餐廳: 別府駅前料理
資訊:

2019-10-19 212 瀏覽
This is the first time I have a dinner in 別府 since I moved in to Heng Fa Chuen. I have to say it is a big disappointment.As the restaurant’s name implied, the restaurant serves Japanese cuisine,especially ingredients from別府. However, it seems to be only a gimmick, as I cannot find any differences of the menu from other Japanese restaurants. The quality of the food is also disappointing. My wife and I order a shrimp tempura, a deep fried chicken cartilage, a seafood fried rice and a beef don. Too

The quality of the food is also disappointing. My wife and I order a shrimp tempura, a deep fried chicken cartilage, a seafood fried rice and a beef don. Too much flour is put on the tempura that I can barely taste the shrimp. The chicken cartilage is tastless. The fried rice is too wet and the beef is not soft enough and hard to chew. We will never come again
2019-08-03 358 瀏覽
好耐都已經無食別府,見佢menu加左啲新野,不過啲野好似加左價咁。夜晚淨係得單點,佢啲麵或者飯好多都要七十幾蚊。今次黎諗住試下新野,所以我叫左燒安格斯牛肉飯($74) 同埋海苔年糕薯餅($38)。野食差唔多10分鐘就送到,都幾快,可能因為我八點半後黎人已經比較少。牛肉飯有包埋味增湯,飯有洋蔥同牛肉,都幾多下,而且汁都足夠撈飯,唔會太乾。牛肉幾淋下不過覺得個汁都幾重味,食落覺得有少少鹹。而洋蔥就煮得比較生,口感比較脆,覺得如果可以煮淋啲會更好。依碗飯嘅分量好多,我最後係食唔哂。小食方面,煙韌嘅年糕同埋薯蓉mix埋一齊嘅口感都幾特別,覺得依個唔錯可以再encore。
燒安格斯牛肉飯

海苔年糕薯餅

2019-08-03
2019-06-30 316 瀏覽
今日為咗就一個朋友,人生第一次去到杏花邨食飯😂一出站已經係杏花新城,位置超級方便!最底下個層全部都係食肆,選擇好多,西式、韓式樣樣齊,任君選擇。朋友話之前食過呢間,質素唔錯,而且價錢相宜,又有lunch sets,所以就去試下!我叫咗一個定食,有刺身、雞扒,附送一個飯,而且可以任添!份量十足,而且味道不錯,左下角嘅咖哩味炸物都係熱辣辣,好好食!刺身都新鮮嘅,而且幾大塊雞扒份量好足,我其實食唔曬同朋友share添~牛肉烏冬+飯團我試過牛肉烏冬,係可以expect到嘅味道,唔錯!但朋友就話飯團就一般般,我食咗一啖就唔覺得有咩特別。鰻魚飯試過都唔錯~印象中無記錯嘅話呢碗飯都係接近六十蚊左右(未加一),算幾抵食。佢地啲lunch sets都係五六十蚊左右,豐富少少就再貴啲,但全部都包飲品,個人覺得算ok,而且質素都幾高。若然再經過附近,係會再幫襯!

雞扒份量好足,我其實食唔曬同朋友share添~

牛肉烏冬+飯團

2019-05-31 333 瀏覽
上星期又去了杏花新城食嘢,那裏好多間食肆都試過,但未試過有好多分店嘅「別府駅前料理」,所以就入咗去光顧。別府食物選擇多,而且價錢合理,定食可加十餘元就可試埋啲小食,而散叫價錢亦〇K。 牛肉壽喜陶板鍋跟白飯九州拉麵吉列豬扒拉麵食物水準OK,但冇乜驚喜,勝在價錢夠大眾化,食物種類亦算多,對食物沒有太大的要求也不失為一個選擇。

牛肉壽喜陶板鍋跟白飯

九州拉麵

吉列豬扒拉麵

2019-05-26
2018-12-29 481 瀏覽
黎食下午茶有位叫Pexxx的短髮highlight 女待應幫我們落單黑口黑面 語氣十分不耐煩幫我們上飲品時,發脾氣式地大力放低d野食物方面,普普通通不算難食服務態度真心差
黎食下午茶
有位叫Pexxx的短髮highlight 女待應幫我們落單
黑口黑面 語氣十分不耐煩
幫我們上飲品時,發脾氣式地大力放低d野

食物方面,普普通通不算難食

服務態度真心差
2018-11-17 433 瀏覽
星期六中午去到都唔會話好多人 唔使排好耐隊 餐廳入面嘅空間感都夠大坐得唔錯 啲set lunch大概都係七十幾八十蚊一款今次揀咗蒜香煎牛柳粒便當幾好味一個便當有四款嘢食 幾滿足 啲魚生都算新鮮 然後有三粒青瓜卷 仲有個日式咖哩薯餅 覺得都唔錯 表面都係好脆 重點係牛柳粒 超級惹味 而且煮到啱啱好 一啲都唔韌 但係又唔會太生 而且個牛柳粒嘅表面都唔會話煎到好燶好硬 配埋個蒜香片好香口攞嚟撈飯係一流 仲要呢個set係可以免費加飯 絕對值得食多碗飯 好味
星期六中午去到都唔會話好多人
仲要呢個set係可以免費加飯 絕對值得食多碗飯
好味
2018-11-17
2018-10-07 361 瀏覽
話說我每逢星期五都要去杏花邨一趟,剛好杏花新城地下有好多不同種類嘅餐廳,這讓我可以輪流試哂佢地。今次繁忙時間,我見別府冇其他餐咁多人等位,於是就諗住入去試下~入到去發現學生餐三四十蚊搞掂(未計加一)但都超級抵食。值得講下佢地個餐牌有好多選擇,拉麵,定食等等好多都有。而我就揀左炭燒鹿兒島豚肉連白飯~食物一端上已經好香炭燒味,非常吸引!鹿兒島嘅豚肉不嬲有質素保證,豚肉炭燒味好香,豚肉燒到微脆,口感一流,加埋豚肉帶有小小脂肪,肉質更加鮮嫩~仲有一嚿檸檬用來提鮮添!呢款加一後$87,都算幾抵食,因為豚肉都有五六塊,仲有塊塊都幾大塊,飯份量都多,大食都應該夠飽呀

入到去發現學生餐三四十蚊搞掂(未計加一)但都超級抵食。

值得講下佢地個餐牌有好多選擇,拉麵,定食等等好多都有。

而我就揀左炭燒鹿兒島豚肉連白飯~

食物一端上已經好香炭燒味,非常吸引!

仲有一嚿檸檬用來提鮮添!

炭燒鹿兒島豚肉
2018-10-05
炭燒鹿兒島豚肉
2018-10-03 246 瀏覽
一個午餐剛好走入來食,叫了滑蛋雞親子丼,飯煮到變粥,食到一口泡,雞就全老哂,味道普通水準偏下,學生餐又不是平很多,咁既水準,都不及吉野家。朋友食左個鰻魚x塘心蛋飯,鰻魚腥,飯又煮到爛,這是要人食?..............................難食..............................
滑蛋雞親子丼
2018-09-09 300 瀏覽
今日好想食拉麵,所以近近地拉左老公去杏花邨同我撐枱腳。老公好鍾意食辣,所以一見到佢個餐版已經諗都唔使諗就呢間!老公叫左碗海鮮地獄拉麵(辣度由2、4、7、至8度)穩陣D,我地揀左2度辣。碗拉麵賣相非常好,都好豐富;有大蝦、蟹柳、扇貝、青口。值得一讚,個地獄辣湯好夠辣,而且好惹味,飲完一啖會追住飲多啖,就連我唔太食辣都忍唔住飲左二啖仔。至於我就叫左碗超人氣推介:黑蒜汁腩肉拉麵首先先講下個麵底,拉麵夠煙韌爽口,粗幼度適中,份量亦可,而個黑蒜湯就好香,黑蒜味唔算太濃,剛剛好,至於個腩肉係非常好味,肥瘦適中,又鹵到軟淋淋,不過就只有三少塊,少左D。
今日好想食拉麵,所以近近地拉左老公去杏花邨同我撐枱腳。

老公好鍾意食辣,所以一見到佢個餐版已經諗都唔使諗就呢間!

海地獄拉麵

至於我就叫左碗超人氣推介:黑蒜汁腩肉拉麵
,不過就只有三少塊,少左D
黑蒜汁腩肉拉麵
海地獄拉麵
黑蒜汁腩肉拉麵
2018-03-28 643 瀏覽
今日一行十二人去食飯,開頭一位戴眼鏡男士服務不錯,告訴我們要分開坐,替我們將四人枱合併,我們沒有問題。唯一位金短髮女服務員態度甚差,話我們咁多人會阻礙她放凳。(完全不明所以)這位女仕放碗給我們是掉碗枱面,落order一直黑面,不是沒笑容,我覺得亦無需夾硬笑,但係真係黑面,不耐煩。如果覺得我們一行十二人是打擾了,下次乾脆表示恕不招待。食物一般但尚可接受,叫了辣既拉麵四份辣都完全不辣,了解日式料理不會太辣,所以食物尚可。小朋友的雞肉飯就不錯。但服務真係非常不行,連茶餐廳阿姐都比不上。
2018-03-12 539 瀏覽
早前朋友在杏花新城購買的運動服裝需要更換尺碼,於是相約前晚在杏花新城晚飯。今次我們選擇了一間日式料理「別府駅前料理」。我已不是第一次到這裡吃飯,平時喜歡吃它的拉麵和刺身,但今次我們選擇了先吃前菜「七味炸三文魚骨」,還以為他會把三文魚骨炸至鬆脆,但感覺好像只是普通煎三文魚骨,個人認為再炸通透一些會較為好味。跟着我們還叫了櫻花蝦薄餅、海鮮蝦味噌石頭炒飯和牛肋粒炒讚岐手打烏冬。櫻花蝦薄餅不是很大,但薄餅上的櫻花蝦還真不少,味道不錯。石頭炒飯也很美味,但沒有像其他石頭飯一樣有飯焦。至於牛肋粒炒讚岐手打烏冬,味道就好像中式牛柳炒烏冬一樣,總括來說也是OK的。
但薄餅上的櫻花蝦還真不少,味道不錯。石頭炒飯也很美味
2018-03-09
2018-03-09 317 瀏覽
又係一年一度去杏花邨拜年,之後又係喺杏花邨商場搵嘢食。去年喺商場入面幫襯嗰間《泰國人海南雞》食到一肚氣,已經將佢入咗黑名單;今年就試下隔籬間日式食肆。望埋去間餐廳似乎都幾乾淨。我叫咗個黑蒜油腩肉拉麵。媽咪就叫咗個鰻魚飯。另外又叫咗清酒煮蜆,仲有呢個七味燒魷魚筒佢地啲侍應嘅服務態度好好。最後,食完碗拉麵發現個碗無印字嘅?下年嚟拜年都應該會再幫襯佢地。
又係一年一度去杏花邨拜年,之後又係喺杏花邨商場搵嘢食。

望埋去間餐廳似乎都幾乾淨。

我叫咗個黑蒜油腩肉拉麵。

黑蒜油腩肉拉麵

媽咪就叫咗個鰻魚飯。
鰻魚飯

另外又叫咗清酒煮蜆,
清酒煮蜆

仲有呢個七味燒魷魚筒
七味燒魷魚筒

佢地啲侍應嘅服務態度好好。

最後,食完碗拉麵發現個碗無印字嘅?

下年嚟拜年都應該會再幫襯佢地。
2018-02-17
$112.2 (晚餐)
黑蒜油腩肉拉麵
清酒煮蜆
2017-11-12 481 瀏覽
難食雞軟骨餃子,話推介但皮係林的,肉係散的炸物。炸蠔,炸糯米餅無味,得個雞軟骨比較好炒烏冬,唔知叫濕撈定濕炒唔緊要 服務係咁收碟,未食完想收,叫佢留番雞軟骨,佢又收埋我隻碟同快子,咁點食收一次都算 係咁走過黎收,有禮貌都無所謂,但係係無囉,又唔係有人排隊,唔知趕啲咩。唔係話想我食得舒服啲?咁真係感覺唔到... 已經一肚氣架喇,心諗 算收錢,個人比張單黎,無出聲,我睇唔到,個個人對張飛比我,好出奇咁望住我,我先知佢出左單(心諗,唔識講野既咩?)找錢,接近扔錢,啲散紙跌埋落地 先識講句唔好意思。其實,我做錯左啲咩?ಠ_ಠ講真,真係感覺好差,唔係平又唔係貴,埋單300,都唔係咁呀?做服務業,正常禮貌係奢侈?我睇唔透難食都算 加埋一流服務真係 無曬心情
難食
雞軟骨餃子,話推介但皮係林的,肉係散的

炸物。炸蠔,炸糯米餅無味,得個雞軟骨比較好

炒烏冬,唔知叫濕撈定濕炒

唔緊要

已經一肚氣架喇,心諗 算

找錢,接近扔錢,啲散紙跌埋落地 先識講句唔好意思。

其實,我做錯左啲咩?ಠ_ಠ

難食都算 加埋一流服務真係 無曬心情
2017-05-30 682 瀏覽
當日在落單是11:49pm 到12:20才有,首先是餐廳內不多人、隔離一家人遲過我落單,有個人同樣的食物都有,其實佢待應話最好係到食,不要叫外賣,是會遲架拉!唔...落單時應該講不歡迎你叫外賣嘛!
2017-05-04 601 瀏覽
伏黎嫁,千祈唔好去傍晚六點鬆d坐低叫野食,除左我只有另外三位客人,兩位已經食緊,一位早我少少落order我叫左赤味噌炒豚肉,No.3餃子同大分柑橘啤酒啤酒好快上,超伏,完全冇泡,明顯開左一段時間,$45一杯嫁大佬等左廿分鐘都未上菜,遲過我入座既客人都已經食緊野,追單,個waitress反問我叫左咩,但部機喺正佢隔黎lol,難道佢係盲既?我答完,佢廚房都冇入去望望就答 - 炒緊同煎緊,敷衍我得黎又唔禮貌上菜時兩樣野食一齊上,餃子d皮完全唔脆,係林嫁!仲話No.3!我自己煎仲好味得多!碟炒豚肉d木魚絲同椰菜多到見唔到有肉,味道同價錢完全成反比真係唔好,唔好去幫襯!
伏黎嫁,千祈唔好去

我叫左赤味噌炒豚肉,No.3餃子同大分柑橘啤酒

真係唔好,唔好去幫襯!
2017-05-04