2021-02-18 961 瀏覽
老實講,你睇完其他食評都知係乜野一回事。味道:鮮甜有特色,完全食得出係小店自製既風味。而且經常有韓籍客,想食正宗野,走唔甩。呢樣始終最重要。份量:一定夠。無論餐前小碟、頭盤、小菜、午市(我地自己三樣都試過)、燒肉(見其他人)都足。以香港餐廳既標準,係無呃秤。我地兩個人點個豬骨煲,想叫個大(只係差 $70),店員即刻話細既都已經好夠。(事實證明係。每人起碼有四、五舊。)利申:自己係算大食既。環境:係舊,但係有 vintage feel。而且好多時食飯地方太靚太出位太新,只係用黎俾人打卡。況且好多新派餐廳 decor 都千篇一律,根本無話邊個好過邊個。價錢:兩個人,一個午市湯飯,一個煎餅,再加個豬骨煲,連加一 $500 鬆D。完全合理。至於服務。其實今時今日香港邊度仲有服務呢?
老實講,你睇完其他食評都知係乜野一回事。

至於服務。其實今時今日香港邊度仲有服務呢?
休假想吃<韩国>午饭,人住处尖沙咀区,落楼跟 Openrice 介绍指引~宝勒巷找到<元丰园>。虽然会友评论~毁誉参半,但<食肴>差评不见多,普遍是针对老板娘恶~无亲切感而矣。反正午饭一顿,正宗韩厨~门口有<协会证书>,价格又比附近平宜$10,甭管.......下午13:30入店,午饭时段刚过,客人疏落,被编排尽头卡座~1人无异议,按计划点餐首选~牛肋骨汤饭。前莱5小碟先上,韩食在下最欣赏是这个.....泡菜吾非所爱~即退回,土豆/菠菜有惊喜。主食<牛肋骨>汤饭稍后出场,呷啖汤~有戏,制作无马虎,汤混有黑木耳~味清带牛骨头鲜味~不俗。整体消费$60~正宗韩厨。加上老板娘是日心情隹,又未见发吼????夫复何求!
主食<牛肋骨>汤饭稍后出场,呷啖汤~有戏,制作无马虎
。加上老板娘是日心情隹,又未见发吼????夫复何求!
2021-01-22
2021-01-17 584 瀏覽
服务 態度差~ 佢好鍾意幫人哋一碟倒曬落個爐度然後行開~ 结果窿咗叫佢換~ 佢要收20蚊~ 一路以嚟去咁多次都未收過 換爐 錢~ 話我燒到燶曬~ 咁你唔好幫我成碟倒曬落個爐吖嘛~ 我自己慢慢燒味唔會燶囉~ 佢咁唔想做香港人生意 就唔好做喇~西口西面~ 其實畀廿蚊唔緊要~ 不過態度實在太差😠😠😠 以後都唔會幫襯
2021-01-17
2020-12-15 680 瀏覽
行過見set lunch 60蚊起👍,唔貴咁入去望下,人都幾多,大部份都係講韓文,好似好正宗咁,裝修都幾舊,侍應係韓國阿豬媽,態度都幾差🤦‍♀️,問佢咩係牛肋骨堡,佢表現好唔耐煩,不過都識聽廣東話,最後我地兩個都點咗人蔘雞。前菜嚟到都幾大碟,款式都唔少👍。人蔘雞嚟到,雞半隻,係雞脾位置,真係好滑😋,未食過人蔘雞嘅雞係咁滑😚,今日得13度,食呢個真係好正,又暖又滑,不過個湯就唔係好夠味,要自己加啲鹽,食完真係充滿energy可返公司再努力做野。埋單唔使加一👍

前菜嚟到都幾大碟,款式都唔少👍。

人蔘雞

埋單唔使加一👍

2020-12-15
人蔘雞
韓式午餐11 及午餐6五小碟前菜,芝麻菠菜,麻油荳芽,板豆腐,燉煮薯,爽脆韓式泡菜,有湯有飯有主菜。燉牛助骨肉味精良,但稍肥;鐵板牛肉也不錯,CP值系高的,但服務您就唔好太多期望了。
韓式午餐11 及午餐6

2020-11-27
超級抵食韓國餐廳,餐廳店員有韓國人,平日lunch menu全部$100以內。(星期日及公眾假期冇lunch set) 圖片係兩個人配菜既份量,都幾多款,泡菜係我鐘意偏甜既味道,兩個人食飽得誇張。份量超級多!! 感覺係即煮因為成碗野勁熱!蘿白煮得好淋好甜🤤 牛肋肉唔算好濃肉味但係好易咬,好容易離骨,入面仲有一隻蛋,總之就係好大份又幾好味😂 尖沙咀黎講真係非常抵食😍 我地過左lunch hour去,店員比我地坐四人卡位好舒服,環境正常乾淨。牛肋骨湯飯 $60

牛肋骨湯飯 $60
牛肋骨湯飯
牛肋骨湯飯
2020-11-05 578 瀏覽
每年都飛韓國影下相食下嘢,今年疫情無得飛唯有日日在家煲韓劇,難得出尖沙咀剪頭髮,當然要去由韓國人主理嘅「元豐園」食番個午餐慰解下思韓之情11款精美午餐我點了炆牛肋骨煲午餐奉送5碟配菜、白飯及蘿蔔湯。因為我唔食辣所以配菜無要泡菜,其餘薯仔、煎豆腐、大豆芽菜、菠菜都好好味,一碟不留俾我食晒,蔥花蘿蔔湯清清地,炆牛肋骨煲好豐富大大件啖啖肉而白蘿蔔及紅蘿蔔炆得又冧又甜, 餸飯一流,食得好飽,豐富午餐$75,免加一,美味又抵食🤤

,豐富午餐$75,免加一,美味又抵食🤤
2020-11-04
呢間韓國餐廳我幫親左好年 好多次無錯好多人話佢服務態度好差。。。不過其實佢野食真係超好食,因為超級地道對於一個勁鐘意食韓國地6野 又係韓國生活過既我黎講 呢度最好不過前菜唔會吝嗇,好多種而且好多都係出面新派韓菜唔會有 ,好味 ~今次冇燒肉 其實燒肉就間間都大同小異, 食手勢先係真味 牛肋骨湯一如既往 肉淋甜好味 配菜蘿蔔 都一樣 大大舊 我地仲叫左一份蔥煎餅 兩個女仔叫兩樣野 加多一人一個飯 埋單 297蚊 ~~我地食到勁飽好滿足 .次次黎呢度都感受到好飲係韓國生活個陣咁 基本上只有韓國店員 韓國客人,我既評價係其實唔係差。。。係韓國local平民餐廳都係咁既態度只係係香港租貴。。。野食米貴左仲要開係尖咀。。其實韓國人/生活係韓國既人會習慣左。。。佢勁似個啲韓國一般街既餐廳質素。。佢地真係好韓國。。keep到🤣🤣野食好味態度唔好係正常平價 仲要野食選擇唔多 例如安康魚 好多人都唔知係咩黎低勁好食最後強調即係佢勁似係韓國晚既ocal食店 冇遊客會入個全韓文個啲🤣🤣=香港澳牛。。。
呢間韓國餐廳我幫親左好年 好多次

最後強調

2020-09-30 817 瀏覽
2個人; 純粹突然想食肉, 見le間唔洗等位所以撞左入去, 但係感覺唔錯 (野食, 服務同價錢) ~ 所以都推薦呀~~~前菜9小碟~ 樣樣都幾好味, 最中意薯仔, 不過覺得碟魚仔咸左D叫左2碟牛 (無骨牛肋骨, 烤牛肉 (醬腌) ) 同1碟羊黎燒,, 醬腌烤牛肉係好味ge, 無骨牛肋骨我就覺得有D硬一般, 如果再去食我會唔叫le碟直接叫多碟醬腌烤牛肉羊ge話一般la, 無話好唔好味 正正常常無咩野特別另外叫左個涼拌香蔥生菜, 唔係特別好味 可以唔洗特別叫ge我覺得仲加多左碗白飯2個人埋單 $473 食到好飽ge, 份量都好Ok

羊ge話一般la, 無話好唔好味 正正常常無咩野特別

仲加多左碗白飯

2個人埋單 $473 食到好飽ge, 份量都好Ok
羊肉
烤牛肉 (醬腌)
無骨牛肋骨
涼拌香蔥生菜
2020-09-26
$236.5 (晚餐)
烤牛肉 (醬腌)
2020-09-25 606 瀏覽
今次就試左由韓國阿豬媽開嘅韓國菜🇰🇷🇰🇷韓國牛肋骨煲🐮牛肋骨係入口即溶,牛味好濃,而且食落去個口係會有油香,個汁甜甜地,撈汁食飯真係好正🤤食到一半有d膩又可以飲啖湯🤤而且個煲有舊蘿蔔晒d汁👍🏻紫菜包飯🍙雖然個賣相就真係唔係好靚仔架啦,有d似屋企包咁,但個味道就真係唔錯,而且份量好多😌😌另外仲有好多韓國前菜,可以係等緊個餐個陣食住等🙈🙈🙈個人最鍾意係魚仔乾同薯仔👍🏻但提一提大家,老闆娘係好有性格,你問多兩句同嗌餐慢少少都會比人黑面,所以要有定心理準備🙃食餐飯都要受下氣🙃
今次就試左由韓國阿豬媽開嘅韓國菜🇰🇷🇰🇷

韓國牛肋骨煲🐮

紫菜包飯🍙

2020-05-21 2303 瀏覽
琴日落雨,所以去光顧呢家韓國菜,是韓國人打理的。叫坐的時候逼你叫多份燒肉,係咁話唔夠食,明明我哋叫咗一份燒肉一個炸醬麵,一個豆腐鍋,一份生菜一份麵豉醬,我哋三個人,我等埋朋友嚟在家都唔得,超級冇禮貌。性價比又低,食物質素就普普通通,但服務態度真係好惡劣,無論係等位的時候下面的服務員或者是幫我們開座位的服務員,都超級不禮貌,我覺得雖然不是貴價菜,但都不應該用這種禮貌來對待食客。我諗我不會再去光顧,韓國其實有很多新派菜也很好吃,大家真的不用去受氣!信我

2020-05-18 1176 瀏覽
限聚令已經增加到8人,終於可以約埋親朋好友一齊出去食晚飯,疫情持續大家都唔知幾時先有得去旅行,所以今日我哋選擇咗食韓國菜。好多人會介紹尖沙咀韓國街嘅韓國菜,但係我試過之後最鍾意都係食呢間,但係睇返評價十個有八個都係話佢態度差,我哋都食過五六次,暫時都未遇過服務態度差嘅問題,不過都唔係好。今次我哋帶咗個燒烤四人餐,再加左泡菜湯、炆豬肋骨、鹽醃魷魚、韓國炒粉絲,韓式拌飯。首先黎咗十幾碟前菜,薯仔🥔大豆芽、菠菜最受歡迎嘅,不過前菜係冇得任食㗎,侍應會過嚟幫我哋燒肉燒號之後再幫我哋剪小件上碟,提一提烤豬肉係辣架,炆豬肋骨超林,韓國炒粉絲都好惹味,唯一係個泡菜湯比較酸,其他我地都好滿意,lunch set仲抵食啊,lunch時間黎開呢頭都可以試吓

2020-05-15 869 瀏覽
一間差不多全是韓國人主理嘅餐館,前菜有好多款我們六個人叫了一個四人餐再加一個石鍋飯,炒粉絲同一個泡菜湯,可能我們樣樣都想試叫太多了食唔曬,其實四人餐份量真的唔少~有燒牛,雞,豬,蝦,魷魚,一個牛尾湯或辣牛肉湯再加一個紅燒牛助骨煲,特別推介牛助骨煲超好味,燒物都好入味基本上全部出品都好食嘅,不過兩個湯就稍為差少少~牛尾湯偏淡冇乜味~泡菜湯就太酸,不過值得一讚就是不用自己動手燒有專人幫你燒,大家就可以慢慢嘆慢慢吹下水。
  • 紅燒牛助骨煲
2020-04-03 1095 瀏覽
One of best Korean restaurant in Hong Kong. The Korean hot pot is really good. The portion is enough for 4 people. It's almost same as original Korean food. It's really good with Korean soju. The side dishes are also good. They open until midnight. Really good place for Korean food and soju lover. The price is not cheap but worthy to try.

2020-02-12 1227 瀏覽
好耐冇入过呢間食野喇,話說元豐園都開咗好耐,第一次去係N年前既凌晨去食宵夜,印象中都開到好夜,算係宵夜好去處,飲下燒酒,吹下水,一流之選店铺裡面大多員工都係韓國人,幫襯既客人大多數都係韓國人,所以感覺特別正宗点咗個海鲜拼盤仲有專人幫你燒,為你服務(不過個感覺好似叫你食快啲咁,因為一下子食唔到甘多,想慢慢食,但凍咗又五好食..)呢個牛肉好食鐘意黎呢到其中一個原因係前菜款式夠多,添食仲五洗錢,真係好吸引,同埋平時食韓仔店都係得2~3款左右咋泡菜湯,熱辣辣,正1個人食咗1只,五算好咸,好食好滿足仲叫咗個冷麵冇影到總括黎講,想食正宗韓燒,呢到係五錯選擇,如果2個人五係食列到好多,其實叫小一個冷麵就刚刚好

点咗個海鲜拼盤

仲有專人幫你燒,為你服務

呢個牛肉好食

泡菜湯,熱辣辣,正