2023-05-05 345 瀏覽
包餃店可說是賣少見少,全香港首間包餃店就是位於美孚新邨,及後部份公共屋邨商場亦設有包餃店。現在很難才找到包餃店的足跡。雖然包餃店的街頭小食並不是太好吃,而且我個人不是很喜歡吃街頭小食。當天難得一次就方便地買了雞蛋仔,味道普通。但我仍然覺得這家店面臨倒閉的日子,當然要支持一下吧!
題外話/補充資料: 包餃店分店地址: 現時的分店: 美孚新邨百老匯街第4期商場地下96號舖 上水彩園邨彩珠樓地下118號舖 已結業的分店: 鴨脷洲邨利福樓低座地下6號舖 荔枝角景荔徑8號盈暉臺家居城地下 長沙灣幸福邨幸福商場地下G11號舖(第一次開店) 長沙灣幸福邨幸福商場地下G09號舖(第二次開店;重開) 九龍灣啟業邨啟賢樓地下KY5號舖 藍田啟田邨啟田商場2樓221號舖 藍田德田邨德田商場1樓105號舖 將軍澳景林邨景林商場地下4號舖 大圍隆亨邨隆亨商場1樓107號舖 大圍美林邨美林商場地下SS102號舖 沙田德厚街3號禾輋廣場2樓208號舖 火炭穗和路13號穗禾苑商場地下G08號舖 馬鞍山耀安邨耀安商場地下106號舖 大埔富亨邨富亨商場8號舖 大埔安埔路12號富善商場地下G13號舖 粉嶺華明路21號華明商場地下105號舖(第一次開店) 粉嶺華明路21號華明商場地下G08號舖(第二次開店;重開) 粉嶺嘉福邨嘉福商場地下3號舖 粉嶺新運路38號祥華邨祥華商場3樓L313號舖 元朗橋壽街(近 壽富街) 屯門鳴琴路1號山景商場2樓213號舖 荃灣大窩口邨一期商場平台熟食中心CF-7號舖 荃灣石圍角邨石芳樓地下120號舖 葵涌葵興邨葵興商場地下1號舖 葵涌安足街7號安蔭商場地下4號舖 青衣長康邨二期商場地下102號舖 青衣長康邨康泰樓地下2號舖
2023-03-04
外賣自取
2019-08-12 1090 瀏覽
美孚廣場内的外賣店,開業很久!但換了老闆好幾次 (發現有新開章花藍)幾年前比較好!因為放學時候,看到很多學生排隊買小食!我的學生時代,放學後最期待,就是吃咖啡魚蛋!我小時候,都是街邊流動手推車;衛生原因,現在幾乎全部入舖!學生哥對魚蛋、雞蛋仔小食特別有心得!他們會綜合考慮味道、性價比等因素,選出當區最佳鱼蛋舖,跟着他們買,不會錯!然後,發現沒有本地學生來買!不是他們變心!是小食加價了,但味道卻變差了!他們都去美孚站A出口的林X記,我自然跟他們!2個月前,林X記結業了,我又回包餃店,每月來買3、4次,每次都一樣:A餐 (4條腸粉、4粒魚肉燒賣) 14元,再加10元辣咖哩魚蛋 (8粒)。
美孚廣場内的外賣店,開業很久!
但換了老闆好幾次 (發現有新開章花藍)

2018-11-06 822 瀏覽
之前聽人講呢間小店既燒賣好食, 諗住支持下小店, 今朝早餐就買黎試下, 當我諗緊叫邊個set 時, 有個4 眼短髮黑面既阿姐大叫 '要咩呀' ! 我突然比佢態度嚇一嚇,以為自己講錯野, 即刻話要A餐 (腸粉加4 粒燒賣or 粉果), 當時佢冇問我要燒賣定粉果, 我比佢嚇一嚇完全唔記得要簡燒賣,跟住返到屋企先發現, 我比左A餐既價錢但入面只有腸粉!!! 喊!!!! 其實佢地既腸粉都幾味, 但今時今日既服務態度, 有需要改善, 希望能做得到!
2018-11-06
5 分鐘 (外賣自取)
$12 (早餐)
2017-07-27 956 瀏覽
平時行過見都唔洗點排隊,今日有啲趕所以就去左買茶葉蛋食啦。因為周圍啲舖頭都未開,所以就問一問阿姐啲蛋熱未,阿姐話煮左就梗係熱嫁啦。Okay , fine 係我無知。好啦,阿姐夾最頂隻蛋俾我,咁我咪話想要隻有汁嫁囉。點知,阿姐一聲gip,然後話咪又係熱。老實講,隻茶葉蛋係好深色,但係都唔係好入味食到中間其他已經冇乜味嫁喇,而且晨早流流仲要受氣我真係無言了。隻蛋話平唔平,話貴唔貴,但係果4蚊我真係連俾都唔想俾。又唔係特別好食喎
平時行過見都唔洗點排隊,今日有啲趕所以就去左買茶葉蛋食啦。

Okay , fine 係我無知。

茶葉蛋

2008-08-20 1176 瀏覽
~1200, 就去o左換衫, 準備出街去~由於未食早餐, 故於去巴士站前就o黎買o左底雞蛋仔醫醫肚先~咁o岩去到時, 阿姐o岩o岩好整好o左一底~新鮮滾熱辣~ gd~唔單止夠熱~ o的雞蛋仔仲外脆內軟~我俾佢9分(10分滿分)~與西西二人於邊等巴士邊食~甚至上o左車繼續食~ 因為實在太好食了~P.S. 我終於知道點解成日咁多人排隊買o野了~
~1200, 就去o左換衫, 準備出街去~
由於未食早餐, 故於去巴士站前
就o黎買o左底雞蛋仔醫醫肚先~
咁o岩去到時, 阿姐o岩o岩好整好o左一底~
新鮮滾熱辣~ gd~
唔單止夠熱~ o的雞蛋仔仲外脆內軟~
我俾佢9分(10分滿分)~
與西西二人於邊等巴士邊食~
甚至上o左車繼續食~ 因為實在太好食了~

P.S. 我終於知道點解成日咁多人排隊買o野了~
2008-08-13 489 瀏覽
近排搬o左o黎孚住所以多o左行經此舖未搬之前都已經發覺佢o既存在但搬o左之後, 有時夜返行過見都咁多人排隊等買o野所以今日決定試一試由於中午食o左大大個辛辣麵做lunch決不能一個人食一底雞蛋仔做teaso... 先試o下佢o的糕點先~我見佢都幾多款o下有 糯米"米茲" [ 餡都有好幾款, 如: 奶黃, 花生, 豆沙 ]有 西米盞有 砵仔糕有 白糖糕全部都係$5兩件; $10五件我今日試o左砵仔糕 同 白糖糕先食白糖糕咬落口感ok~唔會話太實又唔會話有倒汗水整到濕濕的而味道... 我覺得有o的淡可以話... 係無味....但起碼佢唔係有酸味ya~[ 白糖糕放得耐先會酸, 正常o既唔會好酸 ]然後再食砵仔糕見個面有咁多豆先覺得好開心之後咬落都唔硬, 又唔太軟...味道又好似白糖糕咁, 無乜味, 但都食到係甜ge~ ok la~但整體... 總係覺得有o的o野缺乏與土瓜灣信興隆砵仔糕甜品o既出品比, 佢無咁好食可能... 係所用o既糖唔夠靚, 所以味道上有o的唔得下次, 我都係試返o的熱門o的o既o野如: 雞蛋仔~ 腸粉~ 凍飲~可能會好o的~
近排搬o左o黎孚住
所以多o左行經此舖

未搬之前都已經發覺佢o既存在
但搬o左之後, 有時夜返行過見都咁多人排隊等買o野
所以今日決定試一試

由於中午食o左大大個辛辣麵做lunch
決不能一個人食一底雞蛋仔做tea
so... 先試o下佢o的糕點先~

我見佢都幾多款o下

咬落口感ok~
唔會話太實
又唔會話有倒汗水整到濕濕的
而味道... 我覺得有o的淡
可以話... 係無味....
但起碼佢唔係有酸味ya~
[ 白糖糕放得耐先會酸, 正常o既唔會好酸 ]

然後再食砵仔糕
見個面有咁多豆先覺得好開心
之後咬落都唔硬, 又唔太軟...
但整體... 總係覺得有o的o野缺乏
與土瓜灣信興隆砵仔糕甜品o既出品比, 佢無咁好食
可能... 係所用o既糖唔夠靚, 所以味道上有o的唔得

下次, 我都係試返o的熱門o的o既o野
如: 雞蛋仔~ 腸粉~ 凍飲~
可能會好o的~
2008-04-14 630 瀏覽
想不到一個小小店鋪, 改裝做一間雞蛋仔鋪後, 初初唔覺唔覺, 沒有什麼人知, 應該做唔耐. 但係時間一過, 這小店加了許多元素, 有燒賣, 小丸子, 魚蛋, 仲有砵仔糕等供應.雞蛋仔雖然不是明火燒, 但勝在佢即叫即做, 凍點不知是否他們自己做. 寫作時正吃著西米糕, 好煙"un". $10 五隻, 好抵佢仲有腸粉, 炒麵. 炒麵是炒印尼麵, 父母留了飯在家, 不吃了. 下次下次. 其實仲有好多野食, 台灣腸呀, 蘆薈汁呀....等睇住佢由冇人知到有人排隊至貼街招請人..小商店成功在望.

睇住佢由冇人知到有人排隊至貼街招請人..小商店成功在望.