

都會再幫襯既, 下次希望試下咖喱牛腩.
2009-04-25
2009-04-11 18 瀏覽
嚟得預左等, 不過等左一陣就有位, 真好! 試左個咖哩羊肉, spicy同濃味,不過又唔會搶左羊肉本身既味, 肉唔太羶但好有羊味, 送薄餅一流! 牛肉餅唔使多講,多汁,味鮮,餅香, 最緊要趁熱食. 地方係迫d不過d野咁正, 唔係仲介意吓嘛??

牛肉餅唔使多講,多汁,味鮮,餅香, 最緊要趁熱食.
地方係迫d不過d野咁正, 唔係仲介意吓嘛??
2009-04-04
2009-03-19 10 瀏覽
想來試很久了,來了新舖,只食了她的牛肉餅,其實只想食一個而已,但見餐牌寫着兩件二十元,也就來兩個吧。即叫即做,等了近十數分鐘才拿出來,新鮮熱辣。果然厲害,很難想像怎可以做得到,外皮可以煎到乾身少少脆口,只是其中一個餅底焦了一點,但內裹卻滿是肉汁,可與小籠包的爆汁相比呢。(應有過之而無不及)牛肉味濃,很香的蔥味把肉味提升得很豐富,而且肉質淋淋的,吃得非常暢快。我一路吃一路想着時新的漢堡牛肉,一中一西,都是香港出品,很是幸福。順帶一提,侍應亞姐很cool,有待改善。

即叫即做,等了近十數分鐘才拿出來,新鮮熱辣。

順帶一提,侍應亞姐很cool,有待改善。
2009-03-19
2009-03-07 368 瀏覽
九龍城是臥虎藏龍的地方.食肆選擇頗多.五花八門.各式其式應有盡有我的馬來西亞同事大讚此店之招牌菜牛肉餅做得出色在好奇心驅使下,決定一試究竟.特地走到這裡.位於龍崗道清真牛肉館門面新淨.內裏光猛.不過都幾擠拍.叫咗牛肉餅、咖喱羊腩麵.幾分鐘後食物一次過到齊.二話不說即刻食個牛肉餅先牛肉餅.入面嘅牛肉好滑好鮮味.入面汁液澎湃.熱辣辣又皮薄兼鬆化.一夾起要小心啲汁會射到出嚟..鮮肉味同啲汁喺口入面不停咁轉.絕對叫人回味.咖喱羊腩麵.咖喱汁帶微辣.非常香濃.麻木了的味蕾.羊腩份量亳不吝嗇是滿瀉的一兜.腩件口感鬆化燜得腍而不爛頗考工夫.這裡算是做到.湯麵的麵身彈牙爽口,湯底濃甜也相當不錯.同事吃過不亦樂乎食物的價錢不貴, 說非常好吃是談不上.就是一般餐廳之水準.大眾化路線
我的馬來西亞同事大讚此店之招牌菜牛肉餅做得出色
門面新淨.內裏光猛.不過都幾擠拍.
咖喱羊腩麵.咖喱汁帶微辣.非常香濃.麻木了的味蕾.
湯麵的麵身彈牙爽口,湯底濃甜也相當不錯.同事吃過不亦樂乎
  • 咖喱羊腩麵
2008-09-21 29 瀏覽
由於『街尾』的那間清真太多人等,所以去了『街頭』的那間,六時半,人不多七時開始,這間清真也多人了起來,也有人在店外等雞絲拉皮:好多雞肉,比粉皮還多!好抵。牛肉餅:多汁,熱辣辣,我不太吃牛肉的也覺好味!咖哩羊腩:我吃了兩件薯仔,一小塊羊腩。對於吃不了辣的人真的頗辣,羊,很『so』,朋友很喜歡,說很正,我卻受不了那種味道!雖然『退而求其次』,但這間的食物也不錯!total $117
七時開始,這間清真也多人了起來,也有人在店外等

雞絲拉皮:好多雞肉,比粉皮還多!好抵。
牛肉餅:多汁,熱辣辣,我不太吃牛肉的也覺好味!

雖然『退而求其次』,但這間的食物也不錯!

total $117
雞絲拉皮
咖哩羊腩
2008-08-24 8 瀏覽
We were going to go to 清真牛肉but when we sat down, they told us they sold out of curry beef & chicken. We then decided to try this restaurant. (We knew beforehand that it was opened by a previous employee). Also, the service at 清真was terrible (always has been so it actually felt good to leave & go somewhere else!!). There were only 5-6 customers here; we got a whole table to ourselves. We looked at the menu of 北京清真 and found there were a wide variety of dishes. We ordered 牛餅, 小籠包, 咖哩牛腩飯, 咖哩雞粉絲湯. E

There were only 5-6 customers here; we got a whole table to ourselves. We looked at the menu of 北京清真 and found there were a wide variety of dishes. We ordered 牛餅, 小籠包, 咖哩牛腩飯, 咖哩雞粉絲湯. Everything tasted as good as 清真. The 小籠包 was surprisingly good!!! Overall, i think the food is very good and service is ok. I would now chose 北京清真 over 清真.

P.S. The curry beef comes in a very small bowl (rice on the side), normally not enough for the big dish of rice. We asked for a little more 咖哩汁 and the chef happily obliged - we got half bowl of curry and 2 more pieces of beef !! We would have been happy w/ just the sauce but were pleasantly surprised. (This would have never happened at 清真!!). 咁已經加分
  • 小籠包