成日見有人介紹呢間小店🥸今次試完真係覺得佢好高質,每款餸都好用心去煮,絕對唔係就咁hea烚俾你😇而且份量激多,食到小編同朋友仔都攬住個肚走🤰🏻係個人近期食過最正嘅車仔麵🥰💛雖然地點有啲隔涉,但絕對值得為佢入慈雲山🤪三餸麵盛惠$38(每款再加$9),小編今次同朋友仔各嗌左一碗三餸同四餸(因為第一次去所以嗌勁多😹),當中最推薦以下嘅配料:🐷招牌豬頸肉 (+$6)好重香茅味,炸得好香口,而且油脂分布幾平均😋重點係份量超多,好似剪咗大半塊豬頸肉落去咁😨唯一要挑剔嘅就係鹹咗少少,但可接受👌🏻🐙墨魚頭 (+$2)雖然小編唔知墨魚頭係咩(因為都唔係頭)🤣但感覺就係魷魚鬚嘅粗身version,口感唔錯😚🐽豬大腸 (+$2)洗得好乾淨,滷得好入味😌同埋都幾多肥膏,鍾意食肥腸嘅朋友仔就記住要嗌喇😈🍄蠔油冬菇超大粒超厚身😱係平時喺盆菜先會見到嘅大舊冬菇😂而且索晒啲湯,咬落去好juicy😍🥕蘿蔔又係好大舊🤣食落清甜無渣,平衡返之前食嘅肉就啱晒🥬另外仲嗌左牛柏葉同香菇貢丸,味道正常,但就冇乜特別😗同埋大家一定要試佢個秘製辣菜脯,唔算太辣但好惹味🌶我哋每人起碼加咗三四羹🤩餐廳仲有得加芫荽,各位荽友就絕對唔好錯過喇

🐷招牌豬頸肉 (+$6)

🐙墨魚頭 (+$2)

🐽豬大腸 (+$2)

🍄蠔油冬菇

🥕蘿蔔
又係好大舊🤣食落清甜無渣,平衡返之前食嘅肉就啱晒🥬

另外仲嗌左牛柏葉同香菇貢丸,味道正常,但就冇乜特別😗

同埋大家一定要試佢個秘製辣菜脯,唔算太辣但好惹味🌶我哋每人起碼加咗三四羹🤩餐廳仲有得加芫荽,各位荽友就絕對唔好錯過喇🤤

🌟9/10
2021-06-19
  • 豬大腸
  • 蠔油冬菇
2021-06-16 179 瀏覽
近排幾鍾意食車仔麵於是就上網睇下有咩推介見youtube介紹呢一間見得閒就決定去試下🤭中學年代喺附近讀書真係好多好食嘅小店經過咁多年好多嘢都唔同哂啦阿肥,榮記,文記都仲喺度😬我哋2碗都叫咗油麵,麵嘅份量好夠餸就要咗豬軟骨,豬頸肉同魷魚鬚豬頸肉話係必食,不過我覺得真係好普通豬軟骨反而有驚喜,雖然一大舊無切開不過炆得夠淋,用筷子🥢夾開都易嘅另一碗就要咗豬手,肥腸,雞翼同麻辣雞腎豬手得2細舊又無乜肉,伏雞翼同肥腸無特別麻辣雞腎另上嘅,味道ok,不過凍嘅撈返落碗麵度食好啲個人覺得碗湯偏鹹而且加咗香辣汁都唔香唔辣個湯望落已經唔太吸引餸又無乜特別,無下次啦😅
近排幾鍾意食車仔麵
於是就上網睇下有咩推介
見youtube介紹呢一間
見得閒就決定去試下🤭

中學年代喺附近讀書
真係好多好食嘅小店
經過咁多年好多嘢都唔同哂啦
阿肥,榮記,文記都仲喺度😬

我哋2碗都叫咗油麵,麵嘅份量好夠
餸就要咗豬軟骨,豬頸肉同魷魚鬚
豬頸肉話係必食,不過我覺得真係好普通
豬軟骨反而有驚喜,雖然一大舊無切開
不過炆得夠淋,用筷子🥢夾開都易嘅

另一碗就要咗豬手,肥腸,雞翼同麻辣雞腎
豬手得2細舊又無乜肉,伏
雞翼同肥腸無特別
麻辣雞腎另上嘅,味道ok,不過凍嘅
撈返落碗麵度食好啲

個人覺得碗湯偏鹹
而且加咗香辣汁都唔香唔辣
個湯望落已經唔太吸引
餸又無乜特別,無下次啦😅
2021-06-10 123 瀏覽
今日去慈雲山快食午餐太耐冇食車仔麵,去試試我叫左個咖哩豬皮、雞翼尖、南乳豬手配米粉$38三餸仲加左杯凍華田(加$9)總數:$47整體評分:4/5抵食:4/5環境:3/5
今日去慈雲山快食午餐

太耐冇食車仔麵,去試試

我叫左個咖哩豬皮、雞翼尖、南乳豬手配米粉$38三餸

仲加左杯凍華田(加$9)

總數:$47

整體評分:4/5
抵食:4/5
環境:3/5
2021-05-26 240 瀏覽
依間車仔麵檔係慈雲山都叫出名,啲餸嘅選擇亦都好多,平時都多人堂食同多人叫外賣我叫咗三餸,豬軟骨,韮菜餃,同埋麻辣雞腎,豬軟骨佢係一整舊,完全冇切開,我覺得切開成2-3舊會易食啲同方便啲而韮菜餃真係偏鹹咗啲,不過隻隻餃都好大隻,而且餃皮唔厚,但又唔會穿麻辣雞腎就分開裝,雞腎幾爽口,而且配麻辣都幾好味我麵方面要油麵,我外賣拎到返屋企都冇冧,幾好食,我亦都揀咗辣汁同腩汁,夠晒辣,成個湯都好惹味整體嚟講,鹹味適中返啲會好味啲

麻辣雞腎就分開裝,雞腎幾爽口,而且配麻辣都幾好味
整體嚟講,鹹味適中返啲會好味啲
2021-05-20
15 分鐘 (外賣自取)
  • 麻辣雞腎
2021-05-19 144 瀏覽
那個講唔正廣東話嘅阿姐態度極差,同餃子店實在差太遠。我每次都是叫外賣,但佢嘅態度令我唔想再幫襯!我今日又遇上佢,佢再次沒有令我”失望”。唔知佢係唔係老闆娘,如果係,我唔會再幫襯了!
那個講唔正廣東話嘅阿姐態度極差,同餃子店實在差太遠。
唔知佢係唔係老闆娘,如果係,我唔會再幫襯了!
外賣自取
2021-05-17 218 瀏覽
每一日午餐都係同同事食 通常叫淨每日午餐都係同同事食 通常叫淨餸 牛腩 冬菇 墨魚春卷雲吞胡椒豬扒必叫 冬菇大大隻 好厚身 燜得好淋 豬扒都好大塊 不過水準唔穩定 有時好孩口 滷水雞翼冇技巧可言 淨餸會送三舊蘿蔔 可惜好硬 如果浸淋口感會好啲 湯底一定要揀柱候牛腩汁 另加少辣汁 最重要係加芫荽同蔥花 通常叫外賣 不過總有出錯 比漏左第二日一定補返 抵讚 不過而家唔再幫襯 覺得老闆好似急功近利左 加價加得快 加價加得多 又加得密 成日話成本高 不過似幫對面自己間餃子店吊命 希望老闆回心主意 始終係慈雲山
每一日午餐都係同同事食
豬扒都好大塊
不過水準唔穩定 有時好孩口
滷水雞翼冇技巧可言 淨餸會送三舊蘿蔔 可惜好硬
加價加得快 加價加得多 又加得密 成日話成本高
15 分鐘 (外賣自取)
  • 三餸車仔麵
2021-04-03 511 瀏覽
疫情下小店已盡辧法分隔枱給客人,外面依然排隊等位就知有好野食😍。 以前盡可能堂食因為怕餸會索湯。今次外賣有驚喜,老闆好細心有吸油紙分隔,此店名物豬脛肉正!必食之選還有沙嗲三寶,微🌶又入味,無得輸。仲有麻辣雲耳加雞腎又點小得呢!街坊價,食物有水準不往我山長水遠來見食🥰
正!必食之選還有沙嗲三寶,微🌶又入味,無得輸
。仲有麻辣雲耳加雞腎又點小得呢!
街坊價,食物有水準不往我山長水遠來見食🥰
2021-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
  • 豬脛肉
2021-03-12 564 瀏覽
星期日中午左右去食幾好唔洗等位, 直入就已經可以落單叫野食, 豬頸肉真係每次必點, 今次得2個人去, 如果唔係真係會叫一個豬頸肉小食黎食, 2個人食唔到咁多野, 所以都係唔叫個大份黎食, 因為仲要留食埋其他野
豬頸肉真係每次必點, 今次得2個人去,
如果唔係真係會叫一個豬頸肉小食黎食,
2021-03-07
2021-01-17 1167 瀏覽
週末唔想出街食,於是用FoodPanda叫外賣送餐,之前一直想試下呢間車仔麵,好似話唔錯。今次送餐速度快,湯另上令到麵送嚟冇咁淋,唔錯,而且食物麵類選擇繁多,感覺新鮮唔會悶!三餸麵$62- 我選擇芝士粟米餃、瑞士雞中翼、豬軟骨、粉絲走蔥,香辣咖喱汁。咖喱汁辣度有勁,刺激!粉絲爽口彈牙,係我嘅最愛啊!芝士粟米餃被咖喱汁蓋過了味道,食唔出芝士味道,有啲可惜。豬軟骨大大塊,煮得入味。整體上三餸麵好足料,對得住呢個價錢,推介!- 家人則選擇南乳豬手、五香牛筋、麻辣雞腎、米線,香辣咖喱汁加腩汁。可能有麻辣雞腎嘅關係,呢碗麵更加辣,食到出汗,係鍾意食辣嘅朋友必叫之選!雞腎好爽口,高度推介!牛筋則炆煮到入味軟滑,好味!
三餸麵$62

2021-01-17
30 分鐘 (外賣送餐)
2021-01-11 742 瀏覽
自從疫情之後,已經好耐冇食過車仔麵。最近上網見到話兩三碗係慈雲山最出名嘅車仔麵搞到我心郁郁想試,我見佢做開到深夜12:30,一於食佢來做宵夜。上網見到篇報道老闆話佢地嘅辣汁同其他出名嘅車仔麵有得比,篇報道仲有介紹呢度出名食村大部份自己烹調,豬頸肉最多人叫。所以我就叫咗豬頸肉同埋小辣(第一次食唔敢叫太辣),$42宵夜來講唔算太貴,而且份量非常多。佢嘅辣汁我覺得唔錯不過未至於非常出色。豬頸肉食得出香茅味,佢啲邊位脆脆地嘅最好味,老闆不蓋為串燒店起家蘿蔔麻麻哋,可能時間唔啱有啲渣我女朋友叫咗個春卷,同普通春卷唔一樣係好大條好扁,我覺得幾特別。我試咗佢一啖牛腩汁好重藥材味好足料,但係我覺得藥材味有啲over左揸車半夜去到其實可以喺條街度Double parking,快快趣拎食物就可以離開。有三種方法可以預先order,分別係熊貓, OpenRice 同打電話,極力不推薦熊貓, 因為價錢mark up左20%. OpenRice order 價錢同真實menu 價錢差唔多一樣,但係唔知點解佢OpenRice 外賣自取服務有時係Offline, order唔到。所以最實際拉打電話去order。仲有

蘿蔔麻麻哋,可能時間唔啱有啲渣

揸車半夜去到其實可以喺條街度Double parking,快快趣拎食物就可以離開。有三種方法可以預先order,分別係熊貓, OpenRice 同打電話,極力不推薦熊貓, 因為價錢mark up左20%. OpenRice order 價錢同真實menu 價錢差唔多一樣,但係唔知點解佢OpenRice 外賣自取服務有時係Offline, order唔到。所以最實際拉打電話去order。仲有佢嘅面同埋湯係唔會幫你分開,所以你拎咗外賣之後記得快啲跑返屋企,同埋唔好提早太多order
牛丸豬頸肉蘿蔔小辣油麵
2020-12-26
5 分鐘 (外賣自取)
$45 (宵夜)
牛丸豬頸肉蘿蔔小辣油麵
  • 豬頸肉
2021-01-10 546 瀏覽
今次我叫咗滷水豬腸、蘿蔔、豬頸肉、咖哩豬皮、韮菜同麻辣雞腎,麵底要粉絲,飲凍奶茶。粉絲、豬腸同雞腎係出色嘅!但豬皮同豬頸肉就比較普通。蘿蔔都淋但好多渣。但個奶茶真係好難飲,酸嘅🤮飲咗兩啖頂唔順掉咗,嘥咗我9蚊☹️
粉絲、豬腸同雞腎係出色嘅!
但豬皮同豬頸肉就比較普通。
蘿蔔都淋但好多渣。
但個奶茶真係好難飲,
酸嘅🤮
飲咗兩啖頂唔順掉咗,
嘥咗我9蚊☹️

外賣自取
2020-12-13 603 瀏覽
叫左個三餸麵($36),揀左油麵、多蔥、少辣汁。而餸就揀左芝士粟米餃、五香牛筋、咖喱豬皮。外賣要加$1,所以變成 $37揀油麵,因為麵條夠粗易飽肚。🙈叫左多蔥都OK有蔥。要左少辣汁,反而吾覺有食到個湯有辣味。🧐芝士粟米餃有2件,我覺得一般般!一夾就散,入口吾覺有芝士味。粟米並吾係融入豬肉入面,而係食落覺得似兩樣分開既口感,豬肉都比較散。不過粟米同豬肉都新鮮,無up味既。🧐同埋有可能我攞到番屋企放左陣,D湯浸住浸住,浸到個粟米餃易散。🙈牛筋有4嚿,幾有牛味,但就腍得濟,一夾好易散。🧐有可能我攞到番屋企放左陣,D湯浸住浸住,浸到個牛筋浸到軟鬼左。🤣不過係幾易入口,非常之嫩滑。👍🏻其實我覺得牛筋最緊要夠大嚿之餘,吾好太腍或者太韌,而佢呢個size 就啱啱好!咖喱豬皮都有4嚿,係最有驚喜既!豬皮有豬皮味,非常煙韌有咬口。而且食到咖喱汁個香同辣味,但咖喱味又吾會太辣。我係專登個湯底吾揀咖喱,都食到個咖喱豬皮個咖喱味。店員態度正常,有基本禮貌。同埋個外賣牌幾得意,一開始吾覺上面有個英文字母「T」。直到店員叫「Q」牌既人攞外賣😂
叫左個三餸麵($36),揀左油麵、多蔥、少辣汁。
而餸就揀左芝士粟米餃、五香牛筋、咖喱豬皮。
外賣要加$1,所以變成 $37

揀油麵,因為麵條夠粗易飽肚。🙈
叫左多蔥都OK有蔥。
要左少辣汁,反而吾覺有食到個湯有辣味。🧐
三餸車仔麵 (芝士粟米餃、五香牛筋、咖喱豬皮)

不過粟米同豬肉都新鮮,無up味既。🧐

牛筋有4嚿,幾有牛味,但就腍得濟,一夾好易散。🧐
不過係幾易入口,非常之嫩滑。👍🏻

咖喱豬皮都有4嚿,係最有驚喜既!
豬皮有豬皮味,非常煙韌有咬口。

而且食到咖喱汁個香同辣味,但咖喱味又吾會太辣。
我係專登個湯底吾揀咖喱,都食到個咖喱豬皮個咖喱味。

店員態度正常,有基本禮貌。
同埋個外賣牌幾得意,一開始吾覺上面有個英文字母「T」。
直到店員叫「Q」牌既人攞外賣😂
2020-12-10
7 分鐘 (外賣自取)
三餸車仔麵 (芝士粟米餃、五香牛筋、咖喱豬皮)
2020-12-01 587 瀏覽
慈雲山呢間有名嘅車仔麵😱果真名不虛全🏆
真有驚喜喎🥰----------------------講墨魚卷,佢係用舊式茶樓個炸春卷皮嚟包著 d 墨魚滑炸❤️好有誠意❕
出到嚟熱辣辣卜卜脆脆卜卜,好新鮮好有驚喜🤩然後,🐽佢招牌嘅豬頸肉話明係招牌🐒邊有得輸呀❓厚切嘅,勁有口感🤤🥳醃得入味炸完又香口💞💞 仲有個必食招牌豬扒,依個個真係抵食都痴線!原塊比你,又揼鬆左大大塊,軟林林😍香茅醃過,佢先加$2 🙄 抵到呢......-----------------------🚩不過溫馨提示唔好夜個晚飯時間去,如果唔係好多必食item好似炸紅腸炸滷水豬腸炸魷魚鬚就會賣晒冇得食💵💰💸正常車仔麵加$40至$50大家值得去啊👆🏻🤗🏁差 d 漏講~辣醬好好味👍🌶🌶少少就足夠成碗辣度又唔會好嗆喉!佢仲要有一兜辣菜脯擺喺枱面任食任添❤️😍不得了
慈雲山呢間有名嘅車仔麵😱果真名不虛全🏆
真有驚喜喎🥰
----------------------
出到嚟熱辣辣卜卜脆脆卜卜,好新鮮好有驚喜🤩

然後,🐽佢招牌嘅豬頸肉
-----------------------
💵💰💸正常車仔麵加$40至$50
大家值得去啊👆🏻🤗

雙豬加墨魚春卷好好味
雙豬加墨魚春卷好好味
2020-11-26 359 瀏覽
慈雲山街邊小店一間對住條馬路,環境可以叫做污糟店內零裝修,一定唔會坐得舒服。冷氣都無,包你食到成身汗服務水平茶餐廳以下兩個丫姐零服務可言重點是食物收費十分高3個餸的車仔麵收43蚊無食飲跟。簡單啲講就係一碗麵加小小野係面就收你43蚊間店重打豬頸肉。重要加價到6蚊先可以食有人投訴佢收費太高。店主夠膽在牆上面寫如果你話豬勁肉太貴,就睇清楚來貨價先。之後貼左兩張貨單係牆。我真係睇到笑左。如果間店都咁做咪得加價加到上天。好心店主檢討一下自己。沒有能力搵平既來貨商係你無料到。被人話係應該架👌🏻?
慈雲山街邊小店一間
對住條馬路,環境可以叫做污糟
店內零裝修,一定唔會坐得舒服。
冷氣都無,包你食到成身汗
服務水平茶餐廳以下
兩個丫姐零服務可言
重點是食物收費十分高
3個餸的車仔麵收43蚊
無食飲跟。簡單啲講就係一碗麵
加小小野係面就收你43蚊
間店重打豬頸肉。重要加價到6蚊先可以食
有人投訴佢收費太高。
店主夠膽在牆上面寫
如果你話豬勁肉太貴,就睇清楚來貨價先。
之後貼左兩張貨單係牆。
我真係睇到笑左。如果間店都咁做咪得
加價加到上天。
2020-11-26
2020-11-22 363 瀏覽
一直食開文記嘅我知道呢到都有瀨粉食就過黎試一試瀨粉係一般燒鴨瀨個隻 幼身啲文記個種係粗啲 我都喜歡文記個隻多啲聽講墨魚春卷出名 即叫即炸所以有一定期望 上菜一睇一黎浸左係湯 有部分已經淋左 無左脆口感覺二黎好厚春卷皮 墨魚餡好少春卷皮真係酒樓春卷個隻整體感覺食緊一埋厚粉老實講對個春卷失望春卷黎講 (唔計顏色) 南記春卷出色好多 雖然佢味精重 但係軟身春卷皮比起一堆厚粉 會好食好多兩餸麵 另外叫左牛筋牛筋淋 好有膠質 份量正常 不過佢係五香本身有小小辣本身只係食bb 辣嘅朋友 叫左牛筋就唔好再叫少辣汁至於少辣汁 一啲都唔少 我就唔係好受到我開頭以為佢會係辣醬 點知真係汁 辣得濟想畢起啲都唔得咁係我自己理解錯誤左個辣汁 不過少辣就一啲都唔少辣黎講 文記更勝一籌兩餸$30 三餸$36的確人窮L恩物午飯時段人多 要俾啲耐性呢間有做開飯外賣自取同食物熊貓亦有客人自己打電話黎落單外賣堂食都好旺場對面新開左兩三碗餃子希望餃子會做得好啲
一直食開文記嘅我
知道呢到都有瀨粉食就過黎試一試