2022-11-12 606 瀏覽
今日 有個樓面女人啲服的差到 吾會再幫襯 叫佢落單好似吾想做咁 啲眼神專登吾望住人 勁吾願意咁行埋黎 好似我殺左佢屋企咁 仲要收加一 但一啲服務都冇人生第一次寫差評 。可以等執 。埋單仲要扮睇吾到 整其他野先行過黎 要我等。第一次黎食就已經有呢啲體驗
人生第一次寫差評 。可以等執 。
埋單仲要扮睇吾到 整其他野先行過黎 要我等。

第一次黎食就已經有呢啲體驗
2022-11-01 508 瀏覽
今天下大雨免得周圍去找下午茶,近近地在德福商場找東西吃。路過這間以馬來西亞食品為主的餐廳有下午茶,座位寬躺坐得舒服,但價錢也可接受。下午茶也不用$50,而且款式都幾多,有海南雞飯、新加坡叻沙、串燒雞豬拼青木瓜沙律/酸辣無骨鳳爪,又有湯粉,可配海南雞,冬陰功蝦等等,花多眼亂!精挑細選下選了星洲炒米,炒得幾有鑊氣。雖然份量不算太多但貴精不貴多,蝦幾大,米粉味道不會太辣,可以接受,幾有「鑊氣」套餐附送汽水或中國茶。如果加$20可以配迷你肉骨茶或通菜芥蘭。如果想吃小食,也可以加錢要魚餅、蝦餅、沙律、雞翼蒜蓉包等等,總之總有一款啱你。以一個大商場來計這個下午茶的價錢和質素也不錯

以一個大商場來計這個下午茶的價錢和質素也不錯
2022-09-25 513 瀏覽
呢間嘢本身我冇食過,朋友食過話肉骨茶麻麻哋,我抱住一個俾多次機會佢嘅心態,於是呢就入去食。點知本身諗住大頭蝦金邊粉實冇伏,點知上完菜見到成碟只有一堆金邊粉同一隻大頭蝦,仲係一隻剪成開兩條,扮到好似有兩隻蝦咁。至於啲配菜,除咗有金邊粉必備嘅花生粉,同埋一啲蔥、蛋、芽菜,比較稱得上為餸嘅嘢,就只有幾條類似豆乾嘅物體。雖然味道係正常嘅金邊粉,唔難食,不過配料咁少,買成$88 ,超級唔抵食。送嘅配湯係一個冬瓜湯,但係飲落竟然有浸鹹魚定唔知咩嘅奇怪味,好失望。

2022-09-18 434 瀏覽
今日一行3人在九龍灣食飯,我哋叫咗一個二人餐,再另外散叫啲嘢食。二人餐($248) 我哋揀咗肉碎生菜包、黑椒檸檬雞煲、馬拉盞通菜, 有兩碗白飯同飲品,今日跟餐的特飲係荔枝玫瑰茶。另外又叫咗一個新加坡喇沙 ($88) 同蝦餅($58)。二人餐的份量如果兩個人食都好足夠。生菜包的菜都好新鮮,肉碎無乜辣味但個酸味調較得幾好,唔會太酸。黑椒檸檬雞就唔多OK, 雞的雪味好明顯,同埋有啲乾及嚡。通菜都算大碟,但馬拉盞味唔夠重。蝦餅同喇沙都OK, 不過不失。

2022-09-13
2022-09-08 387 瀏覽
朋友介紹我嚟呢間餐廳,話下午茶餐幾抵食~入到餐廳已經聞到東南亞嘅味道,搞到我望Menu時款款都想叫🤤最後叫咗冬蔭功特色湯粉,分別配燒豬頸肉同香茅豬扒,麵分別叫咗河粉同埋金邊粉;啲粉麵一上檯時就十分驚喜,見到好大碗同埋好大碟,雖然只係下午茶,但一啲都唔欺場!而我會用"惹味,夠濃,足料"形容佢哋嘅冬蔭功,個湯好有椰香啲紅油又辣辣地,配料有秀珍菇,然後啲粉麵唔會煮得太淋,好滑又唔斷,同個湯好夾。飲品就係薏米水同龍眼茶,特別推介薏米水,米水濃稠,薏米軟稔,果然係真材實料!
2022-08-02 472 瀏覽
今天我跟家姐一齊喺呢間餐廳食嘢,粉麵及飲品還未吃完,有個粗聲粗氣的女人走過來,跟我們說外面有很多人等位,要求我們離開。我跟他說我們還未待夠一個小時,他還說食晏就是只限一個小時,但他們在我入場的時候沒有告訴我。而且裏面的食物質素也很一般,不是正價比,請別再光故這無良的食肆。我從來沒去過這麼沒禮貌的餐廳,今時今日這般的服務態度,我勸喻大家一邊入這間餐廳。這間餐廳的食物沒有特色,我啲骨茶也衹是得少少肉,湯也未煲得入味,感覺不像肉骨茶。
2022-08-02
2022-07-03 616 瀏覽
很久未食過這間餐廳,今日再來食下午茶。我們叫了迷你海南雞飯和迷你豬手飯套餐,都是$48。海南雞飯可能是下午茶關係,比較細碗,雞肉肉質尚可,不算太突出。豬手飯比較好,大大碟,份量很多,男士也會十分飽肚。豬手香滑而不黐牙,肉和皮的比例剛好,吃完甚有🈵️足感然而這個下午茶餐的飲品選擇較少,只有汽水和茉莉花茶,沒有一般茶餐廳的檸茶奶茶咖啡等,要加錢才有薑蜜或龍眼茶等。如果想加小食例如炸魚餅、炸蝦餅、串燒牛豬、無骨鳳爪等,可以加20至40元。小食也算多選擇

2022-06-21 314 瀏覽
Katong Corner. Good food for the price, and a decent ambience for meals.The Lasha soup uses more coconut milk instead of cooked prawn heads. The taste may be like by many others, but not quite for me as my tummy always complains over coconut oil. My own bad~

2022-04-24 614 瀏覽
喺香港食過最差嘅餐廳…4人精選套餐388+1 429得半碟豬頸肉 幾條一小口肉的串燒 半碟通菜 一條烏頭魚 野飲都無..2個人食都嫌少….上菜我地都o曬嘴 可惜無影相 希望大家唔好中伏…
上菜我地都o曬嘴 可惜無影相 希望大家唔好中伏…
2022-02-08 671 瀏覽
雖然話响屋企附近,但平時比較少食星馬菜。呢日覺得有點口淡淡,又有少少涼,近近地就同老公去食吓~一入門口已經被牆上的圖畫吸引著,十分可愛。我們看了看餐牌,點了幾味菜式。老公又是一貫的可樂,而我當刻的胃口麻麻地,所以點了話梅酸桔汁,酸味味十分醒胃。泰式大頭蝦炒金邊粉率先來個金邊粉,顏色很是鮮艷,中蝦肉厚鮮味,金邊粉味道酸味味,加埋側邊的碎 nuts 增加不少咬口。炸蝦餅蝦餅每件都很大,一咬之下,外面脆口,裡面是噴煙的,而且肉質豐富彈牙。薑蔥鮑魚雞煲雞煲上枱時個煲仲係滾的,煲底啲汁仲係卜卜卜的。雞件夠大件,肉地嫩滑,而鮑魚索了不少汁好入味。加埋用薑蔥爆香,既香口又食到暖笠笠。串燒其實我真係好鍾意食串燒架~但家人唔想我大住個肚食太多牛,所以老公陪我一齊食豬。聞落已經好香,食起來黑椒味唔會好勁,啱哂我~
雖然話响屋企附近,但平時比較少食星馬菜。
呢日覺得有點口淡淡,又有少少涼,近近地就同老公去食吓~

一入門口已經被牆上的圖畫吸引著,十分可愛。

我們看了看餐牌,點了幾味菜式。

泰式大頭蝦炒金邊粉

薑蔥鮑魚雞煲
雞煲上枱時個煲仲係滾的,煲底啲汁仲係卜卜卜的。
雞件夠大件,肉地嫩滑,而鮑魚索了不少汁好入味。
加埋用薑蔥爆香,既香口又食到暖笠笠。

串燒
其實我真係好鍾意食串燒架~
但家人唔想我大住個肚食太多牛,所以老公陪我一齊食豬。
聞落已經好香,食起來黑椒味唔會好勁,啱哂我~

2021-12-26
2022-01-11 464 瀏覽
假期前工作就是忙不完,但肚子還是要填飽飽的。晚上就跟朋友到上班附近的地方聚餐,星馬菜是少嚐有新鮮感。泰式金柚沙律$78柚子做沙律酸酸甜甜配合惹味青檸汁和魚露汁料可作平衡,吃份外滋味,感到味道很多層次。作為前菜,可謂十分開胃。肉骨茶$98冷冷的冬日跟喝上一口暖暖的熱湯是種幸福。入口就嚐到蒜頭味感混合湯頭的甘醇口感,還有微微辛辣的白胡椒粒,腸胃暖暖而且促進食慾。咖哩炒蟹$238限時特價,機不可失。新加坡咖哩有分青、黃、紅咖等多個種類,我們挑選黃咖喱,加入不少椰醬來減低辣味和增強香味,相對比較柔和。肉蟹經過生粉油炸,肉質鮮滑,融入醬汁。牛油酥餅$36油酥餅以用牛油、麵粉及糖分的黃金比例,配以慢火烘焙而成,保留酥餅的部分水分,香脆鬆化而不乾身,沾上咖哩的醬汁另一番味道。海南雞喇沙$108第一次見海南雞配喇沙組合,一次滿足兩個願望。喇沙湯入口有濃郁椰汁味香,而麵底吸收湯汁又彈牙,更有不少配料。另一個主角海南雞滑嫩多汁,無骨啖啖肉, 配上三款海南雞醬,更提升了鮮味。椰汁西米糕$28滿足的一頓少不了甜品。濃郁的椰香,Q彈的西米,椰奶味兒香濃自然,香甜卻不膩口。椰青$38 & 荔枝玫瑰茶$30椰青清甜

泰式金柚沙律$78

肉骨茶$98

咖哩炒蟹$238

牛油酥餅$36

海南雞喇沙$108

椰汁西米糕$28

椰青$38 & 荔枝玫瑰茶$30
椰青清甜消渴,天然、美味、健康。玫瑰花香撲鼻與荔枝甜味相遇的那一刻,帶微甜而不膩的口感。
2022-01-10 347 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨加東 Katong Corner (德福廣場)豐儉由人上乘星馬菜🤩-❤️餐廳座位私隱度好高, 卡位都有好高partition, 我諗lunch time較多人先會用到側邊梳化位❤️唔想左揀右揀可以點二/四人套餐, 如果單點都有大量選擇, 沙律, 前菜, 湯, 肉類, 咖喱, 喇沙米線, 海鮮都有5種(龍蝦, 鮑魚,魚, 蝦, 蟹) 總共20款, 當然都唔少得菜, 粉麵飯, 甜品同特飲❤️少少選擇困難症既我地係晚市堂食前席, 為左好好享受, 二人點左八樣野🤣 全部都好正!-🇸🇬🍜🦐 新加坡喇沙 $88✨好傳統既大紅花碗盛載住香味濃郁既椰汁湯底😍✨米線好滑又掛到汁同油, 加上佢湯底唔算好辣, 喇沙葉個味好出, 面頭有D檸檬葉碎令湯底更香 🤤✨有幾隻剝左殼既爽口大蝦; 勁量彈牙魚蛋條; 好多舊索汁豆卜; 半隻蛋; 全部都同個湯好夾, 令人食到唔願停-🇮🇩🍲印尼炒飯 $98✨甜豉油炒飯底, 其實佢係一隻糯米雞, 因為佢飯入面包住大量雞肉! 幅圖隱隱約約都見到, 所以食落唔會太飽滯, 足料抵讚!👍🏻✨擺盤勁靚, 除左中間飯碗形既「糯米雞」, 仲有沙嗲串燒, 醃沙律, 勁香脆既芝麻炸魚仔,
👧🏻😋👅🍽✨
加東 Katong Corner (德福廣場)
豐儉由人上乘星馬菜🤩
🇸🇬🍜🦐
新加坡喇沙 $88
✨好傳統既大紅花碗盛載住香味濃郁既椰汁湯底😍
新加坡喇沙

🇮🇩🍲
印尼炒飯 $98
✨擺盤勁靚, 除左中間飯碗形既「糯米雞」, 仲有沙嗲串燒, 醃沙律, 勁香脆既芝麻炸魚仔, 新鮮炒起既腰果, 唔知係咪即炸但係好鬼脆既蝦片, 同流心煎蛋一隻
✨咪痴線啦咁高質都有既.... 一啖飯連雞肉食, 下一啖就連魚仔食, 食下食下為碟食晒都仲係好開胃.... 😆
印尼炒飯

🍢🍤🐥
小食拼盤$128
✨有豬雞串燒各一, 炸蝦餅, 炸魚餅, 巴東雞翼, 同無骨鳳爪 (附送一格醃沙律)
✨巴東雞翼見佢都奀奀地冇咩期望, 點知咬落去爆肉汁同埋肉質好嫩, 巴東汁就係甜甜地重香茅味, 正
✨炸魚蝦餅又係即炸, 油溫控制得好所以已經逼晒油出黎, 食落只有蝦味, 炸漿又夠薄身, 冇咩可挑剔
✨食到一半 終於有D辣少少既野, 無骨鳳爪酸辣汁調得好開胃, 肉夠冰凍又夠爽口
小食拼盤

🇹🇭🥭🐓
泰式芒果炒雞$88
✨好香好惹味既小炒! 有芒果粒, 雞件, 三色椒, 洋蔥炒埋一碟
✨雞件質地似咕嚕雞球都有少少炸脆既感覺, 其他蔬菜又爽口
✨醬方面有D辣辣地好香口, 芒果又甜, 所以無論質地定味道食落都好有層次
泰式芒果炒雞

🥥
椰青$38
✨食完個辣小菜好想飲野, 就叫左個椰青, 超正好彩有叫
✨即開椰青水爆滿! 好清甜好冰涼! 椰肉係硬既食唔到🤣 不過D水夠正就好了

🍹
荔枝沙冰$38
✨奶白色沙冰仲有粒真荔枝係面, 老實講杯野係偏甜 (可能飲完椰青先飲😂), 但飲落都還好
✨沙冰好幼滑
荔枝沙冰

🥭🍚
芒果糯米飯 $68
✨好大份! 一堆芒果, 兩舊拼埋係心形既糯米飯, 一兜仔椰漿
✨每一啖都三樣一齊食, 雖然已經好飽但都好
✨冬天唔係芒果當造月份, 所以唔算超甜, 但有椰漿一齊食就好夾

🥥🧊
椰青大菜糕$28
✨係頭先椰青既味道😍 清甜清甜, 大菜糕好爽口, 仲有椰絲肉有D咬口
椰青大菜糕

加一服務費
新加坡喇沙
印尼炒飯
小食拼盤
椰青大菜糕
2022-01-09 248 瀏覽
又要等十四日先可以有晚市堂食,當然要趁機出去食啲唔方便買外賣回家食嘅野啦~明爐魚就是其中之一,門口又見到poster寫肉骨茶係連續三年米芝蓮推介更加要入去試試啦,值得一讚這間嘅服務態度真的相當唔錯👍海南雞~肉質好嫩滑又夠味😀肉骨茶~豬肋骨,豆卜,油條,藥材…入口十分香濃美味風味獨特,連續三年米芝蓮推介當然有番咁上下質素啦😋,有2人同5人份量青檸辣汁明爐烏頭魚~唔太辣味道剛剛好👍鮮蝦炒貴刁~幾特別用油麵加幼河粉一齊炒味道都幾野味👍😋
海南雞~肉質好嫩滑又夠味😀
青檸辣汁明爐烏頭魚~唔太辣味道剛剛好👍
鮮蝦炒貴刁~幾特別用油麵加幼河粉一齊炒味道都幾野味👍😋
  • 青檸辣汁明爐烏頭魚
  • 鮮蝦炒貴刁
  • 肉骨茶
2022-01-07 140 瀏覽
話說前陣子去過的Fusion菜中環Old Town,再順便訂左個靚盤菜過節做冬之後,先發現左原來小編去開德福食的泰國菜館加東,都係同一個老闆開的😆👍 後知後覺,原來咁近都有間分店可以自取盤菜,九龍東街坊有福了👏講返加東先,位於德福廣場二期,每次小編行到中間條電梯上去搵食,上到一樓鋪位就在面前,所以每次想食泰國海南雞喇沙肉骨茶,呢到就係方便飽肚嘅推介之選🥳見到門口果款$238 每日限量黑胡椒炒蟹,相信十分惹味🤤 好適合同家人來一齊進餐,還有大優惠的二人及四人餐可以選擇。呢晚同一位鐘意食辣嘅朋友來兩個人就點一點輕食傾下計。乜都唔點,朋友點都要叫左個椰青先!$38 巨大椰青果內裝滿椰青水,性價比高,另叫了杯紅菜頭生薑茶$32,是抗氧化必亦暖物👏椰汁黃咖喱雞 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐上檯已見到滿碟啖啖肉嘅黄咖哩雞,咖哩汁非常適合送飯👏整過咖喱雞唔算係非常香辣的一款,但有泰國風味的椰香在其中,配料of集齊色香味,係咖哩控會滿意的推介。牛油酥餅 $36推介:⭐️⭐️⭐️⭐️為左點個咖哩而叫嘅酥餅,無叫錯到👍 善用香口咖哩味沾上酥脆有口感的酥餅,是印尼泰國不可缺少的主食系列。新加坡喇沙 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️小

話說前陣子去過的Fusion菜中環Old Town,
再順便訂左個靚盤菜過節做冬之後,
先發現左原來小編去開德福食的泰國菜館加東,
都係同一個老闆開的😆👍 後知後覺,
原來咁近都有間分店可以自取盤菜,九龍東街坊有福了👏

講返加東先,位於德福廣場二期,
每次小編行到中間條電梯上去搵食,
上到一樓鋪位就在面前,
所以每次想食泰國海南雞喇沙肉骨茶,
呢到就係方便飽肚嘅推介之選🥳

見到門口果款$238 每日限量黑胡椒炒蟹,
相信十分惹味🤤 好適合同家人來一齊進餐,
還有大優惠的二人及四人餐可以選擇。
呢晚同一位鐘意食辣嘅朋友來
兩個人就點一點輕食傾下計。

乜都唔點,朋友點都要叫左個椰青先!
$38 巨大椰青果內裝滿椰青水,性價比高,
另叫了杯紅菜頭生薑茶$32,是抗氧化必亦暖物👏

椰汁黃咖喱雞 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
上檯已見到滿碟啖啖肉嘅黄咖哩雞,
咖哩汁非常適合送飯👏
整過咖喱雞唔算係非常香辣的一款,
但有泰國風味的椰香在其中,
配料of集齊色香味,係咖哩控會滿意的推介。

牛油酥餅 $36
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
為左點個咖哩而叫嘅酥餅,
無叫錯到👍 善用香口咖哩味沾上酥脆有口感的酥餅,
是印尼泰國不可缺少的主食系列。

新加坡喇沙 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
小編除左冬陰功之外的最愛,
集齊豆卜、魚片、熟蛋、蝦、芽菜及香葉等,
一個可以飲兩啖都唔怕嘅香口喇沙😋
米線掛汁濃郁,魚片新鮮彈牙,椰汁湯底可記一功。

馬拉盞通菜煲 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
同樣係每次泰國菜都會叫的一款,
香口惹味嘅馬拉盞總會令我揀唔到第二款口味去一嚐其他炒菜滋味。

芒果糯米飯 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
誠意作品,新鮮芒果粒粒甜美,
暖笠笠嘅糯米飯沾上椰漿一齊食,
一個兩人share嘅飯後甜品倍感飽肚👏

除了Menu以外亦見到幾款廚師超值推介,
最令小編期待的一定係明爐咖喱老虎蝦!
店長埋單話鑽石山都有佢地嘅分店叫做泰亭,
所以決意下次就會去泰亭食個招牌老虎蝦🥳

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2021-12-23 188 瀏覽
今日去了九龍灣德褔,同朋友食星馬菜"加東"我們是路過見到這一間有米芝蓮介紹,😏我們點了軟殼蟹青木瓜沙律巴東牛肉海南雞油飯肉骨茶炸蝦餅芒果糯米飯椰青軟殼蟹青木瓜沙律好清爽,酸酸辣辣,好開胃,但辣左小小!巴東牛肉!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😘😘超正,牛肉是牛展,牛肉好入味好淋滑,🤤🤤🤤👍🏻上面的汁醬有花生椰絲,好香好好送飯!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海南雞無骨啖啖肉,好滑好好味!油飯肉骨茶這家的肉骨茶是比較扁向馬來西牙的風格,藥材味比較重。味道不錯👍🏻炸蝦餅爽口彈牙,外面脆脆芒果糯米飯芒果好甜,糯米飯好有椰奶香椰青
今日去了九龍灣德褔,同朋友食星馬菜"加東"
我們是路過見到這一間有米芝蓮介紹,😏
我們點了
軟殼蟹青木瓜沙律
巴東牛肉
海南雞
油飯
肉骨茶

軟殼蟹青木瓜沙律
好清爽,酸酸辣辣,好開胃,但辣左小小!

巴東牛肉!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😘😘

海南雞
無骨啖啖肉,好滑好好味!
油飯

肉骨茶

爽口彈牙,外面脆脆

芒果糯米飯
芒果好甜,糯米飯好有椰奶香