2021-02-11 781 瀏覽
好耐冇食過元氣啦,所以同男朋友即刻去食番個下午茶先唔使等位一去即刻有得入座 我哋兩個未食lunch,所以好肚餓 快快脆點左一人一個下午茶 set好豐富,兩個人食啱啱好夠飽清曬所有嘢好鍾意食元氣啲刺身,大大件又夠厚三文魚刺身口感好rich,係近魚腩位 所以食落好creamy,正!蝦刺身就十分大件,真係好足料好大啖蝦肉食落去好鮮甜 爽口我哋一人一set,烏冬就普普通通咁啦冇特別 不過好大碗我食唔曬,食咗一半淨低嘅比晒男朋友食,至於個玉子燒真係超級正 好香濃嘅芝士味成嚿放落口 大啖大啖咁食口腔充滿著 好香嘅玉子 以及芝士味不過元氣啲壽司飯有個缺點就係咁多年嚟都係好易散開茶碗蒸就反而有驚喜,好食過以前啲蛋真係超級滑我同男朋友都一致認同個茶碗蒸好好食雖然唔算好足料,不過啲料都幾大件唔錯唔錯至於依款三文魚頭湯,就最有驚喜睇落平平無奇咁,點知飲落好有水準而且勁大一碗,我哋飲湯嗰陣已經食飽咗咁濟 所以都差啲飲唔曬,實在係太大碗了 而且十分之足湯料,入面嘅魚頭超大嚿!都有成三~四塊咁多㗎我嗰碗湯入面啱啱好有個魚頭嘅腩位真係好正呀 我最鍾意食魚頭感覺上吸收左好多骨膠原咁哈哈哈
好耐冇食過元氣啦,所以同男朋友
即刻去食番個下午茶先

唔使等位一去即刻有得入座
我哋兩個未食lunch,所以好肚餓
快快脆點左一人一個下午茶 set
好豐富,兩個人食啱啱好夠飽
清曬所有嘢

好鍾意食元氣啲刺身,大大件又夠厚
三文魚刺身口感好rich,係近魚腩位
所以食落好creamy
,正!
刺身就十分大件,真係好足料
好大啖蝦肉
食落去好鮮甜 爽口

我哋一人一set,烏冬就普普通通咁啦冇特別
不過好大碗我食唔曬,食咗一半
淨低嘅比晒男朋友食,至於個玉子燒
真係超級正
好香濃嘅芝士味
成嚿放落口 大啖大啖咁食
口腔充滿著 好香嘅玉子 以及芝士味

不過元氣啲壽司飯有個缺點
就係咁多年嚟都係好易散開

茶碗蒸就反而有驚喜,好食過以前
啲蛋真係超級滑

我同男朋友都一致認同個茶碗蒸好好食
雖然唔算好足料,不過啲料都幾大件
唔錯唔錯

至於依款三文魚頭湯,就最有驚喜
睇落平平無奇咁,點知飲落好有水準

而且勁大一碗,我哋飲湯嗰陣已經食飽咗咁濟
所以都差啲飲唔曬,實在係太大碗了
而且十分之足湯料,入面嘅魚頭超大嚿!
都有成三~四塊咁多㗎

我嗰碗湯入面啱啱好有個魚頭嘅腩位
真係好正呀 我最鍾意食魚頭

感覺上吸收左好多骨膠原咁哈哈哈

2021-02-10
2020-10-30 288 瀏覽
間唔中就想食下壽司,多數都係食元氣因爲板長啲飯太散,一夾就散開😂最中意都係食燒三文魚、軟殻蟹卷、炸蝦;本身唔多食生野唔小心點錯左蝦壽司,又幾鮮甜喎👍🏻仲甜過帶子,可能帶子唔靚啦。吞拿魚冷面沙律一般🥗可以唔食。
2020-09-23 206 瀏覽
1. 人手嚴重不足,冇人執枱,眼見3-4枱客坐完走左一段時間d野冇人收,一直放係枱面,冇人落單2. 叫左烏冬麵,等咗好耐都冇,問佢佢話賣晒,唔問佢都冇人同我講,好彩我問下,否則一直坐係度白等
2020-09-23
2020-06-09 279 瀏覽
晚上7:30左右開始排隊,10分鐘已經可以入座迴轉位;因為疫情影響,每兩個位有一塊膠板相隔,而且無迴轉壽司供應,再什是之前可以用QR code 落單的服務亦都暫停了,只可以用人手落單;當晚人客都算多,侍應生都有點應接不暇,落單都等了一斷短時間......因為有人唔食生冷刺身,所以今次多數都order熟食壽司,如牛油香蒜蝦壽司,和牛壽司,吉列蝦卷,甜蛋,蟹棒這些保持一灌水準,另有order時食,雜錦丼($22),分量極之少,勝在刺身新鮮,細食人士可選,其餘炸雞軟骨都處理得幾好,不會很油膩;但另外的章魚小丸子就真係好一般,粉太厚,料又少;最後二人都不分滿足,埋單都只係$250,所以元氣係糧尾首選👍👍

2020-04-06 271 瀏覽
下午兩點幾,見仲有張100蚊券,就去元氣用埋佢元氣一直俾我嘅感覺係幾穩陣,野食唔貴但質素可以,猶以其蒸蛋物有所值依家時勢都冇咩人,安排你隔住咁坐,Wasabi都用個外賣兜裝迴轉壽司停左,一方面衛生,一方面應該係慳電落啲綠茶粉,沖返杯茶飲下先我成日都諗,佢唔會俾支棍你攪勻啲粉,唔通用支筷子所以食元氣我有個習慣,係唔會攪勻啲綠茶粉下午茶時間,右至左,揀款壽司拼盤,再揀款小食,最後揀款輕食最右係可以再加錢配其他野食先黎左蒸蛋同南瓜薯餅薯餅熱辣辣,南瓜餡好香南瓜味外脆內軟元氣蒸蛋小弟從來都覺得係無得頂,以呢個價錢我甚至覺得好過日本廚師發辦嗰種蒸蛋啲料好足,有魚板、蟹柳、帶子同冬菇蛋又滑又香跟住食壽司喇,有三文魚同蝦刺身,天婦羅蝦小卷,芝士火炙同北寄貝質素都有保證加$12都有手卷,我加左兩個手卷,蟹子沙律同加州手卷,其實兩個卷啲料都差唔多味道可以啲豉油用呢隻㩒㩒式,好方便,餐廳角度又可以慳豉油
下午兩點幾,見仲有張100蚊券,就去元氣用埋佢

迴轉壽司停左,一方面衛生,一方面應該係慳電

落啲綠茶粉,沖返杯茶飲下先
我成日都諗,佢唔會俾支棍你攪勻啲粉,唔通用支筷子
所以食元氣我有個習慣,係唔會攪勻啲綠茶粉

下午茶時間,右至左,揀款壽司拼盤,再揀款小食,最後揀款輕食
最右係可以再加錢配其他野食

先黎左蒸蛋同南瓜薯餅

薯餅熱辣辣,南瓜餡好香南瓜味
外脆內軟

啲料好足,有魚板、蟹柳、帶子同冬菇
蛋又滑又香

質素都有保證

味道可以

啲豉油用呢隻㩒㩒式,好方便,餐廳角度又可以慳豉油
2020-04-06
  • 蒸蛋
2020-03-11 124 瀏覽
元氣推出限時優惠外賣自取壽司盛有8折廣告不斷在網上彈出忍唔住誘惑就去幫襯咗今次買左特選壽司盛A原價$108 八折後$86.40內有:三文魚x2 、炙燒味噌油甘魚x2 、炙燒黑椒三文魚、炙燒帆立貝、蒲燒鰻魚、炙燒牛油赤海蝦、甜蝦蟹膏軍艦、飛魚籽軍艦、炸蝦卷x3合共有13件,味道一如以往的美味
元氣推出限時優惠

原價$108 八折後$86.40
合共有13件,味道一如以往的美味
特選壽司盛A
2020-03-08
20 分鐘 (外賣自取)
$86.4 (午餐)
特選壽司盛A
2020-01-01 122 瀏覽
店面貌似正進行裝修 美觀扣分正午時分人數不多 可隨意選擇座位服務員人數暫時較少 過一會比較多坐在迴轉檯上進行點餐服務 服務員點餐十分快捷 但沒有記得額外要求(沙律醬)——————————————————————————————三文魚壽司 80分火灸三文魚 70分炸蝦卷 70分脆蒜長鰭吞拿魚 80分汁燒油甘魚 90分灸燒黑椒蠔 90分芝麻八爪魚 80分薑片(迴轉檯免費提供) 80分——————————————————————————————價格 108.9(一人)
服務員人數暫時較少 過一會比較多

汁燒油甘魚 90分
灸燒黑椒蠔 90分
芝麻八爪魚 80分
薑片(迴轉檯免費提供) 80分

價格 108.9(一人)
2020-01-01
  • 汁燒油甘魚
  • 灸燒黑椒蠔
  • 三文魚壽司
  • 脆蒜長鰭吞拿魚
  • 芝麻八爪魚
2019-07-09 326 瀏覽
元氣壽司呢應該好多人都去過㗎啦,佢壽司質素係比較有保證,雖然好多人會覺得佢嘅魚生都只係一般般,但係我試過咁多間日本野之後我都係覺得元氣係好唔錯嘅一間壽司店,因為從整體嘅角度嚟睇呢,佢水準係真係特別唔錯嘅。如果大家係有小朋友嘅話呢,可以特登帶佢哋去新幹線嗰間嘅,因為架火車送壽司又真係幾得意,小朋友會好開心,不亦樂乎。但係天水圍冇新幹線嘅元氣,咁就逼住尼銀座呢一間。呢間長期都超多人嘅,等位預一粒鐘啦。魚生方面呢就間間都差唔多,因為供應商係一模一樣㗎嘛。我自己推薦呢就係北寄貝、元氣卷。

2019-06-23 230 瀏覽
📍香港📍元氣壽司📍各地區有分店🦄 胡麻味噌真鯛 $14🦄 評分: 7/10幾厚切 一入口系好肥美既口感❤️❤️ 軟淋淋幾有魚油香❤️應該無人會唔鐘意既肥美既刺身😏🦄 縞鰺配柚子塩 $17🦄 評分: 5.5/10入口新鮮 淡淡既柚子味 好fresh既感覺 幾特別🤙🏼不過比較上 真鯛比較岀色👏🏻👏🏻🦄 壽喜燒牛 $19🦄 評分: 6.5/10呢個性價比好高🤣 一上枱 真系好長好大塊🥓做到好薄身 估唔到牛味都幾濃郁 食落系甜甜地😲😲🦄 珍寶赤海蝦迷你飯 $22🦄 評分: 5/10海蝦都幾大條🦐 食落彈牙👏🏻 不過可能呢間分店加上timing問題 其他食落比較腥🥺
📍香港📍元氣壽司

做到好薄身 估唔到牛味都幾濃郁 食落系甜甜地😲😲
🦄 珍寶赤海蝦迷你飯 $22
🦄 評分: 5/10
2019-05-12 196 瀏覽
見個我會員app有幾百分,又係幫襯元氣既時候喇~平日晏晝3個人去都唔洗等位.就等我試下先~逐樣講下,三文魚壽司.三文魚頗新鮮,魚片上的筋位也不算多. 油甘魚入口後,瞬間散發出魚香鮮味.炸軟殼蟹手卷保持一貫水準,隻蟹嘅份量適中,雖然d飯粒較鬆散,但以呢個價錢有咁嘅質素,合格有餘喇.炙燒辛三文魚腩壽司,係三文腩上面有小小好似XO醬既野,不過不失.鰻魚壽司,份量真的很少,性價比不高雖然唔係食咗好多嘢,但已經好滿足
就等我試下先~逐樣講下,
鰻魚壽司,份量真的很少,性價比不高
雖然唔係食咗好多嘢,但已經好滿足
2019-04-05
2019-03-25 201 瀏覽
好久沒吃壽司了,諗住銀座呢間『元氣』開左咁耐都無試過今晚就一家人去晚飯,我地一行6人,等大枱等左接近45分鐘,餓到暈了⋯⋯入到去啲座位好密,環境不太舒適加上樓面人手不足,想揾個人黎加水、點餐都難😕因為大家都好肚餓,於是刺身、壽司乜都叫😂刺身都唔錯,啲蝦好大隻👍🏼👍🏼不過壽司就一般大部分嘅賣相都麻麻有啲魚生壽司望落啲色水好似唔係幾新鮮,食落普通,無乜特別鮮甜好味~反而熟嘅壽司如鰻魚、反卷、炸蝦就唔錯,特別係軟殼蟹反卷入面加左松子,口感好特別!
好久沒吃壽司了,
諗住銀座呢間『元氣』開左咁耐都無試過
今晚就一家人去晚飯,
我地一行6人,
等大枱等左接近45分鐘,
餓到暈了⋯⋯

入到去啲座位好密,
環境不太舒適
加上樓面人手不足,
想揾個人黎加水、點餐都難😕

因為大家都好肚餓,
於是刺身壽司乜都叫😂
刺身都唔錯,

啲蝦好大隻👍🏼👍🏼
不過壽司就一般
大部分嘅賣相都麻麻
有啲魚生壽司望落啲色水好似唔係幾新鮮,
食落普通,
無乜特別鮮甜好味~

反而熟嘅壽司如鰻魚、反卷、炸蝦就唔錯,
特別係軟殼蟹反卷
入面加左松子,
口感好特別!
2019-03-23
2019-03-14 130 瀏覽
今天中午去元氣吃午餐,服務員推介四款午餐給我😊我選了C餐,包括魚生片(牡丹蝦丶三文魚丶北寄貝)丶醬油漬魚生迷你丼丶烏冬丶芝士薯餅和茶碗蒸,份量足一人份,最好味的是迷你丼,用料很新鮮,加上環境清幽,是日午餐享受至極👍🏻👍🏻
今天中午去元氣吃午餐,服務員推介四款午餐給我😊
2019-02-22
  • 醬油漬魚生丼
2018-10-25 337 瀏覽
-🦄元気寿司-螺片壽司 Hkd10Rating🌕🌕🌕🌑🌑青瓜卷 Hkd12Rating🌕🌕🌕🌗🌑湯烏冬 Hkd19Rating🌕🌕🌕🌗🌑玉子壽司 Hkd12Rating🌕🌕🌕🌗🌑三文魚壽司 Hkd14Rating🌕🌕🌕🌑🌑辛辣三文魚卷 Hkd22Rating🌕🌕🌑🌑🌑-呢餐元氣我都食左一排架喇🤦🏻‍♀️但而家先至出Post講食既野都比較Normal冇咩特別😌只係突然間好想食迴轉壽司啫🍣左下既大滿足見佢轉來個陣好似好吸引咁😳係螺片呀🤤🤤個人好中意食螺於是就拎左碟😤諗住好似好抵食咁🤣但其實諗返佢係10蚊先得1件唔係話好抵架炸🙈🙈烏冬煙煙韌韌🍜我係為求飽肚而叫既haha😋個人都好中意食佢既厚燒玉子🍳一啖放落口個下係好好好滿足😭😭比起食大滿足更加滿足呀😂到最後叫左碟辣味三文魚🍣本身都好期待下🤔點知原來佢係三文魚壽司加幾滴辣椒油☹️🌶感覺頹左啲喎😅比啲誠意好嗎😤😤😤😤我都係中意食返魚尚既辣味三文魚😚-
🦄元気寿司

感覺頹左啲喎😅比啲誠意好嗎😤😤😤😤
我都係中意食返魚尚既辣味三文魚😚
2017-07-14
2018-08-05 300 瀏覽
以比較非貴價既日食黎講 元氣係正正子連鎖店會有信心呢間態度又好non peak 時間去食本身俾bar area 我地要求坐卡位都ok通常好多店就算有位都唔俾人坐大桌lol同朋友都各自食左正餐想黎tea坐下叫左三文魚sashimi 同三客sushi: 筋子、波士頓卷、唔知咩三文魚卷每人$50筋子第一次食 但有點1 pat pat咁 都係三文魚子果d好食d其實幾多間元氣average 都裝修好舒服銀座、金鐘都唔錯加上平日中午有set就更抵食所以lunch hour 都排幾多人但會員就可mobile take seat first 芝士蛋糕甜點都唔錯但綠茶千層就有進步空間
以比較非貴價既日食黎講 元氣係正正子
但會員就可mobile take seat first
芝士蛋糕甜點都唔錯
但綠茶千層就有進步空間
2018-07-24 227 瀏覽
同男朋友去自修室溫完書個肚勁餓...就搭輕鐵睇下嘉湖商場有咩食咁岩見倒元氣無人等位又加上天氣太熱想食正野一入到去...見倒迴轉壽司🍣有幾份好厚好靚既三文魚刺身...我即刻拎左碟好厚好滿足甜蝦壽司海膽壽司鰻魚壽司蠔壽司發現心心碟蟹碎壽司呢個烏冬係荃灣廣場果間食過好香牛油味..但呢間就無咩牛油香味...一般烏冬入面有八隻另外叫左帶子壽司,三文魚腩壽司,赤蝦壽司,吞拿魚壽司🍣但因為食得太開心...唔記得左影相呢幾款壽司都好鮮好好味
同男朋友去自修室溫完書

鰻魚壽司

壽司

發現心心碟

蟹碎壽司

呢個烏冬係荃灣廣場果間食過好香牛油味..
但呢間就無咩牛油香味...一般

烏冬入面有八隻

另外叫左帶子壽司,三文魚腩壽司,赤蝦壽司,吞拿魚壽司🍣

但因為食得太開心...唔記得左影相

呢幾款壽司都好鮮好好味