2024-04-10 180 瀏覽
喺東薈城outlet買咗幾對波鞋後,去佐一間環境幾靚嘅六小館晚飯😋裝潢清雅悠然,令人好relax♡叫佐個優惠價皇牌2人晚餐:(A)前菜三小品(冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、冰爽水魷魚)3樣都好清新開胃,魷魚爽口,帶些辣幾過癮😅湯品◆雪影金粟魚肚羹(2位)熱辣辣,魚肚好足料,好鮮甜暖胃🤤主菜◆鮑魚蝦乾小炒皇勁多料,有蝦乾,菜脯鹹香,大蝦,帶子爽口,,鮑魚彈牙同好入味超級惹味~食到海鮮嘅鮮味,韮菜花好嫩冇渣,加上炸腰果口感好豐富😋◆拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉賣相已好靚,黑豚肉脆而不膩,連同爆珠一齊食酸酸甜甜好特別!◆魚蝦蟹鍋燒豆腐好有鑊氣,豆腐好軟滑,魚肚及蝦仁同蟹柳絲索曬啲精華好入味,好快KO晒👍套餐加$6.6優惠 ◆生浸上湯菜膽走地雞(半隻)走地雞肉質爽彈不鞋口,連皮食都不覺油膩,大件夾低食。主食◆六小館燴飯(羊肚菌,流浮山蠔,滴漏雞油)燴飯係由桶蠔同埋香 蔥作為配料炒成燴飯,餐廳完全冇吝嗇到佢哋嘅材 料,大大粒嘅和食落好鮮味一啲都唔腥,加上羊肚菌嘅菇香味令到燴飯更好入味更多層次!甜品- 廚師是日甜品◆桂花糕桂花糕口感爽滑清甜,入口又有淡雅桂花香,,食到好飽好滿足!♡六小館係openric

叫佐個優惠價皇牌2人晚餐:(A)
前菜三小品
(冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、冰爽
水魷魚)3樣都好清新開胃,魷魚爽口,帶些辣幾過癮😅

湯品◆雪影金粟魚肚羹(2位)
熱辣辣,魚肚好足料,好鮮甜暖胃🤤

主菜◆鮑魚蝦乾小炒皇

◆拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉
賣相已好靚,黑豚肉脆而不膩,連同爆珠一齊食酸酸甜甜好特別!

◆魚蝦蟹鍋燒豆腐

套餐加$6.6優惠
◆生浸上湯菜膽走地雞(半隻)
走地雞肉質爽彈不鞋口,連皮食都不覺油膩,大件夾低食。

主食
◆六小館燴飯(羊肚菌,流浮山蠔,滴漏雞油)

甜品- 廚師是日甜品
◆桂花糕

六小館係openrice做緊優惠,,可66折優惠享譽午餐2位用套餐及六小館66折優惠享譽午餐4位用套餐及$6.6加購優惠價**搵日再嚟試下午市先😋

2024-04-08
  • 六小飲會飯
  • 生浸上湯菜膽走地雞
  • 魚蝦蟹窩燒金磚豆腐
  • 拔絲絲爆和咖嚕極黑豚肉
  • 私房鮑魚吃小炒皇
2024-03-14 423 瀏覽
屋企人之前去大澳前黎過呢間位於東涌東薈城六樓的六小館飲茶,番到屋企讚不絕口😆今日同我老友慶祝生日🎂,就襯六小館有666優惠,黎試下係未真係有我媽讚到咁好味🤣🤣🥰🥰六小館的666優惠涵蓋午市和晚市,除咗午市二人和四人餐可以有66折優惠,仲有$6.6 點心和$66.6 大激賞加配優惠😃😃我同朋友兩個人叫咗個二人晚市套餐😃😃,真係無呃你地,碟碟都好好味,我地食得好滿足🥰🥰前菜三小品萵荀木耳涼拌青瓜胡蘿蔔豆乾話梅鮮淮生非常開胃,我最喜歡話梅鮮淮生!大家一定要試下😍😍😍瑤柱海螺燉野山竹笙湯- 好味🤤 足料!紅燒開邊石岐乳鴿皇- 好脆皮呀😃😃又大隻又多肉😍😍😍蜆芥薑淮山安格斯牛頸脊煲- 嘩😆😆😆好有鑊氣呀🥰🥰🥰好足料! 有數之不盡的牛肉同淮山同配菜👍🏻👍🏻👍🏻 上菜時,待應仲會幫手撈下防黏底😃細心!抵讚😍😍養生黑杞子浸時蔬 (菜芯)- 雖然主角係菜芯,但黑杞子好甜😄😄仲有雜菌!呢度菜好好味又好健康😊😊金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵- 最重要係位上🤣每人一碟,每人一大隻厚身長花膠唔洗打交😂😂 本身好少食飯麵既話,都一口氣清哂😂😂😂招牌胡麻醬珍寶明蝦球- 呢個$66.6 一定要食!蝦球真係珍寶size! 每

前菜三小品
萵荀木耳
涼拌青瓜胡蘿蔔豆乾
話梅鮮淮生

非常開胃,我最喜歡話梅鮮淮生!大家一定要試下😍😍😍

瑤柱海螺燉野山竹笙湯
- 好味🤤 足料!

紅燒開邊石岐乳鴿皇
- 好脆皮呀😃😃又大隻又多肉😍😍😍

蜆芥薑淮山安格斯牛頸脊煲

養生黑杞子浸時蔬 (菜芯)

金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵

招牌胡麻醬珍寶明蝦球
- 呢個$66.6 一定要食!蝦球真係珍寶size! 每一個我要咬起碼三啖先食得完!唔好睇只係賣$66.6,我數過一碟有六粒🤣🤣 胡麻醬沾上蝦球原來係咁好味☺️☺️ 好彩有叫😄😄😄😄

廚師節日甜品
- 心形杞子桂花糕😍

呢間中菜館食物同服務都係做足100分!😆😆 待應好好態度又有禮貌,喺香港真係好少見喇…襯而家有666優惠,大家快啲把握機會試下🥰🥰

六小館 (東涌)
2024-03-13
2024-01-20 1148 瀏覽
久不久就喜歡到東薈城逛outlet,每回出發前都會搜索一下有甚麼好東西吃。這次偶然發現六小館於openrice出了不少優惠,套餐有66折的折扣。由於向來對這個集團的食肆相當有信心,加上這家於去年光顧午市時,對食物和服務都留下好印象,因此這回相當有信心地於網上先行購買66折的套餐。二人套餐非常豐富前菜三小品--陳醋小雲耳拌青筍、涼拌椒香棒棒豆乾和魔鬼冰爽水魷魚皆有水準。雪影金粟魚肚羹溫熱足料。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。桂花糕清甜,充滿桂花香。其實2人餐的份量已相當多,惟因為餐廳可以$6.6加配一夜情,即清蒸原條本地鮮魚,見價格太吸引就加配了,水準沒有將貨就價,個人覺得這條魚是整餐中最驚喜的,其中一邊更起了骨,可謂啖啖肉,而且嫩滑不帶腥,必試!環境不錯,為新派粵菜館的裝潢,清雅悠然,枱與枱之間能保持一定的距離。

二人套餐非常豐富

雪影金粟魚肚羹溫熱足料。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。

櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。

養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。

桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。

桂花糕清甜,充滿桂花香。

早排同朋友搭完昂坪纜車🚡 睇靚景之後就系附近既東薈城入面搵到間好正既中餐廳🤭我地叫左個超豐富既晚市二人套餐,入面包含左:👉🏻✨前菜三小品✨佢地系冰梅淮山、陳醋小雲耳萵筍同冰爽水魷魚🦑;款款都清涼爽口,其中陳醋小雲耳青筍就最啱我心水💕酸酸微微咁,極開胃👍🏻✨雪影金粟魚肚羹2位✨呢碗魚肚羮質感濃稠,用料十足,每-啖都食到好多湯料;味道清中帶甜,幾啱夏天飲!✨生浸上湯菜膽走地雞✨(半隻)呢碟走地雞份量好足,好大碟!雞肉嫩滑無比,肉質緊緻又多汁!雞皮Q彈重膠質,食埋都唔會覺得好油膩✌🏻✨私房鮑魚蝦乾小炒皇✨菜品配料有蝦乾、銀魚、鮑魚、蝦仁同韭菜花韭菜花爽脆得梨帶清甜,鮑魚同蝦乾炒到恰到好處,爽口易咬唔硬身❤️整體都炒到好乾爽,完全0油膩感,咸香鮮味真係超好送飯🫰🏻✨拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉✨酸酸甜甜嘅咕嚕汁全方位無死角咁沾滿哂每-嚿炸到外皮酥脆、肉超香嘅極黑豚肉上面,夠哂均勻;再加埋碟邊個d勁爆汁既蜜桃爆珠🍑一齊入口,真係特別新奇又好食,小妹勁鍾意呢個配搭👍🏻👍🏻✨魚蝦蟹窩燒金磚豆腐✨煙韌嘅魚肚+索晒芡汁嘅蟹柳🦀+彈牙爽口嘅蝦仁🦐再加埋外面微脆內軟嘅金磚豆腐同香濃芡汁,呢個完美組合真係令我忍唔住一嚿

我地叫左個超豐富既晚市二人套餐,入面包含左:👉🏻

✨前菜三小品✨

✨雪影金粟魚肚羹2位✨

✨生浸上湯菜膽走地雞✨(半隻)

✨私房鮑魚蝦乾小炒皇✨

菜品配料有蝦乾、銀魚、鮑魚、蝦仁同韭菜花

✨拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉✨

✨魚蝦蟹窩燒金磚豆腐✨

煙韌嘅魚肚+索晒芡汁嘅蟹柳🦀+彈牙爽口嘅蝦仁🦐再加埋外面微脆內軟嘅金磚豆腐同香濃芡汁,呢個完美組合真係令我忍唔住一嚿接一嚿咁食唔停口🤣

✨六小館燴飯✨

燴飯主要配料有羊肚菌,流浮山蠔同滴漏雞油

燴飯粒粒分明,唔太乾身,略帶濕潤感!味道鮮美,菇菌味特出,小妹同朋友食到勁飽都忍唔住將佢清埋碟😋

廚師節日甜品

是日甜品係清甜可口、軟糯彈牙嘅桂花糕,咬落去個下即時會feel到超濃重既桂花香,超正👍🏻

🟥六小館

📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
2024-03-26 136 瀏覽
超讚嘅東涌中菜館🤩位於東薈城6樓🙌🏻樓層偏高,建議搭🛗門面裝修簡潔優雅,座位闊落,服務質素高質👍🏻平時去開東涌 shopping嘅朋友仔可以去試一試😋依家仲做緊優惠✅經openrice 預約,可享用午餐2位用套餐6️⃣6️⃣折優惠‼️‼️午市二人精選套餐 小館前菜三小品坐落有三款小食🤤最突出係冷泡冰梅鐵棍准山❗️非常爽口,口感甘甜有層次🙌🏻仲有陳醋小雲耳拌青筍和涼拌椒香棒棒豆乾👍🏻瑤柱竹笙灌湯餃 x2不得了😍大大原粒瑤柱⭕️ 咬下去內餡豐富,有蝦有豬肉🦐加上湯底清甜,竹笙吸收湯汁精華,味道更佳紅燒開邊石岐乳鴿皇BB 乳鴿🫶🏻即叫即燒,表皮酥脆,肉質鮮美又嫩又爽口,好食到想食多隻😝餐廳仲好細心會提供膠手套🧤金湯蟹肉小籠包每一粒小籠包皮非常薄,蟹肉甜味口感細膩,非常多汁🤤細細一咬湯汁湧出😜香煎手打墨魚餅份量有3塊😜口感有彈性,非常爽脆,食到濃郁魚香夾鮮味,咬到有墨魚粒👍🏻口感多層,非常香口美味金湯酸菜煮娃娃菜大受歡迎嘅娃娃菜😍酸酸美味,味道十分濃郁,好開胃❗️口感很嫩又健康六小館燴飯賣相吸引😍份量好多😍炒飯唔錯,有好多蠔仔🦪味道咸咸的,非常惹味,自己覺得偏油咗少少🙊甜品是日甜品係杞子圓肉桂花糕,食落好香杞子

午市二人精選套餐

香煎手打墨魚餅

金湯酸菜煮娃娃菜

六小館燴飯

甜品
是日甜品係杞子圓肉桂花糕,食落好香杞子桂花味🤭甜度適中🫶🏻唔錯唔錯

📍六小館
東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
六小館嘅小菜同點心都出名又靚又好食,而佢嘅裝修高雅大方,全部梳化椅🛋️,枱夠大🍽️,一家大細坐得舒服👨‍👩‍👧‍👦,我哋都好喜歡來吃飯❤️六小館係東薈城六樓,下午可以望到醉人景色☀️,晚餐嘅套餐小炒更加係好有鑊氣🥘晚市二人套餐▫️養生姬松茸原隻鮑魚湯(2位)🥣滿滿的足料靚湯,大大隻鮑魚鮮香彈牙。很啱大人小朋友飲▫️陳醋小雲耳拌青筍(前菜小品)🥒薄切萵筍,清新爽口,陳醋更增添香甜味▫️涼拌椒香棒棒豆乾(前菜小品)🌶️微辣開胃▫️魔鬼冰爽水魷魚(前菜小品)🐙超爽口,欲罷不能,什有驚喜😍▫️招牌胡麻醬珍寶明蝦球🍤驚喜浪接浪,明蝦球夠大隻,而且係非一般爽口,伴上胡麻醬,質感濃厚▫️無花果意大利黑醋小排骨🐷無花果黑醋汁煮到濃濃的,滿滿的裏在小排骨上。炸的火喉剛好,肉離骨而滑嫩▫️方魚肉碎鮮蠔仔泡飯(碗)🦪蠔肉飽滿,湯底嘅鮮甜滲到泡飯中▫️厨師是日甜品🍧大大件桂花糕,清香不膩

晚市二人套餐

▫️養生姬松茸原隻鮑魚湯(2位)🥣
滿滿的足料靚湯,大大隻鮑魚鮮香彈牙。很啱大人小朋友飲

▫️陳醋小雲耳拌青筍(前菜小品)🥒
薄切萵筍,清新爽口,陳醋更增添香甜味

▫️涼拌椒香棒棒豆乾(前菜小品)🌶️
微辣開胃

▫️魔鬼冰爽水魷魚(前菜小品)🐙
超爽口,欲罷不能,什有驚喜😍

▫️招牌胡麻醬珍寶明蝦球🍤

▫️無花果意大利黑醋小排骨🐷

▫️方魚肉碎鮮蠔仔泡飯(碗)🦪
蠔肉飽滿,湯底嘅鮮甜滲到泡飯中

▫️厨師是日甜品🍧
大大件桂花糕,清香不膩

2024-03-12
2024-03-12 120 瀏覽
東薈城名店城6樓:六小館裝潢設計簡潔優雅大氣。座位濶落。餐廳面積比較大。有各種不同類型的餐桌.招牌菜有:各種點心。燉湯。炒飯麵。各種中式料理。特價優惠套餐。//六小館在openrice推出66折優惠享譽午餐2位用套餐66折優惠享譽午餐4位用套餐$6.6加購優惠價。低食夾大件.晚市二人套餐-瑤柱海螺燉野生竹笙湯(2位)-前菜小三品-紅燒開邊石岐乳鴿皇(一隻)-蜆介鮮淮山安格斯牛頭脊煲-黑蒜醬油鐵棍淮山炒鮮雜菌-古法鷄汁扣原隻花膠撈粗麵(2位)-甜品
東薈城名店城6樓:六小館

晚市二人套餐
-瑤柱海螺燉野生竹笙湯(2位)
-前菜小三品
-紅燒開邊石岐乳鴿皇(一隻)
-蜆介鮮淮山安格斯牛頭脊煲
-黑蒜醬油鐵棍淮山炒鮮雜菌
-古法鷄汁扣原隻花膠撈粗麵(2位)
-甜品
上菜速度合宜,食物溫度也保持到,蠔仔那一個餸偏咸,其他都不錯。服務也有禮及招呼週到。四個成人食四人餐有點食不完,每個餸賣相都幾。炒飯的金簿也特別。海參夠淋又入味。
2024-03-08
2024-03-06 79 瀏覽
今日約咗住喺東涌嘅好朋友一齊去東薈城outlet行下,shopping完之後,我哋喺附近見到呢間「六小館」就即刻上網睇下有冇優惠,原來經openrice有66折優惠享譽午餐2位用套餐及4位用套餐,仲可以$6.6加購優惠價,真係好抵,就決定喺度食。門面裝修幾靚,清優雅致,闊落寬敞,服務員招呼週到。午市二人精選套餐📍六小館瑤柱竹笙灌湯餃X2湯底清甜,大大隻湯餃和原粒瑤柱,竹笙吸滿湯汁,味道更好。📍紅燒開邊石岐乳鴿皇即叫即燒,皮脆肉嫩又多汁,餐廳仲會提供膠手套進食,真係夠曬細心。📍紅米鮮蝦帶子腸第一次食紅米整嘅腸粉,粉皮軟熟,裏面有脆卜卜嘅響鈴和鮮蝦,仲有帶子和翠玉瓜,材料豐富又有營養。📍蜆介薑蔥鮮淮山安格斯牛頸脊煲上枱熱騰騰,牛頸脊軟嫩多汁,份量都唔少。鮮淮山爽甜,蜆介有鹹香味,加埋薑蔥一齊煮更好食。值得推介👍📍白灼韭菜花新鮮嘅韭菜花爽口清甜。📍蒜香蔥油涼拌墨魚汁麵炸香咗嘅蒜片和蔥油,味道濃郁,墨魚麵爽口彈牙,食到底都仲有汁唔會乾,好食。📍甜品:杞子桂花糕淡淡嘅桂花香和杞子嘅清甜,非常夾的甜品,唔錯。
門面裝修幾靚,清優雅致,闊落寬敞,服務員招呼週到。

午市二人精選套餐
📍六小館瑤柱竹笙灌湯餃X2
湯底清甜,大大隻湯餃和原粒瑤柱,竹笙吸滿湯汁,味道更好。
📍紅燒開邊石岐乳鴿皇
📍紅米鮮蝦帶子腸
📍蜆介薑蔥鮮淮山安格斯牛頸脊煲
📍白灼韭菜花
新鮮嘅韭菜花爽口清甜。
📍蒜香蔥油涼拌墨魚汁麵
📍甜品:杞子桂花糕
淡淡嘅桂花香和杞子嘅清甜,非常夾的甜品,唔錯。

2024-02-27 111 瀏覽
🫖東涌東薈城內新派粵菜館,環境闊落舒適,裝潢雅緻⛩️難得入來行下東涌outlet同屋企人順便食個飯,佢地鍾情中菜😆OpenRice 仲有得買優惠卷: 六小館66折享午餐2位套餐及午餐4位套餐🤩 所以都抵食既🔸小食:陳醋雲耳伴青荀,青荀爽脆 & 胡麻醬爆珠鮮淮山,胡麻醬加上爆珠,新穎口感,淮山都爽口🔸主菜點了本店馳名熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲🐷:新鮮熱辣瓦鍋上枱,香味十足,沙茶醬味濃,鮑魚同豬手都炆得非常入味,送飯一流🤗上湯生財走地雞(半隻):🐓走地雞肉質爽滑不鞋口,啖啖肉,油脂平均不覺油膩🌸花開富貴炒日本帶子:鮮甜日本帶子,加上爽脆百合,新年好意頭!
🫖東涌東薈城內新派粵菜館,環境闊落舒適,裝潢雅緻⛩️

人均$400起|東涌|中菜|六小館朋友們,來到東涌一定不可以錯過這間餐廳!位於東薈城的六小館,環境非常典雅,服務真的是一級棒👍,一上到大掃貨之後可以坐得舒服,肯定要推薦起來!雪影金粟魚肚羹(2位)魚肚份量多,粟米的香甜伴隨着蛋花,好喝。前菜三小品:雲耳青荀、涼拌豆乾、水魷魚三款小菜都是有一丁點辣,感覺幾適合內地朋友。自己最推薦雲耳清荀,畢竟在香港比較少見這款菜色,而筍片也是比較爽脆,年輕人應該會愛上他。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲這個也太吸睛了吧~鮑魚有四整隻,豬手也是燉煮得軟腍,沙茶味非常香濃,實在太好吃了。櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子滑蛋即叫即炒,加入了牛奶,以及日本北海道帶子,實在太幸福了。養生黑杞子浸杞時蔬如果怕整天都是吃肉肉,這款菜式就適合你了,加入了黑枸杞,上湯浸屎蔬連小朋友也喜歡。桂花鮮蝦炒新竹米粉米粉真的很好吃哦上面的蝦仁也是彈牙極了推薦!是日甜品(芒果布甸)配上煉奶,是港式甜品的天花板。最後要告訴大家的是這頓飯人均只需要$400,就可以兩個人吃上這一頓豐盛的中餐,現在還有這些優惠:66折優惠享譽午餐2位用 套餐 及 六小館66折優惠享譽午餐4位用 套餐 及 $6.6加購優惠價實
人均$400起|東涌|中菜|六小館

朋友們,來到東涌一定不可以錯過這間餐廳!

雪影金粟魚肚羹(2位)
魚肚份量多,粟米的香甜伴隨着蛋花,好喝。

前菜三小品:雲耳青荀、涼拌豆乾、水魷魚
三款小菜都是有一丁點辣,感覺幾適合內地朋友。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲
這個也太吸睛了吧~

櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子

養生黑杞子浸杞時蔬

桂花鮮蝦炒新竹米粉
米粉真的很好吃哦
上面的蝦仁也是彈牙極了
推薦!

是日甜品(芒果布甸)
配上煉奶,是港式甜品的天花板。

實在太化算了,路過東薈城購物的朋友一定不要錯過。

——————為食分界線——————
📍 六小館

人均消費: $400
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
初六晚同家人食飯,老人家想食中菜,OpenRice 搵到呢間環境唔錯,款式又多,就試下佢先黎係開胃前菜淮山新鮮爽脆,味道唔太出,所以加胡麻醬幾適合另有黃色爆珠,除咗顏色上可以點綴,一咬開係酸甜嘅味道,令鮮淮山嘅味道昇華熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲🍲沙茶醬味道濃郁,大大隻厚身鮑魚,爽口彈牙,豬手炆得好腍,索曬沙茶醬嘅味,豬手入面有好多骨膠原,係好食但記住適可而止黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球一上台就聞到香噴噴的,底層係粉絲,跟住係龍躉斑球,上面鋪咗蒜蓉,豆豉,黃金銀魚仔,銀魚仔食落卜卜脆,斑球肉質結實,鮮甜嫩滑金箔黑蒜醬油炒飯軟硬度適中,黑蒜切成粒,味道滲入咗飯粒,好香口,唔油膩法式龍蝦湯魚肚雜菌浸菜苗🥬湯底清淡,飲落有龍蝦味,撈飯食都不錯,白菜苗與魚肚粒,菇類吸收曬湯底的味

先黎係開胃前菜
淮山新鮮爽脆,味道唔太出,所以加胡麻醬幾適合

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲🍲
沙茶醬味道濃郁,大大隻厚身鮑魚,爽口彈牙,

黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球
銀魚仔食落卜卜脆,斑球肉質結實,鮮甜嫩滑

金箔黑蒜醬油炒飯
軟硬度適中,黑蒜切成粒,味道滲入咗飯粒,好香口,唔油膩

法式龍蝦湯魚肚雜菌浸菜苗🥬

2024-02-15
  • 黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球
六小館 (東涌)東涌高質中菜館 環境同食物高質 服務一流係東涌行完街 買哂新衫新鞋就可以一次過係東薈城食埋團年飯食物無令人失望 而且環境舒適 啱晒一家大細呀特式貢品茶 花茶工夫吊燒三味脆皮雞(半)皮脆肉滑 三個醬汁最令人驚喜分別有黑蒜油 辣油 豆瓣醬極品金湯燒鮑翅啖啖魚翅 條條都咁粗 絕對對得起佢嘅價錢 性價比之選呀 金箔黑蒜醬油炒飯勁香黑蒜油味既炒飯而且飯粒粒分明 有咬口花開富貴炒日本帶子帶子大大粒 熟得岩岩好陳醋小雲耳拌青筍正常發揮😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💸💵💵——————————————————店舖資料📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood
六小館 (東涌)

東涌高質中菜館
環境同食物高質 服務一流

係東涌行完街 買哂新衫新鞋
就可以一次過係東薈城食埋團年飯
食物無令人失望 而且環境舒適 啱晒一家大細呀

特式貢品茶 花茶

工夫吊燒三味脆皮雞(半)
皮脆肉滑 三個醬汁最令人驚喜

——————————————————
店舖資料

📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

2024-02-15 90 瀏覽
新年前同屋企人去了東涌的六小館食團年飯,除了有多款新春套餐外,還有單點菜單。陳醋小雲耳拌青筍&金銀桂花炒魚肚:兩個前菜都很清新,青筍爽脆;金銀桂花意頭十足,金黃色很喜慶。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲:新鮮熱辣鐵鍋上枱的豬手煲,橫財就手,豬手爽口,新鮮的鮮鮑炆得入味。花開富貴炒日本帶子:鮮嫩的日本帶子,加上爽脆的甜豆百合,翠綠色澤充滿生機。養生石斛海螺燉瑤柱圃:原粒大瑤柱及螺頭,十分滋補,而且鮮味十足。開運上湯生財走地雞(半隻):走地雞肉質爽彈不鞋口,可以連皮食都不覺油膩。黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球:欖角味滲入斑球肉內,龍躉雪白彈牙,十分新鮮。金箔黑蒜醬油炒飯:金箔令整個炒飯更添矜貴,黑蒜香味滲入飯內,簡單又好味。桂花糕:淡淡桂花香及杞子甜味,清新又清甜。Openrice現推出66折優惠享譽午餐2位或4位用套餐,十分抵食。

桂花糕:淡淡桂花香及杞子甜味,清新又清甜。

2024-02-12 75 瀏覽
這間位於東涌東薈城的【六小館】,主打廣東菜,款式甚多,而且有特色。臨近春節,餐廳有推送歲迎春團圓四人套餐,十分豐富。另外Openrice做緊66折優惠享譽午餐2位或4位的套餐,還可以加購點心優惠價,下次可以去食午餐。金銀桂花炒魚肚炒蛋、櫻花蝦、粉絲等,色澤鮮艷。陳醋小雲耳拌青筍酸甜雲耳及爽口青筍,十分開胃。養生石斛海螺燉瑤柱圃燉湯完全無味精,原汁原味,螺頭鮮甜,原粒瑤柱,鮮味十足。開運上湯生財走地雞雞皮皮下脂肪不多,肉質爽嫩,有鮮雞味。黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球龍躉肉結實,肉質彈牙且鮮。花開富貴炒日本帶子帶子鮮甜無渣,配上爽脆的甜豆、雲耳及百合。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲豬手帶點微辣,炆得入味,豬手膠質豐富,鮑魚新鮮夠腍。金箔黑蒜醬油炒飯炒飯飯粒分明,帶香甜黑蒜香味,十分爽口。甜品是桂花糕,十分滿足的一餐。

金銀桂花炒魚肚
炒蛋、櫻花蝦、粉絲等,色澤鮮艷。

陳醋小雲耳拌青筍
酸甜雲耳及爽口青筍,十分開胃。

養生石斛海螺燉瑤柱圃
燉湯完全無味精,原汁原味,螺頭鮮甜,原粒瑤柱,鮮味十足。

開運上湯生財走地雞
雞皮皮下脂肪不多,肉質爽嫩,有鮮雞味。

黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球
龍躉肉結實,肉質彈牙且鮮。

花開富貴炒日本帶子
帶子鮮甜無渣,配上爽脆的甜豆、雲耳及百合。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲
豬手帶點微辣,炆得入味,豬手膠質豐富,鮑魚新鮮夠腍。

金箔黑蒜醬油炒飯
炒飯飯粒分明,帶香甜黑蒜香味,十分爽口。

甜品是桂花糕,十分滿足的一餐。