餐廳: 初見
資訊:

初見今次嚟到呢間日式小店,見到menu寫住「人生若只如初見......」會停低諗一諗,再諗老闆點解唔諗下將餐廳搞埋交友,美食結合單身人士,再變情侶/夫婦,咁就完美!廢話講完,講返呢間日式小店先,門口都係有一級,我又出動我塊斜板嘅時候,入到去小店裝修簡約,枱椅都係木系色,天花有假樹枝同假樹葉,成個感覺幾relax,漢堡、鍋物、壽司、刺身、小食等又唔算貴,幾抵食下!1.和風燒餅汁牛肉漢堡配炸薯條$88(9/10)呢個牛肉漢堡配上和風燒餅汁食落非常juicy,牛肉質地嫩滑唔鞋,個包皮係有芝麻嘅鬆軟包,入面仲有生菜、蕃茄、木魚絲!薯條粗扁長,即叫即炸,仲有沙律菜!2.安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)$88(8.5/10)呢個安格斯牛肉鍋有成4大塊牛肉,牛肉油脂分佈平均,肉質嫩滑,入口即溶,鍋入面仲有獅子狗卷、鳴門卷、豆腐、冬菇、秀珍菇、娃娃菜、 蒟蒻同芋絲,湯底係味噌湯,飯食得出係珍珠米!3.三文魚壽司(2件)$20(10/10)呢2件三文魚壽司塊三文魚好新鮮,切得好厚身!2人總共價錢$196個人口味總評分:9.16/10@shokenhk地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖Please fol
初見

廢話講完,講返呢間日式小店先,門口都係有一級,我又出動我塊斜板嘅時候,入到去小店裝修簡約,枱椅都係木系色,天花有假樹枝同假樹葉,成個感覺幾relax,漢堡、鍋物、壽司刺身、小食等又唔算貴,幾抵食下!

1.和風燒餅汁牛肉漢堡配炸薯條$88(9/10)
薯條粗扁長,即叫即炸,仲有沙律菜!

2.安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)$88(8.5/10)

3.三文魚壽司(2件)$20(10/10)
呢2件三文魚壽司塊三文魚好新鮮,切得好厚身!

2人總共價錢$196

個人口味總評分:9.16/10

@shokenhk

地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

#初見 #荃灣 #荃灣好去處 #日本料理店 #壽司 #刺身 #burger #漢堡 #鍋物 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 三文魚壽司
  • 和風燒餅汁牛肉漢堡配炸薯條
  • 安格斯牛肉鍋
3天前 0 瀏覽
好耐冇食初見!今次平日7點倒到唔需要等位 luckyyy!! 其實平時鐘意 lunch 嚟多啲,平好多同包飲品🤪夜晚就100-150左右一個人埋單啦~ 平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類! 今日就揀左食 Burger 同鍋!仲加左套餐(有魚生、飲品、湯)我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80Burger 好足料,成個配搭好好薯條都炸得好脆!安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!
平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類!

我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!
和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80
Burger 好足料,成個配搭好好
薯條都炸得好脆!

安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108
轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20
轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!

6天前 0 瀏覽
初見喺日本食完鐵板吉列牛,返到嚟香港都想繼續食!上網睇食評見初見有,就試吓呢間香草吉列牛。吉列牛$138,份量不少,吉列牛周圍包裹住香草。牛肉熟度自己掌控,個人比較喜歡七成熟。首先用餐廳提供的脂肪把鐵板表面沾上油脂,然後放上吉列牛,牛肉質感軟腍,香草沒有蓋過牛的味道,個人認為不需要沾上醬汁,味道已經好足夠。安格斯牛肉豚骨拉麵。拉麵湯底奶白色,淨望湯底已經好想食。Upgrade 左加刺身,湯同飲品。刺身好厚切肥美🥰真心抵食!餐湯有三款選擇,選擇了南瓜湯。
初見

安格斯牛肉豚骨拉麵。拉麵湯底奶白色,淨望湯底已經好想食。

2024-04-11 0 瀏覽
平日的晚上,餐廳都坐滿了很多人,餐廳的食物種類有很多,有火鍋,拉麵,壽司和刺身等等。見到隔離枱叫了燒香草吉列牛,好似好正,下次都想試試。我們叫了火鍋,個爐火力都大,食物很快就熟了。季節海鮮鍋 ($88)轉拉麵 (+$8)升級了套餐 (+48)升級了套餐都幾抵,有刺身+龍蝦湯+飲品只是加了$48。鍋裏面都有很多菜,豆腐,冬菇,鳴門卷等等。拉麵的份量也很多,海鮮種類也很多,有蝦,扇貝,三文魚和青口。刺身刺身有四片,都幾新鮮安格斯牛肉鍋 ($88)轉讚岐烏冬 (+8)牛肉有四大片,牛肉肥瘦均勻,烏冬口感彈牙花茶桃和百香果茶,很濃郁的桃味
平日的晚上,餐廳都坐滿了很多人,餐廳的食物種類有很多,有火鍋,拉麵,壽司刺身等等。見到隔離枱叫了燒香草吉列牛,好似好正,下次都想試試。我們叫了火鍋,個爐火力都大,食物很快就熟了。

季節海鮮鍋 ($88)
轉拉麵 (+$8)
升級了套餐 (+48)

刺身
刺身有四片,都幾新鮮

安格斯牛肉鍋 ($88)
轉讚岐烏冬 (+8)
牛肉有四大片,牛肉肥瘦均勻,烏冬口感彈牙

花茶
桃和百香果茶,很濃郁的桃味

2024-04-06 50 瀏覽
我今日約同好友去荃灣行街,順道去位於荃灣海壩街22號海達樓地下F號舖的初見食特色日本菜,環境舒適開揚,裝修簡約優雅,坐得舒服。我點左個F2的安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)$88,好友點左個 E1的初見香草吉列牛(配白飯)$138。餐牌有得揀追加(刺身+湯品+熱茶)$38。逢星期五、六及日的晚市有加一服務費。牛肉鍋有安格斯牛肉片,湯底係味噌湯連配菜,配菜有獅子狗卷、嗚門卷、豆腐、冬菇、秀珍菇、芋絲及娃娃菜;石燒吉列牛配溏心蛋,食客自己用牛脂抹滿石燒扳,以防牛片黐底,燒好的牛片可以點海鹽或日本醬汁,好玩又好食👍!

• 安格斯牛肉鍋
  • 初見香草吉列牛
2024-03-29 95 瀏覽
收工經常會係附近行下搵餐廳解決埋晚餐先返歸~今日行到海壩街附近,見到而家日本料理嘅舖名有啲共嗚「初見」應該好美好,所以決定坐低入去食本身打算食佢嘅石燒牛,但因為今晚天氣有啲熱,所以都係決定食啲唔使對住個爐既野依個拉麵湯底幾好,食得出應該冇精味除左有豚骨同白味噌既味道之外,好似仲食到啲蔬菜味清爽唔油膩喔豬軟骨既醬香味入晒肉軟骨都唔會爛到冇咬口拉麵比既分量都幾多,天口熱胃口細左食唔晒依個餅好食啵紫薯蓉好綿密~仲食到一粒粒甜糯既栗子
「初見」應該好美好,所以決定坐低入去食

照燒豬軟骨豚骨湯拉麵(白味噌湯底)

依個拉麵湯底幾好,食得出應該冇精味
除左有豚骨同白味噌既味道之外,好似仲食到啲蔬菜味
清爽唔油膩喔

豬軟骨既醬香味入晒肉
軟骨都唔會爛到冇咬口

拉麵比既分量都幾多,天口熱胃口細左食唔晒

依個餅好食啵
紫薯蓉好綿密~仲食到一粒粒甜糯既栗子

炸和風甘栗子薯餅
2024-03-28
照燒豬軟骨豚骨湯拉麵(白味噌湯底)
炸和風甘栗子薯餅
  • 炸和風甘栗紫薯餅
初見 (荃灣)📍:荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪🚗:荃灣地鐵A3出口 步行10分鐘📞:+852 3590-4277💲:~HKD120/head for dinnerFood quality✔️:北海道帶子黑松露意大利飯、和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條👌🏼:初見香草吉列牛、安格斯牛肉鍋、初特選小食拼盤總結:😋荃灣嘅一間日式小店 雖然日式但店名就以人生若只如初見呢個充滿中式詩意嘅句子命名🤣😋雖然係間日式小店 但最出色嘅竟然唔係日本嘢而係北海道帶子黑松露意大利飯 好濃郁嘅黑松露味 雖然整體略水 但要讚下味道同帶子都一絕 推薦😋和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條🍟 $88包漢堡包 薯條加沙律 大碟 牛肉厚切落咗啲大板燒汁同鰹魚片 牛肉洋葱味重都多汁好食 另外薯條唔油同有薯仔香都值得讚揚🤔香草吉列牛係佢哋招牌 牛就有點薄切出面層炸衣反而幾脆口 gimmick嘅香草味唔係太出 配咗三款醬汁 有得自己燒下控制生熟程度都幾好玩😎🤔安格斯牛肉鍋就係一人打邊爐🍲嚟 包一個鍋一碟肉一碗飯同一碟醬汁 啲肉雪花都幾多又大塊 所以食落都夠飽 抵食之選😎🤔佢嘅小食拼盤包甘粟紫薯餅 明太子雞翼 一口芝士同雞軟骨餃子🥟 個人覺
初見 (荃灣)
📍:荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪
🚗:荃灣地鐵A3出口 步行10分鐘
📞:+852 3590-4277
💲:~HKD120/head for dinner

Food quality
👌🏼:初見香草吉列牛、安格斯牛肉鍋、初特選小食拼盤

總結:

🤔佢嘅小食拼盤包甘粟紫薯餅 明太子雞翼 一口芝士同雞軟骨餃子🥟 個人覺得前兩者較推薦 尤其係雞翼 明太子塞到脹扑扑 不過$98嚟計又唔係性價比好高😌

🤔坐得有點逼 同埋應該係街坊小店 好多人幫襯 所以有點嘈雜咁

🤔閒日就唔收加一 六日就收 大家留意下

😨距離地鐵有點偏遠但鄰近南豐紗廠 去完嚟食個飯就perfect池🤤

2024-03-22 84 瀏覽
這家文藝風格的荃灣高質小店,店名優雅並且充滿意境,環境舒適且充滿驚喜。朋友介紹過好多次,一直都未有機會,今晚行過見到唔使排太耐,一於試一試呢間日式文藝小店啦!一直都人氣高企的石燒吉列牛,原來這裡可以吃到,而且是平民版!好吃又好玩,它是這家店最火爆的餐品!味道方面相當不錯,入口肉質嫩滑,醬汁有日本風味,性價比也很高。伴碟嘅糖心蛋味道啱啱好,蛋黃流心狀態,撈埋佢啲日本珍珠米飯,好難唔好食!另外,野菜豆腐鍋和珍珠米飯也看起來很健康、高質。下次還要去試試其他菜!

2024-03-18 106 瀏覽
之前經過呢間餐廳果時,總會見到大排長龍😳,難得早幾晚見到有空位,就入去試下🤣餐廳樓底很高,空間感十足😗,裝潢簡約清新,特色牆設計充滿木系🪵及園藝風味,感覺舒適乾淨☺️- 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) 🍲 $88龍蝦湯底味道濃郁😝,口感濃稠,鍋內有冬菇🍄、金針菇、豆腐、獅子狗及芋絲等配料😋,吸收了湯底精華很入味,海鮮亦相當豐富😍,新鮮蝦🦐、三文魚🐟、青口及帶子搭配白飯🍚,飽腹感🆙,如果不喜歡食白飯,亦可以選擇其他麵類🤣- 初見特上豚骨湯拉麵🍜 $88拉麵質地軟硬適中,彈牙有嚼勁☺️,豚骨湯底顏澤奶白😝,味道濃厚,叉燒🐷肥而不膩,豬肉碎包滿濃厚醬汁🤣,仲有溏心蛋🍳及竹筍等配料,可惜牛肉片🐮略為較乾,表面紫菜亦不夠脆身😂- 吉列牛肉薯餅🌮 $20薄身薯餅外層炸得香脆,入口鬆化,口感綿密嫩滑,但牛肉味道並不突出🥹平日時間黎餐廳食飯😗,都免收加一服務費🤑,都幾抵食,大家如果經過開附近都可以考慮下呢間餐廳🤣📍 初見 – 荃灣荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖@shokenhk另有分店:旺角#justlingggxd_日式#justlingggxd_荃灣

- 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) 🍲 $88

另有分店:旺角

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_荃灣
2024-03-15 85 瀏覽
今日同朋友想食日本野, 行經依間日式小店, 平時經過, 成日都見倒大排長龍的,就決定入去試下餐廳的樓底好高, 檯與檯之間亦有足夠的空間, 坐得都幾舒服, 而餐廳的裝修主要係淺色色系, 加上用左大量的木製品講番重點先, 我同朋友order 左兩樣野1. 安格斯牛肉鍋(壽喜燒湯底配白飯)$96依個安格斯牛肉鍋都幾足料, 有幾片牛肉, 有獅子狗, 有鳴門卷, 有菜, 有菇, 而牛肉質素都唔錯, 肥瘦適中, 食完有滿足的感覺2. 初見香草吉列牛 $138依個價錢包左香草吉列牛 + 白飯 + 溏心蛋吉列牛俾薄薄嘅香草麵包糠包住, 而吉列牛肥瘦適中, 脂肪比例均衡要先用牛脂係石板上預熱防止黐底, 再係石板上將吉列牛燒到自己鍾意既熟度,  煎完肉之後, 可以再點店家提供的海鹽/ 特製醬汁海鹽好巧妙咁帶出左香草牛的香味, 令到佢的香味升華左而佢的白飯係珍珠米, 店家煮得剛剛好, 我可以食倒飯香溏心蛋就真係溏心的, 整得有水準食完依兩個餐, 我同朋友都覺得好飽, 而且食物質素都唔錯, 價錢都合理, 值得推介!

講番重點先, 我同朋友order 左兩樣野

1. 安格斯牛肉鍋(壽喜燒湯底配白飯)$96

2. 初見香草吉列牛 $138
依個價錢包左香草吉列牛 + 白飯 + 溏心蛋
海鹽好巧妙咁帶出左香草牛的香味, 令到佢的香味升華左
而佢的白飯係珍珠米, 店家煮得剛剛好, 我可以食倒飯香
溏心蛋就真係溏心的, 整得有水準

2024-03-12
食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人餐廳以簡約木系裝修 仲有d草木裝飾 樓底夠高 幾有氣氛架🫶🏻餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿湯鍋上枱出晒煙💨牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥套餐就有刺身+湯品+熱茶三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~✿ 三式刺身盛合 $128 ✿見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆✿ 煙三文魚明太子炒扁意粉 $98 ✿日式西餐最正一定係意粉🍝煙三文魚香口 明太子汁好濃 意粉掛汁👍🏻

食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~
宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人
餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆
安格斯牛肉鍋

✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿
✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿
湯鍋上枱出晒煙💨
牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻
鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥

套餐就有刺身+湯品+熱茶
三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋
南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪
熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~
三式刺身盛合

✿ 三式刺身盛合 $128 ✿
見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰
三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜
wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆

• 刺身
  • 南瓜湯
  • 花茶
2024-03-13 72 瀏覽
Tue 12 Mar 2024 nice good受到隔籬隔籬再隔籬嘅隔籬 家興 嘅熏陶,呢個小社區嘅食肆都好親民,同時間佢哋都好俾心機咁將個門面粉色到好有特色好chill咁。咁佢又真係好睇得嘅,日日哋式、偽植物牆、樓底高空間感強、mini stone grill、充斥着煎牛肉嘅氣味、周圍都係煎牛肉 「滋滋」聲。已經滿足到 「餐廳必勝5元素」 其中3樣。不過今日想食得清啲,叫咗一客唔係好起眼嘅「味噌野菜豆腐鍋」 跟白飯。明火鐵鍋,滾住卜碌卜碌咁,可以同朋友慢慢傾慢慢食,食到最後都仲係熱辣辣。鍋物有 豆腐、律白、紅蘿蔔、獅子狗、菇、蒟蒻、芋絲…..喺我嘅Dining Experience scheme (係Dining,唔係Eating 或者 Feeding) 裏面,最重要嘅就係Company👉環境👉回憶👉食物。咁呢間都算合格BTW 記得帶現金
Tue 12 Mar 2024 nice good

咁呢間都算合格
BTW 記得帶現金
2024-03-12
2024-03-12 64 瀏覽
在荃灣海壩街有1連幾間的食店,前2間意壽司和韓正屋已經試過,今次就到這間初見。一入店內,第一發現的事情是這裡的樓底很高,高到可以起多一層似的。有助於樓底高,那壓迫感都不大,很舒適。因為我想吃石燒,所以就沒有點套餐。各自點了自已想吃的,另加一客三文魚剌身。三文魚剌身($48/4片)三文魚厚切,新鮮,魚肉緊密,色澤透亮,油份足夠,是近期吃過質素最高的三文魚剌身。安格斯牛肉鍋($96)肉的份量很多,不過肉的質素就一般。鍋裡有很多配菜,再加一個拉麵。對食量少的女士,這份量應該太多。初見香草吉列牛($146)這個價值$146的石燒牛實在有貴,但第一見這個顏色奇特的吉列牛已很想試。吉列牛被已炸好的綠色香草吉列衣包裹著,內裡仍然呈鮮嫩紅色的牛肉,吃的時候就放到石燒上邊燒至適當熟的程度。這裡有燒肉汁和鹽用來調味,還有一少粒牛脂肪給你放在石燒上增加油份。先說味道,沒有想像中好味,綠色的香草吉列和一般的吉列味道差不多,燒完的牛亦沒有太多驚豔,這味道使我回想起兒時第一次在大快活第一次吃吉列豬扒的味道,可能是吉列的味道太突出,蓋過了牛肉的味道。之後一口味獨特的小絲還將1片三文魚放到石燒上試試,口感腍腍的,有點

三文魚剌身($48/4片)

安格斯牛肉鍋($96)

初見香草吉列牛($146)

之後一口味獨特的小絲還將1片三文魚放到石燒上試試,口感腍腍的,有點奇怪。
阿偉食評:良好的用餐體驗,就是對香草吉列牛期望有點過高。
推介指數:7.5/10
2024-03-09 64 瀏覽
𝙄 𝙈𝙐𝙉𝘾𝙃𝙀𝘿 𝙊𝙉 𝙏𝙃𝙄𝙎 𝘽𝙀𝙀𝙁 𝘽𝙐𝙍𝙂𝙀𝙍!!🍔 Munch 喺點解啊?係大啖大啖咁食呀!🤭和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條🍟🍔 牛肉好厚身仲好juicy加上燒餅汁,仲有種食緊大阪燒嘅感覺🤣薯條好熱辣辣好脆海鮮龍蝦湯鍋配白飯🦞 湯底幾驚喜係都幾濃嘅龍蝦湯味套餐入面有好多種海鮮新鮮鮮甜,淥下就食得見到好多人食石燒牛肉🐮下次又試吓先😋初見 (荃灣)📍 荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖#荃灣初見 #荃灣 #荃灣美食 #石燒牛肉 #海鮮鍋 #牛肉漢堡 #tsuenwan #tw
Munch 喺點解啊?
係大啖大啖咁食呀!🤭

和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條🍟🍔
牛肉好厚身仲好juicy
加上燒餅汁,仲有種食緊大阪燒嘅感覺🤣
薯條好熱辣辣好脆

海鮮龍蝦湯鍋配白飯🦞
湯底幾驚喜
係都幾濃嘅龍蝦湯味
套餐入面有好多種海鮮
新鮮鮮甜,淥下就食得

見到好多人食石燒牛肉🐮
下次又試吓先😋

初見 (荃灣)
📍 荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

2024-03-06 66 瀏覽
冇黎一排,又出左二人餐menu同一些期間限定的菜式。今日點左個一直都想試的鍋物。 安格斯牛肉鍋($88味噌湯配白飯)轉龍蝦湯底(+$12)有安格斯肥牛一碟,肉夠晒大塊,烚完啖啖肉好滿足😌。個鍋有大量蔬菜,娃娃菜,金菇,椰菜,豆腐,芋絲,鳴門卷🍥,獅子狗等等。龍蝦湯底質感幾濃郁,食到淡淡龍蝦味。點埋醬汁,配飯一流!另外,餐廳通風系統做得幾好,食完個身都冇乜味同埋冇出汗。✏️沒有加一服務費荃灣|抵食牛肉鍋 📍 初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
冇黎一排,又出左二人餐menu同一些期間限定的菜式。
今日點左個一直都想試的鍋物。

安格斯牛肉鍋($88味噌湯配白飯)
轉龍蝦湯底(+$12)

有安格斯肥牛一碟,肉夠晒大塊,烚完啖啖肉好滿足😌。

另外,餐廳通風系統做得幾好,食完個身都冇乜味同埋冇出汗。

✏️沒有加一服務費

荃灣|抵食牛肉鍋 📍 初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2024-03-06