招聘中
薪金面議
27天前
2024-05-28 785 瀏覽
泰國真的熱到靜止不動也爆汗,幸好我之前趕在高溫警告前已回港,不過實在未夠喉,好想再食更多泰國美食,剛好港青酒店再臨閣捉住這炎炎夏季,即日起至7 月 21 日期間推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓我留港消費也可享用多道正宗泰國佳餚。 據知今次是港青酒店行政總廚聯同來自榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚合力炮製,食客們有福了。 熱食方面已經好吸引,火山排骨、泰式海南雞飯、慢煮豬腩肉、泰式咸蛋黃炒鮮魷、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、黃咖喱雞、泰式豬手、泰式焗蠔、香茅羊T骨、巴東牛肉、泰式炒菜、泰式炒金邊粉、黃金窩巴 當然少不了蘇梅島馳名冬蔭功湯,順道來碗冬蔭功麵也不錯;另有意式雜菜海鮮湯及中湯供選擇。 冷盤的泰式沙律都有幾款,泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律等、泰式免治豬肉沙律,酸甜的辣的,吃得清涼。另有恆常的前菜如黑松露伴蜜糖芝士等。 切肉區有燒美國肋骨牛肉,鐵板煎區有即煎虎蝦及東星斑柳,旁邊有好受歡迎的即煮鮑魚。 多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、

多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、日、公眾假期及其前夕供應) 、龍蝦仔、青口、龍蝦鉗、熟蝦、熟蜆。

多款精緻泰式甜品,款款惹人垂涎,如芒果黑白糯米飯、蒸泰式千層糕、榴槤波波、香蕉煎餅、椰香南瓜、椰香爽口馬蹄肉。

另邊廂,有泰辣馬卡龍、香辣戚風蛋糕、班蘭蛋糕、椰青糕、椰汁西米糕、芒果布甸、蝶豆花奶凍、糯米糍、班蘭椰汁糕、荔枝啫喱,實在有甜眼闊肚窄,幸好朋友跟我分享食。

最後,來點切粒水果、即做流心朱古力及多款口味Haagen-Dazs雪糕,還有多款果汁、排毒水、咖啡及茶,泰美味啦﹗
2024-05-24
2024-03-24 2442 瀏覽
今日我,太太,外父和外母相約往尖沙咀YMCA再臨閣食自助晚餐慶祝外父生日,自助餐食物豐富,這裡有冷盤,凍海鮮,刺身,熱食和甜品,冷盤有鹽水鴨,沙樂美腸,無骨黑椒朱柳和煙三文魚,尤其黑椒朱柳很少見此冷盤,食落咸度剛剛好 ,凍海鮮有龍蝦,蝦,蟹鉗,琵琶蝦,蜆和青口,食落味道新鮮,口感鮮甜,刺身有三文魚,希靈魚和八爪魚,三文魚食落新鮮,希靈魚和八爪魚肉質爽口,熱食有慢煮鮑魚,煎虎蝦,煎比目魚,喇沙和美國肋骨牛肉,慢煮鮑魚食落湯汁味濃,鮑魚入口彈牙,煎虎蝦肉質鮮甜新鮮,煎比目魚食落有油花,喇沙有豆卜,魷魚,魚蛋,蛋和蝦,魷魚和蝦爽口,豆卜食落軟腍,魚蛋和蛋吸收湯底十分惹味,整碗喇沙食落爽口,美國肋骨牛肉肉味香濃,西湯有黑松露忌廉湯,飲落有濃香黑松露味,口感清新,甜品款式多有豆腐花,燉蛋,面包布甸,椰汁西米露,朱古力心太軟,豆腐花味道香滑,燉蛋甜度適中,面包布甸口感順滑,椰汁西米露甜度適中,朱古力心太軟味道香濃,haagan dazs雪糕我選了朱古力,味道香濃,食落口感滿足,酒店期間有鐘聲有玫瑰蛋糕,期間甜品師邀請小朋友在蛋糕上加上食用花,食落香滑,有玫瑰花香,味道軟綿,酒店有凍蘋果汁提供,飲落甜度適中,酒店座位舒適,食物美味,冷盤, 凍海鮮和熱食高質,職員服務細心,而且餐廳位置可以有幸看到地球熄燈一小時,見到維港大廈沒有廣告燈光,壽星外父十分滿意,食了一頓豐富自助餐
凍海鮮
燒虎蝦和牛肋肉
玫瑰花蛋糕
玫瑰花蛋糕軟綿
2024-03-24
自從大家習慣北上消費之後,似乎所有行業都受影響,當中飲食業更是有點寒冬的感覺。從近日見有好幾間酒店已取消提供自助餐已見一班,但所謂有危就有機,始終Buffet都屬於受歡迎項目,為了吸客,除了減價之外,最佳方法就係加強陣容,而尖沙咀YMCA再臨閣就屬於抵食夾大件類別。家陣連加一平日都不過$468,而就算星期五、六、日及紅假都只是$499,一張大牛攪掂。加上地點適中,就近尖沙咀地鐵站,所有坐位靠窗,街景一覽無遺,比起好多酒店優勝。海鮮雖然晚餐不用$500,但食物水準沒絲毫下降。原隻波士頓龍蝦、琵琶蝦、龍蝦鉗、鱈場蟹腳、藍青口、小龍蝦、砂白同海蝦任食,refill速度又快。個人幾鍾意食琵琶蝦,因為平日係自助餐好少見到。波士頓龍蝦又多膏;龍蝦鉗啖啖肉好啱我。Carving Station即煎扒老虎蝦,蝦殼香脆,肉質彈牙,當然任食,但每次只可以拎一隻,唯有排多幾次隊。慢煮鮑魚煮得好入味,口感Q彈,又係必食。食肉獸又有燒美國肋骨牛肉同燒T骨羊扒。同上次一樣,主食有海鮮叻沙,湯底同樣濃稠帶辛勁,很喜歡豆卜蘸湯後的味道,加上怡保芽菜,更係越食越想食。前菜每款都係細細碟,一口一件,幾切合想試多幾款的朋友

海鮮

雖然晚餐不用$500,但食物水準沒絲毫下降。

原隻波士頓龍蝦、琵琶蝦、龍蝦鉗、鱈場蟹腳

、藍青口、小龍蝦、砂白同海蝦任食,refill速度又快。

個人幾鍾意食琵琶蝦,因為平日係自助餐好少見到。

波士頓龍蝦又多膏;龍蝦鉗啖啖肉好啱我。

Carving Station

慢煮鮑魚

煮得好入味,口感Q彈,又係必食。

食肉獸又有燒美國肋骨牛肉同燒T骨羊扒。

前菜

每款都係細細碟,一口一件,幾切合想試多幾款的朋友。

有煙黑魚籽雞蛋、水晶肴肉、黑鬆露蜜糖伴芝士

、紫蕃薯柚子沙律球及炸薯絲蝦卷。

而櫻花蝦豆腐是個人推介,香甜軟滑。

刺身

有三文魚、鯛魚、八爪魚及希靈魚,當然仲有什錦壽司

有家常湯感覺的藥膳瘦肉湯以及甜滑的南瓜湯。

熱葷

芝士焗蠔

雖然沒有生蠔,但焗蠔都好受歡迎,而且refill得好快。

日式牛肋條

牛肋條、蘿蔔同甘筍同樣炆得夠稔及入味,味道融入湯底,用來伴麵都不錯。

清蒸比目魚

選取中間最肥美肉厚的一段,蒸得啱啱好,

窩巴

其實有點意想不到是窩巴,加入了咸蛋黃,炸得勁香脆而不過火,絲不油膩,簡單但好味。

另外,仲有醬燒雞、魷魚仔墨汁麵、柚子蜜黑豚肉、蜜餞三色甘筍同燒新薯。

Cold Cut 及芝士

至於凍肉有沙樂美腸、無骨黑椒豬柳及煙三文魚,個人覺得三文魚夠肥美,煙燻味恰好,不錯。

而芝士有車打芝士、金文畢芝士、藍芝士及高達硬芝士,又有乾果配搭。

沙律

喜歡健康的朋友,可以選擇地中海發達芝士沙律、野菌黑醋沙律及椰菜花米沙律。

醒胃的有泰式去骨鳳爪沙律。

哈根大師雪糕

有雲呢拿、Strawberry
& Cream、比利時朱古力、咖啡以及Cookie & Cream,全部都係獨立杯上,絕對衛生。

先講講細細杯既甜品,基本上以花作主調,所以甜品區都以花佢擺設。

迷你版甜品有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶凍、花盆杯以及櫻花水玄餅,最啱心多想試多幾款的客人。

至於整個蛋糕則有香橙西柚蛋糕、鮮花蜜糖蛋糕、蜜糖芝士餅同埋草莓撻。

同上次一樣,蛋糕又係靚到大家不想破壞,但只要切開一睇,內裡層次分明,足幾吋高真係好吸引。

又有好少機會食到既暖蘋果撻。

即製甜品有心太軟同班戟,加球雪糕,來個冷熱交融是絕配。

太太就比較喜歡中式甜品,桂花小丸子不單有香味,而且丸子有嚼口,幾啱口味。

水果

是日的幾款水果,菠蘿、蜜瓜、哈密瓜同西瓜幾款水果都好甜。

飲品

飲品有綠研綠茶(無糖)及橙汁,當然係free flow啦!

大家更可預訂初二晚,在YMCA寬廣的天台觀賞當天的新年煙花盛放,一同慶祝龍年的到來。
📍再臨閣 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓==============================再臨閣位於尖沙咀YMCA酒店內,位置非常方便,由尖東站前往只需步行約1分鐘就到,旁邊香港知名半島酒店餐廳位於酒店4樓,面向尖東海旁方向,可以180度飽覽海旁景色,而且餐廳設有落地玻璃,所有座位都安排近窗邊,所以任何位置都可以見到尖東海旁的景色😍😍餐廳職員都非常細心又盡責,而且比人感覺好輕鬆,唔會有好大壓迫感,用餐感覺非常良好🥰==============================食物方便質素非常高,無論海鮮,冷盤,熱盤還是甜品味道都非常好,而且款式都是自助餐比較少見✨必食推介✨前菜:🦞開邊龍蝦:好多膏,肉質彈牙無碎冰龍蝦鉗:好大舊肉,而且已經開左一半款,好容易就食到舊肉🥚溏心蛋:雞蛋蛋黃是半流動狀態,蛋白位置好入味🥗椰菜花米沙律:一d草青味都無,有淡淡檸檬香味,配埋其他蔬菜好清新熱盆:🐚法式焗田螺:田螺係放係薯蓉到一齊焗,薯蓉好香滑,田螺彈牙無怪味🦪芝士焗蠔:蠔味道香濃而且超多芝士,好正🐑焗羊架:羊架大約7成熟,超多肉汁好好味慢煮鮑魚:飽魚咬落好有質感,配
📍再臨閣 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓

✨必食推介✨
前菜:
🦞開邊龍蝦:好多膏,肉質彈牙無碎冰
龍蝦鉗:好大舊肉,而且已經開左一半款,好容易就食到舊肉

🥚溏心蛋:雞蛋蛋黃是半流動狀態,蛋白位置好入味

熱盆:
🦪芝士焗蠔:蠔味道香濃而且超多芝士,好正
🐑焗羊架:羊架大約7成熟,超多肉汁好好味

慢煮鮑魚:飽魚咬落好有質感,配埋飽魚汁煮ge 蘿蔔好好食

甜品
🧁心太軟:呢款係隱藏甜品,要同甜品位職員講會即刻焗比你,但超好味一定要試
🍎焗蘋果酥:賣相好似玫瑰花,食落好似泡芙,有淡淡蘋果味

雞蛋仔:蛋味好濃ge脆口雞蛋仔
🥕紅蘿蔔蛋糕:海棉蛋糕部分加左紅蘿蔔一齊整,但唔會食到紅蘿蔔味,反而令蛋糕質感變得較濕同硬身,愈食愈好味
2024-01-24
2024-05-27 178 瀏覽
一直有人話再臨閣自助餐平靚正,睇價錢確係吸引,平過五舊水,亦促使我幫襯咗兩次,講下入座安排,18:30開始用餐,輪候位置相當擠迫,餐廳有需要作出改善,或可提前讓客人入座,餐廳地方比我想像中細,景觀唔錯,雖然大半維港景色被文化中心遮咗😅冷盤🟣龍蝦、長腳蟹、龍蝦、翡翠螺、蝦、蜆等,海鮮真心唔錯,補給亦快,第二次到訪有琵琶蝦,但只供應了短時間,卻是眾多款海鮮中最出色,超爽甜彈牙🤤,我只攞到兩隻咁大把,之再冇再出過熱盤🟠鐵板燒、即製壽司軍艦及刺身、慢煮鮑魚、蒸魚、炒時蔬等,我一向好少攞粉麵,但好友不停讚個龍蝦湯意粉好正,仲話冇老點,咁我又試下,湯底幾濃配以海鮮作配搭,而第二次嚟就轉咗叻沙,吸引度大減🙂‍↔️,燒西冷亦係另一樣要讚嘅,口感好嫩,冇過熟問題沙津吧🟡蔬菜新鮮,選擇唔算多,第二次嚟仲要冇咗Parma Ham,得返沙樂美腸嗰咋,即時大打折扣甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全總結☘️由於我幫襯咗兩次,有感存在差別,是指食物供應比較飄忽|服務方面,侍應殷勤有禮👍🏻 (相片是首次到訪時拍下,給大家作參考)
甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯
飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全
2024-01-21
2024-05-22 168 瀏覽
因為母親節要上班所以改第二日慶祝,剛好再臨閣有優惠所以來一試(KK day 網購),至於交通都幾方便,港鐵尖東站一出就係。當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣另外一些泰式美食,如海南雞和燒排骨等都尚算唔錯,至於泰式甜品我本身不太愛甜食所以不作評論。除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻壽司刺身基本要有,刺身方面赤貝、魚、三文魚、章魚等等都有五至六樣選擇必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻燒牛肉水準都幾高,好有肉汁飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等服務方面收碟都幾快,環境方面地方比較細但睇到維港,年初二應該睇到煙花。價錢今日有優惠抵到爛,但如果原價就要諗吓

當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味

首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣

除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少

蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔

扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻

必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻

燒牛肉水準都幾高,好有肉汁

飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等

2024-05-15
母親節
2024-05-15 163 瀏覽
被主題吸引,所以約友人來吃,一來假期前想放鬆心情,但最終失望而回。 食物種類不算多,飲品種類只有咖啡,奶茶,紅茶包和三款凍飲,但全部不好味,凍茶超甜。食物擺放位置可以的。但每一道菜都不好味,口味很淡,跟外岀泰國菜餐廳明顯不同。 最其本的冬陰功湯的湯底也很淡。 其他的不説了。 甜品也不好吃。 海鮮很不新鮮。 朋友用餐期間不小心被海鮮刺到流血。 問工作人員有沒有手套,竟然説我哋無手套供應。 其實試過其他酒,吃自助餐,有需要的都有手套供應。不知為何那麼基本的用品都沒有,不太人性化。記得一兩年前來吃自助餐的食物是不錯的,晚上還會把燈光調暗,方便看外面夜景,但昨晚沒有。 總括來說,很差的一次體驗,難怪用餐當晚入坐率只有一半。

2024-05-14
每年四月,泰國都會舉辦「潑水節」,而今年,香港也舉行了不少「潑水節」活動,令港人無須外遊也能感受泰國的節日氣氛,一同狂歡迎接好運!  延續泰國「潑水節」的節日氣氛,港青酒店再臨閣由即日起至 7 月 21 日期間,推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓食客可品嚐一系列突顯泰式風味的美饌,感受泰式氛圍。配合「泰滋味」主題,再臨閣的廚師團隊悉心炮製一系列地道泰式美餚,包括:泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律、泰式海南雞飯、火山排骨、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、蒸泰式千層糕、香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍、榴槤波波......等,愛好泰式美食的你,絕對不能錯過!當日,酒店更邀請了來自泰國,榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚 Dumsimai Puangthip,聯同港青酒店行政總廚黃志明先生,一同傾盡心思及廚藝,即場示範了多道正宗泰國佳餚,當中包括:慢煮豬腩肉、蘇梅島馳名冬蔭功湯及泰式咸蛋黃炒鮮魷等。特別推薦當中的慢煮豬腩肉,肥廋參半,帶有膠質,肉質嫩滑多汁,加上泰式調味,更添香濃惹味。再來三小碟前菜,充滿泰
再來三小碟前菜,充滿泰式風味的泰式金柚沙律,酸酸辣辣,非常開胃;櫻花蝦豆腐,簡單的組合,清清地,相當滋味;還有奶油般柔滑的黑松露蜜糖伴芝士,透出淡淡松露氣息,口感豐富美味。
泰式海南雞飯,雞肉肉厚,肉質滑嫩,皮薄骨酥,香味甚濃,肥而不膩,伴隨雞油飯,令人大滿足!
回本推介,必選燒牛排,熟成度剛剛好,呈鮮紅色,肉質鮮嫩,食落相當Juicy。還有即燒大蝦,鮮味爽口,絕不能錯過。
泰式魚乾西瓜沙律,真的沒想過,這麼簡單的搭配,會如此消暑又好味!個人喜歡三文魚,添加了數片煙三文魚作點綴,看上去更美之餘,更添鮮味。
泰式甜品選擇也不少,我選了現場即製的芒果糯米飯;由細食到大的椰汁西米糕;斑蘭芒果卷透出陣陣斑蘭香氣,再配搭淡淡椰香和芒果,味道清新不會過甜;荔枝啫喱在清甜的啫喱上添加滿滿的爆珠,令口感提升;而我最愛的榴槤波波,外皮脆口鬆化,咬開一刻,榴槤飄香即時散發,十分濃郁。
愛吃辣的,還可試試香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍等,甜點中注入辣的元素,相當有驚喜!
2024-03-18 321 瀏覽
食物嘅選擇唔算好多,先講凍海鮮,我覺得麵包蟹個蟹蓋係最好食😀 不過好似嚟咗幾次之後之後都已經唔再見有蟹蓋。其他凍海鮮就正常不過不失,沙律方面選擇都幾多,特別係佢哋個野菌非常之惹味,酸酸甜甜好好食!甜品方面心太軟或者係朱古力嘅甜品,都非常之出色。其他我就覺得一般😂個心太軟一啲都唔死甜亦唔會好苦,而且鍾意嘅話仲可以配返個Häagen-Dazs嘅雲呢拿雪糕❤️另外刺身方面,希靈魚同赤貝算係正常,其他都係麻麻哋🥲牛扒 羊架 烤大蝦 蒸比目魚都好好食 ❤️❤️整體嚟講我覺得佢哋嘅熟食係幾唔錯,雖然選擇唔多,但本身胃口都唔係特別大,食唔到幾多,所以都幾啱食。😃