餐廳: 元気寿司
資訊:

2023-11-13 297 瀏覽
當天我和媽媽覆診後,去試玩元氣的高速綫,食完後,它的味道一直以來差過以往,以後也會是這樣,因為吞拿魚有筋,又骯髒又不抵食,以後不會再幫襯!!我們只吃多元化的壽司郎,尚可的爭鮮,但用餐的時間有限制。
2023-11-03
2023-05-15 607 瀏覽
佢哋好朋友屋企 小聚會 想不到吃什麼所以叫了一個元氣外賣 每次都必帶這個拖羅 味道真的很好 其他壽司刺身 每次續保持到好的水準 老實說這個價錢 多年都冇什麼像過但是水準都維持到 確實不錯
外賣自取
2023-05-11 328 瀏覽
剛好在這裡做完野經過門口見不用排隊可以直接入去~太好了😋因為太肚餓關係直接用手機app下單今次反而覺得效率慢咗少少等左差不多10分鐘先嚟第一碟壽司🍣之後開始快返少少🤏食物質素仍然保持平穩狀態以這價錢嚟講總算可以接受最欣賞嘅係每次都會有季節限定不同新食品推出~今次有呢個「北海道芝士流心薯餅」真心覺得不錯😋
剛好在這裡做完野

之後開始快返少少🤏
食物質素仍然保持平穩狀態
以這價錢嚟講總算可以接受

最欣賞嘅係每次都會有季節限定
不同新食品推出~
今次有呢個「北海道芝士流心薯餅」
真心覺得不錯😋
首先杯綠茶🍵唔知點解好多幻彩泡泡似係洗潔精未沖洗乾淨🤔我哋這杯已經算少,見到隔離哥哥仔嗰杯全杯面滿晒厚泡😶‍🌫️由坐低沖茶到食完啲泡都唔會散😓我哋的另一杯就正常,啲泡會散走。部份食物蓋送到時已沾了醬汁😣每隻碟都明顯見到碟邊有手指模😖🍣壽司送到來時已經倒下賣相極差😰鰻魚很薄中間仲要冇咗忽😑期間限定的松葉蟹🦀同廣告相差別超大😡依幾年已轉咗食壽司郎,對上次去尖沙咀元氣見到啲碟已經覺得他們衛生情況很差,幾個月後俾多次機會去埋觀塘店,清楚了解不是個別分店問題,唔知大家有冇同感覺得元氣越做越差

2023-04-11
用餐優惠
優惠券
2023-03-02 304 瀏覽
身為會員,每個月一次的八折日當然要去一去食壽司啦,問題只是每次會員日都整天排隊,為免排長龍,今天在正午12:00前到達。吃了元氣二十多年,價錢沒甚加過,但質素就越來越好,飯粒新鮮不硬不實。日式海鮮燉蛋- 非常非常滑,是滑到用膠匙羹有點難度的地步,如果不是吃套餐也值得單點來吃。炸蝦卷- 香口惹味,比例剛剛好。赤海蝦蟹膏艦- 蝦肉彈牙,蟹膏味道非常濃,味道上有驚喜。辣味三文魚膏艦- 辣味惹味,彈牙更上一層樓。三文魚壽司、吞拿魚壽司- 平價食材也夠口感、軟滑、少少甘甜。玉子壽司- 最普通的一款,沒特別。八爪魚壽司- 又是非常彈牙甘甜。
身為會員,每個月一次的八折日當然要去一去食壽司

日式海鮮燉蛋

炸蝦卷
- 香口惹味,比例剛剛好。

赤海蝦蟹膏艦
- 蝦肉彈牙,蟹膏味道非常濃,味道上有驚喜。
辣味三文魚膏艦
- 辣味惹味,彈牙更上一層樓。

玉子壽司- 最普通的一款,沒特別。
八爪魚壽司- 又是非常彈牙甘甜。

2023-03-01
鹽昆布海苔青瓜沙律 $17一人份量,清新清爽,不油不太鹹,健康之選 very good家肥屋潤豪快三色海鮮卷 $22刺身新鮮,色彩繽紛層次豐富,味中帶甜燒三文魚鮫 $20色澤鮮明外皮爽脆魚腩嫩滑Omega 3 豐富有益我的女兒自小考試後都想我帶她來食一餐,自此,我倆一年來三次,今年有點特別,食物上加入了中國農曆新年的節慶特色,刺身的味道算是鮮甜,沙律的份量不多,一個人食剛剛好。女兒最喜歡的包括:燉蛋、烏冬、魷魚壽司和蝦壽司等。
鹽昆布海苔青瓜沙律 $17
一人份量,清新清爽,不油
不太鹹,健康之選 very good

家肥屋潤豪快三色海鮮卷 $22

外皮爽脆
魚腩嫩滑
Omega 3 豐富有益

2022-12-01 205 瀏覽
學生時期開始吃的壽司就是元氣,無論是食材還是服務,都一向穩定。分店多,地理位置又都很方便,加上每一次都積分,每一次消費都減幾十,這樣的模式讓客人很容易回頭。在日本料理遍地開花的當今,元氣壽司可以生意這麼好一定是又過人之處。大家都很迷戀壽司郎但壽司郎的地點總是不是在我的生活範圍內,可是元氣壽司每一次都能有一些很方便很安全的感覺。我們也知道食材都是包裝凍貨,也知道傳聞衛生狀況一般,但吃了十幾年,也沒有什麼感覺。
周日下午两点来的这家元气寿司,人非常多要排号,取了号之后十多分钟才进店吃上,点了下图这些寿司,黑椒三文鱼和黑椒熟虾都是我几乎每次必点的,其他的新品我一般是看哪个有想法就吃,吃完这些寿司后,又点了一份炙烤沙丁鱼和一份甜品,甜品很快就上了,然而不知为何沙丁鱼在我吃完甜品之后很久还没上,当时因为赶时间就退掉了。
周日下午两点来的这家元气寿司,人非常多要排号,取了号之后十多分钟才进店吃上,点了下图这些寿司,黑椒三文鱼和黑椒熟虾都是我几乎每次必点的,其他的新品我一般是看哪个有想法就吃,吃完这些寿司后,又点了一份炙烤沙丁鱼和一份甜品甜品很快就上了,然而不知为何沙丁鱼在我吃完甜品之后很久还没上,当时因为赶时间就退掉了。
2021-11-14
This is one of the smallest genki i have been too with mostly single seaters and few 卡位. the food arrived very fast but the wait into the restaurant was very long (around 20-30 minutes) recommended dishes: (not found online - crispy spicy tuna gunkan, seared scallop with miso) we ordered 24 sushi/gunkan not including hot dishes 😆 and the total was less than $500
recommended dishes:

Shrimp  tempura  sushi
crispy  spicy  tuna  gunkan
2021-06-12
Shrimp  tempura  sushi
crispy  spicy  tuna  gunkan
2021-03-21 851 瀏覽
天氣潮濕🧊搞到我呢副老骨頭周身骨痛🤪 幸好比我book到時間做個 #全身按摩 ... 爽哂🥰 咁啱呢日比我喺 #美容院 撞到個 #朋友仔,雙請不如偶遇,一於約埋食個late lunch先返屋企🤤#朋友仔 提議去「元氣」食 #壽司 🍣 我當然贊成啦😉 上到 #商場 6樓,原來兩正三點出嚟食晏嘅人都唔少,好在商場餐廳選擇多,我哋等咗5分鐘左右就有位喇✌🏻因為手上有張$50 coupon嘅推動吓,我哋愈叫愈興奮🤣 #油金魚、#帶子、#赤背... 樣樣有啲咁啦😅 不過呢我就最欣賞新出嗰款 #蟹肉蟹膏魚籽軍艦,放入口已經feel到 #蟹肉 嘅鮮味 #おいしい 🤤 唔知係我心理作用定係點,「apm店」 嘅 #刺身 / #壽司 🍣🐟 質素都比其他分店優勝👍🏻 不過唯一我唔鍾意嘅就係餐廳開放式嘅設計,如果咁啱被安排坐喺門口嗰排位,全程要背住條走廊,我諗我會食都食得唔安落囉👉🏻👈🏻

2021-03-20
其他
2021-03-01 625 瀏覽
早幾個星期,因為限聚令緣故,堂食餐廳五點後都不可以入座,難得搵到一間餐廳 5:15 pm 都容許入座,所以就入咗去食咗一個快閃「下午茶」。可能因為堂食客人不多,所以佢嘅迴轉火車送餐服務都超快。真係未試過30分鐘就食完一餐日本菜。先來一碗熱騰騰的三文魚頭湯,好足料,好好味,唔腥,基本上每次來都會飲;蜆肉烏冬又係好味,冇沙,鮮甜;蟹肉蟹膏手卷沒有太大驚喜,雖然有好多爽脆嘅飛魚子,可是蟹肉可能打到好綿,混合了醬汁,食唔到有蟹肉味道,而蟹膏尚算鮮甜。
2021-02-01
2021-01-04 486 瀏覽
放假同阿媽行完apm, 攰攰地, 就搵野食坐下疫情關係, 食左好多日茶記, 咁就食下壽司啦可能個個都咁諗, 所以要等位...不過等左15分鍾左右, 都ok既因為唔太肚餓, 所以叫左少少壽司就算啦三文魚腩, 鰻魚,甜蝦,帶子,沙律同埋章魚小丸子(有幾樣一黎就食左,唔記得影相...哈哈XD)我媽覺得新奇, 因為係新幹線列車送壽司黎, 之後自己拎落黎完全唔使經店員送黎....都好既疫情關係, 少D接觸都好...元気寿司地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) 6樓L6-3A號舖
放假同阿媽行完apm, 攰攰地, 就搵野食坐下
疫情關係, 食左好多日茶記, 咁就食下壽司

因為唔太肚餓, 所以叫左少少壽司就算啦
三文魚腩, 鰻魚,甜蝦,帶子,沙律同埋章魚小丸子
(有幾樣一黎就食左,唔記得影相...哈哈XD)

我媽覺得新奇, 因為係新幹線列車送壽司黎, 之後自己拎落黎

2020-12-12
2020-10-28 401 瀏覽
今日去元氣食tea, 入門口竟然無探熱😰今日食左腐皮壽司,味道唔錯,甜甜地,但細舊左咁。。。食左卷物同烏冬,味道正常。但侍應拎碗烏冬比我時手指放左喺入面碗邊。。😰呢個劣評係比衛生情況欠佳的。。。
今日去元氣食tea, 入門口竟然無探熱😰
今日食左腐皮壽司,味道唔錯,甜甜地,但細舊左咁。。。
食左卷物同烏冬,味道正常。
侍應拎碗烏冬比我時手指放左喺入面碗邊。。😰
呢個劣評係比衛生情況欠佳的。。。
2020-10-26
2020-06-02 614 瀏覽
這幾日天氣超級炎熱, 中午時段都唔知食乜好, 又唔想食茶餐廳, 到最後就揀了觀塘APM的元気寿司。 平時多數食晚餐時段, 原來午餐非常抵食, 點了兩個壽司盛$50, 有壽司、烏冬和炸物, 真是超值。壽司每一件都很新鮮, 湯烏冬熱辣辣的, 味道都唔錯呀! 仲有炸雞和炸南瓜餅, 炸雞 外脆內嫩有肉汁, 炸南瓜餅味道甜甜的, 兩款我都很喜歡。原來元気午餐咁抵食,lunch又多一個選擇了。元気寿司地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) 6樓L6-3A號舖

原來元気午餐咁抵食,lunch又多一個選擇了。

元気寿司

烏冬

炸雞

炸南瓜餅

2020-06-02
烏冬
炸雞
炸南瓜餅
肺炎既陰霾下,都一直唔敢食壽司同刺生呢類生冷野,過左年咁耐,終於都忍唔住啦!仲以為會好冷清,但午市人流都算唔錯,比起旁邊食丼飯果間,都多一半人。綠茶粉轉左用樽裝,連出野食都加左個透明硬膠蓋(一早就要啦!)衛生好左,薑要落order/用apps叫。野食算係有進步既,d飯都好食左,唔會散曬,但灸燒既壽司都一貫係唔熱而且多油!新出左好多熟既壽司我個人就麻麻地,試左個炸帆立貝配青森蘋果蛋白醬,有驚喜呀下!平時唔食醬淨係落檸檬汁,但佢個醬撈左蘋果蓉多左份清新既甜味燒三文魚鮫感覺上大舊左少少,如果俾返兩粒鹽落去會吊一吊味會好好多!牛油果軟殼蟹卷有驚喜,裡面原來加左松子!臨尾既敗筆竟然衰係個焦糖布甸到!食到底先見到有條頭髮!問左店員,布甸係佢地自家制既,好難想像到底係抹野既時間跌左落去?定係整野食既時間跌?咁好唔衛生咯!

壽司薑

衛生好左,薑要落order/用apps叫。

新出左好多熟既壽司
平時唔食醬淨係落檸檬汁,但佢個醬撈左蘋果蓉多左份清新既甜味

炸帆立貝配青森蘋果蛋黃醬

燒三文魚鮫

牛油果軟殼蟹卷有驚喜,裡面原來加左松子!
牛油果軟殼蟹卷

臨尾既敗筆竟然衰係個焦糖布甸到!食到底先見到有條頭髮!

焦糖布甸

炸帆立貝配青森蘋果蛋黃醬