原本去白沙灣諗住食Padstow Restaurant & Bar,但俾人洗走,話呢話路話無remark有狗,話你係即日早上(唔係即日book)book之類,總之就係無位。俾記錄佢睇都無用。因為我個隻係大狗就係原罪。等我地仲勁開心泊到旁邊最後一個位但又死死地氣咁走😂轉去西貢,知中間勁多餐廳,可能好迫,無搵既情況撞入黎呢間。覺得好貴,無心理預備無啦啦食海鮮😂,當日主要活動係去行山,如果食海鮮會搵下邊間個種。唔夠乾身,油油地,第二隻要搣開炸漿先食到。呢個夠乾身,野味、又滑既;但我唔鐘意食豆腐。只食左一舊。唔好味,唔鮮,粒帶子太細太薄,好似我平時街市買約五十蚊四隻個種size。但佢係一隻分兩隻上檯咁。只係見到紅色,食唔到個味;同埋調味唔夠。好傑好漿,無芝士味,龍蝦都算彈牙。食得比較麻煩,好多殼碎😅 早知唔按佢建議碎上。剩開邊無咁碎。彈牙,大隻。但係咸得滯,調味重手有一倍。如果無咁咸會好好味。成個餐最好味既,彈牙得黎又軟,層漿薄,夠味又唔油。好普通,塞碟菜俾你咁。甜品係三種中式糕。服務好好,會過黎係咁同你講野,同狗狗玩(有時我覺得太密,會阻食野同埋同同行人傾計😅)

轉去西貢,知中間勁多餐廳,可能好迫,無搵既情況撞入黎呢間。

唔夠乾身,油油地,第二隻要搣開炸漿先食到。

呢個夠乾身,野味、又滑既;但我唔鐘意食豆腐。只食左一舊。

但佢係一隻分兩隻上檯咁。
只係見到紅色,食唔到個味;同埋調味唔夠。

成個餐最好味既,彈牙得黎又軟,層漿薄,夠味又唔油。

好普通,塞碟菜俾你咁。
甜品係三種中式糕。
2020-11-14 0 瀏覽
星期日,拍拖日。去到西貢冇理由唔食海鮮㗎,左揀右揀終於揀咗間有星星嘅餐廳。見嗰日天氣唔係好熱所以揀咗坐出邊,有啲海風吹過嚟好舒服,唔好以為坐出邊就會少咗人招呼你,服務仍然非常之好,一坐低就已經俾餐牌,濕紙巾同紙巾,仲擺低咗一碗洗手嘅茶。餐牌選擇非常之多,二人餐都有幾款。我哋order左個二人餐仲另外加咗一隻奄仔蟹,味道完全冇令我哋失望!基本上每樣野都好好味,特別值得一題係個天婦羅炸蝦襯嗰個Wasabi醬!
星期日,拍拖日。

去到西貢冇理由唔食海鮮㗎,左揀右揀終於揀咗間有星星嘅餐廳。

2020-01-05
  • 油鹽焗奄仔蟹
2020-11-13 149 瀏覽
家人想吃海鮮,適逢周年紀念,選了比較恬靜跟西貢名聲較大的勝記,每樣菜式的味道跟塔配都很有驚喜讓人不斷回味芝士龍蝦脆米粉很多人推薦的脆米粉,本身也是衝着這個而來的,米粉沒有因為芝士醬淋在上邊而變腍,伴着芝士醬讓人不斷追吃。芝士醬淡淡cream狀,但味道剛剛好,剛好帶出龍蝦的鮮味,大家的味道相得益彰。龍蝦選了本地花龍而棄選澳洲龍蝦,鮮嫩彈牙味道有過之而無不及秘製川辣班尿蝦蝦肉彈牙厚實,味道是鹹蛋加辣,非常驚喜的是鹹蛋味道剛剛好沒有過重也沒有坊間一般的油膩跟滯,完全不覺得飽肚有不斷追吃的衝動。這個菜式很適合配飯或脆米粉。黏在蝦殼上的味道讓人吃完還想不斷再椒鹽鮑魚薄薄的一層椒鹽,雖然味道有點偏濃,但沒有蓋過鮑魚的鮮味與彈牙,鮑魚本身新鮮,也沒有什麼可以挑剔的地方桂花糕、柚子糕、益力多糕這個消膩的甜品讓我頗有驚喜,最少不是一般hea送的酒樓糖水,還是清甜幽香的桂花糕最得我心。其實另外兩個也不錯,沒有過甜,只是與桂花糕相比之下,感覺比較一般。

芝士龍蝦脆米粉

秘製川辣班尿蝦

椒鹽鮑魚

桂花糕、柚子糕、益力多糕

• 芝士龍蝦脆米粉
  • 秘製川辣班尿蝦
2020-11-07 318 瀏覽
今日最難忘嘅就係蒸魚啦,喺街外食飯特別係套餐入面嘅魚,一般肉都比較實,呢一條魚嘅肉質鮮嫩,蒸嘅時間剛好,而且伴魚魚汁清甜。芝士焗龍蝦炒飯底龍蝦分量足,芝士味道未見突出,好處是吃完不會太膩。辣酒煮花蟹初初食第一粒嘅時候入面嘅汁有好濃嘅酒味,越煮越入味,螺屬於比較大隻品種, 侍應姐姐提醒, 螺肉入面啡色的, 才是精華, 好似蟹膏嘅味道。炸魷魚看似簡單,但亦非常考功夫菜式。呢個係印象中吃過最好的, 炸漿脆薄, 魷魚魷魚鬚剛剛熟 ,不會太韌, 酥脆可口。一行七人,點了八人海鮮餐 2888 加一和茶錢,每人約 500。

芝士焗龍蝦炒飯底
龍蝦分量足,芝士味道未見突出,好處是吃完不會太膩。

辣酒煮花蟹

炸魷魚

2020-10-26
  • 清蒸海斑
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 紅糟粉絲蒸元貝
2020-10-28 402 瀏覽
🌹閨蜜約會在西貢區,順道去食海鮮食,西貢海鮮有多間食肆可選,有少少要求的我們選了米芝蓮《勝記》。🌹午餐食海鮮以為選擇不多,原來與晚上相同排,價錢亦一樣!二人叫了個套餐,閨蜜因為要戒吃煎炸食物,食店相就將某些菜式為我們更改。粉絲蒸帶子🌟🌟🌟🌟🌟帶子大粒,獨家的汁液配粉絲,好美味椒鹽豆腐🌟🌟🌟🌟🌟外脆內軟,好吃😋豉椒蒸蟶子🌟🌟🌟🌟味道足夠,但有沙粒芝士龍蝦伊麵🌟🌟🌟汁液太過糊口,龍蝦肉較少陳皮蒸鮑魚🌟🌟🌟🌟🌟陳皮配鮑魚,十分夾清湯白菜🌟🌟🌟普普通通益力多凍糕及柚子凍糕🌟🌟🌟🌟不甜彈牙個人評分食物💙💙💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙衛生💙💙抵食💙💙💙回頭率💙💙💙

粉絲蒸帶子
🌟🌟🌟🌟🌟
帶子大粒,獨家的汁液配粉絲,好美味

椒鹽豆腐
外脆內軟,好吃😋

豉椒蒸蟶子
🌟🌟🌟🌟
味道足夠,但有沙粒

芝士龍蝦伊麵
🌟🌟🌟
汁液太過糊口,龍蝦肉較少

陳皮蒸鮑魚

抵食💙💙💙
回頭率💙💙💙

2020-10-22
2020-09-19 832 瀏覽
一場高興老遠去西貢食海鮮,點知食物水準非常一般,員工服務態度奇劣,果位待應大叔極之無禮貌。店鋪地點不就腳,唔夠冷氣,被所謂米之蓮搵笨了,食得一肚氣,永遠不會再幫襯!😤😤.

2020-06-30 1628 瀏覽
昨天打完golf, 同女友晚上去西貢食海鮮, 試下勝記二人套餐。 二人餐份量不大, 但有哂勝記名菜, 非常之好味!服務態度唔錯, 起碼可以改天婦羅蝦做天婦羅桶蠔, 加咗少少錢! 比全記和洪記食物精緻和美味! 下次會繼續去食!

比全記和洪記食物精緻和美味! 下次會繼續去食!
2020-06-27 1545 瀏覽
2020年6月27日抗疫半年好耐都唔敢出街食飯,最近好似情況受控,決定出關食餐好啦!😋一家七口長途拔踄入西貢搵左呢間勝記海鮮酒家。店面同洗手間都幾乾淨企理,坐得都舒服。而食物質素都非常不錯,無論賣相定味道都有驚喜。第一次食椒鹽鮑魚,估唔到咁好食,爽口又香口。所有海鮮都食得出係新鮮,煮嘅時間都岩岩好,唔會韌,唔會"鞋" 。而隻企鵝燒春鷄都好有特色,侍應會係你面前幫隻熱辣辣嘅雞起肉,皮香肉嫩。最後,甜品有三款糕點,其中有個益力多糕同柚子糕都好特別,好清新!呢間海鮮酒家值得返轉頭!脆皮滑豆腐椒鹽鮮鮑魚酒糟粉絲蒸元貝芝士龍蝦煎脆米粉椒鹽瀨尿蝦皇企鵝燒春雞啫啫芥蘭煲
2020年6月27日
一家七口長途拔踄入西貢搵左呢間勝記海鮮酒家。
店面同洗手間都幾乾淨企理,坐得都舒服。
而食物質素都非常不錯,無論賣相定味道都有驚喜。
呢間海鮮酒家值得返轉頭!

脆皮滑豆腐

啫啫芥蘭煲

2020-06-27
  • 企鵝燒春雞
2020-06-20 1024 瀏覽
Great dinner set for two people with a variety of seafood dishes and service was great. We had the HKD 798 set with fried tofu, prawns, abalones, scallops, lobster, noodles, greens, and jelly for dessert. It took a while to get here from where we live but the food was well worth the trip!
  • 酒糟粉絲蒸元貝
  • 芝士龍蝦伊麵
2020-05-27 1502 瀏覽
第12寫食評今天,同數位好朋友來到西貢一間酒樓食海鮮,呢間食府叫:勝記海鮮我們都點左不少款式的海鮮,但有3款想向大家推介:1. 粉絲蒸扇貝:扇貝夠大隻,鲜甜,好味道2. 香酥鮑魚 :香口,鮑魚又大又鮮甜3. 龍蝦伊麵:龍蝦新鮮肉厚,配合味道適中的芝士伊麵,一流滿足呢!
第12寫食評

我們都點左不少款式的海鮮,但有3款想向大家推介:

1. 粉絲蒸扇貝:扇貝夠大隻,鲜甜,好味道
2. 香酥鮑魚 :香口,鮑魚又大又鮮甜
3. 龍蝦伊麵:龍蝦新鮮肉厚,配合味道適中的芝士伊麵,一流

滿足呢!

2020-03-12 2320 瀏覽
平時大時大節,屋企人就鍾意黎勝記食海鮮,今次都唔例外,過左黎食團年飯。我地一早book左位,因為節日假期都會有好多人黎幫襯。我地今冷三個人食,叫左個海鮮二人餐,兩隻份量加錢加多一隻,另外再叫左個'企鵝燒春雞' (因為侍應姐姐介紹話好好味)同一個海鮮菜湯 (本身我地想叫魚湯,不過賣曬)。二人餐食物水準keep到,好味道。今次第一次試燒春雞,侍應姐姐果然無介紹錯,啲雞肉好嫩好滑,唔會覺得好鹹。個湯見到啲渣都係落足料,都唔錯,但始終覺得飲開果個魚湯係好味啲。食完之後,有甜品食,糕點係桂花杞子味,檸檬柑桔味同益力多味。每款都唔會太甜,味道都好清新。
2020-01-18
團年飯
  • 企鵝燒春雞
2020-02-14 1508 瀏覽
西貢食海鮮好貴,但係真係一分錢一分貨,除左海鮮好新鮮,亦有不同的特別煮法我點左個椒鹽鮑魚,上碟是以仿竹筒的形式,算幾特別,食起上黎,外面好脆,但係唔會有好厚粉嘅感覺之後再食左個秘製蝦,其實係咸旦黃味同加左辣椒嘅原因,食起上尼都好惹味另外,我食左個至尊海鮮炒飯,味道好好,而且料好足最後,都有送甜品糕點,當中有益力多糕、桂花糕同柚子糕服務方面,我係平日去,唔算特別多人,服務都好好,有需要就會幫我地換下碟

之後再食左個秘製蝦,其實係咸旦黃味同
加左辣椒嘅原因,食起上尼都好惹味

另外,我食左個至尊海鮮炒飯,味道好好,而且料好足
最後,都有送甜品糕點,當中有益力多糕、桂花糕同柚子糕

2020-01-15
2020-02-01 1369 瀏覽
2020年1月的香港,農曆新年因為新型肺炎的出現而零氣氛,取而代之是人心惶惶,怕疫症蔓延...停課之外,最近部份辦公室仲轉為home office, 就黎冇晒口罩?就盡量少出街吧!今時今日的香港人,每日都為了忙著購買口罩/消毒酒精而廢寢忘餐...而我今時今日仍去西貢食海鮮,是在睇小這個疫情嗎?非也,困了自己在家好幾日,突然想活在當下,食返餐逍遙一下龍蝦刺身鮮!甜!爽口!個頭仲會用黎整粥,個粥好味到唔記得影相豆腐外脆內軟鮑魚才是主角脆口軟心彈牙超級正蝦餅香口彈牙巨型螺清蒸浪費了,肉身大咬完鮮甜之後都未吞到變左似咬香口膠,如果俾我先享受個辣酒汁,再之後先咬出鮮味就very good喇下次我要叫酒煮巨螺🤪蟶子我個人普通喜歡,冇意見貴妃併蒜蓉粉絲蒸老娘真係好想食多舊...另一主角避風塘俺仔蟹🤪蛋黃香味超濃蟹肉全被此蛋黃香感染 仲有碟菜、送果盆同特格甜品因為是日海鮮才是主角 冇影相唔平架!平均每位要1千蚊er⋯咁又真係好好味既其實
而我今時今日仍去西貢食海鮮,是在睇小這個疫情嗎?
非也,困了自己在家好幾日,突然想活在當下,食返餐逍遙一下

龍蝦刺身
鮮!甜!爽口!
個頭仲會用黎整粥,個粥好味到唔記得影相

豆腐外脆內軟

鮑魚才是主角
脆口軟心彈牙超級正
蝦餅香口彈牙

下次我要叫酒煮巨螺🤪

蟶子我個人普通喜歡,冇意見

貴妃併蒜蓉粉絲蒸
老娘真係好想食多舊...

另一主角避風塘俺仔蟹🤪蛋黃香味超濃
蟹肉全被此蛋黃香感染

仲有碟菜、送果盆同特格甜品
因為是日海鮮才是主角 冇影相

唔平架!平均每位要1千蚊
er⋯咁又真係好好味既其實

2019-12-11 1722 瀏覽
星期六晚特然記起老婆之前想食蟹,就走咗入西貢搵嘢食, 揸架車兜咗兩個圈, 見到碼頭嗰邊好多人周圍都係車。記起好耐之前去過間勝記,嗰邊比較靜, 於是就去咗嗰邊食。去到環境依然乾淨企理,坐低叫個普通海鮮餐加隻蟹食下先。椒鹽豆腐非常之滑,鮑魚同聖子都好食,係隻蟹唔係好夠蟹膏, 但最緊要我老婆收貨如果喜歡環境清靜,食海鮮有保證,我非常推薦勝記海鮮
記起好耐之前去過間勝記,嗰邊比較靜, 於是就去咗嗰邊食。
去到環境依然乾淨企理,坐低叫個普通海鮮餐加隻蟹食下先。

如果喜歡環境清靜,食海鮮有保證,我非常推薦勝記海鮮
  • 鹽焗奄仔蟹
2019-10-22 2200 瀏覽
15人 晚餐聚會,熱熱鬧鬧來 「西貢勝記海鮮酒家 」份量必須多多、大大碟選擇套餐:-白灼蝦鮮甜,可惜很快被你哋搶晒了,我只吃了 三隻, 哼 !豉椒蟶子好滋味,炒到剛剛離殼,伴菜有青椒、紅椒,旁邊放上盤栽植物好特別個人不太喜歡 酒糟粉絲蒸扇貝,色澤怪怪哋大大條清蒸海斑,肉質嫩滑炒飯炒得夠乾身,蝦、菜、叉燒、切粒嘩!第一吃 椒鹽鮑魚, 大大隻,彈牙惹味欣賞這擺放設計肥美酥炸生蠔仲有湯浸白菜仔生炒骨最後 逢送:甜品益力多味糕,無益力多味嘅總結: 豐富 美味
15人 晚餐聚會,熱熱鬧鬧
來 「西貢勝記海鮮酒家 」

份量必須多多、大大碟

選擇套餐:-

白灼蝦鮮甜,可惜很快被你哋搶晒了,我只吃了 三隻, 哼 !

個人不太喜歡 酒糟粉絲蒸扇貝,色澤怪怪哋

大大條清蒸海斑,肉質嫩滑

炒飯炒得夠乾身,蝦、菜、叉燒、切粒

嘩!第一吃 椒鹽鮑魚, 大大隻,彈牙惹味
欣賞這擺放設計

肥美酥炸生蠔

仲有湯浸白菜仔

生炒骨

最後 逢送:甜品
益力多味糕,無益力多味嘅

總結: 豐富 美味

2019-10-14