2016-05-22 1279 瀏覽
好多年前呢度新開嘅時候成日嚟食,自從某次食過唔好食之後就少咗嚟。媽咪話好耐冇食過,想嚟飲吓茶,咁就再嚟試吓啦老翠園煎粉果(連湯) ($30)媽咪話係翠園嘅傳統點心。即叫即炸,有4件,顏色都煎得唔錯;用料算慷慨,入面有蝦粒、仲有筍條增加口感;浸咗湯之後會冇咁油膩,整體都OK不過粉皮有啲厚川芎湯浸魚雲 ($35)有杞子、川穹、豆腐、紅棗及主角魚雲;湯嘅藥材味唔重,適合唔鍾意藥材味嘅朋友,不過我就覺得佢清咗尐喇;魚頭極之新鮮冇腥味,雖然唔算好大舊不過好肥美原隻鮑魚荷葉飯 ($45)其實唔係想食鮑魚,不過以為得一款荷葉飯,所以叫錯咗;荷葉味唔算好香濃,炒飯粒粒分明,內藏蟹肉,不過冇乜荷葉香氣甫魚滑燒賣 ($27)睇錯咗以為係魚蓉燒賣,點知睇返英文名,原來只係普通嘅燒賣;不過感覺上入面嘅肥豬肉唔多,食一粒都唔會好膩蜜汁叉燒腸 ($29)雖然料多,不過係用邊位嘅叉燒,所以好硬,唔係太好食竹笙素柚皮 ($23)一上菜以為係擺錯咗,顏色紅紅哋,好似好辣咁,而且柚皮呢?難度係同其他素菜一樣切成碎或粒撈埋一齊?原來柚皮哩咗喺底,上面鋪滿素菜粒,雖然口感幾好、唔辣、柚皮唔澀,不過個汁比較油,始終都係食慣蝦子
老翠園煎粉果(連湯) ($30)
老翠園煎粉果(連湯)
川芎湯浸魚雲 ($35)
川芎湯浸魚雲
原隻鮑魚荷葉飯 ($45)
原隻鮑魚荷葉飯
原隻鮑魚荷葉飯
甫魚滑燒賣 ($27)
甫魚滑燒賣
蜜汁叉燒腸 ($29)
雖然料多,不過係用邊位嘅叉燒,所以好硬,唔係太好食
蜜汁叉燒腸
蜜汁叉燒腸
竹笙素柚皮 ($23)
一上菜以為係擺錯咗,顏色紅紅哋,好似好辣咁,而且柚皮呢?難度係同其他素菜一樣切成碎或粒撈埋一齊?原來柚皮哩咗喺底,上面鋪滿素菜粒,雖然口感幾好、唔辣、柚皮唔澀,不過個汁比較油,始終都係食慣蝦子柚皮,感覺上呢個冇咁好味
竹笙素柚皮
一桶豆腐花 ($48)
足夠3-4個人食,不過一啲都唔幼滑而且好硬!我好鍾意食豆腐花都冇食晒,唔掂!
一桶豆腐花
真係差咗喎!
2016-05-15
甫魚滑燒賣
2016-05-10 632 瀏覽
5月又係母親節一家人聚餐既時侯,太古城呢間八月芳係心水之選,因為近而且weekend又冇乜人,最重要係呢碟野...蛋散!!!當然同金山比較,佢好吃好多(唔係送架!),蛋味濃之餘仲有人見人愛既「糖鬚」,呢樣野其他地方好少見,我侄仔一見到就好興奮,哈哈!
蛋散
2016-05-02
蛋散
2016-03-17 2296 瀏覽
表侄仔的彌月之喜,其父母決定在太古坊的八月坊筵開四席。三年前,小妹家小澄B的百日宴,也是在此宴客的。八月芳貴賓房裝潢佈置既華麗且優雅,於布簾掛上印有小表侄照片的橫額,再放上一束以淡藍色為主的氫氣球,慶滿月派對正式開始了!滿月酒,當然少不了寓意吉慶的紅雞蛋,一人一隻,祝BB健康快樂地成長!喜慶金珠福滿門的乳豬,脆卜卜乳豬皮,連著燒至極為香脆的幼骨,再加上肥肉肥膏和脂肪不多,皮肉瘦美且鹹香惹味,教人忍不住密密吃!甜蜜玉帶彩蝦仁以紅黃椒香炒蝦仁、帶子和蜜豆,香氣四溢,蜜豆鮮嫩無渣,蝦仁既鮮香又爽彈,清爽健盈之選。酥炸脆蟹鉗炸至表層金黃香脆,內裏釀滿了鮮爽彈牙蝦膠,口感食味甚佳,伴以酸香雜果沙律同吃,可稍減一分的油膩感。多子瑤柱脯冬菇這一道菜意頭好,瑤柱、冬菇和墊底的鮮嫩豆苗在濃稠惹味醬油的襯托下,教人忍不住吃完一口又一口。生財鮑片扣玉掌小妹只試了鮑片,鵝掌並沒有吃,據說鵝掌雪味重。清蒸沙巴花尾斑水準甚佳,蒸煮的時間拿捏準繩,人口魚肉鮮味洋溢,肉質細膩嫩滑,配上鮮香豉油,啖啖鮮味在口中迴旋。當紅脆皮炸雞雞皮香脆,肉質嫩滑鹹香,脆卜卜之選。鮮菌鮑魚汁伊麵看似簡單平凡,入口香氣滿嘴,說不出的好吃!
當紅脆皮炸雞雞皮香脆,肉質嫩滑鹹香,脆卜卜之選。
鮮菌鮑魚汁伊麵看似簡單平凡,入口香氣滿嘴,說不出的好吃!打包回家的伊麵,晚上也被大家極速鯨吞,搶吃一空。
彩虹海鮮粒炒飯鑊氣夠,飯粒炒得粒粒分明且清爽而不膩,好吃不在話下。
雙喜美點映生輝有香滑細軟,啡味突出的咖啡千層糕,以及繞富咬口和嚼勁的紅豆眉豆糕,滲出陣陣豆的香氣,增添口感層次。
蓮生貴子紅蓮露中的紅豆煲至香腍濃稠,豆味濃郁,蓮子則仍具咬口。
合時鮮果盤中有甜美多汁的西瓜和蜜瓜。
2016-03-12
2016-03-09 1000 瀏覽
位於鰂魚涌的八月芳是美心中菜旗下的八月代表著一家團圓、喜慶的月份,所以又名為‘XiYue’今次蝴蝶結姐姐就試試呢間新式中菜酒樓走進八月芳,地方十分之寬敞,高貴的水晶燈,予人煌麗的氣派食物方面,明顯看見大廚在食物上蠻花功夫,帶創新的做法,但又不失食物的原味雀籠兩層式點心,分兩層,上層是中式點心,下層是特色點心,有鮑魚撻、燕窩撻,姐姐愛吃那個香芋蝦酥呢個雀籠設計已花心思,夠特色醉香乳鴿,吃上去沾滿酒香,而且鴿肉很嫩滑呢!香燒蜜糖脆皮乳豬,乳豬皮燒得香脆,肉質香滑,配上蜜糖,甜甜滋味!XO醬蘿蔔糕,表面煎得金黃,配瑤柱吃,香味更突出酥炸鮮魷魚,肉質爽彈,味道蠻不錯101鮮果拿破崙($78),一層比一層鬆化,中間夾着吉士醬和不同水果,口感蠻豐富的。甜薄罉($26),外面很少有得吃,薄皮包着沙糖、花生和芝麻,sweet!!!八月芳的食物款式幾多樣化的,建議大伙人一齊試試多種美食啦!
位於鰂魚涌的八月芳是美心中菜旗下的

八月代表著一家團圓、喜慶的月份,所以又名為‘XiYue’

今次蝴蝶結姐姐就試試呢間新式中菜酒樓

走進八月芳,地方十分之寬敞,高貴的水晶燈,予人煌麗的氣派

雀籠兩層式點心,分兩層,上層是中式點心,下層是特色點心,

有鮑魚撻、燕窩撻,姐姐愛吃那個香芋蝦酥

呢個雀籠設計已花心思,夠特色
雀籠兩層式點心
醉香乳鴿,吃上去沾滿酒香,而且鴿肉很嫩滑呢!
醉香乳鴿
香燒蜜糖脆皮乳豬
XO醬蘿蔔糕,表面煎得金黃,配瑤柱吃,香味更突出
XO醬蘿蔔糕
酥炸鮮魷魚,肉質爽彈,味道蠻不錯
酥炸鮮魷魚
101鮮果拿破崙($78),一層比一層鬆化,

中間夾着吉士醬和不同水果,口感蠻豐富的。
101鮮果拿破崙
甜薄罉
八月芳的食物款式幾多樣化的,建議大伙人一齊試試多種美食啦!
2016-02-26
雀籠兩層式點心
醉香乳鴿
2016-03-07 878 瀏覽
呢間野成日都有人排隊 外面睇落錚似好貴咁 又開係太古坊以為好貴 點知原來唔係 又平又好味啊喂~~~食左個黑椒包 幾好味春卷同xo蘿蔔榚正架 但油就多左少少仲有個魚肚 ~~~~~正!!好滑滑不過呢⋯⋯ 我覺得馬拉榚就麻麻⋯⋯ 太硬佢呢度坐得舒服 有格調仲有啲點心都好有特色食左10個點心 5個人食 加埋茶介都係每位70度 平靚正!!

食左個黑椒包 幾好味

春卷同xo蘿蔔榚正架 但油就多左少少

仲有個魚肚 ~~~~~正!!好滑滑

不過呢⋯⋯ 我覺得馬拉榚就麻麻⋯⋯ 太硬

佢呢度坐得舒服 有格調

仲有啲點心都好有特色

2015-06-13 4484 瀏覽
朋友生日, 知道佢好喜歡食甜品, 就打算帶佢黎呢到食飯, 同試試呢到好出名既拿破崙。 一行4人午飯時間黎呢到, 為左唔好令朋友失望, 我地預早一日訂定呢個甜品。我地叫左好多野食後再食埋呢個拿破崙, 佢份量都算多, 真係當正餐食都得架呢個拿破崙係用酥皮再每層加吉士醬同鮮果整成, 旁邊加左色彩繽紛既棉花糖做裝飾, 賣相非常吸引, 值得推介。
拿破崙

2015-06-12
拿破崙
2015-03-28 4230 瀏覽
呢間lunch都幾多人卜位walk in 未必有位坐尤其是多人一齊食既話我地嗌餸而少嗌點心揀d有影相既介紹啦竹笙雞絲翅雞絲就極少架喇未食野濕下個口味道都okay既跟住碧綠玉帶蚌片拎出黎好似凍凍地不過d蚌幾爽又唔und西蘭花仲索左少少幾鮮味既汁再跟住清蒸沙巴龍躉唔大條冇想像中咁好食後記:其實坐就幾舒服D餸黎得幾快不過枱同枱中間好少位張枱又唔大叫得多餸都唔夠放
呢間lunch都幾多人卜位

2015-03-03
碧綠玉帶蚌片
清蒸沙巴龍躉
2015-03-02 4540 瀏覽
very expensive, not did not taste nice...it was weekday, lunch time...you don't get dim sumyou have to eat set lunchit was expensive and not nicethe only thing nice is spring rolls with a creamy wasabi sauceradish cake was foulit tasted like washing up liquid...醉鴿tasted like it was made with with vodka...very very very badservice was badfloor was dirtywe were seated with a low ceiling area, was very noisy...

it was weekday, lunch time...
you don't get dim sum
you have to eat set lunch
it was expensive and not nice
radish cake was foul
very very very bad
service was bad
floor was dirty
2015-01-16 3963 瀏覽
my god, with this kind of quality of food My eyes nearly popped out when I got the bill...食具同環境都好乾凈腸粉怪-我腸粉very very very 滑the sauces were fantastic!!!loved it so much!!!!叉燒餐包 - 皮薄餡靚椒鹽魷魚絲-冇粉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!乾身唔油lovely燒賣!!!好咬口!!I requested 余勻益辣椒醬兩個人應承左冇左件事......第三個話冇貨冇貨唔早講????
食具同環境都好乾凈
腸粉怪-我

腸粉very very very 滑
the sauces were fantastic!!!
loved it so much!!!!
叉燒餐包 - 皮薄餡靚
乾身唔油
lovely燒賣!!!
好咬口!!

I requested 余勻益辣椒醬
兩個人應承左
冇左件事......

第三個話冇貨
冇貨唔早講????
太座家人搞飯局,不知何解竟然選中這店,地點頗為吊腳,入到大廈內,因其門面有點被兩邊店舖遮擋,也不易找,由於這大廈樓底不矮,所以店門口也夠高大,一雙電動玻璃搪門上就有着店名。內部環境具有這集團一貫較浮誇裝飾,天花上吊了一大型水晶燈,可惜坐位就一般性擠迫,而用具中的水壺有點選料不當,因為整個水壺均為金屬料,盛滿熱水後,壺的手把位也有點燙手,不太好拿。這晚八個人,連計甜品一共點了九款食品,食物質素尚算中規中矩,只是覺得那甜品有點創新不成反而變得有點怪。花鵰醉乳鴿,酒味不算濃,乳鴿肉質尚嫩,入口淡淡酒香算是可口,肉質雖嫩但肉地略薄,口感略為不足。清、爽、正,是用三個盅頭分開三款食品上檯,三款食品分別是手拍青瓜,海蜇頭及鮑魚,拍青瓜,味不太酸,口感清甜,但不似"拍",似切多一些;海蜇頭,口感彈牙,味道清新不錯;鮑魚爽口彈牙之餘又有咬口,鮮甜味美。脆皮牛坑腩,外皮漿粉厚薄不一,變得有點甩皮,脆口程度不足,坑腩就尚算夠淋,味道就略嫌咸了半點,相比起富豪軒的同一道菜,這裏的顯然未及水準。洋蔥頭焗骨,味道有點像醬燒骨,略帶半點甜味,骨肉均勻,肉質淋軟而有咬口,雖然洋蔥完全焗焗得熟透,但洋蔥味仍然較弱,有
所以店門口也夠高大,
一雙電動玻璃搪門上就有着店名。
內部環境具有這集團一貫較浮誇裝飾,
天花上吊了一大型水晶燈,
可惜坐位就一般性擠迫,而用具中的水壺有點選料不當,
花鵰醉乳鴿
清、爽、正
脆皮牛坑腩
洋蔥頭焗骨
洋蔥頭焗骨,味道有點像醬燒骨,略帶半點甜味,骨肉均勻,肉質淋軟而有咬口,雖然洋蔥完全焗焗得熟透,但洋蔥味仍然較弱,有點美中不足的感覺。
豆漿翡翠浸鮮竹
豆漿翡翠浸鮮竹,豆漿味太淡,不覺似豆漿,整體味道亦不夠鮮甜,口感方面勝瓜太淋,唯一可取的是鮮竹夠軟淋。
梅菜頭肉鬆蒸豆腐
梅菜頭肉鬆蒸豆腐,梅菜味道鹹鮮,配上清淡的豆腐,顯得十分柔和美味,豆腐嫩滑程度就稍為遜色了一點。
露筍山藥炒藕片
露筍山藥炒藕片,淮山比起早前在雲來軒食到的,質素上差距很大,不夠鮮味之餘還略有半點潺,相對露筍就十分爽口清甜,蓮藕也算可以,不太老,入口清爽。
一品砂鍋飯
一品砂鍋飯,這似是一個海鮮砂鍋炒飯,而不是一般的煲仔飯,但飯身又較為帶汁,味道算是不錯,鮮甜中略帶窩香,口感就有點像燴飯。
嫲嫲朱古力餅配雪糕
嫲嫲朱古力餅配雪糕,這甜品底部是用鐵鑊加熱盛着朱古力蛋糕,再在上面加上雪糕球,以中式酒樓做這樣的甜品算是創新,可惜入口後,口感甚古怪,朱古力蛋糕十足似隔夜麵包的乾硬,雪糕球遇熱溶得很快變成水,口感就像小時候,經濟不好,早餐的隔夜麵包蘸奶水一樣,而由於用鐵鑊加熱盛着朱古力蛋糕,令朱古力蛋糕的底部有點燶焦,味道就有點苦澀,加上雪糕的糖甜,味道更覺古怪。
基本上這店的中菜還算不太差,但有些"創新"的食品就真的有待改進,這晚原意是食正常的中菜,結果就較令人失望。
2014-11-27
清、爽、正
一品砂鍋飯
2014-09-23 4463 瀏覽
同兩位朋友每個星期都會約一約食LUNCH,有時真係諗唔到食乜,尤其係LEE D商貿區,好多食店都好多人又唔可以BOOK位,仲要坐唔耐,想坐得耐的最好選擇當然係飲茶啦見佢個LUNCH SET好似好抵,三個人就叫兩個SET試下啦,再叫少少點心就OK了餐前小食炸魚仔~~~香香脆脆,好味喎!脆脆BB豬伴沙律菜~~~BB豬皮都算脆,肉質都不錯,但得兩件好似少左D,二人餐來說即係一人一件......燕窩海皇羹~~~料都唔少,味道不錯,個羹濃度都幾好翡翠明蝦球~~~蝦球好爽口但冇味,西蘭花炒得過火了鮑汁鳳爪~~~好入味,鳳爪又唔會甩皮甩骨洋葱頭焗骨~~~其實有少少似生炒骨,味道帶酸,餸飯應該不錯鮮菌翡翠苗~~~好LIKE食LEE個菜,清清地迷你桶仔飯~~~有D似生炒糯米飯的味道燕窩蛋撻仔~~~朋友REQUEST要的,但味道真的麻麻地,而且凍的......午市時間都FULL HOUSE的,但位與位簡直係貼住的,連行都好困難,而且舉手叫侍應都舉到手軟都冇人,應該改善下了

餐前小食炸魚仔
餐前小食炸魚仔~~~香香脆脆,好味喎!
脆脆BB豬伴沙律菜
燕窩海皇羹
燕窩海皇羹~~~料都唔少,味道不錯,個羹濃度都幾好
翡翠明蝦球
翡翠明蝦球~~~蝦球好爽口但冇味,西蘭花炒得過火了
鮑汁鳳爪
鮑汁鳳爪~~~好入味,鳳爪又唔會甩皮甩骨
洋葱頭焗骨
洋葱頭焗骨~~~其實有少少似生炒骨,味道帶酸,餸飯應該不錯
鮮菌翡翠苗
鮮菌翡翠苗~~~好LIKE食LEE個菜,清清地
迷你桶仔飯
迷你桶仔飯~~~有D似生炒糯米飯的味道
燕窩蛋撻仔

2014-07-09
2014-08-17 4391 瀏覽
今晚和老公約了好朋友, 一行三人, 到這店試試。老公有職員福利, 惠顧此店正價菜式有85折優惠。起初還以為酒樓做寫字樓客, 在星期六晚上應該顧客不多, 豈料坐場爆滿, 坐無虛席。相信酒樓食物質素應該不錯; 而且酒樓經常變換菜式, 定期推出不同主題, 保持餸菜新鮮感, 相信此乃成功之道。可惜酒樓面積不算大, 所以飯桌排得滿滿的, 有點擠迫和嘈雜。酒樓最近推出懷舊菜為主題的菜式, 價錢相宜, 我們也點了幾個重拾兒時味道。這道脆炸牛坑腩是全晚我最喜歡的一道菜, 外面炸得酥脆, 而入面得牛坑腩質感又腍又保留肉的水份, 但整塊牛坑腩又不會因太腍而散開。醬汁有辣油和酸甜汁兩種, 牛坑腩蘸上醬汁後味道層次有所提昇, 我忍不住吃完一塊又一塊。以上份量, 我們三人而覺得很足夠, 而不用另外叫白飯或炒麵。最後我們叫了三款甜品作結:蛋白杏仁茶: 一般, 杏仁味不夠濃, 蛋白份量極少, 味道偏甜湯圓: 好吃, 糖水薑味很重, 我很喜歡。甜薄罉: 極好吃, 薄罉不是軟腍腍, 而是硬身有咬口, 薄罉內應蘸上了椰汁, 所以吃起來有濕潤感, 配上椰絲, 花生, 砂糖, 口裡有感到有各種質感, 很有驚喜。吃過甜品, 我

炒糯米
一茹素願(清炒齋)
脆炸牛坑腩
紙包骨

湯圓: 好吃, 糖水薑味很重, 我很喜歡。

煎甜薄罉
吃過甜品, 我們都感到非常滿足, 飯後要到太古城逛逛幫助消化
2014-08-16
用餐優惠
優惠券
炒糯米
一茹素願(清炒齋)
脆炸牛坑腩
煎甜薄罉
2014-07-27 4030 瀏覽
今日爸爸媽媽興起,約埋細佬一家四口去飲茶。大家擇咗八月芳因為就腳位置係中間點。我係最遲嗰個到,去到嗰時已經成枱都係食物。值得推介嘅係木桶蒸蘿蔔糕,好大份好低食!另外,仲有木桶豆腐花,香滑好味!推介香滑豬腸粉,即叫即蒸,香港味道,正!媽媽仲特別order咗千層酥,好驚喜!好大份!我地四個人都食唔晒。。。千層酥係夾吉士醬加鮮果,廚士好有心思咁加上拉糖裝飾,服務員亦好好咁等我地自拍影完相再幫我地分餅。讚!!
今日爸爸媽媽興起,約埋細佬一家四口去飲茶。
大家擇咗八月芳因為就腳位置係中間點。
我係最遲嗰個到,去到嗰時已經成枱都係食物。
值得推介嘅係木桶蒸蘿蔔糕,好大份好低食!
另外,仲有木桶豆腐花,香滑好味!
推介香滑豬腸粉,即叫即蒸,香港味道,正!

2014-02-25
2014-05-27 4895 瀏覽
閩(福建)由於位於沿海地區,擁有廣大平原,依山傍海物資豐富,無論海鮮肉類均可入饌。一水之隔的臺灣,承傳閩菜鄉情,以質樸見稱,顯現濃厚的純樸風味。日前被邀請到8月芳嘗試一系列的閩臺美食,由大廚搜羅特色食材如白涼瓜、樹子、老酒等等,叫人耳目一新。蜂蜜白苦瓜汁,有清熱排毒功效,對我來說雖沒有需要,但清甜的味道實在討好,一飲而盡。台式鹵鴨舌,從前到台灣總要在老天祿買點手信,鴨舌絕對是必買之一,台式的鴨舌不是只有舌頭的部份,而是帶點下巴位置的,多點肉吃下去也比較有質感,辛辣慢慢在喉嚨滲出來,一口一條的叫人吃不停口。白切鵝肉扁,也是台灣著名小吃之一,入口鬆化肉汁豐盈的鵝肉扁,沒有多餘的調味,只帶淡淡的咸香,最能突出鵝獨有的羶香。醬肉蒼蠅頭,蒼蠅頭指的是那些混合其中的豆豉,這個如果在家中我會吃它炒粒粒,香口惹味,用來拌飯拌麵最合適。福建佛跳牆,以小佛湯盅上桌,非常可愛,揭開盅蓋,只見滿滿的材料(包括鮑魚、海參、花膠及鴿蛋等等),雞湯底清澈不油,入口香醇,只售$138一盅,很划算。汆湯魚丸燕皮扎-燕皮將豬肉混合薯粉拍打而成,再包入肉饀,是福建人春節時吃的菜式,配上手打的福州魚丸,格外的雪白,看似很實在
汆湯魚丸燕皮扎-燕皮將豬肉混合薯粉拍打而成,再包入肉饀,是福建人春節時吃的菜式,配上手打的福州魚丸,格外的雪白,看似很實在事實上吃下去很鬆軟,只有手打才能做出來的效果。
古祖樹子蒸桂魚,樹子即是破布子的果實,是台灣特產之一,據稱有鎮咳、解毒、整腸之功效,味道是咸咸的,用來蒸魚更能帶出了魚的鮮味。
山地土窯燒雞,認識我的人一定知道我很喜歡吃雞,這個以直立方式上場的燒雞賣相討好。雞的體型不大,聽大廚說先浸煮再燒,因此可以做出皮脆肉嫩的效果,而且雞肉也很入味。
元祖胡椒餅吃到此時,雖然已經非常飽,但是看到這新鮮出爐,熱騰騰的胡椒餅又餓起來了。薄薄的外皮包裹著肉汁豐盈的豬肉餡,吃時要小心燙口呢!
薏仁芋圓珍珠爽-最後來這個清新的甜品,充份表現了台式風味,薏仁清香不膩,輕怡而不過甜,在吃過一頓豐富的晚餐後,以這個作結是非常完美。
既然在香港也可以吃到如此地道的風味,可以看出廚師的用心,這些限量供應的菜式,大家要吃的話,就要快到全線美心中菜,供應期至5月31日 。
2014-03-28
2014-05-13 40 瀏覽
這次美心中菜所推出的福建及台灣菜是我最熟悉的菜系範疇, 很多人都知道我爸是台灣人, 但其實我家是因當時內戰, 整家是從福建到台灣定居的我媽呢是福建廈門人, 我從小就接觸很多不同種類的閩菜. 福建地處東南沿海, 盛產多種海鮮, 所以我們對海鮮的煮法很熟悉, 比較著重清鮮烹調. 方法上以蒸, 炒, 煨, 燉比較多而台灣菜也是深受福建菜的影響, 因為台灣有七成都是閩南人移民過去的, 有很多的菜式都跟福建菜很像. 這次美心做這主題, 必能吸引很多愛吃閩菜台灣菜的人去嚐白苦瓜汁先來白苦瓜汁. 很多人到台灣也喜歡喝這個, 因為白苦瓜沒有綠色苦瓜那麼苦. 加上蜂蜜, 味道甘甜, 還有去火的功效台式鹵鴨舌這裡做的鴨舌很好吃, 鹵水的味道不會死鹹, 很入味. 加上辣椒花椒, 吃起來有一點麻辣的感覺. 愛吃台灣鴨舌的朋友一定會喜歡這道白切鵝肉扁台灣的鵝相對來說沒有香港的貴, 很多小店都有鵝肉可以吃不過覺得這道鵝肉有點太老, 吃起來質感不太好, 肉味蠻濃的. 能改善一下肉質會更好醬肉蒼蠅頭想起蒼蠅頭這菜, 我會先想到很多年前看電視, 說某家藝人開的餐廳的這道菜很受歡迎蒼蠅頭並不是真的加蒼蠅在裡面啦, 是豆豉
白苦瓜汁
台式鹵鴨舌
白切鵝肉扁
台灣的鵝相對來說沒有香港的貴, 很多小店都有鵝肉可以吃
醬肉蒼蠅頭
蒼蠅頭並不是真的加蒼蠅在裡面啦, 是豆豉粒加上豬肉韭菜花跟豆乾一起炒的, 豆豉跟韭菜花很提味, 非常下飯
佛跳牆
說到閩菜絕對不得不提佛條牆. 從光緒年間就已經有的菜式, 是當時官員招待按擦使周蓮所制的, 吃後讚不絕口, 官員說此名叫福壽全也, 作了一個對聯"壇啟葷香飄四鄰, 佛聞棄禪跳牆來".佛跳牆跟福壽全讀音也一樣, 所以就叫佛跳牆. 裡面的材料幾乎是跟正宗的一樣是沒有魚翅跟芋頭. 鮑魚跟花膠的味道很鮮, 還有很少能吃得到的鴿蛋, 十分美味, 想起也很想再嚐呢
泉漳炒海蚌
其實福建很大, 除了廈門, 泉州, 漳州都有很多美食, 跟廈門的有分別. 就算大家都是在講閩南話,漳州跟泉州人說的有些口音都跟廈門甚至是台灣的都不同
海蚌這些蚌類都是福建人愛吃的, 用上福建人愛用的紅糟去煮, 鮮味十足, 萵筍也炒得非常爽口好吃
汆湯魚丸燕皮札
這款菜式其實平常也有在吃, 燕皮其實就是以豬肉跟粉做出來的皮, 吃起來有點像魚皮餃的皮, 裡面有包餡, 很像雲吞. 福建人的雲吞叫做扁食, 因包起來不像廣東的雲吞漲鼓鼓, 都是扁身的. 我也愛吃有餡的魚丸, 福州的魚丸都很大顆呢, 此菜在香港要吃真的要特意到北角的春秧街街市才買得到, 在香港很難得才能吃得到
古袓樹子蒸桂魚
樹子的味道很像麵豉, 也是一般比較難吃得到的一種調味食物
蒸桂魚能像魚的鮮味更發揮到其味道, 不錯吃
山地土窯燒雞
這燒雞一出場好像在跳鋼管舞, 賣相十分有趣. 燒雞在福建跟台灣也是一道有名的美食, 因為有很多的走地雞, 我們是叫土雞, 吃起來雞肉味道特別濃郁, 皮也燒得很脆. 不消一會大家都吃光光了
老兵生煏君子菜
所謂君子菜, 就是苦瓜, 因為苦瓜本身的味道很苦, 但跟其實食材一起煮卻不會影響其他食材的味道. 此味甘而不苦, 就算不喜歡吃苦瓜的也會覺得好吃
台南擔仔麵
老家的麵食, 肉燥味道非常地道, 好好吃! 但麵可能放久了, 有點過軟
我相信如果到時候現點現吃, 一定會更加美味呢
胡椒餅
很驚喜他們連胡椒餅也有, 熱騰騰的很香, 但就覺得裡面的牛肉有點跟台灣吃到的不同
很滑, 而台灣的則是會比較乾身, 裡面有大量的蔥, 味道很好, 如果胡椒的味道再重一點會更加好
薏仁芋圓珍珠爽
芋圓煙韌好吃, 加上薏仁, 珍珠, 非常豐富的質感. 一碗有很多料, 吃完真的好飽
除了以上的菜式, 還有很多也想試呢, 會再去的, 另外遲些也有台灣稯買, 我試過, 很好吃!
謝謝美心公關的邀請~ 想吃的朋友到美心旗下的中菜餐廳就可以試了
用餐優惠
試食活動