人手落單加$20,有病!人手落單係啲服務員人工包埋㗎嘛,係幫助返啲食客去減返相關嘅嘢,同埋提醒返有啲咩嘢需要注意啦,點會依家人手落單係要加廿蚊20蚊service fee 完全離曬譜呀!!!我未食過一間餐廳人手落單係要加錢嘅,佢最多會提醒返你要電子落單,我哋唔提供人手落單。你問返相關嘅食物問題佢都唔會收你錢㗎。點解依家呢間大澳嘅餐廳係會人手落單係會幫要加20蚊呢點解香港會係咁㗎呢?真係痴線㗎!!!!!

2023-12-14
2018-03-06 1339 瀏覽
See this logo so we toke this restaurant. Seafood with sea view was nice. Fish cook well, not over-cook. Lobster a bit small but with cheese sauce still full. Lots of cheese, tasty. Lobster was chewy, so lobster were fresh. Shrimps a bit less. Many seafood!
2017-02-11 1086 瀏覽
天氣涼涼地, 行完山睇完日落, 順便係大澳出晒名既全記吃個煲仔飯才回家。蘿蔔牛腩煲 ($65)牛腩用滷水汁炆得入味, 肉質炆得軟腍, 唔太鹹, 滷水幾香, 有點可惜是蘿蔔完全不吸味, 相信是後下, 而不是同時間炆的。 鹹魚肉餅煲仔飯 ($65/大, 臘腸加$10)肉餅 ~ 有肉汁, 有肉香, 惹味又滑。鹹魚 ~ 不是梅香, 好細舊, 仲系尾部, 冇肉食兼完全唔鹹香。 臘腸 ~ 半肥瘦, 油香, 好食。米飯 ~ 唔夠幹身, 米飯粒欠煙靭, 冇乜咬口, 幸好都有d飯蕉吃, 算是將功補過吧食落又無朋友講得咁好食, 同求其系一間餐廳食嘅煲仔飯的差唔多。
蘿蔔牛腩煲 ($65)

蘿蔔牛腩煲 ($65)
鹹魚肉餅煲仔飯 ($65/大, 臘腸加$10)

肉餅 ~ 有肉汁, 有肉香, 惹味又滑。

臘腸 ~ 半肥瘦, 油香, 好食。
鹹魚肉餅煲仔飯 ($65/大, 臘腸加$10)
2017-01-07 871 瀏覽
今日一家人黎到大澳行下,行到咁上下要搵野食黎醫下個肚,行到去吉慶街見到呢間餐廳有好多人食,仲有好香嘅煲仔飯味,就入去試下。一坐低見到煲仔飯都有幾款可以揀,因為我地一行5大4小所以叫左2個大嘅煲仔飯,一碗面,加一碟炒菜。先講煲仔飯先咸魚肉餅飯:肉餅十分好味,唔會太咸,入面有有甜梅菜十分惹味,咸魚就有2片,唔係好咸嘅咸魚,呢個煲仔飯我都食完再食多碗。窩蛋牛肉飯:有好多牛肉,但可惜牛肉被梳打粉醃得太勁,所以林到入口即溶,但同時可能因為咁除左林之外個牛肉係冇咩味,成個煲仔飯係靠隻雞蛋同豉油先有味。豬手米粉:豬手炆得十分林身,亦都入味,一碗有4件豬手,唔錯唔錯蝦醬菜芯炒牛肉:開頭本身想食通菜嘅,但可以因爲唔啱時候所以冇通菜,咁就轉左做菜芯,咁黎到大澳梗係要食下蝦醬啦,果然冇叫錯,十分香嘅蝦醬味,令人想食完一啖又一啖,又唔會話太咸,咁牛肉當然都有用粉醃過所以都係好林身,但因為有蝦醬嘅調味所以都十分好味,連小朋友平時少食肉都食左幾舊。整體黎講呢間餐廳都唔錯,落單時老闆娘都會細心介紹有咩好食,又會提議我地有小朋友可以叫d咩比小朋友食,不錯!
先講煲仔飯先
豬手米粉
窩蛋牛肉煲仔飯
咸魚肉餅煲仔飯
蝦醬菜芯炒牛肉
豬手米粉
咸魚肉餅煲仔飯
蝦醬菜芯炒牛肉
吉慶街最後一站,亦是最飽肚的一樣,就是全記的煲仔飯。幸好吃過那麼多站,仍有胃納容得下半鍋煲仔飯。不過來到之時,小小的店早已滿座,老闆娘只好在大門外給我們加開一桌。吃不了太多,便兩個人點了一客滑雞煲仔飯($38)分享。上來熱騰騰的,店員給我們豉油自行加入。雞滑嫩,油全落到飯粒裡頭,令飯更甘香誘人。飯粒粒分明,又沒過硬或夾有生米,味比一般煲仔飯香,很是好吃。最後當然少不了鍋邊的金黃脆口的飯焦。飯的確很不俗,要是能加一條臘腸便更完美了。大家來大澳別只顧掃街,也試試這家的煲仔飯吧!
慶祝紀念
聖誕節
2013-02-19 641 瀏覽
(剛在十一月寫過全記的食評, 想不到之後的一篇又是我寫的啊!)來到香港水鄉, 別以為海鮮酒家是唯一的選擇, 大澳還有各式各樣的小鋪, 擁有古舊的環境, 親民的定價, 加上毫不造作的街坊味, 在大財團壟斷的市區已買少見少, 比大酒家更值得試呢!食物方面, 不要期望有什麼精緻小菜, 都是一貫的街坊味.鹵味雜燴($55): 大澳鹵味?!?! 大澳出名鹵味的嗎?!?! 不再深究了!滷水豬脷, 豬腸, 豬耳, 豬肚, 雞翼, 雞翼尖, 雞腳, 紅腸共冶一爐, 夠大堆頭了吧! 全部材料燜得軟腍入味, 而豬耳, 豬肚, 豬腸則保持爽脆的質感, 鹹中帶微甜, 其實和你我在家弄的滷水沒有什麼分別, 不過在微寒的冬季, 在郊外吃到熱騰騰的鹵味都是一種市井的幸福! 油菜($28): 油份下得重手, 整碟菜也就油油亮亮的. 生菜爽甜, 不知道是不是大澳在地種植的? (沒有問), 但當你幻想這棵生菜是在好山好水的大澳成長的時候, 一切都變得美好!雲吞麵($23): 據親切的老闆娘表示, 雲吞是店子自家包製的, 小小的一粒散尾雲吞, 傳統又漂亮! 蝦肉與豬肉完美五五比例, 蝦肉爽, 豬肉甜, 比很多麵家做得還要好
食物方面, 不要期望有什麼精緻小菜, 都是一貫的街坊味.
雲吞麵($23): 據親切的老闆娘表示, 雲吞是店子自家包製的, 小小的一粒散尾雲吞, 傳統又漂亮! 蝦肉與豬肉完美五五比例, 蝦肉爽, 豬肉甜, 比很多麵家做得還要好! 麵條不知道是不是店子自製(沒有問), 卻有自製竹昇麵的水準?!?! 鹼水味近乎沒有, 麵質條條分明, 沒有糊在一起, 麵條具有像橡皮筋的彈性和韌性, 有麵粉香和蛋香, 很厲害! 不期然令我想起在澳門吃到的竹昇麵.
滑雞飯煲(大-$55): 上回吃過滑雞煲仔飯, 今趟再encore!
煲仔飯即叫即製, 需時十五分鐘以上, 要吃好東西果真要有耐性!
今次點了大的煲仔飯, 真害怕四個女人仔吃不完, 吃了第一口, 才知道這是過慮的, 豐腴的雞油落在煙韌的飯粒上, 雞肉雖為冰鮮, 但仍不失嫩滑, 加添香菇令飯粒更香. 加上甜美的豉油, 四人在不知不覺間幹掉了一整煲大飯!
底部還有很多飯焦, 比上趟的還要多, 四人拿人鐵匙爭吃鍋底香脆的飯焦, 真是一個很好笑的情境.
大澳真是一個臥虎藏龍的地方, 越不起眼的小店, 越容易帶來驚喜, 例如茶果財, 阿伯雞蛋仔等, 大家一同來大澳發掘好店吧!
2013-02-03
2012-11-12 473 瀏覽
為慶祝老友Angela MBA畢業, 專程來到大澳影畢業相,兼且住了一晚大澳文物酒店,在此祝福Angela前程錦繡, 繼續為理想進發, 兼且賺個盤滿砵滿.遊客來到大澳大多會嚐海鮮, 最熱鬧的固然是海鮮酒家. 但聽老友S小姐介紹, 原來這間小店的出品非常不錯, 很多大澳在地人也會在此打躉, 但遊客即使路經也會不屑一顧. 可能是因為這裡沒有海鮮供應的原因. 這樣更好!, 少了遊客的紛擾吵鬧, 又能夠體會大澳在地人平時的飲食習慣, 不錯!全記是一般粉麵檔的格局, 中午售粉麵, 夜晚則有煲仔飯,小菜供應, 當天是星期五晚上, 小店竟然座無虛席, 老闊娘為我們加了摺桌, 坐到街上去了. 坐在寂靜的街角, 只聽到零星的人聲及犬鳴, 在市區很久未能感受到如此的寧靜. 心情也會悠然起來.S小姐說這裡的煲仔飯是非試不可, 好吧! 來了兩煲煲仔飯, 分別是窩蛋牛肉飯煲(細$38)及滑雞飯煲(細$38).窩蛋牛肉飯煲熱氣沸騰,牛肉滿載, 中間一個生雞蛋, 單看賣相已經很吸引. 牛肉很腍滑, 但有些少加了梳打粉腌過的味道. 飯粒有彈性有嚼頭, 與甜豉油拌勻, 令每粒飯都鹹甜有致, 把雞蛋輕輕拌勻令蛋燙至半熟.
兼且住了一晚大澳文物酒店,

遊客來到大澳大多會嚐海鮮, 最熱鬧的固然是海鮮酒家.

S小姐說這裡的煲仔飯是非試不可, 好吧! 來了兩煲煲仔飯, 分別是窩蛋牛肉飯煲(細$38)及滑雞飯煲(細$38).窩蛋牛肉飯煲熱氣沸騰,牛肉滿載, 中間一個生雞蛋, 單看賣相已經很吸引. 牛肉很腍滑, 但有些少加了梳打粉腌過的味道. 飯粒有彈性有嚼頭, 與甜豉油拌勻, 令每粒飯都鹹甜有致, 把雞蛋輕輕拌勻令蛋燙至半熟. 蛋汁令更飯粒更滑潤.而飯底更有一丁兒點飯焦, 真的是手快有, 手慢無啊! 飯焦脆脆的,並沒有過焦.是一個頗出色的煲仔飯
窩蛋牛肉飯煲(細$38)
滑雞飯煲(細$38)
個人更愛滑雞飯煲,除了飯一樣煙韌外,比窩蛋牛肉飯優勝的是滑雞飯煲的雞味可以滲透到飯裡去,雞汁(雞油?!?!)與飯和甜豉油混為一體,整體的味道是相當匹配.牛肉飯的牛肉是做不到如此的效果.雞件嫩滑,亦有雞味.

粉絲雜菜煲($55), 咦? 粉絲雜菜煲內竟然有肉片,豬潤, 雲吞, 魚旦等配料? 如果素食者點了此道, 恐怕會打爛了其齋砵了!哈哈! 但是加了肉片, 豬潤的雜菜煲的確能提升鮮味, 令味道不會寡,亦令其湯底更鮮甜.雜菜煲中有西蘭花, 菠菜, 菜心, 白菜仔等, 份量十足, 亦為全葷的晚餐加入點點清新及健康感. 另外, 雜菜煲中的雲吞是自製的, 菜肉餡很新鮮, 而魚片魚旦的質素亦不俗,很彈牙.
粉絲雜菜煲($55)
不是全素的粉絲雜菜煲
燒乳鴿(一隻$45), 是親切的老闆娘誠意推介. 乳鴿即叫即炸, 新鮮度滿分, 上桌時熱辣辣, 其香氣已令人垂涎 .乳鴿大大的一只, 四人分食, 一人也可以吃兩件. 一口咬下, 卡滋的一聲, 皮薄而整脆, 皮下脂方並不多, 不會過於油膩, 鴿肉味濃而嫩滑,啖啖肉,好不滋味.調味適中,沒有腌得過鹹,比市區的酒家做得更好吃! 怪不得是店方的推介菜式.
燒乳鴿(一隻$45)
來大澳不一定要吃海鮮,試試這些大排檔風味小菜也不錯,可能會有更大的驚喜!
而且價錢非常經濟, 不一定要被海鮮酒家砍得一頸血啊!

2012-11-03
窩蛋牛肉飯煲(細$38)
滑雞飯煲(細$38)
粉絲雜菜煲($55)
不是全素的粉絲雜菜煲
燒乳鴿(一隻$45)
  • 燒乳鴿
  • 滑雞飯煲
2011-03-27 153 瀏覽
窩蛋牛肉煲仔飯,,佢d煲仔飯真係幾好食,,生蛋即場打落去,,lo 勻佢之後成煲飯好有蛋香,,佢果度d煲仔飯同出面有d唔同...好乾身..好香..佢d飯蕉好香好脆,,又唔會痴晒係底起,,真係幾唔錯..
  • 煲仔飯
  • 鮮蝦炸雲吞