2023-09-19 87 瀏覽
凱施執下一間又一間,灣仔,銅鑼灣,上環,炮台山的分店都陸陸續續結業,不知何時會到荃灣這間。凱施的蛋糕出名不好吃,但總有點情懷,最愛其其他餅店少有的「花籃」,雖然聖安娜的比較好吃但其傳統的味道難以取代滿滿很甜帶點微酸酸的黃梅醬,外面圍了一圈已乾掉的的忌廉。咬下去,蛋糕體偏乾,一點也不鬆軟,但這就是其特色。分成五層,但味道如一,蛋糕與蛋糕間的奶油很少,我個人很接受,因為怕太多奶油會很膩。其實凱施餅店除了傳統的蛋糕外,其他包點其實是不錯吃的,紅苺提子鬆餅就是其一,紅苺提子鬆餅$7平日如果太晚到訪,通常已售罄光澤的外表,很是香脆,鬆軟濕潤的內在在加足料的紅苺乾,帶出甜味,而餅底也自帶牛油香。 是我心目中的鬆餅。
凱施的蛋糕出名不好吃,但總有點情懷,
最愛其其他餅店少有的「花籃」,雖然聖安娜的比較好吃

但其傳統的味道難以取代

花籃

滿滿很甜帶點微酸酸的黃梅醬,
外面圍了一圈已乾掉的的忌廉。
花籃
咬下去,蛋糕體偏乾,一點也不鬆軟,
但這就是其特色。
花籃

分成五層,但味道如一,
蛋糕與蛋糕間的奶油很少,

我個人很接受,因為怕太多奶油會很膩。
其實凱施餅店除了傳統的蛋糕外,
其他包點其實是不錯吃的,
紅苺提子鬆餅就是其一,

紅苺提子鬆餅$7
紅苺提子鬆餅
平日如果太晚到訪,通常已售罄
紅苺提子鬆餅

光澤的外表,很是香脆,
鬆軟濕潤的內在

紅苺提子鬆餅
在加足料的紅苺乾,帶出甜味,
而餅底也自帶牛油香。
是我心目中的鬆餅。
2023-09-19
2019-05-28 824 瀏覽
荃灣西餅店鋪林立,差不多每行一條街就會有1-2間係左右。不過每次想起買蛋糕都一定會去凱施餅店買。位於荃灣眾安街合眾大廈地下嘅凱施餅店位置便利,由荃灣港鐵站B1出口經過歇腳停沿天橋落去,全程大約步行4分鐘就到。每次屋企有人生日,我都會大力推薦凱施餅店嘅紐約芝士蛋糕。因為芝士蛋糕味道濃郁芳香,而且仲要做到蛋糕好厚實,咬落去唔會淋哂同埋好易溶,芝士味道係口腔徘徊不散,真材實料。加上蛋糕上面有幾粒紅莓係上面點綴,食嘅時候連埋紅莓一齊食會減低膩感。芝士蛋糕雖然真係好邪惡,但凱施餅店嘅芝士蛋糕會令人自動自覺一啖一啖咁品嚐😋😋😋😋紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕
  • 紐約芝士蛋糕
2014-06-21 1170 瀏覽
早餐唔知食咩好,行左入去凱施餅店,見到咁多包,就更加簡唔落手。最後見到紅豆菠蘿包好大個,而且表面金黃好似好好食好吸引,就索性買左個哩食。但食落去表皮唔係好脆,而且好薄。咬開入面啲紅豆餡既份量適中,但個包入面唔係實心,一咬落去就即刻扁曬,唔似開頭咁脹咁靚。雖然甜既菠蘿包皮同紅豆餡既味做得幾夾,但菠蘿包既精髓未做到,有待改善。

2014-06-11
早餐
2014-06-18 609 瀏覽
一直都好中意凱施既包,由其係雙重芝士法包同富士山,今日亦買左哩兩個包食,真係食唔厭。雙重芝士法包$7,入面有兩層,上面係粒粒芝士,下面係融既芝士,而個包就係法包咬落口好有口感,加埋入面啲粒粒芝士成個口都充滿芝味。食左一半我就拎左去加熱,試下融曬入面既芝士,之後再食,果然非常好食!成個口都係芝士!佢係我食過咁多間芝士包入面最足料既頭三位。富士山$7,佢面係肉鬆,仲有啲糖漿,入面有蛋沙律,蕃茄,生菜,一口咬落去,真係好好食,好足料。入面既沙律再加埋包面既糖漿,味道好好,而且豐富。不過富士山哩個包對我哩講好細舊,所以食哩個包我會買多一個包。

2014-06-18
外賣自取
$14 (早餐)
2013-05-27 416 瀏覽
預早同老豆慶祝生日兼且慶祝母親節,但買生日蛋糕來來去去得美心、聖安娜、東海堂!因為佢地方便,總有間係附近方便買!今次想買其他餅店既生日蛋糕,見到有間凱施,因為我家或公司一帶都無,而且好少食,所以決定去凱施買啦!果日去買時個服務員態度一般,叫左幾次先應!或者環境影響聽唔到啩…選左個一磅左右既蛋糕,係tiramisu蛋糕疑似魔鬼蝙蝠既造型,好似幾啱老豆咁…哈哈…服務員佢話如果要朱古力牌就要加錢,我話唔洗要普通膠牌就ok! 點知佢話都係要加錢…我都係一次聽普通膠牌都要收錢8個人食份量剛剛好! 不過味道就麻麻地,無咩味道,而且好似比一般tiramisu更軟身…朱古力造型既片片都麻麻地! 下次都係幫襯番其他餅店比較穩陣!
果日去買時個服務員態度一般,
點知佢話都係要加錢…我都係一次聽普通膠牌都要收錢

8個人食份量剛剛好!
2013-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
2013-02-20 348 瀏覽
我位best friend 在2月頭生日, 15/2 個晚同佢慶祝個日我下午就去唔同西餅店睇birthday cake去到凱施餅店, 就睇中左呢個黑森林蛋糕, 因為:1. 呢個黑森林蛋糕上個粒士多啤梨好紅好靚, 俾人的感覺係早上好新鮮整出黎ge加上成個黑森林蛋糕外面都有朱古力碎, 呢個亦係黑森林蛋糕所需要ge;唔夠朱古力碎, 會令黑森林蛋糕失色不少2. 價錢好合理, 好抵食3. 加$5 就有那個食得ge Happy Birthday 牌到真係切開左, 果然無令我失望 從蛋糕ge 顏色, 深啡色, 就知道餅店師父用左唔少朱古力粉, 真材實料cream 同蛋糕ge 比例亦好恰當食落去, cream 同蛋糕互相融合, 好sweet, 好好味加上個蛋糕真係好鬆軟, 亦即係話呢個黑森林蛋糕好新鮮, 證明我係睇啱左呢個蛋糕ge 我d friends 亦食得津津有味, 食得好開心2個可改善之處:1. 個食得ge Happy Birthday 牌可以係牌下低整個插位插落個蛋糕度, 以免拎去目的地途中個牌就從蛋糕上跌落黎2. cream 個層可加多少少啫喱糖, 就更delicious la !整體而言,
個日我下午就去唔同西餅店睇birthday cake
去到凱施餅店, 就睇中左呢個黑森林蛋糕, 因為:
唔夠朱古力碎, 會令黑森林蛋糕失色不少

2. 價錢好合理, 好抵食

到真係切開左, 果然無令我失望

cream 同蛋糕ge 比例亦好恰當

我d friends 亦食得津津有味, 食得好開心

2個可改善之處:

整體而言, 4個字形容: 好食抵買
2013-02-15
外賣自取
$75 (其他)
  • 黑森林蛋糕
2012-04-30 208 瀏覽
荃灣凱施餅店搬來搬去,最近已遷入了Original Bakery 的舊舖位。今天前往行山,就在這裡準備了糧草,用9元賣了2隻雞尾飽。這裡的雞尾飽,雖然麵包皮不太軟熟,但椰蓉砂糖餡料,甜中滲香,水準好過美心的出品。雞尾飽行山多會必備,體積不會過大,亦較為輕身,能夠補充糖份之餘又可飽肚,最重要的還是自己喜歡吃...就是了。
今天前往行山,就在這裡準備了糧草,用9元賣了2隻雞尾飽。
這裡的雞尾飽,雖然麵包皮不太軟熟,
但椰蓉砂糖餡料,甜中滲香,水準好過美心的出品。
雞尾飽行山多會必備,體積不會過大,亦較為輕身,
1 分鐘 (外賣自取)