2025-03-23
今日去柴灣掃墓, 順道去附近茶餐廳食下午茶.偶然也要支持本地街坊店.此茶餐食物廳選擇非常多,除了港式燒味外.當然有港式小炒, 中/西美食.我們三人各點一種食物. 星洲炒米($53)~ 不過不失, 有少少鑊氣, 不算太辣. 有少少火腿絲, 蝦肉(爽口彈牙), 叉燒絲. 鮮牛油厚多士($34)~ 港式邪惡之美食, 大大件的鮮牛油🤣, 被熱辣辣及脆卜卜的麺包夾住.少少溶化的牛油, 又係好好味😋😋吉列豬扒配沙律($44)~ 吉列豬扒都算大塊,香脆可口, 豬扒好入味,好好食😋.沙律分量算多及大粒有薯仔,紅蘿蔔,菠蘿,蒟蒻)跟餐配特式冰系(加$10)~ 傳統紅豆冰 (朋友意見:如果可以選擇少冰就更好, 紅豆軟林奶味香, 正常的红豆冰)跟餐配凍飲(加$4)~ 凍檸檬茶 (朋友意見:正常味道😅)跟餐配熱飲(免費)~ 我點了熱奶茶茶香及奶味算適中, 我自己就不需要加甜.點餐~手機自己下點, 飲品都可以選擇少冰少甜少奶...夠貼心送餐也算快,高效率.
跟餐配凍飲(加$4)~ 凍檸檬茶 (朋友意見:正常味道😅)
跟餐配熱飲(免費)~ 我點了熱奶茶
茶香及奶味算適中, 我自己就不需要加甜.
送餐也算快,高效率.