2012-06-17 50 瀏覽
很久沒有來別府之前吃八八八感覺沒以前那麼好吃再來別府吃地獄拉麵(白地獄拉麵,素菜)…………還是那麼辣 (>∇<)雖然試了很多日式拉麵店,很多濃的湯底,可是辣味還是只有別府才覺得好辣(當然也沒有四川的麻辣那麼辣,不過我不怎麼喜歡麻辣)因為它有級數選別府辣味八級:一、二、四、六、八一級,我老闆娘、我弟,那些不吃辣的人都覺得不辣以前我吃四級辣覺得僅僅夠,覺得六級才好辣但現在四級已經覺得好辣可是我覺得叫二級又應該沒什麼意義 XD
很久沒有來別府
之前吃八八八感覺沒以前那麼好吃

因為它有級數選
別府辣味八級:一、二、四、六、八
一級,我老闆娘、我弟,那些不吃辣的人都覺得不辣
以前我吃四級辣覺得僅僅夠,覺得六級才好辣
但現在四級已經覺得好辣
可是我覺得叫二級又應該沒什麼意義 XD
2012-06-11
自從翻工之後,南風妹就好少出街食飯,翻工第一個週末,好朋友兼師姐約南風妹出去“改善生活”。南風妹本來想食意大利菜架,不過師姐又想食韓國野,大家com左下,決定食日本野啦!social第一噶師姐梗系最知地方啦,於是南風妹就萬大事冇所謂,等師姐決定系邊度食,最後就系銅鑼灣JP戲院後面噶別府開餐。 大概六點多D到,唔使等位,兩個人噶臺都仲有好幾張,於是免於捱肚餓,好野! 點左四樣野,超長噶雙拼日式pizza,系新菜,刺身拼盤,泡菜炒豬頸肉,同埋海鮮芒果牛油果沙律(撈黑松露醋)。 pizza同刺身噶分量都正常,泡菜炒豬頸肉就真系系碟左D,雖然味道足夠,但豬頸肉稍嫌老,沙律值得一贊,味道好fresh,芒果冰凍,食落口感好特別,師姐話D醋味真系好開胃,中意酸野噶南風妹就梗系得閒食唔得閒講野啦。 pizza一共是六個小方塊,三件應該系三文魚芝士,三件系香腸番茄醬。師姐比較中意三文魚,南風妹就覺得香腸番茄醬味道比較豐富,香腸出面層脆脆地噶皮比三文魚有意思。所以最後師姐食兩件三文魚一件香腸,南風妹就相反。 全晚噶高潮梗系刺身拼盤啦,因為……夠鮮甜,質地夠好,而且……來得最遲

全晚噶高潮梗系刺身拼盤啦,因為……夠鮮甜,質地夠好,而且……來得最遲。南風妹系三文魚無敵大fans,厚厚噶三文魚片簡直食到南風妹眼都瞇埋,師姐就最中意切成細條撈左蛋黃醬噶一種不知名刺身,南風妹都覺得好好味,但系真系食唔出系乜動物。其次,金槍魚刺身永遠冇錯。宗旨,110蚊一份,南風妹同師姐都覺得抵食!

大胃噶南風妹食完呢幾碟都仲差D,於是後補左一份芥末魚餅,都好味喔!一碟三件,魚餅肉白有咬頭,連一直叫飽噶師姐都食左半件,話“真系得喔”。

最後買單300幾,一人百五出頭,都算OK啦。
2012-05-26
2012-05-05 17 瀏覽
這餐拉麵陪伴了朕看「特首辯論大會」這場辯論,味道沒有「阿尾乘」也沒有「噢賣葛」,恰如其份,就是這樣。「浪花正宗大吟釀」$72「吉列煙肉菠菜餅」$25炸得尚算香脆,不算油膩;若味道再鹹多一點點,效果會更理想。「九州拉麵」$48 雞蛋帶溏心,湯底與近日城中新貴「豚王」的濃湯無得比,但價錢也同樣平很多,這叫「等價交換」,以$48來說,味道無投訢。

「浪花正宗大吟釀」$72
「吉列煙肉菠菜餅」$25
炸得尚算香脆,不算油膩;若味道再鹹多一點點,效果會更理想。

「九州拉麵」$48
2012-03-19
2012-04-21 21 瀏覽
同幾個大學同學落左堂搵野食。見呢間別府冇咩人就入黎食, 結果, 失望我叫左一個午餐menu上面冇既魚生飯。飯好硬, 魚生好薄而且食得出唔太新鮮。有樣野唔好係佢幫人加左所謂既"柚子醬油"落左飯度, 成個飯勁奇怪, 我覺得可以問人地加唔加先加囉。而且我呢個飯等左成20分鐘先黎, 都...幾耐。
同幾個大學同學落左堂搵野食。

見呢間別府冇咩人就入黎食, 結果, 失望

我叫左一個午餐menu上面冇既魚生飯。
魚生飯
飯好硬, 魚生好薄而且食得出唔太新鮮。

有樣野唔好係佢幫人加左所謂既"柚子醬油"落左飯度,

成個飯勁奇怪, 我覺得可以問人地加唔加先加囉。

而且我呢個飯等左成20分鐘先黎, 都...幾耐。
2012-04-01 10 瀏覽
今天和朋友們一起瘋狂地逛街進食看電影!作爲學生的我不能不好好輕鬆一下呢!這次選擇去別府吃飯因爲覺得這裡很值得一吃。我和朋友們一起分別叫了一個餐和兩樣小吃一起分。這個是一個餐, 分量三個人分覺得還可以。雖然飯的量很多, 但我認爲這次叫的雞沒有那麽好吃。反而沙拉和甜品比主餐好吃。除了正餐我們也叫了這個章魚餅上面配的wasabi醬和章魚餅一起吃的感覺很新鮮, 至少我沒試過。這次是第二次吃了, 還是覺得很好吃。這個是三文魚千島醬, 番茄芝士腸Pizza我本人熱愛三文魚所以還是偏愛三文魚的那幾塊Pizza番茄芝士腸也不錯, 但覺得比較普通。
今天和朋友們一起瘋狂地逛街進食看電影!
作爲學生的我不能不好好輕鬆一下呢!

這次選擇去別府吃飯因爲覺得這裡很值得一吃。
我和朋友們一起分別叫了一個餐和兩樣小吃一起分。
這個是一個餐, 分量三個人分覺得還可以。
雖然飯的量很多, 但我認爲這次叫的雞沒有那麽好吃。
反而沙拉和甜品比主餐好吃。
除了正餐我們也叫了這個章魚餅
這次是第二次吃了, 還是覺得很好吃。
這個是三文魚千島醬, 番茄芝士腸Pizza
我本人熱愛三文魚所以還是偏愛三文魚的那幾塊Pizza
番茄芝士腸也不錯, 但覺得比較普通。

2012-02-04
2011-10-12 1 瀏覽
一向不太喜歡別府,覺得他是港式,非日式。用料質素又差。但朋友說要來,便尤她吧。坐是好坐的,適合慢慢食,傾傾偈。由她拍板叫野食。刺身併盆$230……竟然在我心目中,不滯的「日本料理」叫刺身。結果比想像中ok啦。在眾多款中,尤以海膽、油甘魚最出色。黑芝麻雞絲拉麵$47,湯是有些少芝麻味,但拉麵不入味。麵質也不好吃。「別府」雖然有少許和民feel,但卻做不出水準來呀!
坐是好坐的,適合慢慢食,傾傾偈。
。結果比想像中ok啦。在眾多款中,尤以海膽、油甘魚最出色。
「別府」雖然有少許和民feel,但卻做不出水準來呀!
刺身併盆
黑芝麻雞絲拉麵
2011-05-20 1 瀏覽
海地獄拉麵好食!- 配菜足夠- 6隻辣椒, ok辣- 味似韓國辛辣麵吉烈煙肉波菜餅一般!-不夠熱-味不夠木魚厚燒餅難食!-不夠熱-一團粉罷了
海地獄拉麵

-不夠熱
-一團粉罷了

2011-05-18
2011-03-30 1 瀏覽
個日星期六黎..等位等左15分鍾到啦...唔算好耐個日同朋友叫左牛肉火鍋同三文魚煙肉撈烏冬我覺得比起和民牛肉火鍋分量小左d,不過湯底都夠濃..好味依個烏冬好正我最鍾意佢ge口感有咬口,,又夠多三文魚!!!
個日星期六黎..等位等左15分鍾到啦...唔算好耐

個日同朋友叫左牛肉火鍋同三文魚煙肉撈烏冬
我覺得比起和民牛肉火鍋分量小左d
,不過湯底都夠濃..好味
依個烏冬好正
我最鍾意佢ge口感有咬口,,又夠多三文魚!!!
  • 三文魚煙肉撈烏冬
2011-01-25 4 瀏覽
睇完戲唔知食咩好, 朋友話佢有 9 折咭就黎左別府食晚餐!我地 order 左一個朱骨湯叉燒拉麵 - ok, 有問題一個三文魚炒飯 - d 油多到離晒譜一客芝麻雞亦 - 都係多左 d 油, 味道還可以, 可能夠香口兩支清酒一客壽司 - 終於遠離 d 油啦總括黎講, 如果黎食, 都係食拉麵夠穩陣!!
睇完戲唔知食咩好, 朋友話佢有 9 折咭就黎左別府食晚餐!

我地 order 左
一個朱骨湯叉燒拉麵 - ok, 有問題
一個三文魚炒飯 - d 油多到離晒譜
兩支清酒
一客壽司 - 終於遠離 d 油啦

總括黎講, 如果黎食, 都係食拉麵夠穩陣!!
2011-01-22
2010-12-22 7 瀏覽
寒冷既一天,入到尼簡直焗到暈,但係食個午飯,唔洗諗太多.set上ge一口牛肉蛋飯,好似好吸引,但食落完全唔掂 個蛋完來係菜圃炒蛋咁的, 又乾又硬.牛肉雖然好似一如以往咁好濃味,好中意佢的醬油味, 但比較多肥肉,而且有dd un,麻麻.附餐仲有一個胡麻菠菜, 菠菜唔夠爽口,我以為胡麻好似d沙律汁,但其實好甜好杰,好怪.附餐cheesecake真係無Mud味,不過真係有d入口即溶.別府其實應該有quality 的,今次真的麻麻
寒冷既一天,入到尼簡直焗到暈,但係食個午飯,唔洗諗太多.

set上ge一口牛肉蛋飯,好似好吸引,但食落完全唔掂
個蛋完來係菜圃炒蛋咁的, 又乾又硬.

別府其實應該有quality 的,今次真的麻麻

2010-12-17
$47.3(連加一)。和風豬軟骨拉麵:湯味濃,份量少,豬軟骨出奇地爽,入味都幾多粟米比$50,遲遲都未有人找$要出聲至有人黎!!由於隔離是戲院,所以全程都''呯呯''聲

都幾多粟米

比$50,遲遲都未有人找$

要出聲至有人黎!!

由於隔離是戲院,所以全程都''呯呯''聲
2010-11-11 1 瀏覽
放假一天, Yeah! 同朋友唱K,睇戲, 食飯本來BOOK左台去左Spagehtti 360食, 但因為睇戲果間係JP, 又趕時間. 所以去左JP果度揀1間食, 最後係咁多間之中揀左"別府" 叫左一個小食 - 炸蠔還可以吧, 蠻香口, 脆, 配上少少沙律醬就是最完美的配搭~~ 我的主菜: 炸雞拉麵強力建議D 日本餐廳可唔可將如果果碗拉麵如果有炸既食物, 可唔可以分開擺?? 呢D係咪叫唔夠細心, 定係有其他原因? 我真係諗極都唔明佢地唔會覺得炸既野放係湯裡麵, 放一陣都會"林", "林左"就自然唔好味啦~ 唔係咩???????? 客人想慢慢享受都唔得 , 就係因為怕舊雞"林".. 低其實當我食左2蕭既時候, d 雞已經"林"左 希望餐廳可以好好改善~
放假一天, Yeah! 同朋友唱K,睇戲, 食飯
炸雞拉麵

叫左一個小食 - 炸蠔
我的主菜: 炸雞拉麵
客人想慢慢享受都唔得
, 就係因為怕舊雞"林"..
低其實當我食左2蕭既時候, d 雞已經"林"左
希望餐廳可以好好改善~
2010-11-05
2010-08-21 2 瀏覽
昨晚因為星期五關,8:30pm都有人等, 等咗10張枱, 約15分鐘晚餐包括:玻璃蝦壽司.....好味三文魚刺身 x 2碟........好味牛油焗帶子..........普通七味尤魚筒..........普通清酒煮硯..............好好味我覺得清酒煮硯係最好味,因為好夠酒味, 其他都不過不失埋單總計: $240

晚餐包括:
玻璃蝦壽司.....好味
三文魚刺身 x 2碟........好味
牛油焗帶子..........普通
七味尤魚筒..........普通
清酒煮硯..............好好味
我覺得清酒煮硯係最好味,因為好夠酒味, 其他都不過不失

埋單總計: $240
2010-08-20
生日
  • 清酒煮硯
Came here for a light dinner/snack before a movie. Food: Ordered a few sushi which was discounted due to the time and a ramen noodle. The sushi didn't taste that fresh, which didn't surprise me considering it was discounted...the spicy tuna sushi in particular was disappointing. I also ordered a scallop sashimi that's supposed to be extra large, but it was just 2 scallops diced 4-way....In terms of ramen, had a spicy brothed one with enoki mushrooms, seaweed. The broth and noodles were pret

In terms of ramen, had a spicy brothed one with enoki mushrooms, seaweed. The broth and noodles were pretty good. Want to try more off the menu before disregarding this place. I looked over to other ppl's food, which looked a bit more promising.

Service: decent, seated next to the storage room, so worst seat in the house... waiters kept going back and forth behind me... there were booths which seem to be the way to go here.
2010-05-28
$100 (宵夜)
2010-05-11 4 瀏覽
執搭雜物時發現遺忘多時的別府卡,(若不是找到別府卡,我幾乎忘了這間食店的存在)所以是日收工來個明府晚餐燒牛肉飯討厭一般的居酒屋把"汁煮牛肉"和"燒牛肉"混淆了,經常遇到的是點了燒牛肉,端上來卻是汁煮的!這裡示範了何謂燒牛肉,是帶乾身的半煎煮牛肉片和洋蔥,吃起來帶燒物的香燒味道,才是精髓炸芝士魚餅每一次都會order這個芝士魚餅,因為味道很特別,外層薄薄的脆,趁熱吃時有芝士慢慢流出,推介!吉列煙肉菠菜薯餅因為有別府卡所以可以有買一送一的優惠,有兩塊薯餅感覺上更滿足 (笑)炸粉炸得外皮有層次口感,內裡的薯蓉頗滑溜,只是煙肉味不明顯
執搭雜物時發現遺忘多時的別府卡,
(若不是找到別府卡,我幾乎忘了這間食店的存在
所以是日收工來個明府晚餐

燒牛肉飯
討厭一般的居酒屋把"汁煮牛肉"和"燒牛肉"混淆了,
經常遇到的是點了燒牛肉,端上來卻是汁煮的!
這裡示範了何謂燒牛肉,是帶乾身的半煎煮牛肉片和洋蔥,
吃起來帶燒物的香燒味道,才是精髓

炸芝士魚餅
每一次都會order這個芝士魚餅,
因為味道很特別,外層薄薄的脆,
趁熱吃時有芝士慢慢流出,推介!

吉列煙肉菠菜薯餅
因為有別府卡所以可以有買一送一的優惠,
有兩塊薯餅感覺上更滿足 (笑)
炸粉炸得外皮有層次口感,
內裡的薯蓉頗滑溜,只是煙肉味不明顯