日系料理多元化,食客已不只滿足於 Omakase、壽司、刺身,不同美食如鐵板燒、專題拉麵店等百花齊放,當然不能不提和風味濃的居酒屋。此居酒屋位於尖沙咀赫德道,主打吃日本產燒鳥,與及不同稀有勾鑽的雞部位,燒出更貼近正宗的味道。居酒屋應該是日劇最常出現的餐廳類型之一吧?!除了因為治癒劇「深夜食堂」講食物和客人之間的故事,也是打工一族放工後的放鬆社交場所。此店內部環境裝修甚具日本風:來居酒屋怎能不喝清酒?侍應先推介這支「新潟縣出羽燦」$83 / 杯帶有淡淡的梨子香氣,中段口腔有米的甜味,淡麗清爽,配合頭盤很不錯:「火炙鹿兒島薩摩雞刺身」$118我是首次在港吃雞刺身,而供應這食物的本地餐廳也不多:部位是雞髀位和雞胸肉,外層輕輕火灸過,雞肉半熟呈漂亮粉紅色,吃時可伴豉油 Wasabi,或者酸汁薑蓉:入口先帶點煙韌,中間口感嫩滑細膩,似吃幼嫩質感版的火炙吞拿魚刺身,我也喜愛配襯酸汁薑蓉令味道做成對比,未品嚐過的朋友絕對值得一試:「秋田煙燻蘿蔔漬」$48用秋田縣出產的蘿蔔,煙燻後切成薄片,外型驟眼看似松露片。這小吃煙燻香氣比我想像中強勁,入口爽脆鹹香,送淡味清酒很不錯:「泉州水茄子 (伴芝士)」$6
日系料理多元化,食客已不只滿足於 Omakase、壽司刺身,不同美食如鐵板燒、專題拉麵店等百花齊放,當然不能不提和風味濃的居酒屋。此居酒屋位於尖沙咀赫德道,主打吃日本產燒鳥,與及不同稀有勾鑽的雞部位,燒出更貼近正宗的味道。
火炙鹿兒島薩摩雞刺身」$118

我是首次在港吃雞刺身,而供應這食物的本地餐廳也不多:
秋田煙燻蘿蔔漬」$48

泉州水茄子 (伴芝士)」$68

除了芝士還可以伴醬油,我選了較特別的前者:
泉州水茄子切件生吃,本味道偏淡,師傅巧妙地刨些鹹香度較重的芝士在面調味,吊出吃日本野菜的風味。
欖檻油漬廣島蠔」$78

三隻肥美廣島蠔,配上鹹香三文魚籽。蠔亦輕帶煙燻香,經過油漬,外層滑嫩蠔肉肥美爆汁,加上三文魚籽吊引鮮,層次感做得極好:
來到串燒部份,換了另一隻清酒配對,「宮城縣小左衞門大吟釀」$69 / 杯

我覺得它味道帶甜,香氣則較柔和,配襯串燒不會搶去食物本身的味道,可互相襯托:
西班牙黑豚五花肉」$48 / 串

燒得油潤,保留吃五花肉的神髓,肉的中心及帶少許焦的邊位均好吃:
一夜干手羽」$38 / 串

它的製法恰如其名,是把雞翼處理好後,浸在鹽水中一夜風乾;雞本身的肉甜,就會變成鹹鮮:
經過炭火的洗禮,雞皮會特別香脆,卻不失豐盈肉汁,非常好吃!溫提,吃時記得要小心燙口!
石川縣農口尚彥夏之生酒」$89 / 杯,帶有新鮮柑橘、香蕉的果香,旨味圓潤,酸度亦較柔和:
來到吃兩款习鑽燒鳥部位,採用鹽燒方法即叫即燒,保留原有風味。選擇有雞頸皮、提燈、雞頸肉、雞心、雞冠、雞腳筋等等,我挑了以下兩款。
雞尾」$38 / 串

是雞末端部位對上的一粒肉,一隻雞得一粒,飽滿且處理得宜,記緊趁熱食:
咬落鹹香帶少許油滋的感覺:
雞掌心肉」$58 / 串

一隻雞腳亦只有一塊小雞掌心肉。外皮燒得焦脆有嚼勁,中心有些煙靭,香口之作:
煙燻雞肉丸伴蛋黃」$68 / 串

坊間有得吃「免治雞肉棒」的地方不少,這𥚃特別是用盒上。一拉開盒蓋,輕煙緩緩升起,煙燻香氣四溢,是視覺與嗅覺的享受:
將免治雞肉沾上日本蛋黃同吃:
雞肉在口中吃到卜卜聲的脆粒,一般串燒店會用雞軟骨粒,這裏則用上秋田煙燻蘿蔔粒代替,讓煙燻味道裏應外合,佩服師傅整體的設計心思,做得也好吃,必點:
自家發酵塩麴雞腿肉」$48 / 串

再來的雞肉是鮮嫩啖啖肉的雞腿部位,師傅用上自家發酵的塩麴,令肉更加滑,而且燒的時間剛好,這道我也相當喜歡:
水溫熟成白鱔鰻」$98 / 串

做法工序繁複,白鱔經過「冷熱水」熟成過程,肉質更細緻,厚肉且無骨,皮在高溫下燒得很脆:
亦因為厚肉關係,質感較豐盈,與吃「蒲汁燒鰻魚」是完全兩種美態:
野菜方面,點了「日本椎茸」$38

串燒日本香菇,鹽燒效果不錯:
最後甜品均有驚喜。店自家做的「山椒柚子雪葩」及「焙茶咖啡雪糕

前者清酸,慢慢滲出椒麻的餘韻,甚有層次。焙茶咖啡似咖啡加谷古味道的濃香,帶點「鴛鴦」影子:
全店抽風設備造得極好,可以很舒適休閒地享受一頓晚餐。想不用飛到日本,在香港體驗日式燒鳥料理,此店確是不錯的選擇 。
2024-07-30
  • 雞尾
  • 雞掌心肉
  • 煙燻雞肉丸伴蛋黃
  • 水溫熟成白鱔鰻
是晚更於燒鳥店巧遇曾擔任香港電影主角的女演員。鹿兒島赤雞たたき 未食串燒前,先食生既雞肉刺身。兆鳥採用鹿兒島赤雞雞脾肉,確保柔軟嫩滑,雞皮經火灸過後,帶有油香,容易入口接受。開胃菜的sake - 七冠馬 特別純米純米吟醸酒香撲鼻,聞起來有點像香蕉味; 酒味偏柔和微甜,很適合女性。半熟蛋伴薯仔沙律 – 以芭菲杯的造型呈上,造型精緻,口感綿密兵庫縣生蠔 – 體型纖長,口感較淡爽明太子炒金菇粉絲 – 爽口濃味系下酒菜山椒雞胸肉 –慢煮的雞胸肉薄片是異常的軟綿,山椒辛味細膩酒盜芝士醬伴餅 – 味道鹹香,下酒一流福岡明太子 –明太子以福岡的最有名,味道濃厚惹味燒鳥系為傳統的鹽燒,以保留燒鳥的原汁原味,特別自家調配的醬燒汁惹味非常極刁鑽的部位中我點了雞掌肉 和雞頸肉,雞掌肉外皮燒得最為脆脆,我吃了兩串,實在是必吃之選。另外要推介日本糖心蕃薯,其他燒物一排排的雞胸軟骨、手羽 、牛舌、西班牙豚五花、蘆筍、鵪鶉蛋、日本蒜頭。意想不到的是自家製甜品實在是一個大驚喜,是如此的出色、我忍不住吃了碗半。開心果咖啡雪糕 –開心果咖啡這個combination第一次見,是如此的合拍,下層竟藏有脆脆的cereal,有
是晚更於燒鳥店巧遇曾擔任香港電影主角的女演員。
鹿兒島赤雞たたき
未食串燒前,先食生既雞肉刺身

開胃菜的sake - 七冠馬 特別純米純米吟醸

兵庫縣生蠔 –
 體型纖長,口感較淡爽

明太子炒金菇粉絲 – 爽口

濃味系下酒菜

山椒雞胸肉 –
慢煮的雞胸肉薄片是異常的軟綿,山椒辛味細膩
酒盜芝士醬伴餅 – 味道鹹香,下酒一流

福岡明太子 –
明太子以福岡的最有名,味道濃厚惹味

開心果咖啡雪糕 –
開心果咖啡這個combination第一次見,是如此的合拍,下層竟藏有脆脆的cereal,有驚喜。

蕃茄柚子雪葩 –
微酸清新、清心透涼的小確幸
2024-09-14 0 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑪𝑯𝑶𝑼 𝑪𝑯𝑶𝑼 𝒀𝒂𝒌𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊🍢𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑇𝑠𝑖𝑚 𝑆ℎ𝑎 𝑇𝑠𝑢𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑌𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 🐔🇯🇵𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓:1. 𝐾𝑎𝑔𝑜𝑠ℎ𝑖𝑚𝑎 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑆𝑎𝑠ℎ𝑖𝑚𝑖🍽️鹿兒島赤雞刺身🇯🇵2. 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛☕️松露咖啡三文魚漬🍣3. 𝑆𝑙𝑜𝑤-𝐶𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑠𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐹𝑖𝑔𝑠🦆慢煮法國鴨胸伴無花果🇫🇷𝒀𝒂𝒌𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊(𝟏𝟎 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓𝒔/串):4. 𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑀𝑒𝑎𝑡𝑏𝑎𝑙𝑙𝑠 💨 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑁𝑒𝑐𝑘 𝑆𝑘𝑖𝑛 🐔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑠𝑡 𝐶𝑎𝑟𝑡𝑖𝑙𝑎𝑔𝑒 🦴 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇ℎ𝑖𝑔ℎ 𝑀𝑒𝑎𝑡 ✋ 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇𝑎𝑖𝑙 🐤 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐿𝑎𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛 🏮 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑖𝑙𝑎𝑛𝑡𝑟𝑜 𝑅𝑜𝑙𝑙 🐷 𝑄𝑢𝑎𝑖𝑙 𝐸𝑔𝑔𝑠 🥚 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑀𝑖𝑠𝑜 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇ℎ𝑖𝑔ℎ 🍗 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑁𝑒𝑐𝑘 𝑀𝑒𝑎𝑡 🐣煙燻雞肉丸
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑌𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 🐔🇯🇵

7. 𝑅𝑜𝑠𝑒𝑚𝑎𝑟𝑦 𝑃𝑙𝑢𝑚 𝑆𝑜𝑑𝑎🍹

8. 𝐻𝑎𝑛𝑑𝑚𝑎𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑙𝑎 𝑆𝑜𝑑𝑎 🥤

9. 長良川 Dry Fruity🍾

10. 純米大吟釀🍶

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛: $1000

🎎兆鳥🍢
尖沙咀高質燒鳥店🐔 對食材執着🥸採用日本雞🇯🇵 主打罕見部位既串燒🍢同埋各類型嘅日本酒🍶係香港比較少有特色燒鳥店🔥

🍽️食物方面🍴菜式罕有🤩配搭新穎✨小編都係第一次食雞肉刺身🥹肉質嫩滑有彈性👍非常新鮮😎松露咖啡三文魚漬☕️咖啡味濃🔥同三文魚好夾✨配埋松露層次感Max💯

🍗串燒方面🍖餐廳專注於傳統燒烤技藝🔥以自家熬製的雞骨醬汁配搭鹽做簡單調味🤌務求保留雞肉既鮮味😋呈現傳統燒鳥風味🐔而最印象深刻係煙燻雞肉丸💨肉嫩多汁😋加上淡淡煙燻既木香氣味🪵口感豐富🫣

🍶酒方面🍹每款酒都悉心安排👍前段飲咗餐廳自家製可樂Cocktail🥤容易入口🤩超級開胃👍Dry Fruity 帶有蘋果🍎同梨既香味🍐口感乾爽✨可以解咗串燒嘅膩💯

2024-08-07 192 瀏覽
位於尖沙咀赫德道一家隱世燒鳥店 打主高質日本產燒鳥, 更提供不同稀有部位, 當然除了燒鳥之外, 亦同時提供不同特色串燒💫 全店要木系裝潢為主, 設有吧枱及卡位等, 充滿日式風情, 地方寬敞舒適 更有不同精選日本酒提供, 適合約會及與好友聚餐💫Menu 選擇串燒不少,走進來一定滿足到自己需求,精選點了些,慢慢品嘗,當然酒品不能少,美酒佳餚嘛💫前菜:▪️胡瓜八爪魚䩆漬青瓜🥒爽脆清甜,八爪魚口感軟腍,夏天吃很清爽💫▪️柚子味噌漬豆腐漬後的豆腐口感有點吃鵝肝,顛覆我想像,而且入口即溶,這個必點💫▪️炸大菜廣島蠔春卷春卷皮包裹著滿滿廣島蠔,炸後外皮香脆,中間蠔肉鮮嫩,蠔味濃郁💫▪️慢煮山椒雞胸肉 用慢慢烹調雞胸, 煮出來雞胸軟滑 配上山椒, 非常配搭💫▪️半熟蛋伴薯仔沙律將半熟蛋拌勻沙律同吃,口感軟棉味美💫▪️塩麴雞腿用鹽麴醃過的雞肉真的超嫩超好吃,加一點檸檬味道超提味😳▪️腿肉九条蔥卷 外層香脆, 包裹著中間蔥卷, 口感層次分明💫▪️一夜干手羽 雞翼以風干手法處理, 肉汁保存更好, 入口陣軟滑💫▪️雞頸皮外皮燒得很香脆,口感彈牙,油脂甘香,味道超讚💫▪️提燈 這裡也有提燈提供, 吃起來的話有雞蛋的口感,還有肉

前菜:

▪️胡瓜八爪魚䩆漬
青瓜🥒爽脆清甜,八爪魚口感軟腍,夏天吃很清爽💫

▪️柚子味噌漬豆腐

▪️炸大菜廣島蠔春卷

▪️半熟蛋伴薯仔沙律
將半熟蛋拌勻沙律同吃,口感軟棉味美💫

▪️塩麴雞腿
用鹽麴醃過的雞肉真的超嫩超好吃,加一點檸檬味道超提味😳

▪️雞頸皮
外皮燒得很香脆,口感彈牙,油脂甘香,味道超讚💫

▪️提燈 這裡也有提燈提供, 吃起來的話有雞蛋的口感,還有肉質的香氣💫

▪️燒獅子泡菜豚腹
豚肉包裹著泡菜,入口微辣爽口,搭配特別且一流💫

▪️燒法國鵪鶉腿
串燒店很少出現的鵪鶉腿,鵪鶉腿燒至皮脆肉嫩,酥香口感、肉香讓人如痴如醉💫
甜品 ▪️自家製雪糕 柚子雪芭、黑啤粟米雪糕,柚子清香,黑啤粟米雪糕,帶點焦糖味,入口有粟米甜味,非常特別的雪糕💫 清酒: 🍶菊の司 心星
甜度適中帶有舒暢的酸度,容易入口💫 🍶福小町 特別純米 雄町
果香與旨味豐富,口感多層次,米香伴隨酸味,整體平衡勻稱💫

🍶深然
果香和優雅的甜味為特色的爽口純米大吟釀💫
2024-07-31 262 瀏覽
發現到尖沙咀有間專食雞串燒嘅居酒屋,環境幾有日系feel,仲有sake櫃勁多款酒,適合返配唔同菜肴,同埋好啱同朋友過嚟一聚傾下計飲下野🧡前菜:✨火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身 - 分別有雞腿同雞胸部位,亦輕輕火炙過提香👍🏻呢次係我人生中第一次食雞刺身,質感幾爽實,配埋薑蓉食幾夾~✨泉州水茄子+芝士 - 賣相有d似青瓜,咬落青脆,味道幾清新開胃🤩✨慢煮山椒雞胸肉 - 估唔到雞胸肉可以整到咁嫩滑,山椒好入味但又唔會辣😋✨鰹魚酒盜芝士拌醬多士 - 用左紫菜多士好特別,鰹魚酒盜芝士好夠味,一啖多士一啖sake好享受🍶 串燒:✨腿肉九条蔥卷 - 燒得剛好,保持到個皮脆而肉身軟滑~✨雞胸大葉卷 - 食到好香紫蘇香,感覺幾清✨一夜干手羽 - 風乾左一晚,鎖住到肉汁,一咬好juicy🤤✨雞胸軟骨 - 比較少見,好有咬口🥰✨提燈 - 畫面有d wild😂平時見開都係一粒,呢度好多粒,一咬爆晒汁🤭✨煙燻雞肉丸伴蛋黃 - 有別於常見嘅免治雞軟骨棒,佢用左蘿蔔蓉mix左雞肉再整成雞肉棒,再放入櫻桃木煙燻,見到d煙飄出嚟成個畫面好治癒,撈埋蛋黃食更是精髓所在😻野菜:✨日本香菇 - 好清甜多汁,夠晒新鮮🍄 ✨日本青椒仔

前菜:

串燒:
✨腿肉九条蔥卷 - 燒得剛好,保持到個皮脆而肉身軟滑~

✨雞胸大葉卷 - 食到好香紫蘇香,感覺幾清

✨雞胸軟骨 - 比較少見,好有咬口🥰

野菜:
✨日本香菇 - 好清甜多汁,夠晒新鮮🍄

✨日本青椒仔 - 本身有d驚青椒味,但佢用左醬油調味之後蓋過左我驚嘅味,最後我成串食晒🫑

甜品
✨自家製雪糕 - 係黑啤粟米雪糕,超特別,黑啤嘅酒精揮發左之後有少少似焦糖味,而且粟米味突出,會食唔停🍨

清酒:
✨菊の司 心星 - 比較medium,甜度適中而且有水果芳香,配前菜幾唔錯

✨福小町 特別純米 雄町 - 微辛口,幾啱配串燒特別夾

✨加茂錦 荷札酒 - 甜甜地幾啱女仔飲

2024-07-24 195 瀏覽
總有一些餐種,是自己喜歡吃,卻又不常吃的。今天就與朋友去食久違了的串燒。串燒店位於赫德道,是比較難搵,我係附近兜左個大圈才找到。若然大家前來,看見狗毛吧,就差不多了。難得兩件男人老狗食嘢吹水,喝一點是可以的,經理推介的這款出羽燦,是較為甘口,對於我呢啲清酒門外漢而言,是容易接受的一款。先來幾味小食作為熱身,水茄子就咁生吃就可以,但因為味道偏淡口,師傅刨了些芝士係面,成件事就唔同晒。蘿蔔形狀好靚仔,切成薄片,驟眼看似松露片,由於是經煙燻過,入口爽脆之餘,亦帶點點燻香,有趣。欖檻油漬廣島蠔,是滿足香港人吃蠔的心態吧~不諱言,我是首次在香港吃到雞刺身。師傅用上了鹿兒島的薩摩雞,雞皮輕輕火灸過,入口帶點煙韌,與我在九州時吃的感覺又有少少唔一樣。跟住要入正題,是一系列的串燒。由西班牙的五花豚肉打頭陣,層次分明,爽口甘香,完全不韌,是個好開始。燒鳥店的主角始終是雞肉,所以我哋都食左唔少,當中仲有啲勾鑽部位。手羽一夜干,這個做法,雞皮寧舍香脆,吃時要小心燙口。雞腿肉則來得爽口。勾鑽部位之一,雞掌肉,燒得香口,帶點脆口感覺,幾討好。雞尾記緊趁熱食,咬落油份多,唔怕有異味,處理得幾好。坊間吃免治雞棒的地

欖檻油漬廣島蠔,是滿足香港人吃蠔的心態吧~
坊間吃免治雞棒的地方唔少,但呢度就做多一層,煙韌、盒上!當經理打開盒蓋,輕煙緩緩升起,香氣四溢,視覺與嗅覺率先得到享受,當然也成為了必然的打卡位。
吃了好幾款雞串,都夠皮,但有我喜歡的白鱔,又每人來番串。皮香,口感彈牙,都好。
來串燒冬菇,平衡一下心理,叫做有菜蔬類食左。
估唔到結尾的雪糕和雪葩大有驚喜。山椒柚子雪葩,先吃到柚子的清新感,慢慢滲出椒的餘韻,好有層次,山椒的味道亦沒有太霸道,推介!

焙茶咖啡雪糕,同樣地兩者是互相輝映,有幾分似港式鴛鴦嗰種精髓,不比雪葩遜色。

偶爾來餐串燒,啖啖肉,爽!
2024-07-17 157 瀏覽
I think I just found my favorite go-to Yakitori in HK 😍. .Chou Chou Yakitori is a connoisseur of chicken 🐓! They serve high quality Japanese Produced Safety Chicken, and offer various of different rare parts. Highly recommend pairing them with their Japanese sake - that refreshes the palette and balancing out the charcoal/oil of the skewers. .Foodies who are feeling experimental should definitely come here. I tried Kagoshima Chicken Sashimi 🍣 for the first time. The sashimi was very fresh, and w
Foodies who are feeling experimental should definitely come here. I tried Kagoshima Chicken Sashimi 🍣 for the first time. The sashimi was very fresh, and was surprised with the taste and the texture.
Next was their Fallopian Tube and Ovary - which is a MUST TRY. This skewer is very rare, it’s even rare in Japan! It’s rare because the chicken only has one ovary. This is a must order and recommended to eat the whole skewer at once. I love the burst of yolk and how it completely submerged the chicken meat in my mouth! This was the definition of explosion of flavours!
I also loved the Smoke Tsukune Meat Ball 🍢. They store it in a box to keep its freshness. You stir the meatball with the yolk 🥚 which adds a lot of flavour to the dish. Highly recommend!
Fell in love with the smoke 💨 and char 🔥 of every dish I had, and the warm cozy environment makes this the best date night or family gathering spot! All the skewers were so different from other restaurants, and it was so fun trying new things! Highly recommend checking out here, and trying all their interesting yakitori 😍
🌟 Kagoshima Chicken Sashimi ($118)
Asparagus w/ Shish Egg Yolk Sauce ($58)
Tofu Pickled with Miso ($68)
🌟 Chicken Liver Cheese Paste ($98)
Salt Koji Thigh ($48/piece)
🌟 Dried Overnight Wing ($38/piece)
🌟 Smoked Tsukune Meat Ball ($68/piece)
Chest Soft Bone ($38/piece)
Skin of Neck ($38/piece)
🌟 Fallopian Tube and Ovary ($88/piece)
Pork Belly & Coriander Roll ($58/piece)
Shiitake ($38/piece)
🌟 Red Miso Chicken Soup ($38/piece)
🌟 深然 Mizen 純米吟醸 ($639)
Homemade Sorbet ($48)
🌟 Homemade Ice Cream ($48)
Revisit? Yes 🙌🏻
📍 - TST
#chuieats_tst
#chuieats_reco_hk
Follow for more Hong Kong 🇭🇰 recommendations 🥢
來到朋友介紹的日式居酒屋🏮必食火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身,及刁鑽部位燒鳥‼️ 鹿兒島薩摩赤雞刺身 我之前都係食過一次,比較少見! 今次有雞髀和雞胸肉,外層經過火炙,雞肉半熟呈粉紅色,口感嫩滑細膩刁鑽部位燒鳥, 有提燈、雞尾、雞心、雞冠等, 即叫即燒,尤其喜歡雞尾及雞掌肉,表面燒得焦脆,雞尾飽滿肥美,油份豐腴! 雞掌肉口感爽脆,有嚼勁!除此之外,其他日式料理及串燒都很有水準,服務超好,雪糕也是自家製,口味獨特,好鍾意今次嘅開心果咖啡雪糕及柚子蕃茄雪芭!

來到朋友介紹的日式居酒屋🏮

必食火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身,及刁鑽部位燒鳥‼️

鹿兒島薩摩赤雞刺身

這間位於尖沙咀的日本炭火燒鳥居酒屋門面充滿神秘感,從外面完全看不到餐廳內的環境,店面雖不算大,但座位的空間感足夠,加上木系裝修和暖色燈光,感覺和諧舒適。主打日本三大名雞之一鹿兒島縣薩摩赤雞🐓,肉味特別濃郁,日本人還會用來做雞肉刺身,沒想到在香港也能吃得到,而且連較刁鑽罕有的部位如提燈、雞冠、雞尾、雞腳筋等都有。食材全由一位師傅一手包辦,燒製得非常出色。當然亦有其他肉類、前菜、小食提供,還有串燒的好拍檔日本清酒🍶。上菜時店員還會用心介紹每款菜式,態度親切。。前菜。❥ 火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身🐓 ($118)❥ 山椒雞胸肉🐓 ($88)❥ 兵庫縣生蠔🦪 ($68/件)❥ 半熟蛋伴薯仔沙律🥔 ($68)❥ 明太子炒金菇粉絲 ($48)❥ 酒盜芝士醬伴餅🧀 ($98)❥ 福岡明太子 ($78)重點推介鹿兒島薩摩赤雞刺身,在香港極為罕有,分別用上雞髀和雞胸肉,表面經輕輕火炙,半熟的肉質極為香嫩,口感爽滑,咀嚼間滲出雞的油脂。。燒物。❥ 雞尾🐓 ($38/件)❥ 雞心🐓 ($38/件)❥ 雞肝🐓 ($42/串)❥ 雞胸軟骨🐓 ($38/件)❥ 雞頸肉🐓 ($38/件)❥ 雞掌肉🐓 ($58/件)❥

。前菜。
❥ 火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身🐓 ($118)

❥ 山椒雞胸肉🐓 ($88)

❥ 兵庫縣生蠔🦪 ($68/件)

❥ 半熟蛋伴薯仔沙律🥔 ($68)

❥ 明太子炒金菇粉絲 ($48)

❥ 酒盜芝士醬伴餅🧀 ($98)

❥ 福岡明太子 ($78)

。燒物。
❥ 雞尾🐓 ($38/件)

❥ 雞心🐓 ($38/件)
❥ 雞肝🐓 ($42/串)
❥ 雞胸軟骨🐓 ($38/件)
❥ 雞頸肉🐓 ($38/件)

❥ 雞掌肉🐓 ($58/件)

❥ 手羽🐓 ($38/件)

❥ 牛舌🐄 ($58/串)
❥ 西班牙豚五花🐖 ($48/串)
❥ 厚切糖心蕃薯🍠 ($48/串)
❥ 鵪鶉蛋🥚 ($28/串)
❥ 日本蒜頭🧄 ($48/串)
❥ 露荀 ($38/串)

鹿兒島薩摩赤雞肉質特別軟嫩,散發出濃郁油脂。外皮燒至微焦,特別是雞尾和雞掌肉,非常香脆。

甜品
❥ 開心果咖啡雪糕🍨 $48/件
❥ 柚子蕃茄雪葩🍧 $48/件

雪糕和雪葩均由師傅自家製,口味獨特之餘亦特別濃厚,配上底部的粟米片更具口感。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿兆鳥 @chouchou_yakitori
𖤣𖤥尖沙咀赫德道8號地下A號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#兆鳥 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #居酒屋 #日本菜 #日式料理 #串燒 #日本清酒 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
2024-03-27 161 瀏覽
透過朋友介紹,嚟到尖沙咀去試吓呢間居酒屋我哋去嘅時間係6:00pm,可以直接Walk in唔使排隊,不過建議大家可以OpenRice book位準備落order,可以叫店員推介一下,特別注意,有啲雞嘅部位可能冇哂貨,未必樣樣都有,呢點要注意哦今次諗住試吓提燈不過店員話未返貨,咁就試吓其他啦佢冇太多主食可以俾你選擇,主要係串燒為主,環境方面比較寧靜(音樂聲音大左少少),適合三五知己傾吓偈,吹吓水今次試咗雞掌肉,雞腳筋呢啲平時比較少有嘅串,都幾特別!
透過朋友介紹,嚟到尖沙咀去試吓呢間居酒屋

我哋去嘅時間係6:00pm,可以直接Walk in
唔使排隊,不過建議大家可以OpenRice book位

今次諗住試吓提燈
不過店員話未返貨,咁就試吓其他啦

今次試咗雞掌肉,雞腳筋呢啲平時比較少有嘅串,都幾特別!

雞軟骨
雞軟骨
2024-02-06 475 瀏覽
今晚相約朋友仔嚟到E間位置尖沙咀嘅餐廳食日本菜, 餐廳嘅和式裝潢, 簡約得嚟帶點現代風, 座位闊落, 坐得幾舒服! 餐廳除左有多款特色串燒同小食之外, 更有清酒暢飲優惠, 三百幾蚊就可以任飲多款清酒, 配串燒food pairing真係好正!✨️柚子味噌漬豆腐自家製嘅豆腐經特別處理過, 食落口感似cream cheese一樣軟滑, 綿綿嘅質感, 咸咸地配上酒感清爽fruity嘅夜明け前嘅清酒, 作為開胃前菜一流✨️A5和牛最中夾餅A5和牛少少辣幾惹味, 用上脆卜卜嘅最中餅夾住, 食落肉味濃郁, 口感豐富, 配上更fruity用左新潟米製作嘅山間純米酒就岩哂啦✨️汁燒雞什串一串有哂雞嘅唔同內臟, 未食就咁睇都好壯觀, 有雞心/雞肝/雞白子/提燈, 一串有多重口感, 加上汁燒極惹味, 中意食內臟嘅朋友一定要試下!✨️CHOU CHOU FONDUE估唔到居酒屋會有芝士火鍋! E款日式嘅芝士火鍋師傅特別加入清酒同高湯所以食落唔會膩, 三者味道平衡得好好, 另有意大利香草麵包, 煙肉蕃茄同香腸可以沾芝士食, 食落咸咸香香, 帶點酒香, 好好食! 除此之外, 芝士汁更可以配搭串燒同食, 食口感同層次感昇

✨️柚子味噌漬豆腐

✨️A5和牛最中夾餅

✨️汁燒雞什串

✨️CHOU CHOU FONDUE
估唔到居酒屋會有芝士火鍋! E款日式嘅芝士火鍋師傅特別加入清酒同高湯所以食落唔會膩, 三者味道平衡得好好, 另有意大利香草麵包, 煙肉蕃茄同香腸可以沾芝士食, 食落咸咸香香, 帶點酒香, 好好食! 除此之外, 芝士汁更可以配搭串燒同食, 食口感同層次感昇華, 非常有特色同創意! 配搭天穩生酛無濾過純米酒, 味道會帶點乳酸感, 同芝士真係perfect match!

✨️豚肉芫茜卷
芫茜控必點嘅串燒嚟! 成束芫茜被豚肉片卷住, 食落好juicy, 爆哂汁, 芫茜吸收哂豚肉嘅肉汁, 就咁食超惹味, 沾上芝士火鍋嘅汁食味道更唔同, 芫茜味更濃更出!

✨️塩麴雞腿
雞脾肉真係次次見到都必點嘅片燒嚟, 事關佢鮮嫩啖啖肉, 師傅用左自家製嘅鹽麴, 令雞肉更加滑, 燒嘅時間剛剛好, 車車覺得就咁食已經好正!

✨️雞頸肉
一串就需要兩隻雞嘅雞頸肉係一款十分熱賣嘅限量串燒, 食落肉味濃郁, 口感juicy, 肥瘦交融, 肉質爽彈有嚼勁

✨️雞掌肉
一般雞嘅部位已經滿足唔到我地, 要食緊係要食D刁鑽嘅位置, 雞掌心係雞掌位凸起嘅果塊肉仔, 一隻腳只有兩件仔, 口感軟嫩有嚼勁, 而且滿滿嘅膠原, 女士們至愛

✨️銀杏
鹽燒銀杏口感軟軟糯糯, 佐酒一流

甜品前, 我地就飲左米鶴酒造招牌純米酒, 當晚實在太凍, 飲d熱酒真係好暖身暖胃!

✨️赤葡萄柚子雪杷
雪杷係由師傅用左赤葡萄同柚子人手製作, 食落清新酸爽, 超級好食!

✨️玫瑰朱古力雪糕
同樣都係師傅自家製, 雪糕同雪杷嘅款式都係不時轉換, E款雪糕直頭可以拎出去賣, 入口香郁嘅朱古力味帶淡淡玫瑰花香, 甜度適中堅好食, 真係好想食多球!!!
2024-02-06
最近同D朋友愈食愈專 最中意搵D專門店黎試下今次約埋朋友一齊去試下 燒鳥專門既居酒屋☺️兆鳥位處赫德道 離K11 既港鐵出口好近門面高雅有格調 令人期待有咩好野食樓底好高 感覺闊落舒服 空間感十足身為酒鬼 一眼就見到兩大個酒櫃 滿滿既清酒🍶款式好多 一定可以飲飽食醉😉食物主要以雞串燒為主 選用日本鹿兒島縣薩摩赤雞各種部位都有得揀 連少見既提燈都有即叫即燒 燒得好有水準 🍢🍡好JUICY 唔會過重調味/太乾 送酒一流 是夜仲試左120MINS既清酒任飲6款限間限定清酒係由店家精心配合食物而選擇Sake Pairing 出色 好滿足😋食物💥火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身非常新鮮 而且火炙後略布焦香更加美味配埋薑蓉 香蔥 醬汁 更加滋味💥日本酒芝士火鍋冬日限定既芝士火鍋🧀 岩晒最近得幾度既天氣 只係出到二月架咋特別加左日式高湯x柚子胡椒x清酒 帶柚子既清新同微微酒香 仲要食落無咩負擔 一D都唔膩附上自家烘焙海苔意式香草麵包&豚肉車厘茄卷&宮崎豚肉腸芝士慢慢係火鍋中煮熱煮軟將麵包同串燒 捲上一絲絲芝士 鹹香爆發 送酒一流再煮耐D芝士會慢慢變成一小片 仲會有D焦脆 就咁食已經好惹味💥串燒 配柚子味噌醬🔸

最近同D朋友愈食愈專

💥串燒 配柚子味噌醬
🔸雞腿肉 呢個必食 啖啖肉 好好味

🔸西班牙黑毛豚肉🐷 香濃 好厚身仲好JUICY

🔸手羽先 焦香味十足 脆皮又多肉

🔸雞雜串: 雞心 雞腎 提燈 平時少少怕食內臟 但呢個完全無內臟怪味 鮮味十足

🔸煙燻櫻花木雞肉串 煙燻香氣滿滿 肉質有彈性又有咬口 仲有肉汁添

🔸雞頸肉 燒至脆皮 食落嫩滑且肉味濃郁

🔸青森大蒜 日本一既大蒜 食落帶甜味 好有特色

💥甜品 - 自家製雪葩 & 雪糕
🔸日本赤葡萄柚子雪葩
清爽帶葡萄既酸甜感 食飽飽之後 食呢個即刻舒服晒
🔸玫瑰朱古力雪糕
淡淡既玫瑰花香 朱古力味濃郁香滑

💥Sake Tasting Plan (120MINS)
一入店就見到滿櫃的清酒 當中不缺特別酒款
🍶山間 雄町Vintage 冰溫熟成
勁香水果香氣 好smooth好易飲
🍶 門外不出 冬之純米 濁酒
濁酒獨有既顆粒感 飽滿既米香米甜旨 😍

❀ 兆鳥 #尖沙咀 ❀❗️神秘門面內藏高質抵食燒鳥居酒屋❗️——————————————————喺尖沙咀經過呢間餐廳幾次,門面充滿神秘感,完全睇唔到餐廳內裏嘅環境,感覺高級,原來係一間價錢非常合理嘅燒鳥居酒屋🏮使用日本鹿兒島縣薩摩赤雞,供應各個雞部位,甚至有較罕見嘅提燈、雞冠等,而且燒製得非常出色,相當值得一試💕最近仲推出咗Sake Free Flow,包括六款時令清酒,配埋出色嘅串燒就Perfect🫶🏻非常欣賞店員用心介紹餐廳菜式,雖然只係小店,但係服務好好🥰.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ CHOU CHOU FONDUE $369 (4.1/5)當日非常好彩,可以試到佢哋新推出嘅芝士火鍋🧀有別於一般芝士火鍋,為咗增添味道層次,以及減輕膩感,特別添加咗日本高湯、清酒、柚子胡椒,多咗一份酒香及酸味,非常出色😆可以點自家製海苔意大利麵包、日本豚肉腸、豚肉蕃茄串。尤其喜歡點麵包,可以吸晒啲芝士,非常軟熟😚如果有多啲麵包就更加好!不過未點曬嘅芝士可以繼續喺鍋度慢慢燒焦,就咁食都好好味。.☞ 龍田炸雞 $68 (4.2/5)☞ 柚子味噌漬豆腐 $68 (4.2/5)兩款小食都非常出色✨炸雞新鮮熱辣辣,外皮好香
❀ 兆鳥 #尖沙咀 ❀
❗️神秘門面內藏高質抵食燒鳥居酒屋❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
當日非常好彩,可以試到佢哋新推出嘅芝士火鍋🧀
可以點自家製海苔意大利麵包、日本豚肉腸、豚肉蕃茄串。
不過未點曬嘅芝士可以繼續喺鍋度慢慢燒焦,就咁食都好好味。

☞ 龍田炸雞 $68 (4.2/5)

☞ 柚子味噌漬豆腐 $68 (4.2/5)

兩款小食都非常出色✨
炸雞新鮮熱辣辣,外皮好香脆,肉質滑溜又juicy。
另外個日本豆腐非常特別,先壓晒所有豆腐水再用柚子胡椒、味噌醃製,製造出忌廉芝士嘅口感,好好味嘅佐酒小食
☞ 手羽 $38 (4/5)

☞ 雞尾 $38 (4.3/5)

☞ 雞冠 $48 (4/5)

☞ 日本大蔥雞皮卷 $48.0 (4.1/5)

☞ 牛肋骨 $58 (4/5)

☞ 厚切糖心蕃薯 $48 (3.8/5)

串燒方面全部都燒得恰到好處,好香口,點埋用生雞蛋、七味粉、辣肉麵豉製作嘅醬汁就更惹味🥰
特別推薦雞尾,雖然細細粒但外皮極香脆,而且肉質滑到不得了,係我食過咁多間當中最好味🤤
另外初嘗試雞冠,有啲似豬耳,咁都幾特別。
☞ 桂花柚子雪葩 $48 (4/5)
☞ 開心果雪糕 $48 (3.9/5)

最後有兩杯大大球嘅雪糕及雪葩🍦全部都係自家製。
桂花柚子帶有柚子嘅甘香,酸酸甜甜較清爽,適合解膩。
開心果雪糕就濃郁啲,仲有少少朱古力脆。
☞ Free Flow Sake $368
隨手當然唔少得配清酒🍶
120分鐘可以任飲6款日本清酒,都幾抵!
♥ 七福神 純米大吟釀 | 岩手縣
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
最近食過唔少新開嘅燒鳥居酒屋,大部份都不過不失,但呢間真係有驚喜!串燒燒製得好好,非常香口,而且仲有好好味嘅芝士火鍋!鍾意飲酒嘅當然唔可以錯過佢哋嘅120 minutes freeflow sake❣️
Yakitori and torisashi are some of my favorite Japanese cuisines. However torisashi is a rare dish in HK and not many people are keen on taking raw chicken. Visited Chou Chou for the 2nd time as it's one of the few restaurants that is able to offer what I crave for!◆いぶりがっこの酒盗チーズ巻 Smoked Pickle Roll w/ Salted Fish Guts & CheeseFlavorful pickled radish with creamy shudo. Could drink up yongobin just by nipping on this!◆半熟卵のポテトサラダ Potato Salad w/ Soft-boiled Egg Izakaya staple with an extra tamago.

Izakaya staple with an extra tamago. The potatoes weren't completely mashed which preserved the original texture.

◆鹿児島産薩摩赤鶏たたき Kagoshima Chicken Sashimi
The breast was slightly softer and the leg meat was sweeter with a firmer texture. Wish they'd include liver sashimi in future!

◆もも肉のネギ巻き Thigh & Green Onion Roll
◆スモークつくね Smoked Meat Ball
◆もみじの肉 Feet Meat
◆塩麹鶏もも Shio Koji Thigh
◆ちょうちん、レバー、もも肉 Chouchin, Liver, Thigh
◆イベリコ豚バラ Iberico Pork Belly

◆ぎんなん Japanese Gingko
◆アスパラ Asparagus
Skewers were grilled on point and served piping hot. Chouchin was a standout - they served only the bursting ovary without the chewy fallopian tube, with liver and thigh meat to be enjoyed in one bite to achieve a blend of flavors. Other highlights included the juicy thigh with crispy skin and the crunchy feet meat.

◆生ハムとチーズの油揚げ焼き Grilled Fried Tofu Skin w/ Parma Ham & Cheese
Resembled croque monsieur. Thin and crispy aburaage sandwiching melting cheese and ham.

◆りんご入りおでん Oden w/ Aomori Apple
Sweet oden with apples, chikuwa, sausage and tofu puff. The cooked apples were sandy and tasted like sweet potato.

◆生姜ゆずシャーベット Ginger Yuzu Sorbet
◆ピスタチオアイスクリーム Pistachio
Homemade dessert. The sorbet was tart and pungent, while the ice cream served with chocolate oatmeal made a perfect combo in wrapping up the scrumptious meal.

They're currently offering a selection of free flow sake at $368 per person. The in-house kikisakeshi are also able to recommend sake for food pairing.

◆澤の花 純米大吟醸 花あかり
Light and refreshing. Great for drinking with or without food. Balanced sweetness with fragrant peach flavors.

◆長良川 -Dry Fruity- 純米大吟醸 無濾過原酒
Not so often to have a fruity yet dry sake. Hints of Okinawan tofunyu and pineapple. Sharp and dry finish.

◆菊の司 心星 火入れ
Strawberry and candy on the palate with a dry finish.

◆寒紅梅 純米吟醸 山田錦
A sweet junmai ginjo. Dominant pear with some musk melon and kyoho grapes.

◆神亀 辛口純米酒
An aged junmai packed with umami. Hints of caramel and honey. Would be more flavorful to drink as kanshu.

◆米鶴 純米まほろば
Sweet on the palate with smooth umami and a dry finish. Clean and easy to drink.
多得朋友帶路嚟到呢間位於尖沙咀赫德道嘅燒鳥居酒屋第一次到訪已經有驚喜(*ˇωˇ*人)餐廳位置隱秘,門面有種高級感,私隱度高,適合同三五知己聚一聚呢間居酒屋專營燒鳥,選用嘅係日本鹿兒島縣薩摩赤雞🐓 有唔少刁鑽稀有部位選擇,如提燈、雞冠、雞尾、雞腳筋等等除咗燒鳥之外,仲有各種雞肉料理,處理食材由一位師傅一手包辦👨‍🍳另外呢度日本酒種類好多,可以以合理價格就飲到!亦有提供日本酒放題🍶對於仲意日本酒同燒鳥嘅人嚟講,呢間確係令人難以抗拒嘅餐廳(๑´ڡ`๑)見到在場都有唔少熟客仔幫襯,店員對住每位顧客都會細心講解同推介菜式!✦ Sake Tasting Plan $368p.p.食串燒配清酒係必需嘅 ᕕ ( ᐛ ) ᕗ $368/120分鐘 任飲6款日本清酒 & YEBISU生啤放題✨ ☞ 七福神 純米大吟醸 | 岩手縣☞ 長良川 Dry Fruity 純米大吟醸 | 岐阜縣☞ 平井六右衛門 心星| 岩手縣☞ 寒紅梅 純米吟醸 山田錦|三重縣☞ 米鶴 まほろば 純米|山形縣☞ 松浦酒造 獅子之里 純米酒 |石川縣✦ 寒鰤刺身 $88冬天係食寒鰤魚嘅好時機厚切刺身肉質肥美甘香油脂豐富,食起嚟相當柔軟
多得朋友帶路嚟到呢間位於尖沙咀赫德道嘅燒鳥居酒屋
第一次到訪已經有驚喜(*ˇωˇ*人)
呢間居酒屋專營燒鳥,選用嘅係日本鹿兒島縣薩摩赤雞🐓
有唔少刁鑽稀有部位選擇,如提燈、雞冠、雞尾、雞腳筋等等
✦ Sake Tasting Plan $368p.p.
食串燒配清酒係必需嘅 ᕕ ( ᐛ ) ᕗ
☞ 松浦酒造 獅子之里 純米酒 |石川縣
✦ 寒鰤刺身 $88
冬天係食寒鰤魚嘅好時機
厚切刺身肉質肥美甘香
油脂豐富,食起嚟相當柔軟,鮮甜味道慢慢滲出🐟
✦ 麻辣煮手羽 $88
點咗一道熱食嘅前菜,既辣又惹味🌶️
加入日本高湯去煮,雞翼軟嫩入味,輕輕咬已骨肉分離!
✦ 柚子味噌豆腐漬 $68
日本娟豆腐質地猶如芝士般creamy,軟滑滑順
豆味香濃,唔死鹹,作為佐酒小食都唔錯🍶
✦ 半熟蛋伴薯仔沙律 $68
用鹽輕輕調味,係最簡單直接嘅味道!
薯仔冰涼綿密,仍有粒粒薯仔口感
配角溏心蛋都唔錯
✦ 自家發酵鹽麴雞腿肉 $48
呢度嘅串燒調味唔會好重口味
主要用鹽燒/塩麴/自家雞骨醬汁燒🔥
用塩麴調味嘅雞肉真係特別嫩滑同多汁!
塩麴可以令肉質變軟,令雞肉更鮮美🐔
鹹度溫和,唔會過鹹👌
✦ 雞心 $38
燒得啱啱好,爽脆多汁,食落去唔腥👍
食咗原味後,其餘嘅雞心再蘸上餐廳自家製辣肉味噌醬
微辣但唔會蓋過雞心嘅內臟香味!
✦ 雞掌肉 $58
雞掌肉油潤,帶脆口口感,毫無保留呈現雞油香!
油脂甘香喺口入面爆發!
✦ 雞胸大葉卷 $48
以雞胸卷著紫蘇葉去燒,雞胸脂肪少卻好柔軟濕潤
配上紫蘇葉獨特清香,反而帶出薩摩赤雞最純粹嘅風味
✦ 雞冠 $48
第一次食燒雞冠,重油感好香口,原來口感係咁爽脆,好特別!
仲有豐富骨膠原呢~ 食過後從此愛上雞冠💓
✦ 豚肉芫茜卷 $58
豚肉燒到有焦香,豚肉油脂被芫茜索晒,邪惡😈
睇嚟呢度唔止燒鳥好食,連豚肉亦燒得出色,食完想再食多幾串
✦ 日本銀杏 $38
用上日本愛媛產銀杏,粒粒飽滿,軟糯煙韌
自帶些少甘苦味,佐酒佳品🍶
✦ 香菇 $38
略灑鹽花,估唔到燒得咁香
花菇爽滑,保留到水分唔會燒得太乾💦
✦ 雞素湯麵 $88
冬天最適合嚟一碗熱辣辣湯麵🍜
自家熬製雞湯,屬淡麗系清湯,好清爽!
麵條幼細爽滑,仲有日式雞卷,質素唔錯又飽肚🤰
✦ 開心果松露雪糕 $48
呢度嘅雪糕&雪葩都係自家製!
入口係天然堅果香氣,面頭有啲開心果粒
加入松露油反而無搶走開心果味,雪糕柔滑香濃🍨

✦ 桂花柚子雪葩 $48
雪葩幼滑,果香與花香喺口中散開,酸爽得嚟好清香🌼
每啖都食到柚子嘅甘甜味!

💬 總結
以前去鹿兒島都有食過薩摩赤雞,依家喺香港都有得食,太正啦(*´д`)~♥
呢間燒鳥居酒屋調味唔濃重,著重用料,一分錢一分貨,確係高質
可以同嚟朋友暢飲清酒食串燒,聚會一流