2015-02-18 281 瀏覽
逢年宵 銅鑼灣鐵定多人怕逼既我同媽媽上左去JP戲院入面既名珠城食野千揀萬揀 少人得尼又要價錢合理 就揀左別府等左3-4個字 侍應就帶我地入座 2人都係坐4人卡位 全程唔哂搭枱👍比左餐牌你就等你慢慢揀 揀好左就諗住禁鐘落單 點知禁左2次都無人理 忍唔住舉手 但啲侍應都扮睇你唔到 繼續直行直過終於等到有人尼落單 已經係舉左5分鐘手後既事 其中一個女侍應木無表情之餘比人感覺唔耐煩 拋低一句"嗌完啦嘛?"就轉身走救命我都係想食個飯姐 哂唔哂睇面色睇到咁之後等野食又等左接近15分鐘一個滑蛋豬扒丼 一個地獄拉麵(4椒)先講豬扒丼 滑蛋唔錯好香蛋味 豬扒就比較差喇😢或者係放左係滑蛋下既關係 上到枱已經淋哂 炸粉比較厚 豬扒亦overcook唉左啲相反地獄拉麵啲南蠻炸雞就比較好雖然都係浸到淋哂 但炸粉較薄 雞亦都比較嫩 拉麵彈牙但掛湯力一般 湯度辣得尼有啲咸 但過癮的(我算食得辣) 不過尼度既辣好足料 唔食得太辣既建議4椒以下最後加多左個推介炒野菜$38味道幾好 好有木魚味又唔太咸不過就只係得椰菜紅蘿蔔同青椒 多菇2超超超薄小片 一條似意外跌落尼既金菇菜同一條銀芽😨總括尼講 服務態度係令我抗拒再尼
逢年宵 銅鑼灣鐵定多人
怕逼既我同媽媽上左去JP戲院入面既名珠城食野
千揀萬揀 少人得尼又要價錢合理 就揀左別府

救命我都係想食個飯姐 哂唔哂睇面色睇到咁

之後等野食又等左接近15分鐘
一個滑蛋豬扒丼 一個地獄拉麵(4椒)
相反地獄拉麵啲南蠻炸雞就比較好

最後加多左個推介炒野菜$38
味道幾好 好有木魚味又唔太咸

總括尼講 服務態度係令我抗拒再尼食既最主要原因!(但是加一的)
2014-12-22 698 瀏覽
天寒地凍加上下雨,心情也被牽連變得不太好,連找個好地方吃個飯的心情也沒有。所以隨便到了百德新街一帶找間餐廳,吃個便飯。就算入了百德新街的商場,都依然感受到寒冷的溫度,然而人流旺盛,有不少人都在紛紛商討今天晚餐的場地。只有兩個人,當然易辦事,不消一會就決定好去別府取票。原因只得一個: 看中門口的鹿兒島黑豚肉蕃茄鍋!等候一會,很快被安排入座。位置讓客人坐得舒服,而且卡位私隱度又夠高,確實不錯。但是食物就不過不失,跟和民有種五十步笑百步的感覺。 壽司整體來說為一般,沒有太突出,點個三文魚,甜蝦和帶子壽司,新鮮程度均屬一般,若想過下壽司癮都ok的,但追求高質素的魚生,相信也不會想到別府了。 牛肋燈紫菜撈讚岐手打烏冬:本來對別府已經期望不高,但這個麵也實在太過份吧!麵質是正正常常,但它的牛肋粒毫無丁點的牛味,而且入口還相當粗糙,連一點都吃不下去。而最過份的是那豉油醬汁,誠意欠奉之創舉,比醬汁更稠,拿出來時已經像是煮好放在廚房久久不拿出來的樣子,像混了漿粉般有點太黏的感覺。而味道跟麵完全不夾,像把燒餅的醬汁倒到麵上,賣相差,味道更差。吃了幾口已經不想再吃下去了⋯⋯火焰牛油牛柳粒陶板燒:只看照片,看

火焰牛油牛柳粒陶板燒:只看照片,看似相當有噱頭,貪新鮮的我又想點個來試試。
先給爐具,碟上已經放好蒜頭和牛油,待火滾熱後,隨即把牛肉粒放上去燒,不消一會就把牛肉粒燒熟。
款式挺特別的,但牛肉粒沒有牛肉味,肉質粗糙難咬,噱頭就有了,但味道很普通,而且只有八件就已經為$72,又不是質素優異的牛肉粒,認真計都不太划算。
唯一好吃,也就是我們最終揀別府的原因就是鹿兒島黑豚肉蕃茄鍋。
從鹿兒島把豚肉空運到港,在火鍋上的蕃茄湯底令豚肉變得鬆軟和入味,蕃茄湯底夾雜著蕃茄酸酸甜甜的味道,飲一啖湯為客人帶來暖意,在寒流襲港的一晚為我們阻擋的不少寒風。
幸好別府的鍋物為餐廳挽回不少分數,當然外面的蕃茄鍋有比別府做得更出色啦,可惜那天趕不切來個資料搜集,隨便走入一間餐廳吃飯,若讓我再揀,我再都不會再到別府用膳,銅鑼灣的好餐廳到處都是,不愁沒有好去處,別府byebye!

別府

銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓3號舖

2014-12-19
2014-12-18 408 瀏覽
在拉麵店大行其道之前, 要數香港的老牌拉麵店可以聯想到進駐多年的橫X, 味X及出名地獄拉麵的別府。現在的拉麵一般都分黑、白、赤; 記憶中早期的辣味拉麵一律喚作地獄拉麵, 這天看完電影特來回味一番。人氣之選鬼山地獄拉麵到底有多地獄呢? 餐廳提供有不同的辣度, 按個人喜好挑選。小人試了個中庸之道的「4」級, 以測試其辛辣剌激程度。用料豐富的拉麵內有唐揚雞件、青白葱、海苔、粟米及芽菜; 炸雞雖放在湯裡, 利害的是一點不油, 雞肉嫩口, 竟還有點脆身!  海苔爽滑, 而粟米及芽菜均十分清甜, 中和湯底的辣勁。香噴噴的湯底無需另加一層辣油在面已十分夠味, 令人又怕辣又想繼續喝! 幼身的拉麵屬中硬度, 份量亦足, 吃得滿足。定食$70, 另加$20有沙律及甜品, 加一後結賬$101.20。而兩樣的評語是一樣的:  算把啦…沙律是一小撮青瓜絲和一片生菜, 面上唧了一大pat的日式丘比沙律醬, 並撈以數小條蟹柳及魚籽, 口感很糊, 也許少點沙律醬會好一些。甜品是朱古力慕絲蛋糕。吃得出是有誠意的: 起碼在鋪滿朱古力粉的表層下是兩層分明的蛋糕及慕絲, 入口是軟滑的, 惟有點過甜及不夠凍。今時今日的別府已進

朱古力慕絲蛋糕
中間是一層蛋糕一層慕絲
今時今日的別府已進化成到間居酒屋般, 拉麵以外有壽司、小食、便當等多款選擇。下次要試試其他食物。
2014-10-04 502 瀏覽
今日三人去銅鑼灣經過試食。叫左二人餐,部分飲品買一送一,所以另叫左款飲品,再加薄餅,本想叫四人餐,但未免太多。前菜豆腐胡麻沙律,賣相不錯,但味道比較清淡,嫌醬不夠多及濃,反而洋蔥帶出整個沙律味道,喜歡清清淡淡的人適合食。三文魚粟米千島薄餅值得一讚,薄餅餅薄而脆,醬多芝士夠,賣相不錯。五加刺,即五種刺身,比較腥,有點不鮮,特別係北寄貝及鮮蝦。炸蠔好多汁,裡里有二小粒蠔。野菜鍋普普通通,麵條頗有彈性但分量太少。松葉蟹膏海鮮炒飯,好油,食不出半點蟹膏,但材料同飯一樣比例,分量夠,一拎出黎時香噴噴,多食會好漏。飲品方面,柚子梳打不過不失;青蘋果乳酸係藥水調出黎既,好膠。整體都可以,但個沙律同杯青蘋果乳酸飲品就唔係我杯茶。
今日三人去銅鑼灣經過試食。

整體都可以,但個沙律同杯青蘋果乳酸飲品就唔係我杯茶。
2014-10-04
  • 三文魚粟米千島薄餅
星期三放假夜晚同男朋友出銅鑼灣食飯,一路行一路諗食咩我就突然諗好似好耐冇食別府,甘就去佐呢間食,我個人中意食辣所以諗都吾諗就叫佐鬼山地獄拉面,男友叫佐個鵝肝三文魚炒飯,再叫幾碟小食,等佐大概5-8分鐘炒飯跟拉面一齊到,個地獄拉面味道ok,夠辣,岩我中意食辣既人胃口,但男友就覺得個飯吾好味,淨係得鹽既咸味,同普通炒飯冇咩分別,鵝肝只有2小粒,我睇番meau,乜吾係有2大舊既咩?男友覺得有d失望,冇食哂之餘最後要叫軟殼蟹手卷填埋個肚。望公司能改善,本人跟男友都係拉面舖工作,味道對我地黎講相當重要,希望下次黎食係有改善到。
2014-06-22 396 瀏覽
黎別府食飯真係好既就係唔洗等太耐,門口既服務員都十分幾好禮貌,今次二人個人仲要唔洗等位,不過得兩個人唔可以叫太多野食。首先就叫左依個雞柳黑芝麻湯拉面,雞肉都真係完全無味嫁,如果唔係有個湯都真係無咩味,另外拉面個芝麻湯底就差少少濃味,不過整體味道都唔算太差。之後試左一個用調味料「鹽麴」去做既柚子鹽麴蕃茄,聽講鹽麴經過發酵之後,味道有層次之外,裹面仲有活菌,幫助消化促進健康,之外仲可以養顏美容,唔知真定假,所以我都叫了依個試一試,佢蕃茄新鮮非常JUICY,個個鹽麴食落都幾正,有少少啫哩,不過就咸咸地,口感都唔錯,。食完拉面之後食埋蠔就上刺身,服務夠哂細心。刺身來到個陣唔算太凍,北寄貝幾好食,整體賣相都算唔錯,材料夠哂新鮮。:

2014-06-13 391 瀏覽
今日放工一個人搵食,行到黎翡翠廣場,真係好多選擇,別府已經多年無食過,就決定回味一下,但天氣實在太熱,真係唔想挑戰佢的地獄拉麵,想當年真係為左食地獄拉麵慕名而來,餐牌食物除左壽司……樣樣都熱食……鍋物類都多……想搵個小食都好難……想食冷烏冬冷麵都無,終於見到個辣椒冷豆腐$28,都試下啦,睇賣相幾靚,白雪雪豆腐配上紅當當的配料,估唔到無想像中辣,得d麻辣香氣,脆脆粒粒像xo醬feel,呢個推介好食,另外叫左壽司set 都幾抵食$70,不過另外加帶子蟹子卷$28就失望了,因為覺得好細件,蟹子少得可憐……帶子一隻細size再切半,仲薄過爭鮮……禁耐無食別府發現佢壽司真係唔夠別人吸引,唔怪得壽司另外有9折,除左細件本人覺得d三文魚、八爪魚……壽司唔夠凍,好像係室温好耐感覺……別府都係食拉麵保險些!
題外話/補充資料: 所有壽司另外有折
2014-06-06
  • 辣椒冷豆腐
2014-06-02 569 瀏覽
在JP看完電影,就在旁邊的居酒屋晚餐了!首先使用自助取票機拿票!看到最近的推廣,不錯呢!很吸引!豆腐沙拉($36)每次必叫的!清淡簡單,即使減肥人士都合適!有生菜、車里茄、豆腐配上芝麻沙拉醬!大大碟,可供三人食用!糖心蛋($22)糖心蛋兩隻,切開4件!比較濃的醬油味道!真的達到糖心效果!金龍卷($58)除了豆腐沙拉,另一每次必叫的食物!炸蝦大大隻,入口令人會人微笑!幸せ!味道十分可口,不會太咸!火焰牛油陶板牛柳粒($68)牛柳粒小小顆,在陶板上燒是一小樂趣!和朋友像在BBQ,但不會一臉汗水!牛柳粒有牛油香味!牛柳粒不具脂肪,因此有點硬硬的,價格不便宜!雙色薄餅($44)意料不到的可口! 一半是白汁三文魚口味,另一半是茄汁香腸口味!熱騰騰的上來,香脆!令人意猶未盡!燒麵豉飯團($24)味道普普通通,口感是硬硬脆脆的!七味燒魷魚筒($62)好味的燒魷魚筒!有些餐廳會把魷魚筒燒得十分硬身,別府的燒出來軟身易咬,入口不會咬至牙痛!推介!
在JP看完電影,就在旁邊的居酒屋晚餐了!
首先使用自助取票機拿票!
看到最近的推廣,不錯呢!很吸引!
燒麵豉飯團($24)味道普普通通,口感是硬硬脆脆的!
題外話/補充資料: 1/由於衛生因素,壽司不設外賣,只供堂食!
2014-05-23
  • 七味燒魷魚筒
  • 雙色薄餅
  • 金龍卷
  • 豆腐沙拉
別府之前在The One有吃過  覺得很不錯。所以這天迫完Sogo之後就去找晚飯吃囉~ 走得很累不想等位太久。選這個廣場要等位的機會比較低,因為連著戲院的關係,來的人不算太多。點了這個 - 芥辣餃子無骨雞翼 ($45) 在The One 吃過覺得很好味就點了~但這分店的卻比較差了一點 >___<!主食點了 - 滑蛋碳燒雞扒飯 ($60)飯有配到麵豉湯 ^^  有很細粒的豆腐!!飯味道普普通通也不太差的。之後還點了 - 黑豚肉黑芝麻湯拉麵($62)  ^^可能是不習慣黑芝麻湯的味道,感覺怪怪的。因為實在太熱的關係,餐廳給的熱茶也很熱 (有心的嗎?)所以最後點了2杯飲品 - 抹茶紅豆冰($30) 、 巨峰提子雪糕沙冰($30)紅豆不算太甜@@ 不過平時茶餐廳的紅豆冰的紅豆應該是蓉~但這裡的紅豆是一粒粒的。後者那個味道則比較甜了點。
別府之前在The One有吃過
 覺得很不錯。

點了這個 - 芥辣餃子無骨雞翼 ($45)

在The One 吃過覺得很好味就點了~
但這分店的卻比較差了一點 >___<!
主食點了 - 滑蛋碳燒雞扒飯 ($60)
飯有配到麵豉湯 ^^  有很細粒的豆腐!!
飯味道普普通通也不太差的。
之後還點了 - 黑豚肉黑芝麻湯拉麵($62)  ^^
可能是不習慣黑芝麻湯的味道,感覺怪怪的。
因為實在太熱的關係,餐廳給的熱茶也很熱 (有心的嗎?)
後者那個味道則比較甜了點。
題外話/補充資料: 整體來說還可以喇,不過The One 那家的裝修和食物都比這家好。 所以下次如果想再吃這家的料理都會選擇尖沙咀的The One分店吧。
2014-05-17
2014-05-19 354 瀏覽
睇完戲就來到附近的別府吃晚餐。拉麵種類選擇頗多,突然想食辣野,所以點了"鬼石坊主地獄拉麵"。地獄拉麵有分1、2、4、6、8度辣,隨即點了4辣試下有幾辣成碗地獄拉麵紅卜卜,來到時立即吉穿隻蛋,地獄湯底非常濃烈及香噴噴,好辣呀不過也食到。牛肉有少少硬硬地,不過麵底彈牙,配合地獄湯一流。食到辣辣地,立即叫了飲品,因荔枝梳打買一送一,立即叫杯降火! 但好失望杯野甜到爆,攪過好多次,糖漿亦沉在杯底內,甜到......不過要降火只好繼續飲下去。由於餐廳上面是戲院,所以一路食一路聽到好激烈的嘭嘭聲,如果想要靜的環境未必是一個好選擇,不過食物亦算OK。
。牛肉有少少硬硬地,不過麵底彈牙,配合地獄湯一流。

2014-05-16
2013-06-30 210 瀏覽
原本打算到對面的和民,但等位的人實在太多,我們六點半去等還要輪候30多張台。別府不需要等太久,派飛的服務員幾好禮貌,因一行二人,不是點很多菜。雞肉是完全無味的,像從雪櫃拿出就直接煮熟一樣,拉面芝麻湯底可以再濃一些。還有的問題是,送拉面的時候有塊肉黏在碗底邊,感覺上不太衛生。餐廳見我們食完拉面和蠔才上刺身,服務算細心。刺身來到建議擺多一陣才好食,因為基本上不夠凍,尤其是中間的北寄貝,要比冰塊浸一浸先好食,整體買相不錯,材料算新鮮。這個好食,一碟三件滿足到我少食多滋味的這種人。叫了兩杯飲品,非常高興及芒果益力多沙冰,味道甜了點。

雞柳黑芝麻湯拉面
雜錦刺身
吉列廣島生蠔
這個好食,一碟三件滿足到我少食多滋味的這種人。

叫了兩杯飲品,非常高興及芒果益力多沙冰,味道甜了點。
2013-06-28
吉列廣島生蠔
2013-05-14 165 瀏覽
女生10個有9個都鍾意食日本野..但來來去去都係壽司真係有D DRY..所以居酒屋先可以滿足到好似我呢D為食女生.(/^o^)/別府0係香港好多年,由以前出名賣地獄拉面..到而家成為有眾多小食既居酒屋,小妹都有一直支持,最近就來了銅鑼灣這間.是日點了以下菜式(≧ω≦)鵪鶉皮旦豆腐: 這個是新菜.涼伴似台式做法,豆腐滑,但醬汁咸..雖然用鵪鶉旦做皮旦感覺特別,但始終鵪鶉旦旦王部份比較多.做皮旦會咸D,加上咸醬汁,令整個菜式變得更咸了.....柚子鹽麴蕃茄:日本流行一種調味料「鹽麴」,由於鹽麴經過發酵,不但味道比一般鹽巴更有層次,裡頭的活菌,據說能促進健康,還能養顏美容.所以我就點了這個試一試.蕃茄新鮮JUICY....D 鹽麴食落都幾得意,好似啫哩.咸咸地.(@ v @)..不過兩樣野好似唔係好夾.鬼山地獄拉面:呢個我無食..因為小女子唔係好食得辣..但別府出名地獄拉面.加上馬騮仔每次黎都會食..我估應該幾好食蚧子七味虾丸串:細細粒,,會比想像中好味(因為個賣相唔係咁好)呢個真係好出奇....出奇在啤酒係無啤酒味(一_一)仲有呢D.....(^ 3 ^)
所以居酒屋先可以滿足到好似我呢D為食女生.(/^o^)/
是日點了以下菜式(≧ω≦)
鵪鶉皮旦豆腐:
柚子鹽麴蕃茄:
鬼山地獄拉面:
蚧子七味虾丸串:
細細粒,,會比想像中好味(因為個賣相唔係咁好)
呢個真係好出奇....出奇在啤酒係無啤酒味(一_一)

仲有呢D.....(^ 3 ^)
2012-11-16 125 瀏覽
看電影前於別府吃了一頓簡單的晚膳。黑芝麻黑豚肉拉麵:黑芝麻味很重,誇張點說湯底有點似芝麻糊。豚肉口感不夠腍,並帶點雪味。拉麵幼身,滑度煙韌度一般。釜地獄拉麵:小辣口味,惹味度剛好,雞肉卷有口感,幾好吃。
看電影前於別府吃了一頓簡單的晚膳。

黑芝麻黑豚肉拉麵

釜地獄拉麵:小辣口味,惹味度剛好,雞肉卷有口感,幾好吃。
釜地獄拉麵

[15/11/2012; Fri]
2012-11-15
2012-07-18 89 瀏覽
下午去左LUNCH, 叫左個帶子. 個菜上到黎, 巳經唔想食. 因為賣相太差...食既時候, 真係好油..而且太乾身....冇晒水份又叫左個溫泉蛋三文魚沙律唔知係咪午市太多人太忙...廚師冇時間去整好個菜但成碟菜都係打風咁..粒蛋竟然係食到最底先見到..D 菜又冇切..大大塊...最後仲有叫左幾件壽司..辣味三文魚竟然係用辣椒油去整...有冇攪錯......海膽手卷得好少海膽..食左2 啖仔巳經變晒係白色 ( 得番D 飯).好唔抵食呀!
下午去左LUNCH, 叫左個帶子.

個菜上到黎, 巳經唔想食. 因為賣相太差...

食既時候, 真係好油..而且太乾身....冇晒水份
又叫左個溫泉蛋三文魚沙律

唔知係咪午市太多人太忙...廚師冇時間去整好個菜

但成碟菜都係打風咁..

粒蛋竟然係食到最底先見到..

D 菜又冇切..大大塊...

好唔抵食呀!
2012-07-18
2012-06-24 137 瀏覽
父親節,四處也人山人海。然而我又不是會慶祝父親節的人,所以對這個節日的概念不大,也沒有想到要訂位食飯......與友人逛街,打算找點吃的,然後去灣仔看話劇。六時許,便發現多間餐廳也擠滿了一家大小,這才醒起今天是父親節...走了幾間店子,至少也要等30分鐘,那...我們一定會趕不上看劇啦!!!唯有作定最壞的打算,空肚睇劇!!翡翠明珠廣場,已經是我們最後的一個希望!!一走進去,就知人間滿希望了這家店一個等候的人也沒有,當然二話不說的走入店子啦。點了一個三文魚沙律,三文魚很肥美,那個沙律醋也調配得很好,不會太酸。接著來的是牛肉粒,這個煮得太老了,而且肉質很散,沒有肉味!!最後就是地獄海鮮拉麵,麵質尚算可以,但湯底不夠濃郁,而且我嫌不夠辣。

翡翠明珠廣場,已經是我們最後的一個希望!!

一走進去,就知人間滿希望了

這家店一個等候的人也沒有,當然二話不說的走入店子啦。

老得我只能吃下兩粒>.<
不過不失啦