2016-06-01 1244 瀏覽
TGI Friday~下班後與舊相好聚舊,再直落糖水甜品一環,沿金巴利道一帶行,隨意地走進某間甜品店。冰庫主打一系列韓式刨冰,西瓜冰、蜜瓜冰、紅豆蓉冰等,最後點選了蜜瓜刨冰Melon Bingo。起初想點一人一份,原來一份已經是超多,3人也幾乎吃剩。蜜瓜刨冰Melon Bingo/$108,全份也是採用蜜瓜製成,半個蜜瓜內有一個個蜜瓜球以及冰涼的片片狀刨冰,正中央插著蜜瓜雪條。整個蜜瓜尚算鮮甜,蜜瓜球配合少量朱古力醬,不過片片雲呢拿味的刨冰就有點兒過甜,加上雪味比較重,入口急凍,而比較欣賞的是正中央的蜜瓜雪條。而溫度亦維持得很好,不會太過易溶,由於加進少量奶,食落甜而滑。吃完有股冰涼暢快的感覺,悶熱的天氣下,品嚐刨冰亦算不過不失。
Melon Bingo
Melon Bingo

題外話/補充資料: 座位比較偏窄,出出入入很不便。
2016-05-13
$36 (宵夜)
2016-05-12 590 瀏覽
冰庫幫襯過好多次,有新甜品緊係要黎食。叫左個西瓜雪糕刨冰,又係大堆頭甜品。刨冰外圍住好多西瓜,中間插左三杯甜筒,三個人黎食,一人一支唔洗爭!西瓜好冰涼又清甜,入面D冰好似雪既口感,加上雪糕一齊食,云呢拿雪糕球加韓國咖啡甜筒,香甜又滑!咖啡味道濃又香,食完成個人唔再熱。
2016-02-15 577 瀏覽
我真係唔可以容許有一餐用難食既野做終結, 所以我就搵左另一間餐廳食個甜品抵消返明洞express對我做成既傷害... 搵到既係呢間食韓式雪花冰既冰庫...我地叫左 Oreo冰... Oreo冰:賣相好唔錯, 有兩支朱古力卷插係上面, 有一球vanila雪糕, 而oreo碎只係係碗邊, 唔會影響到雪糕既外觀, 另外仲有whip cream點綴...呢d咪係有heart lor, 得兩個staff都俾心機整...雪花冰有奶味, 甜甜地, 而冰既粗幼粒粒都差唔多... 雪糕球都唔係雀巢正糕味...真係好好食...呢一間真係好唔錯, 份量2個人share可能有d唔夠, 但一個人食就一定夠... definitely 會再黎食!!

搵到既係呢間食韓式雪花冰既冰庫
...

我地叫左
Oreo冰...
Oreo
Oreo冰:賣相好唔錯, 有兩支朱古力卷插係上面
...雪花冰有奶味, 甜甜地, 而冰既粗幼粒粒都差唔多
... 雪糕球都唔係雀巢正糕味...真係好好食
...

... definitely 會再黎食
!!
2015-11-23
Oreo
2016-02-03 435 瀏覽
看到之前有報導一直想去,直到今日有時間同朋友去尖咀行街順便試下,聞名好耐「蜜瓜冰」,好大份,三個人食恐怕都吃不完,但是價錢我就覺吾抵了,太貴,成$200幾,我們一人都要$60,真是太貴。 我再試他韓國年糕多士,是有d特別,上面有好多粉,中間加韓國年糕,口感幾好,但是就是太乾 ,好多黃豆粉,吃得落下太乾了,我要一直飲水。 所以話不是韓國野,就是好。但是他真是韓國人開,不過價錢太貴,環境普通,除非,好多$,不是好難再來,一次夠了。

2016-01-10
2015-11-03 525 瀏覽
女友一直想食韓式冰 ,於是去左呢間由韓國人開既冰庫試一試 好快就有位,環境唔算寬敞,對我呢啲比較大份既有啲麻煩,今次女友發板嗌左豆蓉黏糕雪冰黏糕夠煙um,而冰夠細滑,入口有好香既奶味,不過豆粉比較嗆口。下次可以再黎試蜜瓜冰
女友一直想食韓式冰
,於是去左呢間由韓國人開既冰庫試一試
下次可以再黎試蜜瓜冰
2015-10-14
宵夜
2015-11-01 340 瀏覽
去這間小店已經是好幾個月前的事(其實是差不多半年了)在整理手機裡頭的照片時看見這店食物的照片,所以決定寫寫食評那天老婆的朋友相約了早上去cafe吃喝,吃完了沒事幹,又去找另一地點再吃下去本來是想到那時新開的韓冰的,因為之前去韓國的時候吃過很好吃,所以知道他在香港開了店就打算去吃可惜當天去到真的很多人,沒耐性的我們決定不等正在想想轉去甚麼地方的時候,突然記起老婆之前說過想試的蜜瓜冰,所以馬上找找最近的地點結果就找中了這家冰庫我們到來店前才發現原來店舖是這麼細小的(openrice看到的照片真的能騙人),不過沒打緊進入店內後見到只有一桌坐著客人店員是個韓國女生,點食物時用上簡單的英語我們叫了個多士及蜜瓜冰多士內有年糕,煙煙韌韌的,加上蜜糖雪糕甜甜,還不錯接著就是期待已久的蜜瓜冰本來有很大期望,可惜吃下一口後就知不對勁了蜜瓜一點也不甜也算了,但那個溫度真的很嘔心,就是暖暖的蜜瓜下隱藏著一些冰,但那些冰是沒味道的唯一吃得下的就是插著的那條雪條,但如果我要吃的只是那條雪條,那我去超市買不就可以了嗎以一百元換來的只是這個質素,真的有點生氣
去這間小店已經是好幾個月前的事(其實是差不多半年了)
在整理手機裡頭的照片時看見這店食物的照片,所以決定寫寫食評
可惜當天去到真的很多人,沒耐性的我們決定不等
結果就找中了這家冰庫

),不過沒打緊
進入店內後見到只有一桌坐著客人
店員是個韓國女生,點食物時用上簡單的英語
我們叫了個多士及蜜瓜冰
多士內有年糕,煙煙韌韌的,加上蜜糖雪糕甜甜,還不錯
接著就是期待已久的蜜瓜冰
本來有很大期望,可惜吃下一口後就知不對勁了
蜜瓜一點也不甜也算了,但那個溫度真的很嘔心,就是暖暖的

蜜瓜下隱藏著一些冰,但那些冰是沒味道的
以一百元換來的只是這個質素,真的有點生氣
2015-05-09
下午茶
2015-10-24 387 瀏覽
朋友食了幾次冰庫, 她嚷著要帶我來試新野~早前, 我試過荃灣一間食冰的甜品, 真的很好味! 讓我難以忘記, 今次當然把握機會試試其他冰比較下~外型賣相都係不錯, 色澤看上去很奪目和吸引呢~面上有士多啤梨雪糕和大量的藍莓做裝飾, 還有juicy既Strawberry呢~但我覺得士多啤梨和藍莓微酸, 略微搶過冰的風頭.雖然冰不是一粒粒很微細的那種, 但口感都幾綿, 易入口. 還有另一招牌就是蜂蜜多士黏糕, 微熱的麵包上有一球待融的雪糕, 一口就體驗到冷熱交融的滋味中間夾住一些類似年糕的餡料, 煙煙軔軔, 朋友K.O. 了一大半呢~
朋友食了幾次冰庫, 她嚷著要帶我來試新野~
早前, 我試過荃灣一間食冰的甜品, 真的很好味!
讓我難以忘記, 今次當然把握機會試試其他冰比較下~

外型賣相都係不錯, 色澤看上去很奪目和吸引呢~
但我覺得士多啤梨和藍莓微酸, 略微搶過冰的風頭.
雖然冰不是一粒粒很微細的那種, 但口感都幾綿, 易入口.
還有另一招牌就是蜂蜜多士黏糕,
微熱的麵包上有一球待融的雪糕, 一口就體驗到冷熱交融的滋味
2015-09-17 697 瀏覽
跟豬大人吃過了不夢幻的夢幻雞翼後,來到了另一間期待已久的食店-- ''冰庫''~青蛙對此食店的第一個印象,就是細與立痴痴.....青蛙甫入店內, 已不時發現地上或角落位置看到蜜瓜肉、又或是曾有食物在地板上已拾起, 但沒有清潔過的痕跡.....鞋子踏在地上就時不時會痴著地板 = =''怎麼衛生情況會如此不濟呢?!但青蛙為了一嚐曾紅極一時的蜜瓜冰,唯有決定不再往地下望!!!!我倆見店內只有一位店務員及師傅,所以襯店內的食客不多, 立即點了一客蜜瓜冰~等了約十分鐘, 期待已久的蜜瓜冰粉墨登場喇!!當然又是指定動作, 極速用相機食先啦~ (還要多角度拍攝)其實一客蜜瓜冰, 2-4人share食亦足夠~不過吃的時候真的有夠狼狽了......首先, 我倆都先定一定神想想該如何動手,因為大概可以預知到, 只要動一動蜜瓜肉或雪條,蜜瓜肉都一定會掉下來 = =''說時遲那時快, 豬大人一下手已告報銷了兩粒蜜瓜肉喇 >.<(怪不得地上不時看到蜜瓜肉啦)但當成功的吃了第一顆蜜瓜肉, 倒有點失望....因為出乎意料的是, 整個蜜瓜冰的蜜瓜肉都不凍的~也許店舖面積有限, 放得檯子, 又容不下太大
跟豬大人吃過了不夢幻的夢幻雞翼後,

來到了另一間期待已久的食店-- ''冰庫''~

青蛙對此食店的第一個印象,

就是細與立痴痴.....

青蛙甫入店內, 已不時發現地上或角落位置看到蜜瓜肉、

鞋子踏在地上就時不時會痴著地板 = =''

怎麼衛生情況會如此不濟呢?!
但青蛙為了一嚐曾紅極一時的蜜瓜冰,

唯有決定不再往地下望!!!!

我倆見店內只有一位店務員及師傅,

所以襯店內的食客不多,

立即點了一客蜜瓜冰~
等了約十分鐘, 期待已久的蜜瓜冰粉墨登場喇!!
當然又是指定動作, 極速用相機食先啦~ (還要多角度拍攝
其實一客蜜瓜冰, 2-4人share食亦足夠~

不過吃的時候真的有夠狼狽了......

首先, 我倆都先定一定神想想該如何動手,

因為大概可以預知到, 只要動一動蜜瓜肉或雪條,

蜜瓜肉都一定會掉下來 = =''

說時遲那時快, 豬大人一下手已告報銷了兩粒蜜瓜肉喇 >.<

(怪不得地上不時看到蜜瓜肉啦)

但當成功的吃了第一顆蜜瓜肉, 倒有點失望....

因為出乎意料的是, 整個蜜瓜冰的蜜瓜肉都不凍的~

也許店舖面積有限, 放得檯子, 又容不下太大的雪櫃吧....

幸好蜜瓜肉尚算夠甜, 伴著碎冰來吃還有一冷一暖的感覺。

可惜冰也溶得挺快, 一下子已變了一攤水了~

吃過了粒粒蜜瓜肉, 就是豬大人顯示其實力的時候喇,

皆因這樣大個的蜜瓜, 還有很多肉可以挖取來吃的,

不過單憑匙羹要挖就真的挺困難, 出力之餘還要有技巧....

最慘的是每挖一下就有蜜瓜汁彈出,

終於知道, 何以店內的地板是立痴痴的喇....

至於蜜瓜雪條則是平時經常吃到的韓國版雪條, 好吃 ^^

不過整體上, 覺得試過一次就好了,

還是發掘新甜品去試比較好!
2015-06-27
2015-08-26 665 瀏覽
一向很喜歡吃雪糕嘅我,在朋友介紹下,來了這間店,點了一個大大份的西瓜雪糕! 就算幾鐘意食雪糕都好,都無可能一個人食得晒!外觀很特別,看着店員整呢個雪糕嘅全個過程,西瓜一粒粒圓碌碌好得意,食落去很爽,整個雪粒最好食的是底層的刨冰,冰凍的刨冰溶入了雪糕及西瓜的味道,食到唔停得口!值得一試!

就算幾鐘意食雪糕都好,都無可能一個人食得晒!
值得一試!
2015-08-23 669 瀏覽
蜜瓜雪花冰(hk$120), 比想像中還要大,仲大過我個頭,本來想食埋其他甜品,最後都打消念頭! 當日我地3個人食完晚餐再SHARE哩個甜品先岩岩好食曬!甜品上鋪滿好多蜜瓜球,仲插上一枝蜜瓜味雪條,朋友都話雪條太甜,但我就覺得岩岩好,而蜜瓜球底下只有雪花冰,當食曬面層既水果就覺得好單調,需要另外加煉奶先有味!
2015-08-19 594 瀏覽
係附近食完韓燒, 當然食埋韓式甜品好好彩我地等左5分鐘就入到試左2款甜品, 黎到當然有一款係冰架啦就係抹茶刨冰同烘烤豆蓉黏糕抹茶刨冰係牛奶冰底, 基本上抹茶同紅豆都無得輸加埋牛奶冰底絕對唔會話難食, 但特別又稱唔上無特別至於黏糕反而更出色即叫即整, 熱熱年糕多士配上雪糕好煙un, 甜度我覺得適中, 唔會太甜多士亦好脆, 一黎到就差唔多清哂加埋有大量黃豆粉真係好正呢個值得再食, 但冰就要考慮下
係附近食完韓燒, 當然食埋韓式甜品
好好彩我地等左5分鐘就入到
試左2款甜品, 黎到當然有一款係冰架啦
就係抹茶刨冰同烘烤豆蓉黏糕
抹茶刨冰係牛奶冰底, 基本上抹茶同紅豆都無得輸
加埋牛奶冰底絕對唔會話難食, 但特別又稱唔上
無特別
至於黏糕反而更出色
即叫即整, 熱熱年糕多士配上雪糕
好煙un, 甜度我覺得適中, 唔會太甜
多士亦好脆, 一黎到就差唔多清哂
加埋有大量黃豆粉真係好正
呢個值得再食, 但冰就要考慮下
2015-08-01 654 瀏覽
店名:冰庫Bingo地址:尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈地下A舖好味指數:7.5/10價錢:$52奧利奧曲奇刨冰韓國人主理的甜品店,店內座位不多,只有大約十多個位子。夏日炎炎,當然要吃個刨冰消消暑,紅豆刨冰和oreo刨冰是推介的,喜愛朱古力味的我當然選擇後者。刨冰賣相精美,冰上有一球冰凍美味的曲奇雪糕和忌廉,而冰上周圍鋪滿一層厚厚的oreo餅碎。刨冰是朱古力味,味道較淡,但配合冰上配料一同進食味道剛剛好。
店名:冰庫Bingo
地址:尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈地下A舖
好味指數:7.5/10
價錢:$52
奧利奧曲奇刨冰
韓國人主理的甜品店,店內座位不多,只有大約十多個位子。

奧利奧曲奇刨冰
2014-08-07
昨晚去試蜜瓜冰($108)但一入到去,店內陣陣異味漂來,臭味幾難忍。而且成個地下都痴淋淋,一路行還會痴鞋底。叫完個冰我和朋友想調去最近門口張空枱,殊不知女店員黑口黑面咁講左一句呢張枱唔開放就行開左,態度令人無語。個冰賣相ok,其實就係一個瓜同枝雪條加一堆冰,食左面頭一粒粒既蜜瓜後,會有一堆冰係道,但啲冰唔係刨冰唔食得既,而且在挖瓜底下啲肉既時候堆冰會阻住哂,最後仲會融化成一灘水。價錢盛惠$108
昨晚去試蜜瓜冰($108)
價錢盛惠$108
2015-07-21 536 瀏覽
最近見咁多人po大大個密瓜上instagram,我就食住個勢,又去食下先!第一次黎Bingo,原來都幾細間,一坐低就叫左個蜜瓜冰.我本身對蜜瓜麻麻地,好少食,西瓜就食得多,等左大約10分鐘就到啦.啲冰無味最先見到就係個條好<突出>既蜜瓜雪條,好好味,幾甜,入口即融好正.下面個D蜜瓜波就淋左d朱古力醬係面,蜜瓜波食落夠凍夠清甜,岩晒夏天食.大大份2個人食岩岩好,食完飯無野做都可以黎試下
大大份2個人食岩岩好,食完飯無野做都可以黎試下
題外話/補充資料: 限量供應嫁!!想食記得早D去
2015-07-15 503 瀏覽
同朋友係尖咀食完韓式燒肉,個口有d乾,於是決定食埋個糖水先散band朋友介紹話呢間野個蜜瓜冰好出名,我又成日係facebook見到d人share張相,自己都好想試下,於是就決定去呢間野食啦~不過呢間冰庫好細間,所以等位都等左一陣,咁熱既天氣企係街邊等位真係攞你命三千一坐低唔使諗就叫左個蜜瓜冰啦!同我想像中既冇出入,個冰真係好鬼大個得我同我朋友兩個人食,好彩我地都好大食,係食得哂既本人超鍾意食蜜瓜,所以呢個冰真係啱哂我hehe~上面有一係蜜瓜雪條(真係韓國雪條黎架,我親眼睇住佢拆開個包裝),我一個人鯨吞左(朋友唔食xd),好好味!跟住下面就係一個個蜜瓜波波,上面仲淋左d朱古力醬,好清甜!食完之後我同朋友都飽到傻,真係值得推介
蜜瓜冰
得我同我朋友兩個人食,好彩我地都好大食,係食得哂既
2015-06-30
$60 (宵夜)