🗻 ⚫️🪭 【 八時神仙草 】 🪭⚫️ 🗻⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄來自台中逢甲夜市嘅「八時神仙草」嚟到香港,插旗尖沙咀、銅鑼灣及上環🪭佢地供應多款仙草甜品、飲品、雪花冰🍨「八時神仙草」主打以無鹼天然方式製作仙草,所以高溫加熱時,仙草呈液體狀態,待稍微放涼後則會靠着仙草乾本身釋放的膠質慢慢凝結成凍,唔似其他店嘅燒仙草入面會有一塊塊嘅仙草凍,口感非常嫩滑,與別不同👍🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️🍧雪花系列🍧◾️▪️(盛盤:芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米)🟤芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤($98)超喜歡呢個雪花冰,雪花冰係嫩仙草味道,入口即溶,味道清甜😋芋泥幼滑可口,再淋上煉乳,加倍甜蜜🥰▪️◾️🥄甜品系列🥄◾️▪️(盛盤:芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米)⚫️芋泥嫩仙草盛盤($56)仙草凍沒加鹼粉、魚膠之類,清香不腥,口感極為嫩滑💯 芋圓、薯圓粒粒口感煙韌,仲有珍珠、紅豆🫘極為豐富💓🟡芒果甘露盛盤($58)香甜美味嘅芒果甜品,含有新鮮芒果肉,比較清涼❄️▪️◾️🧋飲品系列🧋◾️▪️(飲品加珍珠免費)(可選無糖|微糖|半糖;沙冰類糖度固定)🟣仙草紫米牛奶冰沙($42)以紫米加牛奶,打成濃稠冰沙,另加仙草凍,
🗻 ⚫️🪭 【 八時神仙草 】 🪭⚫️ 🗻

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️🍧雪花系列🍧◾️▪️
(盛盤:芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米)
🟤芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤($98)

▪️◾️🥄甜品系列🥄◾️▪️
(盛盤:芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米)

⚫️芋泥嫩仙草盛盤($56)

🟡芒果甘露盛盤($58)

香甜美味嘅芒果甜品,含有新鮮芒果肉,比較清涼❄️

▪️◾️🧋飲品系列🧋◾️▪️
(飲品加珍珠免費)
(可選無糖|微糖|半糖;沙冰類糖度固定)
🟣仙草紫米牛奶冰沙($42)
以紫米加牛奶,打成濃稠冰沙,另加仙草凍,滑捋捋碰上顆粒感,雙重口感👏🏻

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:八時神仙草 (歌賦街) (中環)

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami中環

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #中環美食 #歌賦街 #八時神仙草 #pashih #pashihhk @pashih.hk
2024-02-18
服務全港最差沒有之一! 黑口黑面,像欠她錢,短頭髮那位, 不知道是什麼職位, 進來店叫我們出去? 說點了才能進來? 外面大雨,又有小朋友,結果她自己等陣再來? 食物無特別。對了,想加多一個碗不給?整個店舖環境不錯,其它服務員也不錯,短頭髮那位像與顧客有仇,欠她錢?!?
服務全港最差沒有之一! 黑口黑面,像欠她錢,
2024-04-24 91 瀏覽
在上環街市食完晚飯後,漫步來到歌賦街食甜品,嚐嚐這家朋友推介的八時神仙草。來自台灣的八時神仙草秉持理念,用八小時熬煮「不加鹼粉」的仙草,因而得名。店內裝潢簡約得來帶有格調,惟人客多時,可能會感覺有點擠擁。第一次光顧這店的我,就來份芋泥嫩仙草盛盤 ($56)。一大碗的仙草上鋪有一整球綿密的芋泥與蜜甜紅豆,仙草嫩滑順口,微微回甘。另附上芋圓、蕃薯圓、白玉珍珠和紫米,雙色圓又香又煙韌,紫米黏糯,豐盛的一份甜品!用料甚豐,味道不會太甜膩,吃完整份都不會有負擔。桂花圓仔綠豆爽盛盤 ($58),桂花灑在綠豆爽上,賣相不錯。朋友覺得她選的這款好吃啊~~芋泥與仙草皆令我有意再回頭試其他甜品啊!

桂花圓仔綠豆爽盛盤,芋泥嫩仙草盛盤

芋泥與仙草皆令我有意再回頭試其他甜品啊!
2024-02-26
桂花圓仔綠豆爽盛盤,芋泥嫩仙草盛盤
2024-04-23 73 瀏覽
ᵕ̈ ᵕ̈ ᵕ̈ #heyfoodly_中環#heyfoodly_台式呢間係台灣既過江龍,平時返工見到網上外平台有得嗌都想試好耐。果日星期六黎講,唔算排好耐。大概15分鐘左右,留意番堂食每人最低消費$45。圓仔芒果嫩仙草盛盤💰$58芒果系列係香港限定。平時我唔鐘意好抗拒食仙草,但呢個顛覆咗我對仙草嘅想像。佢一啲都唔苦,一上枱已經好動L😂,會俾埋個芒果汁淋上去食,加埋粉圓一齊食除咗煙煙韌韌之外,又會有仙草凍既口感、非常豐富。個芒果粒勁甜,見到廚房啲人真係冇停過手切啲芒果😂同時佢仲會比5粒紅豆芋圓,紅豆好大粒好冧,芋圓就一般正常,加埋一齊食有d似好杰既紅豆沙加芋圓😂芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤(小)💰$98一上黎咁大份真係嘩左聲。佢既芋泥係比較濕,唔會好杰好乾,但係芋頭既香味唔係好出。反而個焙茶味就好濃啦,鐘意食焙茶既人真係要叫!呢一個就跟煉奶,我鍾意食甜啲我就加晒,仲可以食到奶香。個冰底口感好特別,仔細啲食就發現原來佢加左仙草一齊刨,所以仲未食到有少少蒟蒻加冰嘅口感。食到差唔多最後發現個底原來都有仙草😂加埋都有5粒紅豆芋圓,食完超飽。❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍✨八時神仙
ᵕ̈ ᵕ̈ ᵕ̈
#heyfoodly_中環
#heyfoodly_台式

圓仔芒果嫩仙草盛盤💰$58

芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤(小)💰$98
食到差唔多最後發現個底原來都有仙草😂
加埋都有5粒紅豆芋圓,食完超飽。

八時神仙草 (中環)
中環歌賦街19號地舖

#heyfoodly_hk#美食#香港美食#hkig#foodie#hkfood#hkfoodie#hkrestaurant#中環美食#中環#台灣##台式##過江龍#甜品#刨冰##仙草#八時神仙草
2024-02-21
  • 芋泥嫩仙草盛盤
  • 香草芒果嫩仙草雪花盛盤
2024-04-22 70 瀏覽
八時神仙草呢間來自台灣既人氣甜品店主打係各款仙草甜品我同朋友試左兩款甜品都好滿意!~1.抹茶焙茶奶蓋雪花仙草盛  $98八時神仙草既雪花冰同坊間既唔一樣每一啖冰都會食到仙草絲口感十特別!奶蓋好濃茶味而且甜度適中另外冰底仲有一層仙草 配埋雪花冰一齊食好夾雪花冰仲會有埋好多配料:芋圓,水晶,紅豆可惜芋圓就麻麻地 食到中間有d粉粉地而且唔夠煙韌2.圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58佢地既仙草係天然無鹼製作食落真係好嫩滑滑到成日用匙羹舀都Sir走左另外各樣配料份量都好足整體味道都唔錯!
八時神仙草
呢間來自台灣既人氣甜品
主打係各款仙草甜品
我同朋友試左兩款甜品都好滿意!~

1.抹茶焙茶奶蓋雪花仙草盛  $98
八時神仙草既雪花冰同坊間既唔一樣
每一啖冰都會食到仙草絲
口感十特別!
奶蓋好濃茶味而且甜度適中
另外冰底仲有一層仙草 配埋雪花冰一齊食好夾
雪花冰仲會有埋好多配料:芋圓,水晶,紅豆
可惜芋圓就麻麻地 食到中間有d粉粉地
而且唔夠煙韌

2.圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58
佢地既仙草係天然無鹼製作
食落真係好嫩滑
滑到成日用匙羹舀都Sir走左
另外各樣配料份量都好足
整體味道都唔錯!
2024-03-30 85 瀏覽
在小紅書上搜到這一家,點了三個甜品就198港幣!味道非常一般,芋圓沒有芋頭的香味,感覺麵粉添加了很多。仙草雖然就是那個味,真的沒有任何亮點。感覺是營銷做得好。建議不要來試了。
2024-03-13 118 瀏覽
來這裡可以一次過滿足雪花冰 / 仙草 / 芋圓的願望~~ 這次我們點的是香草芒果嫩仙草雪花盛盤🥭八時的雪花冰冰底因為是由仙草製成 所以冰的質感會帶仙草牽絲 非常特別~✨ 雪花冰吃起來有淡淡仙草味 很清新 中和了芒果醬的甜味~( *ฅ́˘ฅ̀*) 另外盛盤附有芋圓、蕃薯圓、白珍珠和紅豆~ 配上芒果和雪花冰一口一口吃 每一口的口感和味道都有所不同(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑) 下次會想再試試他們的飲料~~(/^▽^)/
來這裡可以一次過滿足雪花冰 / 仙草 / 芋圓的願望~~
 這次我們點的是香草芒果嫩仙草雪花盛盤🥭
香草芒果嫩仙草雪花盛盤
 另外盛盤附有芋圓、蕃薯圓、白珍珠和紅豆~
下次會想再試試他們的飲料~~(/^▽^)/
2024-02-11
2024-02-25 126 瀏覽
燒仙草盛盤 (48hkd)燒仙草喺香港好少有,燒仙草喺高溫加熱的時候是液體狀態,但稍微放涼後則會慢慢凝結成凍,口感好滑嫩,以前喺台灣成日食,依家香港都食到🥰味道微甘,質感取勝~抹茶烘焙奶蓋雪花盛盤 (98hkd)奶蓋好creamy,灑咗少少炒香的白芝麻多咗陣香味,冰🧊應該是仙草整成,有拉絲效果,不太甜,加埋抹茶🍵雪糕、煉奶和底層的仙草平衡得好好👍🏻~芒果甘露盛盤 (58hkd)個酸甜味拿捏得剛剛好,唔會太甜,幾fresh,一定要將旁邊個紅豆🫘芋圓、珍珠、紫米倒埋落去一齊食,珍珠係超級Q彈煙韌😍芋圓軟糯❤️蜂蜜柚子烏龍茶凍 (38hkd)柚子醬落好多,食到柚子渣的口感好實在,仲有加埋奇亞籽同埋仙草,幾有飽足感🤩#foodiblum甜點 #foodiblum台式
燒仙草盛盤 (48hkd)

抹茶烘焙奶蓋雪花盛盤 (98hkd)

芒果甘露盛盤 (58hkd)

蜂蜜柚子烏龍茶凍 (38hkd)

#foodiblum甜點 #foodiblum台式
2024-02-25
在PMQ附近的歌賦街一向都有很多美食😋這次就來到來自台灣的人氣仙草過江龍《八時神仙草》‣ 芋泥嫩仙草盛盤 ($56)一上來就是一大碗仙草他們的招牌仙草跟平時市面的不一樣仙草吃起來是一片片的,而且口感超!級!滑!盛盤就包括芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米手工芋圓和薯圓味道香濃、口感煙韌😙‣ 芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤 ($98)這份雪花冰表面的芋泥打得非常非常滑麻糬奶蓋奶味香濃~賣相也很好看到中間就是混合麻糬和冰,口感豐富,甚至做到拉絲效果冰塊可以再打得碎一點~最底下就是招牌仙草,非常Q彈!盛盤同樣包括芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米整體來說很好吃,2個人分享剛剛好,值得推薦😘‣ 芋泥西米奶凍 ($42)他們的芋泥很香濃,而且打得非常綿滑😎甜度剛剛好,芋泥迷表示非常滿足!‣ 焙茶仙草凍奶茶 ($42)焙茶味道香濃,茶味比奶味突出配上招牌仙草凍,很消暑🥳💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟喜歡吃仙草的朋友一定要來試試看!真的很出色~芋泥系列也做得很好,芋泥滑到沒有顆粒感👍🏻💰Total: $238 ($119pp 無服務費)📍八時神仙草中環歌賦街19號地舖銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B2
在PMQ附近的歌賦街一向都有很多美食😋
這次就來到來自台灣的人氣仙草過江龍《八時神仙草》

‣ 芋泥嫩仙草盛盤 ($56)
一上來就是一大碗仙草
他們的招牌仙草跟平時市面的不一樣
仙草吃起來是一片片的,而且口感超!級!滑!
盛盤就包括芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米
手工芋圓和薯圓味道香濃、口感煙韌😙

‣ 芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤 ($98)
這份雪花冰表面的芋泥打得非常非常滑
麻糬奶蓋奶味香濃~賣相也很好看
到中間就是混合麻糬和冰,口感豐富,甚至做到拉絲效果
冰塊可以再打得碎一點~
最底下就是招牌仙草,非常Q彈!
盛盤同樣包括芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米
整體來說很好吃,2個人分享剛剛好,值得推薦😘

‣ 芋泥西米奶凍 ($42)
他們的芋泥很香濃,而且打得非常綿滑😎
甜度剛剛好,芋泥迷表示非常滿足!

‣ 焙茶仙草凍奶茶 ($42)
焙茶味道香濃,茶味比奶味突出
配上招牌仙草凍,很消暑🥳

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
喜歡吃仙草的朋友一定要來試試看!真的很出色~
芋泥系列也做得很好,芋泥滑到沒有顆粒感👍🏻

💰Total: $238 ($119pp 無服務費)
📍八時神仙草
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
———————
2024-02-06 139 瀏覽
中環歌賦街一向有多間香港出名的美食店,近來仲新開左人氣台灣甜品店八時神仙草!抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤$98外型已經好吸睛!成個富士山咁!頂有大大球抹茶雪糕🍦 抹茶味濃香口,雪花有焙茶味汁!奶蓋香濃,底層內仲有豐富鮮草! 加上配有QQ既芋丸~紅豆同紫米盛盤,好飽足!芋泥西米露盛盤$58芋泥西米露中間有球大芋泥,完全岩晒芋泥控既我🩷 盛盤內有煙韌既芋丸,紅豆同紫米!好正!鮮奶紅豆紫米粥盛盤$52紅豆紫米粥有滿滿的紫米,好有咬口同層次,盛盤又係有好煙韌QQ既芋丸,紅豆同紫米!大滿足!芋泥桃膠奶凍 溫熱$42這杯飲品真係勁飽,勁多料食,而每淡都有濃濃既芋泥,夾雜住養顏既桃膠 同滑嫩既奶凍 ,口感超豐富!🍱八時神仙草 (歌賦街) (中環)📍📌中環歌賦街19號地舖

抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤$98

芋泥西米露盛盤$58

鮮奶紅豆紫米粥盛盤$52

芋泥桃膠奶凍 溫熱$42

🍱八時神仙草 (歌賦街) (中環)
📍📌中環歌賦街19號地舖
2024-02-06 93 瀏覽
之前成日經過尖沙咀間【八時神仙草】見都要排隊,今次經過中環分店見人流比較少就去試左啦。店鋪位置較少,所以繁忙時間都有機會要等。抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤:見差不多臺臺都叫呢個,梗係要叫啦。個雪花冰超級特別,係用仙草整成,啖啖都係仙草香味。同抹茶雪糕同焙茶奶蓋都好match。而底下有仙草凍,非常滑嫩。旁邊盛盤仲有芋圓、地瓜圓、白珍珠、紅豆同紫米。全部都真材實料,味道香濃。圓仔芒果嫩仙草盛盤:仙草分量好多,圓仔有D似白玉,可能芒果唔係季節所以唔算太甜,但都算唔錯。再加芒果醬,非常特別、清新爽口。焙茶仙草凍奶茶+桃膠:焙茶味超級濃、再加奶完全唔會覺得好水。料本身有仙草、白珍珠,好有咬口,自己再加桃膠,分量都好多。不錯芋泥西米奶凍:芋泥唔會太甜,芋頭味道香濃,奶凍同西米又幾特別同幾match。佢地既燒仙草同其他既與別不同,係高溫加熱既時候係液體狀態,但稍微放涼後則會慢慢凝結成凍。因為八時仙草為左減少外來添加物不添加鹼,反而係靠著仙草乾本身釋放出黎既膠質同熬煮八小時凝結成凍。所以口感非常嫩滑。

🫘🍠◼️八時神仙草 芋泥嫩仙草盛盤 $56———————————————————————仙草滑捋捋 滑到差啲舀唔起 用匙羹拮又會跣走咗 好naughty囉真係😮‍💨!其實呢個口感好正 咬都唔洗咬 直接吞😂.鋪面有芋泥球同紅豆,紫米、芋圓同小丸子就分開放⚪️.值得一提✨佢哋嘅芋圓同地瓜圓都食到芋頭同番薯味 煙韌得嚟唔會太膠 仲食到少少芋頭同番薯嘅口感 平衡得幾好😋.地址🚩:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖中環歌賦街19號地舖銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B218號舖
🫘🍠◼️
八時神仙草
芋泥嫩仙草盛盤 $56
———————————————————————
鋪面有芋泥球同紅豆,紫米、芋圓同小丸子就分開放⚪️
地址🚩:
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖
2024-01-21 98 瀏覽
這間甜品店一開張已經見到好多comment,前排係中環食完飯就同朋友一齊去咗食🙌🏻甜品店主打係仙草甜品🩶🔺芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98呢個冰同平時有啲唔同,仙草會隔入雪花冰入面😳表面的一層有每啖都食仙草仲會微微拉絲🖤上面奶蓋係焙茶味仲要係好濃,愛🥰芋泥係超級綿密係真芋頭😆最底層還有一層仙草,真係成個冰都係仙草!!配料還有芋圓,水晶,紅豆🫘其他都不過不失但芋圓真的一般😗🤤好味度 : 7/10🔙回頭率 : 7/10

🔺芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98

🤤好味度 : 7/10
🔙回頭率 : 7/10
中環依間「八時神仙草」係台中嘅過江龍甜品店,佢哋嘅自家製焙茶奶蓋好Jeng,仙草因為係天然無鹼製作,即使係外賣都品嚐到同樣滋味,仲要有巨型狗店長坐鎮,好得意吖!抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤(單點$98),抹茶雪糕茶味濃香;焙茶奶蓋表面鋪有玄米,採用日本靜岡焙茶製作,口感幼滑,茶味濃厚;仙草雪花冰口感入口即化,內有仙草,拉絲效果突出,食落有纖維感,配以煉奶食用,味道更佳。芒果甘露盛盤(單點$58),內有芒果、西柚,味道酸甜,類似楊枝甘露;盛盤,好足料,芋圓、地瓜圓,內有芋泥、地瓜泥,口感厚實,紅豆口感綿密,味道香甜,紫米份量多,白玉珍珠口感彈牙。純萃嫩仙草(單點$48),仙草口感滑溜,食落好清涼,麻糬口感煙韌,食落甜度適中,圓仔口感軟糯。仙草芋泥牛奶冰沙(單點$45),奶味醇厚,略嫌芋泥份量比較少,飲落好清爽,內有仙草、白玉珍珠。

• 芒果甘露盛盤
  • 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
  • 純萃嫩仙草
2023-12-30 73 瀏覽
最近聽聞這一間由台灣過江龍專門食仙草的店,仲有特別的仙草𣲙,便過去中環試吓。嫩仙草雪花盛盤 $72上面配料有紅豆,已淋了啲煉奶在上面,不夠甜可自已額外再落,不過個人覺得已夠甜,甚至本身不用落,個冰幾特別,有淡淡們仙草味,會牽絲的,口感上都比一般刨𣲙特別,而且幾清新,都ok 加上下面仲有燒仙草,好q彈,夠滑,幾好食。不過盛盤的芋圓就較粉,不是很好吃。整體上是幾特別,都好吃的,不過個人認為cp值上就不算太值,未必會encore,所謂試過就算😅
嫩仙草雪花盛盤 $72