2024-01-09 184 瀏覽
新的一年大家相約行大運,一早出發行至下午,行完山深井散隊。又係時間食個下午茶補充體力,今日選了傅記,原本想清清地食個茶餐,忽然改變主意吃燒鵝瀨粉,有驚喜!燒鵝瀨粉到,嘩一聲,竟然係大大隻鵝脾,填滿整個湯碗,笑哂。燒鵝皮脆入口即溶,皮下脂肪薄薄的,好香口,鵝肉結實入味,充滿肉汁,正。新的一年就獎自己一隻燒鵝脾,瀨粉質地爽口,好味。傅記的奶茶也做得好,順滑有茶香。服務員叔叔很有禮貌又快手,開心的下午茶。

燒鵝瀨粉到,嘩一聲,竟然係大大隻鵝脾,填滿整個湯碗,笑哂。

2023-02-24 1839 瀏覽
嚟親深井食嘢,都喺因為行山,上年年中就同個舊同學行「元荃古道」,由荃灣行到嚟深井,再食個下午茶。今次有朋友提議由小弟帶隊行多次,當然今次就舒服好多,感覺清爽涼快同樣都喺深井為終點,又喺落番「傅記」食下午茶。環境就唔多介紹喇,因為上次食評都有講 ,但由於呢次天氣比較舒服,我哋就唔需要坐入裡面「冷氣房」,而喺坐晌出面嘅「帳篷區」,不過,感覺比較污糟,尤其帳篷邊下面,好多垃圾、煙頭、口罩。唔似入面,餐具放晒晌枱側嘅抽櫃,出面嘅,基本嘅調味料、紙巾、餐具就放晒晌枱面,自由取用。 呢度嘅下午茶好早就開始,1:30pm就有得嗌,所以,可以午餐時間嚟食都得。下午茶種類有好多選擇,上次就試咗脆脆豬仔包餐,今次就選上燒味湯瀨粉餐,咪睇佢喺一間茶餐廳,其實隔離鋪又喺佢哋:傅記燒味海鮮飯店,所以燒味一環亦都有保證,至少唔喺街外來貨,由自己鋪「直送」。 燒鵝瀨 + 熱檸水 $47我同老婆各揀一款燒味瀨粉,咁就變相成為雙拼,先講講燒鵝瀨,燒鵝嘅份量算喺俾得唔少,而燒鵝食落都幾香口,外皮帶點焦脆,鵝肉都好嫩滑,並且充滿油香,真心覺得唔錯;老婆慣例飲熱檸水,就話可以消消油膩感喎。叉燒瀨 + 熱奶茶 $43另一個喺叉
呢度嘅下午茶好早就開始,1:30pm就有得嗌
燒鵝瀨 + 熱檸水 $47

燒鵝瀨 + 熱檸水
燒鵝瀨 + 熱檸水
叉燒瀨 + 熱奶茶 $43

另一個喺叉燒瀨,啲叉燒燒得幾靚仔,仲有唔少燶邊位,咬落肉質算鬆化,最緊要無乜肥膏,同樣叉燒嘅分量都好足,此外,瀨粉份量亦唔少,食晒成碗瀨粉真喺幾夠飽;而杯奶茶同上次飲落嘅感覺差唔多,唔叫好好,亦唔差,不過不失咁啦。
叉燒瀨 + 熱奶茶
叉燒瀨 + 熱奶茶
以前食下午茶餐,都喺講緊廿零蚊,而家就無呢支歌仔唱,而且,有啲茶餐份量直頭可以當正餐,提供好多炒粉飯麵、湯粉麵之類一堆飽肚嘢。今次所食嘅兩款燒味嘢,都好唔錯,喺環境嘅感覺差少少啫!
2023-02-23 288 瀏覽
由大帽山行到深井,經歷3小時輕運動後,食「肉」大增。深井村一帶除咗成名燒鵝店,原來好多室外搭帳篷嘅地道茶餐廳依然屹立不倒。食物方面 - 叉燒米粉︰燒汁濃郁無過重味精,偏甜帶點豉油味,混合熱湯都唔會變淡口。半肥瘦叉燒,每件切片厚度適中,經燒烤過後外皮沾上光澤,眼見已食慾大增。微微燻黑豬肉脆邊,豬油香加上鬆軟肉質,配搭爽口偏硬米粉,好正。鮮檸檬蒸烏頭 (跟飯)︰要等20分鐘,即叫即蒸。唔止檸檬新鮮,連烏頭魚都係餐廳魚缸錨起。雖然只有一邊半條,但魚身厚、肉質肥美。蒸煮時間火候剛好,所以十分嫩滑。檸檬酸唔會搶去魚鮮味,卻會為配飯加點開胃感,愈食愈滿足。總結︰餐牌上有好多唔同蒸煮方法,唔同魚款可以揀,小菜都有幾十種。叉燒、雞、燒肉、燒鵝等質素不錯,當然無酒店或者擇星中菜館質素咁高。坐帳篷室外食兒時味道,衛生情況亦強差人意啦。不過做完運動更開胃,碟頭飯、粉麵份量十足,性價比已經超值。

食物方面 - 叉燒米粉︰

燒汁濃郁無過重味精,偏甜帶點豉油味,混合熱湯都唔會變淡口。
叉燒米

鮮檸檬蒸烏頭 (跟飯)︰

檸檬酸唔會搶去魚鮮味,卻會為配飯加點開胃感,愈食愈滿足。

鮮檸檬蒸烏頭

總結︰

餐牌上有好多唔同蒸煮方法,唔同魚款可以揀,小菜都有幾十種。

坐帳篷室外食兒時味道,衛生情況亦強差人意啦。
不過做完運動更開胃,碟頭飯、粉麵份量十足,性價比已經超值。
2023-02-21
鮮檸檬蒸烏頭
  • 叉燒
  • 蒸魚
2022-12-31 263 瀏覽
咁啱經過附近,見肚餓想食早餐,但其他舖頭早餐時段都過咗了,唯一這一間早餐可以食到11:45 ,就入去叫返個早餐試試!塊豬扒夠大塊又幾好食,即炸,又醃得幾好味。炒蛋就比較熟啲,不過我都OK的。但係滑蛋控就要留意了。個餐包係凍的….呢個就有少少失望。
塊豬扒夠大塊又幾好食,即炸,又醃得幾好味。
炒蛋就比較熟啲,不過我都OK的。但係滑蛋控就要留意了。
個餐包係凍的….呢個就有少少失望。
2022-12-29 172 瀏覽
收銀女人,女樓面,好很串,惡銀到!俾錢買外賣,堂食,咀面語氣差!差!差!差!差!差!差!差!差!差!你老板在嗎?請埋d 咁的人,趕客咩!去做殯儀館好d食物味道都可,環境有d舊,裝修吓好d, 衛生有待改善。例湯無味精好。
食物味道都可,環境有d舊,裝修吓好d, 衛生有待改善。
例湯無味精好。
食物水準一般, 環境衛生情況欠佳, 半室外地方主要係食客既煲煙區, 造成滿地煙頭, 再加上地面堆積食物殘渣和油污, 見到都唔開胃, 凍飲茶底不達茶餐廳質素, 收銀職員態度惡劣👎🏻👎🏻 bad experience had ever encountered, poor rating for hygiene, service and even food quality. Totally not recommend to local and outsider customers.
2022-08-28
30 分鐘 (外賣自取)
2022-08-31 145 瀏覽
今日下晏兩點幾入到黎,好肚餓要醫肚,又唔知邊間好,就搵間最多客嘅,就係咁入左黎傅記。因為實在太熱,所以唔坐室外,入左入面涼冷氣,坐左一陣都冇人serve,貢去cashier位搵阿姐落單,佢唔理我,周圍望,得個水吧佬同另一個一邊食緊晏一邊睇股票嘅廚房佬,佢哋更加唔會理我啦,我又好耐性喎,坐低慢慢等,隔左一陣個樓面先行入黎,可能個埸大掛,得佢一個又冇人幫佢,不過個樓面真係幾好服務態度,另一枱有個阿伯行左入黎唔知食乜,佢都詳細介紹有快餐啊,碟頭飯啊⋯無耐,又問阿伯飲唔飲湯⋯講返野食,我當時完全唔醒起食燒鵝,我反而order左最普通嘅快餐(咖喱雞扒腸仔飯)同凍奶茶⋯後悔ing。咖喱雞扒腸仔飯嘅汁係商用咖喱胆開嘅,所以同其他茶餐廳一樣味道,雞扒就有D燶,不過有條腸仔外再多一塊煙肉。杯凍奶茶就唔合格,完全冇茶味。Total$50,出奇地平,所以冇所謂。

Total$50,出奇地平,所以冇所謂。

2022-08-30
  • 未搵到
2022-06-19 1295 瀏覽
之前一篇食文講到同舊同學見天氣好轉,即興簡單行一轉「元荃古道」,由荃灣行到深井,起步前就問荃灣食個晏,行完出身大汗,就晌深井食個下午茶。今次就揀番晌出面大街嗰幾檔,最後選上「傅記」,無特別原因,隨心而已。始終天氣都比較熱,今日行山嘅人唔多,就算嚟到「傳記」,食下午茶嘅客人亦唔多。村屋鋪,所以鋪前架起大型帳篷,雖然有啲冷風機,但都幾悶熱吓,故坐嘅人唔多。我哋就揀坐入面實鋪,皆因有強勁嘅冷氣,涼快好多,尤其啱啱行完山添。而內裡格局如一般茶記,鋪仔細細,一邊喺水吧加廚房,另一邊就有幾張卡位,最好喺啲卡位之間用啲大膠膜隔開晒,夠晒防疫效果。老規矩,枱上放有餐紙及基本嘅調味料,而枱側嘅抽櫃就喺各種餐具。本來都影咗啲餐牌相,臨走時見到門口有啲單張拎,就索性拎嚟再掃描出嚟俾大家當個參考。講得喺茶記,啲定價都喺好相宜,就好似我哋叫嘅茶餐,都喺市價30零蚊,碟頭嘢4、50左近,小菜套餐就劃一$66。深井出名喺燒鵝,茶餐都有燒鵝瀨,不過,輕盈少少,食個包就夠晒。沙嗲牛肉脆脆豬仔包餐 $35平常無菠蘿油,就會揀沙嗲牛肉包,而呢度,就升級少少用脆豬。有相你睇,啲沙嗲牛肉真喺塞到爆晒餡,揭開個包補多張相,無花無
,故坐嘅人唔多。
我哋就揀坐入面實鋪,皆因有強勁嘅冷氣,涼快好多
沙嗲牛肉脆脆豬仔包餐 $35

平常無菠蘿油,就會揀沙嗲牛肉包,而呢度,就升級少少用脆豬。有相你睇,啲沙嗲牛肉真喺塞到爆晒餡,揭開個包補多張相,無花無假堆到滿滿,沙嗲味香濃十足,牛肉軟腍鬆化,配上熱烘烘嘅脆豬,外脆內軟,正呀喂!
熱奶茶

因為內鋪冷氣夠,行山時又補足水,所以,點杯心水嘅熱奶茶都OK。去茶記飲餐飲奶茶喺小弟嘅必然之選,亦喺最穩膽嘅選擇。不過,杯奶茶雖講唔上超高質,但茶底唔錯,幽香醇厚,口感亦不俗。
熱奶茶
雞扒脆脆豬仔包餐 $35

舊同學都喺揀脆豬,不過就配雞扒,而雞扒又喺交足貨,對比之下,雞扒有個包咁大,打橫補多張相,就見唔止大,仲好厚身,想食得輕盈啲都唔得,哈哈!雞扒醃得入味,又煎得皮脆肉嫩,夾脆豬,舊同樣大讚一流。
凍檸茶 +$3

舊同學話凍檸茶喺本土特色,晌其他地方飲檸茶真喺唔及香港嘅好,當然呢個喺較主觀嘅感覺,不過,茶記嘅茶底沖泡得好,所以,出嚟嘅檸茶喺有啲唔同,加上夠檸檬,飲落真喺冰涼酸爽,配濃味嘅雞扒脆豬,確喺上佳組合。
凍檸茶
嘆嘆冷氣,食個茶餐,真喺爽晒,而兩款脆豬都不負眾望,當然,嚟得茶記,幾十蚊貨仔,環境及服務(普遍而言)就唔好有咩期望啦。加上今日條路線好行,唔太長,又唔太短,兼有靚景!
2022-05-19 168 瀏覽
傅記是我們外賣和堂食的首選,價錢合理又好味👍🏻我們經常吃菠蘿生炒骨、肉餅、麻婆豆腐等,最近比較喜歡加4元轉炒麵底/炒米粉底/炒河粉底,正!!👍🏻👍🏻今日又去吃了菠蘿生炒骨炒麵底,正!!!炒麵底很爽脆,只食炒麵已經很好味😋而菠蘿生炒骨依然有水準,味道十足,甜甜酸酸,很開胃,加7元有凍飲,滿足滿足!
傅記是我們外賣和堂食的首選,價錢合理又好味👍🏻

生炒骨炒麵底
2022-05-19
生炒骨炒麵底
2022-03-12 592 瀏覽
本來寫咗部份食評但唔記得儲存又要重新寫過。😤 不過唔緊要啦,而家疫情期間機乎都每天都在家煲劇,除了做一些輕巧的運動例如呼拉圈和健身單車外,偶爾都會從荃灣西沿着青山公路海岸線步行至汀九灘,休息一會再回程,回程途中繼續欣賞日落美景,都算係苦中帶一點樂趣。😅趁現在天氣還未太熱,今天延長了步行路線至深井,考慮過由山路前往,不過老公試過山路是比較辛苦和需要好幾小時,我這一個懶人當然是選擇較容易的路線,今天風較大,所以沿途邊走邊有一陣陣涼風吹來,感覺很舒適,而且邊行邊欣賞到金光閃閃的海景及青馬大橋美景,當然少不了拍攝風景及自拍,大約一個半小時左右就差不多到達深井了,而且近嘉頓麵包廠前面還有幾棵盛開的黃花風鈴木🌼,顏色非常鮮艷及非常漂亮,我們還在嘉頓麵包總部購買了一條籃白格包裝的麵包作為手信呢。🤣來到深井當然是要吃一下這裏的出名的燒鵝,正值下午茶時間,我們就決定去吃一個燒鵝瀨下午茶餐,但因為疫情出名的陳記燒鵝及部分賣燒鵝的餐廳都沒有營業,大概生意不景又不想太多員工染疫,所以索性停業。我們沿着大街一直向前行看到這一間傅記茶餐廳外面的餐牌上註明有燒鵝瀨粉下午茶,我們二話不說就進入了茶餐廳的範圍,連安心出

來到深井當然是要吃一下這裏的出名的燒鵝,正值下午茶時間,我們就決定去吃一個燒鵝瀨下午茶餐,但因為疫情出名的陳記燒鵝及部分賣燒鵝的餐廳都沒有營業,大概生意不景又不想太多員工染疫,所以索性停業。我們沿着大街一直向前行看到這一間傅記茶餐廳外面的餐牌上註明有燒鵝瀨粉下午茶,我們二話不說就進入了茶餐廳的範圍,連安心出行也忘了掃,我們問侍應哥哥是不是有燒鵝瀨粉吃,侍應哥哥回答說 : 有,剛剛返了。我們很高興馬上找個座位想坐下,侍應哥哥問我們有沒有掃安心出行?我們才醒悟,馬上到門口掃描安心出行,現在還要再用另一個裝置驗證已經打針,麻煩,唉!可憐的香港人!😮‍💨
我們馬上叫了兩個燒鵝瀨粉下午茶餐,一杯凍檸茶和一杯熱奶茶,高高興興地等待這一碗燒鵝瀨粉,過了大約5到10分鐘左右侍應哥哥送來兩碗燒鵝瀨粉,其中一碗竟然是燒鵝髀喔,太幸運了😍。
燒鵝瀨粉下午茶
先說湯底,吃湯粉麵之前當然要先喝一口湯 (頭啖湯最甜) 👍,這個燒鵝瀨粉的湯底非常鮮味,估計湯底應該是用了豬骨和雞熬製,加上燒鵝的油香令這一碗簡單的燒鵝瀬粉即時升級。

主角燒鵝方面,燒鵝不算太肥,燒鵝皮有小部分帶著一點肥膏,去掉肥膏部分才吃,皮帶甘香, 鵝肉嫩,多汁,鵝香滿溢,鵝胸是我的至愛,當然一定要有冰梅醬,就像薯條或腸仔一定要點茄汁,食啫喱一定要加花奶一樣,這當然是我自己的習慣,每人都有自己獨特的習慣啊!😜
燒鵝瀨粉下午茶
說到瀨粉方面,我已經很久沒有吃瀨粉了,平時吃瀨粉大都是在酒樓的特價下午茶時段才會吃,或者午餐時段在連鎖快餐店內吃,因為我印象中吃過的瀨粉都不是太好,瀨粉入口偏硬,總是有一些瀨粉還未煮開還黏在一起,用筷子夾的時候總會掉落碗裡,而且掉落的時候瀨粉帶着的湯很容易就濺到面和衣服上,所以除非是跟很熟的朋友或親人用餐,或獨個兒用餐我才會選擇吃瀨粉,否則很容易在人前失態。🤪

但吃過這裏的瀨粉竟然令我改觀,這裏烹調的瀨奶粉條條通透,軟滑硬度適中,把瀨粉夾入匙羹內加入湯底同吃,瀨粉帶着湯的鮮味,非常回味,如果你口味較重可以加一點點醬油更能提升美味的程度。
燒鵝瀨粉下午茶
早上在家喝了咖啡所以試一試這裏的奶茶,奶茶也做得很好不錯不錯。
總結,雖然這裏不是裝修豪華的高級食肆,但我覺得這碗燒鵝瀨的質量和味道令我心情非常愉快,今天的燒鵝瀨粉下午茶滿分💯。

下午茶期間我們還不時聽到很多客人進入餐廳範圍詢問侍應哥哥今天是不是有燒鵝吃,很好笑,原來大家都是為燒鵝而來,應該因為疫情已有一段時間沒有燒鵝供應了,而且期間我們還看見隣座的伯伯也跟我們一樣在享用他的燒鵝瀨粉,伯伯還用雙手捧着那裝著粉的碗大口的喝湯,之後放下碗又慢慢再繼續品嚐美味的燒鵝瀨;我還發現其他食客在侍應哥哥送上燒鵝瀨粉或燒鵝飯的時候露出非常愉快及滿足的笑容。

我們在這裏逗留了1小時左右燒鵝已經賣光,所以幸福真的不是必然的,我們一定要珍惜眼前擁有的一切,好好享受現在, 當然一定要擁有健康的身體才有未來。希望下一次來的時候再可以再次享受這一碗美味的燒鵝瀨粉。
2022-03-08
2021-06-14 526 瀏覽
好多人都會去深井食燒鵝,深井村呢度就有幾間食燒鵝嘅舖頭,不過由於晏晝唔想食咁太多嘢,所以就決定去其中一間食下午茶就算。依間傅記茶餐廳嘅燒鵝都幾出名,不過我今次就係食咗一個西多士下午茶就算,西多士即叫即炸所以嚟到嘅時候脆卜卜,而且非常之金黃色,唔會係炸咗好耐,見你落單先畀你,再加埋蜜糖去食就啱啱好,而且蜜糖亦都係任落,絕對滿足到我呢啲食西多士要係咁點蜜糖嘅需要,另外加三蚊可以飲凍飲我就飲咗凍holick少冰,佢哋份量非常之足夠有好濃嘅好立克味,下次嚟到試下食燒鵝啦。
2021-06-13
2021-03-16 412 瀏覽
荃灣返元朗小朋友突然肚餓揀泊車位場決定食邊間泊咗喺公廁斜對面爛地停車場阿叔就指示我哋食傅記 免費泊兩個鐘燈位附近就喺傅記茶餐廳沙嗲牛麵喺公仔麵底 生熟程度正常男人的浪漫份量好足唯獨燒鵝瀨比晒全肉唔太啱心水
荃灣返元朗小朋友突然肚餓

沙嗲牛麵喺公仔麵底 生熟程度正常
男人的浪漫份量好足
唯獨燒鵝瀨比晒全肉唔太啱心水
2020-11-27 411 瀏覽
中午來到深井,見到呢間茶餐廳價錢都幾平民化,所以就入嚟食。 今日星期六,中午十二點幾,都冇坐滿人,去到就有位。清蒸黃花魚 配白飯味道ok,有住家飯感覺。肉質都嫩滑,係啲色水爭咁啲。如果假日唔想等位,都會食嘅。

清蒸黃花魚 配白飯

2020-03-24 548 瀏覽
做運動經過深井,所以嚟咗呢間茶記。講真深井選擇唔多,要搵間又可以食嘢,又可以睇到車嘅餐廳更少之有少,雖然睇過佢食評一般,但在無乜可㨂嘅情況下都要醫下肚仔再出發講真,以$46嘅快餐嚟講,有5個餐比你㨂,都算唔少選擇,仲附送例湯。我叫咗洋蔥雞扒煙肉腸飯,係將價就貨嘅情況下,都算ok,雞扒係快餐貨色,但入口尚算入味,只係個汁略嫌咸咗啲例湯有少少略咸,同埋相信有落味精,但味道都唔差服務就一般,但講真嚟呢度食,大多快食完就走,所以綜合價錢、食物質素,我覺得都算唔差
做運動經過深井,所以嚟咗呢間茶記。

例湯有少少略咸,同埋相信有落味精,但味道都唔差

2020-03-21 331 瀏覽
行完元荃古道,以深井為終點,當然要一嚐最出名的燒鵝。曾經爭札過要不要到其他飯店叫例牌燒鵝,但有見傅記價錢比其他餐廳更便宜,亦可以碟頭形式上,便叫了一客燒鵝瀨粉及燒鵝飯。燒鵝有淡淡炭燒味,肉厚,肉質彈牙,不會粉。而且十分肥美,有油香味。燒鵝飯更免費升級做燒鵝脾。燒鵝脾比其他部分更加彈口。不過骨比較多。但既然是免費升級亦不能要求太多。瀨粉頗爽口,湯底亦有鮮味,之後亦都不會十分口乾。隨飯送上例湯一碗,正正常常,不會很重味精味。
燒鵝飯

瀨粉頗爽口,湯底亦有鮮味,之後亦都不會十分口乾。
燒瀨粉

隨飯送上例湯一碗,正正常常,不會很重味精味。
燒鵝飯
燒瀨粉