2021-07-09 156 瀏覽
呢間分店嘅酸辣薯粉同其他分店嘅味道差唔多,薯粉幾Q彈,湯低都夠酸辣。最鍾意食佢嘅花生,夠脆!份量唔太多,剛剛好。腐竹就普通啦,都有掛到汁水,湯底係叫左BB辣,無論外賣定堂食,都覺得D湯好熱,要吹幾下先得,但係D薯粉好滑,所以到最後成個嘴都好燙,不過都可以接受。平時會係店內堂食,店鋪入面環境都算乾淨。因為今日趕時間就叫左外賣,外賣自取有8折,等嘅時間大概10分鐘左右,店員又負責收銀同樓面,人手稍微不足。之前幾次都係堂食仲等得耐D,可能要做左外賣生意先。總括而言,外賣會比堂食更省時,食物質素同其他店舖都差不多水準。
酸辣薯粉加腐竹
BB辣
2021-07-04
10 分鐘 (外賣自取)
酸辣薯粉加腐竹
BB辣
2021-07-02 91 瀏覽
傷心酸辣粉 $30味:幾好------薯粉正常好食嘅,但份量較少,譚仔少米再要少個種,唔會好飽。------裏面有芫茜,肉醬,蔥,炸菜,花生🥜,辣椒油🌶️,嗰味整體幾好------不過肉醬基本全部都係肥膏,應該都係比個味你,唔預你放落口。而花生嘅質量堪憂,我建議都係走咗佢啦------二人枱上面無額外放辣椒油,其他枱有服務:ok ------有水提供嘅環境:有點髒------餐廳有類似漂白水味,但同時又有多隻蟲飛來飛去,我估係廚房較髒?------餐廳播住啲廣告嘅音樂😅,有廣東話同普通話嘅------間餐廳較細,兩枱之間隔得小小,要打側身出入
傷心酸辣粉 $30

味:幾好
------二人枱上面無額外放辣椒油,其他枱有

服務:ok
------有水提供嘅

環境:有點髒
------餐廳播住啲廣告嘅音樂😅,有廣東話同普通話嘅
------間餐廳較細,兩枱之間隔得小小,要打側身出入

傷心酸辣粉

2020-11-21 478 瀏覽
近年香港都迎來大量的麻辣酸辣風味嘅餐廳, 而且都好受大眾歡迎, 甚或至已走向精品化嘅道路上, 不過當初響香港捲起呢股浪潮嘅, 就唔可以唔講下傷心酸辣粉了, 諗起最初我係響深水埗食過一次外賣, 真係酸辣到流哂眼水鼻水, 生人勿近, 但近年為左要迎合普羅大眾嘅口味都將口味減輕左唔少, 而且都提供埋堂食, 不過環境問題一直都比人垢病, 所以我黎食親都會快快手食完就走, 唔會有太耐逗留本身套餐係會包含小食同冰粉, 但冰粉好快就已經停止提供, 而小食就咁岩今次去食就停埋, 依家得番碗粉, 碟餸, 另外加錢就有飲品我同女友分別都叫左酸辣粉加底, 一個叫小辣, 一個叫中辣, 好明顯地中辣嘅辣油分量比小辣多好多, 味道方面小辣嘅味道略嫌不足, 溝埋中辣嘅油就岩岩好, 本身試過屋企整紅薯粉都覺得係一件麻煩事, 所以響呢度加埋底其實好抵食, 配料方面有泡菜, 花生同肉碎, 如果辣度愈高, 配料都會相對地多d, 碗底重會有生菜墊底, 加埋辣油果時食真係辣到飛起, 而紅薯粉本身比較粗身, 所以未必有好好嘅掛湯效果, 要麻煩一匙湯一匙粉咁先食到果種美味湯底方面, 本人覺得佢嘅酸比辣更加值得嘉獎, 因為有佢嘅酸襯

湯底方面, 本人覺得佢嘅酸比辣更加值得嘉獎, 因為有佢嘅酸襯底之下佢嘅辣先更立體
碟餸方面都有得分辣度, 最好都係叫左小辣先, 因為餸嘅辣度比粉麵高, 小辣已經夠令人辣到頭痛, 呢碟係麻辣肚絲, 肚絲切得整齊, 大小一致, 所以醬料均勻, 而且上面布滿辣椒籽, 底層又墊有青瓜同花生, 麻度好高, 食到頭都痕埋
呢個係夫妻肺片, 老實講 覺得做法同麻辣肚絲一樣, 不過選用嘅部份不同, 係轉用金錢肚, 牛展同肺片, 不過比較乾身, 醬料冇咁多

凍檸茶, 呢度係偏甜, 就算叫左少甜都係, 同埋個杯感覺有點洗唔乾淨

埋單132 蚊, 睇住呢間餐廳嘅套餐愈cut 愈少野, 但價錢又冇相應調整, 不過都好多人光顧, 但我就會避免了
2020-11-14
2020-08-29 469 瀏覽
我一路都好少寫一間餐廳有幾差,因為我知道要經營一間餐廳真係好難,對於餐廳衞生,唔太過份既其實都算,隻眼開隻眼閉,但我想講今日一個好恐怖既經歷首先,其實我真係好欣賞呢間餐廳既口水雞,所以我今日都專登出黎食晏。黎到一點半,因為疫情關係,每張檯只可以坐2個人,所以餐廳雖然唔多人,但都full晒一入到去坐,就即刻order野食,order完就已經見到檯面有隻反左肚既小強,我冇理叫侍應執走佢算到等緊野食,有一隻bb小強爬上檯面,另一隻爬去檯角,佢地爬走我都當睇唔到,囉左張濕紙巾抹抹檯就算到食緊野,可能野食太香,又有2隻走埋黎,忍唔住用紙巾壓扁佢,繼續食,好啦,而家由我坐底到食野已經5隻隔離檯哥哥走左(我地係拍埋2張檯),檯面又有3隻曱甴同時間爬左上黎,差唔多2點,d人走左開始走,同侍應講佢地舖頭好多曱甴,佢唔理,哦完就算。真係頂唔順,點解佢唔主動叫我轉檯? 咁算啦,我自己開聲自己拎埋野食轉檯。到我轉檯後,餐廳經理行去張檯睇睇,抹抹檯繼續serve下一檯客可能大家都會問點解我仲食得落唔即刻走人? 一:因為我真係好鐘意呢間口水雞既味道,我係專登出黎食二:野食見唔到曱甴就算返到去我都係忍唔住同佢地of

可能大家都會問點解我仲食得落唔即刻走人?
一:因為我真係好鐘意呢間口水雞既味道,我係專登出黎食
二:野食見唔到曱甴就算

返到去我都係忍唔住同佢地office投訴,一間餐廳係囉晒牌,我好唔明點解衞生情況可以咁差?講真我唔係係後巷食晏囉.. 希望餐廳注重食物味既同時,都可以注重下餐廳衞生情況

我只係想表達個人意見,不喜勿插。謝謝

• 傷心酸辣粉
  • 皇牌口水雞
2020-08-22 199 瀏覽
以前去親旺角,印象深刻的一定係傷心酸辣粉,梗有一間係左近 不過都有一段時間無來,唔知旺角而家變成點呢?門面好似比之前細左?! 雖然受疫情同限聚令影響,但依然都多人食吖,要等位。入到去見張張坐得的枱都有人,無職員招呼,搵唔到位自己就要等下Menu同其他分店一樣,有小食,餐,下午茶食物試過其他非旺角的分店,味道好一致,今次叫餃子酸辣粉,味道唔錯,d粉有口感!餃子配上酸甜醬,好夾,皮都夠脆餃子迷可以試,不過餡料唔係好特別,不過不失
以前去親旺角,印象深刻的一定係傷心酸辣粉,梗有一間係左近
不過都有一段時間無來,唔知旺角而家變成點呢?

門面

Menu
同其他分店一樣,有小食,餐,下午茶

食物
餃子迷可以試,不過餡料唔係好特別,不過不失
2020-08-18
2020-07-09 312 瀏覽
街上見到小強, 十分正常。但在食到尾嘅湯底見到真係令人好"喜出望外"囉!😠😠😠 叫左個雞扒芝士豆腐米線, 食到尾先發現有小生物喺湯水裡浮浮潛潛, 原來係為食的小強, 真係多謝晒喎!! 奉勸大家真係食嘢要小心, 搵地方食嘢要更加小心!!! (圖片可能令人不安)
雞扒芝士豆腐米線
2020-06-20 234 瀏覽
做完yoga, 超想食下d 湯粉...搵下搵下,見到以前讀書時期經常食既傷心酸辣粉,見到有下午茶餐牌,真係要入去食下!我地叫左佢個麻辣薯粉,bb 辣.....我最鐘意食佢個薯粉,好彈牙...同埋佢係四川麻辣既辣,所以係好香口,又配撘酸菜及肉碎係薯粉底,味道好夾,整體又不太辣!配菜叫左麻辣肥腸同麻辣肚絲...兩款配菜都好香滑,食落好有口感,同埋份量十足!再配埋一杯茶餐廳冲既凍檸茶,簡直冇得頂!埋單$104 蚊!抵食!!🤪🤪🤪
做完yoga, 超想食下d 湯粉...
我地叫左佢個麻辣薯粉,bb 辣.....
再配埋一杯茶餐廳冲既凍檸茶,簡直冇得頂!
埋單$104 蚊!抵食!!🤪🤪🤪
2020-06-04 181 瀏覽
路過好多次,但開咗咁多年我都未食過今日老婆突然話想食,就去試試先~因為我唔食酸所以只嗌咗麻辣,同埋第一次食唔知有幾辣,所以嗌咗中辣配小寬麵,估唔到咁夾咁吸湯對比老婆的薯粉更好味,下次再嗌辣啲更好味估唔到啲雞係滑的肥腸就不過不失,正常味味道正常不過不失,但枱面油淋淋好有大陸感覺,枱與枱之間係非一般逼,冷氣亦略嫌細咗啲,老婆熱到出哂汗當然普通一間茶餐廳粉麵店, 無得要求咁多啦
路過好多次,但開咗咁多年我都未食過

今日老婆突然話想食,就去試試先~

小寬麵

對比老婆的薯粉更好味,下次再嗌辣啲更好味

口水雞

估唔到啲雞係滑的

麻辣肥腸

肥腸就不過不失,正常味

當然普通一間茶餐廳粉麵店, 無得要求咁多啦

2020-06-04
小寬麵
口水雞
2020-05-22 112 瀏覽
我印象中都成10年冇食過。。。。今日同老公經過,忽然大家都想去試下!做唔到同我以前既味道並沒有太大分別!依家比以前仲多左好多菜式。。。。侍應態度好好,令我會再來食過!
做唔到同我以前既味道並沒有太大分別!
依家比以前仲多左好多菜式。。。。
侍應態度好好,令我會再來食過!
2020-03-05 323 瀏覽
最近很久沒有吃辣了。傷心酸辣粉算是在香港的一個十幾年的牌子。但是經過這麼久的菜單改良,已經不會單純有酸辣粉的味道。配菜也是有特色的,只不過很久沒吃的原因。油膩膩的讓胃口不舒服呢。有吧台和桌子,一個人來喜歡坐吧檯。|蒜泥白肉^是例牌五十幾,不得不說他這個做法不是很討喜。味道是濃烈的。|口水鸡^做的還可以。這裡的手撕雞是必點的菜。整個買單下來大概200多。如果當初就吃酸辣粉的話,還是有很多選擇的。另外雞煲也有人點,只不過我認為吃酸辣粉就好了。

[环境]有吧台和桌子,一個人來喜歡坐吧檯。

|蒜泥白肉^
蒜泥白肉

是例牌五十幾,不得不說他這個做法不是很討喜。味道是濃烈的。
|口水鸡^做的還可以。
這裡的手撕雞
手撕雞拌麵

是必點的菜。

另外雞煲也有人點,只不過我認為吃酸辣粉就好了。
酸辣粉

2020-03-04
手撕雞拌麵
2019-06-26 677 瀏覽
星期日晚,原本系旺角行街,行行下,同哥哥就不經不覺咁行到去太子。果陣都已經系夜晚9時了,果刻又想食粉麵,所以見到呢間店就入去了。入面座位吾太多,間店空間細細的。睇左餐牌,同哥哥就分別叫左一碗招牌的傷心酸辣粉(小辣)套餐,有一碟滷水拼盤跟餐。同埋另外叫左一碟手撕雞冷麵(有可樂送)。先講一講碗傷心酸辣粉,吾太食得辣,嗌小辣就岩曬。酸辣粉d辣好香,仲有花生、莞茜,好香口。而滷水拼盤有雞翼、豬大腸、蛋、吾知鴨腎定雞腎,味道都幾好。不過,手撕雞冷麵,個人反而不太喜愛,嗌左小辣都好似好辣咁。
2019-06-19 302 瀏覽
行得攰攰的,經過傷心酸辣粉,入去試吓有無唔同到!夜晚黎講算正常價,8點度去到仲有好多位,姐姐態度好過以前!叫咗兩個餐,跟餐送埋花枝丸/芝士豆腐同嘢飲!酸辣粉: 真係唔同晒,完全無咗以前果種味道,煮得好求其,辣又無味,酸又唔夠,幾fail! 仲要無花生,問先知花生賣晒!夫妻肺片: 調味ok,量都夠,Long底青瓜好好味!肥腸: 真係好肥,味道ok!花枝丸: 今餐最好食係呢個,炸得啱好,花枝味都夠!芝士豆腐: 中間真係有小小芝士,唔係太濃味,但食得岀!總括黎講,已經唔係當年深水埗嘅人情味街邊檔,生意做大咗,就唔同咗,短期應該唔再幫襯!

叫咗兩個餐,跟餐送埋花枝丸/芝士豆腐同嘢飲!

夫妻肺片: 調味ok,量都夠,Long底青瓜好好味!

肥腸: 真係好肥,味道ok!

花枝丸: 今餐最好食係呢個,炸得啱好,花枝味都夠!

芝士豆腐: 中間真係有小小芝士,唔係太濃味,但食得岀!

2019-06-16
2019-06-16 210 瀏覽
今日黎到太子食傷心配辣粉😆😆鐘意食呢間分店因爲門口好大機會有得泊車😝😝😝今日叫左一個一人餐 有口水雞例牌,花枝丸兩粒,配辣粉 同埋飲品有d失望當日無左椰汁😵😵😵😵因為真係甘多樣飲品之中係最解到辣另外仲叫左一個水煮魚好驚喜 叫普通套餐竟然比左一隻雞脾肉質好嫩滑 我地叫左中辣 都好夠味 辣得好過癮另外水煮魚 係用龍利柳 好處係無骨啖啖肉壞處係無乜魚味 不過只係128蚊我收貨呀😍埋單209蚊 我覺得旺角好抵食😆
今日黎到太子食傷心配辣粉😆😆
鐘意食呢間分店因爲門口好大機會有得泊車😝😝😝
今日叫左一個一人餐
有口水雞例牌,花枝丸兩粒,配辣粉 同埋飲品
另外仲叫左一個水煮魚

好驚喜 叫普通套餐竟然比左一隻雞脾
肉質好嫩滑 我地叫左中辣 都好夠味 辣得好過癮

另外水煮魚 係用龍利柳 好處係無骨啖啖肉
壞處係無乜魚味 不過只係128蚊我收貨呀😍

埋單209蚊 我覺得旺角好抵食😆
2019-05-03 297 瀏覽
兩個人去食,落單姐姐完全冇留心聽…個粉全走配料都唔識聽,仲要落漏咗一個餐,之後搵個後生仔補落,好爽手,之後姐姐見到張單,仲要行黎串我地話乜加咗單咩?食過咁多間傷心酸辣粉,呢間真係好垃圾!間嘢勁多飛蟲係度飛…蒜泥白肉上枱,第一次見啲白肉係浸住白色嘅水而唔係辣油…食落一陣味,食咗3片就頂唔順啦另一份紅油海蜇就正正常常第二日又痾又嘔,睇醫生話係食嘅嘢唔乾淨,搞到係腸病毒感染,唔係普通腸胃炎。真係冇下次!!
另一份紅油海蜇就正正常常
2019-04-27 190 瀏覽
傷心酸辣粉就食得多啦係入面食雞煲真係第一次第一次食湯雞煲真係幾好食同埋感覺冇咁熱氣湯雞煲既感覺好似返左大陸既屋企人自己整果隻味但真係幾好食 雞肉好食 足料 會再食!!
傷心酸辣粉就食得多啦

係入面食雞煲真係第一次

第一次食湯雞煲
真係幾好食
同埋感覺冇咁熱氣
雞煲既感覺
好似返左大陸既屋企人自己整果隻味
但真係幾好食
雞肉好食 足料 會再食!!
2019-04-26