餐廳: 加太賀
資訊:

2020-10-25 695 瀏覽
1993年開業至今,不經不覺快三十載的『加太賀』今天特意到訪。店主自創享負盛名,令無數日本料理店複製的《花之戀壽司》 當年前超人氣,客人多至可同一條街不停開分店,都不離紅磡崇潔街,用意方便控制食材品質,並把整條街佈置成日本橫町感覺一樣,記得年青時,等位時還有遊戲玩。曾到訪過的明星簽名直情夠做牆紙。非常抵飲之梅酒雖然近年比較少吃三文魚,但來的『加太賀』怎麼 可不叫花之戀, 四大塊三文魚腩,大大嚿飯加多多沙律醬配上魚子, 未吃視覺的回憶已經出曬嚟!三文魚夠鮮,記得年青時特別喜歡一啖成嚿食曬 不過女生應該做唔到(太巨型)。每個成功背後都有個故事,一個成功嘅壽司都唔少得。正常, 但略嫌海膽份量少,漿口感覺亦較弱。牛舌面層燒得夠香,但背面就沒有焦香了,如果燒得生多一點點會更好,但是值得一題,配上醬料有點兒柚子微酸味,加像沙嗲惹味及似wasabi的微辣,很特別😋😋燒雞翼我鍾..意食,不過吃落不像日式鹽燒雞翼,有點兒像炸完再燒感覺,味道還可以。雞泡魚乾,送酒絕配,面焦香,內煙韌必吃之選。PS. 以前人氣排隊要提前一小時,現因疫情關係半場人都未夠。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物賣相

曾到訪過的明星簽名直情夠做牆紙。

非常抵飲之梅酒
千賀壽梅酒350ml

花之戀壽司

每個成功背後都有個故事,一個成功嘅壽司都唔少得。

正常, 但略嫌海膽份量少,漿口感覺亦較弱。
海膽皇壽司

串燒日本牛舌

鹽燒雞翼

雞泡魚乾,送酒絕配,面焦香,內煙韌必吃之選。
燒雞泡魚干

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 16
花之戀壽司
串燒日本牛舌
燒雞泡魚干
  • 花之戀
叫咗碟刺身,廚師以非常殘忍及唔人道既方式,用凌遲既方法宰殺條魚,活生生咁一刀刀將佢下半身啲魚肉切落嚟。條魚上枱時仲呼吸緊,魚鰭仲郁緊,並以剩餘既半身痛苦掙扎中。在場嘅朋友都感到非常唔舒服,並向侍應反映意見,要求將佢拎返入廚房並由廚師劏左佢,減少佢嘅痛苦。可惜侍應諸多推搪,並解釋:「咁先新鮮呀!」令人嗤之以鼻。根據全世界專業廚師嘅道德守則,廚師應以最快嘅速度宰殺家禽及海產,並令到佢哋嘅承受既痛苦減到最低。呢間餐廳嘅廚師都相當唔專業,又或者我可以用非人道黎形容。我奉勸各位有惻隱之心或者愛護動物嘅食客遠離呢間餐廳,費事你食都食得唔安樂。Ps. 拍左片,但openrice冇得上載影片,只可以post相為證。
叫咗碟刺身廚師以非常殘忍及唔人道既方式,用凌遲既方法宰殺條魚,活生生咁一刀刀將佢下半身啲魚肉切落嚟。條魚上枱時仲呼吸緊,魚鰭仲郁緊,並以剩餘既半身痛苦掙扎中。

2020-10-10 451 瀏覽
好似記得掌門人都有推介嘅餐廳,送之戀壽司總值20幾萬好好笑😂😂😂。每個星期都會有個特價嘅午餐,今日就叫咗秋刀魚套餐,頭先燒得非常之好食,快啲瞓啦亦都非常之多, 用日本珍珠米, 好飽最後總結同埋雪糕添非常之好好,服務態度亦都好好

2020-06-18 1656 瀏覽
加太賀真係好值得黎,餐廳原來好大,有分A B C D區。入面後街仲好靚可以打咭影相。多數我們食lunch set,比較抵。呢排仲有全單八折,抵上抵。三文魚親子飯定食好食,厚切三文魚比較靚同新鮮。飯量多朋友食刺身飯,飯量一樣好多C餐壽司🍣都唔錯,仲有一大碟沙律🥗食完仲有甜品送,雪糕糯米糍

多數我們食lunch set,比較抵。
呢排仲有全單八折,抵上抵。

三文魚親子飯定食好食,厚切三文魚比較靚同新鮮。飯量多

朋友食刺身飯,飯量一樣好多

C餐壽司🍣都唔錯,仲有一大碟沙律🥗

食完仲有甜品送,雪糕糯米糍
2020-06-01 1313 瀏覽
昔日家人告訴我加太賀係出名日本食物而且食物非常有質素價錢亦都比較高。當然價錢較高的時候服務質素亦會成正比。今次的體驗由於被門口的燈飾吸引着,而且客人都較多。服務質素很差,經常錯漏單。職員也是滿口鄉音,已經沒有昔日的日本風味及氣氛.... 先來一個-雜錦魚生拼盤重(松) 魚生還算新鮮,賣相還算吸引。再來日本馬瞻刺身-這個價錢不新鮮而且價錢不太合理咁嘅質素仲可以出到比客人最後清酒煮刀貝-水有水味,刀貝有刀貝味。唔熱又唔凍。我認為10多年前佢有堅守日本風既真味同風格,可惜今非昔比不再是昔日一樣

再來日本馬瞻刺身-這個價錢不新鮮而且價錢不太合理
咁嘅質素仲可以出到比客人

最後清酒煮刀貝-水有水味,刀貝有刀貝味。唔熱又唔凍。

清酒煮刀背
雜錦魚生拼盤(松)
日本馬膽刺身
2020-03-15
2020-05-21 1104 瀏覽
今日去咗好耐都冇去嘅加太賀食lunch 呢度有個好處就係佢會不定時轉 set menu 嘅餐牌!今次就有我最愛的雜錦魚生飯!🍣$58 大大碗⋯⋯仲要係好多魚生添,有三文魚,吞拿魚 ,鯛魚,仲有一種唔記得叫咩嘅魚⋯個餐仲跟埋碗熱辣辣嘅面豉湯🥣, 好滿足呀😋😋埋單前記得問店員拎雪米糍丫 🤪而家食仲有全單八折,超抵食
今日去咗好耐都冇去嘅加太賀食lunch

埋單前記得問店員拎雪米糍丫 🤪

而家食仲有全單八折,超抵食

雜錦魚生飯
2020-05-21
雜錦魚生飯
2020-04-28 1086 瀏覽
今日去咗行行一間日式料理嘅餐廳🍴,現場環境非常之唔錯👍👍👍👍!今次叫咗份三文魚腩頭便當🍱👍👍👍👍!個三文魚腩頭燒得非常之好好!!啲椰菜亦都非常之爽口!👍👍👍仲附送一啲水果同埋味憎湯👍👍👍食完之後仲送咗一個雪糕👍👍👍價錢亦都非常之唔錯(o^^o)(o^^o)性價比非常之高👍👍👍👍!值得強烈推介👍👍👍👍👍!服務員嘅態度亦都非常之好👍👍👍👍
今次叫咗份三文魚腩頭便當🍱👍👍👍👍!

個三文魚腩頭燒得非常之好好!!
啲椰菜亦都非常之爽口!👍👍👍
仲附送一啲水果同埋味憎湯👍👍👍
食完之後仲送咗一個雪糕👍👍👍
價錢亦都非常之唔錯(o^^o)(o^^o)
性價比非常之高👍👍👍👍!
值得強烈推介👍👍👍👍👍!
服務員嘅態度亦都非常之好👍👍👍👍
2020-04-14 1146 瀏覽
今餐我請客,附近沒什麼較高檔食肆,唯一加太賀日菜較得體。點解餐牌全部都係定食或套餐既?我想要本正常餐牌,個服務員反應似乎好出奇,雖然我著得非常樸素,我有錢埋單既。零晨兩點訓著,突然三點半紮醒,第七感燃燒!七點訓著八點起身,眼腫腫仲眼訓到頭痛,突然想食熱辣辣既飯暖暖胃,晏晝無煲仔飯黎個石頭鍋飯啦!我話要光猛既區域,肥妹話最光猛張檯喇,信您照入座。九州?挑起我條痛筋,好想去九州!現場完全感受不到一丁點日本九州,大陸神州味道就非常濃烈。光就夠光,但頂手頂腳。而且後面條友條要坐到出一出,連想拉凳攝入去都唔得!即時有想走既念頭,是但坐過一格照落單。何解全場侍應連傳菜大嬸都用州語溝通?已壟斷全香港飲食界職位?還是我夢遊返回大陸?本來相約美女共膳,誰知發短訊惹來誤會,我其實話約點半鐘的,但美女到達已經兩點喇!而且唔食刺身及魚生,早講我就唔會揀日本菜啦,激死我!菜色次序上到亂糟糟,都幾 free style 架喎。我重新排過次序由生到熟由淡到濃,油甘魚刺身、活赤貝刺身、牛油果軟殼蟹加州反卷、昆布湯煮馬刀貝、鱈魚扒西京燒、錦繡串燒併盤多春魚、鴨舌、雞腎、免治雞肉、雞軟骨、帆立貝、牛丸、墨鮮丸、豬肉軟、牛

菜色次序上到亂糟糟,都幾 free style 架喎。我重新排過次序由生到熟由淡到濃,油甘魚刺身、活赤貝刺身、牛油果軟殼蟹加州反卷、昆布湯煮馬刀貝、鱈魚扒西京燒、錦繡串燒併盤多春魚、鴨舌、雞腎、免治雞肉、雞軟骨、帆立貝、牛丸、墨鮮丸、豬肉軟、牛柳。

和風豚肉餃雞翼燒,即係餃子釀雞中翼,賣相似足係滷水雞翼。雖夠晒熱騰騰,但沒有一絲燒的感覺,微波爐味濃而強烈,用湯浸熱或油炸翻熱既效果會更好。豬肉碎餡已叮到乾晒,整體味道只係普通豉油雞翼一試無妨,點解要落蔥花呢?好有大排檔風格。穴子壽司,外形似鰻魚既穴子放到乾晒,乾乾鞋口,完全唔嫩滑唔鬆軟唔多汁,失望不吃也吧!壽司飯依然淡而無味,黐黏濕爛,漿住我的嘴!

鹽燒花鮫魚,花鮫?鯖花魚、秋刀、三文魚、油甘魚就食得多,但鮫花魚首次遇到,好奇叫黎試試啦!由質感、外觀到味道都跟鯖花魚一模一樣。魚味濃、肉汁濕潤甜美、外皮燒得香脆,餐牌打錯字嗎?

蟹膏蟹柳軍艦、海膽軍艦,同事們都唔食?讓我處理吧。三文魚腩壽司、油甘魚腩壽司,兩款我完全食唔出亦睇唔出係魚腩,瘦猛猛有無落錯單架?帶子壽司、北寄貝壽司、赤貝壽司,淡茂茂鮮甜味欠奉。

螢光活魷魚仔,入晒雪喎師傅!好采不太多,似有層薄薄砂冰。瘦瘦的薄薄魷魚肉,幸好夠爽脆夠爆汁,咸鮮無敵。首次遇上粗粗的青瓜絲,應該叫青瓜條而且有點乾。特大牡丹蝦刺身,細細條感覺不到如何特大,只有我手指尾大小的蝦毛。味鮮帶爽,蝦甜味清新。

雜錦魚生拼盤松,牡丹蝦爽滑黏新鮮度爆燈還有豐富甘甜蝦膏呢。三文魚淡淡然的魚甜綿綿。吞拿魚赤身結實清香也不錯。油甘魚脂肪激甜滑嘟嘟。八爪魚先爽後嚥韌陣陣咸香。墨魚脆脆黏黏天然墨魚甜味。帶子滑滑軟軟充滿甜味,赤貝淡淡的。赤成山海螺,螺甜味濃烈嚥嚥韌韌。三文魚子咸咸脆卜卜,蟹子索索聲不停爆。

蒜香魚翅海膽炒飯,師傅從廚房走出來親手送上,我真係受寵若驚!是否想查看一下什麼麻煩食客在午市黃金繁忙時段又點炒飯又點刺身呢?腥海膽味道強烈嗆喉太利害啊!唯有扒多兩啖飯。素翅爽爽沒有味道,炒飯乾身不濕爛,香口好功夫,何解有飯焦?刺身搭炒飯堅好味道,食唔停口!

大吞拿魚腩壽司,豬肉色的大拖羅,唔能係掛?真係似梅頭豬肉鬆軟腍劈劈的質感,淡茂茂肥美不足魚脂貧脊。油甘魚壽司,薄薄瘦猛猛的魚生乾乾的,沒怎樣的味道加多兩滴豉油吧!壽司飯都幾難食架喎,濕爛黏無味道,硬食三舊受不了,其餘剩低全部棄置,善哉善哉。

海膽軍艦,我只點 1 客,何解有 4 件呢?海膽腥氣勃勃,飯粒水氣重,紫菜迅間變腍不脆變得韌韌的,硬食 4 件救命!日本和牛壽司,嬸嬸稱係鹿兒島和牛,凍冰冰滲著血水,腍劈劈牛味極清淡,乳味較濃。

京都照燒牛肋骨,其實真係燒得不錯,師傅好功夫!外層充滿燒烤香氣,慢慢嘴嚼味甜可口,內部嫩紅滑滑,但流晒血啊!師傅有否攤下先切架?燒汁太杰太甜太濃,配蜜糖芥茉應該更美味百倍。悶悶地試用紫蘇葉及生菜夾肉食,主意不錯!味道變得豐富,生息不少活起來!七味燒魚嘴,完全估計錯誤,還以為會提供啖啖厚肉的魚三角魚下巴,原來只是普通的魚雲罷了!幾乎沒有肉,脆卜卜焦香乾爭爭。

豬骨湯叉燒拉麵,幼幼即食拉麵如米線,質素強差人意嚇死朕咩!出前一丁拉麵都好食百倍。鞋靯原味叉燒,水汪汪的湯汁清徹見底。日式魚片充滿雪藏味道,蜜糖豆及粟米粒爽甜鮮味最好食。鹿兒島黑豚肉鍋,湯底淡得出奇,我寧願您用豬骨濃湯寶。單調乏味,金菇豚肉冬菇娃娃菜淋上青葵豉油才進食,感覺好多了。

海膽皇刺身,四州紫菜?為了保持極度乾燥所以不開封直接上檯嗎?特大加拿大種都有少少腥味,讓紫菜捲起再夾著青瓜絲免強可以掩飾一點點。口感一流涼浸浸,脆脆爽爽濕濕綿綿。

間八魚刺身半份,估不到的優質白肉,結實有咬口又不失嫩魚脂極甜美。原條燒鰻魚,細條薄薄的,如果更大條更厚身更肥美就更開心!輕輕的醬油塗在面,焦香的皮,鬆軟的肉,師傅烤功有料到。

九州岩蠔貝石頭飯,啫啫聲端上,已經聞得到飯焦氣味。有木魚絲有岩蠔有車蠔有瓜粒,極多飯焦到不尋常,是否加入米通呢?溫柔地撈得完全均勻才享用,熱辣辣的炒飯特別可口,落味很濃加上木魚絲已蓋過石蠔車蠔,有著脆卜卜的口感。將鬆軟濕潤的鰻魚大大啖跟石頭飯齊吃,更美味絕倫給您 3 粒星!

炭燒針魚乾,燒針魚正呀?完來係燒魚乾。雖然係我睇餐牌時睇漏隻乾字,但師傅我問您嗰陣係問有無燒針魚,唔係問針魚乾架喎。韌韌的質地,甜甜的味道,跟雞泡魚乾差不多,外觀及味道比雞泡魚乾更似魚。食完渴足四小時飲兩支水,最有可疑應該係炒飯含特效味精。無理由刺身,有少少機會係針魚乾,加工食品。

活赤貝刺身,大大隻殼但貝肉奀滋滋得幾條絲,完全唔夠喉。放條幼絲入口試唔真,感受到嫩滑微爽頂級鮮甜。油甘魚刺身,越紅越油潤越多魚脂,新鮮無限!嫩滑濕濕立立令,鮮甜到想大叫無得頂!

鈴鹿軟蟹反卷,壽司飯保持劣質濕爛無醋香,不過同伴們表現出眾,挽回不少分數。紫菜搭三文魚子咸鮮添味,牛油果雖沒什麼味道但給了點芬芳及黏滑質感,軟殼蟹鬆化甘甜趙到索索聲,配搭吸引都食得過。

昆布煮馬刀貝,烹製時間拿捏準確,頂上肥美彈牙貝肉!滑滑噴汁鮮甜到極,靚海鮮簡單煮理已可口無比,清爽昆布湯底選得非常獨到,點綴一下不會喧賓奪主。銀鱈魚西京燒,灑上鮮檸汁平行一下甜甜照燒汁就可以享用。極度油潤,魚脂魚汁均澎湃立立令,肉甜滑滑皮香黏黏。

雜錦串燒併盤,多春魚有點甘苦味道隱約少少醒免強可以。鴨舌瘦猛猛乾爭爭不肥美彈滑那會好食。雞腎全熟無汁微弱的爽有點韌。免治雞肉雖鞋烚烚,不過混著軟骨碎,脆卜卜咬得過隱有著鳳脂甜。雞軟骨爽脆甘甜油潤不乾身。帆立貝沒有味道的雪藏貨鬆軟的。牛柳全熟仍有少許肉汁醃味偏淡。牛丸、墨魚丸、豬肉丸平價雜丸無眼睇,路邊小食入得口。

鵝肝牛柳石頭飯,飯焦誇張地多,脆卜卜黐晒牙!鵝肝瘦瘦不夠肥美綿滑,似鴨肝多過鵝肝。全熟牛柳外脆內彈,嚼勁十足牛味濃。厚厚鵝肝厚厚牛柳躺在熱騰騰膽飽上,真係要張口擘到最大才可塞入,各味融會結合食得過。
和風豚肉餃雞翼燒
穴子壽司
鹽燒花鮫魚
蟹膏蟹柳軍艦、海膽軍艦、三文魚腩壽司、油甘魚腩壽司、帶子壽司、北寄貝壽司、赤貝壽司
螢光活魷魚仔
蒜香魚翅海膽炒飯
大吞拿魚腩壽司、油甘魚壽司
海膽軍艦
油甘魚刺身
鈴鹿軟蟹反卷
昆布煮馬刀貝
銀鱈魚西京燒
雜錦串燒併盤:多春魚、鴨舌、雞腎、免治雞肉、雞軟骨、帆立貝、牛柳、牛丸、墨魚丸、豬肉丸
特大牡丹蝦刺身
間八魚刺身半份
燒鰻魚伴九州岩蠔貝石頭飯
油甘魚刺身
2020-02-26 1269 瀏覽
九十年代,掹家人衫尾、煞有介事慶祝,而且要在崇潔街內這獨霸武林的「加太賀街」(即舖外)等至少一個半小時才能內進的明星巴巴閉日本料理,如今是:大年初一去,直入,隨便選位坐。依然是霸佔幾個舖位,而且經過大裝修,翻新整頓一番。從前是少女店員招待,現在是換了大媽知客,似呼應店舖鉛華盡洗之感。據說花之戀源於此地,今回重遇,還好,三文魚花還是偏大而綻放;店員錯誤下單的 海膽龍皇卷,要舌尖用心細味,方嚐到那彷彿一閃即過的海膽...委實有點唏噓;日式小食冷盤反而中上,勝在感覺樣樣有些,鳴門卷、蛋卷、帶子裙邊、螺肉、八爪魚恰如其分;燒魷魚筒,有點偏燒燶了,都自行用剪刀剪走燶的表皮,亦不夠香;感覺就是變了樣,沒有從前來前那種期待、興奮的感覺...

感覺就是變了樣,沒有從前來前那種期待、興奮的感覺...
海膽龍皇卷
花之戀一客
芥末八爪魚🐙
日式小食冷盤
2020-01-24 960 瀏覽
呢間野我就試過一次之後,已經進入左我既black list。無奈既係,身邊總有啲人唔怕伏,成日鐘意黎呢間野試伏。我就只好迫於無奈咁陪下佢地。今次再試伏既係一個叉燒拉麵。首先,我要強調既係,佢係餐牌都真係寫拉面。作為一間"日本"餐廳,我從來無諗過,佢既拉面仲可以係咩面。但一入口就伏左啦,佢係韓國拉面,簡單黎講就係公仔面。What!?其次就係佢啲肉,兩個字講完,死咸,一種用醬油浸左好耐,已經食唔出肉味既感覺。湯底,算啦,我唔想試,因為佢就係一種無落調味粉,清水煮公仔麵既味。完全唔可以用湯底呢兩個字黎形容佢。好啦,如果你唔係俾人迫,你都真係唔好黎試呢間野啦。
今次再試伏既係一個叉燒拉麵。
好啦,如果你唔係俾人迫,你都真係唔好黎試呢間野啦。
呢間野開左起碼廿年,廿年前曾經風光,獎門人啲獎品實有佢份。宜家同獎門人一樣都已成歷史喇。細細個屋企人都帶過我慕名而來,當時對小學生黎講都覺得好食。宜家家人年長了,記憶仲停留係以前,縱使一早聽聞呢間野風光不再,但有咩緊要得過家人,家人話想懷緬下咁就做孝子啦。訂左位,所以黎到帶左我地十幾人入後街。OMG.....真係一行到後面街已經嚇到食唔落環境非常惡劣,完完全全係「後欄」,你行過就望到哂個廚房環境,你企番陣就可以睇到碟刺身點誕生。後欄加啲燈飾就可以變「日本街」,留番比大媽慢慢影啦後欄門口一行十三人,嗌左啲壽司,炒烏冬炒飯,老人家拍板。都係啲老少咸宜既野食質素⋯⋯我只可以話係茶餐廳扮日本菜比咁既價錢我點解唔食好啲?老實講,如果佢平番一半我都可以順氣啲比個OK咁既價咁既衛生環境

後欄門口

質素⋯⋯我只可以話係茶餐廳扮日本菜
咁既價咁既衛生環境
2019-11-17
2019-09-12 2298 瀏覽
約了朋友下班後吃飯聊天, 她在紅磡上班,加太賀就在公司附近。看了餐牌一會兒,還是覺得晚餐最超值。晚市有四個套餐選擇,分別名為春、夏、秋、冬, 我們點了春天套餐。春天 - 二人前 $288魚生卷物拼盤~拼盤有油甘魚、八爪魚和卷物。 油甘魚刺身頗鮮甜!燒茄子~很長很大條的茄子,上面鋪滿了大片的木魚碎,茄子燒得香但仍多汁,軟腍之中有咬口,加上醬汁和木魚,很美味!A 級牛扒鐵板燒~牛扒偏瘦但帶少量脂肪香, 烤得香口,味道不錯!炸蝦野菜天婦羅~漿粉呈金黄色,不像日式天婦羅的偏米白色,賣相打了點折扣。但炸蝦很大隻,外脆內軟而肉嫩!野菜炒烏冬~烏冬很大碟,口感頗滑,配野菜、木魚碎、香葱,很滋味!味噌湯~湯味濃郁!這晚餐菜式多,份量很大, $288 十分超值,二人其實吃不完,要打包!加太賀早年開業時,生意超好。短期間已由一家本店擴充至多家分店,整條崇潔街變了熱鬧的日本街,每晚都大紅燈籠高高掛,風頭一時無兩! 聞說全盛時期老闆還租了一家舖作為顧客等候區,真誇張! 首創的“花之戀壽司" 亦風靡一時。當年的盛況,實在只是從傳媒和朋友口中得知,未能親自體會。 由於怕等,首次到訪加太賀,已是開業後幾年,還以為

春天 - 二人前 $288

魚生卷物拼盤~
拼盤有油甘魚、八爪魚和卷物。 油甘魚刺身頗鮮甜!

燒茄子~

A 級牛扒鐵板燒~
牛扒偏瘦但帶少量脂肪香, 烤得香口,味道不錯!

炸蝦野菜天婦羅~

野菜炒烏冬~
烏冬很大碟,口感頗滑,配野菜、木魚碎、香葱,很滋味!

味噌湯~
湯味濃郁!

當年的盛況,實在只是從傳媒和朋友口中得知,未能親自體會。 由於怕等,首次到訪加太賀,已是開業後幾年,還以為顧客熱情已減,實在不然。取籌之後,始終沒有耐性等兩小時,結果仍是望門興嘆,無緣入座,轉場去也。

首次去吃飯已是五、六年前了。之後如有朋友聚會,尤其十多廿人的聚餐都不時想起加太賀,因為地方夠大,還有和式房間,人多特别有氣氛! 而且價錢優惠,食物水準穩定,服務不錯!

雖然與當年不可同日而語, 但在餐飲業競爭激烈的香港,能夠䇄立近廿載,已殊不簡單!

欣賞新食肆的創意十足,喜歡餐廳的推陳出新,同時老字號的貢献也絕對不能抹煞!

感恩香港餐飲界的努力不懈,百花齊放,誠 "為食一族" 之福也!
  • 春天套餐
2019-08-30 1064 瀏覽
加太賀真係聽過未食過,今次終於有機會去食到。成條巷都係佢地嘅,侍應們都著日本和服,加上個度嘅裝修令成個氣氛好日式,比人感覺唔錯。 食物有好多選擇,我地8 個人叫左8 樣菜,本人最推薦有以下幾款:1. 花之戀 - 每件有成3 件三文魚,件件都好厚好肥美,食得我地津津有味。2. 鵝肝和牛粒石鍋飯 -  飯好夠熱,鵝肝撈好左之後令成個飯都充滿佢嘅香氣,好食。3. 鰻魚炒烏冬 - 烏冬好彈牙,甜甜地,鰻魚份量都多,加埋好好食。其他野食就唔逐一介紹,但整體唔錯。

其他野食就唔逐一介紹,但整體唔錯。
2019-08-26 1059 瀏覽
加太賀!幾年前就一直很喜歡這家日料店!三文魚真的一絕!一一一絕!!!目前深圳&香港還沒有其他店舖能比欸 價格也還可以的!不過現在很明顯沒有以前生意那麼好了 以前還可以玩遊戲抽獎的!之前中過一條三文魚和清酒!刺身船🚢 🌟🌟🌟🌟🌟很多不同種類的魚生拼在一起還有三文魚籽&帶子之類的 價格的話沒細看呀 可以滿足一次性嘗試不同種類的刺身!點!!一些沒怎麼吃過的魚 試了一下 基本很鮮沒什麼腥味~~三文魚腩 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟!爆炸!必須點!!!真的又厚切又新鮮!!必須點!!超級抵!!花之戀🌟🌟🌟🌟🌟必須五星!一個很大!拳頭般大小!吃了一個下肚子的話基本上都很飽的了,一份兩個,一個裡面有三片三文魚!綠茶蕎麥冷麵 🌟🌟🌟🌟🌟其實這冷麵是好吃的,但是因為點的菜品太多了,真的吃不完,所以剩下了一些!soba還很健康,一份的份量也很大!牛肉粒(炸蒜片)🌟🌟🌟🌟🌟。。。。超級香。。。。。牛肉粒杯吃完後。。蒜片也被解決了。。。!壽司拼盤 🌟🌟🌟🌟其實可以少吃點米飯 菜品點太多的話真的很浪費的 跟之前寫過的刺身船一樣 魚生沒有什麼腥味 蕃薯&南瓜天婦羅 🌟🌟🌟 🌟🌟其實很多人跟朋友去日料店也不太喜歡吃生食 那不如選一

刺身船🚢 🌟🌟🌟🌟🌟
一些沒怎麼吃過的魚 試了一下 基本很鮮沒什麼腥味~~

三文魚腩 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟!爆炸!必須點!!!
真的又厚切又新鮮!!必須點!!超級抵!!
花之戀🌟🌟🌟🌟🌟

綠茶蕎麥冷麵 🌟🌟🌟🌟🌟

牛肉粒(炸蒜片)🌟🌟🌟🌟🌟

壽司拼盤 🌟🌟🌟🌟
其實可以少吃點米飯 菜品點太多的話真的很浪費的[流泪] 跟之前寫過的刺身船一樣 魚生沒有什麼腥味

蕃薯&南瓜天婦羅 🌟🌟🌟 🌟🌟
其實很多人跟朋友去日料店也不太喜歡吃生食 那不如選一些熟食 天婦羅很推薦!沾醬解解膩 不會只是油味那種

咖喱薯餅 🌟🌟🌟
跟其他的比這款略顯遜色哈哈哈 但是味道可以的 吃多會油膩 如果吃半個是完全沒問題的!

圖7&8 xxxx手卷 (忘記名字了!)🌟🌟🌟🌟🌟
人手一份的!!!還能不好吃嗎哈哈哈哈!中間的是炸物 加點醬油 完全🉑️!就是紫菜不脆了哈哈

最後最後!!雪米糍!!!送的一盤哈哈哈 我吃了四個!!!好好吃的!有芝麻 芒果 香草等口味!!
還有送一份沙拉~包菜&玉米&青菜 一下就清空!

真的吃了好多年了 以前很早來香港就一直去這家 希望一直做下去!!
這一切的價格2k+hkd 這次7個人去吃的 在香港算是很便宜啦
刺身船
花之戀
2019-08-20
刺身船
花之戀
  • 花之恋
  • 三文鱼刺身
2019-08-11 1702 瀏覽
細細個睇獎門人講獎品,一定出現:加太賀日式料理花之戀壽司,總值·.·如今,獎門人播完了,小弟卻多年後首次品嚐《加太賀》,不如預期被安排到和式餐室用饍,𥱊地而坐雖有私人空間,但冷氣不夠,相對較焗。珍味龍蝦沙律龍蝦肉都頗多,底層主要是青瓜、小蕃茄和中華沙律伴碟,食材都幾新鮮北海道長腳蟹炒飯炒飯中心佈滿魚杍,頗具口味。長腳蟹肉份量足夠,且鮮甜,配上菌類,都炒得幾有鍋氣天外天壽司拼盤配搭有點奇特,包括腐皮蛋卷、蟹棒、煙鴨胸、龍蝦沙律(又有?)、三文魚壽司。相對地,壽司較失色,始終三文魚味道不太新鮮,鴨胸又較煙韌但腐皮卷都可以一戰脆口豚肉炒野菜這道菜材料豐富,腰果、野菜、洋蔥、菌類、盧荀、蝦乾數量,遠高於豚肉但這個配搭,如果撈飯,一定夠飽肚。牛肉炒烏冬(小)雖是小碟,但份量與大碟無分別。剛上菜時,木魚還熱烈地擺動看起上來都幾似炒野菜,事實上是醬油過多,略嫌咸味重。另外,烏冬較幼身,都頗彈牙牛肉則一絲絲,份量不太多。海鮮燒餅又是澱粉質,餅底較厚,相對似Pizza。又是木魚、元貝、蝦等材料,老實講有點膩

被安排到和式餐室用饍,𥱊地而坐
雖有私人空間,但冷氣不夠,相對較焗。

珍味龍蝦沙律

北海道長腳蟹炒飯

天外天壽司拼盤
但腐皮卷都可以一戰

脆口豚肉炒野菜
但這個配搭,如果撈飯,一定夠飽肚。

牛肉炒烏冬(小)
雖是小碟,但份量與大碟無分別。剛上菜時,木魚還熱烈地擺動
牛肉則一絲絲,份量不太多。

海鮮燒餅

2019-08-02