餐廳: 初見
資訊:

2022-04-17 1971 瀏覽
初見是日式西餐廳,室外環境寬闊,有綠色植物點綴,😍舒適寧靜。Menu選擇豐富:牛肉鍋、海鮮鍋、魚生丼及漢堡等,令人大快朵頤。🍜安格斯牛肉讚岐烏冬 $71豚骨湯呈奶白色,香滑濃郁,烏冬掛上鮮甜的濃湯,輕輕啜入口,煙韌彈牙, 加上嫰紅牛肉,🎈十分窩心。🥘季節海鮮鍋 $88龍蝦湯湯底鮮甜,傳來陣陣鮮香。配上豐富海鮮:有三文魚、青口 、大蝦🦐、魷魚🦑、蜆肉等,鮮味滿足 。海蝦彈牙,三文魚滑嫰,魚香四溢,👅 魷魚帶嚼勁,青口挺身,連龍蝦湯呷入口,啖啖滋味。還有豆腐、金菇及蔬菜等,🌸吸收了海鮮的精華,更加美味。🥢追加刺身+南瓜湯+ 精選花茶$35刺身肉質綿潤,油甘魚散發魚油甘香,三文魚滑溜鮮甜。🌹花茶入口散發幽幽的菊花香,清新怡人。

🍜安格斯牛肉讚岐烏冬 $71

🥘季節海鮮鍋 $88

🥢追加刺身+南瓜湯+ 精選花茶$35
2022-01-08 838 瀏覽
上次經過超多人等候入座,今次晚上6點前去到,已經有幾個人排緊隊🙃 真誇張。準時6點俾人內進,餐廳樓底高,裝修簡約舒適。餐牌以日式料理為主,火鍋、日燒牛、丼飯、拉麵… 仲有漢堡薯條等。💕 初見香草吉列牛 配白飯溏心蛋 $128呢款係大部份枱必點菜式!上枱時石板已加熱,將附上的牛脂肪均勻搽在石板上,再放上包滿香草吉列外皮的牛肉,慢慢燒至合適生熟度。滋滋聲好香🤤 沾埋燒肉汁或鹽,好味道👍🏻 不過就唔係好食到香草味🙊 另外肉量算多,再加上白飯,一定夠飽肚😆💕炸明太子釀雞翼3隻 $58為左明太子而點,但呢個唔推介,不是即炸,食落亦不太特別。💕和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條 $88豬先生話呢個抵食✨牛肉味出,而且佢鐘意日式燒餅汁😛 薯條係厚切薯條,份量頗多。💕 順帶一提。加$35可以升級做套餐,有刺身/沙律➕湯➕飲品。我哋就加左一份刺身➕南瓜湯➕柚子蜜。呢度埋單唔收加一❣️以此食物質素及份量,算是抵食👍🏻 難怪咁多食… 見到鍋物亦都好多人點,價格唔貴,大家可一試✨✨====================推介度:❤️4.5/5CP值:👍🏻4.5/5好味指數:👅4.5/5===============

💕 初見香草吉列牛 配白飯溏心蛋 $128

💕炸明太子釀雞翼3隻 $58
為左明太子而點,但呢個唔推介,不是即炸,食落亦不太特別。

💕和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條 $88

====================
2022-01-02
  • 初見香草吉列牛
2022-01-02 4538 瀏覽
放假期間當然會出嚟就走而今天去到荃灣拍拖仔!曾經見過報導雜誌有提及這家餐廳,而剛好路過,而且門外亦有很多人在等候,所以便一試!平日也需要等上差不多一個小時,所以要食就下次要趁早!餐廳環境尚算不錯,雖然餐桌在餐廳內不少,但每人的自己空間還是算大的!天氣這麼凍看見鍋物就想試一試,暖一暖身!而且看餐牌價錢不貴,一款才88元,除非本身個人食量大便加錢升級吧!很少餐廳會有獨立包裝餐具,對於疫情底下這個小動作會令人用先是安心很多!而且那些一次性餐具,無論筷子和叉匙羹都是十分厚料!證明餐廳不吝嗇!既然一人一鍋,當然我點上安格斯牛肉鍋,這個火鍋是以味噌湯為做湯底配上白飯,當店員把這個餐放上枱上看見火鍋火喉十足,熊熊烈火,火鍋湯不斷在滾動!安格斯牛肉色澤新鮮紅紅的,看起上來應該很不錯!而不吃牛肉的女友變點上海鮮鍋,湯底是龍蝦湯同樣配飯!龍蝦湯鍋畀我的麵豉湯鍋相對濃,而鮮味很明顯!當然無論是我的味噌鍋或是龍蝦湯,湯底的蔬菜豆腐都是一樣!只是湯的味道和主菜不同!和風紫薯甘栗餅也是我們點上的小吃,味道香甜,經炸過之後更香口,熱辣辣吃你起上嚟十分過癮!

2021-12-30
2021-12-07 5025 瀏覽
媽媽年紀開始大,抽多了時間帶她到處用餐,這日我們來到福來邨的開飯熱店 「初見」。餐牌內,炸物,刺身,壽司,丼飯,拉面,咖哩飯,石燒牛,火鍋,漢堡包都有,小妹最想食香草吉列牛,而媽媽就想食海鮮鍋,套餐人均只係$100,抵食,係來初見既原因。上次黎食過美國安格斯雪花牛,牛肉入口即溶,令我對初見既燒牛有很深印象。幾抵食既套餐升級,+$35 有刺身+南瓜湯/味增湯+飲品先來一碗南瓜湯暖暖肚~仲有熱柚子蜜,好暖呀!!!刺身每款都新鮮,當中三文魚最肥美。熱石煎魚,小妹覺得比生食更鮮美!石燒香草吉列牛外層沾滿綠色香草既吉列牛,炸過後特別香脆,吉列牛輕燒2 面,入口牛味濃又帶點焦香。可以沾鹽或燒汁食,配白飯,好飽肚 。如果對肉質有更高要求,想入口即溶,燒美國安格斯雪花牛,係唔錯既選擇。季節海鮮鍋配龍蝦湯熱門打邊爐有2 款選擇,安格斯牛肉鍋/海鮮鍋,諗左一輪,決定食海鮮,有魷魚,海蝦,沙白, 青口,蜆肉,三文魚等,仲有好多蔬菜,海鮮食材新鮮,又有龍蝦湯做湯底,唔駛沾醬油都夠味。經過可以一試,性價比幾高既日式料理小店。初見荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖🌛月光太太
媽媽年紀開始大,抽多了時間帶她到處用餐,
這日我們來到福來邨的開飯熱店 「初見」。

餐牌內,炸物,刺身壽司,丼飯,拉面,
咖哩飯,石燒牛,火鍋,漢堡包都有,
小妹最想食香草吉列牛,
而媽媽就想食海鮮鍋,套餐人均只係$100,
抵食,係來初見既原因。

上次黎食過美國安格斯雪花牛,
牛肉入口即溶,
令我對初見既燒牛有很深印象。

幾抵食既套餐升級,+$35
刺身+南瓜湯/味增湯+飲品

先來一碗南瓜湯暖暖肚~

仲有熱柚子蜜,好暖呀!!!

刺身每款都新鮮,當中三文魚最肥美。

熱石煎魚,小妹覺得比生食更鮮美!

石燒香草吉列牛
外層沾滿綠色香草既吉列牛,
炸過後特別香脆,吉列牛輕燒2 面,
入口牛味濃又帶點焦香。

可以沾鹽或燒汁食,配白飯,好飽肚 。

如果對肉質有更高要求,想入口即溶,
燒美國安格斯雪花牛,係唔錯既選擇。

季節海鮮鍋配龍蝦湯
熱門打邊爐有2 款選擇,
安格斯牛肉鍋/海鮮鍋,諗左一輪,
決定食海鮮,有魷魚,海蝦,沙白,
青口,蜆肉,三文魚等,仲有好多蔬菜,
海鮮食材新鮮,又有龍蝦湯做湯底,
唔駛沾醬油都夠味。

經過可以一試,性價比幾高既日式料理小店。

初見
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

🌛月光太太

• 季節海鮮鍋配龍蝦湯
2021-11-24 4515 瀏覽
荃灣有一間隱藏於海壩街尾的日本料理,長期都要排隊等入座,就算是平日的晚上8點多也要排隊,非常誇張,我和太太間中也會來碰碰運氣,而當天正好等待人數不多,可以成功入座位置(7/10):餐廳設於海壩街尾的福來村對面馬路,感覺不算太方便,但其實附近就有天橋直達愉景新城,而海壩街頭就是有名的路德圍環境(8/10):裝修簡約中帶有日式風格,用上樹枝作為店頂裝飾,配合像鳥籠的酒架,和諧中帶點特別服務(8/10):餐廳需用QR碼下單,但亦設實體餐牌,出餐快,店員有禮貌,而收銀位置設有消毒潔手液食物(9/10):這間日本料理比較出名的是日式火鍋,同時亦有燒肉、刺身、壽司及小食等選擇,品質都不錯季節海鮮鍋 龍蝦湯配白飯 ~ $88這個鍋物用上龍蝦湯底,材料有八爪魚、沙白、海蝦、蝦仁、蜆、冬瓜、冬菇、紅蘿蔔、豆腐、椰菜、金菇、蒟蒻及日式魚蛋,材料相當豐富,海鮮亦夠新鮮。忍不住把湯倒在碗內喝,味道鮮甜香濃,而食材足夠入味及送飯安格斯牛肉鍋 味噌湯配白飯 ~ $88這一款鍋物用上味噌湯底,相對沒龍蝦湯鮮甜,但味道夠香。主菜的安格斯牛肉肉質鮮嫩而且油花均勻,用了打邊爐一流,配合湯內差不多一樣的配菜,包括冬瓜、冬菇

食物(9/10):這間日本料理比較出名的是日式火鍋,同時亦有燒肉、刺身壽司及小食等選擇,品質都不錯

季節海鮮鍋 龍蝦湯配白飯 ~ $88

安格斯牛肉鍋 味噌湯配白飯 ~ $88
這一款鍋物用上味噌湯底,相對沒龍蝦湯鮮甜,但味道夠香。主菜的安格斯牛肉肉質鮮嫩而且油花均勻,用了打邊爐一流,配合湯內差不多一樣的配菜,包括冬瓜、冬菇、紅蘿蔔、豆腐、椰菜 金菇、蒟蒻及日式魚蛋,豐富入味,讓人滿足

套餐 ~ +$35
鍋物可以加錢轉套餐,包括刺身或沙律一份、湯品一客及飲品。我們兩份也轉了套餐

刺身
首先兩份都選了刺身,包括三文魚兩件、油甘魚及真鯛各一件,很厚切而且夠新鮮,不喜刺身人士也可放入鍋內煮熟

南瓜湯或味噌湯

湯品
可選南瓜湯及味噌湯,我們每款各一,南瓜湯是充滿南瓜香味的忌廉湯,味道不錯;味噌湯是煮出來的味噌湯,夠鮮味,但除了香蔥及海帶,沒有其他配料

汽水

飲品
可配多款飲品,但我們選擇了加$5配罐裝汽水(可樂及雪碧),火鍋又怎能不配汽水呢

總括而言,這家日本料理除了位置較偏外,環境、服務,尤其是食物質素相當不錯,且性價比甚高,所以才會一直人山人海呢

🌺初見
🌺地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2021-11-22
南瓜湯或味噌湯
汽水
2天前 0 瀏覽
一人一鍋,日式一品鍋,點了個扇貝三文魚海鮮蕃茄鍋。 蕃茄湯底好香口好濃郁,有扇貝三文🐠魚蝦🍤魷魚🦑。配菜有大量椰菜絲、半棵娃娃菜、嗚門卷、獅子狗、蒟蒻片….整體味道都唔錯,食到好飽好飽。
2022-05-11
近排終於有返晚市堂食,咁就可以放工後,約朋友去食荃灣吉列牛,餐廳除左有石燒牛肉外,仲有刺身,壽司,火鍋,意粉類等選擇,食物款式都好多元化初見香草吉列牛$128吉列牛外皮炸得香脆,肉質色澤鮮嫩,肥瘦適中,係石燒板上,燒一燒,食落香口而且充滿肉汁,跟餐會配送白飯,但如果想食拉麵或者烏冬,係可以加錢轉配,食落唔夠喉,仲可以加錢追加吉列牛或者美國安格斯雪花牛,咁就更加食得過癮野菜豆腐鍋(配白飯)$58湯底係味噌湯,令野菜,滑豆腐,草菇等火鍋配料,食落味道比較鮮甜,另外加$35就可以升級套餐,當中會包是日餐湯,熱茶(還可以用優惠價轉配汽水),加上仲有刺身或沙律等選擇,非常抵食

近排終於有返晚市堂食,咁就可以放工後,約朋友去食荃灣吉列牛,餐廳除左有石燒牛肉外,仲有刺身壽司火鍋,意粉類等選擇,食物款式都好多元化

初見香草吉列牛$128

野菜豆腐鍋(配白飯)$58

6天前 0 瀏覽
夜市開返!!終於可以行完街之後, 食埋晚飯! 正呀……就近近地 選擇<初見> 同朋友一人叫一個1.安格斯牛肉-配豚肉烏冬 HK$71本身係配拉面, 我地轉左烏冬估你唔到既係, D牛肉份量係多, 而且仲係厚切呢個價錢, 有呢個質素~2.初見特上漢堡包配炸薯條 HK$118超大既漢堡包, 一個人係食唔哂料多-( 蛋, 煙肉, 厚切漢堡扒)呢間餐廳既份量都大, 一個價錢, 係抵食餐廳環境唔算大, 但都坐得寬敞服務亦好好 上餐時間算快 呢到係有出名燒牛肉, 下次會試下燒牛肉
夜市開返!!終於可以行完街之後, 食埋晚飯! 正呀……
就近近地 選擇<初見>

同朋友一人叫一個
1.安格斯牛肉-配豚肉烏冬 HK$71
本身係配拉面, 我地轉左烏冬
估你唔到既係, D牛肉份量係多, 而且仲係厚切
呢個價錢, 有呢個質素~

2.初見特上漢堡包配炸薯條 HK$118
超大既漢堡包, 一個人係食唔哂
料多-( 蛋, 煙肉, 厚切漢堡扒)

呢間餐廳既份量都大, 一個價錢, 係抵食
餐廳環境唔算大, 但都坐得寬敞
服務亦好好 上餐時間算快
呢到係有出名燒牛肉, 下次會試下燒牛肉
2022-05-11 0 瀏覽
很多時候打開openrice都見到這間開飯人氣熱店Bookmark了很久終於一試價錢相當大眾化 難怪晚飯時間門外要排隊主食都可以加35升級做套餐 有刺身+湯+飲品今天不想吃生冷野 否則套餐真的很抵食初見香草吉列牛配拉麵外層加了香草炸粉輕輕炸過再切件讓食客在石板上燒至心水成熟度我覺得燒至7成熟就剛剛好 肉質嫩滑香草味淡淡的 沾點燒肉汁完美配搭炸和風甘栗紫薯餅炸得非常香脆 紫薯茸幼滑加上栗子粒粒 多重口感和風章魚燒是我最愛的日式小吃裡面有滿滿的椰菜絲和章魚粒加上沙律醬燒汁紫菜木魚絲 非常惹味
很多時候打開openrice都見到這間開飯人氣熱店

是我最愛的日式小吃
裡面有滿滿的椰菜絲和章魚粒
加上沙律醬燒汁紫菜木魚絲 非常惹味
2022-05-10 0 瀏覽
老實講,我都真係因為個名吸引我而入去食嘅,因為佢個名真係好有溫度同感覺,咁日本嘢都係我鍾意食嘅嘢之一嚟⋯🙊•初見香草吉列牛🐂好特別嘅係吉列皮係綠色嘅,因為落咗香草。至於牛望落去啲脂肪比例好好;燒起嚟啲肉食落好嫩、好香口之餘,牛味仲十足!😙仲有得開熱石爐自己燒,有得燒、有得食,好食又過癮~😎•安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚歧烏冬) 好耐冇打過日式邊爐,再加埋有野菜嘅味噌湯係好令人懷念,咁薄切牛肉片即淥即食,配埋讚岐烏冬係開心嘅~ 烏冬係爽口彈牙嘅,牛肉就脂肪比例平均,有肉味得嚟又易入口⋯⋯😬•日式鐵板煎菜肉餃子🥟其實煎得香口,外皮香脆,而且外皮厚度唔好太厚,咁就已經合格咗一半~ 剩返嘅淨係睇埋個餡,有味得嚟唔好太鹹,咁就已經好好~👍🏻我諗佢係已經做到嘅~~😌•限量海膽雙拼咁深色啲嗰邊就係加拿大海膽;而淺色啲嗰邊就係韓國海膽。我自己本身就鍾意食海膽嘅~ 係呢兩款海膽裏面,我自己就偏愛韓國海膽,因為佢味道偏甜,同埋食落比較冧身,但又比較快融⋯⋯🙈🙈至於加拿大海膽,深色啲又比較酸,但係質感就比較實返少少🤏🏻,起碼食咗一粒粒嘅感覺~可以話係各有各好嘅!!😆•刺身/西式南瓜湯🥣 刺身全部都好新鮮~又好甜

初見香草吉列牛🐂

安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚歧烏冬)

刺身/西式南瓜湯🥣
刺身全部都好新鮮~又好甜美!仲要係我鍾意食嗰幾種,有三文魚、有帶子,仲有鯛魚添!😛

南瓜湯好綿密,食落仲要有滿滿嘅南瓜蓉喺入面,同埋加咗少少淡奶喺裏面變得更順滑,隱約飲到奶味係好飲嘅!!😎
刺身(跟餐)
日式麵豉湯  /  西式南瓜湯
日本信州蘋果汽水  /  葡萄汽水
刺身(跟餐)
日式麵豉湯  /  西式南瓜湯
2022-05-09 0 瀏覽
今晚到這家人氣小店晚餐,星期五傍晚,門外很多人等候,拿了票等了大約30分鐘,終於可以入座了。我們二人點了一客小食和兩客主食,分別如下:炸和風甘栗紫薯餅($28)最先送來小食,外表炸得香脆可口,內裡紫薯蓉微甜,不過不失。美國安格斯雪花牛 (配白飯、野菜)($168)整個套餐送來,賣相甚佳,影相打卡一流。店員提我們先燒南瓜和菇類,把它們放上陶板,燒一會提出植物油,南瓜軟腍,菇類爽口。美國安格斯牛肉,雪花不算很明顯。放上板上燒一會兒,很快已變色,翻轉燒另一面,很快約八成熟了。入口第一個感覺,牛肉堅韌,不軟腍,肉質不細嫰。此外,沒有牛肉味,甚至普通平價牛肉飯的肥牛更美味,完全有別於以往品嘗的安格斯牛。絕對使我們失望。櫻花蝦海鮮豚骨湯烏冬 ($81)用料很豐富,有兩隻連殼的蝦、兩隻沒連殼的蝦肉、兩隻青口、一些墨魚和櫻花蝦,再加上一大塊紫菜。連殼的蝦煎煮過,特別有香味,其他海鮮都新鮮可口,烏冬軟滑彈牙。但最大敗筆是,這個豚骨湯底完全沒有豚骨味之餘,甚至是淡而無味,感覺很差。食物質素和我們起初的想像,是兩回事,真的很失望。環境算擠逼嘈吵,和鄰桌相當接近。

我們二人點了一客小食和兩客主食,分別如下:

炸和風甘栗紫薯餅($28)

最先送來小食,外表炸得香脆可口,內裡紫薯蓉微甜,不過不失。

美國安格斯雪花牛 (配白飯、野菜)($168)

櫻花蝦海鮮豚骨湯烏冬 ($81)

2022-05-06
2022-05-06 6 瀏覽
一經過門口已經見到排晒長龍,同埋好香,等咗一陣就可以入座。我同朋友叫咗一個鍋、一個燒肉一齊share。野菜鍋的湯好清甜,加埋蔬菜嘅甜味,直程可以當湯飲。燒肉非常之特別,佢係香草吉列,有脆卜卜嘅口感之餘唔會太油膩。特別推介明太子釀無骨雞翼,雞翼炸得剛剛好,可以大啖大啖咁食雞翼真係好正。必須要講嘅係,主餐加倍的飲品,價格非常優惠, 20幾蚊就可以飲到日式premium啤酒,配埋白香草吉列燒肉簡直係冇得投訴。
一經過門口已經見到排晒長龍,同埋好香,等咗一陣就可以入座。
我同朋友叫咗一個鍋、一個燒肉一齊share。
2022-05-04 0 瀏覽
人生若只如初見作為吉列牛控想試呢間餐廳好耐餐廳一直都大排長龍而且係免加一架‼️🔸初見香草吉列牛 $128呢款係大熱必點!吉列牛外層鋪滿香草😆最貼心嘅係石板上檯時已經加熱左,塊牛放上去就好快熟啦😍燒緊嘅時候發出滋滋聲,油脂爆開,肉質鮮嫩無比!🔸照燒豬軟骨·豚骨湯拉麵 $68拉麵湯底非常香,豚骨湯味道比較濃,但又唔會太咸。豬軟骨燒得香之餘又唔會好韌,肥瘦好平均,口感十分好。豬軟骨份量亦都多,一碗都有4-5舊。配菜有荀、紫菜同糖心蛋,成碗麵嘅質素比普通拉麵鋪有過之而無不及👍
人生若只如初見

🔸照燒豬軟骨·豚骨湯拉麵 $68
2022-04-24
  • 初見香草吉列牛
2022-04-30 55 瀏覽
➡️食盡荃灣之日本菜 — 初見—————————————————睇開post都知,我經常會係荃灣搵野食🤣,今日收工突然想食吉列牛,於是就黎左荃灣呢間初見啦!大概7點半左右平日,就已經見到有2,3個人係門口等緊入座🤔,睇黎生意都唔錯入到去發現鋪頭空間都幾大,個天花板勁高😂,環境係以大自然為主題,有d樹枝同草既裝飾幾岩打卡,唔講咁多,即刻叫野食!🔸 初見香草吉列牛配白飯 $128吉列牛既份量比我想像中多😲,有成十幾塊,女仔食都幾飽肚,外層有一陣綠色既香草🤣轉套餐加35蚊可以有刺身同南瓜湯,仲有一杯花茶熱飲,個湯夠濃好飲!d三文魚同油甘魚刺身都肥美冇筋,唔錯值得轉set😋🔸 安格斯牛肉鍋味噌湯配白$88呢個牛肉鍋又係d牛份量都幾多而且質素唔錯,鍋內配料有5,6款,價錢相宜👌💭 Overall comment:呢間鋪頭係荃灣應該都幾出名,如果夜晚想食記得早d黎!仲有記得留意營業時間呀!🍽食物: 7/10🌌環境: 7.5/10👔服務: 7/10🎖CP值: 7/10
➡️食盡荃灣之日本菜 — 初見
—————————————————