2020-12-16 157 瀏覽
喺藍田一帶最高質嘅日式餐廳,提供拉麵丶丼飯丶日式串燒丶日式餃子之類。我試過味增拉麵同埋豬骨湯底拉麵,兩者味道一般。我反而推薦哩度既飯,除咗分量多之餘,味道尚算中上,同埋甜品係必試既!無論係雪糕汽水丶抹茶蛋糕都係我印象深刻既食物,食主餐之餘亦都唔好唔記得嗌甜品呀!
2020-09-19 790 瀏覽
第一次食呢間嘢,係因為冇乜其他選擇。大年初一,好多食肆都收咗工,但係呢一間仍然開住,所以就同屋企人走咗入去食。一睇餐牌,我最鍾意食嘅滑蛋豬扒飯竟然只係買38蚊,我仲諗佢會唔會係份量好少,或者好難食?碗飯一嚟到,份量都唔算細,竟然係用珍珠米,豬扒亦都唔細舊,當然滑蛋汁唔算多,但配合起上嚟味道亦都非常之好,簡直係令我跌晒眼鏡。因為太抵食,我仲叫咗個炸薯餅,薯餅不過不失,都有薯仔味。我另外仲用十幾蚊叫咗一杯雪糕新地飲品,呢個價錢平時就咁叫杯檸水都唔得,佢竟然可以食到雪糕新地。屋企人叫嘅嘢食,就被滑蛋豬扒飯貴少少,但係都只不過係40至60蚊,味道同樣不錯,呢一餐嘅性價比我覺得係全香港搵唔到嘅。

因為太抵食,我仲叫咗個炸薯餅,薯餅不過不失,都有薯仔味。

今日係小編用左最多時間諗食咩,今天去食午餐,佢個餐牌有成5頁A3紙咁大既餐牌,有好多唔同款既野食揀,有拉麵、魚生飯、日式咖哩飯同豚肉、牛丼......當你以為揀左個定食就得時,原來佢既配都有分明太子紫菜飯定白飯定櫻花蝦飯,拉麵湯都有幾款,真係揀到懷疑人生,小編最後揀左$49既玉子豚肉丼,份量十分。而佢既餐平均$45-80內不等,鐘鍾意食日式野又想同一時間食幾樣野既可以黎上下😻服務:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐

服務:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐
2020-08-23 401 瀏覽
本身唔係住附近,從地鐵站行上來 都差不多十分鐘,但間唔中都要幫趁返。下午茶 滑蛋豬扒飯 連冷熱飲 $40.其實 吉列豬扒黎講 佢整到淋晒,但總算唔會皮肉分離。滑蛋好滑,仲有汁,再加葱花提味。平價之選,仲有細麵 +細咖喱飯,$43有交易,性價比高。唔好同我講「日式 xxx應該係點點點」,你畀緊4x元。

滑蛋豬扒飯

下午茶 滑蛋豬扒飯 連冷熱飲 $40.
其實 吉列豬扒黎講 佢整到淋晒,但總算唔會皮肉分離。
滑蛋好滑,仲有汁,再加葱花提味。

平價之選,仲有細麵 +細咖喱飯,$43有交易,性價比高。
唔好同我講「日式 xxx應該係點點點」,
你畀緊4x元。
2019-12-30 1574 瀏覽
今日落大雨,天陰陰咩都唔想做~又唔想行咁遠~所以就隨便落街食餐飯咁~叫左3個餐,2大2小食剛剛好~老公食左滑蛋豬扒飯~佢話好好食~豬扒一d都唔韌~蛋好滑之後的叫左個虎藏牛肉飯~😋好多汁、好味道小姐話要食拉麵,小先生話要食炸雞白飯!叫左個炸細拉麵定食,岩岩好!入面有碗小拉麵,有碗小白飯~仲有4件大大件既炸雞~咁之後小先生話要食煙肉腸仔卷!叫左串比佢食~老公又話要食忌廉蟹肉餅,我試左一啖,勁脆!最後跟餐叫左3杯檸檬茶~食左196蚊!唔洗加1...
今日落大雨,天陰陰咩都唔想做~又唔想行咁遠~
所以就隨便落街食餐飯咁~叫左3個餐,2大2小食剛剛好~

老公食左滑蛋豬扒飯~佢話好好食~豬扒一d都唔
韌~蛋好滑

之後的叫左個虎藏牛肉飯~😋好多汁、好味道

咁之後小先生話要食煙肉腸仔卷!叫左串比佢食~

老公又話要食忌廉蟹肉餅,我試左一啖,勁脆!

最後跟餐叫左3杯檸檬茶~

食左196蚊!唔洗加1...

2019-12-29
2019-10-02 1345 瀏覽
無飯家庭今日嚟到食呢一間日本野。首先,呢到環境舒適、好寬敞。嚟到嘅時候,剛好人流唔多,可以安排到卡位俾我哋,令爸媽可以坐得舒服啲。首先,要推介呢一個可樂新地。可能剛好有啲熱,食雪糕特別好食。雲呢嗱雪糕配上可樂,真係好匹配,而且仲好消暑🤣🤣🤣另外,值得推介就係呢一個滑蛋豬扒飯。豬扒就不用提了不過不失,而且可能年紀大了,食多幾舊煎炸野,就會覺得膩。反而係個滑蛋飯,好有驚喜,蛋煮得好滑好香,配飯食一流。而且佢價錢十分抵,$38就食到,真係飽肚平民之選。中華冷面都有驚喜,簡單得來好好食。而且冇諗過會咁大碟,呢排天氣熱,依家食啱啱好,絕對係夏日之選。爸爸鍾意食魚,所以叫咗鯖魚便當。鯖魚新鮮可口,唯分量不多,而配菜味道一般,下次不會再叫。呢個南瓜薯餅都好好食,新鮮即炸,熱辣辣,好脆口,幾個人食一份剛剛好,否則會覺得膩。最後,就是這個日式餃子定食。餃子味道一般,豬骨湯就不過不失,而木魚紫菜飯就好令人失望,好乾、淡而無味。
無飯家庭今日嚟到食呢一間日本野。
首先,呢到環境舒適、好寬敞。

可樂新地

滑蛋豬扒飯

另外,值得推介就係呢一個滑蛋豬扒飯。

中華冷面

燒鯖魚便當

爸爸鍾意食魚,所以叫咗鯖魚便當。
鯖魚新鮮可口,唯分量不多,而配菜味道一般,下次不會再叫。

南瓜薯餅

日本煎餃子豬骨拉麵配木魚紫菜飯

2019-09-26
可樂新地
中華冷面
燒鯖魚便當
南瓜薯餅
2019-09-11 801 瀏覽
平民價錢,地方座位寬闊,座得舒服,我們3人吃了4份套餐「木魚紫菜飯+日式煎餃子+味噌湯拉麵」拉麵彈牙,叉燒一般,木魚紫色飯 飯質也煙靱,但因無汁,比較乾而無味「牛肉飯+豬骨湯拉麵+冷菜」大致上兩樣都不錯「帶子蟹肉飯+豬骨湯拉麵」帶子新鮮,但蟹肉撈飯也是比較乾,拉面不錯「紫菜串燒便當」有3隻雞翼+3件煙肉腸仔卷,味道一般,飯又也沒有汁,比較乾
平民價錢,地方座位寬闊,座得舒服,我們3人吃了4份套餐

「牛肉飯+豬骨湯拉麵+冷菜」大致上兩樣都不錯

2019-09-06 578 瀏覽
今天相約家人到這餐廳小聚。店員安排我地坐卡位。好大好闊落。我地點左拉麵,抹茶卷,滑蛋豬扒飯,仲加左3杯忌廉新地。滑蛋豬扒飯,滑蛋好好味,係用上湯煮嫁😍豬扒都好香好脆😋新地係日式嘅牛奶雪糕🍦唔係cheap cheap 嘅新地味😍加埋忌廉飲新落好似飲緊忌廉溝鮮奶☺️跟餐好抵加18蚊就可以飲到喇😌甜品控可以一試☺️不愧係平民食堂😍

滑蛋豬扒飯,滑蛋好好味,係用上湯煮嫁😍豬扒都好香好脆😋

跟餐好抵加18蚊就可以飲到喇😌
甜品控可以一試☺️不愧係平民食堂😍
2019-08-30 654 瀏覽
原先過黎藍田同朋友食個飯無諗住要寫食評但朋友想警剔下大家決定為大家寫篇食評📜係menu入面既相片都幾吸引🤩雖然寫左「圖片只供參考」但呢間野既圖片係完全參考唔到😑同實物差天共地🤯朋友叫左個北海飯$65個魚生飯都預左實物打個8折??????????????????????????around 8點都唔夠食材?!個飯黎到大家都以為自己眼花😅不停望下個飯 又望下個menu 再對望起碼5分鐘後我地問:個飯就係咁架喇?侍應面不改容答:係最後朋友話一定要講:「錯愕之後就係憤怒!!我係咪食緊廚餘呀?!?!?!?!我食一口飯.....頂丫,係熱既!白飯!不是醋飯!講粗口都表達唔到既憤怒!係咪我見識少呀!未食過魚生配熱白飯!唉算啦,係我倒霉,以後唔會再黎食。仲難食過爭x!」上到openrice睇其他人個份北海飯…果然係我朋友當黑😂
原先過黎藍田同朋友食個飯
無諗住要寫食評
但朋友想警剔下大家
決定為大家寫篇食評📜

係menu入面既相片都幾吸引🤩
雖然寫左「圖片只供參考」
但呢間野既圖片係完全參考唔到😑
同實物差天共地🤯
朋友叫左個北海飯
$65個魚生飯都預左實物打個8折
??????????????????????????
around 8點都唔夠食材?!
個飯黎到
大家都以為自己眼花😅
不停望下個飯 又望下個menu 再對望
起碼5分鐘後
我地問:個飯就係咁架喇?
侍應面不改容答:係
最後朋友話一定要講:
「錯愕之後就係憤怒!!
我係咪食緊廚餘呀?!?!?!?!
唉算啦,係我倒霉,以後唔會再黎食。仲難食過爭x!」
上到openrice睇其他人個份北海飯…
果然係我朋友當黑😂
2019-07-31 488 瀏覽
由於午餐吃太飽,晚餐不想吃太多於是朋友就帶了我來這家日式食店吃晚餐~這店算是價格較為大眾化的一家 日式食店!我們選了帶子蟹肉飯拉麵定食及牛肉薯餅share來吃定食組合有飯有麵才$75!帶子蟹肉飯拉麵定食,拉麵有三款湯底可選:和風醬油/豬骨湯/味增我們要了豬骨湯底~~拉麵的配料及份量不算多,但都有紫菜﹑筍及一片叉燒豬骨湯底的濃郁程度及不上拉麵專門店,但味道尚可,沒有味精味!叉燒的肉質軟嫩~~拉麵的麵質及味道竟然都不太差!!帶子蟹肉飯,有三粒帆立貝刺身,size幾大粒,新鮮程度都OK!蟹肉份量都算多~~牛肉薯餅,新鮮炸起,熱騰騰的!肉餡份量多,味道香又帶點肉汁,不會乾身!!表皮香脆,不會過厚~~幾好食!!整體來說,食物味道雖不算特別出色好吃但以這價格來說,質素算是可接受的範圍啊~~!!
由於午餐吃太飽,晚餐不想吃太多
於是朋友就帶了我來這家日式食店吃晚餐~
這店算是價格較為大眾化的一家 日式食店!

我們選了帶子蟹肉飯拉麵定食及牛肉薯餅share來吃
定食組合有飯有麵才$75!

帶子蟹肉飯拉麵定食
我們要了豬骨湯底~~
拉麵的配料及份量不算多,但都有紫菜﹑筍及一片叉燒
叉燒的肉質軟嫩~~
拉麵的麵質及味道竟然都不太差!!
蟹肉份量都算多~~
牛肉薯餅
牛肉薯餅,新鮮炸起,熱騰騰的!
肉餡份量多,味道香又帶點肉汁,不會乾身!!
表皮香脆,不會過厚~~幾好食!!

整體來說,食物味道雖不算特別出色好吃
但以這價格來說,質素算是可接受的範圍啊~~!!
2019-04-16
2019-07-29 257 瀏覽
座位十分寬敞好坐,早左去到亦都唔洗等位!叫左兩個定食,一係醬油拉面跟炸雞,另一個係醬油拉面跟帶子蟹肉飯。定食份量豐富亦都好多選擇。質素未算上乘但絕對對得起價錢,絕對日式平民飯堂!
座位十分寬敞好坐,早左去到亦都唔洗等位!

一家四口叫4個餐,1個鐵板餐遲遲未嚟。另外3個餐就嚟食曬,隔離枱嗰鐵板餐遲過我哋落單都嚟咗,就同侍應講聲差過餐未嚟。侍應一句唔好意思都冇講,淨係話鐵板要時間煮嘜嘜嘜。隔咗陣聽到廚房話啲單出咗問題。(100%漏咗單)之後出嚟2個鐵板,都畀咗另外又係遲過我哋落單嘅枱。見狀即刻話取消,係咁話煮梗,就有啦。(冇野拎到出嚟)講咗幾次取消都唔理,就直接起身去買單。我哋表明其實漏咗單直接講就得,唔洗咁多解釋。侍應都依然一句唔好意思都冇,係咁話「唔係,唔係。要時間煮嘜嘜嘜」。不意外哋,嗰杯原先嘅跟餐野飲都照計返正價。
一家四口叫4個餐,
1個鐵板餐遲遲未嚟。
另外3個餐就嚟食曬,
隔離枱嗰鐵板餐遲過我哋落單都嚟咗,
就同侍應講聲差過餐未嚟。

侍應一句唔好意思都冇講,
淨係話鐵板要時間煮嘜嘜嘜。
隔咗陣聽到廚房話啲單出咗問題。
(100%漏咗單)
之後出嚟2個鐵板,
都畀咗另外又係遲過我哋落單嘅枱。

見狀即刻話取消,
係咁話煮梗,就有啦。(冇野拎到出嚟)
講咗幾次取消都唔理,
就直接起身去買單。
我哋表明其實漏咗單直接講就得,
唔洗咁多解釋。
侍應都依然一句唔好意思都冇,
係咁話「唔係,唔係。要時間煮嘜嘜嘜」。

不意外哋,
嗰杯原先嘅跟餐野飲都照計返正價。
2019-07-01
紀念日
2019-06-15 307 瀏覽
平日經過都見到好多人排曬隊等位,今次終於黎試下!6點幾入去基本上唔需要等位,裡面環境好寬闊,裝修簡單整潔,座位都好舒適.Order左豚肉拉麵+迷你三文魚子三文魚飯套餐湯底揀左豬骨湯,唔似一般拉麵湯底咁好濃好鹹,我反而覺得合適我口味,而迷你飯則一般,不過一個套餐價錢都係7X蚊,可以一試!
平日經過都見到好多人排曬隊等位,今次終於黎試下!
Order左豚肉拉麵+迷你三文魚子三文魚飯套餐
2019-06-14
2019-06-05 315 瀏覽
呢間野都開左幾個月,之前星期六,日經過都要排隊,無試到,今日放工七點幾就同T小姐去試下,我食吉列朱排拉面定食,T小姐就食抹茶蕨餅配拉面,呢度d拉面有3種湯底揀,有朱骨,味噌,醤油,我揀醤油,T小姐揀味噌,拉面質素都ok,湯底就味精湯,此終呢個價錢好難食到高質拉面,無期望之中都算唔錯,反而我個朱排炸得幾好食又脆,成個set食完好夠飽。另外叫既牛肉薯餅都好好味。總括黎講性價比都幾好,食物唔差,娤修都有日式食堂feel,地方大坐得幾舒服。

2019-05-20
$68.5 (晚餐)
2019-05-22 410 瀏覽
[勁伏][劣食] 門面賣相非常吸引 價格相宜 同朋友入左去試 咁就中伏了 入到坐低我叫左個吉列豬扒飯 等左一陣都未黎 朋友個定食都食左一半 追完又追 店員態度愛理不理 最後等左半個鐘 (我拎住張單同服務員講 你呢度有個入單時間 真係足足半個鐘)(佢無俾反應我)吉列豬扒飯終於黎了 本身已經慶 我朋友食完我先有得食 見到嗰塊吉列豬扒仲慶 等半個鐘就係等佢整呢塊野出黎 堅難食 一啲都唔吉列 又乾真真 其實平時一塊普通既煎豬排都一定好食過佢 不知所謂
吉列豬扒