2021-12-04 283 瀏覽
我唔鍾意呢間,星期六下晝去,之前d下午餐唔見咗,話星期六冇,已經唔開心,叫咗招牌菜傷心酸辣粉同涼拌豆腐皮紅油黑木耳,叫print張點餐紙個跛仔竟唔print話埋單會有,講咗價錢發現唔啱,原來咁樣唔計跟套餐,後叫取消話已經做咗取消唔到寸寸地
2021-09-24 252 瀏覽
中午到店裡去吃,接近坐滿。找到店裡最後一张無人坐的臺,刚坐下就看到桌面上有一隻曱甴腿,十分核突。但是今日第一次来,聽朋友說味道還不錯,今日先將就一下,試一試味道再說。於是就用纸巾把曱甴腿推到一邊,将张臺擦好多次才落单。叫了加辣,和三樣菜,味道還可以,加辣後很辣,豬紅味道還不錯。飲品杯看起來都不乾淨,侍應手上的辣油還留在飲品杯上,飲品端上來後又把杯子擦了好幾遍。店裡整體環境太差,油污多,可能不如其他分店。
2021-09-07
2021-09-17 153 瀏覽
外賣自取套餐有八折,$222。 呢個真係好抵食,兩個食到飽。水煮魚,酸辣土豆絲,口水雞,加錢轉咗兩個薯粉加酸 。仲有兩杯飲品。陰公真係好平。呢個水煮魚好夠麻,辣得上嚟個口會麻。好正好多料,又有芽菜, 芫茜,青瓜 。水煮魚裏面嘅寬粉先至係亮點,好煙韌,好滑,掛曬啲麻辣湯。 好鍾意索佢個寬粉啲辣湯。好似多多都唔夠食咁。雖然係龍脷柳,但係都幾滑。王牌口水雞, 雞唔係好滑。但堅多花生,我反而食花生多過食雞。 土豆絲好爽,亦都係酸酸辣辣十分惹味。買到返屋企都仲係熱辣辣。佢個汁都唔算太油。加咗錢轉成薯粉,加酸。好正好開胃,配料超多。大量花生,芫茜好似唔使錢咁😂

2021-08-16 249 瀏覽
仲記得以前肥妹仔既時候,食親傷心酸辣粉會連湯都飲埋🙈🤭隨著減脂的步伐,食既次數都少左,但佢依然係我最愛既comfort food❤️趁著近期進度理想,就放縱自己一餐啦☺️同老公卡比獸一齊,每次都好似食放題咁:/🌟夫妻肺片酸辣粉套餐 $56夫妻肺片係由細食到大既配搭之一☺️好中意食佢既爽彈牛肚和牛𦟌。酸辣粉夠酸夠辣好開胃,我到而家都可以食哂一碗🐷仲每次都覺得唔夠喉,係咁食哂啲香脆花生、惹味肉碎和爽脆榨菜;薯粉亦都係我好中意既軟滑口感😋💯/🌟口水雞(半隻) $98口水雞都係每次必叫,原本諗住嗌套餐加量版,但老公都話唔夠,要另叫半隻🤣半隻雞的份量相當足,肉嫩且肉量多,唔係得棚骨既瘦雞👍🏻最難得係唔會因為辣汁而蓋過雞的鮮味,亦冇雪藏的味道,半隻清哂冇難道😌/🌟辣子粟米 $28新推出的小食🌽一上枱就香氣撲鼻!辣椒粉和孜然粉的味道超香,炸過既粟米香甜且脆卜卜,推介🙌🏻/🌟涼伴茄子 $25老公好中意食茄子,所以係咁話要試埋呢款新小食🍆涼伴茄子非常開胃,炸過的茄子也特別香口,加埋秘製的辣汁,相當惹味🤤大家千萬不要錯過!/雖然我地叫左好多野食,我地一啲都冇做大嘥鬼,真係全部食清光架😏對於一啲咁邪惡既食物,唔好
🌟夫妻肺片酸辣粉套餐 $56

🌟口水雞(半隻) $98

🌟辣子粟米 $28

🌟涼伴茄子 $25
雖然我地叫左好多野食,我地一啲都冇做大嘥鬼,真係全部食清光架😏對於一啲咁邪惡既食物,唔好食我真係唔會哂quota,我係願意為佢下星期努力踩多幾日機既🥰
2021-06-20 238 瀏覽
😍🌶【 傷心酸辣粉 】🌶😍⋄—————⧫♟⧫—————⋄每隔一排就會心思思想食傷心,係本人的長青飯堂。今日同朋友黎尖沙咀行街,兩個無辣不歡的女子當然首選傷心酸辣粉。🐟水煮龍脷魚($139)水煮魚一大盤,分量超多。採用龍脷魚,魚肉好嫩,而且冇魚骨。內附寬粉、大豆芽、青瓜條,頗豐富。⋄全日套餐($58)🐷蒜泥白肉 + ✨酸辣粉蒜泥白肉一直係本人喺傷心酸辣粉嘅至愛,五花肉切得夠薄,顏色白皙又冇騷味,每一口都係彈牙嘅膠質感,超好食!酸辣粉口感Q彈,湯底順喉,酸味鮮明自然,從沒有失手。⋄🥔熗炒土豆絲($52)傷心酸辣粉經濟實惠又好味,嗜辣人士食完真係份外滿足。
😍🌶【 傷心酸辣粉 】🌶😍

—————⧫♟⧫—————

🐟水煮龍脷魚($139)

全日套餐($58)
🐷蒜泥白肉 + ✨酸辣粉

酸辣粉口感Q彈,湯底順喉,酸味鮮明自然,從沒有失手。

🥔熗炒土豆絲($52)

傷心酸辣粉經濟實惠又好味,嗜辣人士食完真係份外滿足。
2021-06-16
2021-06-01 146 瀏覽
Sour and Spicy Noodles in TST is a good place for Sichuan food lovers. The beef sour vegetables potato noodles main was very tasty, with a very flavorsome sour soup base and massive portion size😋 So very good value for money. The chicken was very tender, with a nice sauce, whilst the potato strips were also very fragrant with a light crisp texture👍@sourspicynoodleRestaurant address: 尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓121至123舖Shop 121-123, 1st Floor, New Mandarin Plaza, 14 Science Museum Road, Tsim Sha TsuiOverall
@sourspicynoodle

Overall a 7 out of 10😊
2021-05-15
2021-05-28 121 瀏覽
本身唔係好食得辣🌶️,但係偶然都想係平凡嘅生活中尋找點刺激🤣今晚上潛水理論課前,約咗剛剛放工嘅妹妹 去食傷心酸辣粉😍😋🐟🐟水煮龍脷魚 $139 叫咗小辣,但係都辣到我噴火🤣🔥🔥不過我好鍾意食魚,魚塊好滑,無骨啖啖肉,裏面仲有好多芽菜同寬粉👍🐓 海蜇手撕雞$38 呢款好抵食,好大碟,海蜇同手撕雞嘅份量都好足,撈左惹味嘅調味,麻麻辣辣。🐷蒜泥白肉$38五花腩肉切得好薄夠入味,肥瘦相間,食落好滑,蒜香味濃郁。妹妹叫咗凍檸茶走甜,我就要柑桔青檸蜜,有兩粒話梅,酸酸甜甜又解辣  。

今晚上潛水理論課前,約咗剛剛放工嘅妹妹 去食傷心酸辣粉😍😋

🐟🐟水煮龍脷魚 $139

叫咗小辣,但係都辣到我噴火🤣🔥🔥

🐓 海蜇手撕雞$38

🐷蒜泥白肉$38

五花腩肉切得好薄夠入味,肥瘦相間,食落好滑,蒜香味濃郁。

2021-05-28
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【傷心酸辣粉 惹味唔洗等】屋企附近冇分店,所以自從唔使返學校上堂就少咗食🤧 今次係特登為咗佢哋嘅水煮系列而嚟~但當然其他傳統、每次嚟親必嗌嘅酸辣粉都唔少得啦🍜~我是Menu~水煮美國雪花肥牛 $139可能因為係開舖時間去嗌,加上寬粉都要煮咁上下時間,所以都等咗陣先有得食。本身見佢表面有好多辣椒🌶️仲以為會係勁辣,有少少驚辣得滯食唔到,但出乎意料嘅係呢隻辣都幾易入口,夠麻夠辣夠香。撥開啲辣椒就見到大量牛肉🐮芽菜同寬粉,非常足料,夠三至四個人食🤰🏻啲寬粉煮得啱啱好,比薯粉彈牙,掛埋湯汁夠哂惹味。至於牛肉我就覺得有啲啲韌,如果再冧啲就好了😛 呢個水煮汁配魚應該都幾正🤤香酥軟骨套餐 $56鍾意食雞軟骨嘅嗌呢款實無死,佢哋呢度炸得啱啱好🤤 脆卜卜嘅口感再加埋好食嘅雞軟骨,齋嗌做小食都正👍🏻 而傷心酸辣粉一如既往有肉醬、蔥花、菜莆及花生等配料鋪滿薯粉🍜 雖然好鍾意薯粉煙韌彈牙嘅口感,但有時好驚會食到啲嚼極都唔斷嘅,不過呢度嘅就一定唔會,煮得啱啱好😋 另外一定要讚嘅係佢啲花生🥜 雖然浸咗湯,但仲係好脆!同埋個湯真係好好飲,我哋飲到得返少少淨😂手撕雞冷麵 送罐
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【傷心酸辣粉 惹味唔洗等】

~我是Menu~

水煮美國雪花肥牛 $139
香酥軟骨套餐

香酥軟骨套餐 $56
手撕雞冷麵套餐

手撕雞冷麵 送罐裝可口可樂 $58
夏天想食辣嘢但係又驚食到大汗耷細汗,食冷麵就冇錯☃️ 呢款拌麵嘅手撕雞做得幾好,一嚟唔會俾骨你呃秤,二嚟啲肉質都好嫩滑,又唔會好似出面有啲舖頭咁鞋澀澀同散曬你,仲食到啖啖肉。至於麵底都唔會話太乾身,撈埋啲汁、花生同青瓜絲真係好fresh,的確幾好食😋 每次嚟食都都一樣咁好味,保持到水準👏🏻
傷心辣椒油

傷心辣椒油 $29
原來依家連辣椒油都出埋🌶 買咗樽返屋企,得閒可以用嚟整撈麵、紅油抄手、口水雞又或者點下燒賣😋

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:對於唔係太食得辣嘅人嚟講,呢度嘅BB辣係完全能夠接受,而佢嘅麻香味都做得好好,食到少少辣嘅都不妨試吓。
(。・ω・。)ノ:由中學開始食到依家大學,可以話係充滿回憶😂 想食薯粉一定係返嚟呢間食😌

地址:
傷心酸辣粉 (科學館道) (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓121至123舖
2021-05-22
手撕雞冷麵套餐
2021-05-19 98 瀏覽
重溫回憶系列之一💫以前中學成日聽到傷心酸辣粉,嗰時覺得個名好有趣,價錢唔貴就成日去食💥開咗咁多年,佢地既招牌酸辣粉仍然都係咁hit,今日經過就回憶一下🥺1️⃣全日套餐$58(酸辣粉+蒜泥白肉):我點了BB辣,湯底酸酸辣辣好開胃,蒜泥白肉份量都算多,蒜泥味好突出,出奇地食完個口又唔會好臭😆2️⃣水煮龍脷魚$139: 嚟到覺得超大碗😱同樣有得選擇辣度,我哋怕太辣,所以都係揀咗BB辣🤭魚好滑溜溜,而且份量都幾多👍🏻配料仲有寬粉,青瓜,大豆芽,吸收左d辣汁好刺激💥💥服務💥叔叔同姨姨服務都好有善,出菜都好快。餐牌都多咗好多新款野食,聽店員講有啲分店有雞煲或者烤魚,下次再重溫回憶。

💥服務💥
叔叔同姨姨服務都好有善,出菜都好快。

2021-05-15 84 瀏覽
除左麵包同零食,拎住$30到底可以食到啲咩😂😂因為放工後仲要返學,有時真係要極速食啲野就算,咁岩學校附近都有唔少快食嘅選擇🤣今次就講下$30 budget嘅選擇之一😆·1️⃣雞扒芝士豆腐薯粉配炸花枝丸($29)呢個價錢其實係下午茶價錢,不過佢嘅下午茶係去到七點,所以當係晚餐都可以🤪下午茶以外嘅時間都只係$33,仲係全日供應😌·雞扒唔算好大塊,我手掌左右嘅size,本身我唔食豆腐,但見到有芝士咁得意就試下,原來係類似魚蛋中間有啲流心芝士😳😳唔係一般豆腐嘅質地,又幾特別,我當佢係芝士魚蛋🤣薯粉份量都多,口感幾好😙·2️⃣泰式鮮雞湯薯粉配花枝丸($29)除左雞扒芝士豆腐,我之後仲試埋佢呢個泰式鮮雞😋😋雞嘅份量正常 ,有四五件,真係鮮雞件,唔係雞枊,都幾滑😚可能因為係泰式,所以食左少少就突然食到少少辣🤣我接受到的😌·炸花枝丸即叫即炸,熱辣辣,點埋甜酸醬仲好食🤤🤤有三粒,炸得幾彈牙😙呢個餐仲包一包紙包飲品,所以真係好抵😏🤓不過我見佢menu寫住只適用於尖東店,所以唔知其他分店有冇🤔
1️⃣雞扒芝士豆腐薯粉配炸花枝丸($29)
2️⃣泰式鮮雞湯薯粉配花枝丸($29)
2021-05-03 87 瀏覽
傷心酸辣粉絕對係我中學時嘅回憶🤣 記得嗰陣成日都去食~ 次次都係食BB辣,都已經辣到好過癮~好掛住嗰種感覺,所以早排就去咗尖沙咀分店重拾回憶😆傷心酸辣粉 + 蒜泥白肉 $56估唔到午市套餐咁平咁抵,酸辣粉依舊係酸到流口水辣到流眼淚,配料多,薯粉彈牙煙韌~重慶炸醬涼麵 $42🐷🐷叫咗呢個涼麵,重慶炸醬好惹味,撈幼身麵條食好香幾好味😋水煮龍脷魚 $139呢碟水煮魚份量好多,龍脷魚柳都好大舊,魚肉入味又嫩滑,麻麻辣辣,裏面仲有彈牙寬粉,芽菜,青瓜等等配料,好豐富呀❤️我地兩個人食咁多嘢飽死咗啦🤣

傷心酸辣粉 + 蒜泥白肉 $56

重慶炸醬涼麵 $42
🐷🐷叫咗呢個涼麵,重慶炸醬好惹味,撈幼身麵條食好香幾好味😋

水煮龍脷魚 $139

我地兩個人食咁多嘢飽死咗啦🤣
2021-05-02 89 瀏覽
讀書嗰陣成日都食傷心酸辣粉😛貪佢平平地又食得飽,仲有超多小食款式🤩今次就黎到尖東既呢間分店重拾下昔日回憶~☑️(套餐)口水雞&酸辣粉 ($58)今次好lucky,因為比左雞髀我地😚雞肉嫩滑,口水汁調味正常,少麻偏辣,唔食得辣既朋友要小心🤭酸辣粉就大大碗好抵食👍🏻份量十足,仲有花生、肉碎、榨菜等配菜,更加惹味😋湯底仍然係回憶既味道,整體偏酸好開胃🤤題外話💬原來依加可以轉米線同薯粉等,又多個選擇😉☑️水煮美國雪花肥牛 ($139)第一次試水煮系列,好大碗啊🤭大量既香料、辣椒配上肥牛、青瓜、芽菜同寬粉等,撈飯食勁惹味😋椒麻得黎又唔算好辣,食得唔算好辛苦~但花椒味幾突出,唔小心咬到就會有啲啲苦味😳☑️樽裝辣椒油 ($29)屋企不嬲有買開😆平時煮麵烚菜就會落少少,麻中帶辣又惹味😋咁岩黎開又買多樽補下貨先~ 平平地,愛辣之人不妨試下🥰總括黎講,傷心酸辣粉仍然係大件夾抵食既,心血來潮想食辣就岩晒☺️但係我地覺得環境方面可以再做好啲,如果樓面整齊啲、冷氣大啲就good啦😉另外留意返某啲分店仲會有烤魚同雞煲食,可惜今次我地去既尖東店無😢

☑️(套餐)口水雞&酸辣粉 ($58)
(套餐)口水雞&酸辣粉 ($58)

(套餐)口水雞&酸辣粉 ($58)

☑️水煮美國雪花肥牛 ($139)
水煮美國雪花肥牛 ($139)

☑️樽裝辣椒油 ($29)
樽裝辣椒油 ($29)
2021-05-01 100 瀏覽
酸辣粉就食得多了。第一次係傷心酸辣粉食 水煮魚😳!原來都係咁出色😃重有二人套餐都係 $248 渣喎。包好多野 😂一共 A, B, C 三個選項A. Total 有5項 比你揀我就揀左 水煮龍脷魚 😍 無骨啖啖肉!爽!龍脷魚 極度嫩滑!大大件!成盤水煮 麻辣味勁香 🌶🌶底部有大量大條水晶粉。好好味 🙈B. Total 又有5項 比你揀我就揀左 皇牌口水雞 😀 果然係皇牌 😎雞件夠白滑。味道微辣極度惹味!C. Total 有3項 比你揀我就揀左 手撕包菜 😀 好得意既名。份量勁多以麻既味道為主。帶有少辣食落口感有d似椰菜。好鬼爽脆好開胃!個套餐仲要包埋兩碗白飯 🍚🍚再唔係可以加錢轉其他粉面都得。。講真如果想普普通通食水煮魚 / 麻辣野大家不妨去 傷心酸辣粉 試吓啦 😛食完包你唔會傷心 🤣
酸辣粉就食得多了。第一次係傷心酸辣粉食 水煮魚😳!

原來都係咁出色😃重有二人套餐
都係 $248 渣喎。包好多野 😂
一共 A, B, C 三個選項

A. Total 有5項 比你揀
我就揀左 水煮龍脷魚 😍 無骨啖啖肉!爽!
龍脷魚 極度嫩滑!大大件!
成盤水煮 麻辣味勁香 🌶🌶
底部有大量大條水晶粉。好好味 🙈

B. Total 又有5項 比你揀
我就揀左 皇牌口水雞 😀 果然係皇牌 😎
雞件夠白滑。味道微辣極度惹味!

C. Total 有3項 比你揀
我就揀左 手撕包菜 😀 好得意既名。份量勁多
以麻既味道為主。帶有少辣
食落口感有d似椰菜。好鬼爽脆好開胃!

個套餐仲要包埋兩碗白飯 🍚🍚
再唔係可以加錢轉其他粉面都得。。

講真如果想普普通通食水煮魚 / 麻辣野
大家不妨去 傷心酸辣粉 試吓啦 😛
食完包你唔會傷心 🤣

2021-04-27 73 瀏覽
今日天氣突然涼返,突然好想食酸辣粉,所以就決定傷心一下,我哋六點前到仲有下午茶餐,叫左一個口水雞配酸辣粉($45)再加杯凍檸茶($5),望吓餐牌見到有個水煮肥牛好吸引($139),決定叫埋豐富D提早食埋晚餐,仲有好多小食想食不過驚食唔晒最後只加左酸辣土豆絲($25),全部都要中辣 🌶🌶酸辣粉保持水準,薯粉煙韌適中,酸辣湯底同Q彈嘅薯粉就係絕配,口水雞雞肉嫰滑,土豆絲惹味爽口,食辣嘢最驚唔夠辣,呢間全部都夠辣度🔥 終於等到水煮肥牛出場啦,嘩!估唔到咁大鍋,賣相非常吸引,一放上枱啲香味已經撲晒埋嚟,肥牛份量都算多入面仲有寬粉青瓜芽菜,香味夠層次同最緊要keep到食到尾都夠熱,我哋全部清晒,望住友人流晒汗同流晒鼻水個樣真係好傷心忍唔住笑咗😆💡呢餐每人$107,絕對係平食川菜嘅好選擇!見到有得買傷心辣椒油,望啲渣已經覺得正,大大樽標榜冇添加劑都係$29 ,買咗一樽返屋企,一打開好香呀,聽晚用嚟整涼拌小食先。
水煮美國肥牛
下午茶餐
酸辣土豆絲

💡呢餐每人$107,絕對係平食川菜嘅好選擇!
傷心辣椒油
水煮美國肥牛
下午茶餐
酸辣土豆絲
2021-04-27 723 瀏覽
🔸水煮魚龍脷魚🐟水煮魚非常大碗,一上枱有啲嚇親,咁大碗真係好抵食😂今次揀咗中辣,面頭舖滿辣椒,食到瘋狂飆汗💦除咗龍脷魚之外,仲有大豆芽,青瓜同寬粉。魚肉份量好多,又大又厚,而且好入味,食落啖啖肉之餘,麻辣味充斥住成個口,要邊食邊飲下嘢解辣🥵其實唔單止魚肉多,芽菜都勁多,成個波咁大😳寬粉好特別,咬落煙煙韌韌,同魚肉一樣好入味呀🥰🔸皇牌口水雞🐥傷心酸辣粉除咗酸辣粉🍜出名之外,口水雞💦🐔都係佢哋嘅皇牌!口水雞揀左例牌,仲有分上例同下例,我比較鍾意食雞胸肉所以就揀咗上例。口水雞麻辣味好均勻,肉質唔會好鞋,而且花生🥜又多又脆,食唔停口😂🔸夫妻肺片🫁夫妻肺片其實同肺無關,係牛𦟌同牛肚,同口水雞一樣都係凍食嘅小食嚟㗎😀因為落咗唔少芝麻,食落麻辣之餘仲有好香芝麻味,又唔會因為太麻辣食唔出本身牛𦟌牛肚嘅牛味。平時食傷心酸辣粉都好鍾意叫呢個小食😘午市套餐包一碗酸辣粉,可以揀米線、薯粉、寬麵之類。我不嬲都咗食開薯粉,鍾意佢食落彈牙又容易咬斷。榨菜同花生份量都幾多😂🔸柑橘青檸蜜&海鹽柚子樂🍹食辣嘢無理由唔叫嘢飲,兩杯嘢飲都幾解辣,海鹽柚子可樂杯底有一層柚子蜜,第一次見咁嘅配搭😂🔸天然調味辣椒油🌶埋單嗰時見到c
🔸水煮魚龍脷魚🐟

🔸皇牌口水雞🐥

🔸夫妻肺片🫁

🔸柑橘青檸蜜&海鹽柚子樂🍹

🔸天然調味辣椒油🌶
埋單嗰時見到cashier擺咗樽辣椒油,價錢又唔貴,因為平時都有下廚,就買咗一樽試下🤪
  • 水煮魚龍脷魚