2010-10-23 314 瀏覽
真係好難食~~仲衰過大快活~~環境又差~~ 一大陣發霉地毯味~~我一定唔會再返轉頭再食~~~唯一係得個平字~~30蚊個午餐~~不需加一~~~服務態度還算可以但食物真係唔掂~~~

但食物真係唔掂~~~
2010-10-23
2010-09-09 180 瀏覽
蒜蓉包+牛油 我之前食既都系餐包哩次蒜蓉包系個唔錯既佩合唔錯唔錯薯蓉焗田螺E個就真系好正加埋個薯容我連薯容食埋 一粒都冇剩西冷牛扒我叫左5成熟個扒都幾好 但系明顯俾田螺搶左風頭
蒜蓉包+牛油

2010-09-03
生日
  • 薯蓉焗田螺
2010-07-02 126 瀏覽
叫左個二人餐+半份田螺紅湯+蒜蓉包:不過不失, 蒜蓉包好油牛柳:唔太好食, 要咬好耐, 牛味唔夠反而配菜多... 薯條果d海鮮大會:最底係一大塊吉列魚柳, 仲有少少急凍海鮮上面係薯蓉同白汁, 食多會好膩冇諗住係咁, 少少失望, 不過唔太難食, 可以啦田螺:依個係好好食!!!!! 即叫即做, 夠哂熱!田螺入面有d 汁, 溝埋薯蓉食perfect另外服務幾好, 上菜有次序, 食完田螺先上main course..... 細心
叫左個二人餐+半份田螺

紅湯+蒜蓉包:
不過不失, 蒜蓉包好油

牛柳:
唔太好食, 要咬好耐, 牛味唔夠
反而配菜多... 薯條果d

海鮮大會:
最底係一大塊吉列魚柳, 仲有少少急凍海鮮
上面係薯蓉同白汁, 食多會好膩

冇諗住係咁, 少少失望, 不過唔太難食, 可以啦

田螺:
依個係好好食!!!!!
即叫即做, 夠哂熱!
田螺入面有d 汁, 溝埋薯蓉食perfect

• 田螺
2010-06-27 106 瀏覽
又o黎懷舊一番~這次來到大埔,人生路不熟,找來這間舊式西餐廳..一進去就有少少舊舖的霉味,這是舊的印記吧~餐牌封面的凱旋門,大概現在的餐廳都拒絕使用這古老風格的照片成封面金必多湯:有火腿,雞絲,生菜,紅蘿蔔絲的白湯,但這原來不是最正宗的,看來要搵多幾間懷舊西餐廳才可嘗到最正宗的味道多士:很脆,但沒有多士爐烘製的金黃色,是用油炸,還是怎樣做成的?大蝦拼牛柳($125): 牛柳要左6成,但切開o個陣係一d都唔似6成…4成左右啦….太紅太生了,到最後只敢食邊位..如果熟番少少就好,牛柳唔韌,而且份量好夠又厚~ 大蝦有兩隻,今次真係嚇親,好大隻…又o黎蒜蓉tim,蝦身都好夠味,但唔知點解蝦頭係一d味都冇,明明都有膏..但就完全冇味…配以長方形闊薯塊(真係可以用長方形o黎形容….)幾香口,唔會俾d汁浸淋哂…煙肉蒜蓉焗生蠔($80 兩隻): 炸蒜配煙肉,香口得很!請自備香口膠…不過幫生蠔影相既時候,d油一直沿蠔殼滴落o黎…一定要將蠔裡面d油倒哂先夠膽食…太多油了…我也只敢淺嘗墊底的薯蓉…生蠔都大隻而且肥美,唔腥~西班牙奄列 ($5x): 這應是舊式餐廳的名物吧..比手掌還要長的奄列,餡料有紅椒,青

西班牙奄列 ($5x): 這應是舊式餐廳的名物吧..比手掌還要長的奄列,餡料有紅椒,青椒,磨菇,火腿,食落好似pizza,蛋皮唔會過厚同過熟
,(最怕厚蛋皮..太滯了..)

總括來說,這裡可以一試,感受那陣懷舊風,不過下次特登搭車入o黎大埔就會再試第二間了~
總是厚待懷舊風~給它一個笑
法國凱旋門?
暗暗的...
看,沒有金黃色,卻有白色的小泡泡,,
金必多湯
油光滿蠔....
突左粒磨菇出o黎tim..
大蝦牛柳
2010-06-25
法國凱旋門?
暗暗的...
看,沒有金黃色,卻有白色的小泡泡,,
金必多湯
突左粒磨菇出o黎tim..
大蝦牛柳
  • 西班牙奄列
  • 牛柳
2010-01-01 64 瀏覽
一間唔太起眼,茶廳式既西餐廳估唔到會令我食到又滿足又滿意既一餐是日除夕夜晚餐,點左兩個餐:1)焗田螺牛扒餐 (蒜蓉汁,7成熟,配薯菜)2)美國空運西冷牛扒餐 (黑椒汁,7成熟,配薯菜)先黎蒜蓉包,熱辣辣好脆,不過覺得油左d應該係搽左好多牛油係麵包面,再拎去焗?接住係餐湯,都幾多料羅宋湯到主菜出場,薯蓉焗田螺,牛扒薯蓉焗田螺雖然我都係覺得油左d,應該加左好多牛油焗不過好好味,好鐘意食d薯蓉至於牛扒份量非常夠絕對稱得上抵食夾大件(哈哈 師奶仔心態)兩件扒都叫左7成熟,切開肉有少少紅,但冇血滲出肉質好淋,唔會靭,好味 食完咁大件既扒已經好飽點知店員送上免費既朱古力雲呢拿雪糕球4小粒老公話冇咩特別,超級市場都有得買埋完單走個陣,店員仲好有笑容講左句「多謝晒,新年快樂」今時今日有哩種服務態度,加分值得再黎食
一間唔太起眼,茶廳式既西餐廳
估唔到會令我食到又滿足又滿意既一餐

是日除夕夜晚餐,點左兩個餐:
1)焗田螺牛扒餐 (蒜蓉汁,7成熟,配薯菜)
2)美國空運西冷牛扒餐 (黑椒汁,7成熟,配薯菜)

先黎蒜蓉包,熱辣辣好脆,
不過覺得油左d
應該係搽左好多牛油係麵包面,再拎去焗?

接住係餐湯,都幾多料羅宋湯

到主菜出場,薯蓉焗田螺,牛扒
薯蓉焗田螺雖然我都係覺得油左d,應該加左好多牛油焗
不過好好味,好鐘意食d薯蓉

至於牛扒份量非常夠
絕對稱得上抵食夾大件(哈哈
師奶仔心態)
兩件扒都叫左7成熟,切開肉有少少紅,但冇血滲出
肉質好淋,唔會靭,好味

食完咁大件既扒已經好飽
點知店員送上免費既朱古力雲呢拿雪糕球4小粒
老公話冇咩特別,超級市場都有得買

埋完單走個陣,店員仲好有笑容講左句「多謝晒,新年快樂」
今時今日有哩種服務態度,加分

值得再黎食
2009-12-31
$140.5 (晚餐)
除夕
2009-10-22 38 瀏覽
好多時都會同囝囝返學之後一個人食早餐,不過今日先講 lunch.其實不論裝潢同格局,跟土瓜灣哥登堡相似,食品亦相近.中午時段,客人川流不息,不單是學生,就連白,藍領都夾雜當中,大概是代表了大件夾抵食吧.午餐亦不過$29,有餐包,湯及茶,定價合理,而且牛油跟糖是獨立包裝,感覺乾淨衛生,伙記快手快腳之餘有禮,一切良好.餐包有點微溫,夠軟熟,抺點牛油食,不俗.羅宋湯夠熱,洋蔥片已經煲淋晒,帶些甜味,個人而言,如果能夠無咁辣仲好.牛扒意粉,港式快餐偉大發明,牛扒明顯醃得過火,意粉汆水時間不足,入口好粉,雖然將價就貨無可厚非,但有時在細微處多花一點心機,在成本不至太高之下,可以令食品能更出色.
其實不論裝潢同格局,跟土瓜灣哥登堡相似,食品亦相近.
餐包有點微溫,夠軟熟,抺點牛油食,不俗.

2009-10-19
星期五有朋友來,已經試過不少在openrice有排名的大埔食店,今次search到舊墟竟然有一間被遺忘的餐廳, 就入去試了一下入去時,還未多人,冷氣超大,正合我們幾個大汗怪,環境已經先贏了不少分數我們discuss左後點了 西冷牛扒(7城), 美國牛柳餐先上的多士牛油不錯, 羅宋湯也有相當份量的火腿, 跟著牛扒上了,,超大塊,味道遜色少許,但整體好,易切,不"un", 算抵食了.餐茶 凍奶茶,檸茶,雖然細杯d,但質數ok,唔係只得甜字, 還有當然是雪糕球,不過一人才2粒就好似少左d因為是父親節前2天,之後都有 1桌桌4人類似1家大細的來慶祝,氣氛不錯3個餐連+1 = $380 (雖然不錯,但$$有限.可能隔好久才可以再來 ^^)

我們discuss左後點了 西冷牛扒(7城), 美國牛柳餐

2009-06-19
2009-03-30 52 瀏覽
從未為意的一家西餐廳,外面同內面的裝修都比較舊,今晚朋友提議膽粗粗試一試。點了 : 牛柳餐/焗田螺西冷牛扒餐 ( 各有餐湯及麵包 )小妹(其中)推介:蒜蓉包及牛油 - 好脆及好香薯蓉焗田螺 - 田螺都算大隻,薯蓉好味,略嫌多油,但好過Pizzz Hzz 好多倍朱古力脆皮雲呢那雪糕波 - 好特別用乾冰盛載,好驚喜是夜都好多食客,但招呼都不錯。扒的份量都好足夠,肉質口感都有質素,而且整體味道不俗,不過價錢覺得略貴。香港舊式的西餐廳都買少見少,如要懷舊一下,都好值得一試。

點了 : 牛柳餐/焗田螺西冷牛扒餐 ( 各有餐湯及麵包 )

小妹(其中)推介:
蒜蓉包及牛油 - 好脆及好香
朱古力脆皮雲呢那雪糕波 - 好特別用乾冰盛載,好驚喜

香港舊式的西餐廳都買少見少,如要懷舊一下,都好值得一試。

金多必湯+羅宋湯
蒜蓉包
最欣賞牛油,好好味!
薯蓉焗田螺
牛柳 ( 7成熟 )
西冷牛扒 ( 7成熟 )
朱古力脆皮雲呢那雪糕波
2009-03-28
  • 牛油,薯蓉焗田螺,牛扒,牛柳,朱古力脆皮雲呢那雪糕波
2009-03-10 19 瀏覽
今晚終於去左試, 入到去.............只有一枱有客....而d裝修枱椅都開始舊/爛...開頭都有d擔心唔通呢間野好唔掂 ?....不過, 好彩, 味道同外表 係完全唔成比例的 ~兩個人, 叫左個2人晚餐- 羅宋湯 (好夠味)- 餐包 (多士好脆)- 焗豬扒飯 (上面有d芝士好香, 豬扒好正, 飯夠乾身食到係一粒粒的)- 5成熟鐵板黑牛扒 (牛扒雖然唔大, 只有兩小塊, 但味道補夠)- 朱古力脆皮雪糕 (好靚, 有塊乾冰好似煙霧咁, 好有心思)Total  $15x  (好好味, 低 !!!)P.S., 另一張枱叫左 大蝦.....嘩, 隻蝦大過隻碟.....返來睇返openrice先知好多人推介, 下次一定要試.
2009-03-10
2009-02-01 20 瀏覽
20090130 大埔美食第二擊, 晚餐揀左呢到, 兩個人剛吃完豆花, 所以不太肚餓, 只點了:蒜蓉包 (送的) : 沒有叫餐都有, 驚喜, 但只有牛油, 沒有蒜蓉, 還是蒜蓉包嗎?焗田螺 : 有兩隻好肥, 其餘都一般size, 焗得好香而且落左好多炸薦蓉...好好味茄汁香草雞扖 : 雞扖煎過, 外皮仲脆脆地, 以雪藏貨嚟講算ok, 最好味係個汁埋單HK$143, 好味又唔貴

埋單HK$143, 好味又唔貴
蒜蓉包
焗田螺
香草雞扖
焗田螺
香草雞扖
  • 茄汁香草雞扖
2009-01-07 36 瀏覽
凱旋門, 名字聽起來似乎是一家高檔餐廳. 說的也是, 當年, 新界的西餐不多, 凱旋門的正正老闆是前雍雅山房的員工. 開張時, 對大埔墟來說, 是一件大事. 從前只有帆船一間西餐廳, 食叉燒湯意...(as a 西餐). 當時好期望雍雅山房之衍生店是怎麼樣的. 而且亦做到會服務. 小學時, 大埔區不少學校的家長日都是由凱旋門包辦.今時今日, 凱旋門依然有到會服務, 依然有(當時仍認為是正宗)法國野食, 價錢亦比以前大眾化得多. 生意難做了, 現在亦有中式食品供應, 下午茶既茶記set. Lunch time, 食個簡單的肉醬意粉吧.行頭的是羅宋湯, 水準保持了, 味道仍然是回憶中的味道. 辣辣地的紅湯, 好多雜菜. 加少許胡椒粉, 實在是一碗出色的羅宋湯. 不過, 對比返其他餐廳的出品, 好容易被比下去了.意粉, 說過這是老牌西餐廳, 煮法....不好意思, 是傳統港式意粉的煮法. 意粉完全發脹泡盡, 早好多年已經不愛吃此等意粉了. 除了湯意粉外, 這樣的發水意粉真的是一間西餐廳的敗筆. 肉醬方便普通, 茶餐廳出品比較勝一籌.咖啡了, 看得出是普通貸, 用匙羹搞搞, 有些未溶哂既咖啡粉

咖啡了, 看得出是普通貸, 用匙羹搞搞, 有些未溶哂既咖啡粉.....Nexcafe.
作為一家西餐廳, 實在有點失禮.

顯然, 這間老牌西餐廳已經脫節, 留意一下, 中午同下午茶, 另有一些茶記式既野食. 唉! 以前的高級西餐廳感覺失去了, 現在只是一間守業中的老字號. 前幾年visit過, 記得東江雞既老細來這兒用餐, 而另一日去東江雞飲茶食中午飯時, 凱旋門的老細六正在東江雞午餐. 兩老細同父親笑道, 做果行厭果行, 做中餐既要食西餐, 做西餐既, 要食中餐.

有好多老店太保守了, 多年的經營, 未有做出特色, 亦沒有有用心去變通. 有時回訪老店, 拾起重年的味道, 發覺是自己本身進化了, 老店依然停留在當年. 難免, 味蕾有點不歡.
2009-01-06 37 瀏覽
大埔舊有著各式各樣的餐廳,而當中包括不少老字號的餐廳,在平日的晚上則嘗試這間可以代表大埔的懷舊餐廳.小時候常常經過這裏,因小朋友的關係,感覺這間給人感覺是高貴,在一個偶然的機會,朋友邀請來這裏食晚餐,進入店內發現內裏裝修較為舊式,電視還是舊型號,和同區的西餐廳不能比較,感覺有點像返回十多年前的樣子.當晚顧客疏少.朋友一早坐在一旁等候我,自己帶點不好意思.看看有什麼介紹,最後也介紹田螺西冷扒餐.看樣子也頗豐富的.先來了牛油,看看著樣碟子,不是來得豪華,而是在家中豉油的小小鐵盤.每人也是二件小蒜蓉包,咬下去也脆口,在餐湯遞上時也問了這間餐廳開了多少年,笑笑答著已經二十七年了.也二十八年.令自己有點驚訝,想不到可以有30年之久,談話中也得知4年前沙士期間差點倒閉,不知道以前是否高貴,但現在當然是平民化,餐湯中和同區的帶點不同,餐湯內有火腿絲,蛋絲和紅蘿蔔絲,飲下去感不到濃,反觀喝完不感到口渴.相比集團式的餐湯,不是濃過頭了還是湯內找不到材料,蒜薯焗田螺,下了十足的蒜蓉以及薯蓉,二樣東西鋪滿碟的每一個角落.反觀還比田螺搶眼,田螺不是什麼品質優良,只是純粹過癮而已,前菜品嘗了後便來到主角西冷牛扒

先來了牛油,看看著樣碟子,不是來得豪華,而是在家中豉油的小小鐵盤.每人也是二件小蒜蓉包,咬下去也脆口,在餐湯遞上時也問了這間餐廳開了多少年,笑笑答著已經二十七年了.也二十八年.令自己有點驚訝,想不到可以有30年之久,談話中也得知4年前沙士期間差點倒閉,不知道以前是否高貴,但現在當然是平民化,餐湯中和同區的帶點不同,餐湯內有火腿絲,蛋絲和紅蘿蔔絲,飲下去感不到濃,反觀喝完不感到口渴.相比集團式的餐湯,不是濃過頭了還是湯內找不到材料,蒜薯焗田螺,下了十足的蒜蓉以及薯蓉,二樣東西鋪滿碟的每一個角落.反觀還比田螺搶眼,田螺不是什麼品質優良,只是純粹過癮而已,前菜品嘗了後便來到主角西冷牛扒.

朋友說這裏的牛扒不錯,午膳也會滿座.西冷牛扒的份量十足,旁邊擺放了不少薯菜,半個蕃茄以及西蘭花,簡單帶點平民化,拿起刀子切下去,不禁地說容易地切下一小塊,不像外面的切數次來切得開,如是遇著根的話還麻煩.這裏處理得不錯,,叫了六成熟,看到肉中帶點紅,但血不滲出來,所以煮出來的功夫十足,在外面食叫六成熟,不知為何食了全熟.肉質不錯,軟熟帶點滑,去自己的經驗來說,扒餐平均消費也在約一百元,雖不知高級餐廳的質素如何.絕對不比相同價錢的牛扒差,大埔來說這是最好的.薯條不是即炸,但還食到暖暖的,帶點脆口,最後把配菜清光,餐後還來一杯飲品,

本來以為完結,最後還奉上甜品,朱古力紫芋雪糕球,碗下放了乾冰製造不少視覺效果,上層放著4粒小小的雪糕.差一點看到乾冰才進食,甜甜的也為這晚餐作結尾.部長說很多人由移民外國還會回來食一次,或是由細食到大的也有,

埋單三百元,朋友請客,部長服務態度不錯,食得滿意,希望還持續到第三個十年吧.有機會再來
2008-10-28 16 瀏覽
23/10/2008生日快樂:)今日bf生日,放工拿拿淋返屋企整埋少少個蛋糕裝飾因為佢放工遲左少少既關係 ... 本身book左既枱都要推遲半個鐘到打電話去果陣都好有禮貌呀 : D 而且仲話收12 點,遲d都冇所謂添去到啦 ~ 好少人 ...見到有兩個部長咁既企左係到 ..佢地又知係我地book左枱, 個位置我好滿意之後睇meun,其實都好多選擇呀... 心大心細, 又想食果樣呢樣咁最終bf 要左 ,田螺牛扒餐 ;我要左大蝦拼牛柳 *兩個都係7 成熟首先係湯同包上先,包好硬... 冇咩特別食左一舊,反而個紅湯就好鐘意啦好多料,有火腿絲果d 咁反而bf 果個白湯都多料,但味道唔夠,麻麻咁之後就上田螺焗薯蓉,好好食!!咁大個女第一次食咋,不過bf 話 d 田螺好細隻但我覺得好好食 ... 嘿主菜黎啦 ~~ bf 果份扒好大份;不過食野奄尖既佢就覺得一般我覺得un' 左少少 ..不過都唔差呀。到我果份,哇... 見到果兩隻蝦就好開心 : )好大隻!俾左d bf 食佢都話好食,蝦肉好爽口,好多蒜蓉係蝦上面好正:) 牛柳煎得唔錯,而且唔un有肉汁 .. good ~食到咁上下就問餐飲 , 果陣

23/10/2008
生日快樂:)

今日bf生日,放工拿拿淋返屋企整埋少少個蛋糕裝飾

去到啦 ~ 好少人 ...
見到有兩個部長咁既企左係到 ..
佢地又知係我地book左枱, 個位置我好滿意

最終bf 要左 ,田螺牛扒餐 ;我要左大蝦拼牛柳
*兩個都係7 成熟

首先係湯同包上先,包好硬... 冇咩特別
食左一舊,反而個紅湯就好鐘意啦

好多料,有火腿絲果d 咁
反而bf 果個白湯都多料,但味道唔夠,麻麻咁
之後就上田螺焗薯蓉,好好食!!

咁大個女第一次食咋,不過bf 話 d 田螺好細隻
但我覺得好好食 ... 嘿
我覺得un' 左少少 ..不過都唔差呀。
到我果份,哇... 見到果兩隻蝦就好開心 : )好大隻!
俾左d bf 食佢都話好食,蝦肉好爽口,好多蒜蓉係蝦上面

食到咁上下就問餐飲 , 果陣時巳經好飽好滿足啦。
坐左陣,睇下電視咁就問佢可唔可以上埋個蛋糕!
仲問我要唔要'立足' 添,好好服務!:)

個蛋糕第一次整,希望bf 鐘意啦。
今餐食得好開心: ) 會再黎呀

* 好好態度,因為個餐有薯條,會問你要唔要芥辣/ 茄汁等..
而且講親野都帶有笑容, 唔錯 ..
環境都算乾淨, 不過個電視嘈左少少, 有時BF掛住睇電視-3-
埋單:$2XX ,俾得服咖!
走果陣都10點幾仲見到有人留座呢 ~

嘿,再會凱旋門:)
2008-06-16 15 瀏覽
琴日同女朋友o黎o左呢間食野.... 原本睇裝修以為呢間唔方好味得去邊但係原來呢度d食物有番咁上o下水準d牛扒8成熟都唔會好'UN' d 田螺又好入味 豬手都好好味....真係一流我諗會有下次幫襯~
但係原來呢度d食物有番咁上o下水準
真係一流
我諗會有下次幫襯~
2008-05-17 19 瀏覽
5月15日今晚book左台同屋企人食飯, 我揀左呢間"凱旋門法國餐廳", 貪佢係老字號又近屋企, 上嚟睇過食評幾好..共四人order左3個set: 田螺牛柳餐 : 餐湯有名堂, 但唔記得左, 算係紅湯, 但同平時飲既唔同, 佢係火腿絲, 蘿蔔絲, 洋蔥絲同番茄等等嚟煮, 好飲, 田螺薯蓉上台熱辣辣, 仲好香蒜蓉味, 田螺夠肥又香, 將佢個螺裡面既油倒落個薯蓉撈埋一齊食...正呀~ 牛柳左要8成, 好多肉汁而且生熟岩岩好仲一d都唔un, 好好味 ....但我覺得7成會仲好味, 但媽媽唔想咁生wor, 餐飲凍朱古力, 唔夠雅士好飲, 但都唔錯bor扖大蝦扁意粉 (餐飲凍檸茶): 蝦好大隻, 好有蝦既鮮味, 但唔彈牙, 少左d口感...我地成家人原來都唔鍾意食扁意粉, haha德國咸豬手餐 (餐飲熱檸茶) : 一上台真係嚇親, 明明已經預左個size祇有同上次係雅士食既應該差唔多, 點知仲大隻少少tim, 份量驚人, $95個set, 真係抵到呢....我地四個人都食唔晒....呢到既豬手無咁林, 但都唔會un, 有咬口, 但如果可以咸多少少會好味d甜品 : 朱古力脆皮芋頭雪糕波埋單HK
5月15日

甜品 : 朱古力脆皮芋頭雪糕波
埋單HK$380, 一人都唔洗一舊, 真係好味又抵食, 而且佢地SERVICE都唔錯, 個部長成日都笑住口咁又有禮貌
食飽飽再一家人到海濱公園散下步......爽呀
  • 田螺