2024-05-22 342 瀏覽
朋友知道我鐘意素食,所以推介呢間傳統老店比我,今日同老公經過所以即刻入去試吓,餐牌有幾個,花多眼亂選擇困難,所以揀咗呢個寫住新派素食嘅餐牌,唔係好肚餓,所以揀咗兩餸一湯少少哋試吓先服務員態度友善,笑容滿面,食咗食得開心啲記者1. 香薰炸脆皮鴨:上枱仲係熱辣辣嘅,賣相都唔錯,夠香唔夠脆都幾乾身,跟咗一碟酸酸甜甜嘅醬,點醬一齊食更加好味2. 法海蒲團:菜芯綑邊,腐皮包住好多料,入邊有黃耳、馬蹄、百合、雲耳、菇等等,面頭鋪滿咗唔少髪菜,呢度唔錯,老公話好好食3. 冬蓉蟹肉翅(有蛋):賣相一般,味道比較清
記者
香薰炸脆皮鴨
法海蒲團
冬蓉蟹肉翅(有蛋)
2024-05-21
香薰炸脆皮鴨
法海蒲團
2023-12-27 1505 瀏覽
好耐都冇食齋,趁着假期清一清腸胃,朋友推薦了幾間素食店,最後就試下呢間歷史悠久的老店,這家老店位於佐敦的懷舊素食店。這間餐廳食物味道和菜式也非常傳統,不是新潮素食餐廳,係古色齋店。餐廳有上下兩層, 枱唔算少,雖然光顧大部分都是上了年紀的人士,感受老式情懷。各種食品都萛很好,廚師供應的食物是熱騰騰,份量適中,消費一般中價,有好多舊菜色,質素水準略有參次,如果能夠儘量小些油……那就更加好,需然味道稍為參次,但合乎清淡原則。偶爾去食吓齋菜,感覺也不錯,對素食者來說,係一個好地方, 如果菜式上有蛋, 也會明確指出, 方便全素者識別。餐廳裡面有一個賣點心的位置,賣的點心都係傳統的點心和中式的餅,他們出品的中式餅,不是太多素食店會做到。馳名齋滷味 $40咖喱齋味道質感還可以, 齋叉燒口感偏硬, 醬汁都偏甜,不過不失。五柳仙班 $85其實係非常邪惡又熱氣嘅炸芋頭魚配酸甜汁!一條魚大約分成10件,每一件都係外層非常香脆,裏面嘅芋泥做到好細滑,芋頭控一定要試。六榕炒麵 $77師傅炒到啲麵脆卜卜,非常足鍋氣,鋪左好多餸在上面。炒桂花素翅(有蛋)$105呢個炒翅因為幾特別,湯翅食得多,原來炒都好好食,好香又

馳名齋滷味 $40

五柳仙班 $85

六榕炒麵 $77
師傅炒到啲麵脆卜卜,非常足鍋氣,鋪左好多餸在上面。

炒桂花素翅(有蛋)$105
呢個炒翅因為幾特別,湯翅食得多,原來炒都好好食,好香又有咬口。
2023-12-25
  • 炒桂花素翅(有蛋)
  • 五柳仙班
2023-10-29 1331 瀏覽
以前住在旺角經常來食嘅素菜館,很喜歡食粥同羅漢齋炒麵,酸齋夠味,裝修後第一次到坊,真的好漂亮,好光猛,好舒服,一家人坐低慢食嘅素菜館,素菜好多款色又特色,又好好味,
2K
2023-10-24 1168 瀏覽
守齋日,不能吃熱血動物的肉 ....人在佐敦 , 行過路過「六榕仙館」就貢入去食個晚餐 ~南乳腐球荔芋飯:不論是腐竹球或是芋頭都煮得入味,芋頭夠腍仍未至於散,南乳汁香濃入味,夠水準 ~乾燒伊麵:即叫即炒,夠鑊氣,伊麵偏向 彈口,配料是冬菇、芽菜、甘筍絲, 個面煮得入味也不太鹹 ~有一個知識想講被大家知,其實虔誠天主教徒,每逢禮拜五都要守齋的;有一些兄弟姊妹在星期三、五都會守齌;在一些重要日子,更要守嚴齋 .... 多數間稱為「清水麵包齋」 ~本篇完 ~
守齋日,不能吃熱血動物的肉 ....

人在佐敦 , 行過路過「六榕仙館」就貢入去食個晚餐 ~

本篇完 ~
2023-10-03 1106 瀏覽
中秋連假既最後一日, 同長輩們去佐敦行街~長輩想食齋, 搵左幾間餐廳, 最尾揀左呢間, 因為見佢門面好有傳統齋鋪feel 😂5點零鐘入坐 (個lunch 其實都未落曬格 😂) , 嗰陣餐廳未係好多人, 姐姐得閒推介下有咩好食😂 同埋啲餸都上得好快~首先叫左個 ❤️ 齋鹵味 ($40) ❤️仲特意叫姐姐唔要咁多咖哩齋, 要多啲酸齋 😂因為遲左影相, 所以已經比人夾走左 1,2舊 😂😂😂個齋幾好食~ 有我至愛既酸齋, 咖哩齋, 素叉燒, 素鮑魚…等.跟住就有 ❤️ 五柳仙班 ($85) ❤️啱啱炸起就拎過黎, 個皮幾鬆化, 好食!!加上, 有大大碟酸甜醬, 可以瘋狂點醬食芋頭魚, 勁開心!! 😂 最後, 仲有個 ❤️ 羅漢上齋 ($95) ❤️我覺得幾足料丫, 有唔同既菇菌類, 又有竹笙黃耳雪耳雲耳, 馬蹄髪菜等等 (好耐冇食過髪菜啦 😂).鐘意濃味既人可能會覺得佢有啲淡, 但我就覺得啱啱好~如果唔係本身飽飽地, 都好想試下出面啲酥餅 😍 下次如果再黎食想試下啲豆腐同蠔~整體黎講, 今餐都唔錯丫, 呢排日日大魚大肉, 食返清淡啲都幾好呀!!同埋呢間齋鋪, 有服務之餘冇加一 (姐姐話 初一十五先有),
中秋連假既最後一日, 同長輩們去佐敦行街~

首先叫左個 ❤️ 齋鹵味 ($40) ❤️

仲特意叫姐姐唔要咁多咖哩齋, 要多啲酸齋 😂

因為遲左影相, 所以已經比人夾走左 1,2舊 😂😂😂

跟住就有 ❤️ 五柳仙班 ($85) ❤️

啱啱炸起就拎過黎, 個皮幾鬆化, 好食!!

最後, 仲有個 ❤️ 羅漢上齋 ($95) ❤️

鐘意濃味既人可能會覺得佢有啲淡, 但我就覺得啱啱好~

如果唔係本身飽飽地, 都好想試下出面啲酥餅 😍

下次如果再黎食想試下啲豆腐同蠔~

同埋呢間齋鋪, 有服務之餘冇加一 (姐姐話 初一十五先有), 每位茶錢$7, 都OK 丫~

P.s. 食完呢餐之後, 到訓覺都冇再肚餓過 😂😂😂
2023-10-02
2023-08-05 1193 瀏覽
友誼餐 $550好耐都冇食齋,趁着農曆十五清一清腸胃🥗蟹肉燴素翅(有蛋)🍲姐姐一拎上黎就幫我地分好一碗碗,完全影唔切相😂總共都分到6碗,素翅好爽口👍🏻羅漢上齋有雜菇、菜心、粟米芯、髮菜、馬蹄、雪耳,估唔到有黃耳係入面,但味道偏淡,適合老人家小朋友或者健康人士食。蜜豆鮮百合🫛味道都係偏淡,蜜豆整得好翠綠又好甜,配埋鮮百合係健康之選。翠塘豆腐(有蛋)🥚下面係蒸蛋白,上面有雜菇、素蟹柳、豆腐等,濕濕地撈飯一流🍚荔卷拼香煎腐皮卷本身係荔卷拼脆奶,不過同枱有人唔食奶,所以姐姐就幫我哋轉左香煎腐皮卷。兩樣煎完都冇乜油,又香口又夠脆,荔卷好香芋頭味食完都唔會滯。日式烏冬普通醬油炒日式烏冬,冇乜特別,但係好大碟一定夠飽。友誼餐本身包左以上六道菜,我哋另外仲叫咗酸齋,雖然唔算好大碟,不過每樣都有啲同埋味道都唔錯。
友誼餐 $550

好耐都冇食齋,趁着農曆十五清一清腸胃🥗

蟹肉燴素翅(有蛋)🍲

蜜豆鮮百合🫛
味道都係偏淡,蜜豆整得好翠綠又好甜,配埋鮮百合係健康之選。

翠塘豆腐(有蛋)🥚
下面係蒸蛋白,上面有雜菇、素蟹柳、豆腐等,濕濕地撈飯一流🍚

荔卷拼香煎腐皮卷

日式烏冬
普通醬油炒日式烏冬,冇乜特別,但係好大碟一定夠飽。

2023-08-01
  • 齋鹵味
2023-06-07 1296 瀏覽
我耐唔耐都幫襯外賣齋加餸,食左好多年,幾個月時間個價就差成10蚊,通漲加價無所謂,但份量少得過份,到底睇個阿姐心情靚唔靚比多啲你定係你間店有標準答案,野食係唔錯,但價錢一啲都唔合理原本媽媽好喜歡食佐敦六榕仙館的齋鹵味,今日買完極之唔開心,40元買一盒齋鹵味,妳估有幾多份量呢?買完竟然得12塊酸齋及9塊齋鴨,當然我選擇要2款。但都唔係得咁少嘩❓離晒譜。真係攪到心情都差埋,真係要重新物色過好食又公道老實店舖

真係攪到心情都差埋,真係要重新物色過好食又公道老實店舖
酸齋
外賣自取
2023-06-04 985 瀏覽
本身想去別的店, 明知十五齋期定必人多, 我卻忘了訂座, 唯有看看附近其他餐廳的情況, 基本上每間餐廳都有人龍, 只是看那一間比較快, 最後就試試這間歷史悠久的老店。前面人龍大約有幾張桌, 餐廳有上下兩層, 桌子不算少, 不久已經可以進入。餐廳只有基本裝潢, 另外十分環保, 幾乎沒有冷氣, 都是全靠風扇, 怕熱的朋友要多留意。馳名齋滷味 $40咖喱齋味道質感還可以, 齋叉燒口感偏硬, 醬汁也偏甜, 我只吃了一件就算了。我們點了一個三人餐, 包含一湯三菜 $350五柳仙班外皮不算很脆, 明顯芋頭很多堆得蠻實, 比起其他餐廳的比較容易飽肚, 而菜拿上來時都不是在最熱的狀態。羅漢上齋比較淡而無味, 正常冬菇都應該炆到入味狀態, 可惜這裡沒有, 菇味亦不重, 其他配菜也差不多, 我也只是吃了幾口就沒再吃了。菠蘿咕嚕肉味道倒是跟真咕嚕肉相似, 用麵筋煮成, 之前吃過用猴頭菇用合桃煮的, 相比之下這個沒有什麼驚喜與誠意, 而且吃到有非常輕微的辣味, 這個倒是怪怪的。金湯海皇翅都是偏淡味, 我們加了少許鹽大大提升了味道, 不過仍然只屬正常水平。整體是失望的, 因為畢竟歷史悠久的老店, 屹立多年應該是

馳名齋滷味 $40
馳名齋滷味

我們點了一個三人餐, 包含一湯三菜 $350

菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉

金湯海皇翅
金湯海皇翅

整體是失望的, 因為畢竟歷史悠久的老店, 屹立多年應該是有原因, 或許是人情味? 當然口味每人不同, 只是我覺得這間店的菜不是我歡喜的。

2023-05-03 880 瀏覽
我已經食了這間餐廳很多次了,因為這間餐廳的職員很友善,他們會主動同我地傾偈,職員的服務態度很好,他們會不停幫我哋加水。另外,這間餐廳嘅食物質素也很好,佢地啲齋嘅肉食落去唔似齋,我以為自己食緊肉,我知道唔係咁容易可以整到。依間餐廳嘅食物真係好好味,係我食過以來其中一間最好食嘅齋館,強烈推介!
2023-02-10 1555 瀏覽
六榕仙館係香港老字號齋舖。店員服務態度好好,有時仲會同食客傾2句,幾有人情味嘅食店。餐廳只接受大枱訂位 (例如6-8人),我哋一行3人就要walk in等位。呢到嘅食物好夠熱,每碟食物都不停冒煙。錦鹵雲吞 (有蛋) ($85)薄脆口感香脆,酸甜汁嘅配料幾多,例如有番茄、菠蘿、草菇、燈籠椒、素雞、生根等。素蟹柳西蘭花 (有蛋) ($90)鮑魚雞絲粥 ($32/ 碗)羅漢炒麵 ($72)配料以菇類以主,加埋素雞、雲耳、粟米仔同甘筍。送: 紫米露

錦鹵雲吞 (有蛋) ($85)

錦鹵雲吞

素蟹柳西蘭花 (有蛋) ($90)

素蟹柳西蘭花

鮑魚雞絲粥 ($32/ 碗)

鮑魚雞絲粥

羅漢炒麵 ($72)
配料以菇類以主,加埋素雞、雲耳、粟米仔同甘筍。

羅漢炒麵

送: 紫米露

2023-02-04
2022-07-24 2472 瀏覽
讚1 第一次幫襯既老字號 幾估唔到水準唔錯 素鴨真係鬆化果種。酸汁惹味 炒飯均勻 松子無膉味 蜜糖豆同百合都新鮮2 環境幾乾淨3 每人百幾銀 算抵食彈1 服務係真係有啲老舖feel 要忍一忍

2 環境幾乾淨
3 每人百幾銀 算抵食

1 服務係真係有啲老舖feel 要忍一忍
2022-05-11 2522 瀏覽
復活節假期人流密集了,但疫情下部份店舖未開,到佐敦用膳,本來去澳牛,一條超長龍,只好放棄,適逢初十五,最後選定食齋菜,去了老牌素食店「六榕仙館」,點了羅漢齋$90元及豉椒腐竹飯$62元,羅漢齋有榆耳,比較少有,其餘金菇、腐竹、草菇等,整體容量較少,油份稍多,味道一般,不過不失,豉椒腐竹飯有些驚喜,份量很多,味道不錯,適合2人份量,結賬時收銀態度很惡劣,還被收銀叱喝,莫名其妙,如此待客實非一般,擾攘一輪成功結賬,連同茶錢加一結賬共$189元。此食評如實講述店鋪員工態度,被要求修改3次了!我只會寫事實,為何要唱好?

2022-04-15
2021-12-08 2762 瀏覽
約朋友去食素,最後揀咗佐敦呢間老字號,好彩時間早,咁啱入去有卡位坐,於是叫咗二人餐,一羹湯二菜 $238。我哋叫咗一個翡翠海皇羹,一個葡汁南瓜燴鴨脯及羅漢上齋。好快就上到菜,第一時間先飲碗翡翠海皇羹,份量都唔少,夠哂足料。葡汁南瓜燴鴨脯,素鴨加上啲汁,口感及味道都唔錯,好似真係食緊鴨肉,而羅漢上齋嘅味道比我想像中清淡。最後朋友仲叫咗個齋鹵味,一嚟就掛住食,差唔多食哂,先記得影相,味道ok,唔錯!總結:老字號,食物質素唔錯,而且味道唔會太油太鹹,都算係少油少鹽,老人家都啱食。價錢亦好合理。
我哋叫咗一個翡翠海皇羹,一個葡汁南瓜燴鴨脯及羅漢上齋。

好快就上到菜,第一時間先飲碗翡翠海皇羹,
翡翠海皇羹
份量都唔少,夠哂足料。
葡汁南瓜燴鴨脯,
葡汁南瓜燴鴨脯
羅漢上齋

最後朋友仲叫咗個齋鹵味,
齋鹵味
一嚟就掛住食,差唔多食哂,先記得影相,味道ok,唔錯!
2021-12-08
翡翠海皇羹
葡汁南瓜燴鴨脯
2021-12-02 2494 瀏覽
🤎沙嗲粉絲雜菜煲 $76沙嗲味唔會太鹹,粉絲勁掛汁,入面仲有多款雜菜,例如西蘭花、荷蘭豆、菜心等等🥦🥛脆奶雙拼 $73賣飛佛!其實係香酥荔卷mix脆皮蜜奶🥰我推薦呢間其實係因為好掛住呢度嘅炸蜜瓜鮮奶,外層非常脆薄,內裏有做到好嫩滑,又唔會太甜,食過返尋味👍🏻👍🏻👍🏻🍄三菇燒豆腐 $80燒豆腐軟硬適中,非常入味;啲配角:菜心、草菇、雞髀菇等等都好好食😋🐟五柳仙班 $78其實係非常邪惡又熱氣嘅炸芋頭魚配酸甜汁!一條魚大約分成10件,每一件都係外層非常香脆,裏面嘅芋泥做到好細滑,芋頭控一定要試🤗🌽羅漢上齋 $88呢個賣相同芡汁其實同紅燒豆腐差不多,但佢嘅食材就比較特別,例如有好耐都冇食過嘅發財、好爽口嘅雪耳同粟米仔☺️🥢竹笙炒麵 $82無諗過呢個竹笙炒麵咁正!啲竹笙多到好似唔駛錢咁,麵底又非常香脆,加埋個玻璃芡打得非常靚,睇埋個價錢超級抵食🤗最後仲有糖水附送,當日試咗佢哋嘅綠豆沙,你唔鍾意綠豆沙嘅我都覺得幾好飲🤣
🤎沙嗲粉絲雜菜煲 $76

• 芋頭魚
  • 脆奶雙拼
  • 竹笙炒麵
2021-11-21 1448 瀏覽
人哋話食素之人身體好,賣素之人心啲好。今天睇完戲行過呢間齋舖,諗住買盒素齋返去當晚餐,一到去,冇人招呼,問左幾聲見到嗰剪齋嗰人攞左外賣盒好唔耐煩,我叫左一樣佢又冇反應,問又唔問,說話又唔多講句,跟住堂食要剪佢就唔理你做自己野。好了,等佢做完野又好似等我,又用手指指,我估佢想叫我一次叫曬野先剪,事實真係如此。外賣地方又啱啱係門口,出山入入都唔知自己企邊好,差啲被門撞到。講真的顧客真係好唔方便,好心佢哋明知如此仲要咁布格,不知是何居心,仲要係同一位置收錢。一盒$55齊,四個位都係空嘅,唔係睇住佢以為被人食左。人哋買素齋都會把外賣盒裝得滿滿,我第一次係呢間買外賣,唔知係唔係呢間野嘅外買就係留1/5空位….應該唔會有第二次!食物干淨,味道方面可以,但性價比不高。

食物干淨,味道方面可以,但性價比不高。
2021-11-21
外賣自取