2019-07-31 621 瀏覽
與友人共2人來到八吉吃晚餐,當晚的客人不多,只佔5分1左右,內心有點擔心食物的質素。先要了一條針魚刺身(不過不失,沒有特別新鮮,起碼擺盤有看出心思)。再來個下酒菜,酒盜芝士(可能是整個晚餐裡最美味的一道)。最後來多2道較飽肚的炸吞拿魚(有4件。看圖就不錯,味道就遜色了,感覺上吞拿魚不是很新鮮,所以並沒魚味,而且過熟,肉質帶點乾,魚肉和炸皮一夾起來就散開)和芝士鰻魚(有6件。鰻魚的份量少得可憐,飯的份量就多得可怕,咬下去都不怎樣吃到鰻魚的感覺,而且醬汁過多)。整體性價比低,不開心吃不到美味的晚餐!
針魚刺身

再來個下酒菜,酒盜芝士(可能是整個晚餐裡最美味的一道)。
酒盜芝士

炸吞拿魚

芝士鰻魚

整體性價比低,不開心吃不到美味的晚餐!
2019-07-17 331 瀏覽
朋友生日飯,提議食日本料理見店的評分不錯,決定一試店內服務正常先點了沙拉,清新新鮮,沙拉汁微酸,十分開胃點了燒牛舌份量算多,有口感,但不靭,可一試壽司質素正常,鮮甜鰻魚板壽司讚,可一試
朋友生日飯,提議食日本料理
見店的評分不錯,決定一試
店內服務正常

先點了沙拉,清新新鮮,沙拉汁微酸,十分開胃

點了燒牛舌
份量算多,有口感,但不靭,可一試

壽司質素正常,鮮甜
鰻魚板壽司讚,可一試
2019-05-30 540 瀏覽
放假行街街叫左個刺身set lunch 中價刺身其實都算新鮮但其他side dish如miso soup 沙津同蒸蛋都係印象唔深刻😂認真未必會再黎銅記有間食刺身飯雖然速食文化啲但味道會更加impressive
放假行街街
叫左個刺身set lunch 中價
刺身其實都算新鮮

認真未必會再黎

2019-05-09 519 瀏覽
放假的一天可以早早食晩餐😋😋 早食飯嘅好處係唔洗同人逼之如又可以靜靜地享受一下!今次係等二次黎Yakichi,上次黎係慶祝朋友生日,試左好多串燒同甲羅燒都好正!所以今日咁岩出開尖沙咀就黎 encore 😆😆一坐低就有前菜同熱茶,係胡麻冷菠菜同芝麻豆腐,雖然份量細細,但味道一流,好開胃,好好食😋😋之後就試左個鰻魚飯佢有壺茶俾你泡飯,仲可以加芝麻,紫菜同蔥花可能佢預你會加茶去泡飯,所以單食就比較咸,加左茶之後就岩岩好,日本米飯粒粒分明,加上肥美嘅鰻魚😋❤️yummy !!

之後就試左個鰻魚飯

佢有壺茶俾你泡飯,仲可以加芝麻,紫菜同蔥花
2019-04-26 492 瀏覽
下班後約了好友聊個天吃個飯,知道這家在亞士厘道的日本料理,在日本有不少分店的,相信也有一定的質素。一來到餐廳,就被日式個室所吸引了。一個個的小箱房私隱度高,很適合人多一點的聚會。坐到位置後,店員會用籃子,將即日入貨的鮮魚送到客人的坐席面前選購,很有意思呢。先來前菜開開胃口。通常碎吞拿魚的質素會比原塊的比下去但這個香蔥吞拿魚腩卷油香十足,而且看得出來吞拿魚份量給得十分大方。廚師發板壽司八件左起: 左口魚壽司 ,牡丹蝦壽司, 帶子壽司, 赤貝壽司, 北海道海膽壽司,鯛魚壽司, 油金魚壽司,中拖羅壽司。壽司刺身新鮮是無容置疑的,而且由日本空運的食材更是食得安心。 特別是以一小碗呈上的北海道海膽壽司,鮮美至極,而且十分順口。最後來的是宮崎和牛西冷牛扒,肉身比較有咬感,但口感仍十分柔嫩,霜降亦非常細嫩,肉汁豐富,牛味濃郁。加上了酒香,牛肉的味道更昇華有味覺和視覺的享受。這個晚餐的確令我們十分滿足,下次會再來啊。

先來前菜開開胃口。

廚師發板壽司八件

加上了酒香,牛肉的味道更昇華有味覺和視覺的享受。

這個晚餐的確令我們十分滿足,下次會再來啊。
2019-04-22 415 瀏覽
我最喜歡的午宴是阿士厘道八吉我老豆中意很傳統豬肋肉湯面非常寧波全熟咸香濃郁配一小瓶沖繩醋汁很飽滿窩心的熱面套餐自己大多數吃八吉午市魚生餐很抵食非常抵食的網燒牛排我的魚生巨大的北海道帶子甜蝦吞拿魚三文魚大件質素穩陣選了較甜的吟釀殷實的侍應推介我們美女飲這個易入口的大吟釀午餐特價四個女生淺嚐都物超所值每人差不多分到2小號玻璃杯意外銀鱈魚西京燒銀鱈魚清淡口感與日本式豆腐雪糕有神奇化學作用最後一個熱UCC 日本啱口味咖啡UCC honeyUCC 奶好一個養生快樂的食祭
我最喜歡的午宴

2019-04-02
  • 銀鱈魚西京燒
  • 刺身定食
2019-04-14 262 瀏覽
今晩來到位於尖沙咀的日本居酒屋,環境不錯有情調。店員會向你介紹時日海鮮:每位也有前菜 ($20),要注意就算拒絕前菜也需以人頭收費的。前菜是芽菜和豆腐。豆腐上有魚仔,帶鹹香,令人開胃。鰻魚泡飯 ($168) 賣相吸引,鰻魚大條,鮮甜厚肉,實在吃得過癮。如果飯的份量也增加會更好。蒲燒汁加上湯成泡飯也是第一次吃。鯛魚茶漬飯 ($108) 是用鯛魚魚生,倒進湯後鯛魚會變熟,加上少量日式芥未,湯底清甜帶鮮味。油甘魚壽司($25/件)鮮甜肥美,確實高質。炙燒日本地雞拌柚子胡椒 ($88) 即叫即燒,雞肉嫩滑多汁。而旁邊的柚子醬更是特别,因為辣度十足,我就十分欣賞了。
今晩來到位於尖沙咀的日本居酒屋,環境不錯有情調。

店員會向你介紹時日海鮮:

油甘魚壽司($25/件)鮮甜肥美,確實高質。

2019-04-08 195 瀏覽
假日難得約到好友吃飯,為好友準備了一家日式居酒屋,地點位於尖沙咀旺中帶靜的亞士厘道,十分方便的位置呢。餐廳私隱度高,有一間間的個室,可以讓一大班腳朋友聚會,感覺很不錯呢!坐下來店員先為我們遞上熱茶、熱毛巾及小食,很有日本餐廳的風味。餐前小食有漬物及日式豆腐,味道不錯很是開胃!店員將即日入貨的鮮魚送到客人的坐席面前,客人更可以選擇自己喜愛的烹調方法如刺身、鹽燒、汁煮等!碎蔥金鎗魚腩卷 六件小卷上放上新鮮的碎蔥金鎗魚腩卷,上面加了小蔥花,不但十分吸睛,而且有金鎗魚的甘香鮮味,入口即溶。廚師發板壽司八件其中包括: 左口魚,牡丹蝦,帶子,北海道海膽,鯛魚,油金魚,中拖羅、赤貝。海膽壽司用上北海道的海膽,濃郁的海膽一口就吃下去立刻溶化。油金魚爽滑而帶充足的油香。最後的重頭戲宮崎和牛西冷日本宮崎出產和牛是牛中極品,優質和牛肉身呈現嫩紅色,肥美肉嫩、入口溶化,加上了照燒汁非常惹味。還有店員加上酒點火精彩的演出呢,的確是視覺和味覺的享受。

餐前小食有漬物及日式豆腐,味道不錯很是開胃!

碎蔥金鎗魚腩卷

廚師發板壽司八件

海膽壽司用上北海道的海膽,濃郁的海膽一口就吃下去立刻溶化。

油金魚爽滑而帶充足的油香。

最後的重頭戲

宮崎和牛西冷

還有店員加上酒點火精彩的演出呢,的確是視覺和味覺的享受。
2019-04-04 238 瀏覽
3月份係電影節季節,經常去尖沙咀,睇電影前去左八吉食一餐精緻日本料理!超有日本風!好多日本人幫襯呢。前菜($20/位)胡麻豆腐好食!是日精選日本直送海產北海道牡丹蝦($100)剛才的直送海鮮當中,揀左呢樣。好新鮮啊,我仲問蝦頭可唔可以另外炸。答案係可以。(加工費$15)脆脆炸蝦頭小食!新鮮吞拿魚壽司3點盛($128)赤身、中拖羅及大拖羅壽司,新鮮好食。石垣和牛薯餅($48)薯餅夠厚有口感!蘆荀豬肉卷($88)豬肉包左蘆荀,感覺清新爽口。明太子燒飯糰($48)呢個飯糰不得了,外面燒到有飯焦,入面有鹹香嘅明太子,好食呢!

超有日本風!好多日本人幫襯呢。

前菜($20/位)

胡麻豆腐好食!

是日精選日本直送海產

北海道牡丹蝦($100)

剛才的直送海鮮當中,揀左呢樣。

好新鮮啊,我仲問蝦頭可唔可以另外炸。

答案係可以。(加工費$15)

脆脆炸蝦頭小食!

新鮮吞拿魚壽司3點盛($128)

赤身、中拖羅及大拖羅壽司,新鮮好食。

石垣和牛薯餅($48)

薯餅夠厚有口感!

蘆荀豬肉卷($88)

豬肉包左蘆荀,感覺清新爽口。

明太子燒飯糰($48)

2019-04-01 210 瀏覽
難得週末放假,便與友人撐枱腳吃午餐,來到朋友介紹的日本居酒屋,八吉的室內環境是傳統的和式風格,給人舒適的感覺。一坐底店員便為我們遞上熱茶、熱毛巾、及餐具。店內款式眾多,有苦瓜炒豬肉定食,鰻魚飯及烏東等。我地簡了一個刺身定食($168)及汁燒沖繩雞扒飯定食($98)。刺身定食很快便送上,刺身種類繁多,有帶子、三文魚及各式各樣的魚生, 味道鮮甜,口感很滑。定食還包括沙律,茶碗蒸,麵豉湯、醃蘿蔔同日本米飯,食完大滿足呀!而汁燒沖繩雞扒飯,店員十分細心,因雞扒製作需時,他們先送上其他配菜。大約10分鐘後,雞扒飯便送上,新鮮滾熱辣,雞扒皮脆肉嫩,而且醬汁深透於米飯中,掂!吃完之後本打算離開,原來定食套餐仲包括埋雪糕,今次既雪糕是香芋味 夠哂特別!總結,八吉是一間環境安靜舒適的居酒屋,適合與家人朋友邊聊天邊吃飯既好地方

2019-03-31
  • 刺身定食
2019-03-30 181 瀏覽
今晚老闆請食飯😍 朋友唔知係加咗人工定係平時遲到遲得多冇罪惡感所以萬歲😏 今次食呢間係樓上居酒屋,格局細得嚟但唔覺得迫促,坐得好舒服好有日本小店味✨一坐低店員就會拎一盤是日時令海鮮逐一介紹,連邊度出產、肉質同味道淡濃都記得一清二楚超級專業😮最後揀咗一客金目鯛,連煮法都有幾款可以揀,而我地就揀咗成品數量最多兼最原汁原味嘅薄切食法,薄到半透明咁但食落又唔會一陣風仲可以有咬口,完美嘅厚薄適中,絕對考驗廚師嘅刀功。好鐘意金目鯛果種魚香油香並重,唔會好似油甘拖羅果啲咁大刺刺而偏向細緻,頭一塊先食其原味,之後再點廚師自家製嘅酸汁調味,兩種食法雙重享受✨之後到另一款刺身日本生蠔,其實最近幾次都有食到日本蠔,今次算係肉身最大嘅一次,入口綿滑蠔味鮮甜,另外廚師加咗少少酸汁調味,令入口果下更加清新✨第三道就係宮崎和牛他他,睇餐牌圖片以為係全新咁食,上菜先知原來係炙燒過再上,的確和牛係燒過下迫啲油香出嚟會更出色,而呢個油香重得嚟牛味嘅存在感都依然強烈不過感覺燒得太勁中間生位唔太多感受唔到生牛肉嘅質感😛牛舌又係驚喜位,實物比想像中大塊,六大塊每塊都有一定厚度,燒得香口之餘又保留到嫩滑彈牙嘅口感,另外仲有跟個辣

不過感覺燒得太勁中間生位唔太多感受唔到生牛肉嘅質感😛

牛舌又係驚喜位,實物比想像中大塊,六大塊每塊都有一定厚度,燒得香口之餘又保留到嫩滑彈牙嘅口感,另外仲有跟個辣味噌醬食,感覺比淨鹽燒過癮✨

唯一冷烏冬就相對冇乜特別咁😛

由於呢間居酒屋都幾正宗,所有細節都同日本一樣,坐低即俾冰水同抹手巾,當然居酒屋禮儀一定要叫嘢飲啦😌 除此之外每人一定有一客收費前菜,可以話係日本居酒屋嘅傳統😗
2019-03-25 1377 瀏覽
超級想念日本,跟老公走到尖沙咀逛逛搵食當然是以日本菜為主,來到這間朋友介紹的日本居酒屋🏮入面裝修好日式,店內不乏有日本人光顧,真的好似去左日本食野咁~坐下來店員先為我們遞上熱茶、熱毛巾及小食,餐前小食每位$20,有漬物茄子及菠菜,味道不錯,不會過咸,好入味開胃!餐廳每日都會在日本取最新鮮的食材,所以店員都有為我們介紹是日推介,可以俾師傅發板點樣去煮啲新鮮食材!碎蔥金鎗魚腩卷 $128六件小卷物上面放上新鮮的碎蔥金鎗魚腩卷,上面加了小蔥花,十分鮮味,入口即溶!八吉隱藏名物 - 炸魚子昆布 $58這個炸物好特別,上面灑上木魚,入面佈滿白色魚子,口感好特別,咬落好爽口!表面炸到金黃香脆,上面伴著沙律醬,中和油膩感,入面佈滿白色的魚子,絕不欺場!宮崎和牛炒飯 $138宮崎和牛炒飯內有不少的和牛粒粒,炒飯乾爽不油膩,和牛尚算濃郁,不會太咸!厚燒牛舌拌南蠻味噌 $88呢個可能係食過最好食的牛舌,首先牛舌咬落淋爽度適中,煎得十分惹味,而配上他們秘製的南蠻味噌醬,微辣的南蠻味噌完全係另一個層次,牛味十分濃郁,齒夾留香!巨峰提子梳打 $58巨峰提子梳打沒有太過甜同假的巨峰提子味,不過最好攪拌混合好,味道

碎蔥金鎗魚腩卷 $128

八吉隱藏名物 - 炸魚子昆布 $58

宮崎和牛炒飯 $138

厚燒牛舌拌南蠻味噌 $88

巨峰提子梳打 $58

巨峰提子梳打沒有太過甜同假的巨峰提子味,不過最好攪拌混合好,味道會比較平均!
2019-03-17
2019-03-22 153 瀏覽
男友帶我來到八吉,先選了三種清酒嚐嚐味,三款都美味,松浦跟龍自慢也很香醇。最後選了是龍自慢為是晚的好開始刺身選擇很多,男友極力推薦深海池魚,而我選了油香較重的(黑喉)赤鯥,店員推薦的日本生蠔也來一份先來的生蠔,配上大廚精心調教的生蠔汁,輕輕掃在生蠔面分外鮮甜。生蠔after taste不強但卻非常很肥味,蠔味濃濃,吃到肥美的部分十分鮮甜,不錯緊接的是深海池魚,淡淡清香的魚味確實難忘,難怪男友吃過後也強烈推薦再吃。肉質爽口,再點上廚師調配的刺身酸汁,美味略帶點酸卻又不搶魚鮮味,好吃赤鯥(黑喉)到了,廚師把魚面略略燒過把魚的油香迫出來,唔~~確實好吃,厚切更帶出魚鮮肥美,確是店中number 1刺身過後,先把魚骨煮麵豉湯,就是平凡的麵豉湯加鮮魚味,味道好!刺身過後就是熱食,男友又推薦上次吃過的炸蔬菜櫻花蝦,洋蔥很甜,蔬菜加細細的櫻花蝦炸得香脆,脆衣薄薄不油膩,確是佐酒的必點燒物這沖繩豬手也是男友推介,他平日不吃豬手卻嚷著要點,可想到它的魔力。豬手煮得淋卻保留了豬手皮的QQ咬口,味道似濃但咸淡適中,做得確是不錯。最後點了佐酒小食燒魔鬼魚魚翅,味道跟雞泡魚干十分相似,唯獨是質感不同。魚翅比較硬

清酒-龍自慢

日本生蠔

深海池魚

赤鯥

赤鯥麵豉湯

雜菜櫻花蝦

沖繩豬手

最後點了佐酒小食燒魔鬼魚魚翅,味道跟雞泡魚干十分相似,唯獨是質感不同。魚翅比較硬身,吃起來有一條條的魚翅。如喜歡雞泡魚干的也可試試外面比較少見的燒魔鬼魚魚翅
燒魔鬼魚魚翅

最後員工送上是日甜品,我選了wasabi 味,很有趣的味道,可以試試!

2019-03-20
深海池魚
赤鯥
  • 深海池魚刺身
2019-03-20 120 瀏覽
久聞八吉大名(從友人口中😮),在忙著排舞的日子忙裡偷閒,擇日跟住友人去一親芳擇😅💨💨 餐廳主打新鮮海產,侍應會把兩盤海鮮奉到餐枱上積極介紹,可以做刺身或者燒物。原條較偏門品種魚,大概一條$400-900,忘了它們的品種😅,友人也不吃魚。也有其他甲殻類海產,例如蠑螺,一隻$350,還在扭動身體的。觀賞完畢😅,就開餐牌看看其他菜式。新鮮金槍魚壽司3點拼盤🍣 ($128)右到左:金槍魚背, 中金槍魚腩, 大金槍魚腩。 魚鮮比坊間的魚生新鮮,比日本的一般餐廳還是差一點點,在香港吃到如此鮮甜度算不錯了。鰻魚泡飯 ($168)肥美的鰻魚披著燒焦了的鰻魚汁,把茶隨下向飯裡,竟成了美味咸湯,魚、飯、湯一拼吞下,享受著溫溫純純的味道。推!宮崎和牛釜鍋飯 ($168)雖然餐牌的圖中是放幾片生牛,這當然是只是說明牛的肉質好靚,上菜時牛都切成粒粒,然後牛的油脂四散包圍住飯粒,夾雜著紅蘿蔔絲和荀絲,食到微微似煙醺的味,可能是餐牌上介紹的木蓋味喔?蘆薈豬肉卷 ($88)豬肉偏瘦,整體乾身帶脆日本生蠔 ($35)這是友人的生蠔,她形容,生蠔,就是一團非常嫩滑的蛋白質!😀 品質ok~沖繩四季桔燒酎梳打 ($58)頗酸

新鮮金槍魚壽司3點拼盤🍣 ($128)
新鮮金槍魚壽司3點拼盤

鰻魚泡飯 ($168)
鰻魚泡飯

宮崎和牛釜鍋飯 ($168)

宮崎和牛釜鍋飯

蘆薈豬肉卷 ($88)
豬肉偏瘦,整體乾身帶脆
蘆薈豬肉卷

日本生蠔 ($35)
日本生蠔

沖繩四季桔燒酎梳打 ($58)
頗酸,不甜的,純粹的桔果味。

巨峰葡萄燒酎梳打 ($58)
淡淡的提子味,不甜的,好似無咩味不太好。
燒酎梳打

餐廳只有靜靜的幾枱,大概都是識貨之人上來,靜靜地傾下計。仲有好多菜可以試喔!下次再來!
2019-03-07
新鮮金槍魚壽司3點拼盤
鰻魚泡飯
宮崎和牛釜鍋飯
2019-03-18 124 瀏覽
蒲燒鰻魚飯定食 係食極都再想食的套餐,來到「八吉」我想也不想又再點鰻魚飯。蒲燒其實是指一種切開魚並去骨,之後淋上以醬油為主的甜味醬料,串上竹籤去燒烤的日式料理方法。八吉的鰻魚飯 鰻魚鋪滿整個盒子,魚肉被濃濃的醬油包裏著,看上去已肥美多汁,一口品嚐更有鰻魚的獨特香味,魚肉是厚身的,有彈性有咬口,再加上醬汁,簡直是沒法擋。米飯是軟綿,粒粒飽滿分明,兩者夾在一起,好好味。套餐還有沙律,日式蒸蛋等。還有餐飲或甜品可選擇,我選了甜品芝麻雪糕,濃濃的芝麻味,又香又滑,太正了。