2024-01-09 117 瀏覽
每一次都係嗌我最愛嘅韓式辣餃!其實即係泡菜餃配埋麵先再加杯茉莉綠茶!其實已經好夠飽,都只需要$44蚊!外賣返去都仲好熱,建議大家預半個鐘嗌外賣!如果唔係要等好耐架!佢都係預你落order後30分中後拎!麵線佢都唔馬虎!貢丸都比好多!配埋醋,豉油,辣椒醬俾你服務周到!店員lunch hour都見佢好忙,但態度都好好😌👍🏻出餐個時野食都好熱!係個餃自己返到公司凍左啲!但都好好味!個人覺得水餃飽過煎餃好多,因為皮厚啲,中意皮薄就嗌煎餃啦😼🫶🏼🫶🏼🫶🏼
每一次都係嗌我最愛嘅韓式辣餃!
其實即係泡菜餃配埋麵先再加杯茉莉綠茶!
其實已經好夠飽,都只需要$44蚊!

外賣返去都仲好熱,建議大家預半個鐘嗌外賣!
如果唔係要等好耐架!佢都係預你落order後30分中後拎!

麵線佢都唔馬虎!貢丸都比好多!
配埋醋,豉油,辣椒醬俾你服務周到!
2024-01-09
2023-05-24 411 瀏覽
本身好鍾意食煎餃🥟🥟🥟八方雲集算係又平又好味嘅一間餃子店🤣🤣韮菜餃,咖哩餃同酸辣麵都係賣飛佛😋😋😋😋好多時自己食又諗唔到食咩嘅話就會睇下附近有冇八方雲集🤣特別嚟觀塘,自己一個食嘅話,都多數食佢😁😁初初好似唔係間間都有酸辣湯麵,試過去到間原來係冇🥲🥲🥲🫠🫠🫠就算有,亦唔一定好味尖沙咀新港中心 大食庫嗰間分店就是例子嗰間特別貴啲,但個酸辣湯麵好稀好稀...完全唔似其他分店咁係結身
本身好鍾意食煎餃🥟🥟🥟
八方雲集算係又平又好味嘅一間餃子店🤣🤣

韮菜餃,咖哩餃同酸辣麵都係賣飛佛😋😋😋😋

好多時自己食又諗唔到食咩嘅話就會睇下附近有冇八方雲集🤣
特別嚟觀塘,自己一個食嘅話,都多數食佢😁😁

就算有,亦唔一定好味
尖沙咀新港中心 大食庫嗰間分店就是例子
2023-02-18 343 瀏覽
成日外賣唔知食咩就會大八方雲集🤣 唔會太貴,我又本身好鍾意食麵線同埋鍋貼~韭菜鍋貼🌱美味指數:👅👅👅👅 (4/5)鍋貼煎到脆卜卜,就算係外賣都keep住會脆,再食落去中間嘅肉juicy,再加埋外皮趣卜卜,食落幾有層次,而且係好食嘅!台灣麵線美味指數:👅👅👅👅 (4/5)八方雲集嘅麵線入面有滷水豬大腸同埋貢丸,識落絕對唔會單調。再加上個面先係比較濃稠,識落唔會偷工減料,而且幾有台灣嘅風味,食完都搞到掛住台灣啦~🤣

韭菜鍋貼🌱
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

台灣麵線
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

2022-09-14 463 瀏覽
我是第一次上來寫食評,人家做生意,我不會令人難做,也不會亂寫,但這職員實在太過份了(康寧道分店)這帶眼鏡職員不只一次無禮貌對人,不知為何仍在這裡工作?相信是自己舖頭吧!等了15分鍾問聲她「請問有嗎?」是我錯嗎?再這她們一直傾計,好像沒有人在店裏工作,我當然會問問是否開始煮啦!很正常吧但換來的是「有就給你啦!」連續大大聲講了三次,到我的號碼又不叫我,如趕時間的請別要去吧!我就算得閒也不再去!味道相信每間都是差不多,不會這間好味,也不會別的特別難食,但如果你趕時間又或者想被鬧就去試試這店吧!

2022-09-09 205 瀏覽
shopping 完已經差吾多7點幾講真甘晏吾會想番去再自己煮晚餐就行得近近地買點雲吞、鍋貼番去一齊食算3個人食呢個份量剛剛好2份勁量麵線套餐2碗台灣麵線1份5 隻韭菜鍋貼 + 5隻黃金咖哩鍋貼另一份 5隻招牌水餃 + 5隻粟米水餃10隻招牌鍋貼肉同菜的比例菜的份量多點就好
shopping 完已經差吾多7點幾
講真甘晏吾會想番去再自己煮晚餐
就行得近近地買點雲吞、鍋貼番去一齊食算
3個人食呢個份量剛剛好

10隻招牌鍋貼
肉同菜的比例菜的份量多點就好

2022-09-03
2021-10-30 492 瀏覽
八方雲集雖然離我公司唔算遠 但係我都係唔想落街買所以今日再夾埋同事叫咗外賣 慳返啲呀嘛我叫咗一個鍋貼麵線套餐 而同事就叫咗個招牌鍋貼加油菜🥬先講大腸麵線 大腸嘅份量明顯比以前少但係店家都有擺番貢丸粒上去 算係咁啦 湯底味道適中 唔會過䶢 都有少少諗返起台灣嘅大腸麵線🙈辣味鍋貼- 係咁多款鍋貼中我嘅最愛 雖然外賣到來嘅鍋貼唔再脆身 但依然好味 皮薄餡料足 調味適中 加少少黑醋一齊食 咁就冇得頂啦👅跟餐仲有一杯凍豆漿同埋泡菜 前者偏甜 後者偏酸 都OK👌🏻
慳返啲呀嘛

我叫咗一個鍋貼麵線套餐 而同事就叫咗個招牌鍋貼加油菜🥬

跟餐仲有一杯凍豆漿同埋泡菜 前者偏甜 後者偏酸 都OK👌🏻

2021-10-29
25 分鐘 (外賣送餐)
2021-10-19 183 瀏覽
今日又正值打風八號波....週圍好多食肆都無開檔...又唔想食M記,KFC,大快活,譚仔就買下公司附近久違了的八方雲集黎食呢間舖好細....店面應該200呎多少少 , 應該主力做外賣 , 連我今次都唔例外拎走外帶打左電話外賣自取, 阿姐都幾好禮貌既 , 話要整10MIN左右 , 所以黎到就即刻拎走叫既係  韮菜鍋貼餐10張 + 百香果椰果綠茶  total $39....剛剛加了價好耐無幫襯...依家先知本身3包汁,額外另加要加錢鍋貼都唔錯既 , 煎得好香口,  少燶邊 , 杯野飲叫左走冰 , 都幾濃同甜 , 用機沖出黎既味道都差唔多不過略嫌食完一定唔夠喉 , 要再食下其他野
就買下公司附近久違了的八方雲集黎食
好耐無幫襯...依家先知本身3包汁,額外另加要加錢
不過略嫌食完一定唔夠喉 , 要再食下其他野
2021-10-12
2017-09-30 1717 瀏覽
放工OT回家路程中, 想食D野落肚,又不知想食咩, 就見八方雲集鍋貼水餃專門店,咪入去食囉。雖店不太, 有好多人幫襯。(招牌鍋貼套餐  $34) 我選擇湯品煎餃熱呼呼上台,有呈現脆脆的焦面,加上餃皮夠簿鬆酥脆感,皮脆餡香,內餡有椰菜及豬肉,並平均分佈著外酥 內軟,不油膩不乾柴,非常好好吃!酸辣湯酸辣湯內有豐富材料,有紅蘿蔔絲,香菇蒂絲,肉絲,豆腐,木耳,筍等,略不夠酸辣, 湯有粘稠的,整體口感味道不錯。
放工OT回家路程中, 想食D野落肚,又不知想食咩,
就見八方雲集鍋貼水餃專門店,咪入去食囉。
雖店不太, 有好多人幫襯。

(招牌鍋貼套餐  $34) 我選擇湯品

煎餃熱呼呼上台,有呈現脆脆的焦面
,加上餃皮夠簿鬆酥脆感,皮脆餡香,內餡有椰菜及豬肉,
並平均分佈著外酥 內軟,不油膩不乾柴,非常好好吃!

酸辣湯

略不夠酸辣, 湯有粘稠的,
整體口感味道不錯。
2017-06-24 713 瀏覽
琴日屋企又唔想煮,所以落樓下買咗八方雲集食,但係筷子、匙羹、豉油嗰啲全部乜都冇俾,咁其實都唔係真係好大問題嘅,因為我最想點嘅醋屋企都有。但係今次食最大問題係啲餃子全部冧嘅,又多油,同埋係凍嘅,應該放左好耐。大腸米線正正常常,但係大腸比較少,貢丸比較多。酸辣湯係咁多樣嘢之中最好食,因為好足料,又夠辣。

大腸米線正正常常,但係大腸比較少,貢丸比較多。
酸辣湯係咁多樣嘢之中最好食,因為好足料,又夠辣。
2017-04-07 546 瀏覽
其實淨係想食碗大腸麵線加幾隻餃,偏偏無一個餐可以滿足到我嘅要求,當時阿姐楝左喺度又費事計算散嗌嘅價格,立吓眼其他得五隻餃嘅餐又有我麻麻地嘅豆漿,唯有硬食十隻餃啦。大腸麵線始終如一咁有台灣味,大腸嗰陣香味真係做得非常之似樣,不過有一碗麵線,仲要啪多十隻餃子,認真吃力。
2015-06-24 1025 瀏覽
今日晏就,去左食八方雲集,貪佢平,靚,正,快,果然無令我失望。坐低落單過左兩、三分鐘就有野食。首先講下個湯先,味道同普通罐頭既栗米湯唔同,佢落左好多蛋花、肉碎同火腿落去,當然仲有新鮮栗米粒啦,個湯好鮮甜又好濃稠,絕對飲得出係有俾心機既。再講下個鍋貼,外皮煎到金黃色,咬落有小小脆卜卜,呢個火侯真係好難拿捏,里面既蔬菜同豬肉好熱,但熟得黎唔會老,而味道比較淡,但佢有提供豉油同辣椒醬,可以因人而異去添加。

招牌鍋貼套餐+栗米湯
2015-06-24
招牌鍋貼套餐+栗米湯
2015-05-20 618 瀏覽
係落狗屎嘅520, 以及老媽有約嘅情況下, 得我自己單身寡婆, 所以求其搵啲野食就算, 因為唔想食飯, 所以就揀左間鍋貼黎食。先講環境, 可能人都幾多, 所以有啲逼, 坐得唔太舒服, 不過就幾乾淨~服務方面, 幫我落單果個男都幾有禮貌, 唔錯~係食方面, 我就叫左個珍珠餛飩套餐食, 佢有得揀辣定唔辣, 辣嘅其實就係紅油餛飩, 個餐仲包5隻招牌鍋貼/水餃同1杯豆漿/酸梅湯~至於味道, 都叫過得去, 啲鍋貼因為即叫即煎, 所以好脆~不過都係因為咁所以啲野食都上得幾慢下...overall黎講, 呢個價食到呢個水平嘅野都算係咁~
係落狗屎嘅520, 以及老媽有約嘅情況下,
得我自己單身寡婆, 所以求其搵啲野食就算,
因為唔想食飯, 所以就揀左間鍋貼黎食。
服務方面, 幫我落單果個男都幾有禮貌, 唔錯~
係食方面, 我就叫左個珍珠餛飩套餐食, 佢有得揀辣定唔辣,
至於味道, 都叫過得去, 啲鍋貼因為即叫即煎, 所以好脆~
不過都係因為咁所以啲野食都上得幾慢下...
overall黎講, 呢個價食到呢個水平嘅野都算係咁~

珍珠餛飩套餐
2015-05-20
2015-05-08 504 瀏覽
今日幫人補完習,好肚餓,於是就走去附近睇下,見到呢間餃子店,於是就入去坐低。今次我叫咗一個餐, 裏面有招牌鍋貼。鍋貼裏面的肉,都算新鮮同鮮甜,對與快餐來講已經算係不錯。同埋呢個鍋貼都煎得幾好以上係酸辣湯麵,酸酸辣辣好開胃,但係麵就有少少太“lum"呢個珍珠奶茶好特別,D珍珠好細粒,好得意。如果大家唔想食一般西式既快餐店,呢間餐廳係一個唔錯既選擇。
今次我叫咗一個餐, 裏面有招牌鍋貼。
招牌鍋貼
酸辣麵
以上係酸辣湯麵,酸酸辣辣好開胃,但係麵就有少少太“lum"
珍珠奶茶
呢個珍珠奶茶好特別,D珍珠好細粒,好得意。

如果大家唔想食一般西式既快餐店,呢間餐廳係一個唔錯既選擇。
2015-05-05
招牌鍋貼
酸辣麵
珍珠奶茶
2015-01-31 275 瀏覽
月底星期五的晚上,非常辛勞的一天,攰得沒有胃口想吃一些素食,但原先在這條街的素食店關門了,換來又是那些手信店,記得上回來這裏吃套餐有野菜餃套餐,滿心歡喜的坐下,點了一個有五隻野菜餃五隻野菜鍋貼的餐,本來是包一個湯的,但湯料全都有肉的就點了珍珠奶茶,珍珠奶茶的茶味濃淡適宜,只是珍珠粒太小了,沒有咬勁而鍋貼也煎香口脆的,餃子也是我愛我厚皮不錯但沒發現是有肉的,還一心以為素餃子一咬下是有肉絲的,為了不浪費還是吃完了。
而鍋貼也煎香口脆的,餃子也是我愛我厚皮不錯
2014-07-13 298 瀏覽
最近每天都要在觀塘食午餐,為了食的東西不重覆,於是拜訪了很多食店。這天來到八方雲集。到達前有擔心過位於路口位的觀塘分店會很熱,可是店内冷氣挺充足,最少不至於流汗。但店内座位與座位之間的空間有點過窄。點了一個台灣麵線餐($32),包一碗台灣麵線,5隻鍋貼或水餃,一杯豆漿。鍋貼我選了招牌鍋貼。豆漿是密封包裝,比前杯裝更衞生。凍豆漿真係好夠凍,好滑而且有好香嘅豆味。台灣麵線好特别,一碗裏面有2種麵條,囗感好好,好特别,而且幾多料。而招牌鍋貼因為係即叫即煎,上枱比較遲,上枱時熱辣辣,個皮好香口好薄,裏面餡好足。

2014-07-09