2017-03-27 468 瀏覽
有幾次要黎呢條界限街搭車, 留意到車站隔離呢間越南菜小店好耐今次就決定搭車前試一試佢咁細間小店, 估唔到都有幾多野食價錢經濟合理, 同朋友每人叫左碗粉麵傲月火車頭, 牛既部位乜都有D, 生牛肉牛肚牛筋牛腩等, 啱哂食肉獸湯底雖然不算濃, 但都幾清甜, 飲埋湯起碼唔會勁口渴仲有淋甜既白蘿蔔另一碗係雞扒撈檬, 雞扒燒得唔錯, 燒到少少乾身, 但肉質唔鞋口加上魚露, 蘿蔔絲,青瓜絲, 生菜絲撈埋食, 爽口得黎好有口感另外跟餐凍飲+$3, 杯凍奶茶雖然無乜茶味, 偏甜, 好似凍既茶走, 不過我幾鍾意

今次就決定搭車前試一試佢

咁細間小店, 估唔到都有幾多野食

價錢經濟合理, 同朋友每人叫左碗粉麵

湯底雖然不算濃, 但都幾清甜, 飲埋湯起碼唔會勁口渴

仲有淋甜既白蘿蔔
2017-02-09 393 瀏覽
昨晚在太子这間小店開飯,点佐蝦餅撈木、越式拼盆、越式蒸粉卷,兩个已經夠飽了、好味👍吃佐幾樣野、埋單只系158元、系開飯好去處。個人建議:朋友小型聚會,家庭用餐可以到店家一試。有不同的特色越南小吃,大家可以分甘同味。
吃佐幾樣野、埋單只系158元、系開飯好去處。

2017-01-30 350 瀏覽
在界限街經過這間只有幾個位的越南小店「傲月」,直覺令我停下來一嘗,結果真的吃到好有Heart的順化豬手湯河。看menu中雖有大路的牛肉湯河,但令我感興趣的,卻是不多香港越南店子會供應的豬手河。豬手這東西處理很麻煩又花功夫,但這裏的卻做到軟硬適中仍具嚼勁的最佳狀態(但硬度未必啱老人家)。個湯頭微辣卻十分順喉,若河粉可以再薄身的話會更妙,但整體來說已甚高分了,感受到廚師煮這道東西的誠意。另外叫多兩個越南春卷,也好味香口。這小店價錢不貴,但製作用心,應會令我再回頭。

另外叫多兩個越南春卷,也好味香口。

這小店價錢不貴,但製作用心,應會令我再回頭。
2017-01-26 247 瀏覽
下午茶$28三條春卷+$3紅豆冰,d春卷仲要又細條,又焦...仲有三塊勁細嘅爛菜葉...都唔知食唔食好。好唔底囉😒真係好麻麻囉! 我覺得我杯野飲先係正餐。下午茶叫個湯粉加杯紅豆冰仲好過,都係貴個$2蚊😓
外賣自取
2017-01-16 356 瀏覽
萬料不到在太子界限街一條不起眼的道路中會開著一間舖仔細細,毫不起眼的越南菜店....所謂"麻雀雖小但五臟俱全", 這裏無論店舖規模以至人手都是極少但內裏所提供的越南 菜式都好還是十分齊全 ---- 由小食以至粉麵飯類都一應俱全....平常要在外面吃一碗越南式火車頭河粉閒閒哋都要六七十大洋走不了,但在這裏連咖啡一杯的套餐還只是賣你五十大洋,其中當然也沒有加一收費,這確實是便宜又賺到了....咖啡雖喝不出有什麼越式的風味來,不過無論在苦度以至aftertaste也算是蠻強勁的。 越喝將下去就越覺醒神....火車頭河粉內的配料基本上是全牛的組合 ---- 計有多筋的牛展、生牛肉片、牛肚以及香茅牛肉。 牛展與牛肚皆甚有咬勁而不韌 ; 牛肉片確實是全生的便放進湯來,幸好湯頭尚夠熱不過了一會便灼熟了,入口亦不算太過柴韌 ; 香茅牛肉内的香茅味及香的確十分濃而且肉亦很嫩滑,算是幾款配料中弄得最好的....下單時著阿姐要將普通河粉轉成金邊粉,主要是貪其口感夠彈牙煙齦,而結果弄出來的效果亦很好....湯頭不算特濃只是普普通通,湯上面有洒上少許金不換的葉子,還是保留了一點越色的風味....若果想要吃一頓水

若果想要吃一頓水準可以而又經濟實惠的越式河粉的話,這裡會是一個不錯的選擇....
2016-10-09 783 瀏覽
除了經常排隊的Cafe Paradise,其實界限街還有很多值得支持的小店。這次來到傲月。店內座位不多,佈置企理。除了餐牌,牆上的木牌子列有各款小食、越式三文治、粉麵和飲品。順化豬手粉咸豬手切成一片片,順化豬手則一件件連骨。湯底口感很清,但惹味濃郁,加了辣椒和青檸後,更吊出鮮味,少少辣更滋味。河粉偏腍。豬手炆得入味,不算很腍,有嚼勁,但不夠黏。赤燒豬扒配越式粉皮豬扒醃得十分入味,不嚡不韌,鬆軟又不太腍,不會有混了化學劑的懷疑。表面微焦,有烤過的香。撒了少許炸蒜蓉,十分香口。捲成一個圓餅的粉皮,拉開有兩大條 ,摺在一起,厚厚的。上面有切得幼細、薄身的生洋蔥、青瓜、蘿蔔和生菜,添上清新。米香十足的粉皮,非常煙韌,正合我的口味,配魚露一流。媽看過我的照片後,一連去了兩天。第一次的會安炸雲吞撈檬和咸豬手粉皮,都得到好評,但之後的咖喱牛肉配法包卻使她沒有再去第三次。根據她的說法,咖喱完全沒有辣味,牛肉嚡和韌,咀嚼後變得又乾又散,法包焗出來太鬆,似吃空氣。雖然媽的法包似乎麻麻,但我的豬扒粉皮確實不俗。在小店裡hea足個幾鐘,談個天南地北,比去又貴,食物又普通的cafe,又抵又滋味。
赤燒豬扒配越式粉皮
2016-10-06
2016-07-31 724 瀏覽
此店座位不足二十 裝潢簡潔路過意外進入嘗試煮蜆湯檬: 配料豐富,蜆多新鮮,湯底惹味 但略嫌過鹹胡椒葱爆花腩片撈檬: 撈檬汁好味 鹹酸度適中,炒花腩片一流 齒頰留香 如果你係食味道 唔係食裝修 此店岩你晚餐連特飲 每人70實力小店 值得推介!
此店座位不足二十 裝潢簡潔
路過意外進入嘗試

煮蜆湯檬: 配料豐富,蜆多新鮮,湯底惹味 但略嫌過鹹

如果你係食味道 唔係食裝修 此店岩你
晚餐連特飲 每人70
實力小店 值得推介!
2016-07-30
  • 胡椒葱爆花腩片撈檬
2016-05-31 627 瀏覽
一人開飯啦 @ 越南小店一個月到最尾果日,點都要對自己好一點點吧!之前路過,客滿好像是經常的……今日路過居然得3人, 當然想一試。(唔知價,好大膽呢)先來了一客《素春卷拼扎肉撈檬》同 《三色冰》。喜歡個檬,好靚,個汁好味!火冰就一般般…已經飽但仲想加一點點…《羊仔肉拼蝦片》羊仔肉好嫩滑,但可惜是 咸了一點,蝦片被汁弄湖了!少許敗筆。但整體不錯。全點得十個位左右,所以吃完都不能坐太耐😀支持小店
一人開飯啦 @ 越南小店
一個月到最尾果日,點都要對自己好一點點吧!
之前路過,客滿好像是經常的……
今日路過居然得3人, 當然想一試。(唔知價,好大膽呢)
已經飽但仲想加一點點…
全點得十個位左右,所以吃完都不能坐太耐😀
支持小店
素春捲拼扎肉撈檬
羊仔肉拼蝦片
2016-05-31
素春捲拼扎肉撈檬
  • 素春卷
  • 撈檬
2015-08-14 595 瀏覽
不得不說每次在這裡打完躉,食完飯都覺得大滿足,性價比超高。不過店面很小,想久坐就有啲難度啦。食過撈檬都有印象有一大堆生菜乜乜乜墊底,檬粉其實得好少。傲月的撈檬粉用碟上,份量比平日食到的多一倍。雞翼即叫即炸,雖然要等較長時間,但新鮮滾熱辣,兼且調味鹹鮮。在廚房外的一排抽屜裝滿各式各樣的香料,充分在菜色中反映出來。而魚露跟平日的口味亦有不同,除了酸甜外,堅係有鹹鹹的魚露味。$42的雞翼撈檬有4隻雞翼,仲有野飲,我真係未喺其他地方食過

雞翼撈檬
雞翼撈檬