餐廳: 元気寿司
資訊:

2016-04-15 337 瀏覽
今晚係邦邦屋企開PARTY,慶祝契仔半歲生日,除左個靚蛋糕之外,大人都要食野架嘛! 香港人大班人外賣選擇都離不開麥XX,KXX之類,今晚我地叫左元氣壽司~我地叫左元気A壽司盒,壽司有三文魚﹑墨魚﹑北寄貝﹑熟蝦﹑赤海蝦﹑八爪魚﹑芥辣八爪魚軍艦﹑飛魚籽軍艦同辣味三文魚軍艦 。三文魚好新鮮,送到黎仲凍凍地,好有鮮味,三文魚D筋仲清晰可見,師傅好手勢丫! 墨魚﹑北寄貝都好鮮甜,平日食墨魚我都中意唔落任何野食,因為我中意墨魚嗰種鮮味!無乜味咁先食到原來的味道! 墨魚白雪雪的,今次點埋WASABI同豉油既佢好似著左層衫咁,變左色,食起上黎一樣咁滋味呀!熟蝦係唯一熟既食物,壽司其實我都係中意食赤海蝦(生野),赤海蝦滑0都0都地,一啖落落去D蝦肉度,硬硬地又帶點軟軟,口感好豐富! 熟蝦反而蝦肉硬D,有D”鞋”,感覺無生既咁好食!軍艦方面我中意芥辣八爪魚軍艦,顏色綠綠地紅紅地,好有聖誕FEEL XD唔使落WASABI都食到芥辣味喎! 八爪魚本身無味,加左芥辣之後好惹味,辣辣地,有少少辣喉嚨,正喎!

2016-01-27
60 分鐘 (外賣送餐)
生日
2016-04-13 343 瀏覽
我一家人都好鐘意食壽司,經常都會去日本餐廳食野,元氣係其中一間我經常光顧的日本餐廳。元氣既壽司真係唔錯,定期會轉換款式,例如一些季節時限推出既壽司 - 松葉蟹卷。呢款壽司賣相都好靚,味道特別,而且味道配合效果亦好好。壽司定食方面,價錢又唔算太貴,又多款式可揀,一個人都食唔哂,可以同大家share食,再叫一些小食配搭。刺身方面,叫左一碟三文魚刺身,每一件都好厚,叫一碟都唔夠食,因為太中意食三文魚啦。灸燒左口魚壽司係我近排都好中意食既壽司之一,一咬落去就融化,感覺好特別。另外,三文魚頭湯亦好吸引,湯既味道好濃郁,亦有三文魚頭和配料在湯內讓人進食,中意食三文魚既人可嘗試這湯。甜品方面,芝士蛋糕同朱古力蛋糕都好好食,而我個人中意食較冰凍既芝士蛋糕。另外,元氣既環境地方都好寬敞和整潔,令人有舒適既感覺,值得大家去嘗試。
2016-02-15 228 瀏覽
今晚難得做孝順仔和媽子撐檯腳我地去左元気寿司原來依家晚市會有set dinner比人揀睇番餐牌價錢都十分抵食吾想諗爆頭,於是叫左個set B和C 汁燒三文魚丼三文魚十分厚身,肥美香滑,經過炙燒後,油香四溢而且肉質食落鬆化,而蟹籽新鮮脆卜卜,帶有少少咸香,加上爽脆的青瓜,中和左三文魚的油膩,口感清新。另外,套餐更送沙律,蕃茄配上甜粟,酸酸甜甜好醒胃 什菌牛肉烏冬烏冬彈牙嫩滑,而且份量十足,牛肉吾會過老,什菌種類豐富,只是湯底較油膩,依個set就送日式蒸蛋,材料有蛋、蟹柳、素翅和冬菇,吾會蒸得過老,十分香滑 除左主菜,當然要叫番幾碟壽司和小食捧下場啦... 日式炸雞脆炸雞外脆内軟,粉漿薄加上肉嫩汁多,絕對驚喜 芝士飛魚子豬扒卷表面是芝士和飛魚子,口感脆卜卜好得意,但芝士醬汁略嫌太少,而飯糰內的豬扒肉質比較乾 彩虹卷主要有三文魚和吞拿魚,配上沙律醬和蟹籽,食落層次豐富
今晚難得做孝順仔和媽子撐檯腳
我地去左元気寿司
原來依家晚市會有set dinner比人揀
睇番餐牌價錢都十分抵食
吾想諗爆頭,於是叫左個set B和C
汁燒三文魚丼

什菌牛肉烏冬
除左主菜,當然要叫番幾碟壽司和小食捧下場啦...
日式炸雞
炸雞外脆内軟,粉漿薄加上肉嫩汁多,絕對驚喜
芝士飛魚子豬扒卷
彩虹卷
主要有三文魚和吞拿魚,配上沙律醬和蟹籽,食落層次豐富
2016-02-05
2016-01-19 313 瀏覽
想喺深水埗食到有質素少少嘅壽司,其實無乜得點揀,呢間已經算係區內the best之一~其他區既分店通常都要等得幾金,呢間分店就勝在唔洗點等,用餐環境闊落舒服,食物質素都keep到一貫水準~ 三文魚壽司新鮮肥美魚味香濃;帆立貝壽司D帆立貝好大粒好鮮甜,無乜腥味;北寄貝壽司爽口彈牙;蟹棒壽司鮮甜,肉質細緻;而軟殼蟹手卷剛炸起就上枱,望落脆卜卜,香口又滋味~臨味例必order返個日式蒸蛋,入口熱騰騰又滑又軟,有埋鮮菇、雞肉同鳴門卷,為呢餐畫上完美句號~

2015-11-30
2015-08-31 390 瀏覽
元氣不嬲質素都唔錯,但要喺分店入面鶴立雞群,一定會推薦呢間喺西九龍中心既分店。😄😄因為堅係比其他地方大件又新鮮,仲要由一開到而家都維持到呢個高既水準,令人讚嘆!今次一黎喺迴轉帶見到呢碟,心諗咩事,咁大舊豬既?!正!😍😍然後係一向去元氣都必點既,尤其炙燒辛辣三文魚腩,超爆好味!鰻魚亦都微暖,好味!但花之戀師傅依舊重手,所以稍為多左少少沙律醬。今次既驚喜絕對要數呢件燒帆立貝!上枱時仲出緊煙,啱啱燒好出場!粒貝亦好大粒!芝士味濃!正!woooo.....😋😋😋希望呢度繼續努力!繼續保持高水準!!

吉列北海道豚卷

今次一黎喺迴轉帶見到呢碟,心諗咩事,咁大舊豬既?!正!😍😍

右上起:炙燒辛辣三文魚腩,蒲燒鰻魚,花之戀

woooo.....😋😋😋
希望呢度繼續努力!繼續保持高水準!!
右上起:炙燒辛辣三文魚腩,蒲燒鰻魚,花之戀
  • 炙燒辛辣三文魚腩壽司
  • 蒲燒鰻魚壽司
2015-07-26 225 瀏覽
這間元気寿司的服務態度是好比其他分店服務態度相當優質食相賣相也不錯不用等好耐就有得食啦迴轉帶上的壽司賣相也很好 讓人食指大開軟殼蟹手卷的醬很好吃 口感也很特别手卷內的軟殼蟹很脆一個字,正
這間元気寿司的服務態度是好比其他分店

一個字,正
  • 軟殼蟹手卷
  • 炸蝦卷
2015-03-05 437 瀏覽
星期二同同事好晏先去食野,於是決定食下午茶啦~西九龍E間都算多人,好彩我地早下午茶小小去就唔洗等,一到下午餐就入到~元氣下午茶最抵食!我叫左個壽司盛,壽司有火灸蝦,火灸三文魚,三文魚,辣味三文魚同蟹子沙律加烏冬同蟹子沙律。火灸壽司燒得岩岩好,入口即溶三文魚新鮮,辣味三文魚夠哂辣鳥冬係稻庭好爽口,沙律都好新鮮,但如果大份D就好啦~同事用我個餐追加左個軟殼手卷,再另外加多個~咁樣食佢話好抵!佢仲食左火灸左口魚邊壽司同必食炸蝦卷,左口魚邊壽司變左做一份一件@@不過佢話燒完D魚油出哂黎,好好味,叫兩份咁叫都抵啊!炸蝦卷就裏面D醬同蝦好夾,蝦炸得外脆內爽
星期二同同事好晏先去食野,於是決定食下午茶啦~
元氣下午茶最抵食!
火灸壽司燒得岩岩好,入口即溶
三文魚新鮮,辣味三文魚夠哂辣

鳥冬係稻庭好爽口,沙律都好新鮮,但如果大份D就好啦~
不過佢話燒完D魚油出哂黎,好好味,叫兩份咁叫都抵啊!
炸蝦卷就裏面D醬同蝦好夾,蝦炸得外脆內爽
2015-03-03
2015-01-22 233 瀏覽
例牌的各款壽司, 加州手卷確實沒有甚麼好說, 不會有驚喜, 到底是一分錢一分貨, 壽司米不是日本米, 但起碼吃完不會擔心....哈哈老婆突然想吃烏冬, 竟然不過不失, 煮的剛剛好, 不會太黏另外點了傳說中的燉蛋, 比起高級懷石料理當然比不上, 但以$18的平民價,確實超標了值得一提的是炸軟殼蟹$45, 太"梅"了, 完全沒有肉, 一個蟹形粉餅.....元氣一向總體不過不失, 總是選擇不太多, 西九龍中心這間勝在不用排隊,也是場內比較好的....
例牌的各款壽司, 加州手卷確實沒有甚麼好說,

老婆突然想吃烏冬, 竟然不過不失, 煮的剛剛好, 不會太黏

確實超標了

也是場內比較好的....
題外話/補充資料: 服務也算體貼, 反應迅速
2015-01-22
2014-06-26 388 瀏覽
元氣最抵食時段都是下午茶,一個套餐有三文魚刺身三片,三件壽司,炸雞,冷鳥冬,六十元一個餐加九元有手卷,軟嗀蟹手卷最抵,平時要二十元架。味道方便,三文魚刺身没有鮮味,都幾厚身,沒有油分,都幾乾,三文魚刺身我只會給五分半。壽司會好味好多,飯不多,硬度適中,材料大件但比較凍,希望元氣有改善。炸雞好食,肉超嫩滑,缺點又係不熱,皮不夠香脆。冷烏冬是最好味的,烏冬好彈牙好滑,加埋D烏冬汁葱花好好食。
元氣最抵食時段都是下午茶,一個套餐有三文魚刺身三片,三件壽司炸雞,冷鳥冬,六十元一個餐加九元有手卷,軟嗀蟹手卷最抵,平時要二十元架。

炸雞好食,肉超嫩滑,缺點又係不熱,皮不夠香脆。
冷烏冬是最好味的,烏冬好彈牙好滑,加埋D烏冬汁葱花好好食。
2014-06-26
  • 炸雞,泠烏冬
2K
2014-06-25 689 瀏覽
在西九龍中心以劣食壽司見稱的壽司店已轉型為一間韓日食肆, 現在已經再沒有破地獄這支歌仔唱, 若然逛開西九龍中心而想食壽司的話"元氣"會是一個好選擇~  以前曾應承小女兒帶她去一次破地獄, 結果到我有空閒時, 地獄已消失, 但是我都需要守承諾便帶她走來"元氣壽司" (會員有雙倍積分獎賞)~下午茶時段, 場面都幾滿人, 若然選擇坐迴轉位都要預備人迫人, 始終小孩子喜歡迴轉位可以己話事, 迫就迫~壽司的食後評, 我並不太想逐樣講, 飯糰由始至終都是圍繞"軟" 及"黏"兩個字, 醋酸味又是不夠自然, 飯上的刺食可以是切到大小厚薄不一, 味道食不到"鮮味", 遠遠比我去開的大窩口店差幾倍!三文魚腩並不夠肥美...劍魚腩亦太瘦兼有筋...辛辣長鰭吞拿魚尚欠鮮味...筋子細粒又細泡, 味道帶苦...柚子胡椒鯛魚幸好得到柚子胡椒的幫助提味, 鯛魚本身無味道...赤海蝦的膠性不強...玉子像欠缺了靈魂, 開始有膠膠地的質感...特大帆立貝有點苦味, 甜味似乎封鎖起來...相信這款軍艦是這分店的隱藏版, 因為把餐牌由底至面翻閱也找不到它的縱影, 看來它似是芝士飛魚子伴甜蝦軍艦~

三文魚腩並不夠肥美...
劍魚腩亦太瘦兼有筋...
辛辣長鰭吞拿魚尚欠鮮味...
筋子細粒又細泡, 味道帶苦...
赤海蝦的膠性不強...
玉子像欠缺了靈魂, 開始有膠膠地的質感...
特大帆立貝有點苦味, 甜味似乎封鎖起來...
題外話/補充資料: 唯一可取是侍應夠好禮貌, 懇切招待!
2014-06-16 425 瀏覽
表弟又返香港過暑假,一早應承請我食飯,所以就食左我既第一餐元氣喇!係香港好似真係好少食迴轉,因為覺得好貴,今次有人請就無所謂啦 元氣轉帶上既壽司都幾齊全,大部份menu有既都可以搵到試左佢幾款「春夏」特別款, 辣既火脊三文魚腩,都有少少辣味,xo醬咁上下,個魚腩略嫌唔夠滑,不過還可以有d睇唔出咩魚又唔識分既都拎黎試下,食完都唔知食左咩...呢舊野喊左d, 唔洗鼔油都ok, 加d wasabi應該幾好食! 表弟最後都要食個烏冬黎填肚

元氣轉帶上既壽司都幾齊全,大部份menu有既都可以搵到

有d睇唔出咩魚又唔識分既都拎黎試下,食完都唔知食左咩...

過年的其中一大不幸就是街上幾乎沒有店舖是還開門營業的了,所以前兩天和朋友們不欲上誰的家中打擾而想找個地方吃飯聊天自然就成了一項難題。平時會去的店這幾天基本都不營業,去快餐店又感覺不是太理想。很是討論了一番後結果就去了平常路過卻都不怎光顧的元氣壽司聚會。來到壽司或是日式料理的店我有兩大主食魚類就是三文魚和吞拿魚(我指生肉);三文魚自然不用說,如果在香港日式料理沒有三文魚那根本就不可稱之其為日式料理,香港人就是這麼喜愛三文魚。而我和友人們自然也不例多,一入座主要目標就都擺在了以三文魚為材料的目標之上,不論是純正的三文魚壽司,還是加入了其他調味的壽司我們都一一品嚐,甚至到我們離開時店中的三文魚壽司都已絕跡了好一陣子。另外鮭魚子壽司也必須一試,雖然第一次吃的感覺大概只會有「好鹹」,不過只要吃過兩次就一定會喜歡上它的!鹹味和淡淡的魚腥味, 感覺有點像是新鮮的魚腹沾了海水後吃下的味道,不算難吃卻有點出乎意料。而當開始細味時,被咬破的魚卵中流出絲絲漿液又帶來了那心中期待已久的鮮甜感覺, 魚子在口中並不是一起破裂,而是需要唯一去擠壓令其破裂,而每一粒卵的漿液又不是太多,只是剛好中和了一下表層的鹹睡味,
另外鮭魚子壽司也必須一試,雖然第一次吃的感覺大概只會有「好鹹」,不過只要吃過兩次就一定會喜歡上它的!鹹味和淡淡的魚腥味, 感覺有點像是新鮮的魚腹沾了海水後吃下的味道,不算難吃卻有點出乎意料。而當開始細味時,被咬破的魚卵中流出絲絲漿液又帶來了那心中期待已久的鮮甜感覺, 魚子在口中並不是一起破裂,而是需要唯一去擠壓令其破裂,而每一粒卵的漿液又不是太多,只是剛好中和了一下表層的鹹睡味,待咬破下一粒時前一粒的味道已經 過去。最後口中只剩下魚卵的外皮,咀嚼兩下發現鹹味已退,口中殘留的卻是正宗的魚肉味和魚胃般的軟彈口感。
鮭魚子壽司
至於另外一個推介就是帆立貝壽司!正宗的原汁原味又有一點點鮮甜,非常爽口!雖然是刺身,但對帆立貝我還是認為第一口不應加太多芥末等調味,因為它的味道真是太純粹了,一入口爆發出來的那份味道就如同是吃下了一口海洋一樣,留意不是一口海水,而是一口的「海洋」!當然這一口味道是既腥亦鹹的,但它味道的比重卻是完美地帶出了一份海洋給人的鹹腥味,讓你一口便知道在吃的是正宗海洋中的海鮮而非鹹淡水飼養出的食物。
帆立貝壽司
唯一比較麻煩的就是最後吃完時比較費時間,因為需要店員小姐慢慢數算價錢(人家是按碟計算的),為了方便店員,其實也是我們玩心大起,我們還把碟子分門別類的堆了起來(笑),而且吃的時候因為要等待喜歡的壽司出現,所以耗時也真的較長,來吃最好有心理準備。
題外話/補充資料: 平日的中午好像元氣也有些超值午餐,可以試一下
2014-02-02
鮭魚子壽司
帆立貝壽司
2014-01-18 123 瀏覽
前排知道呢道新開咗間元氣,我同三個fans就去帮襯。来到不多人不使等位,侍應招呼我們入去,坐低後就點菜,我两個fans首先點咗两個“彩虹卷”賣相都不錯,看上去很好吃。我點咗“炸蝦天婦羅手卷”和“灸燒三文鱼壽司”,炸蝦挺大隻的,咬上去蝦好鲜甜,跟飯一起吃很配合。最喜欢吃的燒三文鱼壽司,燒过的三文鱼很多汁口感滑溜溜的,好吃。埋单百几元找數,價錢ok. 下次會再来。
  • 彩虹卷
  • 炙燒三文鱼壽司,蟹籽沙律