2019-04-14 638 瀏覽
今日同左約好耐的朋友食lunch今次推介的係一間位於中環的日本小店有大學讀日文的朋友成功認證無論係廚師定侍應都係 日本人!。最正的地方 當然除左日本妹之外落單時 好似一蘭咁可以選麵的粗硬度 蔥的份量等好味過一蘭!。🍜節骨拉麵 $83🍜呢碗係勁好味既肥叉燒拉麵🥩肉質好軟身 一放入口就散左🦴日本人煮既係唔同啲既😂個湯底不重味精味😋份量足夠 又再一次食唔曬啲麵🙃。🍛醬汁豬排丼 $70🍛如果想食炸豬排既話記得唔好叫menu上的醬汁豬排丼😔但就一定要叫牆上寫的lunch menu的豬排丼因為小妹就係叫錯左😞Lunch menu: 厚身好多 勁厚 又Juicy#下次要食番補數 💪🏽💪🏽。🍜味噌拉麵 $83🍜湯底鹹左少少🤥份量比上面提到的節骨拉麵多了整整三分一🥳#其實一直都唔清楚味噌與味精的分別

今日同左約好耐的朋友食lunch
今次推介的係一間位於中環的日本小店
有大學讀日文的朋友
成功認證無論係廚師侍應都係 日本人!

最正的地方 當然除左日本妹之外

湯底鹹左少少🤥
份量比上面提到的節骨拉麵多了整整三分一🥳
#其實一直都唔清楚味噌與味精的分別
2019-03-16 654 瀏覽
一開始是被易拉架的照片吸引,連店名也沒看清楚就進去了,所以不知道原來是出名食拉麵。午餐餐牌花多眼亂,隨意翻一下菜單,最後決定點一份鳥冬麵,沒想到店員卻說需要等待較長時間,作為中環打工仔,在分秒必爭的午餐時間只能向現實低頭,於是改為選擇店員推介的叉燒丼。當時心想:半分鐘前也聽到隔隔隔壁叫了叉燒丼,估計也不會太差吧?好吧,我錯了。叉燒丼上有半隻溏心蛋、紫菜、日式叉燒和大量生洋蔥絲。叉燒有稍微煎過,香口,就像平常拉麵上吃到的叉燒。因為沒有醬汁或者飯素拌飯,所以口感很單調,食到最後,口腔內的只是滿滿的洋蔥味。叉燒丼也會附上一碗清湯,不知道為何,突然想起了網上流傳的「一乾三濕」潮文,這碗湯實在太像廣東撈麵的清湯,讓我一度有衝動澆兩勺在白飯上。感覺這次點菜失敗了,大家來這裡還是好好吃拉麵吧!(因為不是食主打的拉麵,公平起見,這次食評只給上「OK」的評分)

好吧,我錯了。

2019-03-09 487 瀏覽
The food and drinks are okay. To be fair in Central their prize is also comparably attractive. But they don’t understand how to serve and manage more customers than their seating capacity.I was waiting outside of the restaurant for a late dinner and made sure the headwaiter notice that I was waiting for a table. No tickets were given, no arrangement of waiting line. Eventually two girls who can way after me with no manners at all jumped “the line” and got a seat first.I asked if the headwaiter s

I asked if the headwaiter saw that I had been waiting for a long time and came first and the only response she gave was, “please wait we now have a table for you”.
2019-02-24 518 瀏覽
外食族最開心就是不斷的尋找新美食這次無意中發現隱藏在角落的日式小店,非常多的選擇,牆上也掛滿滿滿的照片,非常的吸引野菜泡菜豆腐鍋味道很不錯,屬於比較淡的口味,和韓國泡菜鍋的香濃泡菜口味非常不同,最喜歡芽菜煮得軟爛充滿湯精華’在等滾的過程真的很折磨🤗🤗🤗🤗炸雞排親子丼肉塊多汁表皮炸得酥脆,將整碗飯攪拌均勻之後,一口肉加洋蔥配飯和醬油的調味,超級滿足。聽說拉麵也很厲害 還有烤飯糰,決定下次再繼續努力吃
外食族最開心就是不斷的尋找新美食

野菜泡菜豆腐鍋

炸雞排親子丼

聽說拉麵也很厲害 還有烤飯糰,決定下次再繼續努力吃
2019-01-16 659 瀏覽
想寫好耐,由少人客到而家晚晚爆棚再到灣仔開分店,現在是我們每周都食一、二晚的飯堂!小店不是什麽米X蓮,更不是什麽特別出名的飯店,它就像在涉谷橫街或山手缐站旁的小館!整碗簡簡單單的拉面,叫二碟小食,一杯Sake ,二杯啤酒。又可以黎個迷你火鍋…所有食品都是簡簡單單,食材好,出品平夾靚。新出既羊梄菜涼拌豆腐吾錯,炸雞件我太太至愛,日式炒飯亦都係我地隔一次就點 。今次就食左日式棒棒雞和鹽汁炒烏冬。反正一個人或二個人想簡簡單單食一餐,又食到合乎水準既就強烈推薦。不過記得留番二個位俾我地,下次見到我地幫你介紹。最後想講好懷念老闆娘既Oden,而家生意好懶得做了……
2019-01-05 622 瀏覽
今日有貼心嘅佢喺中環同我睇完醫生,想清清地喺附近食啲嘢,見到哩間日式嘅小店,所以試一試。哩度喺中環區黎講,定價還算可以。我嗌左豚肉丼,感覺佢哩度嘅飯無乜特別,淨係食到佢個底落左啲油,啲飯一啲醬汁都無。隻溏心蛋係幾好食嘅,不過食落啲飯一啲味都無,叉燒稍為有煎香嘅味,不過都無乜特別,味道不足夠令到成碗飯整體夠味。好淡無特色丼嘅飯底都係純白飯,一啲味都無,真係唔推介哩度嘅拉麵都可以揀自己中意嘅軟硬度,佢嗌左嘅節骨拉麵,竟然係莫明奇妙嘅叉燒拉麵,但明明本身問左待應佢話係第2樣嘢黎嘅。佢嘅湯底都幾特別,撈埋面頭嘅味粉,湯底係稀身嘅。拉麵嘅麵底真係幾特別嘅,煙煙韌韌,不過呢,份量就唔多,咁嘅價錢黎講,都唔係咁抵。

哩度喺中環區黎講,定價還算可以。

叉燒丼

丼嘅飯底都係純白飯,一啲味都無,真係唔推介

節骨拉麵

佢嘅湯底都幾特別,撈埋面頭嘅味粉,湯底係稀身嘅。
2019-01-05
2019-01-04 473 瀏覽
中午黎到 點完菜之後 先發現廚房有微波爐 店員叮完一碗碗我相信係隔夜既豚肉生薑燒倒落個碟黎奉客 咁就收人$70仲要加一 我心知不妙 唔通即場走人咩 到我想改既時候碟野已經黎到 油到飛起又鹹 沒有炒過既獲氣 食得好唔開心 無諗過日式鋪頭會咁樣做 食到一半發覺店員先再即炒一大碟預備 後幾個字黎既就食到新鮮炒既 不過一路食一路聞到渠味 真係好唔開胃 完全要blacklist呢間野 又細地方無位擺野 食到勁狼狽 又無service 真係好伏囉 跟住想叫飯糰餐又話要跟烏冬又呢樣個樣 不如你直頭話無啦 餐牌又污糟 好後悔黎左呢間野食午餐

2018-12-16 468 瀏覽
慢無目的 在中環亂行一通 找到一間日本餐廳 天氣很冷所以想食熱食 門口貼有很多拉麵照片及有餐牌見價位可接受 決定一試!男友想點牛筋丼 但老闆娘道當晚沒有飯只有拉麵 烏冬 我點了野菜炒雞追加一碟餃子餃子肉汁豐富牛筋烏冬 爽口 湯底不太油膩辣度足夠 味道一般 醬汁只有辣味 沒有過人之處老闆娘是日本人店鋪裝修 佈置都很日式 當很懷念日本食物會再光顧
慢無目的 在中環亂行一通
找到一間日本餐廳 天氣很冷
所以想食熱食
門口貼有很多拉麵照片及有餐牌
見價位可接受 決定一試!

男友想點牛筋丼 但老闆娘道當晚沒有飯

店鋪裝修 佈置都很日式 當很懷念日本食物
會再光顧

牛筋烏冬
2018-11-26 465 瀏覽
這家拉麵店是我喜歡的作家經常來的,今天剛好在附近,一於來碰碰運氣,試試見不見到她。 餐廳在大排檔旁,坐出面的話,濕濕立立,感覺不太夾。 我覺得這裏似居酒屋多點。除了拉麵,還有其他食品。 既然得【健康食品拉麵】,當然要先試拉麵。 辛味味噌拉麵 $88 味噌湯底夠濃,辣味不太嗆,蠻惹味。 麵質還算爽口,可以再彈牙一點。叉燒經過微微火炙,更添惹味。 特製拉麵 $99 特製拉麵湯底没味噌的濃郁,但帶點油香。 溏心蛋不夠流心,味道也欠奉。對超愛吃溏心蛋的我來說,可謂十分失望。 味道尚算不錯,餐廳很迫夾,搭枱坐也非常狼狽。入坐/離坐也要隔離位借一借,自己也覺得自己煩擾⋯⋯ 下次再來,如果太多人,我會另選其他。

餐廳在大排檔旁,坐出面的話,濕濕立立,感覺不太夾。

我覺得這裏似居酒屋多點。除了拉麵,還有其他食品。
既然得【健康食品拉麵】,當然要先試拉麵。

辛味味噌拉麵 $88

味噌湯底夠濃,辣味不太嗆,蠻惹味。
麵質還算爽口,可以再彈牙一點。叉燒經過微微火炙,更添惹味。

特製拉麵 $99

特製拉麵湯底没味噌的濃郁,但帶點油香。

下次再來,如果太多人,我會另選其他。
2018-10-27 453 瀏覽
說起日本,最常見嘅食物就係拉麵同便當。拉麵喺香港開到周街都係,便當反而唔多見。中環尾嘅『健康食品拉麵』正正係兩樣都做,而且由日本人坐鎮,味道夠晒地道。招牌之『健康拉麵』,比較淡口嘅菜湯底,配上大量蔬菜同少許海鮮,係少數食完無罪惡感嘅拉麵。『唐揚炸雞便當』$55,炸雞味道正宗,用甜蘿蔔等漬物送飯亦係非常日本嘅味道。『親子飯』雞肉冇乜醃過比較淡口,但個調味食得出係得味醂同少許日本醬油,係家常做法。『幕之內便當』有鹽醃三文魚同糖心蛋,兩者都非常正宗。

『幕之內便當』有鹽醃三文魚同糖心蛋,兩者都非常正宗。
2018-09-25 2418 瀏覽
無意中行入呢條街,經過見到舖面同我日本見到嘅差唔不多,仲要入面職員貌似日本人,價錢都十分親民,於是就同朋友試下啦。我好快已經決定左要牛筋烏冬,朋友要豚肉拉麵。兩碗上抬非常驚人,好大碗呀!牛筋烏冬無令我失望,超好食!牛筋非常柔軟,眼見廚師將牛筋加入少少醬油放入鐵鍋入面一個熬住,十分入味,入口即溶。而湯底係昆布清湯,不膩。呢度所有拉麵同日本一樣自行選擇硬身定淋身嘅麵質,加蔥加旦之餘。朋友嘅豚肉拉麵,湯底十分濃郁嘅豬骨湯,見到廚師廚房有一筒好大嘅鐵鍋,入面滿滿豬骨,相信一直熬住。豚肉好大片,肥瘦岩岩好。至於炸牛肉餅,略為乾身,有少少炸焦左。但入面嘅牛十分濃嘅牛味,即我個人覺得嘅蘇味。鍾意好牛嘅牛肉會好喜歡。雖然佢炸焦左少少,但食唔出有苦澀味,加上章魚燒汁,味道都唔錯。雞翼炸得岩岩好,非常香口!但因為麵太大碗,兩個女人最後食剩左一隻⋯基本上老公負責廚房,老婆負責樓面,一個賓賓負責洗碗,整間舖就係咁簡單。日本人服務態度唔洗講啦,好呀!如果胃口細嘅人唔好叫咁多小食,真係好飽!

牛筋烏冬無令我失望,超好食!

而湯底係昆布清湯,不膩。

如果胃口細嘅人唔好叫咁多小食,真係好飽!

2018-09-23
  • 牛筋烏冬
2018-06-21 1677 瀏覽
happy Friday,  完jor happy hour 就去食嘢, 諗起上次係街市見到呢間嘢! 一直冇機會食!  所以今次專登去試下! 9點左右到, 其實室內位置不過, 外面有4張左右檯.  街坊feel! 等了20分鐘左右, 終於可以入到去. 嗌了個豬骨湯底拉麵,  質量不俗!!個湯底我比較中意, 唔似平時出面那些重味精既湯底, 呢個湯底顏色清小小, 飲落去唔覺得好咸, 帶一點味! 之後個麺啦~request 帶硬小小. 麺身叫爽! 覺得唔錯!那個糖心蛋好似相一樣, 遜色小小, 不是流心 同埋淋 散. 不過總括黎講 都算不錯! 可以不加蛋!之後嗌了一個泡菜豬肉煲! 呢個煲裡面有包心菜 芽菜 豬腩肉, 泡菜 韭菜 豆腐!  不過就唔包麵食同飯, 要自己追加. 味道還可以. 那個包心菜好似日本既, 因為大大塊, 爽身,  講起那個豬腩, 其實呢個豬味道系可以的, 可能成本關係 選用了豬腩, 太多肥油. 感覺不怎麼喜歡. 之後加多一個炸雞,  炸雞都系大大粒, 但係炸得好老. 冇咩味 ,  不怎麼好食. 總括黎講, 佢既位置裝修好似街坊店,每款食物的質素較為參差,可能拉麵 較為出色!
所以今次專登去試下!
嗌了個豬骨湯底拉麵,  質量不俗!!
那個糖心蛋好似相一樣, 遜色小小, 不是流心 同埋淋 散.
不過總括黎講 都算不錯! 可以不加蛋!

之後嗌了一個泡菜豬肉煲!
之後加多一個炸雞炸雞都系大大粒, 但係炸得好老. 冇咩味 ,  不怎麼好食.

2018-05-25 1426 瀏覽
第一次光顧唔清楚份量,跟面果個mini炒飯原來相當唔mini,直頭等於一個普通發泡膠盒嘅份量,再加埋燒鯖魚簡直大滿足。店面都相當日本,店員多為日本人,感覺正宗。
招牌拉面
2018-05-25
招牌拉面
2018-04-15 2363 瀏覽
今日小編同同事去上環開完會,開完又到食飯時間,今日就去咗以前係中環好鍾意去嘅健康食品拉麵幫襯下。因為裏面坐滿曬人,今日就三個人坐外面, 天氣仲未開始熱所以坐外面好似大排檔拉麵feel !今日午餐叫咗個中辣味味增拉麵再加隻糖心蛋,簡直係回到從前中環打平嘅日子!一直以來都好欣賞日本籍肥老闆嘅堅持同努力,係完全冇乜點做宣傳下,印象中都開咗好多年。小店絕對大家要去支持下,雖然鋪頭細細但其實可選擇嘢食真係好多。
2018-02-19 1857 瀏覽
お元気で大変ありがとうございました。ラーメンの味が好きですこの店では、より多くの日本食グルメ食品が販売されることを願っています私は翻訳者として日本語を書いていましたが、
お元気で大変ありがとうございました。ラーメンの味が好きです
私は翻訳者として日本語を書いていましたが、