米芝蓮級既茶樓,地點方便,環境雅致,闊落舒服點心走踏實路線,食開既都有,飯燒味炒野都有既,可以慢慢揀有大缸海鮮係度,可以帶小朋友去睇鮑汁炆鳳爪,同一般酒樓個啲個汁好咸好稠既唔同,佢清得黎好夠味,唔咸但香,腍晒入晒味真係我食過其中一個最好食既鮑汁鳳爪迷你瓦罉蒸飯,正正常常,size係真係迷你既脆皮素鵝,賣相不錯,外脆有油香但唔膩,腐皮既豆味幾正,入面餡料又滑又多汁,幾好味潮州小粉果,皮算有啲厚,無太特別既潮州粉果紅裳鮮蝦水晶餃,個名好吸引,加上個人幾中意食餃,入口有啲似菜苖餃,但無乜菜,大致係一個唔係好蝦既蝦餃咁,size細細口感都算唔錯原隻蒸蝦餃,幾薄皮,入口味道相當好,蝦有成隻係度,而個蝦味都夾到個荀味,無味精而幾鮮北菇滑燒賣,燒賣既肉算肥瘦適中,細蝦既配置令佢唔會咁似蝦餃,個人係讚既最後到勞蘇食推介 —— 蟹肉灌湯餃賣相就只係一隻碗無花巧,但佢個湯既鮮味真係有蟹肉味既,飲住個湯直情好似飲緊燉湯咁,清得黎好夠料好舒服真心必食米芝蓮茶樓,都總算無失望,樣樣都好味夠味,食完唔渴而味道正,好多平凡點心都令我想返啅價錢貴啲但真係唔算天價,值得試下#店員好好想追一追野未講佢就知我哋有咩未黎#我
米芝蓮級既茶樓,地點方便,環境雅致,闊落舒服
點心走踏實路線,食開既都有,飯燒味炒野都有既,可以慢慢揀
有大缸海鮮係度,可以帶小朋友去睇

真係我食過其中一個最好食既鮑汁鳳爪
迷你瓦罉蒸飯,正正常常,size係真係迷你既

鮑汁炆鳳爪

迷你瓦罉蒸飯

脆皮素鵝

潮州小粉果,皮算有啲厚,無太特別既潮州粉果

潮式小粉果

紅裳鮮蝦水晶餃

原隻蒸蝦餃

蝦餃

最後到勞蘇食推介 —— 蟹肉灌湯餃
賣相就只係一隻碗無花巧,但佢個湯既鮮味
真心必食

北菇滑燒賣

蟹肉灌湯餃

蟹肉湯

價錢貴啲但真係唔算天價,值得試下

#店員好好想追一追野未講佢就知我哋有咩未黎
北菇滑燒賣
蟹肉灌湯餃
蟹肉湯
2020-06-23 606 瀏覽
中午飲茶吃點心真是一樂也。必點之選有:冰燒三層肉,招牌菜保持水凖,皮鬆脆,肥瘦分明,唔理得咁多了,一口一塊。另一種是始創西施泡飯,也是招牌菜,每次來都一定吃。中午是的份量較細,適合3-4位享用,雖是龍蝦湯底,但濃度完全沒有趕走飯、脆米和鮮蝦的原味,能吃到兩者的融和味道。其中芫茜有如畫龍點睛,讓更能提升味覺添。金華蜜餞火腿附上刈包,金華蜜餞火腿都算大塊,有金華火腿味,但唔太鹹,蜜味是淡淡的滲出來的。夾在迷你版的刈包更顯得大大件。雖眼見邊處有肥肉,但入口即化,一點也不肥膩,間中邪惡吓都無妨啦!巴蜀麻香抄手,醬汁惹味,但一點也不辣。抄手肉和蝦的份量參半,一啖一隻,皮薄餡多。鮑汁炆鳳爪,鳳爪炆到脹卜卜,一啜便離骨,鮑汁唔係死鹹個種,與鳳爪同吃帶出鮮味,口感亦很黏稠。蟹肉灌湯餃,湯底鮮甜,只是湯餃畧厚,餡料採用蟹肉應會較鮮,但吃起來似乎以灌湯餃的形式呈現又好像沒有帶出鮮味,味道亦一般而已。
中午飲茶吃點心真是一樂也。必點之選有:
冰燒三層肉,招牌菜保持水凖,皮鬆脆,

肥瘦分明,唔理得咁多了,一口一塊。

金華蜜餞火腿附上刈包,

巴蜀麻香抄手,醬汁惹味,但一點也不辣。

抄手肉和蝦的份量參半,一啖一隻,皮薄餡多。

鮑汁炆鳳爪,

• 冰燒三層肉
  • 始創西施泡飯
  • 金華蜜餞火腿
2020-10-02 107 瀏覽
第一次嚟利苑酒家,座位好闊落,不過樓底就吾算高。今晚叫咗個二人餐,比較精緻, 個蟹肉翅真係好多蟹肉, 同埋啲蟹肉係彈牙㗎, 啲魚翅係一絲絲, 個湯底飲得係冇味精嘅 。 由於我唔食蠔,朋友就幫我食埋啦,佢用生菜包住成隻食,出面個皮就炸得好脆,入面隻蠔鮮甜。金針蒸龍躉片蒸得啱啱好,食落口有齊3樣味道,好正全晚最驚喜就個砵仔飯,粒粒飯都好軟熟,真係非常好食㗎,而家真係好少酒樓有㗎,佢仲要加埋啲肉碎粒喎,淨係食個飯都正最後上個甜品係紅棗糕,我食曬兩件。糖水係木瓜雪 耳,木瓜係一粒粒波仔咁樣㗎,所以口感呢亦都比較特別啲嘅。 整體嚟講,呢間果然係咪芝蓮當然價錢都係,不過中秋做節就食好啲啦 今次遺憾呢就係食唔到嗰個蛋白杏仁茶,所以下次訂位時一定要叫酒樓預留。
第一次嚟利苑酒家,座位好闊落,不過樓底就吾算高。
今晚叫咗個二人餐,比較精緻, 個蟹肉翅
當然價錢都係,不過中秋做節就食好啲啦
砵仔飯
砵仔飯
2020-06-13 474 瀏覽
經常走經旺角洗衣街,今次還是第一次光顧。原來老店利宛酒家已經有四十多年歷史,享譽米之蓮二星食肆。舊式的裝修,老練的伙計。洗手間有點小,尚算乾淨。樓底不算高,午市有點嘈吵。大多為公司同事飯聚或老顧客。平日也必須訂座。看似簡簡單單的點心紙,我們三人點了:五香芋絲脆春卷$39、脆皮素鵝$65、和風茄子$45、潤燒BB乳鴿$68、韮王生元貝煎麵$170、香煎葱花蝦米腸$38。點知來到時,入口即無話好說!😋素鵝脆而不膩;和風茄子外表煎得微微脆口,醬汁適中,不太鹹、濃;煎腸粉絕對是我食過最好味的,外脆內軟,不油,有好多葱花包在腸粉內,不是平時批發交貨那種;個春卷也真的是非常脆口,內有多兩層不同春巻皮包成,以增加口感;乳鴿可以說是中規中矩,沒有太大驚喜;煎麵我稍嫌芡汁比較厚身,下次我會叫芡汁另上!甜品已經食不下嚥!下次我會再回來光顧!正!👍🏻😋 ps 當日成惠$510。如果有銀聯卡,可享九五折。

ps 當日成惠$510。如果有銀聯卡,可享九五折。
韮王生元貝煎麵
香煎葱花蝦米腸
潤燒BB乳鴿
和風茄子
2019-09-10 2712 瀏覽
利苑, 原來直到今天已經在亞太區累計得到69顆米芝蓮星. 星星, 始終是一定的信心保證. 除了中菜有水準, 月餅, 同樣是高水準的. 而且, 是百分百香港製造, 在今天這個市場, 當然要推介.精選月餅禮盒 $258 送禮之選要數精選月餅禮盒. 當中包括雙黃白蓮蓉月餅, 雙黃蓮蓉月餅, 雙黃低糖白蓮蓉月餅, 跟金華火腿月餅各一. 難得的是有雙黃蓮蓉月餅, 這些年來, 黃蓮蓉的風頭已經被白蓮蓉及奶黃搶去. 但其實, 黃蓮蓉的那份香甜, 始終如一.另外, 金華火腿月餅就是上了年紀才懂得欣賞. 甜, 或許不太足夠, 但以金華火腿, 欖仁, 瓜子, 合桃, 跟芝麻去做成, 健康, 變成最大賣點.雙黃白蓮蓉月餅 $248 不過, 利苑的雙黃白蓮蓉月餅, 還是最吸引的. 那相當甘香而細滑的白蓮蓉, 配上足油的雙鹹蛋黃, 吃到的, 是要傳承的味道.迷你奶黃月餅 $208 傳統, 有傳統的美. 迷你奶黃月餅, 一樣有它的魔力. 皮薄, 加上甜美的奶黃, 小巧的一隻, 就俘虜了您的甜胃.利苑的月餅, 跟中菜一樣有水準. 特別是傳統的雙黃白蓮蓉月餅, 是值得保存下來的味道.
精選月餅禮盒 $258
雙黃白蓮蓉月餅 $248
迷你奶黃月餅 $208
一向很喜歡利苑這個品牌, 要找家有水準而價錢合理的中餐館, 利苑必定是其中一個選擇. 而利苑累計在亞太區已經榮獲69顆米芝蓮星, 委實是其中一個得到最多星星的品牌. 這個中秋, 吃著百分百香港製造的利苑月餅, 有意思.雙黃白蓮蓉月餅 $248: 9分, 最喜歡的必定是雙黃白蓮蓉月餅, 始終是傳統的味道. 切開看看, 外層皮薄, 內裡的鹹蛋黃相當足油, 白蓮蓉味道甘香, 味道香濃而不太甜膩, 而且質感香滑, 就是經典.迷你奶黃月餅 $208: 8.5分, 至於迷你奶黃月餅, 拿起已經感受到皮很薄, 呈金黃色. 鹹蛋黃鹹香十足, 加上奶黃味道甜美, 甜魔當然喜歡.精選月餅禮盒 $258: 9分, 每年也要送月餅給親屬, 這客精選月餅禮盒就是最合適的選擇. 精緻的包裝, 內裡的是雙黃白蓮蓉月餅, 雙黃蓮蓉月餅, 雙黃低糖白蓮蓉月餅, 以及金華火腿月餅各一個. 三款蓮蓉月是經典之選, 而金華火腿月餅用上金華火腿, 欖仁, 瓜子, 合桃, 以及芝麻, 當然是健康的月餅.累計已經榮獲69顆米芝蓮星的利苑, 三款月餅雙黃白蓮蓉月餅, 迷你奶黃月餅, 以及精選月餅禮盒皆是高水準之作, 甘香的白蓮蓉,
累計已經榮獲69顆米芝蓮星的利苑, 三款月餅雙黃白蓮蓉月餅, 迷你奶黃月餅, 以及精選月餅禮盒皆是高水準之作, 甘香的白蓮蓉, 配上足油的鹹蛋黃, 就是經典. 大家可以到利苑網上商店選購享受限定優惠呢.

利苑網店限定優惠
- 登記成為會員選購月餅券, 即可享額外95折
- 會員購物滿$1,200, 即送利苑始創XO醬1樽 (160g, 價值$148)
須受條款及細則約束
2019-07-26 1613 瀏覽
位於旺角洗衣街121號地鋪的利苑酒家,點心同燒味等各食物質素都唔錯,我們已經是不止一次來這裡光顧👍。這裡的冰燒三層肉👆豬皮金黃色酥脆肉嫩香口👍非常好吃。蜜汁叉燒包👆叉燒包飽滿多汁而且料又足味道都唔錯👍原隻鮮蝦餃👆這裡的鮮蝦餃皮薄鮮蝦夠爽👍是我們每次必點的點心。煎蔥花蝦米腸👆軟滑香口👍鹹水角👆鬆化餡料足好味👍棗皇糕👆棗味香甜度適中👍服務生態度良好,能勤快即時清理吉碟盤👍我和朋友們都非常滿意,值得一再光顧。

這裡的冰燒三層肉👆豬皮金黃色酥脆肉嫩香口👍非常好吃。

蜜汁叉燒包👆叉燒包飽滿多汁而且料又足味道都唔錯👍

• 原隻鮮蝦餃
  • 煎蔥花蝦米腸
  • 冰燒三層肉
2019-03-18 2856 瀏覽
聞聞名已久的利苑,是我們經常去喝茶的好地方,墨魚餅、鮑汁鳳爪、都係愛吃,最慕明的自然是他們家的龍蝦泡飯,無論在上海、澳門還是香港,一到利苑必點這鍋龍蝦泡飯,吃的時候,加上脆脆的香口粒粒,配上鮮香的湯汁和泡飯,讓你一試難忘!
2019-03-11 2443 瀏覽
下着小雨點~~星期日泊車比較麻煩,今天不想去商埸了揀間有代客泊車的餐館是好選擇吧!飲茶重點~~必定要帶我們"風流堂"的茶葉柚皮、炸雞翼、鮑汁鳳爪、蝦餃、灌湯餃仲有燈影煎堆和叉燒包,甜品楊枝甘露~~#快樂星期天 😋😋😘
下着小雨點~~
星期日泊車比較麻煩,今天不想去商埸了
揀間有代客泊車的餐館是好選擇吧!
飲茶重點~~必定要帶我們"風流堂"的茶葉
柚皮、炸雞翼、鮑汁鳳爪、蝦餃、灌湯餃
仲有燈影煎堆和叉燒包,甜品楊枝甘露~~
#快樂星期天 😋😋😘
2019-03-08
  • 鮑汁蝦子柚皮
2019-02-04 2325 瀏覽
又到一年一度農歷新年,點都要搵間好食既酒樓食番餐好既! 成日係旺角經過呢間酒樓都掂行掂過,殊不知原來佢連續好多年都拎到米芝蓮一星! 所以決定今年就食佢啦!早幾個禮拜已經打黎訂位,然後部長一個禮拜前已經WhatsApp 定餐單比你揀,一方面又會預定你食咩,唔會到時想食咩無咩,另一方面一坐低就可以即刻上菜,正!(部長一黎即刻乜生前乜生後,哈哈!)廢話小講,上菜!第一道,叉燒可能期望太高,麻麻地,肉鞋左小小冰火三層肉,姐係燒肉皮係幾脆,但略嫌有d咸醬油脆燒雞皮脆肉嫩,唔錯石窩醬燒頭腩呢個係全晚最好食,汁岩岩好,石斑塊外脆內軟又唔腥,一路食都仲熱辣辣,正!蒜茸炒豆苗豆苗難炒得好食,但呢間炒到有味又唔老,唔錯北菇枝竹鵝掌煲麻麻地楊枝甘露唔好食 唔甜又無味 可以唔洗叫芒果布甸夠甜但有d貴總結而言,飯菜係幾好食,環境既黎講可能樓底比較低,隔離台講咩都聽到哂,如果隔遠d會再好d!

廢話小講,上菜!

叉燒

第一道,叉燒
可能期望太高,麻麻地,肉鞋左小小

冰燒三層肉

冰火三層肉,姐係燒肉
皮係幾脆,但略嫌有d咸

醬油脆皮雞

醬油脆燒雞
皮脆肉嫩,唔錯

蒜茸炒豆苗
豆苗難炒得好食,但呢間炒到有味又唔老,唔錯

麻麻地

團年飯
冰燒三層肉
醬油脆皮雞
2019-02-02 1248 瀏覽
今天收到親友送贈的利苑棗皇糕。這棗皇糕包裝十分精美, 以不同的紅色配以現代感的花紋,而且還有金色點綴,充滿新年氣氛又不失貴氣。打開硬皮紙盒,就是圓形的包裝糕點。棗皇糕充滿光澤而濕潤,從側面看,這是由兩層棕色棗皇糕夾有白色椰汁糕,賣相不錯,而份量亦唔少。把棗皇糕以慢火稍稍煎過,真好吃!棗皇糕表面香脆焦香,糕身軟糯香甜,而且口感爽身而不黏口!加上濃濃的紅棗香甜味,和甘香的椰汁風味,整體甜度適中又感覺天然。最愛那份溫和又含畜的紅棗甜,比年糕更好味,太好吃了!怪不得是招牌糕點。好吃!

今天收到親友送贈的利苑棗皇糕

打開硬皮紙盒,就是圓形的包裝糕點
,賣相不錯,而份量亦唔少。

2018-12-16 2059 瀏覽
早排睇到米芝蓮2019推出左,初步都有幾間星級中菜想試下,旺角利苑係其中嘅目標之一。本身21號做冬,但臨時屋企人改左今日提早做冬,幸好打電話話九點有枱。接聽嘅職員好好,佢主動幫我地預早食菜,避免九點黎到好多野無得食。上網資料亦顯示旺角洗衣街係利苑嘅總店,七十年代已開業至今,相信食物水準都會比較穩定。差唔多九點到達,就可直接入去坐唔駛等。唯一美中不足係檯與檯之間嘅距離比較近,坐得比較迫。海鮮非常新鮮 烹調得恰度好處燒肉皮脆肉鮮 惟叉燒有點硬楊枝金露用料十足 但西柚份量略多 偏酸一點價錢比一般酒樓略貴一點吧但整體食品質素比一般酒樓明顯高人一等不枉連續奪米芝蓮多年嘅獎項

海鮮非常新鮮 烹調得恰度好處
燒肉皮脆肉鮮 惟叉燒有點硬
楊枝金露用料十足 但西柚份量略多 偏酸一點
價錢比一般酒樓略貴一點吧
但整體食品質素比一般酒樓明顯高人一等
不枉連續奪米芝蓮多年嘅獎項

2018-12-15
2018-09-01 4599 瀏覽
期待已久與舊同事聚餐的機會來了。經相討之下,選了老牌特色菜鼻祖之一的利苑酒家。連日都下著忽大忽小的雨,放工時間常出現堵車,舊同事從各方趕來相聚,實在令人感動。青芥末螺花,螺肉爽脆,混和青芥末醬,帶來微微的嗆鼻,剎是開胃。冰燒三層肉,微溫中的燒腩仔肉皮鬆脆無比,一口一件,不覺得油膩之餘,反令口中留有餘香。蜜汁叉燒,淨看外表已是肉軟兼juice,不愧同事極力推薦要吃呢!吃落軟冧,非一般瘦肉可比,而甜道適中。五香牛展,鹵水汁做得不俗。蟹肉鮮蝦蒸蛋白,蟹肉不多,但蛋白蒸得滑一滑,雖已叫泡飯,仍忍不住叫來白飯伴之。菠蘿咕嚕肉,不是傳統的一粒粒,而是一片片的,酸甜汁不多,剛包住肉片,但炸皮畧為厚靱。香煎黑豚肉,賣相一般,但煎香後的黑豚肉配上燒汁,微焦甜外,肉味亦濃。籠仔荷葉臘腸蒸雞,一塊臘腸、一塊雞件、一塊冬菇相隔放在荷葉上,蒸的時間掌握得剛好,雞肉嫰滑。野菌銀杏炒蘆筍,炸脆的米粉巢狀作裝飾,別緻又可吃。龍蝦湯西施泡飯,堂食即煑,先用砂鍋煮滾龍蝦湯底,然後放入炸脆米花,熱騰騰的,湯鮮米脆香。金絲脆麻花,細細件易食。蛋白杏仁茶,杏仁味濃醇,蛋白細絲平均分佈於全碗杏仁茶中,飲落香滑並重,值得推介。要知

!吃落軟冧,非一般瘦肉可比,而甜道適中。

五香牛展,鹵水汁做得不俗。

野菌銀杏炒蘆筍,炸脆的米粉巢狀作裝飾,別緻又可吃。
龍蝦湯西施泡飯,堂食即煑,先用砂鍋煮滾龍蝦湯底,

然後放入炸脆米花,

熱騰騰的,湯鮮米脆香

金絲脆麻花,細細件易食。

。要知道蛋白杏仁茶需煑成後盡快享用,否則放久了,蛋白被杏仁茶的過熱化後會令蛋白變得硬實,口感便大打折扣的。
楊枝甘露,芒果味亦很濃。

久別再相聚,大家一起談天說地,閒話家常,加上豐富的美食,真是雙重的滿足啊!
2018-08-31
  • 龍蝦湯西施泡飯