為了吃這間小店,特意來這邊行山,店如其名是有鮮奶和其他小食售賣。有我這個牛奶控喜歡吃的鮮奶燉蛋白和薑汁撞奶,當然要來一試啊!但想不到他們的小食味道比奶製品更出色哦!在這裏進食充滿風味,被綠色的大自然包圍,還有可愛的牛乳紋牆身呢!而且這裏還有羊可以餵飼,$5有一束草,看到很多一家大小來玩,也很適合作親子活動。本來還想嚐嚐他們自家製的花生乾果牛軋糖,可惜賣完了,有機會要再嚐嚐啊!♡餐肉蛋出前一丁面$35 🥢必點🥢餐肉外皮煎得有點香脆,麵是我喜歡比較硬身一點,麻油味香,比茶餐廳的好吃。♡厚底格仔餅$27 🥢必點🥢厚底又鬆軟,很大份,花生醬很多,出奇地好吃!♡鮮奶燉蛋白$28口感嫩滑,奶味不算很濃郁。♡薑汁撞奶$28同樣口感嫩滑,比起鮮奶燉蛋白質感水一點,薑汁味剛好。♡鮮奶$13 一杯網上看到有紅色紙盒裝,不過職員表示已經很久沒有售賣了,現在就用普通透明膠杯盛載。味道和平常喝的鮮奶味道差不多。♡自家製羅漢果茶$15喝了一口才記得要拍照,底下還有龍眼肉,感覺真材實料。

為了吃這間小店,特意來這邊行山,
店如其名是有鮮奶和其他小食售賣。
有我這個牛奶控喜歡吃的鮮奶燉蛋白和薑汁撞奶,
當然要來一試啊!
但想不到他們的小食味道比奶製品更出色哦!

在這裏進食充滿風味,被綠色的大自然包圍,
還有可愛的牛乳紋牆身呢!

而且這裏還有羊可以餵飼,$5有一束草,
看到很多一家大小來玩,也很適合作親子活動。

本來還想嚐嚐他們自家製的花生乾果牛軋糖,
可惜賣完了,有機會要再嚐嚐啊!

餐肉蛋出前一丁面

♡餐肉蛋出前一丁面$35 🥢必點🥢
餐肉外皮煎得有點香脆,
麵是我喜歡比較硬身一點,
麻油味香,比茶餐廳的好吃。

厚底格仔餅

♡厚底格仔餅$27 🥢必點🥢
厚底又鬆軟,很大份,
花生醬很多,出奇地好吃!

鮮奶燉蛋白

♡鮮奶燉蛋白$28
口感嫩滑,奶味不算很濃郁。

♡薑汁撞奶$28
同樣口感嫩滑,比起鮮奶燉蛋白質感水一點,
薑汁味剛好。

♡鮮奶$13 一杯
網上看到有紅色紙盒裝,
不過職員表示已經很久沒有售賣了,
現在就用普通透明膠杯盛載。
味道和平常喝的鮮奶味道差不多。

自家製羅漢果茶

♡自家製羅漢果茶$15
喝了一口才記得要拍照,
底下還有龍眼肉,感覺真材實料。
下午茶
餐肉蛋出前一丁面
厚底格仔餅
自家製羅漢果茶
  • 餐肉蛋出前一丁麵
2023-05-03 1242 瀏覽
門口的石頭很容易認,要注意這裡星期一至五是不營業的。經營模式有點像小賣部那樣子,自行找位置坐用餐,可以在這裡先醫肚子再出發。既然是 "農場鮮奶有限公司“ 當然是要吃奶類食品,所以點了 -鮮奶燉蛋白 ($28) & 薑汁撞奶 ($28) 奶味都幾重。後者的薑汁則是超級濃,頗辛辣的。因為這是午餐來,所以點 - 餐肉蛋出前一丁麵 ($35) 有兩塊圓型的午餐肉都算厚身﹐而且不會太鹹幾好,另外還有一隻蛋,幾豐富。朋友還喝了 鮮奶 ($12/杯) 不算太厚也不會太淡的。
門口的石頭很容易認,要注意這裡星期一至五是不營業的。

後者的薑汁則是超級濃,頗辛辣的。

因為這是午餐來,所以點 - 餐肉蛋出前一丁麵 ($35)
餐肉蛋出前一丁麵

朋友還喝了 鮮奶 ($12/杯) 不算太厚也不會太淡的。
鮮奶 (杯)
2023-04-23
2023-03-11 1120 瀏覽
疫情之後,都冇嚟過呢度今日揸車上嚟,原本可以泊車嘅位置已經唔俾人泊啦🍂🍂🍂⋯⋯一場嚟到都係食佢嘅奶製品薑汁撞奶($28)薑味好重超級正鮮奶一杯 ($12)奶味香濃❤️可以揀凍或者熱見佢好似有啲以前冇嘅嘢例如雞蛋仔同格仔餅本身諗住買埋佢啲盒仔奶走點知原來佢話而家已經冇做啦🥹成堆小羊仔搬咗另一個位置俾$15可以有堆草去餵羊仔仲有隻超級大嘅烏龜🐢好適合一家大細過嚟親親大自然希望下次嚟嘅時候,佢會做返嗰啲盒仔奶啦🥹
疫情之後,都冇嚟過呢度
今日揸車上嚟,原本可以泊車嘅位置已經唔俾人泊啦🍂🍂🍂⋯⋯
一場嚟到都係食佢嘅奶製品
成堆小羊仔搬咗另一個位置
俾$15可以有堆草去餵羊仔
仲有隻超級大嘅烏龜🐢
好適合一家大細過嚟親親大自然
希望下次嚟嘅時候,佢會做返嗰啲盒仔奶啦🥹
2023-03-07 847 瀏覽
我地去左大帽山行完山,落返山腳嘅時候喺農場鮮奶有限公司嘆咗個早餐。聽講以前呢度有自家制牛奶,但依家已經冇左,有啲失望。叫咗個餐蛋面、燒賣、姜汁撞奶、鮮奶燉蛋白、格仔餅同一杯鮮奶。餐蛋面普普通通,冇乜特別。燒賣加小小自家制辣椒油都幾好食。熱姜汁撞奶好出色,姜味好濃,好滑,奶味好重。鮮奶燉蛋白同樣奶味重同好滑。格仔餅好好食,同外面賣嘅好唔同。佢嘅餅底好鬆軟!而杯奶就好普通嘅牛奶,冇咩特別。總括而言,農場鮮奶有限公司嘅食物質素普普通通,如果你睇重自家制嘅牛奶,就有啲失望。但如果你淨係想食啲簡單嘅早餐,呢度都算係一個不錯嘅選擇。🥛🍳🥞

2023-03-04
早餐
When I arrived, it was almost 17:30PM but luckily I also had a chance to try it.They do not provide boxes of milk nowadays. So, you can only drink it in the café. The milk is super goodvery rich same as the milk we drink in Japan. I like it soooo much!Their steamed ginger-milk-egg pudding is also nice. Super smooth~ you have to try!

The milk is super good
下午茶
  • 薑汁撞奶
  • 鮮奶
2022-07-27 1707 瀏覽
話說早幾日去完檢查,有人提議來個預演親子遊,於是乎就由荃灣開車到大帽山再經過九曲十三灣路經石崗再睡到一仲條又小天窄既路入去睡到黑白乳牛石,路口停車行幾級樓梯就到。入到去轉右就睡到啲圍柵,入面有好幾隻咩咩羊,同一隻大🐢,🤔龟羊一齊養🤔🤔咩玩法。再行入去就見到個小食亭,🤰🏽雖然腸胃有奶敏感,但來到農場當然不能不試,即管點了個全奶宴農場牛奶🥛、薑汁撞奶及燉奶。不用多講奶同平日喺超市及7-11買的好大分別,厚厚的有奶酥香,喺天氣熱既天熱來杯凍奶都幾爽🤤聽講以前仲有得屋仔奶,但係唔知係咪疫情少左人,無得賣😩😩😩另外個薑汁撞奶,我就十分喜歡,薑味濃,牛奶香滑。而燉奶就比薑汁撞奶更厚滑,甜度剛剛好🫠😇😇😇去到啲荒山野嶺,好似行山咁行山咁,見到小食亭必定來個餐旦面,呢啲香港人叫情義結🍜,荒山野嶺能嘆到一碗就係幸福😍😍。以味覺來評價就好在於佢係出前一丁,點都死唔到😇。

聽講以前仲有得屋仔奶,但係唔知係咪疫情少左人,無得賣😩😩😩

2022-02-03 1590 瀏覽
跑完山就嚟呢度食嘢,肚餓就梗係咩都好食啦。一直好想試農場鮮奶自家製嘅牛奶,但原來已經冇賣,比較失望。試咗佢哋嘅餐肉蛋出前一丁,有得揀麵質,我要比較彈牙嘅,餐肉外脆內軟,雞蛋有流心,不過$35唔平。另外仲試咗鮮奶燉蛋白,係用膠兜裝住,落完單之後就即刻上,而同行嘅朋友嗌咗薑汁撞奶,薑汁撞奶就係即叫即整,用碗裝住,同樣都係$27,感覺薑汁撞奶會抵啲。味道就正常普通咁啦。如果唔係行山經過嘅話,因為冇咗自己製嘅牛奶,都唔太值得特登入嚟食。除咗嘢食之外,都有羊仔睇嘅。
2022-01-04 1063 瀏覽
假日搵親子地方去,上網搵到呢個香港唯一個鮮奶農場。我地先去川龍飲完茶,跟住用導航去呢個農場,app 教喺錦上路經牛徑村馴入,入左半條村發覺好唔妥,要喺村屋與村屋間既位慢慢駛入,穿過兩條罅隙之後就放棄咗,調頭都要用十手軚先得。心諗若果有製造鮮奶應該條路大到可以貨車行得過先岩。跟住再研究地路線再由荃錦公路試,終於成功駛到去雷公田小巴站。小巴站旁有條單線車路,入口旁掛住個牌寫住鮮奶農場,但下面一句就寫住不設泊車。於是便停左架車行落去。途徑兩個燒烤場同郊野公園公廁,大約行15分鐘。大部份路都只容一架車經過,有兩三個避車處但都泊咗車。我去嗰陣都成4點幾,走嗰陣有啲車都走,幾架車出出入入打晒交,所以最好都係唔好揸車入。入到農場,其實對外開放範圍好細,頂多得個半籃球場,有幾張檯被遊客食麵。小食亭有麵有格仔餅有燉奶有鳥結糖,但竟然搵唔到鮮奶。於是問一問店員做咩唔見有牛,位叔叔有尷尬咁講半年前開始就已經無牛,因為政府唔比續牌養乳牛。咁既話連香港唯一既鮮奶農場都無埋。真係唔知箇中原因。個農場有少少牛奶沐浴露、鮮榚點同小食賣,有幾隻羊食可以餵下草(幾蚊一紮),若果行山經過食碗嘢無所為,但若果專登去就或者會令

個農場有少少牛奶沐浴露、鮮榚點同小食賣,有幾隻羊食可以餵下草(幾蚊一紮),若果行山經過食碗嘢無所為,但若果專登去就或者會令人失望。

我今次呢篇都唔算咩食評,希望打算去既人了解一下先決定去唔去同點樣去。或者將來農場狀況唔同咗都希望其他「食評人」更新一下。
2022-01-04 761 瀏覽
每次郊遊由河貝村往雷公田一定經過未有疫情前好不熱鬧,疫情鬧哄哄時曾不開放,直至現在有開但未有鮮奶賣了。聖誕假期到此一遊,剛巧天氣開始轉冷帶著微微細雨,來一碗熱辣辣薑汁撞奶,暖在心頭撞汁買左要等一等凝固,有趣地方係可以放上膠匙來測試成功凝固沒有。撞奶口感暖滑,薑汁份量亦足,帶點辣,甜度亦適中不過份甜,在冷冷天氣下食碗,甚滿足

2021-09-15 732 瀏覽
超新鮮牛奶👨🏽唔知喺邊度發現左呢度於是乎就的左我去😂完全係山卡啦地方叫我自己去應該要呼叫直升機細盒嘅鮮奶只係得全脂牛奶如果想飲脫脂或高鈣只有大盒裝可能要搵人同你share啦😂好彩買左一盒咋因為飲一半都飽既然係鮮牛奶就試下自家製嘅牛軋糖得蔓越莓味 低糖微酸唔痴牙👍🏻溫馨提示呢度只開星期六、日想試嘅朋友仔唔好搞錯呀當時去嘅時候因疫情關係無開放堂食—————————————————————⬘ 全脂奶 $17⬘ 蔓越莓牛軋糖 $30
超新鮮牛奶
可能要搵人同你share啦😂
好彩買左一盒咋因為飲一半都飽
既然係鮮牛奶就試下自家製嘅牛軋糖
得蔓越莓味 低糖微酸唔痴牙👍🏻
溫馨提示呢度只開星期六、日
想試嘅朋友仔唔好搞錯呀
當時去嘅時候因疫情關係無開放堂食
—————————————————————
⬘ 全脂奶 $17
⬘ 蔓越莓牛軋糖 $30
2021-03-14
外賣自取
2020-11-14 3224 瀏覽
今日行完大帽山就搭多幾個站巴士去雷公田村,喺村口見到話農場唔開放直至另行通知即刻好灰,但係橫掂都嚟到都諗住入去睇吓,點知原來只係冇堂食,可以買外賣喺出邊食!有失而復得嘅感覺。其實喺村口度應該加多句: 「只歡迎買外賣。」門口好易認:有一大舊石油上好似黑白牛嘅pattern. 好欣賞佢嘅創意,簡單又易明。就買咗燉奶,我嗰個係熱,又滑又濃,朋友凍熱都食左,話熱好食啲。之後飲佢嘅牛奶,平時我唔飲牛奶,今次朋友俾咗啲我試,真係好少牛奶冇嗰浸”so”味。可能只做外賣關係,餐牌只有幾樣選擇。我可以試到佢嘅燉奶同牛奶已經非常滿足,為今日嘅旅程畫上一個完美嘅句號。P.s.喺村口直行大約10-15分鐘就去到農場,村口有綠色小巴去錦上路西鐵站,對面亦有51號巴士出荃灣

燉奶
2020-11-14
外賣自取
燉奶
  • 農場鮮奶
2020-07-27 2922 瀏覽
好耐好耐以前嚟過食餐蛋麵 ( 都幾好食㗎) , 今次食完下午茶先至揸車經開附近,但係都心思思去食薑汁撞奶🤭呢度適合駕車人士, 有免費車位,帶埋小朋友 一家大細啱哂 因為農場嗰度養咗幾隻羊,可以好平買 飼料 俾小朋友餵羊 薑汁撞奶,有凍有熱,熱係即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固 好食呀!有薑味,又唔太甜,又夠滑 另外買咗兩隻茶葉蛋畀小朋友食,再加多盒鮮奶 又有得玩又有得食,小朋友都好開心 🤗如果想知道呢度有冇開門,最好就上去佢社交平台專頁嗰度睇下,佢會有最新消息😉

呢度適合駕車人士, 有免費車位,帶埋小朋友 一家大細啱哂
因為農場嗰度養咗幾隻羊,可以好平買 飼料 俾小朋友餵羊

薑汁撞奶,有凍有熱,熱係即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固
好食呀!有薑味,又唔太甜,又夠滑

另外買咗兩隻茶葉蛋畀小朋友食,再加多盒鮮奶

又有得玩又有得食,小朋友都好開心 🤗

薑汁撞奶+茶葉蛋

鮮牛奶

2020-06-25
薑汁撞奶+茶葉蛋
鮮牛奶
  • 薑汁撞奶
2020-07-02 1830 瀏覽
話說 想帶我三個女重拾當年爸爸媽媽拍拖嘅地方。於是就揸車入黎同佢地食個早餐。我地一黎度好在有位,雖然天氣熱但小朋友見到有羊就開心到咩都唔記得。我地叫左呢度出名嘅牛奶,買左大盒裝,一家五口剛好一人一杯,果然同平時係超市飲嘅其他大牌子唔同。仲叫左個薑汁撞奶,小朋友就唔啱食啦,但媽媽我就十分喜歡,薑味濃,牛奶香滑。燉奶就小朋友搶住食。茶葉蛋,本身係媽媽我好中意食,我剝完殼之後d女一人一啖就食哂...仲話好好味叫我再買.....不過又真係整得好味嘅,睇隻蛋嘅顏色都知已經醃左一段時間。另外仲有叫左碗叉蛋面,不過冇咩特別,仲算貴,三十幾蚊一碗,不過預左啦,黎呢度主要目的都係牛奶姐。
話說 想帶我三個女重拾當年爸爸媽媽拍拖嘅地方。

於是就揸車入黎同佢地食個早餐。

燉奶就小朋友搶住食。

薑汁撞奶,燉奶,鮮牛奶

茶葉蛋

薑汁撞奶,燉奶,鮮牛奶
茶葉蛋
2020-06-26 1352 瀏覽
呢個農場我留意咗好耐,一直都冇機會去,因為佢淨係開星期六日同埋公眾假期,就算平日你有時間去都冇用。一去到就聽到好多羊仔聲咩咩叫,你可以買草餵飼羊仔,佢哋好得意,不過好臭。好多父母帶埋小朋友來玩,我覺得情侶都可以當係一個消遣活動。我淨係試咗佢最出名嘅薑汁撞奶同埋燉奶,前者薑味好濃,但同時保留着牛奶香,薑亦唔會太辣,至於燉奶就真心出色,好滑好香牛奶味,我另外仲買咗500毫升嘅鮮奶飲,本人非常推薦,超香醇,好滑口,如果鍾意飲奶嘅人一定要試
好多父母帶埋小朋友來玩,我覺得情侶都可以當係一個消遣活動。
薑汁撞奶,燉奶
2020-06-25
2020-01-05 3103 瀏覽
元朗牛奶農莊🐄牛奶好清好飲,薑汁燉奶好味, $35一支牛奶沐浴露🧴抵👍🏻出邊路邊賣菜阿姐自家製蜜糖黃皮陳皮 $60一貫好好味,農場鮮奶芒果布甸好好味,屋企人另外仲買咗6支農場牛奶拎走
農場鮮奶餐蛋米粉薑汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,
農場鮮奶餐蛋米粉薑汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,