2011-07-29 272 瀏覽
星期日到朗豪坊shopping,到了午飯時間,想吃拉麵,但「味千拉麵」人頭湧湧,於是轉移陣地到鄰近雅蘭中心的「別府」。出奇地,門外沒有任何客人等位,踏進店內,只見一兩枱客,想不到假日的午市時段竟然這樣冷清,十分驚訝!店內面積很大,裝修時尚,和風味甚濃。我們四人被安排入座靠窗的一列獨立板間廂房,旁邊是落地大玻璃窗,窗外景象一覽無遺,十分開陽;每間廂房有獨立趟門,自成一角,極之寬敞舒適!餐牌上的午市定食,價錢由四十幾至六十元,以這個環境來說真的不貴,還有買三送一的優惠,認真超值!我們共點了四個定食:雞絲黑芝麻湯拉麵定食有芝麻香,雞絲份量少,但拉麵煮得過「林」,不夠口感,湯底略淡,沒預期中香濃。愛知縣辣油牛肩拉麵定食牛肩質感頗軟,很入咪,辣味適中。溫泉蛋肥牛烏冬定食肥牛真的很肥,湯底極油膩;魚生壽司倘算新鮮;甜品Tiramisu味道適中,不太甜。照燒牛扒飯定食牛扒頗嫩滑,醬汁頗惹味。此外,我們還加了兩款小食:吉列蝦餅和炸餃子;兩樣小食都是細細件,的的式式。吉列蝦餅是一團粉,餃子炸得很乾很瘦,吃不出任何味道!總括來說,雖然食物質素還有很大的進步空間,但以環境、食物、價錢各方面加起來,這一餐都算

午市定食買三送一
我們共點了四個定食:

愛知縣辣油牛肩拉麵定食
牛肩質感頗軟,很入咪,辣味適中。

溫泉蛋肥牛烏冬定食
溫泉蛋肥牛烏冬定食

照燒牛扒飯定食
牛扒頗嫩滑,醬汁頗惹味。

總括來說,雖然食物質素還有很大的進步空間,但以環境、食物、價錢各方面加起來,這一餐都算是合格的。如果一百分為滿分,我會給75分(環境40分/食物35分)。

2011-07-03
2011-06-18 86 瀏覽
昨晚, 同gob去左 ‘別府’ 撐枱腳… 今次坐對街景的卡位~ yeah!!!見係HAPPY FRIDAY, 好心情地點左beer飲下…不過gob小姐唔肯陪我飲, 佢叫左杯 ‘椰野’, 我見成杯野都係白色… 所以無幫佢影相^^我們2人點左6樣野食… 首先黎左幾客壽司, 由於太肚餓, 無幫佢影相就食左lu…2. 明太子芝士八抓魚丸, 芝士唔太多, $28/ 1客, 抵抵地 + 好味wor~~~3. 牛舌串, 應該都係$28/ 1客, 味道還可以吧~ 沒有驚喜!4. 三文魚xx炒烏冬(唔記得左個名), 好好味!!! 推介之選, 這是我同gob必叫之選Um… 好似唔多夠… 再叫多2樣野先~5. 蟹子牛油果蟹柳卷, $30/ 1客, 口感一般…6. 芝麻雞冀, 好似$28/ 1客, 今次係我第1次食, 好味呀!!! 將來列入我必食之選!!!我們2人一邊食, 一邊傾… 好好享受我們的2人晚上~可能太多人等位, 坐到9點幾, 比人趕我們走…
見係HAPPY FRIDAY, 好心情地點左beer飲下…

我們2人點左6樣野食…
首先黎左幾客壽司, 由於太肚餓, 無幫佢影相就食左lu…
Um… 好似唔多夠… 再叫多2樣野先~
5. 蟹子牛油果蟹柳卷, $30/ 1客, 口感一般…
我們2人一邊食, 一邊傾… 好好享受我們的2人晚上~
可能太多人等位, 坐到9點幾, 比人趕我們走…
2011-06-17
  • 芝麻雞冀; 明太子芝士八抓魚丸
2010-12-22 40 瀏覽
八點去到,等位都等咗40分鐘.....超餓呀!侍應話是日飲品買一送一,試吓啦無蝕底 抹茶紅豆好飲呀!無揀錯!叫咗5-6樣嘢食,都算嚟得快! 秋刀魚好味!燒得啱啱好,鹽味又唔太重,無遮到魚嘅鮮味!最得意係嗌咗條好長嘅香腸, 味道ok啦,無咩特別~ 三文魚刺身都幾新鮮, 不過有個日風xxxx烏冬以為好味,點知原來係普通白汁烏冬......釀無骨頭雞翼都好味!
八點去到,等位都等咗40分鐘.....超餓呀!
侍應話是日飲品買一送一,試吓啦無蝕底
抹茶紅豆好飲呀!無揀錯!
最得意係嗌咗條好長嘅香腸, 味道ok啦,無咩特別~

釀無骨頭雞翼都好味!
2010-12-08
  • 抹茶紅豆飲品
2010-09-12 48 瀏覽
係門口等左N咁耐...終於同女朋友入左呢間野食晚餐,整體野食都不錯! 不過唔係好抵! 冇得跟餐既? 飲品得幾款係可以買一送一...不過冇簡因為果d唔係好岩我地... ...我地簡既果杯野飲都唔錯 我 鐘意粒粒沙冰! 好冰涼有dd似 奶昔既感覺.拉面 入面果個好似雞球既物體幾好..好似唔知邊到食過咁~~.但係究竟邊到似鬼山地獄呢????!
係門口等左N咁耐.
粒粒紅豆沙冰
乳酸荔枝
吉列豬扒烏冬
鬼山地獄拉面
2010-09-10
30 分鐘 (堂食)
粒粒紅豆沙冰
乳酸荔枝
吉列豬扒烏冬
鬼山地獄拉面
2010-09-07 29 瀏覽
受到朋友突然的邀約,說一起晚餐,希望有人伴在她身邊,這些時候當然義不容辭,朋友就是這樣用途的嘛! 朋友希望找一個較清靜可以慢慢坐的地方,不知為何我的腦海就浮起這間別府了,因為記憶中幾年前我也曾經和朋友在這裡慢慢吃吃吃坐至很夜呢。我們來到的時候還太早,店子晚市還未開門,邀請我們在門外等等,幸好出面有坐的位置,到他們開始營業時經理哥哥就出來說我們可以進去了~ 由於我們真的太早,所以當時一個客人還未有,環境清靜得很。朋友是日希望喝點酒精飲品,店子有買一送一,不過就規定一定要同款的,最後要了青檸梳打酒,不過在我喝來... 根本完全丁點酒精也不太感覺到,哈哈,只有微酸的青檸味,所以沒什麼特別呢。初段不想吃太飽肚的東西,點了一個豆腐胡麻沙律,其實沒什麼特別啦,吃這個沙律主要也是吃它的醬汁,芝麻醬酸酸甜甜的,繼續開胃~ 與豆腐出地的夾,雖然豆腐只有薄薄的數片,不過味道很清新,不錯~另外叫了一客三文魚加州卷和雞軟骨餃子棒,前者麻麻地好食,三文魚很凍而且一點味道也沒有,非常之不特別。雞軟骨餃子棒味道唔太濃,咬落d雞軟骨口感幾特意,而且意外的不太油膩,可以一試的。吃至半路朋友的酒精飲品飲完,希望叫回一杯甜

吃至半路朋友的酒精飲品飲完,希望叫回一杯甜甜的飲品,她就從menu中選了聽個名都知sweet的飲品,名叫「honey bunny」,喝點甜的會令人心情好一點吧。我試了一口,真的非常sweet的感覺,感覺好rich,濃濃的香蕉味加上微酸的士多啤梨味,這個味道應該唔係個個鍾意。

之後朋友說想吃刺身,雖然在這裡對它的刺身真的一點期望也沒有,不過朋友說想吃當然沒問題。叫了劍魚刺身和特大帶子刺身,嗯... 也是那句沒什麼特別,不難吃不好吃,反正我吃下就感覺沒什麼味道的,唯一要說好的大概就是解凍得夠吧。

最後叫了一個牛肉壽喜鍋,來到感覺幾大鍋,但望真d就會發現其實個鍋係好淺的..... 湯底幾濃味,加上豆腐蔬菜索了那些湯汁幾美味。牛肉有幾大片,不過都幾多脂肪下,肉味都有的,也是可以接受啦。

食物一般,後來越來越多客人所以變得有點嘈吵,坐了兩個多小時我們就走了。

希望吃過別府後,朋友能夠快點與痛苦告別,下次一起開開心心的吃頓大餐,好嗎?=)
豆腐胡麻沙律,清清地幾好
青檸酒梳打,無咩味喎
加州卷唔好食
豆腐胡麻沙律,清清地幾好
sweet既honey bunny
牛肉壽喜鍋
2010-09-07 28 瀏覽
小妹早年申請了Beppu的VIP Card,所以光顧的次數都頗為頻密,是日下雨天,說上最近地鐵站又好坐的,就是這裡了炸芝士年糕餐牌上其實沒有a-la-carte的芝士年糕,只是在set lunch餐牌上可以選配,因為我是日式芝士年糕精,所以強要侍應幫我做一客a-la-carte的,不過味道不是我期望的,粉味頗重,芝士帶軟滑口感,但味道未算突出木魚厚燒餅敗筆之作,沒有日式燒餅的精髓,只有厚厚的粉漿和椰菜絲,為填肚的可以一試,追求質素的不叫也罷
小妹早年申請了Beppu的VIP Card,
所以光顧的次數都頗為頻密,
是日下雨天,說上最近地鐵站又好坐的,就是這裡了

炸芝士年糕
餐牌上其實沒有a-la-carte的芝士年糕,
只是在set lunch餐牌上可以選配,

木魚厚燒餅
敗筆之作,沒有日式燒餅的精髓,
只有厚厚的粉漿和椰菜絲,
為填肚的可以一試,追求質素的不叫也罷
2010-09-02 12 瀏覽
This is a quick lunch before seeing my denist. At 11:30am, we are the first two customer on that day. We had two lunch sets that came with a beverage and each of us added a side dish (at $10 each). 1. Spicy noodle in soup ($4x), deep fried stick rice ball ($10), and a pop (coke). 2. Sushi set with mini udon ($6x), deep fried chicken ball ($10), and iced lemon tea. We have no surprise or complaint on their food because it is quite "normally good" level. We also enjoy the quiet environment

We have no surprise or complaint on their food because it is quite "normally good" level. We also enjoy the quiet environment in the early lunch hour.
spicy noodle & two side dishes
2010-06-26
2010-08-15 21 瀏覽
這裡環境一般.. 可能是在旺角區的關係.. 等待的人仍然是很多的..我們坐的是一間小房子.. 但是間格不大好.. 不夠寬敞.. 不大舒適!食物更是一般.. 一分錢一分貨吧..三文魚刺身有點腥.. 還有骨.. 差得很..蟹子沙律求其.. 沙律醬太多.. 青瓜不爽.. 底部還有很多水.. 怪怪的..壽司吃完一件後.. 再也不想吃第二件..雞串是熱上的.. 但沒有味道.. 炒雜菜油太多.. 更沒有味道..炸蠔算是好.. 是剛炸出來.. 還熱的.. 牛肉鍋一般.. 但辣味不夠..我想要看區份來釐定質素.. 這區這店一次便足夠了!

食物更是一般.. 一分錢一分貨吧..
三文魚刺身有點腥.. 還有骨.. 差得很..
壽司吃完一件後.. 再也不想吃第二件..
炸蠔算是好.. 是剛炸出來.. 還熱的..
牛肉鍋一般.. 但辣味不夠..

我想要看區份來釐定質素.. 這區這店一次便足夠了!
20 分鐘 (堂食)
2010-08-14 13 瀏覽
還未到七時, 雅蘭呢層係..冇人一分中都唔駛等 , 衝入去食晚飯牙 !! 真係好肚餓2個人既,一道門 ,半開半掩.. 感覺怪怪 鰻魚燒-$42, 比想像中細, d鰻魚呢?我發現係個餅底到..得好少食落inin unun咁.. 食唔出咩味 .. 好一般明太子燒魚餅- $28 , 明太子本身應該係冇味,個燒魚餅皮燒得幾好, 外暖內熱加上小小沙律醬既話 可以補番冇咩味既明太子松葉蟹膏海鮮炒飯- $56最遲一道送, 差唔多食晒先黎,蟹膏有一細夠..海鮮ma, 有蟹柳, 由魚粒,蝦 ..d飯係冇咩味道..淡淡的最新鮮係d蝦,不過都係得4細隻左右..冇咩特別牙都係overall, 叫佢加水--即加叫佢幫我影相--即影( 不過冇講123,影得樣衰左小小)個環境真係ok,傾下計咁食飽都係8點..出到去.. 爆多人呢 呵呵
還未到七時, 雅蘭呢層係..冇人
一分中都唔駛等 , 衝入去食晚飯牙 !! 真係好肚餓

2個人既[房],一道門 ,半開半掩.. 感覺怪怪

鰻魚燒-$42,

比想像中細, d鰻魚呢?
我發現係個餅底到..得好少
食落inin unun咁.. 食唔出咩味 .. 好一般
:chopstick:明太子燒魚餅- $28 ,
明太子本身應該係冇味,
個燒魚餅皮燒得幾好, 外暖內熱
加上小小沙律醬既話 可以補番冇咩味既明太子
松葉蟹膏海鮮炒飯- $56

最遲一道送, 差唔多食晒先黎,
蟹膏有一細夠..
海鮮ma, 有蟹柳, 由魚粒,蝦 ..
d飯係冇咩味道..淡淡的
最新鮮係d蝦,不過都係得4細隻左右..
冇咩特別牙都係
overall, 叫佢加水--即加
叫佢幫我影相--即影( 不過冇講123,影得樣衰左小小
個環境真係ok,傾下計咁
食飽都係8點..出到去.. 爆多人呢 呵呵
鰻魚燒-$42, d鰻魚呢?
明太子燒魚餅- $28 , 幾好 不過冇咩味
松葉蟹膏海鮮炒飯- $56
2010-06-10
這是一間地點方便,容易入座的餐廳,座位不少也是原因。梅酒冰凍,但酒味略淡;機械式壽司飯粒頗結實呈硬性,材料黑松露帆立貝,松露大可略過,但帆立貝很新鮮;熟帆立貝壽司,醬汁與食物配得還可;甜蝦、三文魚只是及格,魚貝反而更好。北寄貝刺身,算是新鮮,總不會太難吃。炸墨魚嘴,炸漿粉質太厚致重身,容易吸收過多油份;燒秋刀魚,算是沒有失準的一環,肉質鮮甜美味;牛舌麻辣拉麵,顏色鮮艷,湯料是味素而成,但滲有微香麻辣感,牛舌軟滑,麵條還可,整體不過不失。不能預期是優質上級餐廳,但能成為一間“常級”的食肆。

這是一間地點方便,容易入座的餐廳,座位不少也是原因。
梅酒冰凍,但酒味略淡;
炸墨魚嘴,炸漿粉質太厚致重身,容易吸收過多油份;
燒秋刀魚,算是沒有失準的一環,肉質鮮甜美味;
不能預期是優質上級餐廳,但能成為一間“常級”的食肆。

梅酒
燒秋刀魚
2010-05-28
燒秋刀魚
2010-03-10 13 瀏覽
睇完戲去咗“別府”度食, 由於已經係10:00pm, 唔太多人。食物:迷你蔥花拉麵x2:其實係想叫嚟試吓”輕嚐“別府的拉麵, 所以叫迷你, 點知都幾大碗 (早知叫一個share就夠)。個麵就一般, 不過個湯就好好飲。鵝肝石頭炒飯 (配一碗味噌湯):一上枱就熱辣辣, 鵝肝得3粒 (不過一早唔會expect too much), 帶點苦。個飯好好食, 因為個石頭鍋夠熱, 所以令到d飯有飯焦, 好香口、好食。帶子餅:個帶子餅一般, 不過個沙律醬就好好味。雞軟骨餃子棒:呢個麻麻, 唔夠熱之餘, 個皮太厚粉、又唔夠肉、雞軟骨太大粒。食物ok、service 幾好 (不過refill水就要叫, 無主動囉)、環境ok。我見有推廣係日至四, 壽司刺身8折。不過我地無叫。當我地離開時, 我一出門口幾步就發現我漏咗個手提在枱面, 我一轉身打算入番食店, 就見個女職員手持我個手提“衝”出嚟比我.......好彩....真係唔該哂個女職員。

食物:

帶子餅:個帶子餅一般, 不過個沙律醬就好好味

2010-03-09
2010-01-21 23 瀏覽
今日放假2個人去MK行街..行到肚餓去左雅蘭中心別府食野..上到去唔洗等位..入去到點知個位勁迫..坐落去勁辛苦..腳都申唔直原本諗住走..不過朋友話想食..所以繼續..想落單..禁鐘無人黎..揮手無人睇到終於有人黎..點知佢以為係對面枱禁鐘..我地叫一叫佢..佢先過黎..咁個鐘有咩用!?野食都黎得幾快..張枱又細..食完D野食又無人幫我地收碟..但其他野食就係咁黎.其中一個侍應上野食既時候..見到有2隻空碟..但唔收..只係移一移就算..要我地開聲佢先肯收碟..想要D沙律醬..叫左2個人..都無囉比我..碟野都食晒啦..唔洗要啦..依一餐食到炆炆地..依間D服務態度仲衰過茶記..諗住食完拿拿聲走人..叫左埋單4個字都比到將單我..D效率真係高啦..\唔通間舖真係咁大?..要行3個字先黎到埋單?
上到去唔洗等位..入去到點知個位勁迫
..坐落去勁辛苦..腳都申唔直

碟野都食晒啦..唔洗要啦
..依一餐食到炆炆地..依間D服務態度仲衰過茶記..
諗住食完拿拿聲走人..叫左埋單4個字都比到將單我..D效率真係啦..\
唔通間舖真係咁大?..要行3個字先黎到埋單?
2010-01-20
2010-01-05 17 瀏覽
今次去食拉麵, 都ok 好味不過價錢就貴左d la如果想食sushi 就唔係咁抵多數sushi 都係$10 一舊($20一碟2舊)個裝修幾得意, 幾有日本feellee間野平日唔係假期o夜晚都會有好多人等位所以最好打去book 定位sin不過佢只係會比你食個半鐘ga咋想同d friend 慢慢食慢慢傾都唔得由其是如果係慶祝生日切蛋糕話就唔夠時間la就算你再order野食都唔得ga夠鐘就請你走ga la不過如果想試下都ok ~~
今次去食拉麵, 都ok 好味

不過價錢就貴左d la
如果想食sushi 就唔係咁抵
多數sushi 都係$10 一舊($20一碟2舊)
個裝修幾得意, 幾有日本feel
lee間野平日唔係假期o夜晚都會有好多人等位
所以最好打去book 定位sin
不過佢只係會比你食個半鐘ga咋

想同d friend 慢慢食慢慢傾都唔得
由其是如果係慶祝生日切蛋糕話就唔夠時間la
就算你再order野食都唔得ga
夠鐘就請你走ga la
不過如果想試下都ok ~~
2009-12-28
  • 拉麵
2009-11-21 18 瀏覽
平日聽到朋友介紹話"別府"值得一試,今日睇完戲就去左一試!打開MEUN,見到佢地既款式都幾多選擇...我地2個人叫左個5樣野!!有三文魚刺身,SUSHI,炒雜菜,陶燒牛舌同埋鰻魚炒飯!!先講三文魚刺身,都好似幾新鮮,但有樣野唔好既係三文魚下面放左冰,D冰同三文魚左野阻隔住,所以搞到D冰融左變水,就變左水浸三文魚...SUSHI同炒雜菜都OK啦!!個鰻魚炒飯真係幾好食..真你好好味所以都可以去試下...
平日聽到朋友介紹話"別府"值得一試,今日睇完戲就去左一試!
打開MEUN,見到佢地既款式都幾多選擇...

我地2個人叫左個5樣野!!
有三文魚刺身,SUSHI,炒雜菜,陶燒牛舌同埋鰻魚炒飯!!

SUSHI同炒雜菜都OK啦!!
個鰻魚炒飯真係幾好食..真你好好味

所以都可以去試下...
2009-11-20
2009-10-08 14 瀏覽
UMN ,, 唔知點解呢間別府裝修到D位係甘,,冇錯,,,係PRIVATE D ,, ~ 但好似細左少少囉,,~ 有D似派飯既感覺...好迫..如果行完街買野,,放埋一袋二袋甘咪食得好辛苦?!!!!!@@因為之前試過5點打去RESERVE 8點話FULL哂,,,,呢日就好叻甘3點打去MAKE RESERVATION,哈哈!! ,, ~黎到別府一定要食既係地獄拉麵...呢日我ORDER左海地獄拉麵~真係好味架,,~辣味任你簡..海鮮又新鮮 ..都係$55..OK啦,.再黎個...滑蛋豬扒飯...-__-,,O MY GOD ,, !!好難入口..~食日本野叫返拉麵會好D..SUSHI:帶子(一般),吞拿魚(個FD話好食,仲黎多個ROUND),玻璃蝦(好食,夠爽),火灸三文魚(佢地有三文魚腩壽司,但冇火灸三文魚腩壽司...?..!!! "R"哂頭...點解會甘架....我嗖ORDER時D員工都ANSWER唔到,,之後佢就落左個,,,"火灸三文魚壽司,近腩,..),鰻魚紫菜卷(好食!!!必食ITEM,下次我都會搵返佢燒魷魚筒:冇之前甘好食..乾左少少同埋冇埋魷魚味WOOO~牛油帶子:我真係帶
有D似派飯既感覺...

燒魷魚筒:冇之前甘好食..乾左少少同埋冇埋魷魚味WOOO~

牛油帶子:我真係帶子迷..:呢個D帶子細隻得好誇張,~如果唔係就好正喇,~佢牛油味唔會太重,食落一D都唔覺得漏~
  • 海地獄拉麵
  • 玻璃蝦壽司