48蚊價位既麵,個麵除左鹼水味乜味都冇,淨係靠面頭既蝦子吊味,食到下面要乾哽,餃入面又有蝦殼,唔怪得少左咁多客以前個撈麵唔單止唔會成陣鹼水味,仲有少少油香同調味,就算食到冇蝦子既部分都唔會好似白焯麵咁坐低20分鐘左右,未食完,呀姐就鬧我食得慢,仲叫出面等位既客人入來坐我個位,變相迫我未食完就要走呢間野幾個月就加一次價,但係質素就不斷下降,以前每台都有免費既醃蘿蔔,而家一係台上冇,一係就得個空瓶唔補,好明顯愈做愈冇心,純係想D客入去快快手食完就死返出去自問食面要半個鐘既就唔好入去,免得呀姐要用盡方法趕你走,俾錢買難受
蝦子撈面
2021-09-12
2021-09-02 0 瀏覽
老牌嘅麵舖好似買少見少,反而拉麵舖,好食嘅或唔好食嘅,一區都有幾間。但傳統麵食嘅溫暖感,係拉麵搵唔到。劉森記最出名嘅係佢嘅蝦籽竹昇麵。有時想要啲刺激感會叫雞腸蝦籽撈麵。但人生平平淡淡都係樂趣,所以其實我更愛佢嘅蝦籽湯米,有時會配水餃,有時會撘雲吞,都食得寫意。佢嘅米粉唔係東莞米粉,係有啲彎彎曲曲嘅河源米粉,正好可以撈埋湯裏面啲蝦籽一齊食。仲有,唔好錯過佢啲醃蘿蔔。我諗唔少人都為咗佢嘅醃蘿蔔再訪😉

仲有,唔好錯過佢啲醃蘿蔔。我諗唔少人都為咗佢嘅醃蘿蔔再訪😉

醃蘿蔔
水餃米粉
雲吞麵
醃蘿蔔
水餃米粉
雲吞麵
2021-08-11 283 瀏覽
劉森記依然堅持自家製的竹早麵, 對我而言還是值得尊敬. 畢竟用竹竿壓麵吃力之餘, 效率也不討好. 麵的質素真的能保持水準, 用上湖南鴨蛋蛋香味濃, 雞蛋不是重點, 沒有討厭的鹼水味. 以撈麵形式沒有任何的吸湯, 更能感受其爽勁. 加上海量咸香的蝦子, 同樣爽口的黑柏葉及鵝腸, 就是我來這裡最常點的配搭. 至於雲吞的水準, 我覺得不如麵般高, 麥文記等做得比它更為出色就是.自從永華麵家結業後, 要吃到酸醃蘿蔔, 而我又有認知的, 也許只有劉森記, 口感清爽而且酸甜度平均, 是麵前麵後開胃消滯的良品. 另外比較少提及的, 其用來點鵝腸及牛柏葉的辣椒豉油也相當可喜, 鹹鹹辣辣更能提出前者的鮮味, 這些配角的水準也是令劉森記在米芝連加持後, 光環不會太快掉下來的因素.

⭐️深水涉傳統老字號麵家【劉森記】⭐️如果有一日要選一間食店吃一世,【劉森記】蝦子撈麵一定在我這張清單上,因為吃極都不會厭😂。每隔一段時間都要去吃😋,每次一定叫蝦子撈麵,滿滿的蝦子蓋在自家制彈牙的竹昇麵上,牛肉軟身,鵝腸爽口無肥膏!而檯上有無限添食秘制酸蘿蔔😋,酸味不濃又爽脆,每次吃完都很滿足。🍜蝦子牛肉鵝腸撈麵🇭🇰【劉森記麵家】📍香港九龍深水埗桂林街48號地鋪📍香港九龍深水埗福榮街80號地鋪
⭐️深水涉傳統老字號麵家【劉森記】⭐️

🍜蝦子牛肉鵝腸撈麵
🇭🇰【劉森記麵家】
📍香港九龍深水埗桂林街48號地鋪
📍香港九龍深水埗福榮街80號地鋪
2021-06-11
  • 蝦子撈麵
2021-06-17 773 瀏覽
再吃的是回憶,以前很喜歡食呢間雲吞麵舖,老闆不吝嗇, 因為有大大樽酸蘿蔔放喺枱面 可以話叫做「任食 」呢一日我想食嘅係酸蘿蔔, 年紀大了 還是食一小碟就好。 呢度嘅酸蘿蔔真係好好食 粒粒爽脆 酸甜度適中, 記憶中找尋以前呢樽 煮醃酸入面仲有紅蘿蔔(好似係.... )而家只有粒粒立方的白蘿蔔。然而這店我喜歡到舊鋪,舊有裝修總存有一種味道,雲吞河是我最喜歡的, 脹卜卜的雲吞餡料堆滿蝦, 有大地魚味道, 河粉滑滑的, 河粉夾起來是一條一條的,不是碎濕濕,不需考筷功,不用像吃糊仔般。 湯頭亦清甜, 我最鍾意加大紅浙醋吊起一陣陣鮮味。最後他們是沒有蔥,我仲聲大大叫多蔥,是韭黃來的,也不好意思要加添,這些配料都是帶出香味來源喔!而價錢平民化,只是34蚊加黑豆漿7蚊,雖然我沒有飽飽感覺,但很滿意整體味道。

劉森記係傳統老字號,出名自家制竹昇麵,黑柏葉,蝦子撈麵,醃酸蘿蔔,已經食過好多次,真係全部都好好食!🍴蝦子牛筋牛腩撈麵 $46蝦子,牛筋牛腩份量都算幾多,牛筋牛腩煮到好淋好入味,好香濃腩汁味,一咬就斷,唔會韌,麵撈埋蝦子超級香口,啲麵好爽口彈牙,手打嘅竹昇麵真係好唔同㗎,冇鹼水味!食完成個面都唔會好Heavy!嗰醃嘅酸蘿蔔真係好好食,爽口又唔會太酸,可以減輕牛腩嘅油膩感,同麵真係絕配呀!無論外賣定堂食都一定要試酸蘿蔔!個湯係好清香,略帶少少胡椒味,好濃大地魚味,食麵口乾就飲啖湯perfect match!推薦指數: 10/10真係我食過全香港最好食嘅牛腩撈麵,去深水埗一定要試呀!記得記得一定要食本店先好食,食過分店好似冇咁好食,冇咁正宗!

🍴蝦子牛筋牛腩撈麵 $46

推薦指數: 10/10
  • 蝦子牛腩牛筋撈麵
😋[]最近天氣開始變熱,收工既時候俾同事捉咗落去深水埗買風扇仔。天氣咁鬼熱,搞到個人都冇咩胃口,諗住食碗粉麵就算。同事話想食劉森記,反正有人諗食咩,我就當然卻之不恭跟住行😝請原諒我冇為個撈麵好好影番張相,開頭以為普通撈麵,冇諗過食完會想介紹俾大家🙈🙈🎈蝦子雲吞/水餃撈麵 $46🎈蝦子雲吞及水餃撈麵 $52嘩,阿姐放低碟撈麵,d蝦子多到好似唔洗錢咁,鋪滿左成碟麵😲😲 雲吞同水餃都大大粒,有水準之作。我個人就比較喜歡水餃,充滿一條條木耳絲,非常有口感👍🏻我另外叫咗碟蠔油生菜,我將少少蠔油撈埋落蝦子麵度食,非常惹味又唔會咁乾😋😋🎈蝦子京都炸醬撈麵 $46我試咗同事碟麵一啖,個炸醬撈麵都幾好味,不過就會冚左蝦子既味道。感覺上有d浪費咗d蝦子🙈ps. +$7 仲可以有細既支裝汽水👍🏻👍🏻
😋
[[劉森記麵家]]
同事話想食劉森記,反正有人諗食咩,我就當然卻之不恭跟住行😝

🎈蝦子雲吞/水餃撈麵 $46
🎈蝦子雲吞及水餃撈麵 $52

🎈蝦子京都炸醬撈麵 $46

ps. +$7 仲可以有細既支裝汽水👍🏻👍🏻
蝦子雲吞撈麵

2021-05-24
蝦子雲吞撈麵
  • 雲吞蝦子撈麵
話說很久沒有吃蝦籽撈麵,所以就來到了深水埗馳名的劉森記。🙂喜歡到這小店的原因,是因為它的酸蘿蔔很好吃,酸酸甜甜很爽口,作為前菜很開胃,而且是任食唔嬲😚🍜雲吞蝦籽撈麵之後叫了一碗雲吞蝦籽撈麵,店員先遞上一碟撈麵,撈麵軟硬適中,配上蝦籽很惹味!而最值得稱讚是雲吞,皮薄餡靚,相當鮮味。而吃幾口蝦籽麵,如果太乾的話,可以淋上雲吞湯,而湯亦跟麵很夾!😜所以識食一定要吃雲吞蝦籽撈麵,絕對是快、靚、正之選!😋
話說很久沒有吃蝦籽撈麵,所以就來到了深水埗馳名的劉森記。🙂

🍜雲吞蝦籽撈麵

所以識食一定要吃雲吞蝦籽撈麵,絕對是快、靚、正之選!😋

深水埗美食真係多到吃唔完!好多餐廳都係米芝蓮星級推薦的!今次我地就去左劉森記麵家!劉森記麵家在深水埗共有兩間店,個人私心就緊係推介呢間啦!這麵家早於一九五六年開店。蝦籽、竹昇麵及未經漂白的黑牛栢葉是招牌菜。劉森記麵家現由第三代傳人劉發昌先生打理。早於四十年代初,外公和父親在廣州街邊賣麵,即以前的擔挑檔。經過歲月變遷,從街邊擔挑檔,到政府政策改變前的臨時麵攤,直至現在擁有三間麵店,真的得來不易。佢地既蝦子雲吞跟撈麵,相信係好多人必叫既美食,亦係好多人都唔可以錯過既美味!係食麵之前,我非常推薦佢地擺係檯面俾大家無限添續的醃蘿蔔,爽脆又清爽,同撈麵一齊食真係超級夾啊!
深水埗美食真係多到吃唔完!好多餐廳都係米芝蓮星級推薦的!

2021-02-18 654 瀏覽
真係一間酸蘿蔔出名嘅麵店,酸蘿蔔係非常出色, 10分甜,酸味少,爽口,可口,用個碗仔裝,添兩次都不為過,嘻嘻反而麵係一般的,叫咗個蝦子雲吞撈幼,OK嘅,但係麵質比林生,加咗蝦子,香味都一般,雲吞可以啦再叫咗蝦子牛筋腩撈粗,反而粗麵仲好味,加左啲腩汁,反而軟硬啱啱好,牛筋就煮得出色,軟硬適中,反而牛腩有啲柴皮咁啱第一日開工,開頭想試下鵝腸同埋黑柏葉,好可惜兩樣都冇眼見隔離個豬手都唔錯,下次會叫試吓冬菇豬手

咁啱第一日開工,開頭想試下鵝腸同埋黑柏葉,好可惜兩樣都冇

眼見隔離個豬手都唔錯,下次會叫試吓冬菇豬手
2021-01-24 676 瀏覽
今日突然好掛住劉森記d面,於是點咗招牌水餃魚蛋面🍜!之前一直食開雲吞面,今日食吓水餃🥟,水餃好大隻,入面好多木耳絲,好爽口整體都唔錯!好中意佢d醃白蘿蔔,酸酸甜甜好開胃!跟餐或堂食都係免費送!
水餃魚蛋面
水餃魚蛋面
  • 雲吞麵
2020-11-21 1068 瀏覽
好好食咩又未係,但又唔算特別囉,蝦子麵加蝦子,其實食過兩三次,唔會特別覺得想回頭囉,未食過的朋友們可以一試,因為香港麵檔一般都無得加蝦子既,甘佢地算係比較特別,係深水埗區賣緊尖沙咀價位,不如考慮減份量同減價去迎合返街坊價位,當然呢啲都係個人意見,但兩個人埋單成百3蚊,唔係太值囉。個炸醬蝦子麵46蚊,嘩,貴唔貴就見人見智啦,我自己覺得一般啦。朋友就叫左個黑葉麵無加蝦子,佢就話6蚊蝦子不如叫個野飲算。完

2020-10-18 1191 瀏覽
今日同屋企人去深水埗行街☺️見到呢間麵店好多人排隊😆咁受歡迎所以我地又排,見到好多Newspaper都有報導過佢地嘅麵,尤其係蝦子🦐撈麵。我就勁鍾意鵝腸!所以見到就決定食呢個薑蔥鵝腸蝦子撈麵😋😋😋😋😋😋😋我會比1000分呢個!!!鵝腸係我食過最好食嘅,鵝腸爽脆鮮甜,爽口彈牙,爽口口感一流,一食就知😭好難忘將鵝腸掂落佢個特製醬油,更好味😋必試個蝦子味好香好濃,成個麵配搭一百分麵底又係好食,聽聞係餐廳自己打,好有咬口,軟硬適中至於屋企人叫左冬菇湯麵,又係好味😚平民美食😳叫埋兩支可口可樂,爽啊!普普通通食餐午飯都好開心😋You must try this restaurant if you love eat noodles 🥰
今日同屋企人去深水埗行街☺️
見到呢間麵店好多人排隊😆咁受歡迎
我就勁鍾意鵝腸!所以見到就決定食呢個
薑蔥鵝腸蝦子撈麵😋😋😋😋😋😋😋
我會比1000分呢個!!!
將鵝腸掂落佢個特製醬油,更好味😋必試
個蝦子味好香好濃,成個麵配搭一百分
麵底又係好食,聽聞係餐廳自己打,
好有咬口,軟硬適中

至於屋企人叫左冬菇湯麵,又係好味😚
平民美食😳叫埋兩支可口可樂,爽啊!
普普通通食餐午飯都好開心😋
2020-09-23 934 瀏覽
經常去光顧的深水埗劉森記,每次例點蝦子撈麵。滿滿的蝦子鋪滿麵面,一點也不吝嗇,食落非常香口。雲吞裏的鮮蝦爽口彈牙,薑蔥牛肉用料新鮮但味道不太突出,點辣醬比較好食。男朋友表示牛腩入味不會柴口,牛筋炆得夠淋,腩汁夠味。麵底可以轉粗麵,口感更加彈牙。另外枱面有一大樽秘製醃蘿蔔,爽口好食。蝦子薑蔥牛肉雲吞撈麵($52)蝦子牛腩牛筋撈麵($46)跟餐加飲品只要$7,夏日炎炎飲兩杯自家製羅漢果茶,抵食又滿足。
蝦子薑蔥牛肉雲吞撈麵($52)
蝦子牛腩牛筋撈麵($46)
2020-08-31
2020-08-25 1025 瀏覽
呢度係SSP嘅美食名物,我諗大家都會略有所聞,由於依家仲係一枱2人,因為無咁迫狹所以坐得比以前舒服。👆蘿蔔每枱都有一樽,酸酸甜甜,好醒胃,任你食。👆菜單,基本上都嗰d麵檔嘢,價錢又唔係貴喎。👆我就叫咗牛筋腩蝦籽撈麵,呢度最好食嘅肯定係「麵」,其他自己覺得都係配角。呢個麵撈埋d蝦籽水乳交融般非常之夾,好味道。呢度辣醬,浙醋都幾好味,而兩者都係悦和醬園嘅出品,下次去開荃灣可以去搵搵買番枝返屋企看門口。

👆蘿蔔每枱都有一樽,酸酸甜甜,好醒胃,任你食。

👆菜單,基本上都嗰d麵檔嘢,價錢又唔係貴喎。

呢個麵撈埋d蝦籽水乳交融般非常之夾,好味道。

2020-08-25
  • 蝦子撈麵