2025-03-13 285 瀏覽
春季濕濕笠笠的,好想食啲開胃菜,炮台山附近返工的朋友話有間新開的地道重慶菜餐廳叫我一齊去開餐。招牌豌雜麵:豌雜麵選了BB辣湯底,配有軟糯的豌豆、雜醬豬肉末、香炒花生粒、蔥花和通菜,撈勻後,吃到麵條細滑彈牙,BB辣到帶有少些微麻辣感,香味四溢,十分易入口,食食吓都會出晒汗,感覺非常好。店員推介我地食冒菜,我哋就點了雞軟骨丸子冒菜配白飯。鍋內有雞軟骨丸、豆皮條、寬粉、午餐肉、土豆片、蔬菜,配上BB辣既麻辣湯底,吃到有少許花椒香,以小火鍋呈上,服務員點著底座的火後,火鍋一邊冒着煙,一邊夾著吃,氛圍感滿滿,味道濃郁熱辣,真係停唔到口。川味小酥肉:外皮金黃酥脆,內裡柔嫩多汁。每一口都能感受到肉質的鮮美與香料的完美融合,帶有微微的麻辣感,既刺激又不過於嗆辣。紅糖糍粑:外皮輕脆,內裡柔軟黏糯。吃後感受到黑糖的香甜與糯米的濃郁,甜而不膩,口感豐富,既溫暖又滿足。紅糖冰粉:冰粉滑嫩爽口,搭配紅糖的香甜,甜度適中,既解辣又清爽。

2025-04-16 34 瀏覽
呢間小店盡顯心思,裝飾同餐具都有心思,餐廳color tone一致,碗裡有Slogan,簡筷子用木製,又有相畫做裝飾。食飯食麵都得。有辣有唔辣任君選擇,而且又有套餐包飲品,好食又經濟,大大碗,反工朋友lunch 必食啦。服務吾錯,食物有味道 。簡單好味,盡顯真功夫。路過 同近呢頭反工既都可以食返個餐飽一飽先!

• 蕃茄牛肉麵
炮台山天後這一帶,藏著不少地道好吃的小店,其中有家四川面館【刀馬旦】人均💰5/60+一碗面,味道好正!霓虹燈牌大紅大綠,市井氛圍拉🈵有點重慶江湖味了🍜 碗雜面這一碗正宗👍豌豆軟糯、雜醬香濃,麵條筋道掛汁🌶️(貼心可選港式微辣版,本地朋友也能嗦得歡) 💰50+這碗雜面質素 我會再吃!🔥雞軟骨丸子冒菜小火咕嘟冒著熱氣,雞軟骨丸子彈牙,浸滿麻辣湯汁(也是香港辣不擔心)配菜吸足香味,暖胃又過癮~天氣冷的時候來上這麼一份暖呼呼❤️🍮紅糖糍粑外脆內糯,咬開紅糖漿甜蜜爆出,解辣~
霓虹燈牌大紅大綠,市井氛圍拉🈵有點重慶江湖味了

🍜 碗雜面

🔥雞軟骨丸子冒菜

🍮紅糖糍粑
外脆內糯,咬開紅糖漿甜蜜爆出,解辣~
2025-04-08
2025-04-08 97 瀏覽
“招牌豌雜麵”($48)“天府鴨血麻辣小麵”($48)“川味小酥肉”($28)“酥脆香茅豬頸肉”($35)“白玉厚椰乳”($22)炮台山新開咗間主打重慶小麵嘅餐廳刀馬旦見網上評價都好唔錯所以一於去食個晚餐餐點主要分為麵類,冒菜小火鍋,滷肉飯,小食當中必點嘅一定係招牌豌雜麵拌麵加上豌豆泥,肉沫,自家製辣醬🌶撈勻後口感綿密又香口惹味😚另一碗點咗天府鴨血麻辣小麵鴨血質地滑溜,麻辣湯底愈食愈過癮🤤2碗麵份量都好夠大,超級抵食小食就點咗川味小酥肉,酥脆香茅豬頸肉🐖小酥肉一啲都唔小,仲好巨🤣第一次見咁大條嘅小酥肉🤭食落外酥脆,入面肉質柔軟😋豬頸肉十分爽口加上香茅同五香味好食到停唔到口🤤飲品方面點咗特飲白玉厚椰乳香甜嘅椰奶加上冰粉,有口感之餘又解油膩😙
“招牌豌雜麵”($48)
“天府鴨血麻辣小麵”($48)
“川味小酥肉”($28)
“酥脆香茅豬頸肉”($35)
“白玉厚椰乳”($22)

炮台山新開咗間主打重慶小麵嘅餐廳刀馬旦
見網上評價都好唔錯所以一於去食個晚餐
餐點主要分為麵類,冒菜小火鍋,滷肉飯,小食
當中必點嘅一定係招牌豌雜麵
拌麵加上豌豆泥,肉沫,自家製辣醬🌶
撈勻後口感綿密又香口惹味😚
另一碗點咗天府鴨血麻辣小麵
鴨血質地滑溜,麻辣湯底愈食愈過癮🤤
2碗麵份量都好夠大,超級抵食
小食就點咗川味小酥肉,酥脆香茅豬頸肉🐖
小酥肉一啲都唔小,仲好巨🤣
第一次見咁大條嘅小酥肉🤭
食落外酥脆,入面肉質柔軟😋
豬頸肉十分爽口
加上香茅同五香味好食到停唔到口🤤
飲品方面點咗特飲白玉厚椰乳
香甜嘅椰奶加上冰粉,有口感之餘又解油膩😙
2025-03-25 240 瀏覽
成日都好想去重慶玩下,但自己又食唔到辣,一直考慮緊去唔去好。近排見炮台山開咗間新餐廳,專門食重慶小麵同埋冒菜小火鍋,一於去挑戰下食到幾辣。呢到有分唔同嘅辣度,而我緊係由bb辣開始啦😂聽到老闆娘講,重慶小辣已經係辣到飛起,難到我去了重慶要紥炮嗎😭?招牌豌雜麵豌雜面配料有豌豆、花生、滷肉、蔥花等等,BB辣完全接受到,拌勻配料,麵條沾滿醬汁,辣辣地食落幾開胃。雞軟骨丸子冒菜小火鍋冒菜小火鍋點住火熱辣辣,裡面材料十分豐富,有雞軟骨丸子、百頁、金菇、午餐肉、豆卜、薯粉等等,BB辣都好惹味,而家天氣涼涼地食就啱曬。脆皮半隻雞即叫即炸,一撕開隻雞髀,肉汁就爆發,皮脆肉嫩,十分邪惡。冒節子冒節子即是滷小肥腸,小肥腸打成小結,清潔挺乾淨。紅糖冰粉/白玉厚椰乳紅糖冰粉滿碗冰粉,口感順滑,冰涼解膩。白玉厚椰乳椰汁味道濃郁,滿杯冰粉,實在滿足。紅糖糍粑外表炸到金黃色,入口酥脆軟糯,內裡紅糖夾心,甜而不膩。

招牌豌雜麵

雞軟骨丸子冒菜小火鍋

脆皮半隻雞
即叫即炸,一撕開隻雞髀,肉汁就爆發,皮脆肉嫩,十分邪惡。

冒節子
冒節子即是滷小肥腸,小肥腸打成小結,清潔挺乾淨。

紅糖冰粉/白玉厚椰乳

紅糖糍粑
外表炸到金黃色,入口酥脆軟糯,內裡紅糖夾心,甜而不膩。
2025-03-20 192 瀏覽
喺炮台山開完會,去咗炮台山呢條食街,入邊有好多餐廳,我都唔知食乜嘢情況之下,見到呢間餐廳外觀好搶眼,而且坐得好寬敞,川菜可以食辣嘢比較開胃,我哋就決定入去試吓。見到有唔同嘅套餐,價錢都合理,不過因為天氣比較熱,我就揀咗食撈麵,㨂左食豌雜麵小辣,豆同花生加埋香菜一齊撈埋嚟食,好香真係好開胃,好大碗都係$48。食開咗個胃就點咗一碟豬頸肉嚟試吓,豬頸肉好爽口,味道辣辣地好香,好好味。另外朋友就叫咗唔辣嘅雞湯麵加半隻炸春雞,雞湯好濃郁,裏面除咗有菜仲有午餐肉仲有少少菇,最精彩係半隻炸春雞,即叫即制,好Juicy啖啖肉好好食,春雞特別滑,真心好味。另外點左呢度嘅招牌飲品白玉厚椰乳,好香椰子味配埋白肉,好有咬口,用嚟送湯麵真係好夾,最後見到呢度有我一直好鍾意食嘅紅糖糍粑,新鮮炸起,外皮脆卜卜入便好軟糯,真係超級好食。下次要試埋其他嘢先。

🍜招牌豌雜面 $48招牌豌雜麵可選五個辣度包括有BB辣、微辣、重慶辣、霸道辣、魔鬼辣,我揀左BB辣,少少辣容易應付,帶啲麻辣感,配料都幾多吓,有豌豆、雜醬豬肉末、香炒花生粒、蔥花、通菜,撈埋之後,麵條好掛汁,都幾彈牙🔥醬香滷牛肉冒菜小火鍋 $68小火鍋我揀左微辣,另外再加左鴨血,火鍋配埋個白飯,有個爐熱住,依家涼涼地天氣食岩晒,小火鍋湯底濃郁,微辣辣度岩岩好,唔太辣又惹果,牛肉都好嚼口,配菜有豆卜、午餐肉、金菇等等,麻辣湯底必加鴨血,入晒味好正🌶️川味小酥肉 $28有得揀辣同唔辣,我揀左辣都唔算辣,份量都好夠,小酥肉外層炸得脆身,肉質幾有咬口💥紅糖糍粑 $25(5件)紅糖糍粑炸得夠脆,口感好軟糯煙韌,黑糖香甜,五件好夠食🍋檸檬茶跟餐加$10
🍜招牌豌雜面 $48

🔥醬香滷牛肉冒菜小火鍋 $68

🌶️川味小酥肉 $28

💥紅糖糍粑 $25(5件)
紅糖糍粑炸得夠脆,口感好軟糯煙韌,黑糖香甜,五件好夠食

🍋檸檬茶跟餐加$10
2025-03-16 149 瀏覽
發現炮台山越來越多川菜,這裏主打冒菜和重慶小面,性價比極高,人均消費60至80已經食得好飽,仲有各種配搭的冒菜小火鍋,最啱一個人即興想打邊爐這裏的湯底很正宗,重慶麻辣湯,但係難得地不會太油膩,辣度我叫重慶辣,湯底幾正不只是死辣,香料配搭有層次。另外點了招牌碗雜麵,麵質有口感又掛汁,份量也大方吃得滿足雞軟骨丸子,豬大腸清得好乾淨又入味!!吸晒汁又辣得好爽 。小食會介紹選擇川味小酥肉,比一般餐廳見到的更粗幾好食!—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:雞軟骨丸子冒菜招牌碗雜麵川味小酥肉—————————————————𖠿𖥣 刀馬旦 (北角)北角炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B號舖

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:
雞軟骨丸子冒菜
招牌碗雜麵
川味小酥肉

—————————————————

𖠿𖥣 刀馬旦 (北角)
北角炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B號舖
2025-03-14 124 瀏覽
刀馬旦地址:北角炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B號舖今日去咗食 舖頭超有重慶麵舖氣氛啊🥰招牌豌雜麵(微辣撈麵)🍜$48一上枱已經聞到陣陣香辣味🌶️,撈麵嘅質感好彈牙,啲豌豆同雜菜煮得啱啱好,唔會太淋😚,微辣嘅程度啱啱好,唔會搶咗麵嘅原味,食落去好開胃!👍番茄牛肉麵(湯麵/不辣)🍜 $58呢個真係驚喜!🍅🐂 湯底好濃郁,番茄嘅酸甜味完全滲入咗湯入面,牛肉煮得好淋🥰,入口即化,麵條吸晒啲湯汁,每一啖都好滿足!😋 唔食辣嘅朋友一定要試吓,真係好正!雞軟骨丸子冒菜(辣)🥘$62呢個真係辣到過癮!🔥 雞軟骨丸子好有咬口,啲雞軟骨脆脆哋,加埋啲辣湯底,食到停唔到口☺️!🌶️檸檬茶(凍)🍹$18茶味夠濃,檸檬嘅酸度啱啱好,飲落去好清爽😍,食完辣嘢之後飲真係一流!😌
刀馬旦
地址:北角炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B號舖

今日去咗食 舖頭超有重慶麵舖氣氛啊🥰

招牌豌雜麵(微辣撈麵)🍜$48

番茄牛肉麵(湯麵/不辣)🍜 $58

雞軟骨丸子冒菜(辣)🥘$62

檸檬茶(凍)🍹$18
2025-03-12 140 瀏覽
刀馬旦係炮台山川渝風味餐廳,主打食重慶小麵、冒菜小火鍋、酸辣粉等特色食物,本來以為主力食辣,但發現餐牌上都有”不辣之選”,食物都幾吸引!而辣度方面,可以揀BB辣、微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣共5種辣度,食得辣嘅朋友可以挑戰下⭐️招牌豌雜面今次點咗入門版BB辣,適合唔食得辣但又想感受下辣辣地嘅朋友,配料都幾多,有豌豆、花生、滷肉、蔥花等,另外再加左酸菜同雞軟骨丸子,將所有食材伴勻後十分香口惹味,麵沾帶有口感同彈性,沾上食材一齊係好滋味⭐️雞軟骨丸子冒菜小火鍋冒菜一整鍋連熱爐上枱,將所有食材放入辣湯中滾熟,入面有雞軟骨丸子、豆皮、金菇、午餐肉、豆卜、薯粉等好豐富。。食物帶有麻辣香氣好惹味,滾住食仲有越食越辣既感覺,食得好過癮!點小火鍋仲會跟一碗白飯呢,好夠份量⭐️川味小酥肉豬肉氣炸得酥脆香口,灑上微辣紫蘇粉,惹味香口,令人回味⭐️紅糖冰粉食完辣野最岩食冰粉,口感Q彈,冰涼又香甜⭐️紅糖糍粑外表炸至金黃色,入口酥脆軟糯,紅糖夾心味道香甜美味

⭐️招牌豌雜面

⭐️雞軟骨丸子冒菜小火鍋

⭐️川味小酥肉
豬肉氣炸得酥脆香口,灑上微辣紫蘇粉,惹味香口,令人回味

⭐️紅糖冰粉
食完辣野最岩食冰粉,口感Q彈,冰涼又香甜

⭐️紅糖糍粑
外表炸至金黃色,入口酥脆軟糯,紅糖夾心味道香甜美味
2025-03-12 91 瀏覽
最近喺炮台山做運動,就喺附近食好啲😋 今次揀咗有重慶特色嘅餐廳《刀馬旦》🌶️ 呢度嘅食物由唔辣、bb辣到大辣都有,適合一家大細嘅口味😚🍜招牌豌雜麵(微辣撈麵)$48呢個碗雜麵係正宗重慶食品,好多人都專誠嚟食😋 裏面有肉燥、花生、香蔥、脆米等材料,同麵條撈麵一齊食,又香又惹味🥳🍲醬香滷牛肉冒菜(辣)$68冒莱小火鍋都係好受歡迎嘅選擇,我哋揀咗牛肉為配料,鍋裏面仲有薯仔、豆皮、午餐肉、菜、豆卜等等,有蠟燭温住,天氣凍就最啱喇🤩🍿紅糖糍粑$26(5件)$18(3件)紅糖糍粑係大人小朋友都鍾意嘅甜品,外皮煙韌,裏面嘅紅糖流心香甜🥰🍤川味小酥肉(辣/免辣 )$28我哋仲叫多咗個小酥肉,酥脆香口嘅肉塊😋🍋檸檬茶(凍/熱)$18🥛白玉厚椰乳 $22飲品方面選擇都幾多,有杯裝同盒裝~

🍜招牌豌雜麵(微辣撈麵)$48

🍲醬香滷牛肉冒菜(辣)$68

🍿紅糖糍粑$26(5件)$18(3件)

🍤川味小酥肉(辣/免辣 )$28
我哋仲叫多咗個小酥肉,酥脆香口嘅肉塊😋

🍋檸檬茶(凍/熱)$18
🥛白玉厚椰乳 $22
飲品方面選擇都幾多,有杯裝同盒裝~

途經炮台山,見到新開咗一間主打地道重慶美食嘅小店,不收加一,性價比幾高!適逢下午茶時間,餐廳有下午茶套餐優惠,同埋餐點有辣有唔辣,辣度也可以自由調配,自由度大招牌豌豆雜麵 $56叫咗招牌嘅豌豆撈麵,驚太辣所以揀選咗bb辣,配料有肉醬、豌豆、花生等,店員上枱嘅時候仲提醒話,要快啲食如果唔係會坨埋一舊,攪拌咗之後醬汁均勻咁掛喺麵條上;麵條筋道有彈性,豌豆軟糯香甜,雜醬香辣可口。冰粉厚椰乳,椰奶香味突出,入面仲有唔少冰粉,好清爽雞軟骨丸子冒菜 $97冰粉厚椰乳紅糖糍粑冒菜是店家另一個推介,辣度揀咗bb辣,湯底食落幾特別,用咗火鍋底,店家話係用咗豬骨湯製成,配料豐富有雞軟骨丸子、金針菇、午餐肉、豆皮、寬粉等,仲有碗白飯食添。小食紅糖糍粑,口感軟糯流心,熱辣辣食幾唔錯酥脆小春雞 $39小春雞份量有半隻,外皮薄脆,味道偏鹹香滷蛋 $6滷蛋煮得入味,加埋豌豆雜麵幾夾

招牌豌豆雜麵 $56

雞軟骨丸子冒菜 $97
冰粉厚椰乳
紅糖糍粑

酥脆小春雞 $39
小春雞份量有半隻,外皮薄脆,味道偏鹹香

滷蛋 $6
滷蛋煮得入味,加埋豌豆雜麵幾夾
2025-03-11 68 瀏覽
最近周圍都開左好耐川渝風味嘅餐廳,見到愛吃辣嘅朋友推介炮台山呢間「刀馬旦」,充滿重慶地道嘅風味,一於嚟試試!🌟 招牌豌雜面重慶式招牌拌麵加入左碗豆及肉沫,配以自家製辣醬料、花生醬,上枱要快手將麵條拌勻,趁熱食,味道超香濃,凍左嘅話麵條會糊掉喔!🌟 天府鴨血冒菜小火鍋冒菜係其中一樣特色食物,小火鍋內有鴨血、蔬菜、薯粉、百頁,一邊熱住一邊食,令食材更入味,而且有4種辣度可選擇,辣得過癮!🌟 酸菜肥腸麵肥腸乾淨又肥美,麵質爽口彈牙,配上麻辣湯底及酸菜,辣得嚟惹味,令人回味!

🌟 招牌豌雜面

🌟 天府鴨血冒菜小火鍋

🌟 酸菜肥腸麵

2025-03-04
2025-03-10 215 瀏覽
在炮台山!找得到地荒道重慶美食,就在蜆殼街中間位置,從地鐵週逛過去大約5分鐘就到。簡約是綠色裝修,座位不多人多時要等一下。點主食可加購小吃和飲品,較散點的划算欵,食物大份價格可以的。-小吃點了酥脆香茅豬頸肉 ($35),賣相吸引味道挺香的。豬頸肉肉質厚身,而且份量算是多的。質感爽口軟腍,口感酥脆不油膩。香茅味道不會太重。-主食點了天府鴨血冒菜小火鍋 ($58)和招牌豌雜面 ($48),有不同辣度選擇。小火鍋用料豐富管飽,鴨血質感滑溜,加了雞軟骨丸子挺有嚼感。豌雜面挺惹味的,麵質爽口醬汁香濃。-甜品點了紅糖冰粉($22)和紅糖糍粑($22)也有,吃辣的食物來解辣一下。冰粉味道香甜,質感冰涼清新。糍粑點了大份,金黃色賣相質感軟糯,味道香甜解辣。-

火鍋用料豐富管飽,鴨血質感滑溜,加了雞軟骨丸子挺有嚼感。

豌雜面挺惹味的,麵質爽口醬汁香濃。

冰粉味道香甜,質感冰涼清新。

糍粑點了大份,金黃色賣相質感軟糯,味道香甜解辣。
2025-03-07
午餐
2025-03-10 127 瀏覽
走進北角炮台山覓食,想吃重慶風味美食,就發現這家餐啦。位於蜆殼街這條食食街,門面是綠色容易看得到,店舖雖然不算大,但環境舒適不嘈吵。大的是食物份量,而且價格不貴欵。辣度由微辣起選擇的,不用怕太辣吃不到🙈。-小火鍋天府鴨血冒菜小火鍋 HKD$58小火鍋食物豐富配料多,有數款口味還可選擇辣度,想吃得豐富點,加了一份雞軟骨丸子 (+$10),肉味香濃口感爽脆。點了小辣味道香濃,鴨血香滑有嚼感,裡有吸味de粉絲,吃起來入味又飽肚。-主食招牌豌雜面 HKD$48是人氣重慶美食之一,是個口感豐富的拌麵。用豌豆和雜醬製成肉醬,再加入調味料。撈拌均勻再吃,味道會更香的。醬味香濃惹味,麵質爽口整體口感豐富。-小吃酥脆香茅豬頸肉 HKD$35這個價格份量可以欵,還要是肉質厚身長條形狀。豬頸肉肉質軟滑,口感酥脆爽口。散發著淡淡香茅味,質感不會太油膩,拌麵或飯吃也可以欵。-甜品解辣美食必需安排,紅糖冰粉和紅糖糍粑也有,平常也喜歡吃😍。在這裡$22親民價就吃得到,冰粉可選加淡奶或不加的,滑溜溜的質應,味道香甜解膩。糍粑有大小份選擇,煙韌軟糯的質感裡面暗藏紅糖漿,味道不會太甜的。-

火鍋
天府鴨血冒菜小火鍋 HKD$58