2020-02-03 197 瀏覽
元旦日,我本來是想在晚上外出,在香港島食晚飯。怎料最後都因為遇上其他事而被迫放棄,要坐交通工具返回將軍澳。結果我放棄在香港島食晚飯,一個人坐港鐵返回將軍澳「寶琳」。結果我來到將軍澳「新都城中心」二期之後,找到位於一樓的台灣牛肉麵食店「八方台式麵屋」,打算食得台灣牛肉麵當晚餐,然後坐專綫小巴,直接返回西貢墟算數。但是我始終戒不了,平日晚餐裡面必食米飯的習慣,所以我在「八方台式麵屋」裡面點了一客「豐味牛肉麵套餐」之後,還是想另外再點一碗白飯,有沒有雞食對我來說,反而變成了次要。至於「八方台式麵屋」「豐味牛肉麵套餐」裡面的飲品,其實食客無論選擇什麼飲品,都避免不了要另外加錢的命運。於是我選擇了享用「黑糖冬瓜茶」,「黑糖冬瓜茶」的跟餐價錢,也需要港幣八元。至於我另外選購的「白飯」,每碗「白飯」則需要收價錢港幣十二元一碗。結果我的「豐味牛肉麵套餐」,包括一碗「豐盛三品牛肉麵」加「黑糖冬瓜茶」加白飯,總價錢需要港幣八十三元。由於「八方台式麵屋」裡面的食品飲品,都沒有另外徵收加一服務費的關係,所以我覺得我的「豐味牛肉麵套餐」加一碗白飯,「八方台式麵屋」價錢在香港台灣菜餐廳裡面,已經未算是最昂貴了。我

我的「豐盛三品牛肉麵」裡面,包括有牛、牛腩、牛丸。牛以切半的方式,以半個原塊牛的方式放在「豐盛三品牛肉麵」的表面上。牛的口感算是彈牙,至於牛裡面的牛肉味都尚可接受。

至於「豐盛三品牛肉麵」裡面的牛腩,每件牛腩實際的體積都尚算中等偏大,不過太過碎濕濕。至於牛腩裡面的口感,因為曾經浸在牛肉湯底一段時間,我花了時間拍照,所以牛腩的實際口感,偏向中等。

反而我趁「豐盛三品牛肉麵」剛剛製作完成上檯的時候,立刻試食第一塊牛腩,那第一塊牛腩的口感才是我平生食過,牛腩最腍的其中一塊牛腩。

至於「豐盛三品牛肉麵」裡面的牛丸,牛丸給我的感覺,卻只是平日食開的牛丸。雖然牛丸口感也是彈牙,但是跟其他食店裡面的牛丸相比下,「豐盛三品牛肉麵」裡面的牛丸沒有什麼非常優越之處。

至於「豐盛三品牛肉麵」裡面的牛肉湯底,湯底雖然色澤偏紅,屬於紅燒湯底那一種口味湯底,但是湯底裡面的辣味不肯非常厲害,反而湯底裡面的甜味跟鹹味,都比辣味更為之濃厚。

而且「八方台式麵屋」在「豐盛三品牛肉麵」紅燒湯底裡面,加入了不少蔬菜,包括紅蘿蔔、蘿蔔跟小棠菜,那些蔬菜令到「豐盛三品牛肉麵」裡面的紅燒湯底整體味道,都變得非常之鮮甜,辣味反而因此被淡化。
黑糖冬瓜茶

至於「豐盛三品牛肉麵」裡面的麵底,麵底的質地比較粗身,就連麵條的實際口感,也相對比較韌,比較需要花牙力去不斷咀嚼,才能完全嚼得爛所有的麵條。

由於「豐盛三品牛肉麵」裡面的紅燒湯底份量十分之多,所以紅燒湯底份量多得足夠加入整碗白飯,然後白飯撈勻甜味偏向小辣的紅燒湯底,再慢慢享用完整碗「豐盛三品牛肉麵」的紅燒湯底。
豐盛三品牛肉麵

至於我的套餐飲品「黑糖冬瓜茶」,「黑糖冬瓜茶」裡面的味道一如我所料,「黑糖冬瓜茶」裡面的黑糖甜味算是很濃厚,「冬瓜茶」的味道甜也是眾所皆知的事實。

現在兩款味道也偏甜的材料,「黑糖」跟「冬瓜茶」兩者合而為一之後,變成了甜味恰到好處,感覺非常解渴又十分冰涼爽快的「黑糖冬瓜茶」飲品。

另一方面,我發現原來「豐盛三品牛肉麵」的旁邊,還有一小碟的辣味「醡菜」。但是我一直享用「豐盛三品牛肉麵」的時候,偏偏大意忘記了享用「醡菜」。

所以我選擇了在拍白飯倒進「豐盛三品牛肉麵」紅燒湯底的時候,才把「醡菜」直接放進紅燒湯底裡面一起享用。我發現原來「醡菜」的味道偏辣,所以加入「醡菜」後的紅燒湯底味道也變得很辣。
白飯

直到我享用完「台式八方麵屋」裡面的「豐盛三品牛肉麵」、「醡菜」跟「白飯」之後,我才發現原來區區一碗「豐盛三品牛肉麵」,原來也可以有兩種食法。

至於「台式八方麵屋」裡面的飲品「黑糖冬瓜茶」,我覺得也是甜味而冷涼消暑的飲品,而且「黑糖冬瓜茶」的價錢也不算昂貴,屬於套餐的飲品理想之選。

而且「台式八方麵屋」一碗「豐盛三品牛肉麵」,加一杯「黑糖冬瓜茶」,加一碗白飯,實際需要的價錢,也只是港幣八十三元而已,屬於十分抵食的台式晚餐。
2020-01-01
黑糖冬瓜茶
豐盛三品牛肉麵
2019-12-03 552 瀏覽
經過將軍澳新都城中心二期見到有新開的台灣餐廳~八方台式麵屋, 見到餐廳入面很多顧客, 心諗一定好好食,所以即刻去試下。 😋食台灣菜點少得牛肉麵?點返個半筋半肉牛肉麵$65, 跟住又好想試下這裏的麵線~基隆廟口麵線$48, 再加小食和飲品~夜市花枝丸5隻( 追加小食 $15), 招牌豬腩刈包$32,蜂蜜檸檬( 加配套餐飲品 $10), 黑糖珍珠鮮奶( 加配套餐飲品 $20)。基隆廟口麵線~ 超大碗好抵食, 麵線裏面有豬大腸和貢丸,推介。👍🏻半筋半肉牛肉麵~ 牛筋和牛腩炆得夠淋好入味, 湯底濃郁帶辣, 麵的質感煙韌, 不會感覺太軟, 配菜有紅蘿蔔和白蘿蔔, 兩款都好甜美。🥢😋夜市花枝丸5隻~ 花枝丸口感有點硬, 幸好味道可以。招牌豬腩刈包~ 見香港好少有刈包, 所以試下, 包皮有點像饅頭, 軟淋淋又夠熱, 豬扒煎得好香, 配上青瓜可以去膩, 非常好吃, 必點推介。💯蜂蜜檸檬~ 估唔到飲品都唔錯喎! 檸檬味超香, 甜甜地帶點酸。黑糖珍珠鮮奶~ 鮮奶好香滑, 珍珠煙韌有咬口。八方台式麵屋價錢經濟, 食物水準中上, 絕對值得推介。

半筋半肉牛肉麵

夜市花枝丸5隻~ 花枝丸口感有點硬, 幸好味道可以。
夜市花枝丸5隻( 追加小食 $15)

💯
招牌豬腩刈包

蜂蜜檸檬( 加配套餐飲品 $10)

黑糖珍珠鮮奶~ 鮮奶好香滑, 珍珠煙韌有咬口。

黑糖珍珠鮮奶( 加配套餐飲品 $20)

八方台式麵屋價錢經濟, 食物水準中上, 絕對值得推介。

2019-12-02
招牌豬腩刈包
蜂蜜檸檬( 加配套餐飲品 $10)
黑糖珍珠鮮奶( 加配套餐飲品 $20)
  • 黑糖珍珠鮮奶(加配套餐飲品$20)
  • 蜂蜜檸檬(加配套餐飲品$10)
寶琳新都城新開咗間台灣菜《八方麵屋》,新屎坑湊熱鬧去試下,估唔到有驚喜😝服務嚟講,侍應服務態度好好,好貼心;另外,雖然店內坐滿客人,但落咗單之後上菜好快,抵讚!店面幾光猛,臨近萬聖節仲有少少裝飾添👻叫咗個豐味牛肉麵套餐,有碗麵,可以加錢加配小食同飲品。懷舊紅燒三寶麵 ($65)(餃子、牛丸、牛腩)個湯有好濃嘅牛味,太好飲,食到後面會有啲覺得個湯唔夠多🤣牛丸好彈,值得一讚!加埋紅白蘿蔔令到成碗麵感覺好豐富、好飽肚。溫馨提一提,因為碗湯嘅芫荽味會比較重,如果你唔鍾意芫荽嗰陣味,記得喺叫呢碗麵之前同侍應講呀😊夜市花枝丸 (+$15)唔係講笑,呢個好好食!!!花枝丸口感外脆內彈牙,灑上胡椒鹽,食到停唔到口🤤冷泡茶南投桂花烏龍 (+$12)跟餐嘅嘢飲揀咗冷泡茶,味道係南投桂花烏龍。其實今次係我第一次飲冷泡茶,估唔到用凍水沖茶係一樣咁好飲,茶味清香,唔甘苦。嗰晚飲唔晒,第二日仲飲緊,但佢一啲都無苦澀嘅味道!另外以下係散嗌嘅:基隆廟口麵線 ($22)基隆廟口夜市係台灣一個幾出名嘅夜市嚟,而麵線就係入面其中一樣必食嘅嘢嚟。呢碗麵線以「廟口夜市」嚟命名,就睇下佢係咪真係咁好食啦!麵線軟爛啱啱好,口感滑順
店面幾光猛,臨近萬聖節仲有少少裝飾添👻

叫咗個豐味牛肉麵套餐,有碗麵,可以加錢加配小食同飲品。
懷舊紅燒三寶麵
懷舊紅燒三寶麵 ($65)
(餃子、牛丸、牛腩)
個湯有好濃嘅牛味,太好飲,食到後面會有啲覺得個湯唔夠多🤣
牛丸好彈,值得一讚!
加埋紅白蘿蔔令到成碗麵感覺好豐富、好飽肚。
夜市花枝丸
夜市花枝丸 (+$15)
唔係講笑,呢個好好食!!!
花枝丸口感外脆內彈牙,灑上胡椒鹽,食到停唔到口🤤
冷泡茶南投桂花烏龍
冷泡茶南投桂花烏龍 (+$12)
跟餐嘅嘢飲揀咗冷泡茶,味道係南投桂花烏龍。
嗰晚飲唔晒,第二日仲飲緊,但佢一啲都無苦澀嘅味道!

另外以下係散嗌嘅:

基隆廟口麵線
基隆廟口麵線 ($22)
呢碗麵線以「廟口夜市」嚟命名,就睇下佢係咪真係咁好食啦!
麵線軟爛啱啱好,口感滑順,湯頭清甜唔鹹
除咗麵線之外,入面仲有啲大腸,平時唔係好食大腸嘅我竟然都覺得幾好食
招牌豬腩刈包
招牌豬腩刈包 ($32)
香港比較少地方有得食刈包(台灣閩南話讀音:gua bao),估唔到呢到有得試!
刈包係傳統嘅台灣美食,白色好似饅頭嘅餅皮夾住半肥瘦嘅豬腩肉,加埋酸菜、花生粉就係傳統嘅食法。
呢個「台式漢堡」,一定要試下!
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶 ($27)
另外叫咗杯黑糖珍珠鮮奶,味道甜甜的,啱晒我朋友呢啲嗜甜嘅人
珍珠夠煙靭,口感正🤓

Menu:
夜市花枝丸
2019-10-28 312 瀏覽
Happy Friday 同媽咪撐枱腳, 今日想食台灣野,就近近地去左八方麵屋~門口都幾多人,要等3張枱大約等左10分鐘就入左去,真誇張,全場爆滿~一來到台灣食店,就緊係要食番個滷肉飯、台灣香腸同炸豬扒啦懷舊飄香滷肉飯Braised Pork Mince Rice滷肉好淋,滷水汁亦都好香好味👍麻醬椒香乾拌麵Dry Noodles with Spicy Sesame Sauce拌麵麵質好煙韌,非常Q彈~P.S.個麵係極度麻辣既,小妹冷勁要挑戰,最後我係要9秒9咁order杯凍飲止辣😆如果喜歡麻麻辣辣既朋友就岩晒嗱,佢係愈食愈辣,絕對係會食到嘴都麻埋架😂台灣古早味香腸Traditional Taiwanese Sausage超級大愛台灣腸,甜甜地又juicy師大香酥豬扒Fried Pork Chop豬扒被炸到金黃色,肉質鬆化,非常香脆~飲品就叫左黑糖珍珠鮮奶和蜂蜜檸檬(左)黑糖珍珠鮮奶Brown Sugar Milk with Bubbles十分解辣,黑糖味甜甜地,珍珠好有咬感,仲好香鮮奶味,正呀🤤(右)蜂蜜檸檬Honey Lemon Juice媽咪話呢杯味道都幾清新潤喉,不會太甜~總結,
Happy Friday 同媽咪撐枱腳,
今日想食台灣野,就近近地去左八方麵屋~

門口都幾多人,要等3張枱

大約等左10分鐘就入左去,
真誇張,全場爆滿~

一來到台灣食店,
就緊係要食番個滷肉飯、
台灣香腸同炸豬扒啦

懷舊飄香滷肉飯
Braised Pork Mince Rice

滷肉好淋,滷水汁亦都好香
好味
👍

麻醬椒香乾拌麵

拌麵麵質好煙韌,非常Q彈~

P.S.個麵係極度麻辣既,小妹冷勁要挑戰,
最後我係要9秒9咁order杯凍飲止辣😆

如果喜歡麻麻辣辣既朋友就岩晒嗱,
佢係愈食愈辣,絕對係會食到嘴都麻埋架😂

台灣古早味香腸
Traditional Taiwanese Sausage

超級大愛台灣腸,甜甜地又juicy

師大香酥豬扒
Fried Pork Chop

豬扒被炸到金黃色,
肉質鬆化,非常香脆~

飲品就叫左黑糖珍珠鮮奶和蜂蜜檸檬

(左)黑糖珍珠鮮奶
Brown Sugar Milk with Bubbles
十分解辣,黑糖味甜甜地,
珍珠好有咬感,仲好香鮮奶味,正呀🤤

(右)蜂蜜檸檬
Honey Lemon Juice
媽咪話呢杯味道都幾清新潤喉,
不會太甜~

總結,味道ok,價錢合理~
  • 台灣腸
  • 懷舊飄香滷肉飯
2020-02-19 37 瀏覽
自從吃過一次這裏的水餃新竹米粉後,便愛上了 ,然後每次來這裏都是叫這個水餃新竹米粉套餐。 真的百吃不厭😄。水餃有四隻, 水餃皮厚薄適中,肉餡份量也適中,肉汁不多,味道不錯,不會太淡,也不會太鹹。最喜歡這店有新竹米粉,因為很少食肆提供新竹米粉。 所以每次來叫台式麵餐都會轉新竹米粉,到現在仍未試過他的麵。新竹米粉份量充足👍。肉燥青菜是小棠菜,放上少量肉燥加醬汁。 肉燥有瘦的也有肥的。 醬汁份量適中,夠味!平日午餐還包一杯紅茶或綠茶。 我多數叫熱阿薩姆紅茶,濃度適中,挺好喝!試過一次淡水酸梅湯,顏色比一般的酸梅湯淺色,味道又酸又甜,跟我平時喝的較甜,其實很難形容😅,總之有點不慣😅。 或許淡水酸梅湯跟一般中式酸梅湯是不同的🤔😅?!星期一至五套餐比星期六日的便宜幾塊錢😀。這店的外賣速度呢,你要預多些時間等候😅,或者可以預先電話落單,就不用到時等到頸都長😆😆。
水餃新竹米粉

新竹米粉份量充足👍。

肉燥青菜

星期一至五套餐比星期六日的便宜幾塊錢😀。

2020-01-04
2020-01-02 97 瀏覽
屋企樓下商場有開咗新餐廳,係我最鍾意嘅台灣野梗係要試吓啦,望吓價錢仲要好抵食,一於同小朋友一齊嚟食。小朋友不嬲都好鍾意食台灣嘅蔥油撈麵,呢度嘅撈麵肉燥醬汁香濃,麵條有咬口,味道好惹味小朋友食到停唔到口而我就試吓佢嘅台灣牛肉麵,除咗牛肉之外仲有牛丸同其他配料,有少少辣辣地但係味道好出色,食落口唔會好油,湯底好好味,白蘿蔔有曬湯味但入口依然食到好甜,牛肉麵價錢仲比連鎖店平添,我下次一定要再試其他。另外就試咗兩款小食,炸雲吞小朋友非常鍾意,即炸夠新鮮,而我最鍾意一定係台灣最出名嘅鹽酥雞啦,鹽酥雞唔會剩係得炸粉,見到都好多肉好大嚿,配埋珍珠奶茶,成餐飯真係好有台灣風味。

2019-12-29 63 瀏覽
呢間台式餐廳有d似八方雲集但當然裝修,服務同食物質素當然好好多啦❗️呢度有齊台灣必食既野任你揀👍-基隆廟口麵線 $22麵線尚算大碗有基本既貢丸大腸🤣但味道當然唔係台灣正宗既味道個湯略嫌唔夠重口味但係香港算係可以接受既🤣-招牌豬腩刈包 $32呢個必食❗️豬腩半肥瘦唔會得肥膏咁膩🤣除左腩肉有其他配料例如炸菜/蒜/砂糖🤨個包食落甜甜地之後咸咸地幾特別👍-三品牛肉麵 $63牛肉麵有得揀辣定唔辣湯底好味👍三品即係有牛丸牛碾牛腩食落冇蘇味煮得夠軟身唔錯👍麵條軟硬適中🍜-夜市花枝丸 $15炸丸呢D夜市必食一定要叫啦🤣有5粒新鮮炸起唔錯❗️-梅子綠茶 $8 / 黑糖珍珠奶茶 $20梅子特別酸酸甜甜解渴👍黑糖個個就正常唔會太糖但唔算特別好飲個人推介梅子🤣

基隆廟口麵線 $22

2019-12-20
  • 基隆廟口麵線
  • 刈包
2019-12-28 42 瀏覽
屋企附近開咗間台灣野,外表睇落去乾乾淨淨,似係速食餐廳嘅格調,定價中位!視乎食量,一般都唔洗一百蚊一個人。。。不過作為台式餐廳食品選擇夠多,有飯,湯麵,麵線,拌麵,各式小食,推介紅燒三寶,首先湯底香甜,就係紅蘿蔔同牛嘅香甜,牛丸勁香牛味兼彈牙,牛腩亦夠香多淋,但亦有𡁻口,超級推介,其次係花枝丸,椒鹽加即炸一定冇得輸,加上花枝丸本身都夠香夠彈牙,至於鹽酥雞都好味不過就差啲雞味,而肉燥就差少少,較乾不過飲品有酸梅湯👍🏻唔錯!

屋企附近開咗間台灣野,
外表睇落去乾乾淨淨,
似係速食餐廳嘅格調,
定價中位!
視乎食量,
一般都唔洗一百蚊一個人。。。
不過作為台式餐廳食品選擇夠多,
有飯,湯麵,麵線,拌麵,各式小食,
推介紅燒三寶,
首先湯底香甜,
就係紅蘿蔔同牛嘅香甜,
牛丸勁香牛味兼彈牙,
牛腩亦夠香多淋,但亦有𡁻口,
超級推介,
其次係花枝丸,
椒鹽加即炸一定冇得輸,
加上花枝丸本身都夠香夠彈牙,
至於鹽酥雞都好味不過就差啲雞味,
而肉燥就差少少,
較乾
不過飲品有酸梅湯👍🏻
唔錯!
2019-12-23 32 瀏覽
八方台式麵屋 🍽-呢間台式餐廳有d似八方雲集但當然裝修,服務同食物質素當然好好多啦❗呢度有齊台灣必食既野任你揀👍-基隆廟口麵線 $22麵線尚算大碗有基本既貢丸大腸🤣但味道當然唔係台灣正宗既味道個湯略嫌唔夠重口味但係香港算係可以接受既🤣-招牌豬腩刈包 $32呢個必食❗豬腩半肥瘦唔會得肥膏咁膩🤣除左腩肉有其他配料例如炸菜/蒜/砂糖🤨個包食落甜甜地之後咸咸地幾特別👍-三品牛肉麵 $63牛肉麵有得揀辣定唔辣湯底好味👍三品即係有牛丸牛碾牛腩食落冇蘇味煮得夠軟身唔錯👍麵條軟硬適中🍜-夜市花枝丸 $15炸丸呢D夜市必食一定要叫啦🤣有5粒新鮮炸起唔錯❗-梅子綠茶 $8梅子特別酸酸甜甜解渴👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1146號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_寶琳#foodieluveat_台灣菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers
八方台式麵屋 🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_寶琳
#foodieluveat_台灣菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #台灣菜 #麵線 #夜市美食 #台北夜市 #刈包 #台灣牛肉麵 #珍珠奶茶
2019-12-17
2019-12-19 47 瀏覽
經過呢間餐廳好多次都無入黎食,每次都見到好多人。今次晏小小3點幾又平日人少D就同朋友仔黎試下我叫左午餐半筋半肉麵+鍋貼+黑糖珍珠鮮奶牛肉麵同平時食嘅一樣,有小小味辣湯底好味食牛肉麵湯底係最緊要肉林,D筋最正真係一定要食肉同筋份量都好多由於唔知碗麵嘅餸份量咁多,所以加左鍋貼。鍋貼還好,所有食物佢叫做無乜特別朋友叫左鹽酥雞,我食左2,3舊我真係好想推薦佢!皮超脆,入面肉唔乾,保持到入面肉夠滑黑糖珍珠鮮奶呢個好味,飲過好多黑糖鮮奶/奶茶都麻麻,但呢個d黑糖好味加左小食其實好飽但大食朋友叫滷肉飯話唔夠食,要加錢買飯(下面張單未update,飯$12)

我叫左午餐半筋半肉麵+鍋貼+黑糖珍珠鮮奶

牛肉麵同平時食嘅一樣,有小小味辣
湯底好味
食牛肉麵湯底係最緊要
肉林,D筋最正
真係一定要食
肉同筋份量都好多

朋友叫左鹽酥雞,我食左2,3舊
我真係好想推薦佢!
皮超脆,入面肉唔乾,保持到入面肉夠滑

加左小食其實好飽
但大食朋友叫滷肉飯話唔夠食,要加錢買飯
(下面張單未update,飯$12)
2019-12-18 41 瀏覽
香港是個美食天堂,你不用走出香港就可以吃盡天下美食。今天我們又出動,來到新都城的八方台式麵屋,講到明是麵屋,就當然要試下他們的麵了。 酸辣湯麵$34~對於愛酸和辣的我來說,酸辣湯麵絕對是首選。酸辣湯底料都算好足,有木耳、甘筍、豆腐、蘆筍、冬菇等,食落不會覺得辣,味道有點偏淡,麵就好滑。份量看似不大的一碗但是食落都極飽。懷舊紅燒三寶新竹米粉$65~三寶包括餃子x2隻、牛丸x2粒和牛腩。餃子應該是自己包的,因為餃子是椰菜豬肉的,餃子皮好煙韌,較厚,有別與外面吃的餃子。要特別說一下牛丸,丸子入口好彈,而且好多汁、好香口,我看到丸子裡包有 jelly 狀的晶體,應該是特別製造,包進丸子裡的,可見師傅極其用心的去做出美味的丸子給大家享用。牛腩也有好多塊,還有青菜,紅蘿蔔,蔥花絕對是對得起這個價錢。👍台式鹽酥雞$28~外皮酥脆到好似薯片,咬落索索聲, 裡面的雞肉則好鮮嫩,味道不咸不淡恰到好處,$28滿滿一碟絕對抵食。夜市花枝丸$15~一碟有5粒,入口都極彈,細細品嚐,你會發覺越嚼越鮮甜,以這個價錢來說,不是每間餐廳都可以食到的,這麼平靚正的

夜市花枝丸$15~一碟有5粒,入口都極彈,細細品嚐,你會發覺越嚼越鮮甜,以這個價錢來說,不是每間餐廳都可以食到的,這麼平靚正的嘢,一定要跟大家分享下。

黑糖珍珠鮮奶$27 / 珍珠奶茶$20~黑糖鮮奶好滑,珍珠奶茶則跟我平時飲開的味道有些不同,它的味道更加清新些,珍珠好有嚼勁。可能我比較愛甜食,所以我不會覺得它好甜。跟餐叫的話珍珠奶茶只需要$12, 會比較便宜些。
2019-12-15 32 瀏覽
星期一經過勞碌工作後肚很餓了,就來到家中附近的餐廳覓食,見到🈶間台灣小店便進去。餐牌食物選擇算多,容易選食物。二人點了些比較台灣地道的基隆南門面線,炸雲吞,大腸拼小腸 ,台灣肉燥麵,茉香綠茶和原味鮮豆乳。基隆南門面線夠滑,由於材料多,湯挺香的。大腸拼小腸比較有驚喜,有青瓜,小腸甜甜的,大腸好有口感,它是用米製作成,黏黏地,首次品嘗。台灣肉燥麵的面不錯,面質帶韌性,也夠滑。欣賞餐廳的杯和環境營造快樂聖誕感覺

餐牌食物選擇算多,容易選食物。

基隆南門面線夠滑,由於材料多,湯挺香的。

大腸拼小腸比較有驚喜
,有青瓜,小腸甜甜的,大腸好有口感,它是用米製作成,黏黏地
,首次品嘗。台灣肉燥麵的面不錯,面質帶韌性,也夠滑。

欣賞餐廳的杯和環境營造快樂聖誕感覺
上次逛街經過餐廳,驟眼看招牌,還以為是一間日式拉麵店,這次細看才知道是一間台式餐廳,餐廳亦有供應水餃鍋貼,未知是否與連鎖店八方雲集有關聯🤫🤔🤔😋😋😋食物上桌速度很快~🌟懷舊紅燒三寶麵 (餃子、牛丸、牛腩)超級足料,很飽肚🙊🙊特別欣賞湯底,雖然我不太能吃辣,但這個湯底很惹味~🌟懷舊飄香魯肉飯豬肉肥美,醬汁香濃,但略嫌醬汁有點不夠😶🌟台灣香腸口感香甜可口,卻不會有過份的油脂感,很有台灣夜市的風味😉🌟原味鍋貼(5隻)味道跟八方雲集的幾乎一樣,香脆金黃的外皮配上滿滿的豬肉餡料😋飲品方面卻比八方雲集所供應的種類更多,我們選了黑糖珍珠鮮奶和蜂蜜檸檬,黑糖珍珠鮮奶偏甜但黑糖味道突出,而蜂蜜檸檬喝起來很清新🙂🙂如果這間真是八方雲集旗下的新品牌,實在是一個成功的嘗試👍除了老本行鍋貼水餃以外,其他食物和飲品都有一定水準~而且定價不貴🤓Nice~

😋😋😋食物上桌速度很快~

🌟懷舊紅燒三寶麵 (餃子、牛丸、牛腩)

🌟懷舊飄香魯肉飯
豬肉肥美,醬汁香濃,但略嫌醬汁有點不夠😶

🌟台灣香腸
口感香甜可口,卻不會有過份的油脂感,很有台灣夜市的風味😉

🌟原味鍋貼(5隻)

• 台灣香腸
  • 懷舊紅燒三寶麵
2019-12-12 17 瀏覽
懷舊紅燒三寶麵食台灣麵當然少不了紅燒麵,三寶有餃子、牛丸、牛腩,雖然不是台灣牛肉,不過配合香港口味我都幾喜歡。飄香懷舊滷肉飯每次食滷肉飯我都只有一種感覺,就是不停送飯落口,甜甜的醬汁,仲有豬肉豬油既香,真係好送飯原味鍋貼食套餐加多少少錢,又多小食,鍋貼新鮮出爐,熱騰騰咁食台灣古早味香腸台灣腸都係喜歡食的小食之一,比普通香腸甜,而且煎過令外皮脆脆地,更加好食原味鮮豆乳/黑糖珍珠鮮奶自從黑糖奶興左之後,食台灣野見到有得飲,都會忍唔住試試,最重要的是不會過甜,味道剛剛好就足夠

飄香懷舊滷肉飯

原味鍋貼
食套餐加多少少錢,又多小食,鍋貼新鮮出爐,熱騰騰咁食

台灣古早味香腸

原味鮮豆乳/黑糖珍珠鮮奶

2019-12-10 28 瀏覽
新都城最近翻新左唔少,行街見到間新開嘅台式餐廳,價錢貼地,就順便喺度食晚餐~懷舊飄香滷肉飯~分量幾大碗,採用半肥瘦豬肉,富油香但不過分油膩,肉質厚實,撈飯一齊食感覺滿足☺️滷蛋吸收晒滷水汁精華,食落帶有鹹鹹嘅蛋香味道~彈牙紅燒牛丸牛腩麵~湯底牛肉香味濃郁,微辣,有少少刺激味蕾嘅感覺,牛丸夠彈牙,咬落去有爆汁感覺,非常juicy~牛腩燜得都夠林,肉質滑嫩~原味鍋貼五隻~鍋貼啱啱好,有煎過嚟餃子皮夠香脆,但內裏嘅豬肉餡料則能保住肉汁,咬落不會乾身~台灣腸~最喜愛呢味菜,因為台灣腸既皮焗得香脆,同內裏軟林林既肉有強烈對比,口感豐富,而且帶有少量油脂富油香~冷泡桂花烏龍~估唔到冷泡茶都有咁香濃嘅茶味,加