呢間雞蛋仔真係由細食到大,陪住好多北角人炮台山人成長,亦都見證住佢拎到米芝蓮推介。佢哋開業至全盛時期有擴展好幾間分店,現時剩返3間。我食過其他分店,都無北角呢間分店咁正宗,咁原汁原味。店舖位於英皇道,由北角站B3出口行2分鐘就會見到!利強記主打原味雞蛋仔同格仔餅,佢哋嘅雞蛋仔同出面食嘅雞蛋仔味道係唔一樣,食過就知與別不同!😋以前有好多訪港遊客慕名而來,係香港必食美食之一,所以長期都排滿長長人龍。店外亦都貼咗好多明星合照,明星效應幫助咗店舖唔少人氣。不過今日排隊嘅人唔多,即刻買一底重温兒時味道。雞蛋仔隔離仲有賣其他小食,有燒賣魚蛋牛肉球等,之前食過覺得水準唔差,啱哂遊客過嚟一次過食哂香港地道街頭小食。❤️ 雞蛋仔 $19新鮮整好,熱辣辣😛食落外層脆內層軟,唔會有淋過毛巾嘅情況,甜而不膩,好容易一啖接一啖就食哂!咬一啖就見到入面係半空心唔係實心,增加脆口感。個人覺得麵糊蛋味無以前咁香,食得多仲有少少口乾。好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)我覺得已經無以前食過咁好食,質素下降咗少少,但都唔差。雖然店舖已經重新裝修過,但衞生情況就麻麻啦,店員除住口罩整雞蛋仔😕扣咗
店舖位於英皇道,由北角站B3出口行2分鐘就會見到!

❤️ 雞蛋仔 $19
雞蛋仔
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
我覺得已經無以前食過咁好食,質素下降咗少少,但都唔差。雖然店舖已經重新裝修過,但衞生情況就麻麻啦,店員除住口罩整雞蛋仔😕扣咗少少分!
2020-11-15
5 分鐘 (外賣自取)
2020-11-16 22 瀏覽
好難得好經過北角 而且距離食晚飯仲有一段時間即刻諗起可以食返底雞蛋仔頂肚幾年無食 再食依然外脆內軟 而家要19蚊一底 不過依然值得 不過而家出色既雞蛋仔有好多地方都有 唔係咁岩經過都唔需要特登黎買
好難得好經過北角 而且距離食晚飯仲有一段時間
即刻諗起可以食返底雞蛋仔頂肚
幾年無食 再食依然外脆內軟
而家要19蚊一底 不過依然值得
不過而家出色既雞蛋仔有好多地方都有
唔係咁岩經過都唔需要特登黎買

2020-11-14 33 瀏覽
呢間小店已經係北角屹立好多年,比起佢哋出名嘅雞蛋仔我更加鍾意食佢嘅小食。佢位置相當易揾基本上係北角地鐵站B1出口行2分鐘到一個轉角位就見到。我覺得呢間小店嘅精髓就係佢嘅秘製辣醬汁,每次去到都會嗌佢嘅齋同埋牛筋丸,然後一定會同老闆娘講要辣多汁,因為佢呢個醬汁真係好好味,咁多年都冇變過。呢間舖頭係一個L字型嘅轉角位,一邊就買呢啲小食,令一邊就買雞蛋仔格仔餅,甚至連公仔麵嘅都有。呢啲小店除咗買嘅係味道都仲有人情味,希望呢間舖頭可以keep住做落去。

2020-09-27 145 瀏覽
平時成日食雞蛋仔格仔餅呢間雞蛋仔都好鬆脆位於北角 平時自己買來做下午茶都一流正正常常 又唔會話好冧價錢都好正常佢仲有好多唔同味道不過傳統嘅原味當然係最好味啦 經過都可以一試
平時成日食雞蛋仔格仔餅
呢間雞蛋仔都好鬆脆
位於北角 平時自己買來做下午茶都一流
正正常常 又唔會話好冧
價錢都好正常佢仲有好多唔同味道
不過傳統嘅原味當然係最好味啦
經過都可以一試
2020-09-05 148 瀏覽
同男朋友去完北角匯行街,突然覺得好肚餓,於是去左買雞蛋仔,當時有5-6個人排隊。而家賣$19一底,加$9就有2底,我地當然買2底啦。對上一次食大約幾年前,當時仲係$17。舖頭貼左好多相同埋獎狀,其中包括米芝蓮推介美食😋雞蛋仔即叫即整,保持新鮮,拎上手保證熱辣辣。等左15分鐘終於到手。雞蛋仔好香,外皮脆卜卜,入面煙煙”un un”。就算返到屋企凍左都好好食。我最鍾意旁邊既蛋皮,十分酥脆,不愧為米芝蓮推介!

舖頭貼左好多相同埋獎狀,其中包括米芝蓮推介美食😋

• 雞蛋仔
2020-06-14 223 瀏覽
本小姐對雞蛋仔同格仔餅情有獨鍾,也食過不少間嘅嘢。媽咪嘅雞蛋仔就一律認真麻麻,利強記嘅都唔係每間都好食。尤其是灣仔嘅利強記,試過一次就唔會再去。不過本小姐有留意過,利強記北角店嘅雞蛋仔,好似比起利強記其他雞蛋仔店水準來得好!新鮮滾熱辣,即叫即正,啱啱出爐嘅雞蛋仔!好濃的蛋香,一口咬落去,雞蛋仔的蛋香味,頓時溢滿成個口。咁次係本小姐第二次返回此店,唸住要食過兩次,兩次嘅水準都係一樣咁好,本小姐先至卑好評。利強記北角店五粒星係實至名歸嘅。
其他
  • 原味雞蛋仔
-雞蛋仔硬到痴線,啲碎插入牙肉到一定損。一去到比錢,個呀姐拎左底唔知整左幾耐嘅雞蛋仔出黎,態度仲要勁差。一拎上手又凍又硬又無味,食左兩粒頂唔住掉左佢,激鬼死 咁遠過到黎比呢啲咁既野我食,以後都唔會再食👎🏻👎🏻
-雞蛋仔硬到痴線,啲碎插入牙肉到一定損。
一拎上手又凍又硬又無味,食左兩粒頂唔住掉左佢
2020-05-09 173 瀏覽
好耐冇食過,想當年去開佐敦都會買嚟食。但係越食越貴又越唔好食。轉咗食媽咪雞蛋仔,先搵返鐘意既味道。今日北角經過見到又想試下,事隔2年再食,果然當年放棄佢地決定係冇錯。這天,問有冇即做既又同我講放喺度既係啱啱出爐,問係唔係仲熱,問咗3次都唔答,當時其實都已經唔係好想買,但帶住個細路講咗要買都冇得轉軚。最後食落冇咩味,只有微溫,連小朋友5歲仔都話唔好食,以後唔好再食呢間。唔會推介,唔會推介,唔會推介,重要的事要講3次。

2020-05-09
2020-04-03 222 瀏覽
係北角做完野咁岩經過記得好多人都提過呢間北角雞蛋仔有d隱蔽$19蚊一底可以接受蛋香味濃可能因為長期都多人買但咁岩我見得2,3個人排我先買佢都要即叫即整,到手熱辣辣
係北角做完野咁岩經過
記得好多人都提過呢間北角雞蛋仔
有d隱蔽
$19蚊一底可以接受
蛋香味濃
可能因為長期都多人買
但咁岩我見得2,3個人排我先買
佢都要即叫即整,到手熱辣辣
2020-03-30 151 瀏覽
間嘢啲雞蛋仔係即叫即做,平時都幾多人排,今日前面都有6張單。等咗15分鐘到終於到我有得食今次我叫咗原味雞蛋仔,粒粒都係脆卜卜同熱辣辣,又唔會太甜,用來做飯後甜品一流
等咗15分鐘到終於到我有得食

原味雞蛋仔
2020-03-15
$15 (宵夜)
原味雞蛋仔
2019-11-22 290 瀏覽
呢日同 #首領 去咗 #北角 食 #豬扒麵🍜 不過講到 #風味 始於唔及 #筲箕灣總店 好😌 因為掛住吹水晏咗啲,平時行路返office嘅我哋,都寧願行出 #英皇道,打算搭 #叮叮 返去。啱啱喺轉角位見到 #利強記,大家口中講嘅 #北角雞蛋仔😉 我哋見頭先果餐食得唔係咁滿足,為食嘅我哋梗係唔執輸,跟喺龍尾排隊。負責整 #雞蛋仔 嗰位阿姐都幾面黑,講嘢冇尾音嗰啲Friend😅 不過我哋為求食啫,由佢囉🤪 雞蛋仔即叫即整,望住阿姐倒啲蛋漿落熱鍋,大概5分鐘左右就有得食🙏🏻 脆皮內軟口感的確唔錯,不過就未至於啲人講到咁 #無懈可擊 囉🤣

2019-11-18
$19 (其他)
2019-08-07 419 瀏覽
小店外觀並不引人注意,卻總有許多食客在排隊。店內的媽咪雞蛋仔更是深受喜愛,和以松軟小蛋糕口味著稱的“北角雞蛋仔”不同,雞蛋仔的外殼並不脆硬,但格外以“粒粒朱古力”的香滑口感出名,柔軟甜香的小小雞蛋糕裡包含不同的餡料,奶香純正,微甜誘人,走在路上都會被撲人的香味而吸引。
2019-08-02 364 瀏覽
不過最出名嘅一定係利強記雞蛋仔因為已經坐落咗喺北角好耐而且已經係賣到街知巷聞更加攞咗米芝蓮最佳小食店鋪可以話係實至名歸每一次食完飯唔夠飽又或者突然之間想食啲小食嘅話雞蛋仔絕對係一個好好嘅選擇有幾時而家市面上有好多唔同種類嘅雞蛋仔更加有唔同嘅口味更多生意不過我自己都係最鍾意返原味雞蛋仔始終蛋味就會係最香濃一直以來北角利強記雞蛋仔品質依然保持一樣而且永遠食起上嚟都有一陣炭火嘅味道可能由於用嘅機器都已經有一段歷史但係仍然可以保持最優秀嘅級數每一粒雞蛋仔都係脆卜卜外脆內軟而且全部都係新鮮製造務求顧客食到最熱嘅雞蛋仔所以即使加咗價而家係$19.1底但係感覺上都覺得仍然係抵因為份量都可以令你有一半嘅飽作為甜品又可以作為小食又可以甚至作為正餐都可以

2019-08-01
  • 雞蛋仔
2019-07-06 317 瀏覽
講起雞蛋仔米芝蓮推介嘅其中一間叫利強記北角雞蛋仔佢都有唔少分店今次食嘅都係北角分店門口貼滿左好多明星幫襯嘅相同簽名亦都有好多報紙報道不過最近食得太多唔同口味同埋有餡嘅依家再食返北角原味雞蛋仔就會覺得好似差啲野咁但係原味來講佢嘅雞蛋味的確係幾香嘅
講起雞蛋仔

就會覺得好似差啲野咁
但係原味來講
佢嘅雞蛋味的確係幾香嘅
2019-07-04
5 分鐘 (外賣送餐)
2019-07-05 228 瀏覽
$17 Hong Kong dollars, just baked hot, can not wait to eat. The outer skin is crispy and delicious, the inside is soft and the fragrant egg is. When I’m busy with school, I usually end up eating fast food. I love how flavorful this fragrant Egg