2017-08-09 869 瀏覽
上星期六睇TVB 一個關於什麽香港情的節目訪問一啲辛苦創業的人,其中就有北角雞蛋仔老細,話由細檔做起,到依家都會親自落去買靚蛋既故事。知道灣仔有,放工就去買。 雞蛋仔最多一次做到幾底,每底要整幾分鐘,要排隊係正常。依間係得原味,$14一底,都ok抵.不過我想提的係佢無排隊機制, 俾完錢,佢整好時佢想俾邊個先就俾邊個先,嗰一下真係嬲,但我可以點先。。。。唔通話佢咩。。。。塊雞蛋仔外面幾脆,真係幾香雞蛋味!我鍾意佢裏面係軟軟的,我同事就覺得過份淋 ,另外就甜左少少,減吓糖就好了。係,不得不承認這老細係辛苦有血有汗咁創業,但機遇都好重要的。

2017-04-21 663 瀏覽
作為一位雞蛋仔控,我既夢想係要食曬全世界既雞蛋仔利強記北角雞蛋仔一直都好出名,不過好耐之前食過寶林分店覺得得個硬字就好少去特登食呢間灣仔分店岩岩好起係灣仔站出口附近,十分方便店左右分兩條隊,左邊係排其他小食,後邊就係排雞蛋仔排排下左邊排到一半先知排錯隊haha落完單大約等左10-15分鐘有得食,知姐姐起模就知個雞蛋仔少fail一路起模,D雞蛋仔就一路爛落去終於拎到上手,有好多粒已經爛左雞蛋仔本身比較厚身,又厚,咬落唔太好咀嚼而且最嚴重係佢作為雞蛋仔,佢竟然無蛋味價錢唔算平,味道又一般,大概最吸引到遊客吧!
作為一位雞蛋仔控,我既夢想係要食曬全世界既雞蛋仔

灣仔分店岩岩好起係灣仔站出口附近,十分方便

店左右分兩條隊,左邊係排其他小食,後邊就係排雞蛋仔

排排下左邊排到一半先知排錯隊haha

一路起模,D雞蛋仔就一路爛落去
雞蛋仔
終於拎到上手,有好多粒已經爛左

雞蛋仔本身比較厚身,又厚,咬落唔太好咀嚼

而且最嚴重係佢作為雞蛋仔,佢竟然無蛋味

價錢唔算平,味道又一般,大概最吸引到遊客吧!
15 分鐘 (外賣自取)
$14 (宵夜)
2017-02-18 672 瀏覽
利強記雞蛋仔超有名的,應該沒有人是沒吃過的吧。還記得以前在北角勁辣派旁邊的本店,總是排著長長的人龍,那時候還是很好吃的。現在搬家了已經沒有回去北角吃雞蛋仔了。剛好公司旁邊也開了一間雞蛋仔的分店,想吃一下就買了一個夾餅吃吃。包裝還是寫上利強記的招牌。因為沒什麼人吃夾餅,所以花了點時間熱了一下機器,大概花了十多分鐘時間。先跟呀姨講了想要多一點醬,可是吃的時間還是不多。不過質感是不錯的,脆脆的夾在一起吃不錯吃。蛋醬味道也不錯喔!

2016-12-02 631 瀏覽
未到晚餐時間,但肚子餓了,所以打算先吃小小東西,打打底。自從遇上媽咪雞蛋仔後,便少吃了北角雞蛋仔!無辦法...人總是貪新鮮!但新鮮過後,又會想找回昔日的味道!人真是犯賤!是次第一次去灣仔分店,希望能找回昔日味道吧!門口貼滿了老闆和明星的合照,看似很受歡迎的樣子!小小一間店,竟放了5個弄雞蛋仔的神器,看來生意不錯!等了大約5分鐘,出爐了!現在的店主很聰明的,懂得在紙袋上打小洞洞,有效改善雞蛋仔因爲倒汗水而變淋的問題,大大提升了它的口感。終於可以吃了,超期待!幸好沒有令我失望,依然是外脆內軟!而且不會太甜,是一個很好的下午茶選擇!
未到晚餐時間,但肚子餓了,所以打算先吃小小東西,打打底。
門口貼滿了老闆和明星的合照,看似很受歡迎的樣子!
小小一間店,竟放了5個弄雞蛋仔的神器,看來生意不錯!

2016-11-30
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2016-11-19 449 瀏覽
北角利強記雞蛋仔,食咗好多年由佢仲係$11底開始食到$1x底都繼續幫襯緊。今次就經過灣仔嘅時候買咗一舊嚟食。唔知係心理影響定係乜嘢呢,覺得呢一度嘅雞蛋仔冇北角嗰間咁好食,可能因為整個人唔同掛。今日嘅雞蛋仔外邊果皮唔夠脆,望落佢嗰隻色就唔夠金黃,好似未熟甘,時間亦都唔夠。咬入去冇咗嗰種層次分明嘅感覺,因為平時食嗰陣時候應該係上面係空心脆皮,下面係軟心雞蛋糕,但係今日食無左。
2016-11-10 402 瀏覽
上堂前諗住打打底,就去左好似好多人都話好食既北角雞蛋仔,諗住睇下有幾好食啦,點知,排隊時,前面得一個人,不過感覺到個呀姐做得好慢,慢慢來,同佢講嘢都無表情。哇,硬到呢,內面仲要吉吉地,無蛋香,唔知食梗咩,雞蛋仔既外脆內軟既感覺一啲都無,好失望。
2016-11-08
10 分鐘 (外賣自取)
2016-09-02 526 瀏覽
朱古力雞蛋仔 $20.聽講哩間好好味 好味到開分店 但係我一路都未試過 所以我決定今次要拎$20出黎試下❗️.雖然冇乜人排隊買 但都等左15min先有得食 本身都不大期望所以食完冇乜失望感覺😕見到店員拎唔出個雞蛋仔用暴力就知散硬🙈個心都離一離 望下幅圖就知分裂左😂😂😂😂 .即整入口幾脆下 不過好似耐左 我覺得有d硬 凍左就更硬😂味道係有朱古力味既 但冇想像中咁濃 得個甜字 蛋香亦不足 但內脆外軟係做到既 希望店員可以技術再好d啦 實在係有進步空間
朱古力雞蛋仔 $20

2016-06-19 740 瀏覽
以前無論去邊間利強記都排隊排到傻,今日咁啱去開灣仔,呢間都無人排隊之餘,仲要有特價25蚊兩底。由於我一個人食唔到咁多,14蚊一底照殺!一如以往佢地嘅雞蛋仔都係十分之香脆可口嘅,同時唔會覺得佢脆到硬。以前食佢啲蛋香味極濃,覺得周圍都食唔到有佢咁香蛋味嘅雞蛋仔。不過今次真係令我超級失望。佢除咗keep到個熱同脆之外,啲味道完全唔見晒。我可以話係淡而無味咖。蛋味無咗都算,佢連甜味都無:(唔怪之得唔駛排隊兼有優惠啦。唉 係咪所有店出咗名之前就保持唔到水準嘅呢?大失所望,只能比5/10,其中一分大概係感情分吧

大失所望,只能比5/10,其中一分大概係感情分吧
2016-06-19
2016-06-10 524 瀏覽
早餐平時都比夠少食 但係太攰想搵定杯咖啡提提神灣仔地區早餐都有幾多選擇地鐵站一出就有幾間賣中式早餐既店舖選擇多而且價錢平民2種食物加飲品 $20內可以解決都幾多人排隊買A餐 燒賣5粒 腸粉2條 凍鴦 $12燒賣無雪味 腸粉加甜醬麻醬 最好既配搭凍鴦味道有點淡 可能飲熱味會好D一個豐滿既早餐(對我黎講係好豐滿) 應該可以滿足一個早上(什至中午)
早餐平時都比夠少食 但係太攰想搵定杯咖啡提提神
A餐 燒賣5粒 腸粉2條 凍鴦 $12
燒賣無雪味 腸粉加甜醬麻醬 最好既配搭
凍鴦味道有點淡 可能飲熱味會好D

2016-06-10
3 分鐘 (外賣自取)
$12 (早餐)
2016-03-30 606 瀏覽
北角雞蛋仔當然不是陌生,雞蛋仔好食就緊,不過今次講的,是三文治,味道上,不是出眾普通質掃,只是,價性比太強,$12有三文治+飲品(咖啡、奶茶及檸茶),以灣仔區來講堅抵食!但唔係全日有,只是每個早上至有。

2016-03-24 717 瀏覽
一出地鐵門口就聞到雞蛋仔的味道 立刻讓人垂延三尺 可是要先壓一下食慾 先去鄰近的燒鵝舖下訂單再回來這裡吃雞蛋仔由於天氣不佳 就算是午飯時間人也不多 $14 一件 $25兩件 可選雞蛋仔或格仔餅 這次吃了雞蛋仔 在眾多的店舖中 這家是唯一一家做到外脆內軟和香噴噴的雞蛋仔 其他的店舖 不是已經放涼就是煮得軟軟的 沒有咬口 再者這裡還有很多香港掃街必吃的小食 十分方便要注意的是雞蛋仔宜熱吃 這家的雞蛋仔跟其他舖的雞蛋仔一樣 放涼了就不好吃! 註:筆者也曾吃過它們的格仔餅 夾著花生醬和煉奶 還可以額外要求多醬 更加惹味!

北角雞蛋仔
2016-03-23
北角雞蛋仔
  • 格仔餅
絕對冇下次岩岩放工有啲餓諗住買個格仔餅食,見未試過呢間嘅格仔餅就去排隊啦排左10分鐘左右就黎排到,整雞蛋仔果個呀姐粒聲唔出用佢刮雞蛋仔果把刀敲下玻璃(好唔衛生)、後面啲熟客就衝哂上去排左第二條買格仔餅嘅隊出黎既然係咁做乜唔一開始就整兩條隊分開排?佢呢啲咁嘅安排仲係咪想做生意?不如一開始就唔好排隊啦?呀姐敲一敲玻璃,個個仆上去搶咪算囉?講起排隊,呢間野熟食加埋雞蛋仔兩條隊日日早午晚都排到欄住哂成條路但呢間野啲人大半年黎完全冇處理過呢個問題,其實對日日都經過果度附近嘅人黎講真係好大滋擾返正題,結果我排去呢個呀姐新整出黎嘅隊我前前後後花多左成倍時間先買到呢件格仔餅店員差,但如果啲野好食都算,弊就弊在唔好食個格仔餅少少蛋味都冇,眼見住個呀姐搽牛油根本冇搽開,一大舊牛油咁就將個格仔餅對摺其實唔單只冇蛋味仲一啲都唔香。佢地為左做多幾個客啲格仔餅未夠時間就拎俾客,成舊野林嘅,表面亦唔香脆啲煉奶花生醬稀到好似水咁,佢將個格仔餅放入紙袋啲醬就即刻流哂落底,基本上除左個冇蛋味嘅餅咩都食唔到以前試過佢啲雞蛋仔,因為同一個蛋漿,同一種經營手法,冇蛋味,唔香脆,never again最慘係食到谷住道氣呢啲認錢唔
絕對冇下次

店員差,但如果啲野好食都算,弊就弊在唔好食

最慘係食到谷住道氣

呢啲認錢唔認客嘅舖頭,我真心希望佢全線結業
2016-03-15
30 分鐘 (外賣自取)
$14 (其他)
2016-03-05 380 瀏覽
雞蛋仔真係唔簡單當香港可以食到各國菜式世界各地嘅美食時香港嘅傳統小食都會被人遺忘往往同外國朋友遊香港時,都會令我可以用另一個角度再次體會香港。要帶朋友食最具香港特色的食物,除咗魚蛋,第二就係雞蛋仔。利強記響香港有勁多分店,但問過朋友最推介就係灣仔呢間,確實呢間雞蛋仔真係唔錯。有一貫蛋香,啱啱出爐熱辣辣,食落軟綿綿,qq彈彈咁,真係夢想中的dream雞仔,最岩凍凍地嘅天氣食,最緊要係唔貴呀麻。好彩唔駛點排隊,不過阿姐做到無晒表情惡惡地
雞蛋仔真係唔簡單
當香港可以食到各國菜式世界各地嘅美食時
香港嘅傳統小食都會被人遺忘
好彩唔駛點排隊,不過阿姐做到無晒表情惡惡地
雞蛋仔
2015-12-23 447 瀏覽
As we were leaving the Wanchai Computer Centre, my brother wanted to buy some egg waffles from the famous stall on O'Brien St.  There were a few people waiting in line around 6pm on a Thursday night.We decided to buy 2 slabs, so we could bring some home for mom, and it's a little cheaper.The stall had many celebrity pictures hanging to show its popularity.The lady behind the counter was working the waffle irons like a robot pouring the batter, flipping the iron, and removing the egg waffles.We g

Egg Waffles
We got our 2 bags of egg waffles a couple minutes after paying for them.  The egg waffles were not filled completely like the ones I had from Ngong Ping last year, but it had a good amount of filling and it was about half-filled.  The egg waffles had a crispy crust and a cakey inside.  The egg flavor was not strong enough though.

For egg waffles on Hong Kong Island, 2 bags for $24 is a decent price, and the quality is already better than the over-priced ones from Causeway Bay.
2015-12-17
5 分鐘 (外賣自取)
Egg Waffles
外脆加蛋香而聞名既雞蛋仔,成日都排哂長龍,今日放晏左,見無乜人排隊,諗住買黎食,就係因為太夜無乜人,個阿姐整緊雞蛋仔同時好勤力咁清理格仔餅個爐頭,平時見佢雞蛋仔出爐個時用個把刀仔刮出來,佢就係用個把刀刮個爐邊同枱面啲污糟野,跟住洗都唔洗再用黎整個啲雞蛋仔度。老實講,雖然眼不見為乾淨,但全程我見到哂,就算啲雞蛋仔幾出名都食之無味啦。
2015-12-08
10 分鐘 (外賣自取)